Писателският блог на Тишо

март 23, 2010

Леле, майкоооо!

Има само едно нещо, което мога да кажа за новия сезон на Бай Брадър: ЛЕЛЕ, МАЙКО!

Идеята да събереш под един покрив разпадащи се семейства и да търсиш „смисъла на брака” е гениална, браво, бате Нико! Маймунките с джи ес еми ще ти бъдат благодарни за сеира.

Но не бива да търсим проблем в продуцентите на формата. Те го правят за пари. Имат сериозна пазарна ниша за запълване и тя е точно толкова голяма, колкото голяма е кухината между ушите на милионите им зрители. Която едва ли може да се мери с празнотата в душите им.

Докато преглеждах профила на „семействата”, един израз не излизаше от устата ми:

„Е, не, хора, ама вие сериозно ли, бе?!”

Оказа се, че е съвсем сериозно!

Очаквам шоуто да има небивал успех. Желая го на организаторите – заслужават го заради добрия пазарен нюх. Зрителите, които ще поглъщат помията и ще я финансират с трудно изкараните си левчета, също го заслужават!

Бай Брадър е олицетворение на опропастеното българско общество, представителна извадка на прецакания, средностатистически българин – останал без морал от комунизма, ограбен от несправедливостите на прехода, захвърлен край пътя на цивилизацията: без посока, без цел и без надежда, че адът, в който живее, някога ще свърши.

Единствената утеха на миличкия ни, прецакан българин, който тегли кредити, за да купува ботушки на надуваемата кукла втора употреба, с която си играе на мама и тате, е възможността да купи още: таратайките втора употреба, които белите хора изхвърлят и дрехите втора употреба, които белите хора събличат. С пари, които белите хора ще му дадат назаем.

Погалете значката „европеец”, окачена на ревера ви от белите хора, уважаеми зрители, спрете поскъпналото парно, пролетта дойде, пръжнете си яйца на поскъпналата газ, запалете къс долнопробно, поскъпнало „Виктори”, налейте си поскъпнало менте, ако все още можете да си позвлите акциза, пуснете тАлАвизора и се наслаждавайте на шоуто!

Щях да кажа: „то поне е безплатно”. Ама не е. То разчита на вашите пари, за да пребъде. И вие ще му ги дадете! Защото през пролетта синият екран ще ви донесе утехата, че не сте единствените несретници на този свят, че има и други „хора” като вас:

Не само вашият брак е на ръба, не само вие бихте зарязали съпругата (съпруга) си на мига, ако не беше клетото същество, което сте създали без да мислите и, което сте обрекли на безпътицата, превърнала се във ваша съдба.

Не само вие бихте пречукали родителите на мъжа (жена) си на минутата, ако не зависехте от техните пенсии, не само вие бихте пребили всеки срещнат на улицата, който нарича „курва” жената, която не можете да си позволите, не само вие търпите вмирисан, безработен пор в къщата си, който ви бие и обижда, който профуква заплатата ви на комар, но без който не можете, защото там, някъде между ушите ви, зее огромно, празно пространство.

Което е нищо в сравнение с бездната в душите ви.

Но вие не сте виновни! Вас, освен без пари, перспективи, ценности, морал, преходът ви остави и без образование. Вашите деца също не са виновни! С една малка разлика: тях никой не ги е питал дали искат да участват във фрийк шоуто, което сте свикнали да наричате „живот”.

Виждам, че колкото по-надолу слизаме, толкова по-недостижимо става дъното. Предлагам следващият сезон Бай Брадър да е нещо наистина уникално! Задръжките вече нямат значение, то се видя, по-важно е „шоуто”! Тогава, защо да не спретнем истинско шоу на омразата, какво ще кажете? Да поканим ром и расист, християнски фанатик и ислямски проповедник, ултрас на Левски и ултрас на ЦСКА, фалирал длъжник и забогатял съдия-изпълнител, закоравял престъпник и полицай с отлично досие…Да ги оковем в белезници един за друг и да им гледаме сеира, става ли?

После може да спрем разкопките в центъра на София и върху руините на древния колизеум да изградим чисто нова Арена – в нея за парче хляб ще се бият озверели улични кучета срещу озверели пенсионери, ще има състезания между голф тройки до смърт, руска рулетка и публични екзекуции на живо. Може да организираме аукцион за хора, в който богати стриптизьорки ще наддават за хрисими мъже, мазни чужденци ще пазарят български държанки на едро, а възрастни хора ще се събличат за пари. През паузата – конкурс за красота: „Прилежна домакиня с най-насинен задник”.

ЛЕЛЕ, МАЙКО!

P.S

Може би искате да прочетете още:

За масовото затъпяване

Хляб и зрелища

Television sucks

Когато опаковката е по-важна от съдържанието

Тихомир Димитров

41 коментара »

  1. няма какво да се възмущаваш, предаването е манипулирана снимка на обществото. това е принципът на телевизията

    Коментар от nname — март 23, 2010 @ 5:12 pm

  2. Доколко „манипулирана“ е снимката ще покаже гледаемостта. Хората обичат да припознават себе си на синия екран – аз това научих (като принцип) от краткия си престой в талавизора 🙂

    Коментар от asktisho — март 23, 2010 @ 5:18 pm

  3. Ъъ..добре, че не го зяпам това чудо, но като те чета – явно съм изпуснал много.
    Заинтригуван, бих се опитал да изгледам един епизод, но няма да го направя – не ми понася.
    Всъщност, без да се интересувам от пиипълметричните му работи, се чудя – изобщо гледа ли го някой?

    Коментар от radislav — март 23, 2010 @ 5:20 pm

  4. @ radislav: много хора го гледат тайничко и с гузна съвест, бъди сигурен в това! Но успехът или провалът на шоуто действително ще покажe колко ниско сме паднали през последните години като нация…

    Коментар от asktisho — март 23, 2010 @ 5:25 pm

  5. Текста е прекрасен като цяло, но не съм съгласен с това, че „зрителите ще финансират помията с трудно изкараните си левчета“. Хора, които биха гледали (и то с удоволствие) подобни помии в общия случай получават левчетата си по милост, защото ако имаше някакви обективни критерии и нормална демографска ситуация те не биха били способни за си намерят работа.

    Не гледам изобщо телевизия от 2 години (преди това гледах само филми). Радио не слушам от 15 години. Чувствам се супер и препоръчвам на всеки да се опита да го направи.

    Коментар от Иван — март 23, 2010 @ 5:38 pm

  6. Много негатив, бе Тишо….
    Мноооого негатив….

    Коментар от Silvia Ranova — март 23, 2010 @ 6:28 pm

  7. Да. Именно за бездната в душите става дума. Онази бездна, която може да накара половин милион души да консумират виртуално преекспонираното минало и манипулираното настояще на хора, проституиращи с житейските си истории – защото излагането на показ на личния живот за пари си е чиста проституция.

    Не е нужно да прекараш три месеца в спорадични потапяния в тая мътилка. Достатъчен е 15-минутен откъс от сезон за схващане на основното и за проследяване на етапите, през които преминава процесът на деградация на обществото ни, ясно видим във формати като този, „Часът на истината“ и прочие.

    Телевизията се прав от хора за хора. От какви хора за какви хора се правят предавания като тези? Прави се от хора, алчни за пари, за хора, алчни за пари. Много простичко и много грозно същевременно. Проблемът не е в парите, а в това, че те са единственият мотиватор на поведението на хората тук и сега, в България в началото на 21-ви век. Ако някой ми каже, че е оптимист за бъдещето на страната ни, бих се усмихнала, но аз не съм.

    Коментар от amelia — март 23, 2010 @ 7:12 pm

  8. Tisho, otlichna straniza, no kakto otbeljaza mojat prijatel mnogo tochno, naprazno si habish energijata i vremeto, ponege edva li ima overlap megdu tvojata audience i gsm-majmunite, koito adresirash…I kakto moge bi se doseshtash, ako poslednite prochetat tvojata porediza po temata na masovoto zatypjavane, edva li shte shvanat, (1) che te sa adresatite i (2) kak da se izmyknat za svoe dobro…

    Коментар от Sirma — март 23, 2010 @ 8:19 pm

  9. Hipotetichen vypros – a po kakvo se razlichava temata/sjugetyt na opisanoto predavane ot givota na „polit-elita“ v BG? (bel.avt. ne sym gledala predavaneto, njamam tv)

    Коментар от Sirma — март 23, 2010 @ 8:24 pm

  10. @ Silvia Ranova: разбирам, че си пристрастна, но ако трябва да си говорим честно в очите, това предаване не носи никакви други ценности, освен парични и, понеже паричните ценности интересуват само този, за който са предназначени, а показността е търсен ефект, насочена е към всички, ще ти задам един конкретен въпрос – мислиш ли, че е нормално, когато човек излива леген с помия на площада посред бял ден, да очаква, че всички ще мълчат и ще му ръкопляскат? Ще се намерят хора, които да ругаят и да го замерват с предмети. Аз мога да замервам само с думи – не е чак толкова страшно 🙂 Личната ми мотивация? Нулева толерантност към простотията във всичките й форми. Няма как да остана безразличен към поощряването й в такъв мащаб. Сама каза, че почти 1 милион души са гледали снощи. Този факт хич не ме ободрява. Но ти трябва по-внимателно да прочетеш статията и да видиш какво пише там за продуцентите на предаването. Добрият търговец и в канализацията умее да продава ако. От което акото не започва да мирише по-хубаво, нали? 🙂

    @ Sirma: трябва да ти кажа, че точно в момента животът на полит-елита ми е мааалко по-симпатичен, ако изобщо мога да използвам тази дума.

    @ amelia: хубав коментар, но дай да не го обръщаме на криво разбран социализъм – няма нищо по-нормално и естествено от това в пазарната икономика водещ мотиватор да бъдат парите. Стига да не забравяме факта, че има безброй начини да изкарваш пари – едни творят красота и хармония за целта, други създават удобства, трети движат техническия прогрес. Четвърти продават наркотици в училищата или се занимават с поръчкови убийства – те също работят за пари. А парите не миришат. Тези, които изкарват най-грозните отношения между хората на показ не са баш най-кривите, пък и аз не съм точно човекът, който има правото да им търси някаква друга отговорност, освен морална. Всъщност, даже и това не мисля да правя. Но нищо не ме спира от позицията си на пасивен наблюдател да извикам с пълно гърло: „У-У-У-У, това, което правите е грозно, пичове!“, за да ми олекне. Поне. 🙂

    Коментар от asktisho — март 23, 2010 @ 9:31 pm

  11. Тишо, фамозен текст! Поздравления и дълбоки уважения!
    Всъщност Тупарев/Николов накрая ще се изкарат пророци и показвачи на истинската българска душа. С аргументи като „такива са ни хората“. Да, такива са, но не всички. Другата група, която например ходи чужбина, познавайки географията и историята на местата, а не заради модата, мрази тази първата „истинска“ българска извадка, защото стереотипите се създават много лесно, но трябват великански усилия, за да бъдат разбити.
    Хващам се да мисля, че накрая в България ще останат само „истинските“ българи с основен идеал – „да се наплюскам до безпаметност“ и никотупаревците, които ще им организират зрелищата.
    Хранителната верига ще пребъде в най-чист вид!

    Коментар от tataf — март 23, 2010 @ 9:39 pm

  12. Тишо, теоретично съм съгласна с всичко, което си написал.
    На практика – с какво един писател, който изкарва „най-грозните отношения между хората на показ“ е по-добър от Тупарев и гилдия? Оставям ти тема за размисъл 🙂

    А, да… вчера го поглеждах това предаване от време на време, днес – не. За съжаление няма какво повече да науча и от този формат.
    Толкова за милиона зрители.

    Коментар от wakeop — март 23, 2010 @ 10:17 pm

  13. @ tataf: Е, тогава вече ще вземат наистина да я построят…арената 🙂 Мерси за комплимента, Татаф! Трябва да ти кажа, че колкото и черногледо да звуча с този текст, продължавам да съм си оптимист и мисля, че след големия първоначален интерес българинът все пак ще покаже, че не е пълен идиот (в масовата си част) и е нормално да се шокира от новите форми на глупост, които му подхвърлят с такъв размах, но това съвсем не означава, че няколко месеца ще ги захранва с непресъхващ интерес, както се надяват продуцентите. Причините за това са доста елементарни. Съществуват само два варианта: 1/ Обществото наистина да е деградирало дотам, че отношенията в българското семейство да са такива, каквито ги показват по телевизора масово и 2/ Телевизорът да прекалява с негативизма и да търси правило сред изключенията. В първия случай на зрителя ще му писне много бързо, защото на екрана няма да вижда нищо различно от това, което вижда всеки ден у дома (и което го дразни), следователно няма да вижда нищо, за което да си струва да плаща. Във втория вариант героите ще се окажат „кухи“ и далечни за зрителя, понеже нямат допирни точки с действителността, която той живее, следователно зрителят няма да се припознае в тях и бързо ще загуби интерес. В дългосрочен план евтината сензация и популизмът винаги се наказват със забвение. Заради това правило светът продължава да се развива и като трайни ценностни модели в обществото се установяват само онези практики, които носят позитивизъм и създават обществено благо. Нека си припомним „Цената на истината“, която не беше точно пример за телевизионен успех, както и кариерата на „Фродо“, който не е точно пример за успешен телевизионен водещ, именно заради кухите формати, в които е навит да участва. Но, ще поживеем и ще видим…Искам само да завърша с това, че турските сериали спечелиха сърцето на масовата аудитория именно заради положителните семейни ценности, които показват. А те са някак несъвместими с вулгарния цинизъм на това, което се случва в момента.

    Коментар от asktisho — март 23, 2010 @ 10:26 pm

  14. @ wakeop: правилен въпрос задаваш. С малката разлика, че писателят не се е хванал да показва „най-грозните отношения между хората“, а коментира най-грозните телевизионни формати, които разчитат именно на тези отношения. Иначе верно ме хвърляш в размисъл и разсъждавайки, стигнах до следния извод: отрицателните емоции са изцяло в ущърб на доброто ми настроение, както и на крепкия ми сън 🙂 Разликата е в това, че нямам амбицията да избивам милиони от експлоатацията на обществени дефекти, други хора го правят и нека плюсовете / минусите от цялата тази работа да си останат изцяло за тяхна сметка.

    Коментар от asktisho — март 23, 2010 @ 10:46 pm

  15. Всяко общество се състои от умни и глупави хора. Някъде „се виждат“ умните и това са проспериращите обчества. У нас глупавите са в парламента и в телевизора, другите просто не се виждат. А младите гледат и затова броят на първите се увеличава, а на вторите намалява.

    Коментар от Н.К. — март 23, 2010 @ 10:51 pm

  16. бре, ше земеш да ме накараш и аз да изгледам поне част от някой епизод на това предаване!

    шшегувам се 🙂

    ама като слушам коментарите (както в интернеда, така и на колегите ми) – ебаси, ми то очевидно аз нещо съм ненормален! не само че семейството си ми е нормално, ами и не познавам други семейства, които са ненормални!

    апропо – нормалността е относителна категория :mrgreen:

    Коментар от batpep — март 24, 2010 @ 11:00 am

  17. Учудвам се, че въобще си отделил внимание и време на подобно … „нещо“.

    Коментар от Калин — март 24, 2010 @ 12:40 pm

  18. Тишо, отново си го написал по перфектен начин. Абсолютно съм съгласен с всичко изложено. Стреляш точно и всеки път улучваш окото на бивола.

    Коментар от Ради Радев — март 24, 2010 @ 12:51 pm

  19. @ Калин: време си имам, а вниманието, ами – представи си го по следния начин: ставаш свидетел на някаква грозна сцена с много зяпачи. Тя въобще не те касае директно, но е гнусна за сетивата ти, хващаш се за главата, пускаш едно „леле майко“ и продължаваш напред. После впечатлен споделяш с приятели. Горе-долу такова нещо се получи и сега.

    @ batpep: Относителна е. Когато масмедиите започнат да показват стриптизьорки, проститутки и държанки като пример за съпруги, има голяма вероятност обществената категория за нормалност, така както си е относителна, да кривне в абсолютно грешна посока 🙂

    @ Ради Радев: Казано от майстор на перото като теб, за мен значи много, благодаря!

    Коментар от asktisho — март 24, 2010 @ 3:16 pm

  20. Тишо честно казано, не мисля, че хора за които пишеш това ще го прочетат.
    Тези хора не влизат в такива страници на нета,най много в някакъв сайт на някои жълт вестник или нещо подобно, ако въобще знаят за какво се използва PC-то,вярвам, че твоя блог не го четат такъв тип хора, затова виждам малко неуместно написаното от теб.
    Ако го пишеш за да го четем ние, няма смисъл, знаем това което казваш. А за кои друг би го писал след като ти знаеш по добре от мен, че тези хора не четат това което пишеш.
    Тогава заключението ми е, че много си ядосан на тази помия и трябва някаде да излееш яда си,но не мисля че твоя блог заслужава това.

    В заключение не си разваляй хубавият блог с такива помии, пиши неща за които занеш, че хората които го четат се интересуват, за да може хората тук да дискутират неща които си заслужава да се дискутират, с таза публикация не постигаш никакъв подобен ефект, със написаното от теб абсолютно всички сме съгласни и едниственото което можем да направим е да продъжим да ги хулим и плюем, но не мисля, че това е идеята ти за блог с репутация като този.

    Надявам се да не съм те засегнал по никакъв начин, просто е една градивна критика.

    Поздрави.

    Коментар от Радослав — март 24, 2010 @ 3:52 pm

  21. Колкото и на Мюзик айдъл беше бъкано с таланти, толкова и в тоя Биг Брадър (така ли се казва) е показан средния българин. Средния българин не е толкова изпаднал, въпреки че явно го презираш. Изобщо няма смисъл да си губиш времето с пшодобни предавания. Телевизията е посредствено занимание за посредствени хора. Особено такива предавания.
    Нейсе, да оставим хората да си го гледат колкото си искат. Тяхна си работа. Левчетата, които харчат пак са си тяхни, не са мои. Изобщо да правят с живота си каквото намерят за добре. Все пак изниква въпросът „Защо хората гледат телевизия? Нима нямат други по-интересни занимания?“. Ето една хубава тема.

    Коментар от xunap — март 24, 2010 @ 7:07 pm

  22. Много добра статия – осветява „нишата“. Коментиращите масово се дистанцират погнусени и пишат ли пишат. Никой не обърна внимание на един въпрос от wakeop – каква е разликата между това, което се случва на екрана и да речем, един роман на Виктор Юго… велик класик, възпял мизерията. Тишо, който явно също не внимава се провидя в „писателя“.
    Произведения, занимаващи се с дълбоката същност и проява на мизерията да искаш!, тези за Куба, нашата побратима са най-безумни. Ама защо е на екран, защо е в праймтайма, защо има деца, защо са прости, защо се чукат, защо се бият, защо ги има, защо ме боли нежното, възвишено сърце? Ми те се гаврят със светини – семейство, любов( в този блог има доста колоритни мнения точно за тези светини).
    Защото такъв е животът, такава е ситуацията в тази ниша. Защо да не я погледнем отблизо, като доктори(не, че нещо разбираме, ние възмутените, хах, представете си доктор възмутен и оплюващ болен и болест). Но, не, Ганьо, отново, вместо да се вгледа в бурените в Нашата градина и да се замисли как да се справи,какво ги кара да избуяват, какво ги мотивира да се разрастват и да заразяват доброто, не! Ами, Тишо, що се занимаваш с тез глупости, ми, Тишо, мойто семейство не е таквоз! Аз съм пич.
    Но, браво за идеята на wakeop, – описаната низост те прави класик,(и той е взел хонорар), а показаната по тв – ауу, и преди Великден. Все едно можем да си избираме циреите кога да ни цъфнат.

    Коментар от ester — март 24, 2010 @ 8:57 pm

  23. @ester
    Аз за Зола си мислех, ама и от Юго става приличен пример 🙂
    Обаче… като се подсетя, то и Тишо има герои, които биха били достойни кандидати за брадъри 🙂
    Но това не го прави класик, а как се казваше това течение… може би натуралист? 🙂

    И не мисля, че е чак толкова вредно дори и за децата да хвърлят по някой поглед. Ако са на подходяща възраст и има подходящ възрастен около тях, с който да си говорят за това, което виждат.
    Защото, когато навремето изчетох на един дъх книга, която определено не беше за годините ми (и отчаяно се опитвам да се сетя за заглавието й, вече 2 дена, ама пусто егн…) – първото, което ми дойде наум, когато затворих кориците беше: „Леле… какъв късмет имам, че родителите ми не се наливат с абсент от сутрин до вечер и не се налага да си лягам с някой старец, за да имам нова рокля.“
    Не особено глупави изводи за 11 годишна сополана.

    Коментар от wakeop — март 24, 2010 @ 11:27 pm

  24. @ wakeop & ester: дядо Вазов едно време много се е забавлявал да посещава уроците по литература, за да слуша глупостите на учителки и ученици на тема „какво е искал да каже авторът“. Ако някой реши да отпечата мазния ми катинар на банкноти след сто години, това няма да се отрази по никакъв начин на българската литература, нито ще напълни джобовете на българските писатели с повече „портрети“ на техни „колеги“. Но вие можете да си ги напъхвате във всякакви жанрове и калъпи, ако ви харесва, писателите, мен този въпрос не ме занимава, той може само да ме забавлява.

    Тук най-интереснте истории винаги ще са за курви и проститутки, нищо чудно, че по телевизора „дават“ именно такива, дори вече ги изкарват и „семейни“ 🙂 Като гледам французите, германците и американците, обаче, барабар с техните класици (които мога да си позволя да чета в оригинал, представяте ли си), май с нищо не се различават от нас. Така че: в ъгъла с вдигнати ръце и да не сте мръднали, докато не си научите урока по литетратура наизуст! 🙂

    (Искрено се надявам, че този коментар ще бъде възприет с чувството за хумор, с което беше написан. Щото статията определено не се. А трябваше 🙂 )

    Коментар от asktisho — март 25, 2010 @ 12:31 am

  25. Е… естествено, че се будалкаме, някой сериозен да виждаш? 😉

    Обаче за това, предпоследното не си прав. Историите с проститутки са подтискащи и тъжни. Не знам какво интересно може да се намери в такава история. Житейският урок обикновено е скучен, иначе всички щяха да са богати, успели и известни, при това по съвсем легален и морален начин. Я виж колко книги на тази тема („как да успеем в живота, без да ни хванат“) се продават годишно 🙂

    /* искрено се надявам този коментар да се приеме като (само)ирония… след като ще си обясняваме какво точно сме искали да кажем 😀 */

    Коментар от wakeop — март 25, 2010 @ 12:56 am

  26. Бе не знам как ще се приеме, ама заглавието „Как да успеем в живота без да ни хванат“ е истински шедьовър, предлагам да си го патентоваш, преди да съм ти го откраднал 🙂

    Коментар от asktisho — март 25, 2010 @ 1:28 am

  27. „останал без морал от комунизма, ограбен от несправедливостите на прехода, захвърлен край пътя на цивилизацията: без посока, без цел и без надежда, че адът, в който живее, някога ще свърши.“

    Кхъ!Кхъ!

    Жалка нашенска кафка

    Милият глупчо(на Тишо литературният герой, или, разбирайте някое момче от Big Brother) – пак изневиделица прецакан от прехода, цивилизацията и комунизма. Той самият е „без цел и посока“ – но пак друг му е виновен!

    Що за пародия е това?

    @wakeop – Зола е много внимателен. Тънък психолог. Ние сме груби сеирджии, затова се сетих за Юго, а и при него низостта и мизерията стигат дъното.
    С абсент не се ли наливаха Фицджералдови? Или беше джин?
    А що се отнася до горките деца, представете си какво гледат те ежедневно вътре в къщите си с ненормалните си родители.
    Но не мисля, че трябва да ги изолираме – те така и така наблюдават процесите в семейството, в което са родени.Господ има идея къде, кога и защо ни вселява.
    Да, възможно е да е ужасяващо.
    А парниковите цветя харесват ли ви? Такива едни соц.?

    Коментар от ester — март 25, 2010 @ 1:57 am

  28. Тишо, подарявам ти го заглавието 🙂
    И една идея на продуцентите на биг брадър подарявам – следващия сезон – с блогъри. Голям сеир ще е…

    Коментар от wakeop — март 25, 2010 @ 11:43 am

  29. по въпроса кой с какво се налива – не зная дали сте чели венка (венедикт) ерофеев, ама с цялото си сърце и душа препоръчвам всичко де що е успял да напише, преди да се гътне.

    ето това е тънък психолог!

    Коментар от batpep — март 25, 2010 @ 1:11 pm

  30. @ wakeop: хехе, мерси! Бай Брадър с блогъри, викаш, да ги видим как ще издържат 3 месеца без Blogger, Twitter, Facebook, WordPress, Skype, ICQ, MSN, Gmail, Svejo и всички други „екстри“ – това вече е проява на нечовешка жестокост 🙂 Но могат и да ги научат на някакви полезни умения блогърите, примерно: дърворезба, стрелба с лък, първа медицинска помощ и други, които ще бъдат решаващи, ако лошите пророци излязат прави и цивилизацията се „издъни“ след няколко години 🙂

    Коментар от asktisho — март 25, 2010 @ 2:01 pm

  31. Тишо, разцепи!!!

    Коментар от frangoff — март 25, 2010 @ 3:01 pm

  32. Хех, Тишо, мен в училище са ме учили и да стрелям с АК-47… това дали да го броя за полезно умение в ОНЯ случай… 🙂

    /* аре, край от мен, че много офтопик излязох вече… 🙂 */

    Коментар от wakeop — март 25, 2010 @ 7:28 pm

  33. @ wakeop: Определено трябва да го броиш. Но стрелянето с автомат си има някои пост-апокалиптични недостатци: шумно е и определено губиш по точки, когато патроните ти свършат в един свят, където никой никъде вече не произвежда нови. Ето защо, аз лично препоръчвам стрелбата с лък – тихо оръжие, не стряска животните при лов и не издава позицията на врага, при война. А стрелите стават за многократна употреба 🙂

    Коментар от asktisho — март 26, 2010 @ 12:57 am

  34. Хаха, признавам си, че и на мен не ми понася този сезон. То бива печалбарство, обаче това бие всички рекорди. За екземплярите – ноу комент, както се казва.
    Безсилна съм и безсловесна :]

    Коментар от suse — март 30, 2010 @ 5:10 pm

  35. Апропо, най-много пари тук може да се спечелят от простотията на хората. Тази ниша е незапълваема и с неограничени възможности.

    Коментар от suse — март 30, 2010 @ 5:19 pm

  36. Хубав материал,Тишо! Заради всичко това преди време реших вече да се установя в Париж,каквото и да ми струва това. И от тук това,което виждаш ти, се забелязва толкова отчетливо,ама толкова уедрено,че ти става страшно и си казваш – как така съм могъл толкова години да живея в такава помия.Още по-странното е,че нашите хора изобщо не го усещат това,те продължават да тръбят наляво и надясно – ние сме най-великите,ние сме най-красивите.Абе те живеят като скотове или крадат като за световно,ама…И на такива като мен и теб са готови да лепнат етикета „антипатриоти“. Всъщност ние,българите,сме майстори на лепването на етикети. Другите все са такива-онакива,а ние? Ние просто сме повредени,Тишо! За да допуснем всичко това,което в момента е България,значи сме примитиви! ПРИМИТИВИ! Само един епизод. Наскоро почина най-близкият ми човек – майка ми! Една мила и добра женица,която живееше заради нас,нейните деца. Написах няколко думи на обич към нея.Татко ги залепил из квартала. На другия ден сърцето му изтръпнало – некролозите били накъсани и старателно прибрани в кофата за боклук на съседа ни,където татко ги намерил…Един млад,нахакан съсед-дерибей…Защо? Ами, защото дни преди майка да почине, той се скарал с нея…Какво е това? Значи ние сме най-великите,най-красивите…Така ли е,Тишо? Или просто сме повредени по рождение и примитиви? Да не уважаваш най-съкровеното у човека – правото му да преживява скръбта по майка си…Е,това вече е…да,типично нашенско,типично българско,типично „биг-брадърско“…
    И все пак – честит Великден,Тишо – на теб и на твоите читатели!

    Коментар от Димо Райков — април 6, 2010 @ 10:52 am

  37. @ Димо Райков: Съжалявам за загубата на майка ви! Няма обяснение поведението на въпросния човек. Очевидно страда от някакъв проблем. Но не мога да приема, че всички сме „примитиви“. Това е точно толкова невярно, колкото твърдението, че сме най-красивите и най-умните. Просто е крайно. Истината винаги е някъде по средата 🙂 Хората в къщата на биг брадър представляват изключения, подбрани с дълъг и внимателен кастинг, те не са правило за българското общество. Няма „социален експеримент“, нито „дебат“ по семейните проблеми – има едно досадно шоу, което губи от първоначалната си скорост и вече му личи, че е „изсмукано от пръсти“. Да не забравяме, че всичко, на което подлагат участниците вътре, също става по сценарий. Дори нормален човек би се „изкривил“. Шоуто залага на крайни, низки емоции. Това може да означава само едно – останалите средства за задържане на зрителския интерес са изчерпани. Както казват мъдрите хора: „И това ще мине“. И този сезон ще свърши. Надявам се следващ да няма. И внимателно следя рекламодателите, за да не направя грешката да го финансирам с лични средства…Но това е мой избор. Не го налагам на никого! А хората, които гледат биг брадър, те не са примитиви. Сред тях сигурно има доста професионално заинтересовани психолози :). Аз не ставам автоматично интелигент, като не го подкрепям този формат. Това е личен блог и в него има място само за лични мнения, които понякога са твърде едностранчиви, признавам си. Ето защо непрекъснато повтарям, че не налагам гледната си точка на никого. Достатъчно е само да предизвикам малко размисъл. Това ми стига.

    Коментар от asktisho — април 7, 2010 @ 11:50 am

  38. На мен пък подобно мнение, Тишо, ми идва малко снобарско. Хората са си такива, каквито са. Има си предавания за всеки вкус – също като коли, цигари или дори жени. Не може всичко да хареса на всеки, но някак обидно и лицемерно-високомерно е да се обиждат всички останали. Сори, ама ме издразни този път!

    Коментар от dm — април 8, 2010 @ 7:57 pm

  39. @ dm: О, няма проблем, защото мнението ти е важно. По-важно е от мълчаливото несъгласие, затова ти благодаря, че сподели! Прав си, има предавания за всеки вкус. Биг брадър определено не е предаване за моя вкус, а няма как да говоря от името на други хора, освен мен. Също като теб предпочитам, когато нещо ме дразни, да си кажа. По това си приличаме, в случая. Мисля, че така е по-коректно. Дори спрямо хората, които не харесваш и техните постъпки. Другото се нарича лицемерие. Освен това, приемам всякакви епитети. Ето, ти ме смяташ за снобар, а има хора, които са ме наричали и „каруцар“ 🙂 Това с нищо не променя факта, че когато се погледна в огледалото и аз не знам кой съм всъщност 🙂

    Коментар от asktisho — април 9, 2010 @ 10:22 pm

  40. Ти си уникален!
    Искам да има мислещи хора, като теб. Как да стане? Или вече е късно.

    Коментар от Mihal — април 20, 2010 @ 8:43 am

  41. И аз се радвам всеки път като попадна на мислещи хора в мрежата и много бих искал да стават все повече. Ясно е, че преди всичко хората у нас се борят за оцеляване и не им остава време даже да разберат че „здравей_те“ например, далеч не се пише така, пък и не им трябва, когато проблемите им са съвсем различни. За брадърската истерия-отразява си реално действителността, което е тревожно (слаба дума всъщност).

    Коментар от Break'n'enter — октомври 29, 2011 @ 3:41 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.