Писателският блог на Тишо

април 5, 2007

Television sucks

Телевизията е била егати благото през първите години след своето появяване. Да виждаш размазани черно-бели образи на хора, които се намират на стотици, че и хиляди километри от теб, а не само да чуваш гласа им. WoW. И така вече над половин век. Не може да се отрече колко много е направила телевизията за свободата на словото, за ограмотяването на населението, за държавната сигурност, за борбата с теороризма и прочие. Тези исторически предимства никой не може да й ги отнеме и те са толкова много, че нямат изброяване. През по-голямата част от съществуването си телевизията е била единственият, най-сигурният и най-предпочитаният източник на информация и забавления. Помните ли с какъв ентусиазъм чакахме филма след новините? Ами студио Х? Повторението на „Милион и едно желания”? Сигурен съм, че VIP Brother може само да мечтае за рейтинга на „Милион и едно желания”. Това бяха години, в които телевизията разполагаше с почти абсолютна власт над умовете и сърцата на своите зрители.
Днес телевизията все още продължава да бъде фактор на четвъртата власт, основен и дори единствен източник на информация за компютърно неграмотните хора. Обаче едновременно с това телевизията започна да се превръща в супер изрод и в средство за масова манипулация. Няма да отричам професионализма на колегите журналисти, репортери и новинари. Знам, че работят много за общото благо, но техните усилия се обезсмислят на фона на рекламната манипулация, убийствата, изнасилванията и VIP Brother.
Подарих си телевизора не защото вече нямах нужда от добре подредена, лесно смилаема информация, а защото ми писна вечер да ставам неволен свидетел на най-големите зверства по света и у нас. Ще ме извинявате, ама това не са „новини” – кой кого разпрал до гръбнака с кухненски нож, кого са вкарали в затвора за педофилия и канибализъм, как България ще настигне европейските държави след 800 години и т.н.
Ами това ли е най-важното, което се е случило днес? Това ли са „новините”? Сигурен съм, че пропускате много по-важни неща. Някъде по света някой учен е направил още една невидима стъпка напред към откриване на лекарство против рака, някой българин е получил награда за таланта си, някой художник е нарисувал шедьовър, някой е причинил на хората безпричинно добро, а не касапско клане, някой е изобретил нова технология, нещо красиво се е случило. Пропускате всичко това.
Преди известно време ми се наложи да организирам PR кампания за известна автомобилна марка и като част от нея трябваше да съберем телевизионни журналисти на пресконференция. Ами че те били много заети тези хора, бе. Едва ни наместиха в графика си за деня, който беше разчекнат между моргата, полицията, затвора и спешното отделение на болницата. Ето откъде идват „пресните” новини, които ви сервират вечер с ракийката и саладката – от моргата, затвора и полицията. Съжалявам, ама просто няма начин да не пропуснете някоя наистина важна новина, ако цял ден кибичите между труповете, господа телевизионери. Дотук за информационната функция на телевизията в началото на 21 век. При положение, че вече има тооолкова много алтернативни източници на информация, предпочитам да се лиша от карантията, благодаря.
Развлекателната страна на телевизията се нарича „шоу”. Шоуто трябва да разсмива, да скандализира и да те накара да се замислиш, за да е интересно. Шоуто е интерактивна игра с публиката, задаване и отговаряне на въпроси, спорене по наболели проблеми. В спора се достига до истината, нали? Обаче знаете ли какво индикира за мен съвременното телевизионно шоу? Показва колко тъпи са станали хората. Извинявай, ама не може да се кефиш на един дебел, мазен циганин, който реве от екрана и се прави на гей, че и си признава, че се прави на гей, само и само, за да ти вземе кинтите, тъпако! През средновековието ако са искали да унижат някого са го завързвали на стълба на позора и са го замервали с яйца. Днес го канят във VIP Brother.
Последният рилийз на тази смрад ме отказа тотално от симпатиите ми към хора, които традиционно съм харесвал преди да видя що за прасета са всъщност. Реално, нямаше  друга възможност да разбера колко тъпи парчета са Галя и Лилана, да речем.  За „представителя” на българската литература, който участваше там пък, да не говорим. Ако това е образът на съвременния български писател, не искам да имам нищо общо с него. Ами майката на малкото момиченце с 90 годишния татко и мускулестия любовник? Ами Митьо? Ах, Митьо, аграрино долен!  Не знам за вас, уважаеми зрители, но на мен от VIP Brother ми стана ясно само едно – че известните и богатите са същите прасета като всички нас – ебат се, изневеряват си, не се грижат за децата си, пият, пушат и се друсат. Единствената разлика е, че ти стоиш, гледаш всичко това и им се възхищаваш, а аз си подарявам телевизора. Не ми се яде помия просто. Thanks, but no thanks.
А сега да обърнем внимание и на манипулативната страна на телевизията – основната причина ако все още гледам телевизия, да я гледам през интернет и без реклами. Рекламите, меко казано, обиждат интетекта на своите зрители и ги лишават от правото им на избор. Освен това, изобщо не виждам смисъл като седна да гледам филм в средата на информационния век, някой да ми го спира в най-интересната част, за да ми продава тампони, прах за пране и четки за зъби. Ами по какъв друг начин  да се рекламират стоките, ще попитате вие? Да се рекламират малко по-интелигентно, отгварям аз. Това, че преди 30 години са успявали да продадат прах за пране на бабите в Америка, като са им спирали сапунката по средата не означава, че този номер върви и днес. Дайте да си признаем, никой не обръща внимание на рекламния блок. Всеки здраво стиска дистанционното в ръка и веднага сменя канала, щом започнат рекламите. Това очевдино рекламодателите не го знаят.
Нека да се разберем, телевизия има и ще продължава да има още дълго време. Реклами също. Медиите са невъзможни без рекламата. Ето обаче как ще изглежда интелигентната телевизионна реклама от близкото бъдеще: гледаш си вечерните новини в колкото часа пожелаеш (дори днес вече това е възможно в благодарение на сайтове като neterra.tv) и много ти харесва възела на водещия, да речем. Искаш да имаш същия възел, много ще ти ходи на сакото. Натискаш пауза, щракваш върху възела и отстрани се отваря диалогов прозорец с офертите на магазина за вратовръзки. Остава само да избереш модел, да натиснеш копчето BUY, да си въведеш ПИНа и спокойно можеш да продължаваш да гледаш новините. Ето това е интелигентната реклама – по избор на потребителя, а не против волята му. Струва ви се малко преувеличено ли? Ами да изчакаме няколко години и ще си говорим пак.

Тихомир Димитров

23 коментара »

 1. Браво, и аз не мога да я дишам и много точно си го казал. Капирах целия текст в блога си, за да го стигне и до моите читатели.

  Коментар от Таня — април 5, 2007 @ 12:33 pm

 2. Сигурен съм, че не сме единствените хора, които мислят така. Благодаря за подкрепата.

  Коментар от asktisho — април 5, 2007 @ 12:43 pm

 3. Поздравление, Тишо 🙂 Не бих могла да съм по-съгласна с тебе. Но не смятам да си подарявам телевизора … защото нямам такъв 🙂 Не съм усетила липсата му, а в Интернет мога да гледам каквото аз пожелая.

  Коментар от keit — април 5, 2007 @ 12:53 pm

 4. знаеш ли, че ЕЛТ е ебати изобретението за времето си, по това време англичаните в BBC са се мъчили да внедрят телевизор на механичен принцип. изобретателят е американче на 20 години, който умира след 10 г в абсолютна бедност, защото патентът му е присвоен от корпорацията производител…

  Коментар от nname — април 5, 2007 @ 12:56 pm

 5. Четеш ми в мозъка, копеле 🙂 ТВ-то е само върхът на айсберга от повсеместна простотия и пошлост, който нашето екзотично и доскоро очарователно рустикално и спокойно балканско-ориенталско общественце прегръща страстно от няколко години насам, по вездесъщи западен образец. Тук имам няколко наброски по въпроса: http://www.borissov.it/blog/?p=137 , че нямам време сега за писание, изхвърчам 🙂

  Коментар от Никола — април 5, 2007 @ 1:20 pm

 6. А тъй, тоя път немам кво да кажа напреки! Освен, че колкото и да я усъвършенстват телевизионната реклама пак няма да ми дреме, щото пак няма да я гледам и ще продължавам да мисля, че телевизията sucks!

  Малко ми остава да откажа жена ми да пуска телевизора в нас, а тя ряботи в телевизия:)

  Коментар от slavy — април 5, 2007 @ 1:33 pm

 7. Проблем – Не те кефи, ми ОК не гледай! Има още един проблем нали?! гледа ти се, но не това което дават, явно вкуса ти е различен, не разбрах какво точно ти се гледа! Всъщност за мене проблем е че телевизията остава някак статична и безумно тромава на фона на нета. Не може някакъв задник да ти чете новини и реално искаш не искаш да слушаш всички глупости които друг задник е решил че са важни или любопитни, това право – да е редактор – нета дава на потребителя. За VIP Brother и пошлостта сега ме мързи да пиша, но най-простото обяснение е да си кажеш че другите видите ли са тъпи кефи ги и гледат някакви тъпотии, ама как винаги другите са тъпи, а аз който също очевидно гледам от време на време не съм?

  Коментар от voxy — април 5, 2007 @ 1:40 pm

 8. Както казах, гледам от време на време, но си спестявам рекламите, кланницата по новините и шоутата, в частност всички вариации на брадърите. Имах съвсем реалната възможност да работя като сценарист в продуцентската компания на вип брадър наскоро, но там освен с албанска заплата ме изненадаха и с признанието, че са съвсем наясно колко малоумни са зрителите им и, че именно от голямото количество маймуни с джи ес еми се изкарават готините кинти.

  Коментар от asktisho — април 5, 2007 @ 2:43 pm

 9. Well-done, mate!!!
  No comment this time…

  Коментар от KIRO — април 5, 2007 @ 3:10 pm

 10. никога не съм имала телевизор, но чат-пат съм гледала телевизия и съм напълно съгласна с тебе. обаче ужасно много ме притеснява факта, че ужасно много хора тук гледат тв, и то от най-долнопробното.

  наскоро си говорихме с татко. според него гадното тв е побъркало народа. според мен, голяма част от него си е била побъркана и това всъщност е искала да гледа винаги, ама преди демокрацията не е имала възможност. нооо, има нещо … тогава ние растяхме с телевизия без карантии – с „малка къща в прерията“, „робин худ“, „войната на таралежите“, „пол и виржиния“, „синьо лято“, а филмите за възрастни ставаха и за деца. ееех, хич не бяха лоши чешките сапунки от рода на „болница на края на града“ и „жената зад щанда“ … ех, спомени!

  Коментар от lyd — април 5, 2007 @ 4:42 pm

 11. Т.е. както всичко по света и това си има good & bad sides…моето мнение е че телевизията си е почти отживелица…

  Коментар от Sonnia — април 5, 2007 @ 4:42 pm

 12. никола, ще те цитирам в един от блоговете си. имам предвид копи/пейст на статията ти с линк към блога ти. ако има проблем, ще ги махна 🙂 айде със здраве!

  Коментар от lyd — април 5, 2007 @ 4:50 pm

 13. Е добре, ама аз като съм по цял работен ден пред компа и искам вечерта да пусна големия телевизор и да чуя какво става по света. Не мога да тръгна и да чета новини. Вие сте свикнали по цял ден и нощ на комп, ама много хора не са. Освен това има музикални канали и ftv, които са идеални за фон. Гледам и научнопопулярни канали. А мач ако искаш да гледаш, къде другаде, освен на тв-то? В скоро време няма да си хвърля телевизора 🙂
  Обаче рекламите наистина са супер зле. Има една-две готини, другите са боклуци.
  Абе Соня добре го каза: телевизията си има добри и лоши страни.
  Поздрави на всички и весело изкарване на Великден!

  Коментар от Филип — април 5, 2007 @ 9:58 pm

 14. Е, значи зрителите достатъчно интелигентни за да превключват на рекламите, а от друга страна са достатъчно малоумни да пращат SMS-и? Въпрос на търсене. Продуцентите и те салам трябва да ядат, както и журналистите. Затова последните обикалят моргите и не ги интересуват кампанийките ти … 😉 Пък ти се изживявай като медиен корифей – на никой не му пука. Хората с жисиемите блогове не четат …

  Коментар от Георги Фурнаджиев — април 7, 2007 @ 2:48 am

 15. Браво за статията!

  На моменти малко грубичко си го казал, но в 90% си прав.

  TV suхxx!

  Телевизията е нещо гадно.

  Телевизията ти промива мозъка и преди да си се усетил, си изгубил 3 часа безсмислено да цъкаш по каналите… А после се чувстваш празен.

  Човек може да излезе навън да се разходи, да покара колело, да си направи прекрасна вечеря на свещи или да отвори някоя любима книга и да почете, да слуша музика, да напише нещо, или просто да бъде в парка… вместо това повечето от нас по инерция просто пускат телевизора и се оставят да бъдат бомбардирани с глупости по цял ден и цяла нощ. И после казваме „Ами нямам време – за любимото си хоби, или да си почина, или да прочета нещо…“

  МИ КАК ЩЕ ИМАШ, като в стаята ти стои големият син екран с дистанционно – всичко, което трябва да направиш, е, да седнеш пред него и да натиснеш бутона „ON“ и готово. Телевията поема оттам нататък грижата – да не правиш нищо, да не мислиш, да не ставаш, да не си активен и мозъкът ти да спи…

  ***

  Нямаме телевизор вкъщи. Няма и да си купим. А ако някой ни подари – ще има ние какво да подаряваме 😉

  Съзнателен избор. Съвсем съзнателен и необходим, ако си решил да оцелеещ с ясно съзнание… и да продължиш да мислиш сам:)

  Cheers! 🙂

  Коментар от Michel — април 7, 2007 @ 7:50 pm

 16. @ тишо
  В Шоуто на Труман с Джим Кери, бяха избрали интересен вариант за реклама на стоки, без да спират нещата, за да не се усети Труман. Някои от героите вземаха съответен продукт, примерно сапун, объщаха се към най-близката скрита камера и казваха, че според тях този продукт пере най-добре. Нещо като разговорите ни в реалния живот, когато поставяме собсветни оценки на различни продукти. Скрита реклама в рамките на по-общия продукт, който ти продават, един вид. Just a suggestion 🙂

  Коментар от tataf — април 10, 2007 @ 1:10 pm

 17. @фурнаджиев: за съжаление не обичат да четат по принцип. Нищо. Не само блогове. Познавам хора, които не са прочели една книга преза живота си и се чувстват толкова завършени в душевната си пустота. Има една поговорка: колкото повече разширяваш границите на познанието, толкова повече допирни точки с безкрайността имаш и така разбираш колко малко, нищожно, нищички не знаеш. Кофти е да се чувстваш завършен. Пагубно е някак си. И никъде не съм написал, дори косвено, че се изживявам като „медиен корифей“. Озадачавам се когато ми приписват качества, които съществуват само в нечия чужда глава. А че новините, особено по би ти ви, са си касапница, касапница са, че има и предавания, които стават за гледане – има. Обаче телевизията като цяло съкс. И не всеки, който гледа телевизия е тъпак, щото може накрая да излезе, че така съм казал. Твърде много хора, които обичам и уважавам гледат телевизия, пият алкохол, друсат се и пушат цигари: все вредни навици, които трябва да откажат, ама просто не им е дошло времето, предполагам.

  Коментар от asktisho — април 10, 2007 @ 7:16 pm

 18. Тишо,
  добре написано, съгласен съм с повечето неша,но това сме го говорили в твоя блог и преди. VIP Brother, и останалите риалити бози, и поп-фолка и панталонките в ботушите и сините пръскалки за вода на Голфа, това е продукт на потреблението човече. Така е и с новините, хората кльопат касапницата.Но имаш право на избор нали? (За мен това е ТВ Европа, VIA SAT каналите, Discovery, BBC EuroNews), така че това не е повод да отричаме телевизията като медия.
  Ами погледни пресата – жълти издания и тенденциозно политически про-партийни и про-корпоративни или про-клубни ( за спортните става дума) издания. Но имаш право на избор ( за мен това е вестник Капитал)
  В НЕТа засега каточели е малко по-добре, съгласен съм, но сещаш ли се защо е така? Ами много просто, за да имаш комп и да си в нета, трябва да си маааалко по-интелегентен и респективно масовата аудитория реагира по-добре на по-отбрана информация. Въпрос на време е нета да стигне до всеки човек и тогава помията ще залее и него.
  Проблема е че се получава нещо, извстно в техниката като положителна обратна връзка (т.е. изходният сигнал се подава на входа, и колкото повече расте входа, толкова повече расте изхода, което пък води до по-голям сигнал на входа и до още нарастване на изхода). Така и тук, медиите пускат кич и простотия щото това се кльопа. От друга страна МАСОВИЯТ потребител колкото повече и по-голям кич и простотия кльопа, толкова повече кич и простотия иска а това стимулира медиите (и не само) да му я дадат. Отново от техниката е известно че подобна положителна обратна връзка обикновенно завършва със саморазрушаване на системата. И си мисля че това е причината за краха на всичко древни цивилизации. Само ми е чудно, кои ли ще са варварите които ще ни капичнат (можеби Китай)

  Коментар от Bore — април 11, 2007 @ 10:16 am

 19. Една позната ме набеди че съм майка терористка защото забраних много отдавна гледането на телевизия от децата..и добре че са още малки и уж слушкат:))
  Непрекъснато им купувам разни интересни книжки и се боря да им събудя интереса към четенето на хартия..и искренно се надявам един ден да съм успяла..
  Смело и навсякъде казвам че не обичам да гледам телевизия,че мразя безцелния и нахален шум от пластмасовата кутия,че не искам да слушам всеки ден колко убийства и по колко особенно жесток начин са станали..В тоя дух много ми хареса написаното и те поздравявам за това ти мнение:)))

  Коментар от zlatkata — април 11, 2007 @ 3:46 pm

 20. Аве!
  Вярно до последната дума. Отдавна си го мисля, но и ти си го написал много добре.
  Аз моя телевизор още не съм го подарил, само го изнесох от стаята. 😉
  Дали ще може да излезе нещо от един такъв блогърски бойкот на телевизията?

  Коментар от zonko — април 12, 2007 @ 11:31 am

 21. 4693e9ded1

  4693e9ded1

  Trackback от 4693e9ded1 — юли 10, 2007 @ 11:20 pm

 22. […] което видях за пореден път ме убеди, че “Television Sucks”  е едно от малкото правилни заключения, до които съм […]

  Pingback от Хляб и зрелища « Писателският блог на Тишо — март 4, 2008 @ 10:17 pm

 23. […] Television sucks […]

  Pingback от Леле, майкоооо! « Писателският блог на Тишо — март 23, 2010 @ 4:39 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: