Писателският блог на Тишо

октомври 28, 2008

Защо не ми пука от световната финансова криза?

Светът се управлява чрез страх. Силните на деня първо създават някакви страхове у населението, после внимателно ги култивират, а накрая се явяват на предизборната площадка с готов план как да ни спасят от страховете, които сами са създали. Това е далаверата на властта. От нея печелят единици, а стотици хиляди, дори милиони – губят.

Световната финансова криза е поредната далавера. Това, че страхът се разпространява глобално няма да я направи по-малко очевдина лъжа.

Популярното обяснение за световната финаснова криза е, че банките са се скъсали да раздават лесни кредити, а сега нямало кой да плаща заемите. Не вярвам в това определение. Банките финансират растежа и никой лихвар не обича да раздава назаем пари, които има малка вероятност да му бъдат върнати. Да, но виновен винаги трябва да има. При Хитлер виновни бяха евреите, сега виновни са банките. Истинските виновници – борсовите спекуланти, прибраха милиарди от това, че знаеха по-рано от другите какво предстои, оставиха петцифрено число безработни на улицата и отидоха да поливат фалита в най-скъпите американски курорти.

Знаете ли какъв процент от фючърсните сделки стигат до реална доставка? 3%. Останалите 97% са обещания, че някой някога ще плати, които никога не се спазват. Изчистват се с офсетна операция. Обещанието се прехвърля на друг. И така до деня, в който голият задник на маймуната лъсва. Спекулантите са виновни за финансовата криза, но медиите и политиците само това чакат. Едните искат да си продадат тиража, а другите се стремят да ви втълпят страх и вина, за да има после от какво да ви спасяват.

Страх, че кризата е глобална и няма как да не подмине и вас. Вина, че взимате пари назаем, за да купувате още и още. Световната финансова криза нямаше да бъде възможна без медиите и политиците. Щеше да си остане криза само за спекулантите – наказание за това, че години наред се надлъгваха помежду си как някой друг ще плати.

Да, ама не. Сега аз трябва да се чувствам застрашен от факта, че някакви хора от другата страна на земното кълбо не можели да си покриват вноските по ипотеките на овърпрайснатите си, талашитени къщички. Трябва да се чувствам застрашен от факта, че някакви мошеници са излъгали други мошеници на борсата. Сигурно финансовата криза е виновна за поскъпването на сиренето и хляба в кварталния ми магазин? Няма как да не е! Заплатите в България трябва да спрат да се увеличават, но лихвите по заемите е закономерно да продължат да растат. Защо ли? Ами заради световната финансова криза, естествено! Търсенето в туризма и чуждестранните инвестиции щели да намалеят, икономическият растеж щял да се свие. Заради световната финансова криза…

Знаете ли колко общо има туристическата индустрия с капиталовите пазари? Колкото магарето и локомотива. Ако хората не бяха стадо, облъчено до безпаметност от средствата за масово осведомяване, те нямаше да се страхуват от финансовата криза и нямаше да допринасят за прехвърлянето й в други сектори на икономиката с реални действия, подтикнати от страх и вина, които са им втълпени отвън.

Мен лично световната финансова криза не ме застрашава, защото: а) не държа пари в акции (нито в каквито и да е финансови инструменти). Ако си падаш по хазарта, казиното е доста по-привлекателно място от борсовия подиум, където има само мъже и какичките в рокли с гол гръб + безплатното пиене липсват), б) не изплащам ипотека, в) пазаря само в брой и г) по-дяволите, та аз дори нямам кредитна карта!

Има ли причина да се страхувам от световната финансова криза при положение, че нямам нищо общо със световните финанси? Има ли причина България да пострада от световната финансова криза при положение, че дори няма развит като хората финансов пазар? Отговорът и на двата въпроса е: да, има. Причината е в стадния инстинкт. Лошите новини, които се изсипват на килограм от всички медии охлаждат предприемаческия ентусиазъм, бизнес проектите се отлагат за по-добри времена, инвестициите се замразяват, спират да се откриват нови работни места,  лихвите по депозтите растат, хората започват да спестяват в брой, предлагането на пари се увеличава, оттам стойността им пада, инфлацията расте, сиренето и хлябът поскъпват и, ето че като вляза в кварталния магазин, аз също усещам последиците от световната финансова криза по джоба си.

Виновниците се черпят в най-скъпия курорт на света, но аз и ти, уважаеми читателю, ще трябва да платим за черния хайвер и шампанското. Когато човек критикува, трябва да дава алтернативи. Така са ме учили. Затова ще завърша с думите на Уорън Бъфет: „Бъди алчен докато другите са страхливи и страхлив докато другите са алчни“.

След 50 години Кока-Кола ще продължава да произвежда освежителни напитки, МакДоналд’с – сандвичи, а Мерцедес – автомобили. Може да са на ядрен синтез и с крила, но ще имат „мерник“ на предната броня. Хората винаги ще се нуждаят от вода, храна, енергия и дрехи. Колкото повече стават хората на тази планета, толкова повече вода, храна, енергия и дрехи ще купуват. Така че остави световната финанснова криза на борсовите спекуланти и помисли дали не е време да си напазариш малко акцийки на килограм…Само че внимателно подбирай бранша.

Тихомир Димитров

76 коментара »

  1. Тишо, поздравления за темата. Мисля доста на място и навреме. Хем хубаво обясняваш, хем по-незапознатите или ще ти повярват напълно, или повечето от нещата, за които пишеш няма да разберат. Съгласен съм напълно с теб, че искаме или не, кризата ще се отрази на нас, също така че това се дължи на голямата игра на шепа непознати за широката публика властимащи. Не съм съгласен обаче, че не трябва да ми пука. Или поне както е написано в заглавието, защото „като вляза в кварталния магазин, аз също усещам последиците от световната финансова криза по джоба си „. Просто според мен трябва да отговорност, да се търси такава на виновниците, на алчните финансови акули. Не вярвам, че ще стане, но поне търсенето и може леко да сплаши следващите алчни копелета.
    И аз бих купувал акции, особено ако имах пари 🙂 Засега обаче ще се въздържа, но не защото мисля, че Бъфет не е прав. Въпреки всичко и неговият момент на грешка ще дойде ( освен ако не умре първо).

    Коментар от Fjuty — октомври 28, 2008 @ 10:11 pm

  2. Тишо, хубаво е да си оптимист, безспорно (или поне е по-хубаво, отколкото да си песимист). Но има известна разлика между „историческия“ оптимизъм и практическия. Да, ако стане ядрена война, животът на Земята няма да изчезне. Дори хората няма да изчезнат и след някакво време нещата ще се възстановят. Сигурен съм.
    По същия начин през 1929 някой сигурно си е мислил, че и това ще мине, светът няма да се свърши, икономиката ще се възстанови и т.н. Прав ли е бил? Естествено – историята го е доказала! Но дали той е оцелял 20+ години, колкото са били необходими, за да достигне Америка предкризисните нива? Историята, разбира се, не се интересува от този човек (затова, сигурно, се казва „исторически оптимизъм“). Личната драма може „да се надява“ най-много да стане част от статистиката.
    Но, както споменах, хубаво е да си оптимист. Без оптимизъм няма измъкване от кризата. 🙂

    Коментар от 3.14f — октомври 28, 2008 @ 10:25 pm

  3. За съжаление, обаче почти нищо от това което си написал не е вярно.

    У теб дреме скрит комунист 🙂 Спекулантите били виниовни ,хехе. Ми дай да определим държавно регулирани цени на всичко и да вкараме всички търговци в затвора (търговец = спекулант – купува евтино,продава скъпо или обратното)

    За съжаление настоящата криза е чисто кредитна и се дължи 99% на банките, или по точно на системата,наречена банкиране със частичен резерв.

    Второ, не само спекулантите, а всеки с малко здрав разум можеше да предвиди какво ще се случи. Още в началото на август писах, че долара ще поскъпне, а населението чакаше два долара за евро .

    И още една заблуда – кризата ще те засегне, няма да се измъкнеш, почти никой в БГ няма да се измъкне. Ти може и да нямаш кредити, но съседа ти , работодателя ти и т.н. имат, и то големи гредити. Външния ни дълг е 33 *милиарда* евро – над 100% от БВП. Мислиш ли , че няма да участвуваш в изплащането му ?

    Мога да оборвам тезата ти доста време, ама е по-добре да седнеш и да помислиш защо аджеба се случи тая криза и какво предстои да се случи с България

    Коментар от ss7 — октомври 28, 2008 @ 10:32 pm

  4. Много интересно браво за темата. В крайна сметка става въпрос за кой стриже овцете, кой е овцата и въобще лошо ли е да си стригана овца 🙂 Ако сте гледали „Духът на времето 2“, там много хубаво се казва, че инфлацията е скритият данък, който всички плащаме като се бъхтим от сутрин до вечер. Та аз някак съм склонен да вярвам, че масовото бойкотиране на много аспекти от нашето ежедневие и преосмислянето им ще ни отърси от многобройните страхове. Майната им на политиците, все по-ясно става, че по-безполезно нещо от политик няма, я да гласуват 2% и после да видим как ще управляват. Та мисълта ми е, че всички тъпи методи за стригане почват да дразнят хората и можеби им е време да се сменят с по-дискретни 🙂

    Коментар от мартин — октомври 29, 2008 @ 12:15 am

  5. Финансовата криза е хубав проблем, с който медиите и политиците да ни плашат, защото е остър и бързо се усеща от всички. Но по същия начин бързо и ще отмине. После пак ще се върнем на глобалното затопляне, което си е най-добрата заплаха за масите, измислена досега. И се планира да се експлоатира поне още 100 години. Някой да е виждал финансова криза, която да трае толкова дълго?

    Много готина статия. Поздрави, Тишо! 🙂

    Коментар от Майк Рам — октомври 29, 2008 @ 12:51 am

  6. @ Майк Рам: 10х, Майк 🙂

    @ мартин: малко в страни от темата: имаш страхотен сайт! Поздравления! А сега по темата: видях в блога ти, че наскоро си коментирал темата за страха. Очевдино сме на едно и също мнение по този въпрос.

    @ ss7: малко преиграваш. Прочел си текста като дявола-Евангелието и сега слагаш в устата ми думи, на които мястото им не е там. Ако „всеки с малко здрав разум можеше да предвиди“ световната финансова криза, тя просто нямаше да се случи. Проблемът е именно в липсата на здрав разум…

    @ 3.14f: Защо непрекъснато трябва да сравняваме кризата от 29-та със сегашната? Та те нямат абсолютно нищо общо! От памтивека човечеството се подготвя все за отминали войни, за отминали катастрофи и за отминали кризи. Ако знаехме какво предстои, криза нямаше да има, но не знаем. Практиката винаги ни изненадва. И колкото повече хора се поддават на масовата параноя, че световната икономика рухва, толкова по-вероятно е тя да рухне. Особено ако я „подкрепят“ с практически действия, продиктувани от неоснователен страх, който им е внушен изцяло отвън. Както и в живота, тук всичко опира до убеждения, а масовите убеждения са хилядократно по-силни от убежденията на един-единствен човек. „Без отпимизъм няма измъкване от кризата“ – с тези думи си обобщил всичко, кото се опитах да кажа по-горе 🙂

    @ Fjuty: относно отговорността, за която говориш, все още живеем в общество от римски тип, където „човек за човека е вълк“ и „победителя никой не го съди“. Ще продължаваме да плащаме хайвера и шампанското на „алчните финансови акули“, както и скъпото хоби на Вальо тополото да излиза само с манекенки, защото е естет. И най-тъпото е, че неговите сметки не ги плащам точно аз, а дядовците със сто лева пенсия. На такива хора няма кой да им потърси отговорност, освен Съдбата.

    Коментар от asktisho — октомври 29, 2008 @ 1:35 am

  7. 🙂 Чак пък като дявола

    1. Причините за кризата не са в спекулантите, още по малко борсовите такива. Борсата е следствие, а не причина. Банките в щатите фалираха, не защото акциите им се обезцениха, а акциите се обезцениха, защото банките бяха неплатежоспособни (ликвидна криза) .

    2.Първичните причини за кризата са алчноста (в последствие и страха) на всички пазарни субекти. По принцип това са причините за всички кризи.

    Растеж, финансиран чрез заеми може да е ( и беше) много опасно нещо. Последствията от такъв растеж, ги видяхме в щатите, а ще ги видим скоро и тука. При прекаляване със заемите се стига до момента в който не могат да се обслужват без нови заеми и когато вече няма кой да дава пари, всичко се срива – типична пирамида.

    3. Да ще усетиш кризата, но причината за това не е „стадния инстинкт“ , а голямата задлъжнялост на България. Ние ще си имаме наша си собствена криза скоро.

    4. И накрая, прав си за липсата на здрав разум. Къде профукахме 33 милиарда евро и как ще ги връщаме ?
    Кой купуваше като луд хапартаменти в София по хиляди евро квадрата, финансирайки „инвестицията“ си с 30 годишна ипотека (с неизвестна лихва, неизвестни доходи, абе за 30 г период, всичко е неизвестно). Благосъстоянието на българина през последните 4-5 години се дължи единствено на задлъжняването ни, а не на някакъв „икономически ръст“.

    И накрая, аз , като малко спекулантче, не искам да бъда обвиняван, че съм срутил финансовите устои на света. Той сам си се срути, пък ние спекулантите само изкарахме някой долар покрай това 🙂 При това със много страх.

    Коментар от ss7 — октомври 29, 2008 @ 3:44 am

  8. И последно, да доизчистя репутацията на спекулантите.

    Печалбите на спекулантите идват единствено от загубите на други спекуланти. Това е т.нат zero sum game и по никакъв начин не води до загуби на други субекти.

    При стоките е малко по специфичен случая, защото при тях всички страдаме от високите цени (но пък и се облаготелстваме от ниските).

    Но да обвиняваш спекулантите за кризата е меко казано глупаво и подвеждащо читателите ти.

    Коментар от ss7 — октомври 29, 2008 @ 4:01 am

  9. Съгласен съм с Вас.
    Истински хаос настъпва, когато хората се изплашат толкова, че се юрват да си прибират паричките в къщи. Но финансистите си имат вече обици на ушите и внимават да не се случват такива ситуации – излизат от техен контрол.
    Прочетох някъде обяснение мимоходом на някакъв специалист, че към 1 реална парична единица има 6 виртуални във финансовата сфера. Точно при тия 6 е кризата, затова спокойно можем да я наречем виртуална. 😉
    А нейната цел е да се поналеят реални пари, че да се увеличат виртуалните. И ролята на политиците (световните!) съвсем не е за пренебрегване в такива случаи. Изведнъж капиталистическите държави загърбиха основния принцип на капитализма и се втурнаха да наливат реални пари в банките.
    Световната финансова система може да бъде лесно и бързо срината до степен, че да трябва да се прави съвсем нова. Проверете задлъжнялостта на САЩ, помислете какво ще стане ако Китай се откаже напълно от долара и поиска САЩ да си го откупи, помислете дали това не може да направи един само човек начело на Китай…

    Коментар от Графът — октомври 29, 2008 @ 8:56 am

  10. Aми тя така или иначе цялата наука икономика може да се сведе до поведенческа психология, тъй че не виждам какво се учудваш 🙂

    Коментар от longanlon — октомври 29, 2008 @ 9:47 am

  11. @ longanlon: е, не е само поведенческа психолигия. Има събиране и изваждане от време на време. С единствената разлика, че математическите допускания тук не важат 🙂 При бизнеса 2+2 винаги прави или повече от 5 или по-малко от 1 🙂

    Коментар от asktisho — октомври 29, 2008 @ 3:10 pm

  12. Хубава статия 🙂 Сега, туристическата индустрия има общо с финансовата криза дотолкова доколкото кризата удря примерно VW и работниците в техните заводи изведнъж почват да си губят работата или да се чувстват несигурни. Съответно не идват на Слънчев бряг да се напиват до безумие и хиър уи гоу…

    Коментар от Nikola — октомври 29, 2008 @ 7:35 pm

  13. Е, да, магарето и локомотивът също имат доста косвена връзка помежду си: и двете теглят нещо 🙂

    Коментар от asktisho — октомври 29, 2008 @ 7:53 pm

  14. Понякога и на нас, блондинките ни се ще да се изкажем по такива важни въпроси (още повече ако сме ги учили). Та статията ти ми напомня на една книжка на Волен (или Болен) Сидеров за възникването и развитиято на финансовите институции и пазари като цяло – в общи линии оплюване на еврейството като първопричина за първородния грях, ака възникването на книжните парички.
    Рядко си позволявам коментари от сорта на „шапка свалям“ или „перфктно казано“, но в случая имам нужда да изразя положителното си, тип „хвърляме шапките от възторг“ отношение към здравата логика в целия ти постинг! Поздрави! 🙂

    Коментар от Ивката — октомври 29, 2008 @ 10:28 pm

  15. @ Ивката: в интерес на истината (на хитлеристки звучи като „Im Interesse der Warheit):

    Банкнотите са измислени от италианците 🙂 . Самият термин идва от думите „банка“ (бюро, маса) и нотта (бележка), а именно: бележките, които венцианските търговци си водят на дървена маса за златото, откраднато от Монтесума или Кортес (има ли значение откъде изобщо идва златото?), депозирано при тях.

    И понеже жълтиците са по-тежки и по-опасни за носене (Everybody can smell the smell of gold), много по-удобно е да си купиш папа, държавен глава или цял континент в банкноти, отколкото в четвърт тон злато. „Банк-нотите“ са платежни документи, подпечатани на „банката“ („масата“) на моя лихвар, който се намира на пристанището и ще се свърже с твоя ковчежник, за да покрие моите дългове/разноски. Всички сме гледали „Роб Рой“, нали така?

    Ето как са сe зародили: а) международната търговия, 2) хартиените пари и в) двустранното счетоводно очтитане. Все неща, с които тъпаците не бива да злоупотребяват. Нито пък да се гордеят с тях. По простата причина, че не ги разбират…

    Аз пък си хвърлям шапката в нозете на онези хора, които живяха 400 години преди мен и имаха смелостта да направят всичо това в една епоха, в която за подобни своеволия ти откъсваха зърната с огнени клещи.

    И точно тяхната здрава логика ми дава кураж, че Европа сигурно ще оцелее за пореден път, след като няколко (стотин хиляди) янки не успяха да си платят картонените къщички, които купиха на кредит.

    При замъците на Стария континент поевтиняване не се наблюдава и повечето от тях все още са изградени от solid rock.

    Коментар от asktisho — октомври 30, 2008 @ 1:58 am

  16. @Тишо: Така е, страхът е в основата на всяка криза. Проблемът тук е, че страхът е оправдан. (А това за вината не го вярвам – не мога да си представя някой да се почувства виновен за кризата. Даже тези, които я предизвикаха – всъщност, те най-малко.)

    Кризата тръгна, понеже едни хора са раздавали заеми, без да мислят достатъчно за последствията – взимат премии според дадените заеми. И когато взелите заема се окажат нечестни (или неплатежоспособни, понеже нещата са се променили), системата гръмва… Само че тези едни хора са, които управляват влоговете ми. Естествено и редно е да ме е страх от тях, и да си изтегля влоговете. Но пък тогава те нямат пари, с които да работят, и легалният и честен бизнес също няма как да взима заеми, а той без тях в съвременния свят работи много по-трудно, излиза му по-скъпо, и т.н. И нещата се завъртат.

    @мартин: Как ще управляват политиците, ако гласуват 2% ли? Много по-разхайтено и крадливо отсега. Защото тези 2% ще са точно тези, които те купуват с кебапчета, и никой друг, който да им застраши абонамента за властта. (А ако има как да гласуват 0.002%, пък съвсем ще са шапка на тояга, и коня през житото. Още по-малко пари за кебапчета ще им гарантират още по-сигурно властта.)

    Коментар от Григор — октомври 30, 2008 @ 1:59 am

  17. @ Григор: Добре де, ама ти какво общо имаш с тези хора? Ако държиш пари в хедж фондове, ако спестяванията ти са в долари, ако не си спомняш през последните 15 години да си плащал сметката в брой, ако живееш в талашитена къщичка, която стурва един милион, ако имаш 15 кредитни карти и 16 инвестиоционни портфолиа, тогава разбирам да те засяга „световната финансова криза“, но съм сигурен, че ти не отговаряш на всички тези условия, слава Богу!

    Аз също не отговарям. И защо тогава трябва да се притесняваме от „световната финансова криза“?

    Аз печеля, харча и спестявам единствено в борй. Така постъпва 99% от българското население. Ние нямаме фондов пазар. Ние не държим пари в акции и облигации, ние още спорим как държавата да участва в „далаверата“ с частните инвестиционни фондове.

    Познавам точно двама души, които имат „Американ експрес“, а съм доста контактна личност: другите ми няколко стотин познати нямат кредитни карти! Но всеки притежава наследствено жилище. Не талашитено, а тухлено и каменно – „от едно време“. Още трябва ли да обяснявам?

    Естествено, че не, но на мен трябва още доста да ми се обяснява как точно станахме част от „световната финансова криза“, при положение, че дори четвърт процент от личното ни богатство не се дължи на световните финанси?

    Страхът не е оправдание за мен. Страхът е за глупаците. И за бедните. Знам, че бедността не е порок, но единственото, което може да те спаси от бедността е високия ти интелект, а високотинтелигентнитните хора, забелязъл съм, не се впечатяват от мейнстрийм нагласи от типа: „нещо лошо (добро) идва, защото така пише по вестниците.“ Истината винаги е някъде по средата. Изпозлвай си главата. Знам, че ти поне имаш такава…

    Желая ти повече оптимизъм!

    Коментар от asktisho — октомври 30, 2008 @ 3:07 am

  18. Е това дето имал само двама познати с кредитни карти направо разби…. Явно живеете с твоите приятели в епохата на Крепостничеството и според вас БГ е изолирана от останалия свят………

    Коментар от Св — октомври 30, 2008 @ 9:42 am

  19. Св, като човек пълен профан по „големите финанси“ и от тези, които „живеят с приятелите си в Крепостничеството“, си позволявям с извинение да Ви попитам:
    колко от около 6-те милиона в България живеят в 21-ия и колко са като нас с Тишо? Приблизително процент.

    Коментар от Графът — октомври 30, 2008 @ 10:24 am

  20. Недей, че така се набълбуках от тия взаимни фондове…

    Never again, never again…

    Коментар от radislav — октомври 30, 2008 @ 11:31 am

  21. Колега, аз съм привърженик на твоята позиция за кризата. Само едно ми липсва в нея, което не си засегнал и обяснил, а ме интересува живо. Предполагам и теб – как стои въпросът с потреблението на култура по време на финансова криза? Ще се повишат или понижат продажбите на продукти на изкуството и културата, докато тя трае? „Голямото четене“ ще ли надвие „Голямото плашене“?

    Коментар от колегата vagemit — октомври 30, 2008 @ 12:34 pm

  22. Добре,а ти като ги пишеш тези работи,имаш ли някакво финансово образование?Или просто си пишеш?

    Коментар от SickBoy — октомври 30, 2008 @ 1:59 pm

  23. Абе на кой му дреме за кризата? Хубаво нещо е една криза, особено ако доведе до катарзис. И без тая разните банки и спекуланти си играят с несъществуващи пари и стоки, всичко са някакви си електронни сигнали. Хм, когато е имало златни пари, а не банки, то не е имало и финансови кризи. Така и не разбрах как някакви си виртуални пари ще ми се отразят? Определено не живея във виртуалния свят. Гледам на картофите, сиренето, ориза и млякото цените не са мръднали особено, а за останалото честно казано не ме ебе! Бензина поскъпнал! Ами екстра, дано намалеят и колите! Някаква си банка в САЩ фалирала. Ми да мре, нали това си е пазарната икономика, а?
    По-интересен е въпросът, че нашите политици се държат странно. Наместо да наплашват още повече хората, то всеки ден има разни успокояващи изказвания. Дори самият ни фин. министър Орешарски каза, че у нас няма да я почувстваме. Абе тези хора у ред ли са? Що не управляват със страх? Аха, сетих се, те са назаднали, до тях не са стигнали прогресивните методи за промиване на мозъци, използвани широко в Нашингтон.
    Ако искате да разберете защо нас не ни дреме от тази криза, то прочетете статийката на Иван Попов „Парадокси на „деловата“ икономика“ http://underpear.gyuvetch.bg/articles/del_econ.htm.
    Много е яка, хе-хе!
    Айде, живи и здрави!
    Христо

    Коментар от xunap — октомври 30, 2008 @ 2:18 pm

  24. @ хипар: Багер, на хипарите със сигурност от край време не им дреме за финасновите кризи 🙂 Статийката е забавна, наситна.

    @ SickBoy: имам, естествено.

    @ колегата vagemit: предполагам, че потреблението на култура у нас няма да се повлияе особено много от финансовите кризи. То и без това е като гравитацията на средно-голям метеорит, учените използват термина: „пренебрежимо малка“ 🙂

    @ radislav: искрено ти съчувствам. Невър агейн, прав си!

    @ Св: няма как да ме убедиш, че преобладаващото население на България пазари с Виза и МастърКард, просто 🙂 Що не се разходиш някой ден по женския пазар или из някой от моловете, примерно. Тук парите все още се разнасят в чували 🙂 Не зказвам, че сме изолирани от света крепостни селяни, просто културата на потребителското общество не е толкова силно развита у нас…

    Коментар от asktisho — октомври 30, 2008 @ 2:39 pm

  25. Искам да поздравя ss7 за добрия коментар. До голяма степен съм съгласен с казаното от него.
    Бих могъл да добавя, че на стоковите пазари бе извършено огромно преразпределение на доходи от населението (потребителите в глобален аспект)към относителна малка група инвеститори (вложители в т.нар. index funds). Това, че пренасочиха огромен фин. ресурс за безогледно „инвестиране“ (разбирай купуване само, без значение на фундаменталните фактори – S/D, consumer stocks, producer stocks и т.н.) на стоковите пазари, които са относително малки и неликвидни в сравнение с финансовите (валутни, капиталови и прочие), доведе до стремително покачване на цените на стоките. Идеята зад това бе:
    1) потреблението на стоки в Китай, Индия (т.е. emmerging markets), едва ли не, вечно ще расте (напомня ми на „вярата“ в НИ в България 🙂 ).
    2) видиш ли, стоките имат негативна корелация с капиталовите пазари, и е добре да си ги имаш в портфейла
    Излишно е да казвам, че тази теория май не излезе много вярна :).
    Като цяло, обаче, резултатът отново е: малцина спечлиха много, а всички ние плащахме за това.

    Коментар от Catequil — октомври 30, 2008 @ 6:49 pm

  26. Абе 22ри, те хората с финансово образование са най-големите тикви, щото са учили 5г неща, които не съществуват. Сега вече е по-различно, покрай кризата хората попрочетоха някои смислени неща, ама я хвани 98% от икономистите и им кажи че ФЕД-а е частна организация, а не правителствена и от там тръгват простотиите преди 5-10г. и ще те гледат като хипнотизирани. Дет има 1 лаф – как можа Господ такава важна наука като икономиката да я даде в ръцете на икономистите.

    Единственият кяр да имаш CC е за да можеш да се разплащаш извън БГ лесно – да си наемеш кола, да си купиш сам. билет, етц. CC-то си има скрит данък инак, 2-3% на покупка, ний да не сме прости кат хамериканците, не ни требе да си плащаме за да сме модерни 🙂

    Коментар от Anonimen — октомври 30, 2008 @ 10:17 pm

  27. Много ми е интересно, как всички стават много компетентни, когато става въпрос за някакъв проблем, било то световен или локален, чисто български. От всичко, което ни залива като информация – словесен или видеоматериал, ние слушаме, гледаме, правим си изводи(които, между другото, не сте ли се замисляли, че са доста изманипулирани от медиите, а ние ги мислим за оригинални?)и започваме да сочим с пръст и да категоризираме, мислейки си, че нищим политиката или икономиката. Общо взето, стадността се изтърсва от нас с пълна сила-както има една приказка – Юруш на маслините!Всеки се втурва да се информира и да се прави на знаещ, а замисляли ли сте се, че информацията,която получаваме е една мизерно малка част от истината и от това, което се случва в действителност. И се самонавиваме, как онези отгоре са гадове, кожодери, манипулатори, некадърници и дрън-дрън шикалки. Проблемът бил в банките-да, може би, само дето не може да се появи ей така в банките – като гъбична инфекция.Явно идва от по-стари, уж забравени източници.Тях кой ги търси? Накакси сме прекалено заети да хулим, губи ни се нещо, нямаме достатъчно информация, пускат ни на час по лъжичка да ни залъгват информационния глад. А междувременно ‘там горе’ стават неща, за които никои, не просто не знае, а и едва ли ще разбере. Онези там умуват, Обама набира скорост, банките увеличават ликвидността, петролът продължава да тече…

    Коментар от анита — октомври 31, 2008 @ 12:35 am

  28. Тишо,
    Поздрави от Париж!
    Интересно виждане– но не мислиш ли, че „Мокър от дъжд не се бои“? Та какво го интересува българина от кризата, след като тя,кризата, отдавна,ама много отдавна го е стиснала за гушата…
    Иначе от Града на Светлината нашето отечество изглежда за огромно съжаление още по–тъжно…
    Тишо,освен традиционния ми блог http://dimoraikov.skyrock.com/ имам вече и нов – http://dimoraikov.blogspot.com/.

    Коментар от Димо Райков — октомври 31, 2008 @ 10:40 am

  29. @ анита: и „поуката“ от всичко това е…? 🙂

    Коментар от asktisho — октомври 31, 2008 @ 11:21 am

  30. Абе станете хипари и няма да ви дреме. Още не е късно да еволюирате! Имате някакъв потенциал за хипария. Трябва само да се отърсите от:
    -това да се правите на знаещи (възрастни);
    -да си мислите, че сте прави;
    -да се отърсите от голямото си его чрез медитация или който не се справя, и чрез пушене еднократно на салвия (южноамериканската);
    -да не вземате насериозно нищо около вас с изключения на счупванията и венерическите болести;
    Изобщо излезте от матрицата и избягвайте да живеете в 21 век. Там е гадно!
    Христо

    Коментар от xunap — октомври 31, 2008 @ 12:55 pm

  31. Не живеем в басня, поука няма. Просто си казвам мнението. Или за теб всичко трябва да е осмиващо-философско с радикален и умопотресаващ извод? Не мислиш ли, че е малко едностранно това виждане и не подхожда на човек, който се смята за компетентен по даден въпрос, особено след като въпросът е глобален?

    Коментар от анита — октомври 31, 2008 @ 12:57 pm

  32. Това за хипарите ми хареса :). Прав си. Аз, горе-долу, живея сред хора с такива разбирания и виждам колко са си добре. Не им пука нито за кризата, нито за банките … и са си екстра. То, май това ни остава – ние кризата няма да я оправим, ами поне да помислим за себе си. Мир и любов!!! 🙂

    Коментар от анита — октомври 31, 2008 @ 1:16 pm

  33. Тази тема трябва да се съхрани и да се показва на студентите по иконимика, като пример как не трябва да се разсъждава за тези неща 🙂 Направо си е конспиративен шедьовър.

    Кризата няма нищо със спекуланти, а с банки притискани от правителства да раздават кредити на хора без ясно бъдеще. Либерални правителства, съставени предимно от хора обвиняващи успелите че си пият коктейли някъде на гърба на другите. Ха сега че смешен парадокс. Май точно либералите предизвикват световни финансови кризи с наивното си мислене. Дори Сорос не е успял да предизвика такова чудо, злодеят му със злодей.

    Коментар от neuromantic — октомври 31, 2008 @ 5:28 pm

  34. @ neuromantic: ще ми се да видя твоя принос към учебниците по икономикс, щото така, с едно изречение, нали се сещаш, и баба може 🙂 аз съйм хората, които най-малко ярват в „световната конспирация“. Но вярвам в способността на обществото да претвори съвсем реална криза, поддавайки се на и най-вече: „повярвайки“ на страховете, които му се внушават отвън. Не мога да упреквам медиите, лошите новини се продават по-добре, но мога да избера да не им вярвам. Помисли по-задълбочено върху връзката криза-страх.

    Коментар от asktisho — октомври 31, 2008 @ 8:12 pm

  35. Връзката криза-страх е ясна и съм съгласен за нея, никога не съм я отричал. Наистина тя ще доведе до допълнително задълбочаване на кризата у нас. Проблемът е, че когато напишеш нещо умно и го гарнираш с разни недомислици някакси цялото творение изгубва блясъка си… Все едно да сервираш пържола гарнирана със ситно нарязан картон. Просто кризата не е свързана със спекула, а с рискови инвестиции, които при това са част от правителствена програма за задомяване на много хора нямащи шанса да си го позволят чрез нормалните пазарни принципи. Което не е равно на спекула. Това което всъщност пази Европа (в частност нас) от по-голяма криза е по-малкият процент с който Съюзът обезпечава големи финансови институции, като не допуска операции с висок риск. В Америка е 24%, тук е 18%. Което не означава, че криза няма да има без медиите, защото фалитите валят и дали ще го разбереш от тях или от изгорелия ти съсед няма значение. Със сигурност хората ще платят сметката.

    Коментар от neuromantic — ноември 1, 2008 @ 1:16 pm

  36. Сестра ми работи за чичо Сам, приятелят и е американец. Родителите му цял живот са се бъхтили да изкарат за хляб с честен труд… и са успявали естествено. Само дето след двайсетгодишен трудов стаж, те остават без една стотинка за пенсия, защото парите, отделяни от държавата, сега изведнъж се изпаряват, заради въпросната идиотска криза. Не медиите карат парите да изчезват, банките да свалят лихвата, строителството да губи инвеститори и т.н. Това, че хората се страхуват, не сваля цената на хляба примерно. Фактите са си факти.

    Коментар от анита — ноември 1, 2008 @ 3:50 pm

  37. Освен страха има и едно друго важно нещо за контрола – зависимостите. Сега е едно хубаво време да си дадем сметка от колко неща сме зависими. Евала на хипара много му се възхищавам за позицията. http://www.martinangelov.com/blog/?p=62

    Коментар от мартин — ноември 1, 2008 @ 5:39 pm

  38. […] прочетох два поста по темата – на Григор и на Тишо. Както винаги Григор се опитва да обясни нещата, а Тишо […]

    Pingback от За кризата от коневръза « Седим и мислим… — ноември 2, 2008 @ 1:50 pm

  39. Напълно съм съгласна с Анита, че много неща не знаем и никога няма да разберем,но това не означава, че не трябва да се опитваме да мислим и да си изграждаме собствено мнение за случващото се около нас. И така, аз мисля, че не спекулантите и не банките са виновни за сегашната финансова криза а инвеститорите/собственици на талашитените и неталашитени къщички. Тоест, най-богатите хора на планетата. Защото, те са тези, които с лобитата си в правителствата на държавите, притискат банките да дават все повече и необезпечени кредити за да се стимулира потреблението, цените на техните къщички и разбира се печалбите им. И сега, когато балона се пукна от прекомерно надуване, пак те нададоха вой, спасете банките с вашите пари, защото иначе всички ще умрем. И разбира, понеже власта си е тяхна го направиха, с парите на всички отново се спасяват печалбите на най-богатите.А за спекулантите, те са само посредници и се възползват от ситуацията, ако могат.

    Коментар от Ирена — ноември 2, 2008 @ 3:05 pm

  40. наистина прекалено много се спекулира с кризата и с това, колко зле ще бъде, по същия начин както се спекулираше с това колко сме добре преди 5,6 години (за свет. икономика имам впредвид)……обаче не мисля защо трябва да има половинчати и неверни неща в статийката…..един от основните виновници за кризата е америк. правителство, за щото подкрепя рискови ипотеки, и защото по много некадърен начин се освободи от предната рецесия свързана с дот ком балона…..както и да е…..туристическата криза има доста общо с капиталовите пазари, но вслучая май по-скоро ще бъде благоприятно за нея, тъй като цената на горивата пада….но мисълта ми е следната….давай го по научно, стига с тоя вестникарски надъхан начин на писане…..

    Коментар от valchev — ноември 2, 2008 @ 4:53 pm

  41. Много хубаво представяне днеска в Езикова гимназия 🙂 мисля да си купя книгата 🙂 Желая ви много успех 😉

    Коментар от Диян — ноември 4, 2008 @ 6:36 pm

  42. Не знам какви точно са инструментите за управление на света обаче виждам че след тази криза богатите ще станат още по богати. Винаги във времена на паника са се трупали богатства. За пример световните войни, цените на основните стоки скачат главоломно,готов си да се отървеш от всичко за основни нужи а недвижимото имущество не струва почти нищо, особенно ако не знаеш дали утре ще те има. Та във времена когато нещата се обезценяват/ предприятия, акции, имоти/ е изгодно да се купува. Сега предприятия фалират и се купуват на безценица или се сливат. Но това не е изненада, в най обширния труд изследващ капитализма Маркс открива закономерностa, че капитала има свойството да се уедрява. Тоест истински богатите остават малко, но още по гогати. Това може да се проследи и в страните с развит капитализъм.

    Коментар от mario — ноември 5, 2008 @ 12:20 pm

  43. Съгласен съм.статията ти е много добра.

    Коментар от fen — ноември 6, 2008 @ 5:14 pm

  44. @ neuromantic: има доста логични аргументи в тезата ти, признавам си без бой 🙂 Но това е само още една гледна точка върху проблема. За мен причините са комплексни. Нито моето, нито твоето обяснение изчерпват въпроса докрай. Не исках да се впускам в задълбочени макроикономически и финансови анализи, защото не им е тука мястото. Просто страхът е лош съветник и исках да използвам малкото си прозорче към света, което представлява този блог, за да извикам с пълно гърло: „хора, не се страхувайте!“. Място за паника няма. Подробните сметки и изчисленията да ги правят специалистите, на които за това им се плаща.

    @ Ирена: мда, американците, в качеството си на „най-богатите“ в света и ние – българите, в качеството си на едни от най-бедните европейци, четем думата „криза“ по различен начин. За тях кризата е просто „забавяне на растежа“, т.е ще продължаваме да ставаме още по-богати, но с по-бавни темпове. Българинът разбира думичката „криза“ като хиперинфлация, безработица, колапс на банковата система и тотален стоков дефицит, стил 96/97-ма. „Да им имам кризите на американците“ бих добавил аз, типично по бай ганьовски 🙂 Място за паника няма. Нито пък място за сравнение с 29-та или с 97-ма. Финансовите кризи са като грипния вирус – непекъснато мутират 🙂 Според мене новият вирус е по-слаб от предишните и нещата тепърва ще започнат да се подбряват, стига медийната истерия най-после да бъде заменена от здравия разум и оптмизмът да надделее над паниката и страха. Точно сега човечеството е на ръба и трябва да избира между бедността и богатството. Каквото поискаме, това и ще получим.

    @ valchev: прав си, текстът е далеч от всякакви претенции за „научност“, не се опитвам да бъда професионален анализатор на финансовата криза, пък и не е тук мястото, където да се изявявам като такъв :). Но е близко до ума, че страхът води към реални действия в „реалната“ икономика и пренася нестабилността в сектори, които нямат пряка връзка нито с американските ипотеки, нито със световните фондови борси и техните „витруални пари“. Освен това, ние сме толкова изостнали откъм развитие на финасновия пазар и инструментите, които се търгуват на него, толкова сме далеч дори от средните показатели на „реалната“ европейска икономика, че дори светът да се стреми към някакъв баланс в момента, към някаква „златна среда“, нашата посока на движение може да бъде само една и тя е нагоре. Мисля, че ще ме разбереш…

    @ Диян: о, за мен беше истинско преживяване, не просто удоволствие :). Хвърли два-три реда впечатления на имейла, след като я прочетеш.

    @ mario: така е било в годините на политически репресии, световни войни, глад и пандемии. Пложението в момента не е чак толкова лошо. Колелото на световната икономика ще започне да се върти маааалко по-бавно, това е всичко. Ние сме толкова назад в развитието си, че това никак не бива да ни плаши, напротив, ако оптимизмът надделее над страха, България по-бързо ще може да догони средните равнища, към които нациите с изкуствено завишен стандарт се връщат в момента.

    @ fen: 10х 🙂

    Коментар от asktisho — ноември 6, 2008 @ 7:12 pm

  45. Не знам някой от вас дали успя да гледа Духа на Времето 2 ?! Там има много интересно обяснение за това как функционира Федералния резерв и как при тези условия няма как да няма криза. Интересно ми е да видя как бихте коментирали този филм (линка по-долу)

    Коментар от Freakhead — ноември 7, 2008 @ 1:33 pm

  46. Опсс ето го и линка – http://www.zeitgeistmovie.com/

    Коментар от Freakhead — ноември 7, 2008 @ 1:33 pm

  47. […] предишната статия се опитах да обясня, че страхът предизвиква криза, а не […]

    Pingback от Още един аргумент против “кризата” « Писателският блог на Тишо — ноември 13, 2008 @ 3:37 pm

  48. Здравейте,
    Реших и аз нещичко да кажа по този въпрос, не за друго, а защото ми се пробуди моята гражданска съвест…..
    Значи, това, че държавата ще се погрижи за някого- това е мит. Мит, с който нашето мило общество все още не може да скъса. Добрата новина е, че и нашите западни съседи до голяма степен робуват на същия този мит. Причината е проста- човешкото съзнание непрекъснато търси виновни- никой не търси причината първо в себе си. Всеки гледа да обвини някой друг за собствените му проблеми.
    В крайна сметка никой не е виновен, че представителите на средната и / или по-бедната класа не са потърсили съвет от финансови плановици и счетоводители (това важи в особена сила за България, където всеки разбира от всичко- от политика, през футбол, та чак до глобална икономика) и като са си набутали спестяванията във фондове балони и/или са взели кредити, които не могат да изплащат с мизерните си доходи, сега страдат.
    Ами нека да страдат, защото сега е ред на „умните пари“ както ги наричат, да се консолидират. Защото има тонове литература по тия въпроси, но хората не четат. Те предпочитат да бъдат овце- в най-милия смисъл на думата- да вярват и да страдат после, от това, че шантавите им очаквания не са се сбъднали. Естествено тук вече има нужда и някой да бъде разпънат на кръст.
    Защото съм дълбоко убеден, че както всеки се бори да съхрани собственото си здраве, кариера и пр., така хората трябва да осъзнаят и факта, че трябва да се борят за съхраняването, умножаването на собствените си финанси. За съжаление печеленето на парите съвсем не е достатъчно за тяхното съхранение и умножаване.

    И преди някой да е казал каквото и да е по адрес на моя коментар, моля имайте предвид, че аз съм икономист, със собствен бизнес и донякъде успешен борсов спекулант- именно на тия пазари- конкретно в САЩ. Това не го казвам от самолюбие, а единствено аудиторията, която ще коментира моето изказване да бъде така добра да изтъква аргументи, а не обиди или голословия.

    Благодаря за вниманието

    Коментар от dj_accounter — ноември 18, 2008 @ 12:50 pm

  49. Мерси за аргументирания коментар. Идва баш на време и на място. Терминът „умни пари“ ми хареса много. Не съм съгласен само, че хората нямаше да загубят, ако се бяха доверили на експерти. Мен един такъв „експерт“ ме вербуваше пролетта да купувам акции от БФБ, щото, нали, нямало как да загубя. Без да съм борсов специалист ми прищрака, че в прекаления пазарен „оптимизъм“ има нещо гнило. С други думи, човек трябва да мисли със собствената си глава и да носи последствията от собствените си финансови решения, без да оставя парите си в ръцете на „експерти“, който няма как да понесат отговорността за тях. Да се питат по-знаещите, разбира се, винаги е полезно 🙂

    Коментар от asktisho — ноември 18, 2008 @ 9:08 pm

  50. Привет и от мен – един средностатистически данъкоплатец! Тишо, поздравления за статията и от мен !Реших да споделя и моето мнение, но не като разбирач и анализатор на финансовите въпроси, световния пазар и инвестиции.Така като прочетох почти всички коментари излиза,че много виновни няма, но едно е ясно ………има ГОЛЯМА финансова криза! 🙂 Имам едно предложение – нека да се втурнат борсовите агенти и кредитните испектори по села и паланки и да вземат да обясняват на дядо Иван и баба Пена, как да спестяват от микроскопичните си пенсии, така,че хем за тях да има-хем за животинките, които отдавна са забравили вкуса на фуража; да изнесат някоя лекция в селската кръчма на бай Пешо комшията, който отдавна се е примирил с всякакъв вид криза, която той винаги вижда на дъното на филджанчето с ракийка; Да пообиколят и училищата, та да обяснят на децата новите формули по математика, защото отдавна в семейния бюджет не важи правилото, че 2 и 2 прави 4, защото „двата края” на числата 2 и 2 ,не ”едва се връзват”, а въобще не се връзват, тъй като отдавна за загубени някъде в кризата; Да продължават да обясняват на тези, които са ипотекирали жилище- как да си го продадат/за да не им го продаде банката/ и да живеят на квартира /ако има с какво да си я плащат/ и така да чакат по-добри времена; И като всяко нещо и това – има причинно-следствена връзка. В този случай причината е неясна, следствието от нея – много ясна – пари няма! А някъде по средата на причинно-следствената връзка стоят думите –„чуждестрани инвестиции; капиталови пазари; външен дълг; БВП; ликвидна криза; фондов пазар; пазарната икономика; влошаване на икономическите показатели; активна антициклична политика; борсовите котировки; глобаления финансов балон, който ще се спука с мултиплицирани амплитуди” , които думи ще оставим на дядо Иван, баба Пена, комшията и всички останали средностатистически данъкоплатци да си ги обясняват, докато „правителствата и централните банки на развитите страни вземат антикризисни мерки или поне се опитват да анализират причините и последиците от финансовата криза”. И така докато всички мислят, аз няма да бъда по-назад от Голямото мислене. Ще мисля над писмото, което получих от банката, в което ми „обясняват” причинно-следсвената връзка за увеличаване на лихвата по кредита, но не и решението. Цитат : „преанюитирането е следствие от влязла в сила нова стойност на променливата компонента на годишния лихвен процент”. Може би трябва да обясня на моя работодател, че трябва да помисли за приезчисление(преанюитиране) на заплатата ми, което трябва да е следсвие от влязла в сила остра нужда на променливата компонента за оцеляване през годината.;-)

    Коментар от средностатистически данъкоплатец — декември 28, 2008 @ 2:25 pm

  51. @ средностатистически данъкоплатец: мерси за балансирания и интелигентен принос към темата!

    Коментар от asktisho — декември 30, 2008 @ 5:24 pm

  52. Защо кризата започна сега, обяснява Р.Кийосаки още в 1998г. в една от книгите си: „Към 2010 г. дългът на САЩ рязко ще се увеличи, точно когато започне да излиза в пенсия най-голямата група в историята на Америка. През 2010г. първите от поколението на бейбибумърите (родените след войната) навършват 65 години.Това са около 75 милиона души! …Прибавете към това засенчването на Америка от Китай като нация с най-голям БНП и съществуването на ЕС. Подозирам, че цените на заплатите и на стоките ще трябва да паднат. Предстои следващия голям трансфер на богатства, и той ще се осъществи не чрез конспирация, а благодарение на невежеството. Това ще са последните издихания на Индустриалната ера и навлизането в Информационната”.
    /Р.Кийосаки , автор на „Четирите потока на парите”/

    БЪДЕЩО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СВЕТА.
    Финансовата криза в САЩ (наречена по-късно „световна”) бе предизвикана от няколкото свръхбанки и фамилии оснавали паричната система там. Защо го направиха ? Първо защото еднополюсната система (на една свръхдържава) е опасна за всички, включително и за елита на тази държава. Този елит представлява изключително умни и комбинативни хора, разполагащи с всякаква информация, носещи гените на десетки поколения преди тях – предци занимаващи се със същото. Защо например още в началото на 1990-те години този елит сля капиталите си с Изтока. Защото предвидиха, че след разпадането на СССР (като балансираща система от много държави и интереси), военното и средно търговско-финансово лобита ще доведат САЩ до пропаст. Което както виждате се случи – целият свят намрази САЩ и започна да се обединява в различни съюзи за да се предпазва. Този елит можеше да обязди целия свят, да налага със сила „демокрацията” си и естествено рано или късно да рухне, както всяка империя преди това в историята на човечеството. Но светът се променя бавно към по-добро, еволюира, еволюират и елитите му. Затова сега ще бъдем свидетели на ново разпределение на света.
    Какво следва тогава. Следват край на финансово-военната хегемония на САЩ. (Затова предвидихме че ще бъде избран чернокож президент, защото след крахът в тази държава ще останат предимно афро и латиноамериканци. А не може да бъде допуснат хаос в страна със ядрено оръжие, със 100 АЕЦ-а и т.н. Хаос ще има както след разпада на СССР, но той ще бъде контролиран хаос). Следват обединения на държавите по различни принципи – това ще бъде баланс на един многополюсен свят. (Например Южна Америка ще се обедини около Бразилия; Православнохристиянските страни – около Русия; Азия – около Китай, Япония; Африка около ЮАР; мюсюлманският свят – около Иран или Саудитска Арабия и т.н.).
    Но за да се получи това, трябва също така да бъдат отстранени крайните елементи/фракции/групи по Земята. Как ще стане това? С една Трета световна война. Звучи сурово, но без това няма как да се стъпи на новото, да се прероди човечеството, да се пречисти и започне принципно нов живот и уредба. (В момента действат стотици терористични групи, фанатизирани водачи управляват цели страни, граждански войни и конфликти. И то не само в Африка и Азия, да не забравяме че и в Европа има такива партии/райони/фракции).
    Какво следва да прави Бългаиря? То не е нищо ново като принципи, но за пръв ще бъде реално изпълнено в живота. Трябва да сме достойни. Имаме защо да уважаваме себе си (културно-историческото ни наследство), имаме защо да уважаваме и другите. Трябва да престане това въртене и угодничество по ветропоказателя. България е Православнохристиянска държава, дала словото на светите братя Кирил и Методий и може да влезе само в един съюз – на православните държави. Западна Европа има нейното слово, нейната Католическа църква и т.н., тези държави също влизат в естествен съюз. Ние можем да сме икономически партньори и да се учим от тях на някои принципи, но не и да има разнобой и разделение на държавата – една част проЗапад, другата проИзток. Съюзът ни с Русия няма да е онази „Желязна завеса” която някои помнят, но няма и да е сегашният междинен период на влязли в ЕС за да си помодернизират мисленето и законите, флиртуващи с САЩ, и зависещи от Изтока. Това, в което се намира сега България е точно междинен период. Но от всяко време има поуки за извличане.

    Коментар от Х. — януари 7, 2009 @ 3:56 pm

  53. @ Х: Мерси много за интересното инфо, с което обогати този материал. Доста интригуващо поднесено, но аз си запазвам правото да не вярвам в един „добър“ елит, който тласка света към по-добро (Трета световна война?!), както и в съществуването на световен елит въобще. Един свят с шест милиарда души население и 90 официални религии е прекалено непредвидим, за да може да бъде обхванат и управляван от една група хора само заради това, че имат „добри“ гени или богато наследство. Бил Гейтс и Ингвар Кампрад не могат да се похвалят със същото, но са най-богатите хора в света. Не мисля, че някой ще оцелее след една глобална война при сегашните условия, нито че религията може да бъде обединяващ политически фактор в ерата на информацията. За близостта с Русия да не говорим – една голяма и традиционно авторитарна държава като Русия няма как да се отнася по друг начин с по-малките си „братя“, освен авторитарно…Просто тази теория има толкова много пробойни, че издиша отвясъде – духа и чак перчамът ми се вее. А, да съгласен съм с едно нещо на 100% : „следващият голям трансфер на богатства ще се осъществи не чрез конспирация, а благодарение на невежеството.“ Кийосаки е уцелил десятката. Шепа умници пак прибраха парите на малоумната тълпа. Винаги така става. Някой да иска кредитна карта? А доживотна ипотечка? 30 години нормален срок за изплащане на заем ли е, според теб? Позволиха на бедните да живеят с мисълта, че могат да притежават собствени жилища, досущ като богатите, след което им взеха и малкото което имаха. Аз никога не съм можел да си обясня, примерно, защо е по-престижно да имаш пари назаем (кредитна карта), отколкото собствени пари (дебитна карта)? И защо, аджеба, не мога да си взема кола под наем и да пазарувам от повечето места в Интернет с истинските си пари, а ми ги приемат само тогава, когато съм ги взел в заем срещу лихва? Сигурно евреите / масоните са виновни? 🙂 И тъй като не вярвам в световната конспирация, вярвам в следното – виновни са глупаците. Западът половин век живя на кредит. Сега дойде време да се плаща сметката и голият задник на маймуната лъсна. Ние сме си точно толкова бедни, колкото сме, така че няма от какво да се притесняваме. Ето защо, на мен не ми пука от световната финансова криза. Фалшиво завишеният жизнен стандарт, консуматорското общество и животът на кредит у нас започнаха да се разпространяват като вирус в последните години, но СФК ги пресече преди да са превзели по-голямата част от обществото. Аз познавам само ненти спестители. Средностатистическото българско семейство има собствено жилище, собствен автомобил, минимум 20 бона в банката, живее в общество с едноцифрена безработица, едноцифрена инфлация и по цял ден се оплаква – криза, та криза. Майната й на кризата – тя не се отнася за вас. Но виж, изтокът, в знак на приятелство взе, че ни остави на студено в най-голямата зима. Спряха ни газта, за която си плащаме кеш. Представяш ли си ако още поече се сближим с „братята славяни“ какво ще се получи? 🙂

    Коментар от asktisho — януари 8, 2009 @ 9:41 pm

  54. Грешки на растежа

    Състоянието на криза е естествено и периодично явление в света на капитала. От първата голяма, така наречена, «криза на лалетата» в Холандия през 17 век до днес финансовите спадове, повишаването на цените на основните суровини или масовите производсвени фалити са съпровождащо явление на икономическото и обществено развитие. Но за да се опитаме да разберем какво става днес, нека се върнем не по-далеч от познатия на повечето от нас 20 век.
    Сравняват днешното състояние с кризата от 1929 година. Общото може да се търси във факта, че и тогава се започна от силно задлъжняване, провокирано от разликата между желанията и възможностите на средната класа в Америка и безмерното отпускане на кредити. И тогава, както и след 2006 година, имаше едно значително повишаване на цените на петрола, свързано с картела, оформен през 1928 между седемте петролни компании (the seven sisters) с произтичащите от това последствия. Приликите, макар и съществени, спират дотук.
    За тези 80 години развитието на технологиите, комуникациите и глобалното движение на капитала са създали една много по-сложна и трудна за разбиране схема, чиито последствия изживяваме днес.

    Светът излезе от кризата 1929 де-факто след края на Втората световна война. Подготовката за това започна през юли 1944 год. с конференцията в Breston Woods, т. е. един месец след десанта в Нормандия, който на практика «узакони» американското господство на международната сцена в икономически, политически и военен аспект.
    Според решенията на тази конференция доларът официално стана световен паричен еталон с фиксирана конвертируема стойност спрямо златото. Това от своя страна задържа – в дългосрочен план – развитието на американската икономика. През 1971 доларът бе отново «освободен» , но американското икономическо лидерство бе силно застрашено от динамиката на «победените» от войната – Япония и Германия. САЩ отново стана световен икономицески център с бурното развитие на новите технологии през 80-те години, което продължава и до днес.

    През 90-те, след разпадането на Съветския блок и «отварянетo» на Китай, световната икономика навлезе в един напълно нов период, непознат до сега – така наречената МОНДИАЛИЗАЦИЯ. Нейното развитие е силно подпомогнато от новите технологиии и комуникации. От финансова гледна точка това е свързано с невиждан досега, ежедневен трансфер на акции, облигации, застраховки и всякакъв вид ценни книжа по целия свят и същевременното създаване на институции и фондове спомагащи и улесняващи тези трансфери. Тези нови структури остават извън контрола и влиянието на националните банки и международните финансови организации. Стойността на борсовите акции, тяхното движение, но също и тяхният волатилитет (нестабилност, движение нагоре и надолу) нарастнаха логаритмично.

    Един поглед върху кривата на индустриалния индекс Dow Jones ни дава ясна представа за неговото равномерно развитие над 60 години, независимо дори от кризата 1929, Втора световна и всички други войни, конфликти, петролни и други и кризи. Това се променя през 90-те и особенно след 2000-та година, като следствие от развитието на мондиализацията, движението на пари и капитали с помощта на новите технологии.
    В този смисъл настоящата криза може да се счита като първа криза на Мондиализацията.

    Таблица 1. Развитие на промишленият индекс Dow Jones от 1928 година до днес.

    Логаритмичното покачване през 90-те години е свързано с еуфоричното инвестиране в новите технологии (Internet balloon) и окрупняването (глобализация) на капитала.
    Първият голям спад в началото на новото столетие е следствие на почти едновременните и независими един от друг «спукване на балона Internet» и хаоса след атентатите в Ню Йорк 11/09/2001. Почти идентична е картината и с другите основни индекси на световната икономика – Лондон, Токио, Франкфурт, Париж.

    След 2002 година започна натрупването на лавината, която понасяме сега.
    За да стимулира потреблението и улесни обременяването с дългове, Федералната банка на САЩ намали кредитния лихвен процент, което позволи да се заема повече и от по-голям брой хора. Това фалшиво и опасно чувство на богатство увеличава консумацията, но обезценява парите и увеличи значително стойността на недвижимите имоти и основните суровини между 2003 и 2007 год. Феноменът е световен, не само американски.

    Погледнато отгоре изглежда така – общата стойност на недвижимите имоти по света през 2006 година се оценява на 75 000 милиарда долара*. По голяма част от тази сума е финансирана от кредити, като част от тях са ипотеки със съмнителна сигурност – така наречените subprime. За сравнение годишният световен бруто индустриален продукт същата година е 50 000 милиарда долара (20% от този продукт се произвежда в САЩ).
    Жилищните кредити се гарантират със стойността на имота (ипотека). Тъй като тази стойност постоянно расте от 2002 до 2007 година, това дава възможност на хората да заемат още повече пари. И парадоксално, дълго време това не смущава никого.
    ______
    *цифровите показатели в тази статия са от официални данни на международния валутен фонд.
    В същото време американският президент Буш отправи призива – консумирайте ако сте патриоти ! Тази консумация е също до голяма степен базирана на кредит. Обшият дълг върху личните кредитни карти на американците (отделно от жилищните кредити) през 2007 година надхвърля 900 милиарда долара – два пъти повече от края на 90-те години.
    С това общият американски дълг (публичен и частен) през 2007 година достигна до 350% от брутния продукт на страната. За сравнение, американският дълг преди кризата 1929год. се оценяваше на 300% от БИП.
    В този смисъл призивът на Буш се оказа едно икономическо късогледство. Случайно или не това кредитно благоденствие издържа точно до края на втория му мандат.

    От друга страна за да се защитят от рисковете на такова масово задължаване, финансовите организации въведоха една много сложна система на осигуряване на кредити и механизми за тяхното «титризиране» т.е. окрупняването им в финансови продукти и много порочната практика на издаването на тази база на акции и облигации;

    CDS (credit default swap) – Осигурителен договор между две институции срещу риск, свързан с неплащане на дълг.
    RMBS (residential mortgage backed securities) – Акция, издадена до голяма степен на базата на активи съдържащи ипотеки на недвижими имоти (главно от тип subprime).
    CDO – (collateralized dept obligation) Oблигация за дълг върху акции, базирани на RMBS

    Това позволи да се прехвърли риска на други банкови институти, финансови структури и инвестиционни фондове по целия свят и на нищо неподозиращи частни инвеститори, които нямат и понятие от това.
    Този виртуален кръговрат остава извън контрола на официалните международни банкови структури и националните банки. Нещо по-лошо – много национални или крупни банки в големите индустриални страни участват като инвеститори в този процес, примамени от високите лихви и дивиденти. Горе споменатите ценни книжа се пускат на финансовите пазари с подробни обяснения за тяхното съдържание. Тези обяснения са по над 150 страници със сложна и многозначна английска финансова терминология. Много от висшите банкови чиновници, взимали решения за инвестиране в подобни продукти, днес със срам признават, че не са чели подробно и вникнали в смисъла на тези обяснения.

    Намаляването на кредитните проценти, лесното отпускане на пари и свързаното с това невиждано до сега количество налични пари (cash flow) в световната финансово-икономическа система, даде паралелно възможност на хора «вътре в системата» да въведат една нова форма на закупуване и използване на икономически предприятия – така наречените LBO (leverage buy out). Това е закупуването от частни инвестиционни фондове или сдружения на печеливши икономически единици, главно с помощта на банков кредит. Oбразният израз лостов ефект (leverage – лост, разбирай лост на печалбата) идва от разликата между ниския лихвен процент и максимално високите индустриални резултати, които новите собственици налагат на фирмата. Това предполага едно много краткосрочно мислене и функциониране на фирмата.
    В тези условия се стига до силно обезценяване на дългосрочните проекти за развитие, научната дейност и въобще на техническите функции. Мога лично да свидетелствам за това, като част от този кадрови състав на фирма, оперираща под LBO от 2000-та година.
    Такава форма на собственост и управление се «препоръчва» сред финансовите среди за не повече от 2 – 3 години. След което «пакетът» се продава по-скъпо на друга група, под формата на друго LBO и всичко започва отначало на едно по-високо ниво и така докато се спука балонът. За тези 8 години нашата фирма смени собственика 4 пъти. LBO-формулата навлезе в началото на 2000-те години със силно нарастваща до сега популярност. Т.е. съществена част от индустрията функционира също и все повече на кредит.

    Всичко върви добре, докато има кой да изплаща и покрива кредите. Първите алармени сигнали дойдоха от двата основни американски организма за жилищни кредити – Freddi Mac и Fanni Mae. Първопричина за това са дребните американски собственици, чиито заплати не стигат за изплащане на многобройните, лесно получени кредити. На тази база и в следствие пренасищане на пазара, стойността на недвижимостите започва силно да спада. Кредитите са гарантирани с първоначалната им висока стойност. Т.е. ипотеките вече не покриват стойността им. Изведнаж тези два организма се оказват с общ дълг от1500 милиарда долара, като голяма част от него е върху титри с висок риск или направо без покритие.

    Това е вечният въпрос – дали заплатите са малки или апетитите са били твърде голями и несъобразени с възможностите. Тук нямаме отговор. А това е нещо, което трябва да се регулира от банковите институции и контролира от правителството.

    Но това е само началният спусков механизъм на лавината. Много банки и финансови организации по цял свят (например японски и китайски пенсионни фондове или пък арабски петродолари) са инвестирали в титри на Freddi Mac и Fanni Mae, смятани досега за «абсолютно сигурни стойности».

    За да спаси положението американското правителство в края на юли 2008 подпомогна и малко по-късно де-факто национализира тези два организма. Тази мярка на превръщане на частния дълг в публичен е чисто социалистически трик и неприсъща за едно консервативно правителство. Все пак някой по-късно трябва да плати сметката. А това в този случай е американският данъкоплатец.

    Но изненадите тепърва започват. В края на юли най-голямата застрахователна компания в света AIG признава, че сред финансовите си резерви държи много съмнителни, спекулативни книжа и е сключила на тази база значителен брой CDS и CDO. Общата им сума се оценява на 441 милиарда долара.

    През септември една от основните инвестиционни банки Леман обяви официално 613 милиарда долара дълг и наличието на огромно количество титри, базирани на subprime, т.е. без настоящо реално покритие.

    Американското финансово министерство прави избор – националира AIG, но не погпомага Леман. В подобна ситуация банковите институции се поддържат с взаимно отпускане на кредити. Но сега доверието изчезва. Още повече даването на кредит е вече затруднено от правилата, фиксирани по така нареченото споразумение Базел 2 – съставено като защитна мярка срещу кризата, но което задължава банките да увеличат капиталните си запаси и да обезценят активите си, което от своя страна намалява възможностите на тези банки за отпускане на заем. Леман, един от стълбовете поддършащи американската икономика и съпровождащ нейния ръст от края на 19 век, обявава фалит.

    Сред финансовите среди настъпва общо състояние на страх и недоверие. Всеки се застрахова, задържайки парите си и отказвайки взимането на какъвто и да е риск.
    Наличните пари – cash flow или кръвта на промишлената и финансова система са скрити и замразени.

    От септември наблюдаваме силен спад на цените на основните суровини, металите, недвижимите имоти и почти повсеместно понижаване на производството. Наблюдава се също отдръпване на парите от индустриалния сектор (края на кривата на Таблица 1).

    Номиналните загуби от това в световен мащаб се оценяват на 37 000 милиарда долара.

    Независимо, че предприятията би трябвало да са облагодетелствани от значителното понижаване на цените на суровините, те са изправени пред едно силно понижаване на оборота, на лош социален климат, на по-сложно и скъпо кредитно осигуряване и нужда от налични пари. Банките дават много по-трудно кредити, дори на рентабилни фирми поради страх от евентуални скрити проблеми и от презастраховане.

    Всичко това са сигурни белези за настояща финансова и настъпваща икономическа криза. Вече отбелязахме, че това може да се нарече първата голяма криза на Мондиализацията. Или ако цитираме куплета от хумористичната песничка на Радой Ралин : «Това са грешки на растежа …»

    Всякакви опити за предвиждане на бъдещо развитие биха били гадаене и спекулации.
    Сигурно е, че ни чака една трудна и пълна с неизвестности 2009 година. За някои може би и интересна – зависи от положението и гледната точка.

    Кирил Досков, Париж, 06/01/2009

    Коментар от kiril doskov — януари 15, 2009 @ 3:57 pm

  55. @ kiril doskov: ееее, намери се най-после кой да даде едно компетентно мнение по темата. Голямо благодаря! Доста добре аргументиран анализ, прочетох го с удоволствие и научих много от него. Текстът, предполагам, е авторски, което определено буди респект! Всички тези неща, ако масата ги знаеше, криза нямаше да има, но на масата това й е основният недостатък – че нищо не знае. И с това твърдение никого не искам да обидя – всички сме част от консуматорската маса. Дават ти лесни парички назаем – взимаш, предлагат ти изгодна цена – купуваш. Всеки според потребностите. Аз съм нетен спестител и не дължа един лев на никого на тази планета. Гордеех се с това във времената, в които още нямаше мондиализация на кризата или, по-точно криза на мондиализацията…:) Обичах да казвам, че ако имам 200 лв в джоба, те са с поне със 100 бона в повече, отколкото притежава всеки с три кредитни карти, една ипотека, два овърдрафта и шест потребителски кредита в джоба. Кризата пресече кредитната експанзия в България точно навреме. Нашето „консуматорско общество“ е мъртво родено и, може би точно поради тази причина имаме някакъв шанс. Тук потреблението традиционно се „наказва“. Държавата разчита на косвените данъци. Да, когато светът се тресе, няма как само у нас да е спокойно, но аз пък не обичам нищо повече от несигурните и непредвидими ситуации в едно общество, което е свикнало да се държи като стадо. И винаги да следва „модерните“ тендеции. Доста хора като мен вероятно ще открият шанса си именно в хаоса, който предстои. В това отношение дължа на читателите си едно извинение – всъщност, пука ми от финансовата криза. Заради възможностите, които дава. Винаги съм бил против „течението“ и сега, ако за някои кризата е голяма драма, време е да си припомнят моментите, в които разказвах какъв си го набутваш, купувайки назаем жилище за 2000 евро квадрата в град с 500 евро средна месечна заплата…На мен кризата мисля да ми е по-скоро „интересна“. Защото не съм длъжник. Нямам и спестявания, които да ми бъдат отнети. Какво мога да изгубя, освен възможностите? Точно така – нищо.

    Коментар от asktisho — януари 15, 2009 @ 10:24 pm

  56. […] се говори за световна финаснова криза. Обсъжда се как правителствата да платят […]

    Pingback от Има ли смисъл от държавата? « Писателският блог на Тишо — януари 28, 2009 @ 4:30 am

  57. Не съм специалист в областта на финансиите. Попаднах случайно на статията,която ми хареса.
    Като обикновен данъкоплатец ме интересува дали банката може да ми гарантира влоговете при една криза

    Коментар от Иван Филипов — февруари 7, 2009 @ 6:51 pm

  58. @ Иван Филипов: ако действително има „финансова криза“ банките би трябвало да са най-застрашени от фалит. Засега подобно нещо се наблюдава само на теория, както и ефектите от цялата криза, междувпрочем. Проблемите в индустрията се дължат на традиционно ниската й конкурентоспосбност, а не на борсовите индекси. „Кризата“, ако решим да повярваме, че има такава, ще дисциплинира фирмите, ще направи бизнеса по-гъвкав към промени и само качественото предлагане ще се запази, защото действително предлага ползи на потребителя.

    Коментар от asktisho — февруари 9, 2009 @ 10:55 am

  59. кризата причиниха изкуствено някои елити чрез подставени банки – макар че това не са банки а фирми които играят на борсата и емитират ценни книжа и надуват балони по команда. но това не са истински банки!
    как точно стана това обясни Сорос в последната си книга – „Новата парадигма на финансовите пазари“.
    Защо стана е обяснено в сайта: http://www.esencia1.info/

    Коментар от Х. — февруари 16, 2009 @ 1:36 pm

  60. Парична маса = Сума от стоковите цени
    –––––––– .
    Оборота на стоките

    Изводи: Когато паричната маса изкуствено се намали например от няколко фамилии или групировки на световно ниво, тогава е нормално да се забави оборотът на стоките и да се промени сумата от стоковите цени.Това е така за да се постигне след време отново баланс, равновесие.Такива сътресения ще предизвика и настоящата криза, защото аз смятам, че паричната маса изкуствено е намаляла.Може това да е с разкриването на истината зе неликвидността на ипотечните кредити или с някаква друга машинация, но преди всичко мисля,че това е целенасочено и точно премерено.Направено е с цел да забави оборота на стоките.Може би е заради Китай и Индия.Трябва да мине време за да го анализирам по-обстойно.

    Коментар от contacol — март 22, 2009 @ 12:45 pm

  61. Много добра статия!

    Коментар от Васил Даков — март 26, 2009 @ 10:11 pm

  62. P.S. Само бих добавил, че си пропуснал думичката алчност. Страх и алчност. Мисля, че има голямо неразбиране за механиката на световните финансови пазари. Много хора търсят конспирация без да могат да разберат простия факт, че всъщност страхът и алчността са част от човешката природа.

    Коментар от Васил Даков — март 26, 2009 @ 10:17 pm

  63. Поздравявам Тишо за прекрасната анализ!Много е прав няма по хубаво от това да продаваш илюзий и мечти а още по хубаво е когато се намери някой,който да ги плати!

    Коментар от Петър — април 1, 2009 @ 2:17 pm

  64. Прекрасна тема, напълно споделям мнението. Ще добавя, че слдед криза идва време за война. Историята поне до момента го е доказвало. Защо война, защото е един от няколкото начина които правят най много пари…. Ако погледнем по мащабно ще видим:
    1 криза
    2 инфлация
    3 безработица
    И какво следва много хора които са отчаяни и нямат какво да прават прати ги на фронта. А от фронта се изкарват пари даже държави се създават а други изчезват трети коренно се видоизменят.

    Аз лично очаквам най-лошото в момента, поне историята е показала, че това е развитието след криза, без значение от мащаба и…

    Коментар от Gordan — април 14, 2009 @ 7:04 pm

  65. хубав избор на тема, добре написана, аз не съм напълно съгласен, но я прочетох до края, и това е, което се брои 🙂

    обаче думи като „овърпрайснатите“ не ми харесват. виждат ми се простащина, свинщина и грипщина. сигурен съм, че си има превод.

    Коментар от Atanas Boev — май 9, 2009 @ 8:35 pm

  66. 15-ти век Османците превземат Източна Европа. Оттук бяга интелигенцията и поражда Ренесанса и Великите географски открития в Западна Европа.

    Ватиканското „християнско“ мракобесие отслабва, за да се засили друго – буржоазното. Започва ерата на лихвари, търговци, пирати – новата класа на Буржоазията.

    Борейки се с аристокрацията те подтикват:

    – 1577 г. революция в Нидерландия, начело с Вилхелм Орански
    – 1649 г. Англия, начело с Оливър Кромуел
    – 1789 г. Франция, начело с Максимилиан Робеспиер
    – 1848 г. Германските държави, Австрия, Италия, отново Франция
    – 1917 г. Русия, февруарска революция начело с масонът Александър Керенски

    Но този свят се управлява от неотменими сурови Природни закони. Един от тях е този на баланса/конкуренцията.

    За да има баланс на тази нова сила на буржоазията – трябва да има достойна контрасила.

    Какво се случва 8 месеца след поредната „либерално-демократическа“ масонска революция в Русия – първата Социалистическа революция .

    Затова Ленин и Сталин за буржоазните мас-медии са лоши чичковци..
    И винаги ще са такива за тях.
    =====================================================

    Сега след като няма „Източен“ и „Западен“ блок, значи ли че борбата е приключила.
    Напротив. Тя премина в по-висш етап, където трябва да се преструваме на търговци-буржоа, а всъщност да сме добри патриоти и професионалисти.

    Защото не всичко е пари, и никога няма да бъде. Самите лихвари се самообричат на гибел и последното им издихание ще е скоро. Със свръхпечатането на долари – зарибяване на Китай и „азиатските тигри“; свръхзадлъжнялост на правителството на САЩ към тях – Федералният резерв – грандиозната измама на 20 век.

    Естествено е тези безродни лихвари, виждайки своя край да подтикнат човечеството към нова световна война. Не е изключено и да успеят.

    Но едно е сигурно – алчните лихвари ще си разбият окончателно главите.
    Тези, които оцелеят ще създадат едно по-добро общество, защото еволюцията на човечеството, Историята го доказват. Това е Нейният неумолим ход.

    Няма да има само пари или пък само натурална размяна – а разумен баланс, вплетен умело в новата реалност.
    Няма да има религиозни фанатици или пък фанатици невярващи в нищо друго освен материята.
    И така нататък, и така нататък… Тоест няма да има безмислени крайности. Фанатици, вкопчили се в някаква самоцел.

    В търсене и осмисляне на Природните закони, човек ще се самоусъвършенства в умерен баланс заради Бога, Земята, Родината, Вярата, Себеподобния, Семейството …
    ===================================================

    За да стане това утре, трябва още днес да сме защитили достойно нашето Праволсавие, нашият лидер Русия и нашата Родина. С въртене наляво надясно и в кръг, няма да стане.
    Без твърда вяра-цел, няма и реалност-бъдеще.

    Коментар от ухар — май 15, 2009 @ 11:20 am

  67. За да стане това утре, трябва още днес да сме защитили достойно нашето Праволсавие, нашият лидер Русия и нашата Родина. С въртене наляво надясно и в кръг, няма да стане.
    Без твърда вяра-цел, няма и реалност-бъдеще.

    /ме се търкаля по мокета, заливайки се в ужасяващ, неспирен кикот.

    Излиза, че и в БГ интернет пространството е пълно с мужици 🙂

    Коментар от Дончо — май 15, 2009 @ 1:46 pm

  68. @ ухар: хубаво, ама това изречение накрая разваля цялата работа. Повече недей да спамиш блога ми с политическа пропаганда, кей?

    Коментар от asktisho — май 18, 2009 @ 12:42 pm

  69. Първо благодаря на всички тук за изчерпателните мнения и големият интерес към темата. Но ако четете изобщо коментарите на хората преди вас трябва да забелязвате нещо- всеки говори за страх. И с право- стахът определя нашите действия, нашото отношение към нещата, начина по който ги приемаме. От къде обаче идва този страх? Как точно ни го налагат? Помислете за света като едно цяло. Всички претендираме че сме наясно със ситуацията в света в момента, че знаем много за държавите, всеки има мнение и си обяснява по свой си начин ставащото в света в момента. Нищо лошо- всеки трябва да има мнение. Как се изгражда то обаче? Като нормално работещи или учещи хора ние имаме реален контакт с около 30, до 50 човека на ден. Надали някой обхожда икономическите институции, а повечето хора дори си нямат представа от икономика и финанси. Всичко драги приятели ние получаваме отвън- медии, интернет и тн. Нашата преценка и мнение се формират на базата на нашия мироглед, а той се формира на базата на информацията която имаме. Тази информаци повярвайте се филтрира мноооого пъти преди да достигне до нас- крайния потребител. Ние нямаме реалнa преценка за нещата. Такава имат само шепа хора- там горе на върха на пирамидата. Ние сме култивирани от малки с медии, религиозни принципи и тн. Защо си мислите че да управляваш света е толкова трудно? Отърсете се от страха, първо трябва да вникнем в него, да го разберем и след това да се отървем от него. Ако страха ни води напред- нищо хубаво не ни чака. Живейте смело, без срах, оставете тези глупости за малко по-скъпото мляко или хляб. Гледайте на себе си глобално- само така може да вникнем в глобален проблем, а той не е финансовата криза- нея днес я има утре я няма- тя е само механизъм за производство на СТРАХ. Поправете себе си- изгонете страха и тогава за колкото и кризи; свински, пилешки или магарешки грип да ви говорят, това няма да ви пречи- вие ще сте себе си и този страх, който се всява навсякъде просто ще ви подминава.

    Коментар от Красен Попов — май 19, 2009 @ 6:11 pm

  70. @ Красен Попов: „поравете себе си“. Стискам ти ръката за тези думи!

    Коментар от asktisho — май 19, 2009 @ 6:27 pm

  71. Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава!

    Коментар от Milen Silyanov — май 30, 2009 @ 11:53 pm

  72. Готови ли сме за втората вълна на кризата?

    Думата „статистика“ в превод от латински означава „състояние на нещата“. И както ни е известно, статистиката е упорна. Разбира се, възможно е средствата за масова информация да се настроят позитивно, и като че ли, ето, излизаме от кризата и можем да продължим да си живеем както по-рано. Но колкото и да повтаряш думата „халва“, няма да ти стане по-сладко. Защото цифрите свидетелстват за обратното. Надига се „втора вълна“ на кризата, а ние все още не сме готови. Въпреки обнадеждаващите доклади на някои експерти през последните месеци, световната икономическа рецесия продължава.

    За пример, само в Америка безработицата достигна до рекордно ниво за последните 26 години, и по думите на министъра на труда на САЩ Хилди Солис, нейното ниво вече надмина най-песимистичните прогнози на правителствените икономисти. От времето на Великата Депресия през 30-те години, света все още не е преживявал такъв икономически спад. Антикризисните правителствени програми все още не дават желания ефект. А всички решения за изход от кризата си остават на старото ниво: как да върнем всичко в предишното му състояние.

    Няма да можем да решим проблема, само прехвърляйки пари от един джоб в друг. Както пише професорът по икономика Джозеф Е. Стиглиц: „Тази нова форма на обменен капитализъм, в която загубите се национализират, а печалбите се приватизират, е обречена на провал. Става изкривяване на стимулите… Първоначално бе разстроена държавната икономика, а след това бремето за изплащането на дълговете беше прехвърлено върху данъкоплатците.
    И въпреки, че всички признават, че живеем в нов сваят, продължават да играят според старите правила. „Златният милиард“ както и по-рано яде тортата си, оставяйки на останалите само трохите. И колко можем да ядем трохи, от които вече нищо не е останало?

    Оказва се, че все още сме далече от дъното. Президентът на Световната Банка Р. Зелик, наскоро заяви, че кризата ще продължи и през 2010 година.
    И нищо чудно, защото икономическата криза се превърна пред очите ни в криза на потребителското общество. „Върхушките“ призовават да харчим повече пари, за да се стимулира икономиката, забравяйки за количеството на безработните. А „низшите“, получавайки по-малко от по-рано, понижиха покупателната си способност. На практика, потребителското общество, което помним от 70-те години, вече не съществува.

    Разбирането, че планетата ни е една за всички и всичките й ресурси са общи, може да се окаже полезно за решаването на всеки един от проблемите по света днес. Употребявайки свръх необходимото и занимавайки се със спекулативен бизнес, човечеството разрушава самата основа на съществуването си. Изход от кризата е възможен само чрез сериозна ревизия на системата на взаимоотношенията ни. Ако построим общество по принципа на едно семейство, където всеки член помага на другия и поддържа слабия, то няма да се наложи да чакаме дълго докато настъпят изменения.

    Когато изменим отношението към хората като към ближните ни, няма да можем да продължаваме да плячкосваме в негов ущърб. Връзката ни един с друг ще стане общочовешка. Започвайки с това, ще включим с нова сила мотора на световната икономика. Нормален, спокоен и мирен живот без кризи е напълно възможен. Той ще се развие от усещането за необходимостта да обезпечим комфортни условия за всички в еднаква степен. И няма да е необходимо да извършваме революции, както в миналото…

    по материали от Кабала Днес

    Коментар от Кабалист — юли 27, 2009 @ 9:02 am

  73. @ Кабалист: Благодаря за интересния анализ! Ако „статистика“ е състояние на нещата, то „кризата“ е промяна на нещата. Светът никога няма да бъде същият, както преди. И по-добре, защото онзи път не водеше до никъде. Въпросът е дали сме готови за ПРОМЯНАТА. Ще поживеем и ще видим…

    Коментар от asktisho — юли 27, 2009 @ 10:50 am

  74. 6te se mre mai .cigarite otkazahme. i ve4e po 1 pat na den 6te qadem dokat mine krizata.stroitelstvo ba4kam mnogo zle zapa4na novata godina.dano do lqatoto dase opravi ina4e 6te si smenqam profesiqata

    Коментар от ERVIN_84 — януари 14, 2010 @ 12:44 am

  75. bravo ,mn.to4no kazano i obqsneno ,tova sie samata istina ,vinagi sveta se e upravliaval 4rez strax i manipulazia .

    Коментар от izabela — септември 18, 2011 @ 11:07 pm

  76. Искам да изразя моето несъгласие с теб Тишо!

    Първо, „Знаете ли какъв процент от фючърсните сделки стигат до реална доставка? 3%. Останалите 97% са обещания, че някой някога ще плати, които никога не се спазват.“ ти изтъкваш факти, което всеки ги знае и нямаш никакви доказателства, че именно това е причината. Тези 3 процента са огромни корпорации имат си отделни акаунти при брокерите . А другите са спекуланти и те си имат отделни акаунти.Те нямат за цел да притежават стоките физически, затова е се нарича спекула. И когато се купуват фючърси те си имат срок. Тоест определена дата, при която трябва да затвориш позицията си и тогава на истинските купувачи им се доставят стоките. Тук няма такова нещо обещал да плати и другия виси на доверие! Срещу всеки купувач стои продавач и обратното. Така, и тези огромно корпорации, които търгуват стоките си за производство, примерно Кока Кола ще търгува захар, и ще търси най-изгодната цена за нея. Но тези компании имат едно предимство – хеджиране – това означава еди вид застраховка срещу поскъпване на цената от спекулантите и по този начин, дори да има спекулативно повишаване на цените, тези компании си връщат парите и захарта им излиза пак толкова, дори може да излязат на печалба от това. До тук със „лошите спекуланти “

    Тук искам да изпреваря нещата и да не кажете после „хубаво, щом фючърсите не са виновни, значи е търговията с валута. Така, тук пак имаме 2 страни – спекуланти и компании, които наистина имат за цел да си купят от валутата на друга страна, за да осъществят купуване/продаване на стоки и услуги. Тей като, предполагам знаете златния стандарт вече не съществува, затова силата на валутата на една страна зависи най-вече от това колко е търсена(има и други фактори, но няма да ги обсъждаме сега) Тоест, ако американска фирма иска да купи дърва от Канадска фирма, тя първо отива на борсата и си купува канадски долари и така, се засилва CAD и USD пада. Тук също важи същия принцип, че печалбата за някой е загуба за другия, затова няма „пари от въздуха “

    Сега искам да изразя и несъгласието си относно хазарта=търгуване с акции, фючърси, валута.
    Ясно ми е, че не си запознат със финансовите пазари и си мислиш, че е хазартна игра. Да, ти правиш добре, защото като не познаваш нещо стоиш настрана от него и се предпазват от загуби, за разлика от 95% от аматьорите на финансовите пазари, които губят всичките си пари, а те понякога са стотици хиляди долари. Трябва да опознаеш добре този вид търговия, за да разбереш, че се различава от хазарта. Аматюрите са заслепени от графиките и как цената се движи и си мислят, че се правят лесни пари и не е голяма философия, да ама не! Основно трябва да се спазват 3 неща – Разум – тук се изгражда дисциплината, Методика – тук са способностите ти да четеш графики, и риск мениджмънт.

    Така, сега относно решението ти да не инвестираш в нищо, а да си държиш парите в банка или у вас. Първо, поздравление, че нямаш кредитна карта и ипотека, аз също нямам 🙂 и не съм имал!

    Да си купиш акация, не означава на сляпо да натиснеш копчета на мишката и да осъществиш сделката. Не е толкова дяволско да държиш акции в някоя компания! Това си е инвестиция. Според мен е грешно да държиш парите си в банка без да се инвестират, защото те там не са защитени от инфлацията 😉

    Поздрави 🙂

    Коментар от Мартин — октомври 16, 2011 @ 10:29 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.