Писателският блог на Тишо

ноември 13, 2008

Още един аргумент против „кризата“

източник: Wikimedia

В предишната статия се опитах да обясня, че страхът предизвиква криза, а не кризата – страх. Лошо ми става като чуя / прочета / видя журналисти и водещи без абсолютно никакъв икономически опит или знания да се тръшкат и да ми обясняват колко лошо нещо е финансовата криза (дори взеха да я наричат „финансово-икономическа“, тяхната сметка), какви беди ни очакват тепърва и как много хора „щели да обеднеят“, което „увеличавало недоволството“.

Лошо ми става, защото именно вие го предизвиквате всичко това, уважаеми колеги журналисти. Винаги съм се отнасял подозрително към масовите медийни кампании, които подтикват към колективна истерия. Това е защото съм свободомислещ индивид. Не харесвах истерията около кампанията на Обама, не харесвам и истерията около „финансовата криза“. Имат твърде много общо с политическата пропаганда от едно време.

Във финансовия сектор не се произвежда никакъв реален продукт, там се търгува с обещания, с „доверие на инвеститорите“ и с „виртуални пари“. Прелива се от пусто в празно и цялата тази работа няма нищо общо с реалната икономика, освен песимизма, разбира се. Песимизмът, наливан от медиите, мотивира хората в реалния сектор да предприемат неразумни действия, които пренасят кризата и в други области на икономическия живот.

Превръщат кризата във „финансово-икономическа“, а някой някъде печели адски много кинти от всичко това. Като резултат светът, дори в либерална Америка, взе да завива наляво.

Айде по-спокойно, моля!

Новият ми аргумент против „кризата“ е, че в Америка и в България думичката „криза“ се чете и разбира по различен начин. За богатите американци „криза“ или „рецесия“ означава „забавяне на растежа“, с други думи: ще продължаваме да ставаме още по-богати, но с по-бавни тъмпове. За българина „криза“ е споменът от мрачната зима на 96/97-ма, когато пенсиите бяха два долара, банковата система рухна, нямаше цигари по магазините и хората излязоха по улиците, за да свалят властта.

Истината, както винаги, е някъде по средата – златната икономическа среда, към която се стреми целият свят в момента. Проблем в страните с най-висок жизнен стандарт наистина има и той е, че те ще трябва да се лишат от част от благосъстоянието си и да слязат до „златната среда“, отговаряща на реалната производителност на труда им, както и на реалната стойност на благата, които потребяват. Ще ме извинявате, ама не е нормално един механик да получава 3000 евро на месец, да има два месеца платен отпуск в годината, безплатно здравеопазване и образование, да прекарва почивките си в екзотични курорти по цял свят и всичко това срещу осем часов нискоквалифициран труд на ден.

В България нито жизненият стандарт, нито заплащането на труда, нито цените имат нещо общо с реалността. Ние тепърва ще се „изкачваме“ до въпросната златна среда, пък ако ще и с по-бавни темпове. Намираме се много под нея в момента. Нагледен ефект от отрезвяващия пазарен реализъм е, че „балонът“ на надценените стоки и услуги се спука. Не е нормално  в страна с 500 лв. средна месечна заплата един квадратен метър жилищна площ да се търгува за 2000 евро.

Логическо следствие от всичко това е, че подценените блага (сред които и трудът) тепърва ще поскъпват, стига производителността им да продължава да расте.

Така че стига глупости, ами се залавяйте за работа!

Тихомир Димитров

11 коментара »

 1. така е, но в US преливането от пусто в празно е идустрия с поне 300 000 високоплатени служители. поетапното им оставане на улицата е тежък социален проблем. тука в бг са 200-300 брокера повечето с дипломи и стаж на счетоводители, точно за седмица могат да преориентират

  иначе в българските медии се говорят големи абсурди, неориентирани журналисти пишат за неорентираната „масова публика“. тука и оръжията за масово поразяване на Саддам бяха неоспорим факт

  Коментар от nname.org — ноември 13, 2008 @ 4:25 pm

 2. Много точно мнение. И добре аргументирано.

  Преди време и аз бях писал за истерията, която журналистите нагнетяват. Случаят беше с бомбения склад край Челопечене по-рано тази година. Вместо да успокояват, те още повече възпаляват ситуацията.

  Съгласен съм и с втората ти теза – време е богатите нации да се събудят и опомнят.

  Коментар от Калин — ноември 13, 2008 @ 5:44 pm

 3. НЕразбиращи капацитети* пишат за НЕразбиращите айляци*, хе хе. Тя като ви дойде кризата леко вътрешно ще видите има ли или няма криза. Американските пенсии си загубиха наполовина спестяванията, имигрантите по цял свят взеха да се прибират малко по малко по Родините, банките обраха имотите на хората и въпросният автор на статията разпъва локуми в стил как кризата едва ли не е състояние на духа. Айде нема нужда от простотии.

  капацитет* – журналист, икономист, съветник, blogger, etc. който взима отношение за неща от които си няма хал хабер представа или има користен интерес да изопачава истината.

  айляк – безделник, който от нямане какво да прави прелиства по цял ден форуми, статии и блогове.

  Коментар от баш майстора — ноември 13, 2008 @ 11:50 pm

 4. „За богатите американци “криза” или “рецесия” означава “забавяне на растежа”, с други думи: ще продължаваме да ставаме още по-богати, но с по-бавни тeмпове. “

  Тук не си съвсем прав, Тишо. Икономическият растеж не е точно това, което си представяш – права линия, расте икономиката и ставаме по-богати. Намаляването на растежа не означава, че ще ставаме по-бавно по-богати, а че ще ставаме по-бедни. (Например всеки процент забавяне на растежа води до това 20 – или нещо подобно – милиона човека да паднат под прага на бедността). Причината е, че в текущото състояние на богатството не се отразява само реалната икономика, а и очакванята за бъдещия растеж (които са изразени в кредитирането). И като се забави растежа, очакванията спадат, кредитирането умира и обедняваме – обикновено с много. Не забравяй и инфлацията.

  А за това дали има криза или няма – днес публикуваха започването на фактическа рецесия в Германия. У нас ще се види от данните в края на годината, доколкото изобщо у нас се публикуват реални данни. Но има причини да не се очаква нищо добро, и те не са насаждания страх – а факта, че растежът от последните години не се базираше на почти нищо реално (едно голо строителство, което след период на насищане спира да произвежда реално богатство)

  Коментар от Прасунсен — ноември 14, 2008 @ 1:01 am

 5. Баш майстора добре ти го е написал, Тишо. Пак се пънеш да хвърляш светлини в сфери, в които си имаш едва бегла идея за какво иде реч. Вземи една отпуска малко, пук после ще ти дигнат заплатата както разправяш, хехех.

  П.С. Производителност??? България? Хмм….

  Коментар от zan — ноември 14, 2008 @ 2:31 am

 6. Мда, вече двама са го написали, ще го напиша и аз:

  Лошо ми става като чуя / прочета / видя *писатели* без абсолютно никакъв икономически опит или знания да се тръшкат и да ми обясняват как кризата (рецесията в САЩ , Германия и половината останал свят) се дължали на страха 🙂 . И да бъркат причина и следстие.

  Статията бъка от бисери, които ще доведат средностатистически икономист до нервно разстройство.

  btw, имаш ли представа какъв доход има български механик (или тенекеджия) , ама не такъв на трудов договор. Ми не пада под западните си колеги.

  Обаче имаш точно попадение за цената на хапартаментите 🙂

  Коментар от ss7 — ноември 14, 2008 @ 3:57 am

 7. А, да, след коментарите на другите ми направи впечатление и това:

  „Логическо следствие от всичко това е, че подценените блага (сред които и трудът) тепърва ще поскъпват, стига производителността им да продължава да расте“

  Не само, че не е подценен трудът, ами в някои сектори заплатите здраво се балонираха последните години. (например строителството).

  Коментар от Прасунсен — ноември 14, 2008 @ 10:43 am

 8. Парафраза: некомпетентността на лекарите – под земята, некомпетентността на журналистите – на показ в медиите!
  Да допринеса и аз за нервното разстройство на средностатистическия икономист. 🙂
  С вода от извора. Един редови американец пише в блога си преди месец:
  „Не искам да пиша за кризата и причините ù. Ще напиша само за отражението ù, което виждам във всекидневния живот.
  Бензинът поевтиня от почти $4.00 до около $3.00.
  Пенсионният ми фонд намаля, но аз ще го ползвам слез 13 години и до тогава сигурно той ще се увеличи.
  Банката на мой колега фалира, но той не загуби парите си – държавата осигури банкова сигурност за вложителите.
  Заради кризата републиканците изглеждат доста по-лоши и вероятно Обама ще спечели изборите – до голяма степен по тая причина. Надявам се за добро.”
  (http://usono.wordpress.com/2008/10/12/la-mondekonomia-krizo/ на есперанто, със съкращения)

  Към уважаемите опоненти на разсъжденията на asktisho имам въпрос:
  В момента като се огледаме няма още нищо страшно около нас. С каква цел ни плашите, какво според вас трябва да правим ако ви послушаме? Да се паникосаме, да се юрнем да си теглим парите и да направим истинска криза?

  Коментар от Графът — ноември 14, 2008 @ 11:09 am

 9. Не се карайте, ето ви един онагледен вариант за „финансовата криза“:

  Веднаж у темната Индиа в ено село дошел един омраз и казал на селяньете, че ша купува маймуне по десет долара парчето.Селяньете куто виделе, че има бая маймуне у жунглъта, отишле а ги ловат.Омразът купил неколко иляди за по десет долара. Маймунете, каде рипале по дръвеата, останале малко и ората спреле да си дават зор а ги ловат. Тогива тоа им рекъл, че ша копува по дваесе долара бройката.Ониа като чуле, па отишле да ловат маймуне, кой на трици, кой на друга стръв. Обаче маймунете намалеле още. Офертата била вече на дваесе и пет долара, а у гората немало вече ни маймуна, ни уй. Тогива омразът им рекъл, че ша копува по пейсе долара парчето! Обаче имАл бил работа у големиа град, и неговиа менажер щел да копува наместо ньега. Менажера им рекЪл: „А глейте оня пустиняк що маймуне е насъбрал, да му го тура у човката! Язе ша да ви ги продам по триесе и пет долара, а оня куту си доде, виа ша му ги дадете по пейсе долара! „Селяньете си извадиле сичката парасъ и купиле сичкото маймуне… Повече не виделе ни менажера, ни омраза… Кат са обърнаале – маймуне отсекъде!
  Сега имате по-добра престава ка работи Уол Стрийта… :))

  Коментар от колегата vagemit — ноември 14, 2008 @ 1:49 pm

 10. @Графът: „В момента като се огледаме няма още нищо страшно около нас. С каква цел ни плашите, какво според вас трябва да правим ако ви послушаме? Да се паникосаме, да се юрнем да си теглим парите и да направим истинска криза?“

  А, не знам какво трябва да правиш. Аз споря от чисто теоретична гледна точка – Тишо твърди, че няма криза, аз твърдя, че има и че тепърва предстои да се усети много по-сериозно у нас.

  Дали това е причина за паника? Зависи. Малко намаление в консумацията не е навредило на никого – освен на гладните в африка, но тях криза не ги лови – те така или иначе нямат нищо.

  Който е живял на кредит, набълбукал се е с ипотека и кола на лизинг, вероятно ще пооцъкли очички. Малко селянчета ще трябва да слязат от купените на кредит джипове, стоителите ще почнат да получават по-малко от по-образованите и тн. Като цяло кризите са нормално и оздравително нещо, макар и доста болезнено.

  А какъв е смисълът да се предупреждава за тях ли? Ами например, за да знаеш, че не е сега момента да купуваш жилище с ипотека, защото ако изобщо успееш да я вземеш, може да не можеш да я плащаш. И защото след година-две може да си напазаруваш апартаменти по два за лев. Накратко смисълът е просто да знаеш накъде върви икономиката и да съобразиш своите действия с това.

  Това, което аз не мога да разбера, е защо протестирате срещу разпространяването на информация. Или искате като в Тошово време всичко да се прикрива, да вземаме петилетката за четири години, доларът да е 97 стотинки, и пред нас да са блеснали житата, м?

  Коментар от Прасунсен — ноември 18, 2008 @ 11:59 am

 11. да отбележим, че и в БГ богатите не са на улицата… просто ръста на богатството им е в застой, което пък тези от тях, които са и работодатели използват като предтекст да намалят заплатите на служителите си. Служителите с по-малки доходи са 2 пъти по-стресирани, щото 2 пъти до магазина и заплатата фиуууу, а остават сметки, заеми … като прибавим и децата… за съжаление днешния свят е устроен така – всичко зависи от това каква ти е заплатата. и когато хората усетят, че не могат да отидат на почивка или да купят нещо за детето си – да, това за тях е криза! при това криза, която не е предизвикана от страх, а от безпаричие…

  Коментар от Пенева-Григорова — октомври 22, 2009 @ 3:11 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.