Писателският блог на Тишо

декември 5, 2008

За какво бихте продали душата си?

С Майк Рам се познаваме от първата блогърска среща. Виждал съм го само още веднъж – на терасата на Военния клуб, докато течеше Blog Camp-a. За двете мероприятия трябва да благодарим на Б(л)ого Шопов.

Бях впечатлен от презентацията, която изнесе Майк. Аз самият обичам да презентирам и качествените изпълнения винаги ми грабват окото. Държа да отбележа, че „качествена“ не значи непременно geek-качествена, а качествено изнесена презентация. Ораторски умения трябват. И харизма. Важен е езикът на тялото. Паузите са важни. Дори интонацията. Ритъм, съдържание, чувство за хумор, импровизация. Да презентираш е субективно изкуство. Точно за това ми харесва.  Модерен, корпоративен театър: хората седят и те слушат, ти им пълниш главата с глупости, а те ти гледат сеира….

Отклоних се от темата.

Майк изнесе качествена презентация и това ме накара да потърся по-нататъшен контакт с него. Фен съм на петъчните му притчи. Подобно на късметчетата от Lavazza, те винаги идват на време. И на място.

Пиша това дълго интро, защото бях сюрпризиран от инициативата на същия човек да организира конкурс за коментари по зададена тема, в който наградният фонд е… „Душа назаем“ .

Не, това не е сложна, добре обмислена и дълго планирана рекламна стратегия, това е поредното новаторско хрумване на Майк.

Накратко, той задава въпроса: „за какво бихте продали душата си?“. Най-тарикатският отговор, било в неговия блог, било в нечий друг, печели тематична награда, плюс „15 минути слава“.

Аз, като човек, който отдавна се  „къпе“ в блогърска популярност, хех, държа да ви информирам предварително, че няма какво да я правите въпросната „слава“, но поне книгата ми става за четене. Пък и е добър подарък. Винаги може да се отървете от нея, ако не покрия жанровите ви изисквания. Някой друг ще я хареса.

„Компетентното жури“, което ще оценява коментарите, сме: аз, Майк  и Кака Сийка – нещо като Продиджи, Металика и Менуор на българската блог-сцена, така че работата е сериозна, ей! Мислете и пишете коментари! Не е важно да са дълги, важното е да са съдържателни.

Това е нашият начин да ви накараме да погледнете навътре и да обърнете внимание на собствените си недостатъци. Да бъдете искрени. Пред себе си. Полезно е. Може да споделите какво сте видели там. И да получите награда.

Един ден, когато книгата ми стане бестселър, ще сте щастливи, че притежавате копие от първия тираж, с автограф 🙂 „Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му“, нали така?

Наградените ще бъдат повече от един, а призът няма да е само „Душа назаем“.

Какво, колко и как няма да кажа.

Пишете коментари на този адрес и ще разберете!

Тихомир Димитров

12 коментара »

 1. Мммм,доста интересно:)
  Ще си помисля като се наспа:) Въпреки,че и сега ми идват идеи:)

  Коментар от maumyh — декември 5, 2008 @ 2:25 am

 2. […] Продайте си душата за 1 лев или пък се регистрирайте за БигБлогър Tази публикация е написана от Богомил „Бого“ Шопов и е публикувана на декември 5, 2008 около 9:30 am и е в категория блогове. Можете да добавите постоянна препратка към отметките си. Следете за коментари, чрез RSS. Коментирайте или проследете: чрез този URL. « A вие как бихте постъпили […]

  Pingback от Конкурси и т.н в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. — декември 5, 2008 @ 9:30 am

 3. Тишо, благодаря за анонса от твоя страна! Все пак, е добре да посочим адреса, на който очакваме коментарите или който да линкнете, ако решите да дадете вашия отговор в собствения си блог. Разбира се, може да публикувате коментари и към този пост – ние четем всичко 🙂

  Коментар от Майк Рам — декември 5, 2008 @ 10:40 am


 4. Искам root достъп до всички страни на нещото, което debug-вам. Искам tcpdump, ethereal, спектрални анализатори и подобни за всички видове интерфейси, с които се занимавам. Искам strace, ltrace и gdb-подобни неща на всичкото оборудване. Искам source на всичкия firmware и микрокод.

  Искам същото за всички хора.

  Искам да дебъгна света.

  Ето за това бих я продал душата си, най-вероятно и няма да ми трябва повече 🙂

  Коментар от Васил Колев — декември 5, 2008 @ 11:07 am

 5. Василе, май ти се е повредил фърмуера в главата 🙂

  Коментар от Янков — декември 5, 2008 @ 3:26 pm

 6. @ Майк Рам: рапорт-даден, рапорт-приет.

  Коментар от asktisho — декември 5, 2008 @ 10:29 pm

 7. и тук, и там – пак бих отговорила по същия начин – заради сина си.

  Коментар от Niili — декември 6, 2008 @ 12:20 am

 8. Въпросът ти носи много трактовки. Закачките, които предлагаш в тема-постинга, не могат да издържат на тях. Темата е далеч по-сериозна, за да се подпичкваме с нея. Много свестни хора ще се впрегнат(и с право!) дори в заглавието! Чат ли си?

  Коментар от колегата vagemit — декември 6, 2008 @ 8:52 pm

 9. Чат съм, колега. Най-лошото, което мога да „причиня“ на тези сериозни, впреганли се хора, е да им дам да прочетат една кижка. Ако искат. Участието е доброволно, никого не карам насила…На хората, които вече са я прочели, не знам да им е станало нещо лошо. Най-голямото оплакване беше, че на един младеж му изтръпнаха краката от продължително заседяване върху тоалетната чиния, а една девойка се успа и закъсня за работа. 🙂
  Темата наистина е сериозна и се надявам да получа (а и вече получавам) сериозни отзиви. Което може само да ме радва. Поздрави!

  Коментар от asktisho — декември 7, 2008 @ 9:02 pm

 10. за хляб…

  Коментар от Koronal — декември 11, 2008 @ 3:22 pm

 11. за добър живот.:) абе като се замисля няма нещо материално което да ми идва сега наум, но определено ще и взема доста пари.:)

  Коментар от antivirus — декември 11, 2008 @ 6:04 pm

 12. Директен отговор на въпроса без да чета дори темата… 🙂 :
  Не много по-различно протичат дните ми от това мило момче на снимката, която
  си приложил 🙂 . И все пак дори и за работа като моята не бих си продал душата.
  Достатъчно си се самохаресвам и обичам 🙂 .

  Коментар от Павел Баджаков — януари 12, 2009 @ 2:59 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: