Писателският блог на Тишо

януари 28, 2012

Гответе се за ACTA

Filed under: ЗЛОБОДНЕВНО — asktisho @ 3:56 am
Tags:

След като писахме за PIPA-нето на SOPА-та, което може има непредвидими последствия (най-малкото – преждевременни), дойде време да си поговорим и за ACTA.

Може да не сте готови за ACTA, може да не го искате, но някои хора, така или иначе, вече са готови за вас и ще ви го приложат. Без да питат!

Дето се вика: „Нямам нужда от секс. Държавата ме люби всеки ден“ 🙂

Е, това беше в добрите стари времена, в романтичните години!

Сега вече имаме истинска оргия! International, cross-cultural, interracial, forced, non-consentual gang-bang, при закрити врати, starring: държавата, SEO-тата на няколко големи компании и правителствата на повечето „цивилизовани“ страни по света.

Явно шепа хора на тази планета са решили, че стотици милиони потребители, обикновени граждани и малки бизнеси просто ще си свалят гащите, ще ги оставят да си правят каквото са си наумили там, в тъмната стаичка, малко преди ACTA, при закрити врати, и дори няма да се опитат да възразят.

Интересно, защо има наказания за изнасилвачи, които са посегнали върху един-единствен човек еднократно, а няма наказания за политици и юридически лица, които системно се опитват да изнасилят…цялото човечество?

Шистовият газ може да ни се размина временно, но все още има компании, които се опитват да отровят същата питейна вода, само че от другата страна на румънската граница…

SOPA-та може да я сложиха временно на спирачки зад океана, но как ви звучи да влезете в затвора за това, че качвате в ютуб видео от домашното си парти, да речем, на което гостите ви слушат радио? Без разрешение от носителите на авторските права за песните, които се излъчват по това радио?

Как ви звучи? А?

Според мен трябва да се прибавят още 200 тояги на голо, публично, пред паметника на Цар Освободител, отсичане на едната ръка и вадене на едното око…или поне отрязване на двете уши. Ще ми слуша музика без авторски права! Че и в ютуб ще ми качва! Какво като е фон? Какво като радиото си е платило, за да ги излъчва тези песни? Излъчило ги е еднократно! Само за това си е платило! Разпространение на пиратско съдържание! Затвор, глоба, осакатяване, каторга и продаване на половината семейство в робство! Без право на замяна!

Говорим не за закон, не за кодекс, не за решение на конгреса на една единствена страна, била тя и най-мощната в света, говорим за между правителствено, над-национално споразумение! Такива споразумения обикновено са с предимство пред местното законодателство. Лошото е, че България вече го подписа. Ти и аз вече сме със свалени гащи.

Но, да станем сериозни. Има доста байтове по темата.

Целта ми не е да досаждам, нито да преразказвам, нито да обобщавам, не се опитвам да ви убедя в нищо.

Както виждате, дори нещо се лигавя.

Но съм събрал парчета информация, които са удобни, бързи, лесни са за смилане, важни са, предлагат различни гледни точки (граждански, експертни, журналистически, административни, политически, правни), всичките са по темата и всичките са актуални.

Предлагам ви ги накуп. Изводите си ги правете сами. Накрая има линк към петицията, предназначена за Европейския парламент, която НЕ НАСТОЯВАМ да подпишете. Може пък да ви харесва да участвате в international, cross-cultural, interracial, forced, non-consentual gang-bang. Знам ли? Разни хора – разни идеали!

Юруков много хубаво е резюмирал нещата. Предложил е две парчета видео накрая, плюс линкове към външни статии, съдържащи допълнителна информация. Докато все още е разрешено…

Тук е мнението на експерта по медийно право Нели Огнянова, която отдавна дълбае по въпроса в нейния блог и следи нещата отблизо. В няколко последователни поста.

Официалната позиция на Европейската Комисия 

Официалната позиция на Министерски съвет на Република България 

Официалната позиция на Пейо, който докладва, че докладчикът на ЕС за АКТА е подал своята оставка.

Плюс няколко статийки на английски:

Forbes:  Ако мислите, че СОПА-та беше лоша, само чакайте да се запознаете с АКТА!

International Business Times:  Акта срещу СОПА-та. Пет причини защо АКТА е по-страшна заплаха за свободата на интернет

European Digital Rights:  Пет кратки брифа в по една страница за обощение на най-важното по въпроса

Подписката, която ще бъде внесена в Европейския парламент.

Първоначално идеята на организаторите беше да съберат 500 000 съмишленици. После промениха целта на 750 000. Вече са събрали близо един милион. Когато цъкнеш върху линка сигурно ще са повече. Обещават да внесат подписката в Европараламента по „впечатляващ“ начин. Сайтът им също е доста впечатляващ – виждаш хората, които се включват от цял свят, буквално всяка секунда. Видях и моето име да минава през списъка, придружено от българското флагче.

Тихомир Димитров

16 коментара »

  1. […] лирическо отклонение по въпроса от Тишо. Повече по въпроса и предоставените материали за до […]

    Pingback от България прие тихомълком споразумение за драконовска цензура на интернет « Светът в моите очи — януари 28, 2012 @ 2:44 pm

  2. Добра идея, добър текст.
    За бога братя, подписвайте 🙂 (да перифрезираме)

    Коментар от Eneya — януари 28, 2012 @ 7:52 pm

  3. […] да отворим дискусия: Григор, Пейо, Юруков, Нели О, Тихомир Димитров, […]

    Pingback от ACTA – цензурата е ********** | Кутията за всичко — януари 28, 2012 @ 7:54 pm

  4. @ Eneya: blgdr 🙂

    Коментар от asktisho — януари 28, 2012 @ 11:13 pm

  5. Очаквам доста тежки последствия, ако не се направи нещо по въпроса. Тази гавра със свободата ще намери приложения, които още не са ни хрумнали.
    Авторските права са само параван. Всъщност се дава възможност на определени групировки да се саморазправят не само с конкуренцията, но и с всеки отделен потребител, който поради някаква причина е станал неудобен.
    Идеята са Facebook-групи е много добра – поне докато имаме възможност да ги правим.
    В YouTube и сега банват за “неправилно дишане”. Аз нямам навика да снимам клипове, затова не качвам. Но знам хора, които са получавали предупреждения за нарушаване на авторски права, без да знаят чии права са нарушили и по какъв начин.
    Във Facebook също има някои ограничения за постване, но не са чак толкова брутални. Дължат се на самата плаформа – така е зададена от програмистите на Facebook. А не както много хора мислят, че Цветан Цветанов ги подслушвал и саботирал.
    Истината е, че примката се затяга от съвсем друго място. Което не променя основния факт – свободата е в опасност и нейните душмани за пръв път излязоха на светло, тропайки “по масата”. Следователно стават все по-настъпателни и нагли.

    Коментар от tutankhamon661 — януари 29, 2012 @ 3:26 pm

  6. Това е линк по темата:

    http://monica.blog.bg/novini/2012/01/28/acta-bylgariia-podpisa-smyrtnata-prisyda-na-internet.891069

    Коментар от tutankhamon661 — януари 29, 2012 @ 3:27 pm

  7. Съвсем скоро ще трябва да се активизираме и да пишем до всички депутати и евродепутати да гласуват против ратифицирането на споразумението. В европарламента ще влезе през юни, но в нашия се очаква да влезе по-рано.

    Коментар от Боян Юруков — януари 29, 2012 @ 3:49 pm

  8. Тегленето на филми и музика от торенти, не пречи чак толкова на филмовите и
    звукозаписните студии да живеят охолно, те и сега си живеят пребогато.
    А кой определя някои актьори да получават космически хонорари? Например
    Том Круз е шампион – 150 милиона долара за участие в един филм, какво толкова
    уникално изигра, което друг актьор не би могъл???!!! Не е само той разбира се.
    Много хора си купуват компютри главно с цел свободен достъп до всякаква
    информация, като торентите са не малък дял. Като ударят торент сайтовете в
    в името на интересите на корпорациите ще навредят на не по-малко могъщите
    компютърни корпорации, тъй като ще спаднат продажбите на компютри, лаптопи
    и консумативи за тях. Така че медалът има две страни. Добре ще е мощните
    компютърни производители да защитят пиратите.

    Коментар от Радко Пиратко — януари 30, 2012 @ 7:59 pm

  9. […] ACTA. За оше статии посетете Пейо, Eneya, Комитата, Еverhooder, Тишо, Странгера, Method-X, 111bits, Григор Гачев и Костадин. Има още […]

    Pingback от ACTA и нарастващата вълна на недоволство | Блогът на Юруков — януари 30, 2012 @ 8:29 pm

  10. От ЕП пуснаха нещо под заглавие „Митовете около ACTA“. Ключовите послания са две: „не сме го крили, просто на никой не казахме“ и „корпорациите са добрички, те няма да ви нарушават правата“.

    Подписката вече мина един милион; следващата цел е милион и половина. Помагайте!

    За качването в YouTube – не ме е страх, защото приеме ли се ACTA, YouTube ще го затворят. Безпокои ме, че ако пусна на приятелката си любимата ми музика, съгласно ACTA ме заплашва затвор (незаконно разпространение на съдържание, защитено с интелектуални права…)

    Между другото: САЩ са декларирали, че няма да ратифицират и да прилагат ACTA! Същото важи за страните от БРИК и повечето по-големи икономики. Единствено ЕС (без Германия и още няколко страни) и Япония обсъждат прилагането му.

    Коментар от Grigor Gatchev — януари 30, 2012 @ 8:47 pm

  11. @ Grigor Gatchev: Не съм юрист, но цензурата и ограничаването на свободата на словото, доколкото знам, са основни конституционни права и демократични ценности в повечето развити държави. Отказвайки се от тях, те все едно да се откажат от прозвището „демократични“. Аз лично не бих участвал в общество, което ми налага със сила частен икономически интерес, за сметка на основните ми права. По-скоро бих се опитал да го променя това общество. Самата дума почива върху корена „общ“, т.е интересите трябва да са общи и признати от всички, а не да си пречим един-друг, защитавайки правата на отделна група хора. Това, което пишеш звучи оптимистично. Позицията на нашата страна в случая е малко папагалска, но се надявам подобна глупост никога да не мине през парламента. Дори да мине, приемането на един закон не е достатъчно за неговото прилагане. Някой активно трябва да съдейства за това прилагане – да се случи на практика. Огромна част от заетите в интернет бизнеса, в софтуера, в компютърните технологии и в културата нямат никакъв интерес от АКТА. Това означава, че най-вероятно активно ще се противопоставят. И ще го бойкотират. Аз вече го бойкотирам, като споделям цялото си творчество напълно безплатно онлайн. Мисля, че тези процеси са необходими, за да се осъзнае човечеството, дори ги намирам за полезни. Естествено, въпросът е в крайния резултат, но когато всички са против теб, шансовете ти да ги принудиш да ти съдействат, при това в началото на 21-ви век, са близки до нула…

    @ Радко Пиратко: И аз не мисля, че пречи, дори мисля, че помага, защото 70-те години свършиха и вече не можеш да печелиш само от тиражирането на авторски продукти върху диск или плоча. Свободното споделяне сближава авторите с техните консуматори – публиката. За едните възможностите се увеличават, но от тях се изисква да станат по-активни, а за другите цената на крайния продукт спада драстично. Много музиканти вече продават албумите си законно, срещу цената на един ес-ем-ес. Или направо ги качват фор фрий и после разчитат на приходи от концерти, спонсори и реклама, за да печелят. Сега кината са повече от преди, а театрите отдавна не са били толкова пълни. Свободното споделяне не пречи на културата да се развива. Страшното е, когато някой започне да „защитава правата ти“ със законови средства, без да те е питал преди това – дали искаш да те „защитават“ и дали има какво да защитават въобще. Все едно да помогнеш на бабичката насила да пресече улицата, за да стигне до отсрещната страна. Женицата може да отива към аптеката от тази страна и трафикът въобще да не я притеснява в момента. 🙂 Относно литературата – винаги съм обичал да давам примера с това, че ако един милион души прочетат книгите ми, дори да са ги прочели безплатно, аз няма как да остана беден след това…Ако ги затварям само на хартия ще ги прочетат най-много няколко хиляди души, при това – в достатъчно дълъг интервал от време, та да не усетя никаква разлика в личното си благосъстояние. Четете, споделяйте и разпространявайте и хич да не ви пука! Както каза Куельо: „Пирати от всички страни, обединявайте се!“

    Коментар от asktisho — януари 31, 2012 @ 2:20 pm

  12. […] Информирай се. Прочети внимателно материалите за ACTA.  Запознай се и с двете страни. Не вярвай само на […]

    Pingback от Как да се противопоставиш на ACTA « Писателският блог на Тишо — януари 31, 2012 @ 6:26 pm

  13. […] ACTA. За още мнения посетете Пейо, Eneya, Комитата,Еverhooder, Тишо, Странгера, Method-X, 111bits, Григор […]

    Pingback от ACTA и нарастващата вълна на недоволство – Блогът на Дани — януари 31, 2012 @ 8:19 pm

  14. […] ACTA. За още мнения посетете Пейо, Eneya, Комитата, Еverhooder, Тишо, Странгера, Method-X, 111bits, Григор Гачев, Костадин и Ангел […]

    Pingback от ACTA и нарастващата вълна на недоволство — февруари 1, 2012 @ 11:14 pm

  15. http://vbox7.com/play:81a4ac8b1b – не подписвайте АКТА! 🙂

    Коментар от eXvoice — февруари 4, 2012 @ 10:16 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.