Писателският блог на Тишо

януари 24, 2012

PIPA-й SOPA-та и ще разбереш откъде извира животът

Но си дръж устата затворена, че вкусът никак не е приятен.  Поне залепналите клепачи се оправят лесно – трябва ти само чиста водичка. А, като не е вече чиста, все още имаш една SOPA под ръка, с която да се забършеш.

Не мога да разбера защо интелигентни хора, които уважавам, бъркат очевАдния, по детски елементарен и твърде наивен за „разгадаване“ лобизъм на един чуждестранен дипломат с националния интерес? Още по-трудно ми е да разбера как тези хора успяват да видят знак за равенство между частния корпоративен интерес и морала? И защо се говори само за американските компании, които искат да пробиват, а не за руските, които също искат да пробиват? И как толкова лесно се става зомби? Нали уж живеем в света на информацията?

Имам няколко конкретни въпроса:

1/ Точно върху най-качествения чернозем в света ли трябва да разкарваме камиони, да разполагаме тежка строителна техника и да съхраняваме отпадъчни води?

2/ Точно в най-гъсто населения район на страната ли трябва да го правим?

3/ Точно в разломи с богат сеизмичен потенциал и богата земетръсна история ли трябва да дупчим на километри дълбочина и да разбиваме подземните пластове?

4/ Ръждясалите варели край Тюленово харесват ли ви как изглеждат? Чисто естетически? А искате ли в равнината да „изникнат“ и газови сонди?

5/ Точно в района с най-голям недостиг на вода ли трябва да се използва технологията с най-голям преразход на вода?

6/ По-страшна ли е енергийната зависимост от хранителната и водната зависимост?

7/ Колко време можете да изкарате без ток (газ) и колко – без вода?

8/ В началото на 21-ви век ли ще се връщаме към „кафявата енергетика“?

9/ Една суперсила по-страшна ли е от друга? По време на Кубинската криза и двете изглеждаха супер страшни. Бяха еднакво готови да унищожат света. От страх и от глупост. Добре, че правителствата на националните суперсили не са „последната инстанция“ на тази планета.

10/ Единицата прилича ли ви на най-голямото число в поредицата от едно до десет? Защото толкова печели хазната, в процентно отношение, от добивите на чуждестранния инвеститор. Ако не и по-малко. И не, не си мислете, че ще забогатеете от това, че притежавате земя над някакви находища. Притежавате само педи почва по закон. И те ще ви бъдат отнети на цени, каквито една частна чуждестранна компания реши. Не без „помощта“ на държавата.

11/ 500 лева на месец звучат ли ви като просперитет? Защото точно толкова са „добрите“ заплати в Добричко, където чуждестранните инвеститори ще „удавят“ населението в доходи, разкривайки нови и нови работни места. А те за това са чуждестранни и за това са инвеститори – защото си правят сметката и не намират за необходимо да плащат повече от максимално приетото в територията, на която работят.

12/ Трябва ли в един пренаселен свят, който все повече закъсва за храна и вода, да играеш на покер със сигурните си източници на храна и вода, и да ги залагаш „на тъмно“ срещу предполагаеми източници на мръсна, невъзобновяема, потенциално опасна за екологията енергетика?

Не съм гласувал за това правителство, но вярвам, че след забраната на ГМО, забраната за проучване и добив на шистов газ ще остане едно от най-мъдрите политически решения в българската история, независимо от правителството, което ги е взело. Една крачка в страни от лудостта на съвременния свят. И една крачка напред. А защо няма значение правителството, което ги е взело ли? Ами, защото всички правителства са задължени да пазят националния интерес и да охраняват здравето / безопасността на своите съграждани. Задължени са с клетва да го правят, задължени са и по закон. Затова им плащаме.

Що се отнася до SOPA-та, която така неразумно я PIPA-т зад океана в момента и, която има опасност да опръска клепачите на най-страстните участници в „играта“, ше ви кажа: „не пикай срещу вятъра!“ – една древна, изкушаваща със своята дълбочина и проникновеност мисъл, обединяваща цялата човешка мъдрост.

Като автор, аз лично не изпитвам необходимост да ми ограничават правата за споделяне със света, та да ме „опазят“ от кражби. Гледам с подозрително око на всеки, който се опитва от нещо да ме опази, било то енергийна зависимост, било то – компютърно пиратство, без да съм го питал и без да съм го умолявал изрично за целта.

Като собственик на богато авторско съдържание, силно уязвимо към пиратство, аз се присъединявам апела на един много по-известен автор от мен: „Пирати по света, обединявайте се!“ Какво толкова? Най-много книгите ми да станат по-четени. Мислите ли, че така ще стана по-беден? Не, с 10 000 читатели ще стана точно десет пъти по-богат, отколкото с 1000.

И, не, искам никой да ме „пази“. Не искам никой да ми обяснява как благодарение на неговата намеса, подкрепена от частни корпоративни интереси, ще стана по-богат.

И няма как да не ми прави впечатление, че цялата тази съвременна човешка лудост, барабар с масово насажданата истерия за обедняване, наречена „глобална икономическа / дългова / финансова криза“ идват от едно и също място. И точно хората, които са представители на това място, поне официално, се опитват да ми обясняват как правят всичко възможно, за да стана по-богат.

Thank you, but no – thanks!

Не пикайте срещу вятъра.

Който PIPA SOPA-та рано или късно разбира откъде извира животът. И посяга към мокрите кърпички, за да си почисти клепача. Има сигурни доказателства за това. Сигурни, сигурни доказателства…

Тихомир Димитров

10 коментара »

 1. Самата истина – кратко, точно и ясно. Това трябва президента да го ползва за обръщение към народа. Жив и здрав. Поздрави от Пловдив 🙂

  Коментар от deflax — януари 24, 2012 @ 5:09 am

 2. Все си мисля обаче, че интересите на АДСИЦ бяха много по-важни за забраната на шистовия газ, отколкото всичките протести, митинги и пр…..Което не зная дали е лошо или добро.

  Коментар от Ева Йорданова — януари 24, 2012 @ 11:58 am

 3. Бъди все по-богат… с хиляди на ден! Пожелавам го от името на всичките ти настоящи и бъдещи читатели 🙂

  Коментар от Боряна — януари 24, 2012 @ 1:18 pm

 4. @ Ева Йорданова: политическите пристрастия и икономическите разногласия нямат никакво значение в случая. Нито интересите на когото и да било. Всички имаме общ интерес една доказано опасна технология да не се прикрива зад фалшиви обещания за просперитет и енергийна независимост. Има много малко неща, в които вярвам и корпоративният морал на частни бизнес структури, плюс „загрижеността“ на същите за просперитета, здравето и икономиката на местното население не са сред тях.

  @ deflax: Онзи ден минавах през вашия град. 🙂 Хехе, ако президентът вземе да се изразява по този начин в обръщенията си към нацията, значи съвсем сме му изтървали края. 🙂 Аз мога да си го позволя, защото не харча държавни пари, не съм натоварен с никакви привилегии, нямам политически пристрастия и не нося отговорност пред милиони хора, гласували за мен на демократичните избори. Но правителството, колкото и да не ми се ще да го казвам, заслужава „значка“ за смелото си решение в случая. На някои може да им звучи доста непопулярно, но привържениците на „кафявата енергетика“ така и не успяха да дадат разумни аргументи какво точно ще спечелим в дългосрочен план и какви точно са потенциалните рискове за здравето, икономиката и природата на България. Чуха се само платени съобщения на „уважавани експерти“, които на принципа „крадецът вика дръжте крадеца“ обвиниха протестиращите, че защитават нечии чужди интереси. Ми не, единственият интерес на хора като мен е да не се PIPA SOPA-та без да са ме питали предварително и да не ме предпазват от нищо, без да съм ги молил предварително. Близко е до ума…Що се отнася до въпросните лица, които защитават обратната теза, искам те да живеят в селски къщи с напукана мазилка до сонди в сеизмичен район, техните собствени земи, които са единтвеният им източник на приходи, да бъдат отчуждени, на тях чуждестранните инвеститори да им плащат български заплати и те да пият от безопасно чистата водичка, която така усърдно твърдят, че няма начин да й видим сметката. Само по този начин ще ме убедят колко са „безпристрастни“. Иначе, „на чужд гръб и сто тояги са малко“…

  @ Боряна: мерси!

  Коментар от asktisho — януари 24, 2012 @ 1:26 pm

 5. Може би все пак има значение….ако при следващия проблем няма икономическа групировка, чийто интереси да съвпадат с общата гражданска позиция.. ще го загазим….С липсата на гражданско общество у нас, ситуацията не е розова.

  Коментар от Ева Йорданова — януари 24, 2012 @ 5:00 pm

 6. @ Ева Йорданова: С „липсата на гражданско общество у нас“ не съм съгласен. Това е оплакване „по навик“ – условен рефлекс, с който ние, българите, сме мнооого свикнали и ни е трудно да се откажем от него…

  Гражданското общество не е нещо, което вчера го е нямало, а днес изведнъж се появява и започва да съществува. То се култивира, изгражда се с години. Аз направих своя принос към каузата, като използвах дар-словото си колкото и докъдето можах, като зъзнах по протести, като размножавах брошури, подкрепях петиции, участвах в подписки и разпространявах информация. Направих го за моя сметка, с моите лични контакти и по собствено убеждение. Направиха го и хора, с които вероятно имаме различни политически и икономически интереси, произлизаме от различни семейства и социална среда, имаме различна степен на влияние върху общественото мнение, но по въпроса за Добруджа и шистовия газ сме единни.

  Така се заражда, така се формира гражданското общество. Днес ние завиждаме на французите, примерно, за техните социални придобивки и за сравнително добре уреденото им общество. Но забравяме, че те не са им били подарени. Извоювани са с кръв. Ако отвориш един учебник по френски, ще видиш, че темите вътре са: „Стачката“, „На барикадите“, „Гладът“, „Чумата“, „Без дом“ и т.н. По този начин се е формирало френското гражданско общество. Не е станало за един ден и не е станало лесно. Отнело им е повече от 200 години. Затова сега на тези хора е трудно да им се отнемат така мъчно завоюваните права и социални привилегии. Защото са се били за тях. Воювали са. Защото придобитото с борба трудно се подарява…

  Не си мисли, че в България „липсва гражданско общество“, не го повтаряй това като птица в клетка, по навик, само защото ти го е казал някой „експерт“ (без да се обиждаш) или в нечий доклад пише така…А най-опасно е да го правиш, защото такива „данни“ е тиражирал някой 23 годишен журналист, без никакъв опит и обществена позиция, но с достъп до интернет и неговите копи-пейст материали, с които най-лесно се запълва досадната журналистическа колонка.

  Ето, например, утре ще участвам на среща с представители на румънския бизнес от северна Добруджа. Лично ще допринеса за това по-състоятелните хора от северната страна на границата да се запознаят подробно с проблема за шистовия газ. Защото, тук може да сме намерили някакво временно решение, но, ако отвъд границата отровят същите подземни води, все едно нищо не сме направили…

  Природата е една за всички. Ще го направя пак за сметка на моето лично време, с мои лични средства, със собствените ми умения, знания, усилия, контакти, доколкото и докъдето ми стига капацитетът. Но, най-важното е, че ще го направя по свое усмотрение. Като гражданин с мнение, а не като овца с копи-пейстнати убеждения, внушени от лобисти. „интелектуалци“ или „авторитети“ по медиите и „социологическите“ агенции. Ще ми помагат и други хора като мен – най-различни хора, с които, в повечето случаи, нямаме нищо общо, защото аз съм, да речем, писател, а те са общински съветници или стоматолози.

  Това не е ли „Гражданско общество“? Точно така ли изглежда неговата липса? Най-голямата „икономическа групировка“ сме аз и ти, Ева. Без нашите левчета и без нашето активно участие в „играта“, шоуто няма как да се случи. Дори държавата е невъзможна, ако доброволно и съзнателно не подкрепяме нейното устройство всеки Божи ден.

  Но, ние започваме да го правим доброволно и съзнателно, когато тя защитава нашите икономически интереси – тези на най-голямата „икономическа групировка“, която се намира на нейната територия. В противен случай сме само поданици, а не граждани. Гражданинът си плаща винетката, но съди институциите, на които плаща, след като изкриви джанта в някоя дупка. Гражданинът гласува редовно, но изисква след това. Гражданинът разчита повече на средствата на дипломацията, отколкото на средствата на войната. Гражданинът предпочита дори несъвършения закон пред липсата на закони, но той стои на страната на закона, защото законите са писани и гласувани от и за него, а не от извънземните или от някаква инопланетна раса, кацнала случайно в парламента.

  Гражданинът използва всички средства за влияние, до които се докопа. Гражданинът забавя, но не забравя. Той вярва в максимата „глас народен – глас – Божи“, защото „и сам войнът в войн“, но сам царят не може да царува…Гражданинът е информиран и на тази база взима информирани решения. Той не си играе на „сляпа баба“ с държавата или с хората, които работят срещу неговите интереси „под масата“. Той изисква от тях и, когато разбере, че го „дърпат за носа“, действа. Гражданинът е член на най-влиятелната „икономическа групировка“ в страната, която обитава и няма друг човек / група / организация с по-важно мнение или с по-първостепенен икономически интерес от неговия. Но гражданинът няма как да направи всичко това сам, без своите съ-граждани, които вярват по навик, че „гражданско общество у нас липсва“. А без участието на своите граждани страната, все пак, е само една купчина сгради. Без играчи няма игра. Помисли върху това…

  Коментар от asktisho — януари 24, 2012 @ 6:37 pm

 7. На някои хора им харесва докато лежат в COICA-та да PIPA-т SOPA-та преди ACTA 🙂 У нас стават футболни съдии или обикновени пе*******сти, в Америка — политици или пазители на интелектуалната собственост. Както казало кучето преди да се оближе — въпрос на вкус.

  Коментар от Маркуча — януари 24, 2012 @ 7:22 pm

 8. Абе както е тръгнало в един момент гражданите ще се договорят с мафията срущу държавата, няма да е първият случай в историята, по-добре ортак с дявола, отколкото губещ пишеше едно време на един мотор, така че стискайте и си търсете завет.

  Коментар от Георги Генков — януари 24, 2012 @ 9:37 pm

 9. @ Маркуча: невероятно, но fuck 🙂

  @ Георги Генков: Искаш да кажеш, че ще се договорят с мафията срещу „мафията“. Няма да е по-добра „мафия“ от гражданите, обаче, които са разбрали, че те „дърпат конците“ и определят правилата, стига да постигнат елементарно съгласие по въпроси, като нежеланието да ги отровят подобно на плъхове, примерно. Няма да е първият случай в историята. Абсолютни монархии са си отивали по този начин. С обезглавяване. Въпросът е, че не трябва да се стига до там. По време на аболюционизма нямаше дори фейсбук. 🙂

  Коментар от asktisho — януари 25, 2012 @ 2:59 am

 10. […] като писахме за PIPA-нето на SOPА-та, което може има непредвидими последствия (най-малкото […]

  Pingback от Гответе се за ACTA « Писателският блог на Тишо — януари 28, 2012 @ 3:57 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.