Писателският блог на Тишо

ноември 28, 2011

Информирано за шистовия газ

Снимка: Gas Land. The Movie

По темата вече се изписа и се изговори много. В нея има заредени опасни дози невежество (непознаване на технологията, химията, физиката и геологията на процесите, свързани с добива на шистов газ), плюс опити за корпоративен PR, плюс популистки напъни да се обязди народното недоволство от страна на различни политически сили, плюс бледи предупреждения от еколозите, плюс сложни обяснения от специалистите, плюс противоречиви репортажи от медиите и въобще – темата забуксува в абсолютен информационен хаос.

Като резултат, едни хора си протестират нещо там по площадите, а други хора си дупчат нещо там в полето.

По темата с шистовия газ трябва да се говори информирано, а не просто „за“ и „против“.

Официалната позиция на правителството също е доста неясна – тя варира от „не се знае дали има проучвания за шистов газ в България“ до „проучванията са само за конвенционален нефт и газ“.

Законът не прави разлика между двете, а специално при проучванията за шистов газ рисковете са същите, каквито и при добив.

Това е проблем.

Но никой не знае какво точно се случва там. И остава едно блудкаво усещане, че някой нещо прикрива. Че нещо се случва зад гърба ни. Че май ни работят.

Според мен, за шистовия газ трябва да се говори подробно и аргументирано. Въпросът не е толкова прост, колкото изглежда.

Една теза може да се защити или обори единствено с аргументи. Предположенията не важат, фактите остават.

Че газовите находища ще спасят България от енергийната й зависимост е само предположение. Че има такива – също. Че сонди се строят върху най-плодородната българска почва и то – в опасен сеизмичен район, е факт – чист като детска сълзица. И сондите са там, и горните твърдения са много лесен за доказване научен факт.

Дали тези сонди са опасни или не зависи от много неща.

Бях си поставил за цел да събера различни материали по темата и да направя един стегнат, аргументиран анализ. Но виждам, че друг е направил нещо подобно преди мен. И директно публикувам линк към двете части от неговото проучване. Абстрахирайте се от личната позиция на автора и четете материалите, които посочва.

Събрани са снимки, видео материали, текст и репортажи от най-различни източници. Прегледайте ги внимателно и опознайте фактите, преди да си изградите собствено мнение. Мненията на защитниците също са там.

Аз не твърдя, че някой се опитва да отрови земята, въздуха и водата на добруджанци. Но твърдя, че ако има дори 1% вероятност това да е така, то ние, обикновените граждани, сме длъжни да използваме всички законни средства, които имаме, за да го спрем.

Широк обществен дебат по темата за шистовия газ е едно от законните ни средства. Суверенът на тази държава не работи в корпоративните офиси на чуждестранни компании, нито в българския парламент. Суверенът на тази държава сме аз и ти – българските граждани. На нашите земи важат нашите правила, защото „демокрация“ означава „власт на народа“.

Ето ги и статиите:

Шистов газ – част първа

Шистов газ – част втора

Някои от вас ще ги домързи да прочетат всичко и да разгледат всички линкове в материала, затова вижте поне репортажа на ТВ7, за да имате някаква база, върху която да разсъждавате.

Информирано за шистовия газ. Това е моят призив.

Тихомир Димитров

16 коментара »

  1. Авторът не линкнатите две статии не посочва никакви източници, освен тези на движението Чиста България – не точно безпристрастен наблюдател. Линковете към телевизионни „дебати“ могат само да ме разсмеят, но не и да информират.
    Горната статия също не е нито информирана, нито безпристрастна, а започва с аксиоми.
    Къде има линкове към научни изследвания? Даже карта на сеизмичните райони не се дава (то не че има такава, „настоящата“ е някъде от 80-те).

    Коментар от Михаил — ноември 28, 2011 @ 6:35 pm

  2. @ Михаил: Той не е безпристрастен наблюдател, но проблемът е, че по този въпрос все още липсват каквито и да било наблюдатели в България, така че и с малкото ще трябва да се задоволим…поне в началото. Очевидно си погледнал материалите само по диагонал, защото вътре има и дефиниции в уикипедия, и телевизионни репортажи, и различни статии, и цял филм в ютуб, и куп други неща, които не могат да се нарекат точно „източници на движението Чиста България“. Разбира се, такива има също. Но не виждам какъв е проблемът. Сондьорите да си публикуват собствени източници в публичното пространство, та да има какво да сравняваме…Човекът си е направил труда да събере „от девет кладенеца вода“ и да ни я поднесе на едно място в достъпен вид. Аз само я препредавам.

    Мисля, че не си говорим достатъчно информирано по въпроса за шистовия газ в България, а все още изпадаме в калния коловоз на полемиката по принцип, за спорта. Нуждаем се от повече информация и от двете страни. Всички мнения трябва да се изслушат, за да видим къде точно лежат аргументите. Ако бях геолог или друг вид тесен специалист в областта на сондажите вече щях да съм събрал папка с научни доказателства, за да удрям с нея всеки неверник по главата.

    Но не съм. Аз съм просто гражданин, който има правото да знае. Аз съм част от онова „демос“, което стои преди „кратос“ в „демокрация“. И изисквам от двете страни да ме информират своевременно за химикалите, които ще се изливат в земята, която ме храни. Отделно, имам сериозни съмнения в почтеността на едната, но това също си е мое право. Човек има правото да се съмнява във всичко. Някои философи дори твърдят, че съмнението е добродетел.

    Към момента преобладават катастрофичните мнения и аргументи, за съжаление. Ще ми се да чуя и другата страна, за да се успокоя поне малко. Просто мисля, че в обществения диалог липсва информираното общуване по темата за шистовия газ. Част от пропагандата на еколозите също е пресилена, за политическите амбиции на партиите-маргинали да не говорим, но набедените за „пакостници“ твърде усърдно се прикриват зад текста на закона, който всички разбрахме, че не е съвършен.

    Лошото е, че при един риск, какъвто и да е той, „сметката“ ще я плащаме аз и ти, със здравето си. Това ме кара да искам да елиминираме и единия процент съмнения. Искам много, ама много информация по темата и сериозен, качествен обществен дебат. За предпочитане между компетентни хора, а не между теб и мен (добре, де, да приемем, че само аз съм некомпетентен в случая).

    Виж, тази работа е малко като с извънземните – има малко доказателства за тяхното съществуване, но липсват всякакви за тяхното несъществуване. Та и ние така. Липсват сериозни доказателства, че никой не се кани да дупчи за шистов газ в България, но има съмнения, които сочат точно обратното. Тези сондажи вече са забранени в доста страни, защото са опасни. Трябва повече яснота по въпроса.

    Коментар от asktisho — ноември 28, 2011 @ 8:29 pm

  3. Тишо,

    Първо благодаря, че ме цитираш и предаваш по веригата информацията. Апропо пооправих малко първата си статия, която писах на бързо и под доста сериозен емоционален заряд (резултат беше доста хаотична). Също така ти благодаря за подкрепата спрямо нападката на Михаил. Да аз съм един обикновен гражданин, които в малкото си свободно време вечер след работа се опитва да нахвърли на едно място събраната информация, която да послужи за начален трамплин на хората, които ако имат интерес да се ровят по-задълбочено.

    Коментар от Мирослав — ноември 28, 2011 @ 11:47 pm

  4. В този форум също има доста обширна тема по въпроса, къде аргументирана, къде не, но дава насоки за размисъл:
    http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=14653.0

    Коментар от Gabo — ноември 29, 2011 @ 12:43 am

  5. @ Мирослав: свършил си чудесна работа, в това няма спор! Емоционалният заряд е нещо нормално, когато се обсъждат такива важни теми. Свел съм го до минимум тук, защото искам повече обективизъм. Наистина. И не ми се занимава със спорове по принцип. Михаил не е единственият човек, който ще вземе да спори просто ей така, за спорта. Това не ми пречи на мен, всеки има правото на лично мнение, но все пак се чудя – ако не са на заплата при „копачите“ каква им е мотивацията на тези хора изобщо…?! Вярват в някакъв корпоративен морал ли?

    @ Gabo: Мерси за допълнителната информация! Доста хлъзгава е тази почва, наистина всеки залита в някакви крайности по въпроса за шистовия газ. Не знам дали изобщо ще успеем да постигнем информиран диалог по темата и до полезни за всички решения, но със сигурност колкото повече данни събираме, толкова по-голяма вероятност има това да се случи. Включително и данни, с които не е задължително да сме съгласни.

    Коментар от asktisho — ноември 29, 2011 @ 12:32 pm

  6. Ето какво ни се предлага като „отговор“ от Шеврон – на официално запитване от граждани в национален ефир: http://www.vbox7.com/play:5a1968a5a4

    Коментар от Jana — ноември 29, 2011 @ 12:47 pm

  7. Без да имам твърдо мнение по въпроса, не ми харесва позицията „ако има дори 1% вероятност“. Защо приемаш точно 1 процент за пределно приемлив риск, а не 0,1, 0,01, 2 или 5?

    Коментар от Маркуча — декември 1, 2011 @ 10:08 pm

  8. @ Маркуча: без да имам твърд отговор на въпроса ти отговарям така: защото се изразих метафорично, понеже съм писател, а не математик 🙂 Но пък, виж, научих един нов термин: „пределно приемлив риск“. Всъщност, нула процента е моят пределно приемлив риск. Нула процента вероятност някой да отрови водата, която пия, да лиши от традиционния поминък общността, в която живея и да остави бомба със закъснител за хората, които ще живеят тук и след мен. Нито повече, нито по-малко от нула е подходящо определение за риск, който съм готов да приема точно по този въпрос…

    Коментар от asktisho — декември 5, 2011 @ 11:03 am

  9. […] : „Информирано за шистовия газ“ Мирослав: „Шистов газ“ Iч.; „Шистов газ“ […]

    Pingback от Емоциално за шистовия газ — декември 5, 2011 @ 3:59 pm

  10. Намерих това в горния линк:

    Добавям го, защото мисля, че мястото му е тук.

    Видео хроника на събитията от последните месеци.

    Сглобена е от кадри, излъчени предимно по националните телевизии.

    Не е най-балансираното мнение, но в полето около сондите продължава да се работи.

    И да се мълчи…

    Става малко като в оня виц, дето мъжът се прибрал преждевременно от командировка, видял в коридора чужди мъжки обувки, чужд панталон и риза в хола, отворил вратата на спалнята, до жена му хъркал чисто гол мъж…и той си помислил: „Започват да ме обхващат някои подозрения“.

    Хора, защо ни правите на маймуни?

    Не сме нито толкова тъпи, нито толкова дезинформирани, колкото ви се иска.

    Някои от компаниите, които проучват за шистов газ в България са платили милиарди долари за неустойки в изостанали (като нашата) страни. Но не са възстановили нито прецаканата природа там, нито осакатените животи.

    Все още имаме шанс, преди да е станало прекалено късно.

    А мен започват да ме обхващат сериозни подозрения…

    Коментар от asktisho — декември 5, 2011 @ 8:35 pm

  11. Не знаех, че «пределно приемлив риск» вече е научен термин 🙂 Съжалявам, ако съм прозвучал рязко или грубо. Въпросът е, какво сме склонни да считаме за прогрес, съответно поемайки вървящия с него риск, и какво — не.

    Коментар от Маркуча — декември 6, 2011 @ 1:48 pm

  12. @ Маркуча: няма от какво да се притесняваш, споко. Отговарям ти конкретно, че не считам екологичните катастрофи, предизвикани от човешка ръка, за прогрес. Има достатъчно доказателства за това, че проучванията и добивът на шистов газ са потенциално опасни за здравето, за екологията и за живота на хората, че генерират риск от земетресения и, че замърсяват подпочвените води. В много страни тези дейности вече са забранени. Естествено, има и лобита, които твърдят точно обратното. Български учени също вече се изказаха многократно по въпроса в националните медии. За обективно мога да приема само мнението на онези от тях, които не работят в / за компаниите, които желаят да проучват и добиват шистов газ у нас, пряко или косвено, директно или чрез дъщерни фирми, представители и подизпълнители. Прави впечатление, че само учените, които не получават заплата от въпросните фирми говорят за опасностите от проучването и добива на шистов газ. Останалите твърдят обратното. Едно добро журналистическо разследване би показало кой за кого работи и кой на кого колко плаща, та да защитава една или друга позиция в медиите. Но и такова ще се стане, не се притеснявай. Вярвам в българската журналистика. Тук аз защитавам само моето лично мнение на гражданин. А то е, че по въпроса за опасностите от проучването и добива на шистов газ подозрително се мълчи. И, че някой вече копае. Ходил съм с колата до там. Виждал съм построената сонда, виждал съм хора, които бачкат нещо около нея. Но никой не ме информира какво точно правят. Затова искам доказателства, факти, информация: от правителството, от компаниите, от специалистите, от медиите, от гражданския сектор. Ти можеш ли да помогнеш или минаваш от тук само, за да си говорим за коефициенти? Естествено, добре дошъл си и в двата случая! Както вече казах, отворен съм към всякакви мнения, готов съм да изслушам всички гледни точки. Просто не съм задължен да им вярвам…За да повярвам, че добивът и проучването на шистов газ не са опасни за здравето ми и за региона, в който живея, се нуждая от сериозни доказателства. Такива могат да бъдат само неманипулираните доказателства. За безопасността на шистовия газ подобни все още не мога да намеря. Изводът се налага от само себе си… Сигурно аз съм зле. Приемам това също за вярно. Но и никой не ми „помага“ да се сдобия с такива. Нито на мен, нито на хилядите други граждани, които изпитват същите съмнения. В цялата страна. Изводът пак се налага от само себе си.

    Коментар от asktisho — декември 6, 2011 @ 4:32 pm

  13. Поствам линк към официалната група във фейсбук на борещите се против шистовия газ: https://www.facebook.com/groups/ecobg/
    Там има много материали, описан е подробно случая и във Франция, как и защо за забранили, като текста е превод от френски вестник писан от френски журналист.

    Коментар от Теодора — декември 8, 2011 @ 10:30 am

  14. @ Teodora: мерси!

    Коментар от asktisho — декември 8, 2011 @ 3:32 pm

  15. Американската Агенция за защита на природата и здравето на хората(Environmental Protection Agency) разкри, че „хидравличния удар“ (fracking) причинява замърсяване на подпочвените води. Трябва ли да се говори още. Статия от 09.12.2011 на вестник Gardian: http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/09/epa-reports-fracking-groundwater-pollution

    Коментар от Ивайло — декември 11, 2011 @ 12:20 pm

  16. От тези „уж незапочнали проучвателни дейности“ вече има последици. Има едно село, за съжаление не му помня името, в близост до което се намира сонда на Шеврон за добив на шистов газ. От началото на проучвателните дейности там, в селото се наблюдава сериозна сеизмична активност.

    Коментар от mrtriangleheadsoup — декември 23, 2011 @ 1:04 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.