Писателският блог на Тишо

юни 11, 2009

Ще гласувам, за да ви държа отговорни!

Когато мъдрият човек печели, той прави така, че да спечелят всички. Когато глупакът печели, той прави така, че да загуби спечеленото, а заедно с него да загубят и всички останали.

Уважаеми бъдещи ръководители на нацията!

За пръв път от доста време насам ще гласувам.

Ще гласувам, не защото ме спечелихте с предизборните си кампании.

Ще гласувам, защото имам намерение да ви държа отговорни за следизборната катастрофа, която предстои.

Ще гласувам, защото 80 годишни хора и хора без основно образование нямат право да определят бъдещето ми.

Ще гласувам, защото ми харесва да живея в страната си. Имам намерение да продължа да преследвам мечтите си тук, въпреки денонощните ви усилия да ме оставите без мечти!

Ще гласувам, за да ви държа отговорни!

Сигурно мислите, че е голяма далавера да се докопаш до властта?

Обаче знаете ли какво? Избрахте кофти момент! Полага ви се тежко наследство. Чака ви огромен провал. А аз ще гласувам и ще ви държа отговорни за него!

Наистина ли мислите да я карате по старому – „керванът си върви, кучетата си лаят”? Защото аз мисля, че прекалено дълго ви се разминаваше просто ей така! Целият свят се променя, ако не сте забелязали. С него ще се промените и вие. Или ще последвате еволюционния пример на видовете, които не се адаптират.

Започнахте ли вече да мислите какво ще правите с умрелите от глад пенсионери и със стотиците хиляди безработни догодина, след като излишъкът свърши? След като тежкото махало на закъснелия ефект от кризата се върне, за да ви измете от сцената?

Започнахте ли вече да разсъждавате откъде ще привлечете милиарди, за да спасите българската икономика? Или не ви остава време от схеми как да натикате милиони в собствените си джобове?

Един съвет – започвайте! Защото от неработещия износ, от неполучаващите заплата данъкоплатци, от закъсалите строителни предприемачи и от пустеещите курорти няма да съберете кой знае какво…

Защото българският народ е необичайно търпелив, но нищо не боли повече от шут на муле в долната челюст, след като му се изчерпи търпението.

Защото българският народ излиза по улиците само когато децата (родителите) му завият от глад, но тогава той трудно се задоволява само с постовете на своите управници…

Тежко наследство ви се падна! На ваше място бих се отказал веднага.

Дори да повярваме в абсолютно безумната идея, че имате намерение да работите за работодателя си – мен, а не за себе си през идните години, пак нямате никакъв шанс. Всички обстоятелства са против вас! Години ли казах? Пардон! Мисля, че няма да изкарате повече от година.

Кофти момент избрахте. Но виждам, че имате желание. Затова ще ви подкрепя с гласа си. Ще гласувам и ще ви държа отговорни!

Заедно с няколко милиона други българи.

Ето един малко по-различен поглед върху думичката милион.

Пожелавам ви успех на предстоящите избори! А после… после дупе да ви е яко!

Настъпиха времена на промяна, които се случват изключително рядко. Дава ви се уникален шанс да влезете в историята. Пак трупайте състояние! Като мъдрия човек, а не като глупака.

Възползвайте се, уважаеми бъдещи ръководители на нацията! Аз ще ви дам това право.

А после ще ви държа отговорни. Аз и още няколко милиона българи.

Тихомир Димитров

23 коментара »

  1. ти знаеше ли, че и затворниците можели да гласуват….майчице…

    Коментар от tL_ — юни 11, 2009 @ 10:16 pm

  2. tL_ — конституционно право на всеки гражданин на страната е да гласува. Все едно да се изненадаш, че живеещите в чужбина могат да гласуват :)))

    Хубава тема, Тишо, чудесно четиво за размисъл.

    Коментар от Биляна — юни 11, 2009 @ 11:01 pm

  3. @ tL_: ми те и депутати могат да стават вече, ти за едно гласуване се хващаш.

    @ Биляна: мерси! И още веднъж: Ч.Р.Д! Да ти върви по вода 🙂

    Коментар от asktisho — юни 11, 2009 @ 11:59 pm

  4. не се чудя, кая се 🙂

    Коментар от tL_ — юни 12, 2009 @ 12:11 am

  5. затворниците гласуват?! Хелоууу! Настоящ затворник е кандидат за депутат и най-вероятно ще стане, с което получава имунитет и ще излезне от затвора.
    Притеснявате се, че затворници гласуват, а не че престъпници от затвора ще ни управляват?

    http://www.actualno.com/index.php?act=news&cat=society&city_id=7&id=244766

    Коментар от ant — юни 12, 2009 @ 9:06 am

  6. Евалата, Тишо!
    Много ми хареса! 🙂

    Коментар от Събина — юни 12, 2009 @ 9:55 am

  7. Да разбираме ли, че това е послание по-специално към десните? Или?

    „Кофти момент избрахте. Но виждам, че имате желание.“ ?

    Коментар от ju — юни 12, 2009 @ 11:42 am

  8. @ ju: Политическите ми пристрастия нямат никакво значение, защото не страдам от такива. Но страдам от силна непоносимист към назадналия политически дебилизъм по принцип. Всичко се развива напред, братче, само политиците ни стоят на едно място от 89-та, а един глас продължава да струва 4 кебапчета по селата…
    Който и да спечели изборите, с или без моята подкрепа, все същия го чака. Аз изобщо не разбирам напъна да седнеш зад волана на превозно средство, което се очаква всеки момент със сигурност да катастрофира…

    Коментар от asktisho — юни 12, 2009 @ 3:12 pm

  9. Интересна гледна точка, която подкрепям с 2 ръце.

    Защото и на мен като студент ми писна да гледам как хората, определящи бъдещето ми са 80 годишни пенсионери, които гласуват под строй. И същите тези пенсиоери ровят по кофите, защото умират от глад. Да не говорим за турци,цигани и купуване на гласове.

    Писна ми с всяка изминала година да се убеждавам в безхаберието на управляващите и ца нялата им мръсна игрица. Мишоци. А най-мъчно(не мога да кажа мъчно, по скоро ме избива на агресия и започва да ми се крещи) ми е за окепазените поколения, разрушеното образование и за ХИЛЯДИТЕ МОЖЕЩИ И КАДЪРНИ ХОРА, които си отидоха от БГ, защото просто тук няма какво да се прави – като се бориш с прасето в кочината (а нашите прасета са мишоци, еволюирали на прасета) рано или късно и ти самият се окалваш и заприличваш на прасе…

    Коментар от simeonpopov — юни 12, 2009 @ 6:16 pm

  10. Галеви не са осъдени, следователно са невинни до доказване на противното. Проблемът не е, че са се кандидатирали, защото по закон имат това право. И добре, че го имат, защото представете си обратната ситуация: някой завежда дело срещу кандидат-депутат и независимо дали накрая ще го оправдаят или не – това е достатъчно, за да го отстранят от изборите. Това не е добре.
    Проблемите са, че досега братята не са осъдени, че лесно си купуват 13266 подписа, че ще бъдат избрани… Проблемът е в народа. (Ако бях от Дупница и ако нямаше да гласувам, сега бих гласувал само и само тези двамата да не ги изберат.)

    Иначе по темата: и на мен ми се иска някак си да държим отговорни народните представители за действията или бездействията им, но честно казано не виждам как може да стане това. Идеи?

    Коментар от Филип — юни 12, 2009 @ 8:52 pm

  11. @ Филип: „Драмата“ с дупнишките феодали много ми напомня за конфликта между руската държава и нейните олигарси, само че в нашенски, умален и провинациален вариант. Импотентната местна власт, осакатена от прехода, не успява да поеме управленските си отговорности и дава път на частни лица, които имат повече кинти от нея, че и желание, да се занимават…На местните това може и да им харесва, защото е много вероятно частни лица, преследвайки частния си интерес, да управляват една малка общност по-качествено от корумпиранатата, демотивирана и зле платена администрация, която и без това години наред негласно абдикира от властовите си позиции. „Пазарът“, както знаем, празно не търпи или, ако има една хубава булка в селото, все някой ще я…Няма да остане сама, само защото нейнният вече не го вдига, нали така? 🙂 Прав си, че Галеви са невинни до доказване на противното. И така трябва да бъде. Освен това, централната власт сигурно не долюбва локалната загуба на суверинитет и е много вероятно да използва всички средства (позволени и непозволени), за да върне изгубените си позиции. Проблемът не е в Дупница, нито в нейните граждани, нито в двама дупнишки „бизнесмени“. Проблемът е в това, че официалната власт стигна дотам двама граждани да могат да я заместят, само защото имат малко повече кеш. Неуспешният български преход ще роди и други такива примери, както ги роди неуспешният руски преход. Аз лично съм на мнение, че едно изостанало общество като българското изобщо не е узряло за демократично управление и си заслужава както некадърните управници, така и дупнишките бизнесмени. А понеже е тооолкова зле, нищо чудно и да ги харесва…Остава отворен твоят въпрос как можем ние, малцината мислещи, да ги държим отговорни? Ясно е, че с физическа принуда няма да стане, освен ако не се повтори драмата от 96-та/97-ма. Българинът, обаче, ще мълчи и ще си кротува, докато продължава да получава най-ниската заплата (пенсия) в Европа. Едва след като загуби и нея, много след това, той ще действа отчаяно – от позицията на човек, който вече няма какво да губи…
    Другият вариант е икономическата принуда. Просто трябва да спрем да плащаме на некадърници да ни управляват. И, тъй като това е незаконно на местна почва, единственият начин е да отидем някъде другаде, за да плащаме на някакви други хора данъци, да развиваме брутния продукт на някаква друга икономика и да увеличаваме броя на данъкоплатците в някакво друго общество. Аз все още не съм стигнал чак дотам в отчаянието си, но нищо чудно и това да стане един ден. Преди това, обаче, светът ще се промени много бързо и ще генерира глобални механизми, които сами ще се погрижат некачествените и некомпетентни лидери в бизнеса и политиката сами да стигнат дъното, без моя помощ. А, да, забравих третия вариант – сам да вляза в политиката и да се опитам да я променя. Това е по-малоумно решение дори от емиграцията, обаче…

    Коментар от asktisho — юни 13, 2009 @ 11:57 am

  12. И аз гласувах този път след дълъг период на „отпуска“ от политическия живот. И смятам също да държа политиците ни отговорни оттук нататък, не само защото сме им работодател, но и поради това, че всеки човек трябва да изразява ясно, открито и отговорно своята позиция. И да реагира когато не е доволен от нещо. А не да спи.
    Другият вариант бе наистина да плащаме на някакви други хора и да развиваме нечий друг брутен продукт. Защото децата ни не заслужават да имат нашата уродлива реалност.
    Така или иначе светът е задействал вече глобалните си механизми, които ще пренастроят правилата на живота, включително и тези в България, но не съм съгласен ние само да стоим настрана и да наблюдаваме. Нека да бъдем активни, да бъдем будни, и със сигурност да помогнем на некачествените и некомпетентни лидери в бизнеса и политиката да стигнат дъното! Аз ще им помогна!

    Коментар от dvdiakov — юни 15, 2009 @ 11:32 am

  13. И аз така подозирах, че след тези избори трябва да се оттегля от гласуването. Освен ако не ми отпуснат някой извънреден бонус в следващите 4 години… 😀
    Но, надявам се, нямате нищо против 80-годишни да пишат за изборите? Писането нищо не определя… 😉
    И за купените гласове сте съвсем прави! Откъде накъде ще се купуват, като може съвсем законно да се открад…пардон, присвоят!

    Коментар от Графът — юни 15, 2009 @ 7:26 pm

  14. С всеки изминал ден се убеждавам че нашата Българска Държава няма да я бъде дълго. Жалко за младите и талантливи хора, които търсят реализация на запад и може би не изненадващо ще прозвучи, но я намират. Жалко е че майка България пропъди поданниците си ,жалко за младите хора и разбитите мечти. Нас Европа може само да ни съжалява, но тя вече и това не прави, след като вижда че това положение явно ни харесва, след като не се опитваме да го променим.
    Сега съм в Германия и ме боли при мисълта че не мога да намеря кейборд с кирилица / надраскала съм си сегашният кейборд с фулмастер за да си пиша на родния език…../ жалко, но факт и боли. Боли ме при факта че че трябва да уча чужд език, да говоря чужд език ако искам да живея добре. И дори и да го науча след време, това ще реши моят проблем, не на България. Питам се защто не работим всички заедно, това наше сегашно положение да се промени най накрая. И защто всеки трябва да бяга!? Не искам повече да бягам. искам да живея в България, тук да създам моето семейство спокойна за утрешният ден.
    Казвате че ще гласувате за да ги държите отговорни! Кой? Кой ще е отговорен в държава без ред и закон, като всеки вдига рамене и казва че не е той…..в същтото това време парламента спи, съдебната система спи, и малкото хора които са останали в България или спят, или си продават гласовете. Хей събудете се, гласувайте и после ги дръжте отговорни! Ако ги намерите, после ако ги осъдите и накрая ако случайно влезнат в затвора, защтото те естествено имат познати в съда, а ако нямат и парите ще свършат работа! Късмет!
    Събудете се хора, стига тъпи предавания по телевизията, оставяме се на банда престъпн…..ох пардон , народни представители да ни оправляват!

    Стига сме си продавали гласовете за три кебапчета и едно кюфте. Събудете се и се огледайте наоколо…..само ние си продаваме гласовете и си пъдим народа от страната. Отдавна сме сме страна Second hend или казано на Български език просто- Страната на втората ръка!!!

    Ех как искам Крумовите закони да се върнат и правилата да важат за всички!

    Коментар от Албена — юни 22, 2009 @ 1:56 pm

  15. Ти си различен, браво.
    След апатията, която ме беше обзела … хмм, ще гласувам, решено. Ще гласувам и още как. И не, няма да им го спестим този път, защото не – ние НЕ сме милионното стадо, от което са излезли и те, а (поне аз се възприемам така) сме хората, които им плащат. Т.е. хората, от които зависи „социалният им статус“, както от тях зависи нашият. Омагьосан кръг нали :)така че да си мислят от сега, защото равносметка има 😉
    Браво, Тишо, хах май успя да ме събудиш …

    Коментар от bl — юни 25, 2009 @ 11:32 am

  16. @bl: Ех, мерси, дано наистина да е така 🙂

    Коментар от asktisho — юни 25, 2009 @ 11:39 am

  17. Дори и един човек да накараш да гласува, значи си е струвало усилието! А аз мисля, че са повече от един 🙂

    Коментар от Филип — юни 25, 2009 @ 11:40 am

  18. Хубава закана, браво! Наистина народът е на ръба на търпението и е твърде вероятно следващите там горе да го отнесат. Но това ще промени ли нещо?! Няма да е прецедент, а предишните опити не промениха нищо съществено. Само дадохме баницата на друг. Не съм против мнението ти, но съм песимист относно резултатие 😉

    Коментар от Гарга Рошава — юни 25, 2009 @ 12:42 pm

  19. Аз имам по-различно мнение от автора на статията. Ето защо:
    Освен всичко друго, тази кампания се различава от останалите предизборни такива, по навлизането на агитацията в електронното пространство. В какви ли не сайтове се появяват статии, коментари, напъни, с които се обяснява как всички сме били ДЛЪЖНИ да гласуваме, ЗА ДА НЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ТУРЦИ и/или СЛУЧАЙНИ/ИЗМИСЛЕНИ/КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ.
    Вероятно подобен тип плоски агитации ще постигнат определен ефект, защото забелязвам, че напоследък хората са започнали да мразят да мислят и се поддават на всякакви пропаганди. По телевизиите им заповядват да гласуват c sms за някакава игра и хората се набутват… Появява се някакъв смешник, който нищо не е постигнал, обявяват го за VIP и вече има фенове! Миналата седмица бях в БУЛСТАТ регистъра и там служителките агитираха да се гласува за една царска партия. Не се сдържах и им казах, че са само инструменти в ръцете на ръководителите на партията. Казах им го, след като вече бях взел БУЛСТАТ картите на клиентите, иначе и до днес щях да си чакам, за да ги получа. Те подскочиха като ужилени, косите им се накъдриха и ме попитаха: „Ти на кого си фен?“ Там е работата, че аз не съм фен, за разлика от тях и голяма част от народа. Не мога да бъда фен на някого, който няма и наполовина от моите успехи, моето образование, дори моите възможности – финансови, езикови, професионални…
    Нещо повече – докато хората се приемат като фенове, ще бъдат управлявани от тъпи политици. И най-странното е, че това фенско положение устройва и радва и двете страни. Нещо, което за мен е необяснимо!
    Ситуацията в политическия живот в България сега е такава, че хората са разделение на две: такива, които харесват или поне приемат сегашното управление и други, които искат да видят нови лица в Парламента. При всички грешки на досегашното правителство – най-вече неуспехът с еврофондовете – то дава някаква относителна стабилност. Новите лица ще се учат в движение, но там пък се наблюдава такава липса на подготвени кадри – професионалисти в своите области, че чак е плашещо.
    Изход би била промяната от партийна система към мажоритарна, но дебелите политици ще нарушат всяка норма, това да не се случи! Защото ако не са политици, те са НИЩО, дори министър-председателят няма трудов стаж, освен като политик.
    Има и една друга страна на проблема, която някак се премълчава. Народът не иска да се случи реална промяна! Никой не иска да бъде глобяван, като си хвърли фаса или хартийката по улицата. Ако съседът вдига шумен купон, никой не се обажда на ченгетата, за да го глобят, защото си мисли: „Утре и аз ще пусна силна музика, комшията ще има да ми връща“. Българите не искат да спазват законите, а да ги нарушават. Повярвайте ми, с това си вадя хляба и говоря от опит. Сънародниците ни не искат да има ясни правила, силна полиция, бърза съдебна система, а да имат възможности да се възползват от ситуацията и да нарушават правилата. Дали този тип мислене идва от образованието, което все повече се превръща в pro forma образование или корените се крият в народопсихологията и герои като Хитър Петър, Андрешко, Бай Ганьо… не знам.
    Докато не се случи промяна в мисленето, ще се гласува fan-ски. А аз и другите мислещи хора, ще си правим парите в страната, ще си почиваме в чужбина, ще продължим да се приспособяваме и с мимикрия да постигаме лични успехи. За мен това е по-правилното решение, отколкото след половин година да седя на масата пред ракия и салата и да псувам политиците, че „и тия, и ония са маскари“.
    ___________________________________________________
    Мимикрия се нарича способността на живите организми да се сливат с околната среда, променяйки своята цветова окраска, за да не контрастират рязко със средата и да не могат да бъдат забелязани. Тази им способност им осигурява безопасност и спокойствие.

    Коментар от Владиков — юни 26, 2009 @ 10:58 am

  20. @ Владиков: политическата агитация няма как е елитарна, тъй като е предназначена за средното ниво на масите, а то в никакъв случай не е високо. Аз ще гласувам, за да имам моралното право да хвърлям камъни по моето правителство после. В буквалния и преносния смисъл. Ако го заслужава. Това право ще ми го даде собствената съвест, но само ако съм гласувал. Да, изборната система е еволюционно изостанала, „народното представителство“ отдавна загуби своя първоначален замисъл, а политиката няма никакъв морал, но аз не мога да избирам между две системи и съм принуден да дам гласа си в тази, единствената, неморалната. Тук и сега. Не защото съм „фен“, а защото нямам друг изход. И защото никой не може да отрече факта, че застаряващи политизирани фанатици плюс цели кохорти от „чужденци“ без основно образование, които изповядват друга религия, имат ориенталски нрав и дори не живеят в България, отново ще гласуват като един. Сигурен съм, че това, което са готови да направят, ако не им се противопоставя с гласа си, няма да ми хареса. За съжаление не съм сигурен, че ще ми хареса и това, което ще направят избраните от мен народни „представители“, след като им предоставя гласа си.
    Не изпитвам фенски пристрастия към никоя политическа сила, но определено изпитвам антипатия към няколко конкретни такива. Политиците не са рок музиканти, че да им ставаме фенове. Това са хора, които систематично злоупотребяат с власт и са свиканли да не носят отговорност. Свикнали са да не бъдат наказвани. Е, нещата се променят. Както виждате, пропагандата навлезе в социалните мрежи и атакува младите. Мислещи или не, това определено ще мотивира голяма част от тях да гласуват. И, тъй като на власт идва ново поколение, а именно – вашето и моето, г-н Владиков, то вие определено добре знаете, че ние сме склонни на по-малко компромиси, знаем си правата и не сме свиканли да прощаваме престъпленията на властта толкова лесно, колкото прощаваха хората в миналото…Може би се дължи на нашите „финаснови, езикови и професионални възможности“, не знам. Може би се дължи и на вечния оптимизъм на младите, че могат да променят нещо – един оптимизъм, който животът вечно го опровергава, защото е по-умен от тях. По-умен е от всички.
    Само времето ще покаже. А аз ще гласувам. И ще ги държа отговорни. Аз и още стотици хиляди „нови“ гласоподаватели, които този път ще се появят сякаш от нищото.
    Може да не сме на едно мнение по този въпрос, но ви благодаря за интересния, аргументиран и съдържателен коментар!

    Коментар от asktisho — юни 26, 2009 @ 7:01 pm

  21. хубаво казано

    Коментар от hlape — юни 30, 2009 @ 5:49 pm

  22. Много ми е интересно да разбера как се чувстват сега гласувалите през 2009 г. Тихомире, какво би казал ти днес за избора си тогава и поддържаш ли думите си от 2009 г. и за утрешните избори /12 май 2013 г./? Честно казано, изненадах се от това, което си писал по темата.

    Коментар от Светла Павлова — май 12, 2013 @ 12:23 am

  23. @ Светла Павлова: бързам да ви отговоря: https://asktisho.wordpress.com/2013/05/12/jaba/

    Коментар от asktisho — май 12, 2013 @ 7:58 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.