Писателският блог на Тишо

май 16, 2008

За устоите на една банка. Field study

Случи се така, че днес ми се отвори обикаляне по банки. Минах през точно четири банкови клона (единият от тях на Първа инвестиционна – за да ВНЕСА пари) и това, което видях, никак не ми хареса.

Разбира се, аз лично не вярвам на слуховете и на манипулациите в Интернет, дори заставам зад тази позиция с парите си, но приказките по форуми и блогове са едно, а действителността – нещо съвсем друго.

Ето какво показа моето кратко полево проучване:

Във всички клонове, през които минах, чаках на дълги опашки. С изключение на Първа инвестиционна, където нямаше никой. На вратата и по гишетата бяха разлепени прес-съобщения на БНБ (топли-пресни, от днес), в които се заявява, че БНБ стои зад банката, че слуховете са в ущърб на цялото общество и прочие бла-бла.

– Дойдох да внеса малко пари. Надявам се, че няма да фалирате скоро, – обърнах се към касиерката.

Тя не разбра чувството ми за хумор.

После минах през още три банкови клона. Бяха фрашкани с народ. Навсякъде чаках поне десет човека да се изредят пред мен и знаете ли какво правеха всички? Внасяха големи суми в лева, евро, долари и всякаква валута.

Направи ми впечатление, че повечето клиенти подават чисто нови, току що изтеглени от друга банка копюри. Познайте от коя банка…

Чичкото пред мен наби десет хиляди евра в сметката си. Касиерката взе да преглежда банкнотите една по една – лъскавички и новички.

– Току що ги изтеглих от банката – оправда се чичкото.

– от Първа инвестиционна ли? – със смесица от съжаление, разбиране и състрадание го попита тя.

Отговор не последва.

Защо пиша всичко това?

Защото е крайно време истерията да спре. Фактите са очевадни – ПИБ дърпа яко напред (със или без скапания софтуер за онлайн банкиране). Следователно, има много врагове. Влиятелни врагове.

За съжаление, тълпата е по-глупава от най-тъпия индивид в нея и не знам дали заради неуместното изказване на управителката или заради липсата на адекватна реакция по въпроса, клиентите действително теглят парите си и ги носят на друго място. Видях го да се случва много пъти, под носа ми, на три места, в три различни банкови клона.

Хора, осъзнайте се!

Никой няма да остави най-голямата българска банка да фалира току-така. И с тея паранои само пречите на себе си. Работите против парите си. Против българската икономика.

Банките са скачени съдове. Те са кръвоносната система на сложния организъм, наречен „национална икономика“. Поддавайки се на параноята, вие отваряте рана, от която започва да кърви целия организъм. Ако продължавате така, раната ще се инфектира, икономиката ще загуби много кръв, организмът ще се разболее, а вие сте неразделна част от този организъм, иска ви се или не.
Ще се разболеете заедно с него, независимо къде се намират спестяванията ви. В крайна сметка, какво значение има къде са ти парите, ако банковият сектор изпадне в криза? Ако се повтори домино ефекта от 96-та го лапаме всички, сори за тъпия израз. Но ми омръзна да ставам свидетел на тъпи, масови прояви.

Не бъдете стадо. Мислете с главите си. Не вярвайте на слухове и на непроверена информация, не вярвайте дори и на мен, ако щете. Има представителна финансова информация, има отговорни институции, от които можете да я получите, има проверени източници. Вземете се в ръце!

Тихомир Димитров

21 коментара »

  1. Няма как да фалира която и да е банка тук, освен ако не е изключително некадърно управлявана. Все пак по закон те са депозирали в БНБ определени резерви точно срещу това. А и са под наблюдение.

    Коментар от В.Антонов — май 16, 2008 @ 3:33 pm

  2. С призиви не се спира подобно нещо.
    Даже и с декрети 🙂

    Коментар от nojivilichka — май 16, 2008 @ 3:36 pm

  3. Не виждам смисъл от този призив. И без това тези, които четат тук, са малко и са сравнително интелигентни. Проблемът идва от ония, дето четат 24 часа и Труд. Там трябва да ги пише тия неща.

    Коментар от Филип — май 16, 2008 @ 3:48 pm

  4. @ nojivili4ka: Щом с призиви започва, значи би трябвало с призиви да може и да се спре…най-вероятно скоро всичко ще отшуми, но мен друго ме натъжава – в началото на 21 век и при всичките разнообразни източници на информация, при цялата достъпност до нея, хората масово продължават да се държат като неорганизирана, зле информирана тълпа. Предпочитат да вярват на собствения си фатализъм, вместо на пазарната логика и на обективно поднесените факти.
    Но може би институциите в голяма степен са виновни за това – държавата толкова пъти излъга поданиците си, че те изгубиха доверие и в най-представителните й фигури…

    Коментар от asktisho — май 16, 2008 @ 3:52 pm

  5. @ Филип: не знам колко са хората, които четат тук, но от коментарите им съдя, че не бива да се съмнявам в тяхната интелигентност (с някои малки изключения). Това не е призив, това са наблюдения от действителността такава, каквато е – тук и сега. Подкрепени от съответните изводи. Случвало се е, при това неведнъж, текстове от този блог да попадат (волно или неволно) на страниците на големи и уважавани медии. Не го казвам, за да се хваля (не съм получил една стотинка хонорар – това за хвалене ли е?), казвам го, за да те убедя, че има смисъл от подобни, хм, призиви, дори и тук.

    Коментар от asktisho — май 16, 2008 @ 3:57 pm

  6. такива тъпунгери трябва да призная не съм очаквал да има, още като се започне с факта че държавата им гарантира 40.000лв. а те се занимават с влогчета от 5-10.000, абсолютен кретенизъм – една жена каза(ЕЖК) и аре тичат да вадят парите си, сега се убеждавам че тези цървуляци които ги мамят като си теглят парите пред клоновете че уж им били фалшиви и си ги дават да им ги сменят извън банката, напълно си заслужават измамата, трябва да плащат за простотията си копелетата, иначе как да я преборим ебати

    Коментар от voxy — май 16, 2008 @ 4:07 pm

  7. @ voxy: Простотията можем да я преборим като разпространяваме повече, по-качествена и по-интелигентно поднесена информация. Напълно си прав, човек като се опари, най-добре си научава урока, но за да се различим от „тъпунгерите“, би трябвало поне да се изразяваме малко по-интелигентно.

    Коментар от asktisho — май 16, 2008 @ 4:12 pm

  8. И аз днес внасях пари в ПИБ! 🙂 Който иска, да тегли! Уф, ноо сме зле, начи… Разбирам да сме 1997, ама 1998 се държим така…

    Коментар от Michel — май 16, 2008 @ 4:37 pm

  9. Ммм, проблемът е тука:

    „Има представителна финансова информация, има отговорни институции, от които можете да я получите, има проверени източници.“

    Никой не вярва, че подобни митични създания като ‘отговорни институции’ и ‘проверени източници’ съществува. И то с право.

    Виж, в съществуването на приказните герои ‘нагли крадци’ и ‘безочливи лапачи’ всички вярват. И то с право.

    Коментар от tL_ — май 16, 2008 @ 4:44 pm

  10. Ами да де, проблемът е, че цялата работа опира до доверие. Тома Неверни си държи пачките под дюшека. Той не вярва на банки. Обаче щом веднъж си си доверил трудно изкараните парички на една финансова институция, не би било редно някакъв слух да те накара да загубиш доверието си моментално. Напълно си прав в това, което казваш, споделих подобно мнение няколко коментара по-горе. Стига се дотам, че човек трябва да избира – да вярва на БНБ или на анонимно мнение, разпространявано от интернет потребители в някой форум (който и да е той).

    Коментар от asktisho — май 16, 2008 @ 5:20 pm

  11. няколко въпроса:
    1. От къде ползвате „представителна финасова информация“?
    2. Кои „отговорни институции“ визирате.
    3. Какви са гаранциите за качеството на информацията която получавате от тях?
    Изобщо не визирам ПИБ, а просто поставям под въпрос наличието на информация която ние като данъкоплатци получаваме и възможността да вличем върху нейното качество, съдържание и вид по който ни се предоставя.
    Защото, на отчети изготвени от един субект и касаещи неговата работа, без да са проведени минимални процедури за публичен контрол, аз лично не вярвам. Един пример в фонд РПИ минаха проверки на три министерства и всичките казваха – нарушения няма, сега излезе доклад на Сметната палата – окрадени 100 000 000 лева. Ако влезе публично контролиран одитор (а не поръчков от собственика) сигурно милионите ще станат 300.
    И накрая , ПИБ не е най-голямата българска банка, не е и сред 5 най-големи.

    Коментар от Toma Belev — май 16, 2008 @ 6:20 pm

  12. Тишо, историята познава бая случаи, когато анонимните улични източници на информация са били по-прави от официалните такива – Чернобил е пример. Така че обикновеният галфон от улицата, който вече се е нагледал на подобни постановки и който не вярва на *абсолютно нито ЕДНА* институция (защото последните са му дали много добър повод да не им вярва на общо основание), отдава много по-голямо значение на слуховете по метода ЕЖК, отколкото на думите на костюмирани банкери, и нима това е чудно? Ето ти един пример, че всеки един човек в определен момент вярва на неофициални източници – ти повярва ли, че екс-министъра се е срещал с онези пичове от Нагазаки поради ‘оперативни’ причини (което беше ‘официалното изявление’? 🙂

    Реакцията на хората е напълно оправдана и аз да бях, и аз щях да си преместя кинтите, още повече, че много добре помня фалита на Балканбанк. Дори и част от хората, които не вярват в слуха, биха си преместили кинтите, *за всеки случай*, защото ‘страх лозе пази’. Но е наистина показателно колко малко доверие в институцията като понятие има българския обикновен галфон от улицата. Независимо дали е банка, или публична личност, или фирма, или който и да е. 🙂 Ако се чуе, че в Държавната Баничарница охтичави мангали месят баничките със преработени кравешки лайна, използвайки краката си, половината Студентски град ще се откаже от закуската си. За всеки случай. 🙂 А изявленията на БНБ (Българска Национална Баничарница) никой няма да ги бръсне.

    Това е напълно естествено поведение на тълпа, не виждам защо се чудят хората толкова 🙂

    А тези 40 хилки, които хипотетично гарантирали връщаемостта ми, не са достатъчно солидни, за да съм спокоен. Все пак, аз съм на мнение, че тази случка ще послужи за урок на бая хора – банките ще се видят принудени да предприемат мерки, за да получат доверието пак, което резултира в по-добри услуги за нас. 🙂 Галфоните обаче, ще се научат да изчакват събитията, за да се ориентират правилно в подобни ситуации, както и да изискват по-сигурни и качествени условия от банките. 🙂 А и се счита, че поне част от тях е способна да възприема информация и да е схванала реалните опасности от масовата паника 🙂 Както и да го гледам – win-win в дългосрочен план 🙂

    Коментар от tL_ — май 16, 2008 @ 7:28 pm

  13. Подкрепям призива! Утре отивам да внасям ;P

    Коментар от Neuromantrice — май 16, 2008 @ 8:05 pm

  14. Тишо, абсолютно съм съгласен с твоя призив. Хората (с главно Х) гледат какво правят Другите хора (с главно Д). И никой не проверява информацията. Благодаря за коментара ти „на живо“ от банковите клонове.

    Коментар от Калин — май 16, 2008 @ 8:22 pm

  15. Повечето хора живеят с някаква доста нереалистична представа за света. Прав си като казваш, че нещата не стават току-така, че никой няма да остави банката да фалира току-така. Обаче хората трудно различават достоверното и реалистичното от абсурдните фантасмагории и очевадни фикции. И вярват. Така, както вярват в лъжливи политици, в идиотски конспирации, в жълта преса, в подли реклами, в хороскопи, в гледачки… във всичко. В слухове най-вече. Връзват се, лепят се като „мухи без глави“. Дразни ме тоталното неумение на някои да си намират смислена информация, като вместо това слушат, вярват, разпространяват треторазрядни слухове и али-бали.

    Коментар от cx — май 17, 2008 @ 12:07 am

  16. @ cx: с две думи, не сме мръднали много от годините на гладиаторските битки и Колизеума. Даже преписваме едно към едно „правилата на играта“ от тогава, като само добавяме, защото в Рим не е имало торенти и криейтив комънс лиценз. Обаче това означава, че трябва да омаловажим еволюцията в науката, културния Ренесанс, технологичната революция, масоата информация, демокрацията, човешките права и още куп придобивки на цивилизацията. Клиентите на ПИБ са изправени пред един цивилизационен избор: да реагират като информирани, образовани жители на 21 век или да постъпят първосигнално. От този избор до голяма степен зависи съдбата на финансовата институция, защото тя е нищо без десетките си хиляди клиенти. И тяхната добра воля. Ето че отново се връщаме на Колузеума. Къде сочи палецът на публиката? Нагоре или надолу? За всички е по-добре да сочи нагоре.

    @ Калин: Лошото в цялата работа е, че хората с главно Д. са повече от тези с главно Х. Все пак, искрено се надявам, че разумът ще надделее. Човечеството много пъти е било на ръба, заради количественото превъзходство на хората от тип Д. Но разумът е надделявал. Качеството е побеждавало количеството. И нещата са се оправяли. Спешно се нуждаем от доза здрав разум.

    @ tL: замисли се, кризата от 96-та също беше win-win в дългосрочен план. Мошениците прибраха спестяванията на населението от комунизма (win), а после въведохме валутния борд и левчето стана стабилна валута (win). Доверието в банковия сектор се възстанови и запчона икономическия растеж. Започнахме на чисто. Цялата икономика рестартира. Ама обществото плати много жестока цена. Сега пак имаме зачатъци на галопираща инфлация и банки, „заплашени“ от фалит. Това, което се опитвам да кажа е, че хората не бива да се поддават на страховете си от миналото днес. В миналото имаше само спестявания на един заблуден народ, останали от една заблудена епоха, които се намери как да бъдат присвоени от големите акули. Нямаше ги преките чуждестранни инвестиции за милиарди, нямаше го икономическия растеж, нямаше я туристическата индустрия, нямаше ги чужденстранните банки, валутния борд, ЕС. Централната банка просто печаташе пари, когато не достигаха, а контролът върху търговските банки и застрахователните дружества с нищо не приличаше на днешния. Ако случйно ПИБ се изпразни от пари, ще се намери кой да я напълни. Това е само една банка. В икономиката днес има достатъчно кинти, достатъчно банки, за разлика от вчера. Никой няма да спечели от проблеми в банковия сектор. Вярвам, че тази, ако можем да я наречем „криза“, също ще доведе до win-win, както ти казваш: по-добри услуги за крайния потребител. И понижена обществена чувствителност към зле скалъпените интернет слухове, бих добавил. Новото днес утре е старо.

    @ Toma Belev: бих отговорил конкретно и на трите въпроса, но усещам, че принципната нагласа е по-важна от техническите детайли, за това с риск да се повторя, има само два начина: 1) да ползваш банкови услуги и да се доверяваш на представителните институции – Централната банка, Министерство на финансите и др. и 2) да си държиш пачките под дюшека, да ходиш на пазар с 15 кг кеш, вместо с 80 грамова кредитна карта и винаги да носиш заредна пушка, защото бандитите, знаем, обичат да дебнат в тъмното и могат да „подушват“ кеша от разстояние. Въпрос на личен избор и социална еволюция. И нека да задам един контра-въпрос: ако всички по дефолт са мошеници / измамници, кой може да ми гарантира, че „публично контролираният“ одитор не е един от тях?

    @ Neuromantrice: Еми аз вече внесох. Както казах, заставам зад думите си със собствени средства. Иначе схващам тънката ти ирония. Просто трябва да не се поддаваме на параноята, това е всичко.

    Коментар от asktisho — май 17, 2008 @ 1:16 am

  17. Не пресилвайте нещата, аз също използвам банки на които имам доверие. Всъщност ми харесва как мисли изпълнителният им директор или социалната им отговорност. Поставих въпроси свързани с информацията. Поне според мен в този случай не е допустимо БНБ да прави изявления позовавайки се на отчетите на самата банка, а министър председателя позовавайки се на информацията на БНБ. В същото време един зам. щеф на БНБ пред Капитал, заявява, че си добива информация от разни чатове. Егати информираната държава.
    И накрая – наскоро трябваше да взема решение относно малки служебни взаимоотношения с едно търгувано на борсата дружество. Преди да взема решение, погледнах котировките на акциите на дружеството за последната година – те бяха стабилни, и това ми позволи да мотивирам решението си. Сега преди да вземам отношение относно някое подобно дружество винаги проверявам как се е търгувало в рамките на 12 месеца.

    Коментар от Toma Belew — май 17, 2008 @ 7:20 am

  18. friend: оффф тая истерия около ПИБ започна да ми нагарча
    friend: направо такъв черен ПР не бях срещала досега
    friend: но малко злорадствам, защото те са едни от съдружниците на ски съоръженията в Банско и цялата незаконна гмеж там. Нека им е !!!

    Коментар от nocommerce — май 17, 2008 @ 11:17 am

  19. Как един икономически неграмотен българин да повярва на съобщението на БНБ след като в новините може да прочете:

    България е на нивото на най-развитите страни в Европа, счита Димитров (http://money.ibox.bg/news/id_1733574258)
    Вдигат пенсиите повече от предвиденото (http://news.ibox.bg/news/id_536284419)
    Мощна здравна реформа готви новият министър (http://news.ibox.bg/news/id_888153241)
    Миков: Няма мафия в България (http://www.dnes.bg/article.php?id=50908)
    БНБ готова да подкрепи Първа инвестиционна (http://dnesplus.bg/Business.aspx?f=102&d=223086)

    Доверието в „официалните източници“ отдавна липсва :/

    Коментар от Янков — май 19, 2008 @ 3:31 pm

  20. @ Янков: имаш интересен критерий за „официални източници“, хех. Добре, да приемем, че нещата са толкова зле, че на никой, ама на абсолютно никой да не трябва да вярва човек. Да приемем, че аз съм съгласен с това абсурдно твърдение. Тогава какво ще ме мотивира да вярвам на баба ми, която е чула от комшийката, че някаква банка щяла да фалира? Или пък на колежката в офиса, която е разбрала от шурея на сестрината си внучка, която пък е научила от девера си, който е прочел в интернет, че „вътрешен източник“ „тайно“ е споделил с цялата страна как някаква банка щяла да фалира?

    Ми не. Не става така. Пред горните източници на информация, със сигурност предпочитам тези, които макар и формално, се наричат „официални“ или поне „представителни“. Достоверността на един източник се гради около авторитета на хората, които го създават. А тъй като шуреят на сестрината внучка и нейният девер не са никакъв авторитет за мен, нито пък тъста, дето е бамбашка, хехе, предпочитам да не им вярвам :)))

    Коментар от asktisho — май 20, 2008 @ 3:15 pm

  21. @Тишо, за много хора това са „официалните източници“ – bTV и 24 часа. Не е мой критерият и за това използвам кавички. Имах предвид, че на фона на всички лъжи, обикновеният човек би предпочел да отдели 2 часа и да премести парите си, с което проблемът е решен без да е нужно да вярва на Юксел Кадриев или на лилинчо си. Не че защитавам постъпката, нито пък тези, които са пуснали слуха, но просто не виждам нищо изненадващо в постъпката на обществото. Животът продължава, с или без ПИБ.

    Коментар от Янков — май 20, 2008 @ 5:25 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.