Писателският блог на Тишо

януари 12, 2019

2019: Двадесет и първи век започва едва сега

Изт: TruckingInfo.com

Какво различава 2019 година от последните десетилетия на 20-ти век? Почти нищо! Летим със същите самолети, караме същите коли, плаваме със същите кораби. Под „същите” имам предвид, че продължават да разчитат на петрола. Имаме коли с нов дизайн, но със стария двигател с вътрешно горене. Един седемдесетарски самолет не лети по-бавно от един съвременен джет и също се нуждае от керосин. През 20-ти век също имаше компютри. Имаше и нет – при това достъпен за домакинствата. Това, че сме успели да натикаме пе-це-тата в дланта си не е кой знае каква промяна. То е промяна по дизайн, но не и по съдържание. Както при колите. Лично аз използвам смартфона си, за да влизам в мейл, който съм регистрирал през 1997 година. И социалните мрежи не са кой знае каква фундаментална промяна. Телевизията продължава да формира общественото мнение. Пресата отстъпва на заден план, да, но тя беше мас-медията на 19-ти век. Националната държава продължава да бъде основна форма за организация на обществото. Дори има завърщане към национализма. От това какъв паспорт притежаваш зависи много, почти всичко – определящо е за качеството ти на живот, за достъпа ти до социални и здравни услуги, за спосoбността ти да пътуваш. За правата и задълженията ти на гражданин. За достъпа ти до питейна вода. За правото ти да не умреш от глад. Двама души с еднаква професия, образование, стаж и коефициент на интелигентност могат да получават съответно по 300 или по 3000 долата месечно възнаграждение за абсолютно същите усилия, които полагат, в зависимост (единствено) от паспорта, който притежават…

Двадесет и първи век започва едва сега.

Как ще изглежда той е големият въпрос. Посветил съм немалко време на футурулогията и ще си позволя да дам няколко смели предположения:

Отказ от петрола

През 21-ви век ще станем свидетели на тоталния и окончателен отказ от петрола. Това вече се усеща. Най-напредналите държави започват да се отказват от дизеловите автомобили, след тях ще дойде ред и на бензиновите. „Електричките” все още прохождат, но именно те ще бъдат в основата на индивидуалния сухоземен транспорт през новото столетие. Друг е въпросът колко „индивидуален” ще бъде този транспорт. Споделеният автомобил е единственото решение за пренаселен свят, в който собственият такъв прекарва само 3% от живота си в движение, а товари притежателя си със 100% от разходите през цялото време.

Новото преселение на народите

Учителят ми по история обясняваше Великото преселение на народите така: „Гладният добитък гледа отчаяно оскубаните пасища, а гладният народ гледа отчаяно изпосталелия добитък и в отчаянието си решава да смени локацията”. Масови преселения на народите са се случвали многократно в човешката история. Емигрирали са не само единици в търсене на по-добро препитание и по-добър живот другаде, емигрирали са цели народи. Като народа на Хан Аспарух. Никога обаче преселението на народите не се е случвало с такава скорост и в такива мащаби, както се случва сега. С основание можем да разчитаме, че половината Африка ще се опита да емигрира в Европа до края на столетиетието, както и че половината Южна Америка ще се опита да се пресели в по-богатия Север. А когато се вдигне нивото на световния океан само един Господ знае накъде ще потеглят милиардите обитатели на островните държави и на крайбрежните градове…

Уеднаквяване на жизнения стандарт

Новото преселение на народите ще заличи (до голяма степен) острата поляризация в равнищата на жизнения стандарт, която съществува между отделните държави сега. Никога няма „да ги стигнем американците”, но и чистачката в Гърция няма да получава колкото университетски преподавател у нас. Аутсорсингът, даунсайзингът и изнесеното зад граница производство са „деца” на отминалия век. Те само задават тренда към уеднаквяване на жизнения стандарт в целия свят, който ще се качи на стероиди благодарение на новото преселение на народите.

Класата на излишните

Говорейки за професии и доходи, уви, повечето хора ще останат и без едното, и без другото през 21-ви век. Ще се появи „класата на излишните” или „The Eaters”, както ги нарича подигравателно сегашният елит, т.е “ядящите”. Пред глобалното управление ще се разкрият само две алтернативи: мащабно редуциране на населението на света или материално осигуряване на минимални средства за оцеляване на „излишните”. Трета алтернатива няма да има. Много вероятно е да изберат втората. Накратко, елитът ще заделя всеки месец по някой лев, който „излишните” ще му връщат обратно под формата на консумация на стоките и услугите, които въпросният елит произвежда. В замяна на пълно подчинение и спазване на куп интересни правила, които съвсем няма да бъдат в услуга на „бенефициентите”, естествено!

Частният космос

С отслабването на нациите и държавите, космическите изследвания ще преминат изцяло в частни ръце. И ще бъдат движени изцяло от частни интереси. Гледали сте „Аватар”. Колонизирането на „желязната планета” Марс ще бъде с цел доходи от добивната индустрия там, но ще започне като увлекателно телевизионно предаване, тип „риалити шоу”. Да се готвят и останалите планети в Слънчевата система.

No more global wars

Новото столетите просто няма да може да си позволи всеобхватна, мащабна глобална война, каквато си позволи старото, при това – два пъти. Причината е в атомната бомба. Всички световни лидери са с напъхано в устата дуло и с пръст върху спусъка по отношение на възможностите за започване на ядрен конфликт. Освен ако не се появи самоубиец с достъп до атомно оръжие и група суицидни шизофреници да му помагат (тъй като не е работа за сам човек), трета световна война няма да има. По-вероятно е целият ядрен арсенал на Земята да се използва за „затоплянето” на Марс или на някоя друга планета с неподходящ за нас климат. Глобални войни през 21-ви век обаче няма да има. Това не значи, че хората ще спрат да се избиват помежду си, напротив – ще го правят още по-ожесточено. Колкото повече ставаме и с колкото по-малко ресурси разполагаме, толкова по-незначителен ще ни се струва животът на „ближния”, с когото трябва да делим една чиния. Или един гарантиран базов доход. Ще има революции, бунтове, регионални, етнически, икономически, екологични, масови и всякакви други конфликти, но Трета световна война няма да има. Спете спокойно деца.

No more cancer

Ракът също ще си отиде. Тази „чума на 20-ти век” ще придобие значението на туберкулозата и холерата в наши дни – опасно заболяване, но напълно преодолимо и поставено под карантина. Ще има не един, а стотици методи за лечение на рака. Ще има хиляди методи за превенция и стотици хиляди за „заличаването” му още на ниво „генетичен багаж”, т.е преди човек да се е родил.

Край на семейната единица тип: „мама, татко и аз”

Социо-икономическите и политико-технологичните причини за това могат да запълнят обема на няколко книги. Просто кажете „чао” на семейството такова, каквото го познаваме от хилядолетия. Ще се появят нови типове семейства. Множество видове семейства ще заменят единствено съществуващото досега. Казвам „досега”, защото то вече не е единствено: Има семейства на хомосексуални двойки с деца, на самотни майки с деца, на самотни бащи с деца, на родови общини и на религиозни комуни с общи деца. През 21-ви век броят и видът на семействата ще се увеличава.

Тотална дигитализация на личността

Електронните винетки са само началото. Скоро ще имаме електронна идентичност, виртуално гражданство, виртуални паспорти, виртуални пари, виртуален секс, виртуални пътешествия и виртуален живот, какъвто не са сънували дори най-смелите фантасти. Самотниците напразно очакват наводняването на пазара от съвършени секс кукли с изкуствен интелект и готварски умения. Много по-лесно (и по-евтино) е да се повлияе на няколко неврончета в мозъка. Тоталната дигитализация на личността ще върви ръка за ръка с тоталното технологично подчиняване на индивида на интересите на общността или на Този, който контролира общността. Несъгласните и нежелаещите да участват ще бъдат принуждавани да живеят в резервати (или пустини), където ще убиват вечерята си с примитивни оръжия от подръчни материали…като част от денонощно риалити шоу. На отчаяните ще им се дава възможност да се завърнат обратно в цивилизацията. В замяна на технологично подчиняване на интересите на общността или на Този, който контролира общността, естествено.

Интересно ми е какви прогнози имате вие за настъпилото столетие. Не се колебайте да ги споделите в коментар. Този блог също е отживелица от една отиваща си епоха. Не се знае докога ще имате тази възможност…

Тихомир Димитров 

6 коментара »

 1. Здравей, Тишо! Не знам защо, но мен ме вълнуват същите въпроси, освен всички останали. И аз като теб, наивно си мислех, че с отпадането на допотопният ДВГ, използването на петрол ще свърши и някои арабски страни ще останат без източник на средства. Нищо подобно! Едно изследване казва, че добитият петрол за горива, е само около 20%. Това е защото сега живеем в бакелито-тенекиената епоха. Оглеждайки се, виждаш вещи направени само от метал и пластмаса. Дрехите, храните, обувките и т. н., са също отчасти петролни. Почти всички масла и смазки, са изцяло петролни, а без тях, никоя машина не може да се движи дълго време. Добре. Поставяме акумулатори и електродвигатели на автомобилите и отиваме с тях на работа. Обаче огромните презокеански лайнери, танкери и кораби, се нуждаят от огромна енергия за движението си. Един такъв дизелов двигател е висок, колкото триетажна сграда и гори като хала. Това животно не може да върви с акумулатори. Големите трактори, камиони, комбайни, всяка строителна и земеделска техника, се нуждаят от огромно количество енергия, а електриката засега не е толкова мощна. Разбира се, че знам за неизчерпаемата свободна енергия, но много добре знам, защо тя все още не е освободена. Докога ще е така, също не се знае. Всичко това, може да се промени в рамките само на половин поколение, ако стане това което е замислено и се подготвя преди двадесетина години. Ако това събитие така или иначе не се случи, сценарият описан от теб, е напълно възможен и най-вероятен.

  Коментар от Иван Николаев — януари 12, 2019 @ 8:19 am

 2. Браво има поразителни неща, върху които няма как да не се замисля и които някак вече се случват незабелязано. Само си забравил да споменеш, че Великобритания ще стане щат на Америка, ама ти май вече го написа някъде 😉
  Като стана въпрос за книги има две удивителни на Ювал Харари касаещи историята и бъдещето на човечеството – Sapiens: A Brief History of Humankind и Homo Deus: A Brief History of Tomorrow , които препоръчвам на всички, а аз ще приема предизвикателството да се направя на пророк само, че с уговорката да ползвам въпросните книги като патерица, защото не съм нито писател, нито футуролог.

  Какво според мен ще се случи в живота на нашите набори, но родени 100г по-късно ?

  Векове революции, за да започнем от начало не е непременно лош резултат.
  Реално ще има уеднаквяване на жизнения стандарт, но през погледа на човек от миналия 20-ти век или социолог гледащ цифрите. За съвременните хора и най-вече класата на излишните усещането ще е за брутална недостижимост. С други думи властта ще бъде все по-концентрирана. Възможно е този период да бъде класифициран по-късно като вид феодализъм.

  В първата половина на века ще погребем Ленин, а във втората ще се осмелим да говорим за безсмъртие.
  Нищо чудно информатиката да стане частен клон на биологията, напредъка на която ще бъде определен като водещото събитие на столетието. Въпреки всичко 21 век няма да е века, в който ставаме безсмърни, а може да се окаже, че май и не искаме да сме такива. Напротив въпреки възможността да ъпгрейднем хардуера, софтуера ни забива все по-често. Все пак ще искаме да живеем повече и последната четвърт на века средната продъжителност на живота в най-развитите държави ще бъде прогнозирана около 110-120г. Все пак в този век ще се родят прилегировани люде, които с чудесата на съвременната медицина ще живеят над 200г и само житейската им умора ще попречи да постигнат безсмъртие. В резултат на тенденцията за постоянно увеличение на живота и умората от него за хората родени след 2119 ще има избор от няколко избираеми физически смърти.
  Ще се окаже, че в момента, в който можем да направим тялото си безсмъртно, ще го осъзнаем като затвор и ще го захвърлим.

  Братя Уашовски ще се окажат пророци. В следствие на алгоритмите живота ни ще бъде финно манипулиран и всичко, което правим прогнозируемо. Матрицата на алгоритмите ще прогнозира поведението ни до най-малки детайли и ще ни манипулира, като ни поставя да правим избори, в които всичко е предопределено в интерес на обществото. Ще изглежда, че човек е загубил войната и щастието му завинаги си е отишло, но все пак ще има бъгове и ще се окаже, че човешката природа хич не е толкоз проста. Във времето управляващите разбират, че „непосилната лекота на битието“ родена от алгогоритмите има своите граници и в далечената се задава буря, която не вещае нищо хубаво. Трудността трябва да се вдигне или това ще застраши статуквото. Колко, как и кога обаче остава загадка, защото уравнението води до хиляди патови ситуации. Така човечеството си отдъхва, тъй като остава място за „божествен момент“. Печелим битката, но не и войната. (Тъй като си го представих като филм на Уашовски му направих ревю)

  Всичко в едно. Множеството нови клонове в науката ще дадат предпоставки за обединение на цели научни дялове. За нашите наследници физико-химия-информатико-биологията ще е много по-интересна от всичко това по отделно. Края на този процес ще е съпътстван от две до някъде спекулативни теории: теория за всичко (опит да се обедини цялото научно поле) и теория за края на науката.

  Изкуството ще е корпоративно и светско. Някои историци ще казват, че в съвремения свят институцията на църквата от средните векове е заменена от корпорацията. Първо корпорацията ще предложи модел, който има претенцията да се справи с класата на излишните и до някъде това ще работи, докато различните брандове са в съревнование. Желанието на новите управители на света, както ще бъдат наречени, да обсебят живота на хората и заедно с това да унищожат конкурентите ще доведе до интересни ситуации. Все пак в края на следващия век в изкуството, по-скоро мислено като сфера на артефакта, ще има две ясно заявени тенденции – такова подчинено и поръчано от корпорацията, претенциозно техно-интелектуално изкуство, в опита ѝ да монополизира живота на хората като им даде идентификация, и друго производно на днешния вайръл, правено от класата на излишните. По същество и двете 1) няма да се наричат изкуство, това понятие ще остане за старите артефакти и 2) ще са свързани с развитието на кризитата на идентичността, като по тази причина и двете ще търсят разграничението едно от друго.
  Тук трябва да се каже, че в комбинация с науката (технологии, биология, физика, химия, медицина и т.н.) корпоративното изкуство ще достигне такива висоти, че живота ще изглежда скучен.

  Религиите. Колкото начини на живот, толкова религии. Сиреч много, но това до определено време. След това същите тенденции на окрупняване обхващащи науката, изкуството и всичко останало ще си проличат и тук. Няколко до скоро независими един от друг клона се обединяват около един, който е станал доминантен. Старите религии не са сериозен фактор, но азиатските ще започнат забележителен преход. Технологии, биология, физика, здраве, спорт (със сигурност пропускам нещо) ще са в основата на начините на живот така, че те ще ни предадат новите заповеди на Бог, който със сигурност този път няма да ползва камък, а най-малко квантбитове или днк.
  Както вече споменах корпорацията ще се опита да обсеби живота на хората, което няма как да се случи без религиозна система.

  Като цяло следващите 250 години ще са преговор на предните 1000, а от там нататък:

  Летиш със скоростта на светлината до Марс във вид на радио вълна,а там те чака изкопираното ти тяло, което е досущ като това, което си ползвал на Земята, а защо не и подобрено за условията на живот на съответната планета. Процеса става толкова бърз, че маркетинг гурутата изравят думата телепортиране, което си е чиста лъжа (както винаги). За изненада на всички биткоина е жив така, че купувайте бъдещо телепортиране за вашите деца, защото поне в началото копирането на тяло ще е скъпо. Все пак за тези, които нямат кинти пътуват по 1-2 месеца с кораб. Там са историите за Леонардо и Кейт, там е и партито, вероятно там някой ваш наследник е един от последните споходени от любовни трепети.

  После: напълно виртуални истории, колективни съзнания, хиляди инстанции и чиста физика, които ние няма как да разберем.

  Еми от мен толкова, но се надявам някой да продължи щафетата с измислици

  Коментар от Юлий — януари 12, 2019 @ 11:01 pm

 3. @ Иван Николаев: Индустриалният коноп и синтетичните полимери са чудесен заместител на всички пластмасови изделия, които споменаваш, а няколко стотин тонните ядрени подводници, които също порят океана не само, че се нуждаят от огромна енергия, за да го правят, но не ползват петрол, и могат да не изплуват с месеци. Логичен завършек на всичко това е, че най-близката стъпка е да изхвърляме автомобила, след като му се изтощи горивната клетка (или реактора), т.е да го предаваме за рециклиране и да го заменяме с нов, т.е нещата рано или късно ще „дойдат“ от военните при домакинствата отново, както го направи интернет навремето… Е, да, ще си спестим замърсяването на въздуха и полюцията на околната среда с остатъчни петролни продукти, но за сметка на това ще вдигнем радиационния фон на почвата и водите, освен ако не си изхвърляме отпадъците директно в Космоса, при това по-надалеч, например в посока към Слънцето, което също не е лоша идея… Благодаря ти за смисления коментар!

  Коментар от asktisho — януари 13, 2019 @ 12:15 am

 4. @ Юлий: Благодаря ти за всеобхватното, хм, „допълнение“ към темата, което си е направо мултидисциплинарен текст, подходящ за публикуване в антология, и евала за начина, по който си служиш с „патерицата“, а тя съвсем не е в единствено число! Което съвсем не те прави „сакат“, просто „начетен“. Няма нищо по-хубаво от това да пиеш „нектара“ на събираното от големите автори (и умове) през годините знание. И да вкусиш от есенцията на тяхното Божествено откровение. Те затова се се трудили. Затова са се погрижили над-битовизмите им да стигнат до теб. И са ти благодарни, сигурен съм. Все пак, обаче, говорим за 21-ви век, който вече е започнал, т.е сценарии от типа „Десет на минус девета“ не се очакват, не и ако гледаме на непосредственото бъдеще с трезви, „заземени“ очи. По същество хората няма да се променят, не и в своите стремежи към егоизъм, въпросът е как ще оцеляват заедно на една планета с прекалено много цивилизационни конфликти, наследени от хилядолетията. Хареса ми много тезата за „житейската умора“, която принуждава свръх-преуспелите сами да зарежат изпохабените си от „ремонти“ тела и да се хвърлят сляпо в Онова, което си остава недостъпно дори за Науката (синоним на Разума и нещо като новата псевдо-религия – нищо, че сме погребали Ленин). Лично аз кой знае какви фундаментални промени през 21-ви век не очаквам. Това, за което съм писал „другаде“, то се случва през две столетия напред („Добре дошъл в 23 век, Зайче!“). Но ти багодаря, че си толкова интелигентен и внимателен читател, способен така добре да екстраполира, да синтезира и да анализира. Ех, ако всеки автор имаше по двама такива читатели, щяхме да сме наистина богати! Ама чакай, та ние вече сме… 🙂

  Коментар от asktisho — януари 13, 2019 @ 12:45 am

 5. Всички пишещи тук, са чели фантастика и научна фантастика, която е много по-различна от днешното налудничаво фентъзи. Оптимистичните очаквания за близкото бъдеще, което вече е настояще, въобще не се оправдаха. Има само един Жул Верн, който много точно предсказа някои неща. Мисля, че сценарият на Юлий е възможен, но след поне три, четири, пет века. Това е сценарий, ако става само с развитието умовете на нашите земни учени, без чужда помощ. Бурно развитие на науката и техниката, може да се случи само, ако сегашният финансово-политико-социален модел, се промени драстично. Учените казват, че до 2020-та година, роботите ще имат интелект като на хлебарка. Малко смешно, но никак не е малко. Ако крупният индустриален капитал, си позволи да финансира бурно развитие на роботиката, рано или късно, това ще доведе до разрушаването на сегашния модел. Изхвърлените работници ще са стотици милиони, дори милиарди, а те няма да се примирят, че трябва да умрат от глад, заради технически прогрес. В големите сгради в Индия има човек, който отваря и затваря входната врата. Разбира се, че могат да поставят автоматика и вратата да се отваря и затваря и без него, но някой знае, че този човек изхранва семейството си с тази работа. Това е изкуствено задържан прогрес. Мисълта ми е, че можеш да правиш научно-технически прогрес, само ако плодовете от него, са разпределени между всички, а не между единици. Няма значение как ще се нарича този модел. Съгласен съм с Тишо, че няма да е много различно през този век. Защото човечеството се развива с много бавни крачки до 19-ти век. Бурното му развитие е от последните два века. Но с какво животът на редовият гражданин се е подобрил за последните 50-60 години? С това, че гледа на плосък екран 200 програми, или, че говори с някого със смартфон? Всеобщото оцеляване и изхранване е пак почти толкова трудно, колкото и преди половин век. Разбира се, че знам за атомните подводници. Знам и за руските и американските разработки на атомни самолети, които са си по-скоро неуспешни, затова не са внедрени в серийно производство. Ако искаме правнуците ни да оцелеят, трябва да забравим за атомната енергия. Тя е само временно решение.

  Коментар от Иван Николаев — януари 13, 2019 @ 10:26 am

 6. @ Иван Николаев: „Разбира се, че знам за атомните подводници“. Разбира се, че знаеш. Надявам се също да знаеш и че този анталогичен, иначе, разговор няма нищо общо с високата самооценнка, която свръх-егото ни има за всеки от нас. It’s just an intellectual discussion. Благодаря ти, че взе участие в нея!

  Коментар от asktisho — януари 15, 2019 @ 12:11 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: