Писателският блог на Тишо

октомври 2, 2017

Гъби по Дижонски

В Дижон никога не са чували за това ястие. Нарекох го така заради Дижонската горчица, която се използва. Манджата я знам от покойната ми леля. С подобен специалитет тя глезеше най-важните си гости – нали се сещате – от онези банкети, в които се вадят кристалните чаши, сребърните прибори и така нататък… По специален повод.

Леко съм видоизменил рецептата. Премахнах пилето и го заместих с гъбите. Не, че не става вкусно с пиле и не, че не се получава идеално, ако го поднесете в солени палачинки цялото това нещо, с резенчета кисели краставички вътре и кръгчета домати отгоре, поръсени с настърган кашкавал, но аз съм майстор на свръх-бързите аламинути и от там идват „подобренията“.

Стандартът ми за домашно приготвена вечеря е „бачкането“ да не надвишава 5 минути, без да броим термичната обработка, да се използват само продукти, които е лесно да намерите във всяка кухня или поне в най-близкия квартален магазин. И да си оближете лактите от кеф.

Както е видно по-горе, за да се справите ви трябват съвсем елементарни неща: няколко гъби (Печурка, Манатарка, Кладница, става с всякакви, в случая съм използвал Шийтаке), литър прясно мляко, три яйца, 100 грама топено сирене, 150 грама бяло сирене, половин бурканче Дижонска горчица и това е.

Миете гъбите, нарязвате ги на средно големи парчета и ги слагате в йенското стъкло. Изливате прясното мляко. Надробявате сиренето на ръка. Добавяте топеното сирене. Изсипвате горчицата. Пускате две щипки черен пипер, разбърквате и слагате да се пече.

Като замирише на вкусно и на готово чуквате трите яйца в сместа, без да бъркате, и изключвате фурната.

Върви с тежки червени вина, всичко друго е просто жалък заместител.

А, да, и с пухкав бял хляб. Има много за „отопяване“.

Тихомир Димитров

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s