Писателският блог на Тишо

май 8, 2017

Къде, по дяволите, е прогресът?

Изт: Geographyalltheway

Прекарах 38 години на тази планета и не видях никакъв технологичен напредък…

С изключение на факта, че сега всеки притежава „камера за обратно виждане“, с която може да запечата срамните си части и да ги изпраща на незпознати в мрежата, всичко останало си е по старому. Ще се съгласите с мен, че дик/титс селфито за 38 години е твърде ритардед, като постижение, не мислите ли? Да, събирам няколко изчислителни центъра в джоба на дънките си, но какво от това? Продължавам да нося дънки! Нека разгледаме нещата глобално:

Космически пътувания:

Според научната фантастика от 70-те вече трябваше да сме колононизирали Слънчевата система, Галактиката, Вселената и няколко паралелни измерения.

Истината е, че откакто военните бюджети за Студената война свършиха, спряхме да „колонизираме“ дори Луната…

Градове:

Трябваше да живеем в чудесни градове, разположени над планети, сред океани и в астероидни пояси.

Истината е, че продължаваме да живеем в същите пренаселени и отчаяни урбанистични клоаки, които освен с това, че са по-грозни, се различават от 70-те единствено по това, че сега старите тухли, хоросанът, мухълът, хлебарките и плъховете между тях струват 400 пъти повече…

Железопътен транспорт:

Влаковете трябваше да хвърчат из вакуумни тръби на магнитна левитация. От континент А до континент Б трябваше да отнема максимум половин час…

Истината е, че продължаваме да се влачим по железопътни траверси, поставени върху чакъл, както са го правили каубоите през 19-ти век. Има твърде малко изключения (Шинкансен, Маглев, Евростар и ТеЖеВе), които са в състояние да поддържат средна скорост по-висока от тази на парните локомотиви от онази далечна епоха…

Въздушен транспорт:

Самолетите трябваше да се оттласкват от най-високите нива на стратосферата и да прескачат цели океани за времето на една цигара.

Истината е, че сега пушенето в салона и в тоалетните е забранено, защото навсякъде има камери. Скоростта си остава същата от 1978-ма. Тяхнологията си остава същата. Има голяма вероятност ти и пра-дядо ти да сте летяли с един и същ самолет.

Воден транспорт:

Трябваше да пресичаме океаните, прелитайки върху кораби, които докосват водата само с микрони от своите корпуси, колкото да не изгубят равнината…

Истината е, че „Титаник“ се е превърнал в още по-дълбоко газещо оф-шорно казино на 15 етажа, което потъва заради същите (и дори по-тривиални) причини.

Коли:

Трябваше да хвърляме белот с жената и децата, да бием синовете си на сентасе, да пием мастика с приятели, да четем книга или да гледаме холограмен филм, докато се прибираме у дома с автопилота.

Истината е, че продължаваме да се оглеждаме като бухали по кръстовищата за пътни полицаи в полунощ, за светещи табели, за дупки в настилката и за всички онези неудобства, за които са се оглеждали шофьорите през 1978-ма година. Единствената разлика е, че тогава те са плащали за горивото си с джобни…

Хранене у дома:

Трябваше да живеем в свръх-интелигентни жилища, които се ориентират само по ретината от какви точно витамини се нуждаеш, за да може домашният ти компютър да ги поръча, сготви и сервира, докато си събуваш обувките в коридора.

Истината е, че продължаваме да ядем джънк фууд, както през 1978-ма, защото нямаме време да си сготвим сами, както тогава. Продължаваме да си го носим самостоятелно у дома, точно както тогава. Или да си го поръчваме по телефона (както тогава). Има само известни спорове дали качеството на джънк-фууда е същото като тогава…

Хранене в ресторант:

Сервитьорът трябваше да е поне трето ниво андроид с изкуствен интелект, който отгатва предпочитанията на гостите по лицевите им изражения.

Истината е, че сервитьорът продължава да е квартален дришльо, който произвежда водката в мазето на дядо си.

Жилища:

Трябваше да живеем в ебахти функционалните, супер изчанчени и мега адаптивни спрямо живота в 21-ви век жилища.

Вместо това живеем в апартаментите на бабите си, защото са близо до центъра, и ги наричаме „винтидж“.

Работа:

Работенето трябваше да е само по желание. Единствено компютърните архитекти и квантовите инженери трябваше да са заети през 2017-та.

Истината е, че ако изтървеш оперативката за втори път този месец, значи си аут. Нищо, че продаваш резервни части за автомобили от 1978-ма!

Секс:

Трябваше да се съвкупляваме с ефирни същества от десетото измерение, или с любимата си на друг континент, докато релаксираме сред триизмери рибки, носещи се из лукса на футиристичния ни апартамемт.

Вместо това, продължаваме да се нуждаем от мокри кърпички и от салфетки, ако го раздаваме selfie-ерген, от одобрението на съмнителен квартален тип, ако предпочитаме чуждото вмешателство, или от липсата на главоболие у партньора, ако сме избрали „пътя“ на семейните хора от 1978-ма година.

Какво, изобщо, се е променило?

Само не ми казвайте фейсбук, туитър и инстаграм, за да не ви тегля една футуристична майна!

Прекарах 38 години на тази планета и не видях никакъв технологичен напредък…

Тихомир Димитров

3 коментара »

 1. В интерес на истината Прогрес има, но не във всички сфери (или области) от живота ни, както си представяхме. Ако наистина сравняваме с 1978г. (39 години – цял един живот), то честно можем да кажем, че Прогрес има САМО в IT („информационни технологии“) (в това число – електрониката като цяло) !!! Има частичен напредък в Медицината, в Енергетиката и в много други области, но този успех пак е главно поради напредъка на Информационните технологии. Това не е малко, но е едностранчиво! Има напредък и в дизайна! Главно в това се отличават сегашните и тогавашните атрибути на Цивилизацията.
  Възприемам статията като чиста ШЕГА! Аз не съм очаквал и толкова напредък. Споделяне на всякаква информация, общодостъпни цветни HD видео-разговори, дистанционно извършвани „безкръвни“ операции, 3D-принтери, фотоволтаици и огромни ветропаркове, дронове, роботи и …т.н. това са само първите неща, които ми идват на ум. Никак не е малко – дори и от 1990г. (последните 27 години) Напредъкът е изумителен! Истински лошото нещо е, че той е съпътстван от Масови заблуди и Затъпяване на масите! (например заблудата за холестерола – че яйцето е по вредно от картофа, т.е. че растителните мазнини са по-полезни от животинските и много други). Като в някакъв зловещ абсурден сън, Информационните технологии не донесоха по-добра хармония, или поне – по-голямо спокойствие на Човечеството, а точно обратното! Спирам с по-нататъшните размисли, защото съвсем се отчайвам и натъжавам.

  Коментар от Христо Ройдев — май 10, 2017 @ 6:06 am

 2. @ Христо Ройдев: Не се натъжавай, а приеми нещата такива, каквито са. Статията е шега, естествено, написана е от автор на фантастични романи, но, от друга страна, хуморът е чудесен начин да кажеш нещата, които мислиш, без да се приемаш насериозно… От гледна точка на комуникациите – няма нещо, което може да бъде постигнато днес, и което да не може да бъде постигнато преди 39 години с факс, по телекса, с телеграма или с телефонно обаждане. Е, да закъснението ще е с минути или дори часове, но все пак трябва да отчитаме и „закъснението“ на епохата, т.е един мениджър през 70-те можеше да е точно толкова ефективен, колкото днес, без цялата „параферналия“ на дизайна. Медицината ще напредне реално, когато спре да третира рака и а започне да го лекува. Космонавтиката ще напредне тогава, когато спре да задоволява его-полюциите на няколко сео-та от американски компании и изпрати някакви реални шибани хора на разстояние по-далеч от Международната космическа станция. Комуникациите ще напреднат, когато мога да изпратя имейл на жена си до Марс. И така нататък. И така нататък… Но ние сме само в началото на 21-ви век. През 1917 година хората са били точно толкова наясно какво им предстои, колкото наясно са и сега, през 2017-та година. По някакъв начин доизживяваме остатъците от 20-ия век все още… Продължаваме да сме там. Представи си новите аналогии на радиото, телевизията, ДВГ-то, реактивния двигател, сателитите и всички онези „Чудеса“, които се случиха масово след 1917 година. Предстви си, обаче, и въоръжените конфликти… Истината е, че нямаме дори бегла представа колко точно голям (и ръбат) ни чака. Говоря за просперитета, естествено. 🙂

  Коментар от asktisho — май 11, 2017 @ 12:28 am

 3. Приемам хумористичния ти подход и само ще те поздравя за този пост. Иначе, ако го приемем насериозно, бая хейт ще се излее 🙂

  Коментар от Майк Рам — май 20, 2017 @ 2:26 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: