Писателският блог на Тишо

януари 24, 2016

Защо безкасовото общество е кофти идея

sfbsdbsdb

Изт: moneymetals.com

Quintus Curtius е бивш офицер от военноморските сили на САЩ. Служил е в мисии пo целия свят. Уволнява се през 2000 година като майор. После завършва право и основава собствена кантора, където практикува и до днес като адвокат. Автор е на четири книги: „Тридесет и седем: есета за живота, мъдростта и мъжеството“, „Пантеон“, „Стоическите парадоски“ и „Пътеки“. Пише в блога си с намерението „да образова, да забавлява и да вдъхновява“. Настоящата статия се превежда и публикува с любезното съгласие на нейния автор:

Защо безкасовото общество е кофти идея
Която правителствата и финансовият елит обожават

Предполагам, читателите няма да се изненадат, че една страна като Швеция, този рай на земята, оглавява похода към един нов Елизиум на социалната „свобода” и „справедливостта”, дори може да се пошегувате на тема „финансова социална справедливост”. Скорошна статия в Ню Йорк Таймс обсъжда намерението на Швеция да се отърве от кеша изцяло. И рисува една доста обезпокоителна картина.

Въпреки факта, че финансовите измами в Швеция, извършени по електронен път, достигат 140 000 на година (над десет пъти повече в сравнение с едно десетилетие назад, според Министерството на правосъдието), властта е решена твърдо да принуди населението да използва пласмаса (дебитни и кредитни карти) или електронни пари, за да пазарува продукти и услуги. Някои банки, очевидно, дори вече не приемат пари в брой и изобщо не поддържат такива в наличност.

Заплахата, естествено, е във факта, че така всяка финансова транзакция ще оставя някъде следа, което ще я направи лесна за проследяване. Ако нещо се записва, то задължително се следи, независимо от опитите на властите да „масажират” избирателите си, че това не е така. Винаги е така, просто зависи доколко и как се следи. И, както обикновено, подобна „иновация” се поднася в опаковка от суперлативи колко „полезна” ще бъде за всички.

Защо това не е така

Ако се абстрахираме от проблема с личната неприкосновеност, който сам по себе си би трябвало да е достатъчен, за да не се привежда подобен план в действие, съществуват още доста убедителни аргументи защо преминаването към безкасово общество е една кофти идея:

Първо, то допълнително ще маргинализира бедните, неуките и по-старите, най-вече пенсионерите, които са свикнали да купуват всичко в брой и, освен това, са дълбоко подозрителни (с основание) към системите за електронни разплащания.

Второ, то ще окуражава хората да харчат фриволно, тъй като плащането за нещо през смартфона става бързо и лесно. Това ще задълбочи съществуващите вече проблеми с дълговете, хазарта и всички видове безотговорно поведение. В интервю студент от университета в Гьотеборг признава, че ако има в джоба си банкона от 500 крони, ще помисли преди да я развали, но за прехвърлянето на същата сума по електронен път не би имал никакви психологически колебания.

Трето, притежанието на физически пари (банкноти и монети) наистина не струва на притежателя им нищо друго, освен инфлацията. В същото време електронните пари лесно, ама много лесно ги хваща „ерозията” под формата на такси, комисионни и всички онези игри, които финансовите институции обичат да играят със своите клиенти.

Четвърто, банките наистина способни и готови ли са да обслужват милионите и милиарди микротранзакции, които ще възникват всеки ден? От своя 15 годишен опит с финансовите институции съм научил, че на тях им е трудно да организират дори рулата си с тоалетна хартия. А на мен ми е трудно да си представя как средностатистическият провинциален чиновник ще бъде достатъчно компетентен, за да обслужва толкова много транзакции ефективно и без да греши. Грешки, естествено, ще се допускат всеки ден, а ние всеки ден ще си плащаме, за да се учат на наш гръб как да не ги допускат. Само почкайте и ще видите!

Пето, дигиталните валути са по-уязвими към измами, посегателства, кражби и терористични атаки.

Шесто, дигиталните валути може да ускорят допълнително провала на американския долар като световна резервна валута. В чужбина циркулират огромни количества долари. Възможно е техните притежатели да започнат да ги продават масово, като реакция към несигурното бъдеще на електронния свят.

Не е учудващо, че правителствата и едрият бизнес работят ръка за ръка в постигането на един такъв „блян” като безкасовото общество. Каква е истинската им мотивация? Както винаги, става дума за власт, за контрол и за печалби. Правителството иска повече власт и контрол върху своите граждани, а едрият капитал иска повече печалби.

Правителствата и големият бизнес са влюбени в идеята

Превръщайки всичко, дори купуването на дъвка, във финансова транзакция, банките си гарантират възможността да припечалват мастодонтски суми от такси и комисионни. Те съвсем законно ще си откъсват парченце от всичко, което минава през ръцете им и то – от абсолютно всичко! Лейф Троген, представител на Шведската асоциация на банкерите, е много зарадван от тази перспектива.

Разбира се, планът върви с идеята, че да нямаш кеш означава крадците да стоят далеч от теб. Така цялото население ще бъде ограбено от най-големите крадци.

Към момента сделките в брой са само два процента от всички финансови транзакции в Швеция. За САЩ това число е 7.7%, а за Еврозоната – 10%, макар да не ми се вярва на официалната статистика.

Въпреки това, правителството даде тактическото си одобрение на плана, като не направи нищо, за да го спре. Вече споменахме, че електронните разплащания оставят кристално ясна следа, която е чудесен инструмент за контрол върху населението и за събиране на данъци.

Освен това, хората ще бъдат бомбардирани допълнително от всякакви агресивни търговски и финаснови оферти, когато стане по-лесно да се разделят със своите пари. Пребъркването на електронни джобове е къде-къде по-лесно от пребъркването на реални такива. Цялата идея за „сигурността” е лъжа, пробутвана от правителството, за да легитимира своите намерения.

Една обезпокоителна история ни показва това, което трябва да знаем. По време на скорошна служба в Стокхолмската църква Филаделфия, банковата сметка на институцията е проектирана върху голям екран и паството е помолено да извади смартфоните си и да дарява. Всеки, който не го направи, би привлякъл излишно внимание върху себе си. Църковните организации забелязват, че подобни иновативни тактики значително увличават количеството на даренията.

Последното, от което Швеция се нуждае е повече натиск към комформизъм.

За мислещия наблюдател, дискусиите за или против безкасовото общество до голяма степен напомнят годините, в които правителствата се напреварваха да ни обясняват колко прекрасно би било, ако се отървем от връзката между валутите си и златния стандарт. „Повече ликвидност за повече просперитет”, проповядваше се тогава. И нека всякакви харчове да могат да се извършват без никаква финансова дисциплина!

В резултат днес хората работят все повече и повече за все по-малко и по-малко. Може би това, което наистина трябваше да ни кажат тогава е, че погребването на златния стандарт ще означава повече просперитет за правителствата и за елитите, но не и за обикновените граждани. Не твърдя, че задължително трябва да се върнем към златния стандарт, но според мен трябва да има поне някакъв начин валутите да възвърнат увереността си в своята стойност.

Трудно е да се чувстваш уверен в святкащото на компютърния ти екран номерче, което не можеш да пипнеш и видиш.

Валутите се нуждаят от поне едно от тези двете неща:

Може би най-добрият анализ тук би бил историческият. Така, както го виждам аз, всяка валута се нуждае от поне едно от тези двете неща, за да успее:

1. Хората трябва да вярват в нея, да имат доверие на вътрешния й интегритет. Такъв е принципът на всички хартиени пари, използвани от правителствата днес. Доколко тази вяра е оправдана е отделен въпрос.

2. Валутата трябва да има някакво истинско покритие (злато, сребро, мед и т.н.). Такива бяха старомодните пари. В предишните дни, поне на теория, всички пари бяха обезпечени от някакъв вид ценни метали.

Поглеждайки към електронната валута, можем да поспорим дали притежава едно от тези двете качества. Хартиените пари поне могат да се пипнат и да се напъхат в джоба. Дигиталните пари имат етерната същност на въздуха. Трудно е да им се довериш повече, отколкото на хартиените пари. И няма нужда да уточняваме, че дигиталната валута ще е последното нещо, обезпечено от ценни метали.

В заключение, няма как да не гледаме на безкасовото общество като на нещо различно от поредната схема, чрез която правителствата и едрият капитал ще ни контролират, ще ни наблюдават и ще ни накарат да си плащаме за тази привилегия.

Гост-блогър: Quintus Curtius

9 коментара »

 1. В Дубай, и просията даже е безкасова….

  Коментар от Ники — януари 25, 2016 @ 1:29 am

 2. Аз лично почти не съм съгласен със статията. Защо почти – съгласен съм, че ще има контрол къде ходиш и какво си купуваш, ама лично аз нямам какво да крия, и да ме питат, сам ще им кажа, няма нужда от следене в банките.
  От почти 15 години живея така – плащам с карта и банкови транзакции. Ами харесва ми и го предпочитам със сигурност.
  Точките, изброени в статията, са меко казани смешни. Той, студента, ако няма лична финансова дисциплина, все тая дали ще има банкнота от 500 крони или сметка с 500 крони в нея.
  Или това с възрастните хора – да, може да се приеме, че ще им е по-трудно, ама нека не ги подценяваме. Дядо през 2011 година беше на 91 години и ми записваше ДВД с филми, още ги пазя като най-ценното ми нещо.
  Не виждам защо някой провинциален служител ще трябва да обслужва микротранзакции – тези неща се подържат от програмисти и администратори, не от провинциални служители.
  Лично за мен плюсовете са много повече от минусите.

  Коментар от Ivaylo — януари 25, 2016 @ 1:09 pm

 3. @ Ivaylo Ще ме извиняваш, ама всеки ден по магазините, гледам как не вярват на касовия апарат, а смята и с елката, че и с калема драскат за най-сигурно…За едни сметки за ток и вода, ги чакам по половин час да чукнат на това чудо компютъра…Пред банкомат, да не ти се случи, да раздават помощи или пенсии, че може да брадясаш…То една сметка за телефона не могат да ти оправят без да сбъркат, кога случайно,-кога не, а какво остава всичко да е безкасово…
  А таксичките на банките, които си ги дърпат на всяка транзацкия, а таксите за обслужване, а таксите за какво ли не…
  Не мисля, че сме дорасли за безкасово плащане. Да не говорим, че по време на криза, кво ще правим? Кредитни карти ли да ровим в буркани?

  Коментар от Ники — януари 25, 2016 @ 6:11 pm

 4. Живея в Холандия, банките никога не са имали такси. Когато въведоха в началото, да речем 2001 или 2002 по-масово плащането с карти по магазините, самите магазини се мръщеха, ако искаш да платиш с карта по-малко от 5 евро, и слагаха 25 цента отгоре заради това удоволствие. Всичко обаче свърши за около половин година или една година да е било най-много. После започнаха да слагат табели, че няма проблеми за плащане на малки суми. Случвало ми се е в супермаркет да платя с карта една торбичка от 25 цента :).
  Банкомати няма много, не знам как се оправят възрастните хора, ама щом те могат, значи и възрастните българи ще могат.
  Иначе си прав -в България по селата се смята на лист хартия с химикал, но според мен го правят за да оправдаят уж неволната грешка при смятането 🙂 Как пък веднъж не сбъркаха в полза на клиента.
  Такси за транзакции, такси за обслужване и такси за какво ли не има само в България.

  Коментар от Ivaylo — януари 26, 2016 @ 2:17 pm

 5. Чудесен пост! Подписвам се под долуизказаното:

  „В същото време електронните пари лесно, ама много лесно ги хваща „ерозията” под формата на такси, комисионни и всички онези игри, които финансовите институции обичат да играят със своите клиенти.“

  Исках да спретна по – дълъг и смислен коментар базирайки се на моят опит с касово и безкасово плащане, но няма да отегчавам аудиторията.

  Ползвам от години различни видове on line плащания и определено ми спестяват много време, нерви и неприятности. Но с колко много безумни таксички, лихвички и всякакви магарии ни „работят“ банките в замяна? Определено съм ПРОТИВ изцяло безкасовото общество.

  Браво на дядото на Ники, който е записвал ДВД – та през 2011, но са малко такива технократи сред по – възрастното население. Баба ми, родена и израстнала на пъпа на Пловдив все още изпада в шеметен възторг като ме вижда как си купувам обувки
  „от телефона“, но няма шанс да иде за кило бамя и бял нарязан хляб долу в магазина с пластиката….Сори.

  П.П – А шведите вече са друга тема:)))))

  Коментар от Milena — януари 26, 2016 @ 4:51 pm

 6. @ Milena: Коментарът ви беше задържан като спам, чак сега го видях – извинявам се за публикуването му със закъснение и благодаря за споделените впечатления!

  Коментар от asktisho — януари 29, 2016 @ 7:23 pm

 7. @Milena, Малка поправка 😉 Моят дядо, лека му пръст, не е записвал ДВД-та…За него, телевизора „Опера“ и радиоточката, бяха върха на технологиите….Имаш предвид поста на друг човек…
  Иначе си права 🙂

  Коментар от Ники — януари 30, 2016 @ 2:21 pm

 8. Вървим към общество на криптовалутите. Това са дигиталните пари, не дигитализираните хартиени фиатни валути. Днешната парично-стокова система има още няколко години живот. Статията все едно е писана от дядо ми.

  Коментар от Hristo Toshkov — октомври 2, 2016 @ 4:23 pm

 9. @ Hristo Toshkov: Коментарът и мнението ви са интересни, нямаше смисъл да ги разваляте с последното изречение. 🙂 Можете само да се гордеете с такъв дядо.

  Коментар от asktisho — октомври 8, 2016 @ 5:50 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: