Писателският блог на Тишо

ноември 29, 2015

Международното положение се сговнява

argraegerge

Изт: hurriyetdailynews.com

Доста е тревожно, че войната се води толкова близо до нас. Още по-тревожно е, че се води на принципа „всеки срещу всеки“ и, че са замесени страните с най-голям арсенал в света. Апетитът им да участват е направо брутален. Растящото напрежение между тях придава на страховете за Трета световна война едни съвсем реални очертания.

Всичко това е ужасно. Жалко, че след двете големи катастрофи през 20-ти век, въпреки напредъка си в технологиите, човечеството не мръдна и на една педя в духовното си развитие. Жалко, че еднолични фигури, облечени с власт, продължават да могат да тласкат стотици милиони в конфликти, подобно на стадо добитък към кланицата. По свое лично усмотрение. Но не бързайте да хвърляте вината върху тях. Отговорност носи всяка единица от стадото, заради отказа си да разбере какво става. Иначе щяхте да имате рога и да мучите като крави. То и сега си имате рога.

Но това е друг въпрос…

Парадоксално, обаче единствената положителна новина в цялата ситуация е, че най-зловещото, а именно – ядреното оръжие – е последната пречка пред неразумното човечество най-после и окончателно да си пререже гръкляна. Да скочи в пропастта. Да освободи планетата от своето присъствие.

Гледаме да не посягаме към „ножа“, защото знаем колко е остър, затова се кълцаме и опитваме бавно да се довършим с „нокторезачката“. Агонията може да е дълга и продължителна. Честно казано, не знам кой от двата варианта е по-лош. Единствената положителна черта на „нокторезачката“ е, че все пак, имаме шанс да се усетим навреме и да спрем. Защото връщане назад от другото няма.

Удивлявам се как все още има хора, които ръкопляскат, когато някой някъде хвърля бомби. Независимо поради каква причина! Чакай, ама те повечето хора са такива! Ужасявам се, че тържествуват като кръвопийци след пораженията, нанесени на други човешки същества (независимо по каква причина), но се сърдят и мръщят, когато тези същества се окажат от техните. Независимо по каква причина. Резултатът винаги е един и същ. Труповете започват да миришат. Каквото и да е отнело искрицата на живота от тях.

Нямам думи просто!

Хора, спрете да подкрепяте войната! Заклеймете насилието! Израстнете над отмъщението, като единствена форма за „адекватен“ отговор. „Око за око и накрая целият свят ще ослепее“. Казала го е Майка Тереза. Нейната мъдрост струва повече от всички религиозни, политически и икономически доктрини на света, взети заедно и качени на квадрат. Понякога сме толкова слепи за очевАдното. За елементарното.

Сложна ли ви се струва международната обстановка? Няма нищо сложно. Нека поясня: едни хора убиват други хора (и се радват), после други хора убиват едни хора (и се радват), като всички изтъкват аргумента: „Ти започна първи“. Да, агресорът винаги е жертва. Но резултатът винаги е един и същ. Труповете започват да миришат. Каквото и да е отнело искрицата на живота от тях.

Молете се за мир. Имам чувството, че само молитвата вече може да ни спаси. От бездната, към която сме се запътили. В слепотата си.

Амин!

Тихомир Димитров

4 коментара »

 1. Здравей, Тишо! И двамата знаем, че тези които управляват отделните държави, съвсем не са тези, които дърпат конците на планетата. И все пак. Ако има основен закон навсякъде по света, който да гласи, че при евентуално избухнала война, или военна интервенция, на първата бойна линия да бъдат поставени всички семейства на кабинета и на народните представители или сенатори, включително тях самите. Независимо от пол и възраст. Образно казано първа бойна линия, защото май вече не съществува такова понятие. Аз също като теб, не мога да си представя, че ще тръгна на мобилизация с песен на уста. По-скоро ще се опитам да се скрия в миша дупка. И не защото ми е толкова скъпа собствената кожичка, а защото знам, че народът никога не е спечелил от участието си в каквато и да е война. Да убивам хора, които не са ми сторили нищо и аз на тях. По една статистика, за 6000 години история е имало 14 531 войни, което прави 2,6 войни годишно. Ние сме се нарекли хомо сапиенс, но не виждам какво ни е сапиенското. По-скоро обратното. Явно е, че не се учим от собствените си грешки. Не знам, заслужава ли да съществува толкова агресивно същество като нашего брата, или трябва да се унищожи тотално?

  Коментар от Иван Николаев — ноември 29, 2015 @ 9:26 am

 2. @ Иван: През всичките тези 6000 години оръжията на дядото са били същите, каквито са използвали и неговите внуци. Сега сме способни да се затрием за един ден, наистина. Не бих искал „да се унищожи тотално толкова агресивно същество като нашего брата“, може би просто минава през някакъв кофти тийнейджърски период (човечеството, имам предвид). Но тийнейджърството е единственият път към зрелостта. И мъдростта. Няма как да се прескачат етапи. Иначе за това да пращаме на първа линия синовете и дъщерите на политическия елит, който забърква обществото в конфликти, съм напълно съгласен. Историята, обаче, показва, че това са хората, които броят пачките, докато обикновените бедняци умират на фронта. Право и задължение е на всеки индивид поотделно да се осъзнае като такъв. И да спре да бъде „добитък“. В противен случай, в кланицата ще го посрещнат по „общата процедура“. Първата крачка е да спрем да ръкопляскаме на насилието. Независимо по каква причина е породено. Трудна задача. Но не и непостижима…

  Коментар от asktisho — декември 1, 2015 @ 4:44 pm

 3. Добре, да поразсъждаваме малко. Кога войните са били най-кървави и жестоки? Когато не са достигали ресурси. Човешки (робски), земя, ценни метали, минерали и т. н. Сега сме на етап начало на краят им. Не мислиш ли, че съзряването ще се отмени дотогава, докато не се намерят неизчерпаеми ресурси, или докато не се променим така, че да не се нуждаем от тях? Ресурсите на планетата са ограничени и дори на бял свят да излязат технологиите за неизчерпаема енергия, всичко останало драстично ще намалява. Още повече с непрестанния прираст на световното население. И най-вече с насаденият манталитет: купи-изхвърли. Аз виждам в последното двадесетилетие по-скоро оскотяване, отколкото съзряване. Ню ейдж гурутата казват, че ще преминем в четвърто измерение и всичко ще се подобри. Но ние си знаем, че утре ще се събудим и пак ще трябва да мислим за прехраната. Аз си мисля, че много малко цивилизации могат да преминат от тийнейджърство към зрелост. Наречи ме черноглед, но си мисля, че ако някой не ни помогне, ние ще затъваме все повече. Май под повърхността на видимото, в момента тече нещо, което може тотално да промени ситуацията на измъчената ни планета и население. Имаш ли такова усещане и информация?

  Коментар от Иван Николаев — декември 1, 2015 @ 11:25 pm

 4. @ Иван Николаев: Няма как да достигат ресурсите, когато 1% до 10% от населението max владее над половината. Да речем. Но да очакваме от тях да споделят заграбеното или натрупаното с поколения е доста наивно. Да им го отнемем със сила – също. Просто на мястото на предишния 1% ще се появи друг – революционен. Както казваше един писател: „Преди болшевиките в Русия имаше и блясък, и нищета. Болшевиките премахнаха само блясъка“. А историята непрекъснато се повтаря. Това с пренаселения свят също е голяма заблуда. Всички хора на света могат да се поберат на територията на половиния щат Флорида. И останалата суша ще пустее. А сушата е само 1/3 от цялата Територия… Планетата може да изхрани и 20 милиарда души, ако намерят начин да се разберат помежду си.

  Коментар от asktisho — декември 3, 2015 @ 4:54 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: