Писателският блог на Тишо

ноември 4, 2015

А ти солидарен ли си с българските полицаи?

 

dgmdghmfgm

Изт: bbsradio.com

Ще започна с това, че нито имам роднини полицаи, нито съм си мечтал като дете да стана „чичко полицай“, нито съм имал преки сблъсъци с органите на реда в краткото си пребиваване на планетата досега, т.е абсолютно безпристрастен съм по темата и изключвам всички крайности, от „родната полиция ни гази“ до Веско Мариновите изблици на любов към хората с кубинките.

Ще продължа с това, че съм напълно наясно и с корупционния натиск, на който са подложени полицаите, и с примитивните им условия на работа, и с недостига на средства, и с опасностите, и с привилегиите, които ти дава тази професия, плюс всички несъвършенства на обществото, които изкривяват ролята и мисията на полицая. Съвършени общества няма, съвършена полиция – също. Предлагам точно ние да не претендираме да сме изключение от правилото.

И ще завърша с това, че съм солидарен с българските полицаи. Ако бях в София, щях да съм с тях на площада.

Съвсем естествено, тук е моментът да ме попитате – защо?

Отговорът ми е – защото не мисля, че в България има място за намаляване на заплати. Тук са най-ниските доходи в ЕС. Не вярвам, че икономиите са път към успеха. На един човек или на една нация. „Което е добро за домакинството е добре и за кралството“, пише Адам Смит в „Богатството на народите“. Мисля, че „икономията е майка на мизерията“. Смятам, че да посегнеш на заплатите на полицаите е пагубна грешка. По-пагубно е само да посегнеш на заплатите на военните. Недостатъчно история са чели хората, които препоръчват и подкрепят такива промени. Именно за тях важи поговорката, че историята непрекъснато се повтаря. На незапознатия с историята всичко му е….като за първи път. И всеки път го боли дупецът като за първи път.

Но да се върнем на въпроса за солидарността:

Чудя се защо на площада не е пълно с учители, лекари, държавни служители, дори с безработни и обикновени писатели като мен? Не съществува ли полицията за всички нас? Не смятаме ли, че ако днес приемем за нормално да орежем доходите и пенсиите на хора, които трябва да ни предпазват от бежанците, от наркодилърите, от крадците, от убийците и т.н., то утре с още по-лека ръка някой ще смъкне жизненото равнище и на самите нас? Да не говорим, че бандитите междувременно ще вземат закона в свои ръце и бившите стражари ще се превърнат в апаши. Или може би точно това е целта? Защо си траем тогава? Съгласни ли сме само след няколко години години единствената „перспективна професия“ за дъщеря ни да бъде проститутка, а за сина ни – сводник или дилър? Поради липсата на законни алтернативи? Защо си траем тогава? Не мислим ли, че е твърде лесно сложни проблеми да се решават с прости, елементарни мерки, като рязането на заплати в страната с най-ниските заплати в ЕС? Защо си траем тогава? Не смятаме ли, че икономисаното по този начин няма да е „чиста печалба“, че „заделените настрани“ по този начин „бели пари“ няма да останат „за черни дни“, а ще потънат в бездната на бюджета, ще отидат за запълването на други дупки, т.е обществото няма да усети разликата, като цяло? Защо си траем тогава?

Аз съм солидарен с българските полицаи, защото въпреки всичките им несъвършенства, имам нужда от тях. Имам нужда от тях повече, отколкото имам нужда от политиците, например, на които им плащаме частната охрана години, след като вече не са във властта, на които поемаме и квартирните, и представителните разходи, плюс заплатите, които сами си гласуват, заедно с луксозните лимузини, шофьорите и цялата сметка за всички решения, които взимат „от наше име“, но без да ни питат. Единственият начин да ни питат е чрез референдумите, а единственият начин да се изкажем, дори без да са ни питали, е да отидем на площада при полицаите. Защото утре може да сме аз или ти. Самотно и тъжно ще ни стане тогава. Че на никой ДРУГ не му пука за нашите проблеми. Но ще бъде вече късно…

А ти солидарен ли си с българските полицаи?

Тихомир Димитров 

4 коментара »

 1. На 100% подкрепям казаното от теб, Тишо! Споделям текста ти, нека стигне до повече хора!

  Коментар от Катя — ноември 4, 2015 @ 8:24 am

 2. На челните места сме по полицай на калпак население. Би трябвало престъпността да е от най-ниските, но не би! Чудовищно огромната армия очевидно трябва да се редуцира, под една или друга форма. Ползата от многохилядните писарушки по канцелариите е по-скоро негативна.

  Коментар от Ivan T — ноември 4, 2015 @ 2:42 pm

 3. В съвременната история политиката на обсипване на полиция и военни с множество социални придобивки е въведена от Сталин в процеса на абсолютно обсебване на властта. Това е бил ход на осигуряване на тяхната подкрепа срещу влиянието на старите болшевики. Примерът естествено е последван на много места в соц. блока, а и не само. През периода на прехода армията намаля около 10 пъти, а полицята дори се увеличава като численост, както и броя на магистратите… Отделно е пълно с охранителни фирми, което сумарно предполага, че около половин милион българи са ангажирани в сферта на сигурността. Въпреки това кой се чувства сигурен? Глобално за целия си стаж плюс пенсионните си години, които при един полицай са около 30, в сравенения с един учител, при който са максимум 10, разликата в заплащането е над 5 пъти, без да броим допълнителните екстри. След няколко години в БЪлгария ще останат само умправляващи и пилиция и малцинства – да им е честито. Те имат право, разбира сe, да са живи и здрави. И един олтар на Сталин да вдигнат.

  Коментар от danae — ноември 13, 2015 @ 9:43 am

 4. Подкрепям правото на полицаите да протестират, без да ги тормозят за това. Не подкрепям обаче исканията им. Ако вършеха каквото и да било различно от това да тръскат хората за рушвети – да, щях да протестирам заедно с тях и за тях. Виждал съм ги обаче да си вършат работата в само един случай – когато пазят избраниците ни от нашата любов. Почти не мога да си припомня случай да съм видял полицай да пази обикновените хора от престъпления.

  Затова пък съм видял друго. Имам познат, който живее точно срещу цигански квартал. Та той ми спомена, че по време на „стачката на полицаите“ (то не беше стачкса, ама хората около него така разбрали), золумите откъм циганския квартал буквално спрели. „Нормално“, беше коментарът му. „Като полицията са в стачка, няма кой да ги пази, ако се опитаме да се защитим от тях.“… И си спомням опита на Грузия. Как Михаил Саакашвили – иначе абсолютен палячо и недоразумение – уволни там цялото МВР, и една година Грузия беше без полиция. И за тази година престъпността спадна с 80%! Почти нема западна страна да не прати хора да проучат това явление. Всички го потвърдиха…

  Няма да разказвам още – а имам какво. Но мисля, че трябва да бъде подкрепяна полиция, която поне малко си върши работата. Нашата не отговаря на това описание. Те просто искат… не, не парите си. Парите НИ. За да продължават да пазят престъпниците от нас. Съжалявам, но това не го подкрепям.

  Коментар от Григор — ноември 22, 2015 @ 10:37 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.