Писателският блог на Тишо

април 10, 2015

Умирането на кръст

Filed under: БЕЗ КАТЕГОРИЯ — asktisho @ 2:52 pm
Tags:

rjm

Изт: timeanddate.com

Умирането на кръст е резултат от неспособността на осъдения да носи теглото си върху прикованите към кръста ръце. Независимо дали са приковани отпред или отзад на гредата за разпъване, наказанието често води до жестоко разместване на раменните и на лакътните стави. Към агонията на мъченика трябва да се прибави още дехидратацията и унизителните публични бичувания, които причиняват кръвозагуби още преди самото разпъване. Носенето на кръста до мястото на екзекуцията е начин жертвата да се унизи допълнително и тялото на осъдения да се изтощи, преди да увисне на кръста. Понякога жертвите имат правото да пият вино, примесено с болкоуспокояващи, преди да бъдат приковани към кръста. Спорно е откъде точно минават пироните, но при всички случаи е ясно, че след забиването им в ставите/ръцете на осъдения, тялото му/й е повдигано с въжета, докато хоризонталната греда срещне вертикалната под формата на кръст или на буквата Т. Понякога ходилата на жертвата са приковани с пирони за хоризонталната греда, понякога са привързани само с въжета. Не е изключено и под мишниците да има въжета, за да удължат агонията на осъдения. Смъртта може да отнеме от няколко часа до няколко дни, в зависимост от избрания метод на екзекуция. По дървесината се стича смес от екскременти, кръв и урина, а унижението е подислено от голотата на осъдения. Гръдният кош е в положение, което прави изключително трудно да си поемеш дъх. Осъденият напряга мускулите на ръцете и на краката си, за да вкара въздух в белите си дробове, което води до трайни и ужасни болки в привързаните или прикованите към кръста крайници. Агонията става толкова непоносима, че жертвата е принудена да „търгува“ всяко свое вдишване срещу нечовешка болка. Основната причина за смърт при разпятието от римски тип се дължи на задушаване. Задушаването често е предхождано от загуба на съзнание, предизвикано от дехидратация или изтощение. При изтичане на предвидения срок, ако жертвата все още диша, екзекуторите преучпват пищялите с тежък метален прът или с чук, което прави изправянето, с цел поемане на въздух, невъзможно. Това се смята за „особена милост“ от страна на екзекуторите. Не бива да забравяме, че такива сцени се показват всяка година по това време по телевизията и, че ги гледат нашите деца, което, според мен, води до трайни психически увреждания…

Тихомир Димитров 

2 коментара »

  1. Пък аз напоследък останах с впечатлението, че децата (че и възрастните) получават трайни психически увреждания от гледката на сучещо бебе в мол… Но признавам, описаното от теб е май дори по-страшно.

    Коментар от nellypax — април 11, 2015 @ 10:54 am

  2. Тишо, ти чел ли си скоро детски приказки? Имам предвид не съвременни авторски творби, а народни, „утвърдени от мъдростта на вековете“ 🙂 ?

    Коментар от mayamarkov — април 16, 2015 @ 9:15 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.