Писателският блог на Тишо

март 10, 2015

Три изпитани упражнения за самоусъвършенстване

Периодът, в който ги прилагах (близо шест месеца) се отпечата в съзнанието ми като ярка, многоцветна дъга – период на бурно развитие и растеж, на непринудена радост от живота. С удоволствие бих го повторил, затова ги припомням на себе си (и на вас) с някои съкращения. Оставил съм само най-важното. Работещото. Благородно завиждам на тези, които ще ги опитат за първи път:

Упражнение 1. Денят на мълчанието

Всеки понеделник и четвъртък

Мантра: Мълча повече, отколкото говоря“

Продължителност: от ставането сутрин до лягането вечер, всеки понеделник и четвъртък, колкото седмици пожелаете, докато се затвърди като навик.

Резултати: Дава възможност да се разбере по-добре света около нас, разкрива истини за хората, които участват в живота ни, осигурява преки пътища към опознаването на собствената личност.

Метафизични резултати: Увеличава духовната сила. Към мантрата може да се добави: „…и така получавам сила”.

Приложение: „Мълча повече, отколкото говоря“ е ясното и категорично намерение, с което се събуждате от сън всеки понеделник и четвъртък. После ще ви обясня защо е толкова важно упражненията да се правят в едни и същи дни от седмицата. Тук не става дума за будистко мълчание. Говорете, но само когато е необходимо, наложително или неизбежно. Сведете говоренето до минимум. Отговаряйте само с „Да” или „Не”. Не се обяснявайте и не си мърморете под носа. Ценете тишината. Наблюдавайте. Бъдете пестеливи с думите. Представете си, че за всяка дума ви глобяват с по един лев. Общо взето, целта е да се постигне заявеното в мантрата: да говорите по-малко, отколкото сте мълчали. В рамките на деня.

Внимание! Упражнението е трудно – много по-трудно, отколкото си го предстаяте и поне десет пъти по-трудно, отколкото изглежда в описанието! Необходими са повторения, два пъти в седмицата, всеки понеделник и четвъртък, за изграждането на навик, който е способен да ви донесе практически резултати. Част от тях са: житейска мъдрост, увеличена концентрация, разбиране за света,  „проглеждане“ и духовната сила. Но има още много. Ще оставя на вас да ги откривате и непрекъснато да се изненадвате (приятно) от резултатите.

Упражнение 2. Денят на изобилието

Всеки вторник и петък

Мантра: „Не приемам нищо за даденост“

Продължителност: от ставането сутрин до лягането вечер, всеки вторник и петък от седмицата, колкото седмици пожелаете, докато се затвърди като навик.

Резултати: Прави човека богат и доволен още сега. Заученият навик, с който живеят повечето хора, е да се фокусират върху нещата, които нямат или, които искат да имат (т.е пак нямат), вместо да обръщат внимание на нещата, които вече притежават. Това упражнение отклонява вниманието от класическия навик, като го замества с нов – фокусирането върху нещата, които реално притежаваме, но сме свикнали с тях и ги приемаме за даденост. Чрез благодарност и признателност за действителното им съществуване, ние получаваме удовлетворение още сега.

Метафизични резултати: Увеличава изобилието в материален план, колкото и невероятно да звучи. Не е имало ден на благодарността, в който да не съм получавал подаръци, приятни изненади, безплатни услуги, ваучери, пари или други материални придобивки безвъзмездно, т.е без да ми се налага да си скъсвам задника от бачкане за тях или да съм задължен да ги връщам по някакъв начин.

Приложение: Намирайте си поводи да благодарите за всичко, което ви заобикаля и за всичко, което преживявате в момента. След време ще се научите да благодарите дори за привидно „лоши” неща, като главоболие или стомашно разстройство, например. Ще разберете, че те също имат смисъл и, че не ви се случват случайно, а за ваше добро.

Благодарността е не само приемане, каквото препоръчват всички мъдреци за по-щастлив и по-съзнателен живот, тя е приемане с искрица екстаз!

Обръщайте внимание на нещата, с които сте свикнали и благодарете за тях – наум или на глас, но искрено, в сърцето. Благодарете за слънцето, за въздуха, за водата, за покрива над главата си, за храната на масата, за здравите си ръце, тяло и крака, за бистрия си ум, за вродените ви таланти, за семейството, което ви обича и подкрепя, за това, че се будите точно до този човек сутрин, за това, че се будите изобщо, че дишате и, че сте живи…Така ще станете богати и щастливи още сега, няма нужда да отлагате щастието си завинаги в бъдещето, бидейки заети непрекъснато с реагиране на настоящите обстоятелства. Те нямат край. По-добре да сте заети с изобилието. Благодарете дори за „неприятностите”. Така най-лесно ще ги накарате да изчезнат. Съдбата ще се погрижи за допълнителните „бонуси”, които също няма да спират да ви изненадват. Още инструкции за това упражнение можете да прочетете в „Третият път към изобилието”.

Упражнение 3. Денят на свободата

Всяка сряда и събота

Мантра: „Днес постигам с лекота“

Продължителност: от ставането сутрин до лягането вечер, всяка сряда и събота от седмицата, колкото седмици пожелаете, докато се затвърди като навик.

Резултати: Изгражда навика да не се вкопчваме в определени цели на всяка цена или по-точно – в начините за тяхното осъществяване. Развива търпението. Дарява свобода. Вдъхва спокойствие и увереност в собствените сили. Щом станете с такава нагласа и цял ден непрекъснато си повтаряте, че днес постигате с лекота, има голяма вероятност наистина да започнете да постигате с лекота, да не сте толкова вкопчени в крайните резултати, но и да се отказвате гъвкаво от действия, които ви създават трудности в момента, заменяйки ги интуитивно с много по-добри решения, които ще ви хрумват буквално от нищото.

Развива интуицията.

Метафизични резултати: Цялото Битие се подрежда зад възникващите у вас идеи и започва да ви подкрепя. Всичко, което си наумите, го постигате с невидимата мощ на нещо, което сякаш се е наговорило да ви помага на всяка цена. Започвате да вярвате в собствените си способности и наистина получавате свобода…да избирате…по-смело от преди. Дори да не стават точно така, както ги мислите, нещата винаги се получават, дори по-добре, отколкото сте ги намислили, но (може би) по съвсем друг, неочакван начин. Свободата, която дава упражнението е необходима, за да не се вкопчвате в определени начини, по които трябва да станат нещата. Според вас. Това ви прави по-гъвкави. Онова, което търсите, така или иначе, ще го намерите. Онова, което искате, ще го получите и то – с лекота. Просто може да не е по начина, по който си го представяте. Въпрос на навик. Ще свикнете с времето.

Приложение: Още с отварянето на очите сутрин, нека първата ви мисъл да е „Днес постигам с лекота”. Напомняйте си я непрекъснато, превърнете повторението й в основната „задача” за деня. Повтаряйте си я докато нещата се закучват, повтаряйте си я и докато нещата действително се получават с лекота. В първия случай „възелът” се „разплита”, а във втория успехите ви ще се мултиплицират (и ускоряват).

Внимание! Това е най-забавното от трите упражнения. Срядата и съботата ще се превърнат в най-любимите ви дни от седмицата. Ако сте достатъчно упорити.

В заключение

Както виждате, само неделята не е посветена на никакви упражнения. В неделя дори Господ почива. Неделята ще ви даде пространство и време да обмислите постигнатото през седмицата, да се вгледате в себе си и да откриете поразяващите начини, по които измененията, които тези упражнения внасят в характера ви, влияят върху условията от заобикалящата среда и непрекъснато подобряват качеството ви на живот.

Парадоксално или не, ще свиквате все повече с тези резултати и ще започнете да ги разглеждате като нещо нормално, а силата на упражненията с времето ще расте. Резултатите от тях също ще се увеличават – за сметка на усилията, които полагате.

Повторенията са особено важни, за да се усвои методът и да се затвърди навикът.

Упражненията са неразривно свързани. Нещата, които ви се получават с лекота, неизбежно ще предизвикват у вас все по-искрена, чистосърдечна благодарност и с това ще ги умножавате, а повишената духовна сила, която ви дава мълчанието, само ще ви улеснява в този процес.

Разделението на „тематични дни” също е важно, заради концентрацията. Ако се опитате да развивате и трите качества едновременно, няма да ви се получи. Трябва да се редуват. По два пъти в седмицата (за всяко упражнение) е достатъчно – колкото седмици пожелаете, докато мъдростта, изобилието и свободата не се превърнат в естественото ви състояние, т.е в един добре заучен навик.

Приятни приключения!

Тихомир Димитров

26 коментара »

 1. Благодаря,Благодаря,Благодаря!

  Всичко това съм го научила и общо взето го прилагам от

  „Тайната“,“Благодарността“ и „Силата “ на Ронда Бърн!

  Приятно ми е и с искрено задоволство го чета и от човек,който лично е
  изпитал това в своя живот и чието мнение уважавам!Така вече напълно
  разбирам,че ВСИЧКО ТОВА НАИСТИНА РАБОТИ!

  Елка

  Коментар от Elka Komitova — март 11, 2015 @ 10:56 am

 2. Благодаря за полезното споделяне, Тишо! Ще се пробва 🙂

  Коментар от Клуб Нещото — март 11, 2015 @ 11:20 am

 3. Страхотна идея! Започвам да я прилагам веднага!
  В интерес на истината, практикувам често благодарност, но не ми е хрумвало да си имам определени дни. Навикът е голяма сила! Твоите упражнения помагат за създаване на навици, а оттам всичко ще се получава несъзнателно.
  Благодаря!

  Коментар от Майк Рам — март 11, 2015 @ 11:32 am

 4. @ Майк Рам: Изграждането на нови навици, които заместват старите, е в основата на всичко, правилно си забелязъл, но по-важното е всичко да се случва като забавление, като игра или приключение, вместо като поредната досадна ежедневна задача. 🙂 Имаме си предостатъчно от последните.

  Коментар от asktisho — март 11, 2015 @ 8:17 pm

 5. @ Клуб Нещото: Хехе, ако попадна на група от хора, които мълчат като пукали, все едно са се наговорили, ще знам със сигурност защо. 🙂

  Коментар от asktisho — март 11, 2015 @ 8:37 pm

 6. @ Елка: Мис Ронда обича да ги продава „тайните“, затова реших, че може би, за разнообразие, ще е хубаво да има и човек, който да ги подарява. Защото знае, че не са негови и, че също като нея, ги е получил даром. Разбира се, не омаловажавам творчеството на авторката, просто се ограничавам до моята лична „хигиена“, а тя гласи подареното никога да не се продава. Другото правило е да изпробвам „мъдростите“ първо върху себе си и едва тогава да ги препоръчвам на другите. Надявам се Мис Ронда да е тествала лично всичките си „тайни“, преди да ги е пуснала в многомилионен тираж. Благодаря за споделеното мнение!

  Коментар от asktisho — март 11, 2015 @ 8:47 pm

 7. Защо занимавате хората с тези глупости,има далеч по приятни неща от това да мълчиш и да отговаряш саво с „да“ и „не“…пълна простотия,хора осъзнайте се,не си губете времето с някакви тъпизми!

  Коментар от Сашо Костов — март 12, 2015 @ 2:54 am

 8. Който може, ще разбере, приятелю!

  Тишо, благодаря 😊

  Коментар от donangel — март 12, 2015 @ 10:28 am

 9. Благодаря за споделянето!
  Имам въпрос относно мълчанието … писането брои ли се за мълчание? Ако хората искат да комуникират с мен но в писмена форма?

  Коментар от Атанаска — март 12, 2015 @ 11:44 am

 10. ДА, ВИНАГИ МЕ Е ПРИТЕСНЯВАЛО ТОВА, ЧЕ РОНДА БЪРН ОСВЕН ЧЕ НАПРАВИ ГОЛЯМ БИЗНЕС И ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ ПРЕДЛАГА ОЩЕ ЖИТЕЙСКИ УРОЦИ С ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ/разбира се/,НО ПЪК НИЕ ВЕЧЕ ЗНАЕМ „Т А Й Н А Т А „!

  Коментар от ELKA — март 12, 2015 @ 12:46 pm

 11. супер ,интересни тайни ,особено за изобилието

  Коментар от barelef — март 13, 2015 @ 1:00 am

 12. Днес е ден на БЛАГОДАРНОСТТА (петък) и аз благодаря на Тишо за прекрасния подарък, който ни даде, и то безплатно. Тишо, да е светъл денят ти, както и на всички хора по земята!!!

  Коментар от Teodora — март 13, 2015 @ 10:23 am

 13. И от мен Благодарност! Започвам от днес с упражненията…с предчувствие за позитивизъм в живота 🙂

  Коментар от Naty — март 13, 2015 @ 1:20 pm

 14. Dен на БЛАГОДАРНОСТТА (петък) и аз благодаря на Тишо! Прекрасен ден!

  Коментар от Mila — март 13, 2015 @ 1:44 pm

 15. Впечатлена съм…започвам още сега.Благодаря!

  Коментар от LILI — март 13, 2015 @ 2:28 pm

 16. И от мен Благодаря ти Тишо!

  Коментар от Ivanka Peeva — март 13, 2015 @ 8:56 pm

 17. Благодаря! За мен лично точно навреме подарена „тайна“! 🙂

  Коментар от Гери — март 13, 2015 @ 11:05 pm

 18. Вдъхновяващо…

  Коментар от Ина Манчева — март 14, 2015 @ 1:11 am

 19. Благодаря, Дарка.Простите думи, простите неща са най-силни. Сетих се за една история преди години, когато още работех в ЖП-то, и ни бавеха заплатите с…много. Тръгвам една нощ на работа без храна, защото нямах пари и за хляб. Казах си 10-12 часа ще издържа няма какво да ми стане.В същото време имах едни обувки-служебни, бях ги взел от депото, но не ги носех по някаква причина. Взех обувките, за да ги оставя до някой контейнер- нови са, здрави,ще си намерят собственик. Пристигам в депото и дежурния по депо ми тика под носа някакъв списък за подпис, и ми подава….10лева! Било ден на железничаря и… не знам какво си още. Ето ти един велик закон в действие.

  Коментар от Илко Марков — март 15, 2015 @ 11:57 pm

 20. Всичко това е пълната истина !

  Коментар от Камелия — август 27, 2015 @ 4:58 am

 21. Прекрасна статия! Благодаря!

  Коментар от crystallinemila — август 27, 2015 @ 9:04 am

 22. @ crystallinemila: Моля! Споделете някакви резултати, ако започнете да ги практикувате.

  Коментар от asktisho — септември 6, 2015 @ 3:55 pm

 23. @ Камелия: Благодаря за подкрепата! Смея да твърдя, че истината е различна за всеки отделен човек, но упражненията са изпробвани и работят – естествено, те ще сработят различно при всеки отделен човек, но съм сигурен в положителните резултати.

  Коментар от asktisho — септември 6, 2015 @ 3:57 pm

 24. Благодаря ти Тишо! Започнах от вчера. Бъди Благословен! От дух ,сърце и душа БЛАГОДАРЯ!!!

  Коментар от Виолета Врабчева — декември 15, 2015 @ 8:57 am

 25. Снощи ми попаднаха тези упражнения, привлякоха ме и още днес започнах. Днес е сряда. За мое учудване, веднага проработи. Намерих си ключа от мазата с лекота, а мислех, че съм го загубила. Благодаря, че ви има, Тишо! С интерес ще следя публикациите ви. Заинтригувахте ме. Прекрасен ден!

  Коментар от Любка Янкова — юни 15, 2016 @ 2:50 pm

 26. @ Любка Янкова: Ех, колко изненади Ви очакват още само! Направо Ви завиждам, че едва сега започвате да ги преоткривате. Не се шегувам.

  Коментар от asktisho — юни 16, 2016 @ 4:05 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: