Писателският блог на Тишо

май 24, 2012

По случай деня на буквите…

…реших да ви препоръчам една хубава книга. Всъщност, тя е трилогия, но от първата ще разберете дали сте „налапали куката“ или не. Дали тази история е писана специално за вас. Или не.

Спокойно мога да твърдя, че това е най-добрата фантастика, която някога съм чел. А съм чел доста фантастика и точно тази съм я чел доста отдавна, но досега никой не е успял да стъпи дори на малкото пръстче на Джон Броснън.

Включително Лукас и Толкин.

Представям ви едно малко съкровище, което е скрито от обществения поглед, както и от дистанцията на времето. Познато е само на ценители.

Отличава се с много неща, включително и с отривистите си сексуални сцени – подобно на „Рим“ и на „Спартак“,  само дето не е сериал, а художествена литература. И действието се развива в бъдещето. Нищо, че е писано отдавна. Джон Броснън винаги е актуален, подобно на Алеко.

Най-якото е, че няма противоречия с технологичната гледна точка на съвременния човек – нещо, което по принцип дразни в олд-скуул фантастиката.

Подобно на Алеко, Джон Броснън, също така, е и визионер.

Издавам тайната, за да можеш винаги да блеснеш като „посветен“, ако случайно попаднеш на среща с писатели-фантасти.

Има само едно нещо, което ме озадачава – как така никой досега не е успял да превърне трилогията в мега як кино хит? Ще напълня гащите от кеф, ако това се случи, честно!

Относно сюжета няма да издам дори кратко резюме, за да не ви отнема и частичка от удоволствието. Нека то да си остане изцяло „за ваша сметка“.

Бих казал: „перфектната книга за лятото“, ако успеете да се сдобиете с хартиеното копие и да си го замъкнете на плажа. Моето не си го давам за нищо на света.

Книгата я има и из нета за хората, които знаят къде да търсят, естествено.

Честит празник!

Тихомир Димитров

15 коментара »

 1. Трилогията е размазваща, уникална е просто!

  Коментар от Bran — май 24, 2012 @ 2:59 pm

 2. Виждам само два проблема в теорията ти: 1) Толкин пише по-скоро фентъзи и 2) просто няма как някой да е по-добър от бай Айзък. Евентуално бай Артър споделя първото място заради «Одисеята». А тия «Sky Lords» ще ги проуча, щом ги препоръчваш.

  Коментар от Маркуча — май 24, 2012 @ 6:42 pm

 3. @ Маркуча: Не бих го нарекъл проблем, а разминаване в мненията. Ако изобщо е възможно човек да си изгради мнение за книга, която не е чел (като например мнението, че е по-лоша от тази на друг автор). Субективните мнения, обаче, са напълно нормални, когато се обсъжда нещо толкова субективно, каквото е литературата. Да не говорим за фантастичния жанр, обединяващ сай-фай и фентъзи, между другото. За сведение, хорърът също попада там. Както и историческата фантастика, като всички съчинения на тема Спартак, Хан Крум и прочие, написани от хора, които не са били там. Така че, нямаме проблем с „теорията“. Нямаме и никаква теория. 🙂 Развяваш знамената на байовците, които притежават авторитет, но това, че милиони хора на стаден принцип са се втурнали да четат една и съща книга не я прави автоматично добра. По-скоро потвърждава принципа на стадото, мощта на пропагандата или силата на пиара. Без да омаловажаваме авторитетите, разбира се. Те са заслужили своя висок пиедестал в литературата. Просто високите тиражи не значат нищо. За сведение: червената книжка на Мао, съчиненията на Тодор Живков и.т.н. Първата е с няколко стотин милиона бройки тираж. Е, добре, де, тиражите значат конюнктура, но тя няма нищо общо с класиката, защото конюнктурата е временна, а класиката е форевър. Което не изключва съществуването на класика с изключително високи тиражи. Това тук е класика, която е ценна точно заради това, че е маниакално добра, но е силно неизвестна. Едно бижу, препоръчано ти от човек, който, предполага се, разбира нещичко от книги (без да е задължително). Проучи я, щом искаш. Ще се радвам да споделиш после мнение, дори да не се съгласиш с високата оценка, която й поставям. Благородно ти завиждам, че ще се срещнеш за пръв път с Борснан и с неговите герои…Enjoy! 🙂

  Коментар от asktisho — май 28, 2012 @ 4:56 pm

 4. Ето тук ги има в електронен вариант за тези които четат на компютър или на електронен четец
  http://chitanka.info/person/john-brosnan
  Ще си ги добавя в списъка за чакащи произведения за прочитане, че взеха да се натрупват доста интересни книги 🙂

  Коментар от Miroslav — май 29, 2012 @ 1:14 pm

 5. Развявам знамената на old-school байовците, защото първо техните книги прочетох и заради тях започнах да чета фантастика, каквото и да включва (хорър?!). Чисто емоционални аргументи, както виждаш. Принцип на стадото, мощ на пропагандата, сила на пиара и т.н. са хубави, силни думи и вероятно щяха да хванат дикиш, ако ставаше дума за Джъстин Бийбър — но по онова време се издаваха най-вече класиците на жанра, това и четях. «Господарите» определено е интересна книжка и благодаря, че ме насочи към нея, но не бих сложил Броснан по-високо от Зелазни.

  Коментар от Маркуча — май 30, 2012 @ 11:32 pm

 6. @ Маркуча: по-високо и по-ниско са относителни (да не се повтарям – субективни) понятия. Ще срещнеш и мнения, че след Едгар Алан По, например, всички автори до сега само се опитват да пишат фантастика. Но това не значи, че такова мнение би било вярно. За теб. Относно хоръра – да – зелените човечета, заедно с вампирите и върколаците са фантастични герои, тъй като не се срещат всеки ден по улицата, макар някои да твърдят, че са ги виждали извън книгите и киното 🙂 По-важно от всичко е кефът. Радвам се, че ти харесва Броснън. Доволен съм, че ви запознах и ти желая само приятни минути в световете, измислени от който и да било автор, стига да ти харесва как са измислени. Enjoy!

  Коментар от asktisho — юни 1, 2012 @ 4:37 pm

 7. Аз я четох още като излезе на български – преди повече от 15 години. Златни времена на хиперинфлация и евтини книги 🙂

  Коментар от димитър — юни 3, 2012 @ 1:38 pm

 8. Аз по принцип рядко чета но реших да си сложа един fb2 reader-че на android-a тъй като така или иначе свикнах да чета блогове преди заспиване. Резултатът: първата книжка на един дъх! 😮 Благодарности !! 🙂

  Коментар от afxx — юни 4, 2012 @ 4:57 am

 9. @ afxx: Моля, да ти е честито, следващите също никак не са зле. До ден днешен не мога да си избера кой ми е любимият роман от трилогията.

  @ Димитър: Горе-долу по същото време се запознах с Броснън и аз. А после за дълго се преселих с въображението си горе, при небесните му господари. Дори до ден днешен развивам сюжета в главата си – преди заспиване или просто, когато скучая. Дори съм се изкушавал да напиша продължение, но смятам да си го запазя за лично, егоистично удоволствие. 🙂 Пък и не мога да плувам по-добре от Броснън във водите на Борснън, освен това има достатъчно други интереси теми, по които си заслужава да пише човек.

  Коментар от asktisho — юни 7, 2012 @ 5:18 pm

 10. Любими книги! Любими!

  Коментар от donangel — юни 9, 2012 @ 9:25 pm

 11. Прочетох вече първата част и много се накефих. Благодаря за предложението 🙂

  Коментар от Миро — юни 11, 2012 @ 10:12 am

 12. @ Миро: моля, моля, удоволствието е взаимно! Покрай тази статия взех, че ги прочетох и аз отново. За пореден път.

  Коментар от asktisho — юни 13, 2012 @ 1:37 pm

 13. Благодаря! Точно приключвам сагата за Ендър (мда, и нея не бях я чел) и си търсех някаква хубава фантасктика 🙂 Тази трилогия изглежда доста обещаваща 🙂

  Коментар от Blitz — юни 16, 2012 @ 5:00 am

 14. Обожавам трилогията!!! Много се надявам някой ден някой да се наеме да я филмира – ще е невероятно предизвикателство!!! Благодаря, че ми напомни за небесните господари 🙂

  Коментар от Александрина Колева — юли 4, 2012 @ 10:17 pm

 15. здравей, Тихо! Вчера препрочетох за не помня кой пореден път трилогията, а сега попаднах на твоя пост, защото потърсих мнение за книгата в интернет. И за мен това е на-страхотно написаната фантастика, сюжетната линия се сменя така разнообразно, напрежението, редуването на добро и зло, ВЕЛИКА Е ! не мога да не подкрепя разочарованието, че няма филм по книгата, но не съжалявам прекашено много. От една страна, вероятно няма да може да се предаде емоцията, от друга – насилието ще дойде в повече. Иначе сега като я четох, си представях Анджелина Джоли като Джан, а Майлоу – Джъд Лоу, Ашли – Скарлет Йохансон, т.н. Ти написа, че е най-добрата фантастика, но дали има други книги, които да са поне близки до тази, съжалявам, че Броснан няма други книги. Поздрави!

  Коментар от Lina Mladenova — май 18, 2013 @ 5:36 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: