Писателският блог на Тишо

август 22, 2011

Теория на просперитета

Натиск и търпение. Трябват само натиск и търпение. 

/Стивън Кинг, Изкуплението Шоушенк/

Написал съм толкова много текстове за духовно развитие и личностно усъвършенстване, че спокойно мога да издам поредния селф-хелп наръчник. Няма да го направя, защото съм уморен от селф-хелп наръчници.

Уморява ме дори само идеята да публикувам книга и да очаквам възнаграждение за знания, които не ми принадлежат. Те просто минават през мен. Навлизат в света чрез широко отворената ми уста. Непрекъснато използвам този блог като учебник и сам прилагам неща, за които вече съм писал. С известно закъснение във времето и с голямо учудване от резултатите (в положителния смисъл).

Подобни текстове обикновено се раждат сами, под натиска на интуицията. Бързат да излязат, докато все още са „топли“. Зарязвам всичко и сядам да пиша веднага, без много-много да му мисля. После винаги разбирам, че някой някъде е трябвало да ги прочете – точно в този момент и точно във вида, в който са поднесени.

Направих си труда да подбера най-добрите заглавия, които подтикват към действие. Озаглавих ги „Теория на просперитета“, защото практиката зависи единствено от теб. На този свят има шест милиарда души и шест милиарда персонални решения, но всички те следват едни и същ принцип. Това е природният Закон на изобилието. Опит за обяснението му е тази колекция. А резултат от разбирането му ще бъде твоят личен просперитет. Никой не е изключение от правилото. „Трябват само натиск и търпение“.

Приятно четене (текстовете се отварят в нов прозорец):

За един пробит долар или теория на просперитета 

Съмнявай се в неуспеха. Търси сигурни доказателства за неговата невъзможност. Не завиждай, раздавай се умно и помни, че всичко е игра. Размерът няма значение, защото винаги печелиш, когато губиш, а ръка, която дава, никога не обеднява.

Предизвикателствата по Пътя 

Фанатик съм на тема духовен = материален просперитет. Мисля, че да избираш между двете е крайно ограничаващо. Освен това мисля, че е тъпо. Не може да живееш „осъзнато“, ако нямаш пари да си платиш тока. Да, има мъдреци, които живеят на свещи, но при тях е резултат от избор, а не от икономическа принуда. Рано или късно ще решиш да се заемеш със себе си и ще потърсиш решения, които да променят живота ти към по-добро. Ще ти се явят такива решения, защото „който търси – намира“, а посоката винаги е само една – нагоре. „Каквото повикало, такова се обадило“ и „външното прилича на вътрешното“, но забележи – промяната трябва да започне от вътре. „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“ – съветва Майка Тереза. Аз бих добавил само, че няма да успееш да промениш света. По-лесно е да промениш себе си. Ето и част от предизвикателствата, които ще срещнеш по Пътя.

Удобни ли са ти патериците? 

Един нечовечен пост и

Един човечен пост 

За компенсация 🙂

Сбъдването на желания – някои практически аспекти 

Точно така: практическо ръководство по сбъдване на желания! Какво повече му трябва на човек? Виж какво.

Моето малко гениално откритие! 

Чети и ще разбереш.

Луксът на 21 век 

Почти всеки дом вече има вана, а ягоди и шампанско почти всеки може да си позволи. Въпросът е да намериш време, за да им се насладиш. Луксът на 21 век е времето. Свободата се измерва с времето, което можеш да отделиш на себе си. За важните неща. А светът е само огледало на вътрешния ти мир. Мир – в буквалния смисъл на думата.

Проклятието на щастливеца 

Нека „проклятието“ и „щастливеца“ да се четат в кавички…

Хубав живот 

Питам се: „Какво е хубав живот?“ и си отговарям сам, като абсолютен шизофреник. Отговарям си, обаче, какво той не е. За да стигнем заедно до усещането за Good Life.

Бъдещето е сега! 

За мен и за теб може би изгледжа различно, но никой не е обещавал, че ще сънуваме един и същ сън. Няма значение какво сънуваме, всъщност. Хубави и лоши сънища няма. Има значение само дали ще успеем да се пробудим в съня.

Да постигнем изобилието с даване 

Това есе се радва на голям интерес от страна на читателите. Оказа се доста полезно. Доведе до написването на това:

Да постигнем изобилието с даване – капаните 

това:

За щедрите бедняци и богатите скръндзи 

и това:

Третият път към изобилието 

Последното се оказа най-полезно от всички…

На добър час!

Тихомир Димитров

7 коментара »

 1. благодаря за попътния вятър по пътя на просперитета

  Коментар от stefan.rusev — август 24, 2011 @ 11:41 am

 2. Тишо, на мен много не ми харесват романите и разказите, но точно тези постове, които пишеш, са нещо стахотно! Всеки път като ги чета, си казвам „ей, как хубаво формулирано и казано, точно както си е!“ 🙂 Продължавай все така 🙂

  Коментар от Лита — август 24, 2011 @ 5:21 pm

 3. Благодаря ти, Лита, ще продължавам, а за романите и разказите не се безпокой – има кой да ги харесва и тях 🙂

  Коментар от asktisho — август 25, 2011 @ 10:58 am

 4. Силно начало – поздравления..
  Съвсем наскоро ме осени прозрението :), че всичко написано първо е било изживяно, а след това описано, така че не е важно колко книги съм прочела, колко философии и духовни учения теоретично съм опознала, важното е да живея – пълноценно, осъзнато, смислено и то днес, сега, в този момент 🙂 – и колкото и банално да звучи, това си е трудно изпълнима задача :)))

  Това което ме накара широко да се усмихна е: “уморен от селф-хелп наръчници“, защото когато в главата ми имаше твърде много въпроси, търсех отговорите именно в такъв тип книги, и сега осъзнавам, че тогава съм пропускала живота, той просто е отминавал със секунди, минути…години. Важно си остава действието, като бездействието също е вид действие :)))).

  Харесва ми провокацията в твоите текстове, защото освен да обобщаваш из многото теории, ти предизвикваш към действие! Натиск и търпение! Чудесен подбор! Благодаря ти!

  А разказите ти ги обожавам…И очаквам нови :)))))

  Коментар от maya.sirakova — август 31, 2011 @ 11:15 am

 5. @ maya.sirakova: Ехаа, супер! Мерси много, Мая. Всъщност, ти написа още една „глава“ от „наръчника“ току що. Без да искаш 🙂

  Коментар от asktisho — август 31, 2011 @ 12:04 pm

 6. Комплименти за блога!

  Коментар от Mr X — август 31, 2011 @ 4:22 pm

 7. 10x, Mr X

  Коментар от asktisho — септември 1, 2011 @ 8:48 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: