Писателският блог на Тишо

ноември 29, 2010

Книга срещу е-книга

Защо да избираме, след като можем да имаме и двете?

В ноемврийската среща на клуб „Спри и помисли” изнесох лекция на тема: „Книга срещу е-книга. Защо да избираме? Можем да имаме двете!” Мисля, че темата е интересна, затова ще споделя малко опит / знания / идеи тук, с вас.

Mожете да гледате видео запис от презентацията на клубния сайт.

Хартията или електронния вариант? Пред този избор са изправени читателите, авторите и издателите, които работят за тях, литературните агенти, критиците, търговците, маркетолозите, разпространителите и куп други хора.

Е-книгата безспорно има своите предимства. Кои са те?

Първо, издава се изключително лесно. Нужна е съвсем обща компютърна грамотност и някой приятел, който да ти помогне с форматирането, ако не можеш да се справиш сам. Така всеки автор може да се превърне в издател и то – практически безплатно.

Е-книгата се разпространява изключително бързо. Няма кашони, доставки, консигнации, зареждане, поръчки, транспорт. Има само attach и send. Или направо: publish. Къде? В блогове, социални мрежи, форуми, онлайн книжарници и библиотеки, сайтове за споделено съдържание. Едно добро място е Scribd, ако искате споделяте с целия свят. Ъплоудът отнема по-малко от 30 секунди и съдържанието се индексира чудесно в гугъл. Има и други интересни места, разбира се. „Който търси – намира”.

Е-книгата носи приходи. В страни, където авторското право и буквата на закона се спазват фанатично, търговията с е-книги процъфтява. Тук едва ли ще успеете да събирате пари за достъп до файл. Някой веднага ще го разпространи безплатно, защото потребителите са свикнали всичко в нета да е безплатно. Но вие работите за тях – потребителите, така че: длъжни сте да им осигурите безплатен достъп. Хич да не ви се свиди! Изцяло във ваша полза е. Ако творбата ви е добра, тя за кратко време ще стигне до стотици, хиляди, че защо не и десетки хиляди души. Кажете ми, кой автор не обича книгите му да се четат? Не е ли това целта, в крайна сметка? Хонорарите отиват в канала. Книгите остават.

Е-книгата гарантира пряка връзка с читателя. Когато си купувате книга от книжарницата, вие рядко можете да наругаете или да похвалите автора й директно в очите. При е-книгите е достатъчно само да цъкнете върху някакъв линк.

Е-книгата не тежи и не заема място. Във всеки елементарен четец ще съберете толкова книги, колкото не можете да прочетете до края на живота си. На това му викам удобство. Да живеят технологиите!

Е-книгата е с интерактивно съдържание и динамичен дизайн. Можете да я променяте колкото си искате. Аз, например, няколко пъти коригирах дребни печатни грешки, забелязани от читатели. Накрая се отказах, защото видях, че тая работа няма изглед да свърши скоро. Тогава от читанката удариха мощно технологично рамо и сега най-добре редактираната версия на „33 любовни истории” е именно там, при това – в txt, fb2, epub и sfb формат.

Е-книгата е лесно достъпна. Не се нуждаете от никакви посредници, за да могат читателите да стигнат до вас. Достатъчно е само да имате сайт, блог или профил в социалните мрежи. Най-добре и трите, взети заедно.

Е-книгите са традиционно по-евтини от хартиените, дори безплатни, какъвто е масовият случай в БГ. Нормално е – в производството им се влагат по-малко средства. Което не значи, че трябва да подходите немарливо към корицата, съдържанието или графичното оформление на вашата е-книга. Напротив, постарайте се да е на нивото на хартиените книги. Аз не успях да се справя с тази задача сам, но добри хора се притекоха на помощ. Поетесата Биляна Карадалиева и дизайнерът Пенко Скумов са само двама от тях. Скоро ще пиша допълнително по въпроса.

А какво стана с добрата стара хартиена книга? Способни ли са новите технологии да я погребат изцяло в миналото?

Успяха ли да погребат радиото, телевизията и вестниците, както се твърдеше? Не. Дори напротив, появиха се е-радио, е-вестници и е-тв. Умножиха се хартиените издания, заради технологичните иновации в печата. Изчезна ли хартията от офисите заради дигитализацията, както се твърдеше?  Не. Започнахме да рециклираме по-добре и сега отпечатваме дори имейлите си на хартия. Технологиите са само средство, уважаеми, не цел.

Книги ще продължава да има, докато хората продължават да имат нужда от тях.

Книгата е достъпен, но престижен подарък. Тя има лична, сантиментална, бутикова и колекционерска стойност. Удобна е за четене в леглото, на плажа, в тоалетната и на други в(л)ажни места. Самият аромат на хартия и печатарско мастило е приятен, опияняващ за мнозина.

Просто технологиите ще си кажат думата и в книгоиздаването. Тук те водят до по-добри възнаграждения за авторите, по-висока печалба за издателите и по-ниска крайна цена за читателите. При същото или по-високо качество на печата. Копнея за деня, в който пърата принт-он-демнад печатница с достъпно онлайн разпространение ще заработи в България. Копнея да видя Espresso Бook Мachine в Българската народна библиотека. Очаквам да видя кои ще са българските Lulu Publishing с нетърпение.

Ще поживеем и ще видим.

Кратка презентация на темата: тук.

Моите е-книги: тук, тук и тук.

Тихомир Димитров

5 коментара »

 1. Благодаря ти за полезната презентация, която направи в Клуб „Спри и Помисли!“ и за не по-малко интересната и полезна дискусия, която се получи след това. Радвам се, че познавам иновативно мислещ и идеен човек като теб и ти желая много успехи в начинанията!

  Коментар от Иво Илиев — ноември 29, 2010 @ 1:28 pm

 2. Мерси много, Иво! В клуба срещам нови идеи, лица и хора, с които по принцип се разминаваме в ежедневието. И, ако ми позволиш, нека ти върна комплиментите, заради чудесния ти организационен талант! Радвам се, че винаги успяваш да намериш начин тези срещи да се случат. Защото, луксът на 21 век е…времето, нали така? Погледнат от този ъгъл, клуб „Спри и помисли“ е едно наистина „луксозно“ преживяване.

  Коментар от asktisho — ноември 29, 2010 @ 2:04 pm

 3. Хубаво написано…И все пак – хартиените книги ще си останат предпочитани за отчаяните романтици. Някак си не ми се връзва хубава вечер, приятна музика, чаша вино и …електронен четец 🙂

  Коментар от Све — ноември 29, 2010 @ 8:10 pm

 4. @ Све: О, много хора, които замениха печатното мастило с електронно няма да те разберат. Приеми го като личен избор. И уважавай чуждия избор. А за „отчаяните романтици“ съм напълно съгласен. Причислявам се към тях, но без да отричам новото. Сигурен съм, че и при теб е така. Според мен, автори и издатели трябва да обединят усилията си, за да предоставят на читателите максимално богат избор, като форма и съдържание, защото реално ние работим за вас, читателите. Една от движещите сили съм това да се случва у нас. Мисля, че моментът все още не е узрял, но за сметка на това обичам да експериментирам. Предимно със себе си. Технологиите също си казват думата. Принт-он-деманда ще реши проблемите с разпространението и високите цени на книгите. Всеки, който обича хартията и аромата на мастило, ще може да си ги осигури. Електронното мастило е за по-практичните. Еднакво уважавам двата избора. Всъщност, за мен, като автор, единственото, което има значение, е книгите ми да се четат. Затова не поставям никакви ограничения. Други хора също ме последваха. Раздавайки ще постигнем повече изобилие. За всички. И за себе си включително. Стига сме се стискали вече! От този свят ще си тръгнем точно така, както сме дошли на него – с празни ръце! 🙂

  Коментар от asktisho — ноември 29, 2010 @ 10:27 pm

 5. ИЗброил си (предимно от гледна точка на бизнеса, а след това и на автора а малко читателски за цвят) предимства на електронните книги, а за хартиените казваш само: „ми няма да умрат, както не мряха театъра и киното“. Демек не изброяваш, а и не само ти, (рационални!!!) предимства на хартиените книги.

  Коментар от Георги Фурнаджиев — декември 18, 2010 @ 2:20 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: