Писателският блог на Тишо

април 29, 2010

Вибрацията на думите

Българите сме емоционален народ. Обичаме силните чувства. Изразяваме ги шумно. Това най-вече личи по думите, които използваме:

„Страхотно беше!”

„Адски много се изкефих!”

„Жесток купон!”

„Ужасно хубаво е тук!”

„Страшен си!”

Независимо от положителната емоция, която влагаме в тях, вибрацията на думите страх, ужас, ад и жестокост няма как да  бъде положителна.

Думите вибрират. Влизат в резонанс с нашите мисли и действия, отпечатват се върху „интонацията” на ежедневието ни. Навикът да използваме думи с негативен заряд може да промени посоката на целия ни живот, без дори да го осъзнаваме.

Макар да се занимавам професионално с думи, аз също дълго време игнорирах факта, че от устата ми излиза вибрацията за „ад”, „жестокост”, „ужас” и „страх”.

Специални благодарности на Елена, която ме светна да спра.

Оттогава много внимателнио подбирам изразните средства и започнах да забелязвам негативния словесен водопад, който ме залива от всички страни: от реклами, разговори, филмови диалози, текстове на български автори в книги, вестници и списания, отвсякъде. Добре прикрити зад маската на позитивизма, изразите с отрицателен заряд имат силата да променят полюса на живота ни от + към – . Достатъчно е само веднъж да гледате новините или да се качите в претъпкан автобус около шест вечерта, за да видите, че никак не сме щастливи…

Вибрацията на думите е с подсъзнателно значение. От „адски хубаво” подсъзнанието разбира само „адски”. И ти дава ад. Съществуват научни доказателства за това. Съществуват мантри. Но тук няма да ви занимавам с тях. Който иска да вярва, който не – пожелавам му „страхотни преживявания!”

Все пак ще завърша с малък експеримент, за да бъда по-убедителен.

Напишете на един лист думата „радост”, а на друг – „тъга”. Напишете ги поне десет пъти. За предпочитане двадесет пъти, но най-успешен ще бъде експериментът, ако напишете „радост” и „тъга” по сто пъти на отделен лист.

Обърнете внимание на процесите, които се случват в тялото ви, докато пишете:

ТЪГА

Свива ли ви се стомахът? Натежава ли ви главата? Изникват ли тъжни спомени от миналото: загуба на близък човек, погребение, раздяла, разочарование, неуспехи? Изплуват ли такива страхове във въображението ви? Притеснявате ли се за бъдещето? Обзема ли ви лека паника? Ако отговорът на всички тези въпроси е „НЕ”, тогава изчакате  действието на наркотиците и/или алкохола да премине и  опитайте отново на трезва глава.

РАДОСТ

Сто пъти. Сещате ли се за вашите деца, докато пишете? Иникват ли образи на най-добрите ви приятели? А спомени от детството? От летните ваканции? От почивките на море? От игрите пред блока? Сещате ли се за първата голяма любов? За първата целувка? Появяват ли се в главата ви мисли за страстен секс, за успехи в кариерата, приключения зад граница, вълнуващи преживявания? Ей така, ни в клин, ни в ръкав? Обзема ли ви лека еуфория? Повдига ли ви се настроението? Става ли ви по-леко на душата?  Ако отговорът на всички тези въпроси е „НЕ”, значи се нуждаете от среща с психиатър.

Шегувам се.

Но, при всички случаи, затвърждавайки вибрацията на думите с писане, съсредоточавайки мисълта си върху тях, вие ще усетите и съответните физиологични промени. В по-малка или по-голяма степен, зависеща от вашата чувствителност, тялото ще реагира, мозъкът ще подхвърля отговарящи на емоцията спомени, въображението ще генерира адекватни на емоцията образи.

Експериментът, обаче, не свършва до тук. Това беше само първата му част.

Сега вземете листите и прочетете това, което сте написали. На висок глас. Можете ли да извикате сто пъти ТЪГА? Ама така, че да звучи радостно в собствените ви уши? Да предизвиква възторг! Защо не се получава? Запишете се на видео, докато го правите. След това прегледайте записа. Обърнете внимание на езика на тялото, на жестовете, на интонацията. Изглеждате ли щастливи? Полезно и приятно е човек да се види отстрани. Поучително. Ще се позабавалявате с опита да звучите еуфорично и възторжено, докато крещите ТЪГА-ТЪГА-ТЪГА. Сто пъти

А сега произнесете РАДОСТ. Само веднъж. Но така, че да ви стане тъжно. Дори най-убедителните артисти ще изглеждат фалшиво, опитвайки се да налучкат правилната интонация за думичката „радост”, която да изразява тъга. Защото „радост“ носи много силна положителна вибрация.

Можете да завършите експеримента приятно. Прочетете сто пъти „радост” на висок глас. Наслаждавайте се на промените, които ще настъпят веднага след това. Наблюдавайте събитията през целия ден. Накефихте ли се?

Тогава следващият път, когато чуете или видите някой „адски” много да се кефи на нещо, моля ви, дайте му да прочете тази статия!

Тихомир Димитров

19 коментара »

 1. Статията е страхотна. Прочетете книгата на Масару Ямото „Тайните на водата“. Горещо я препоръчвам на всеки мислещ индивид.

  Коментар от михал — април 29, 2010 @ 3:35 pm

 2. Чудесен пост! Поздравления! Също винаги призовавам към позитивно говорене и изхвърлне от речника ни подобни думи, защото освен всичко друго, те имат корен в духовния свят – каквото кажеш(посееш), това ще се случи(пожънеш)!
  Още веднъж – браво!

  Коментар от deni4ero — април 29, 2010 @ 3:41 pm

 3. Сега като се замисля… не знам дали е от това… но от 10-ина години се старая да избягам от лошите думи и всички мои познати ми определят като весел, щастливец, засмян…
  Изобщо не се съмнявам, че думите имат своята тежест и правилното им използване е от изключителна важност. Дори това се отнася за всички думи, не само за линията позитив-негатив. Това е моето мнение. Успех!

  Коментар от Demetrii — април 29, 2010 @ 8:08 pm

 4. @ Demetrii: Ами, да ти кажа, може и от това да е 🙂

  Коментар от asktisho — април 29, 2010 @ 8:19 pm

 5. @ михал: „страхотна“ ?! 😛 Иначе откритията на Масару Емото имат много общо с това, за което говорим тук, да.

  @ deni4eto: мълчаливо се покланя с шапка на гърдите 🙂 Понякога думите са излишни…

  Коментар от asktisho — април 29, 2010 @ 8:24 pm

 6. Това просто е вярно.
  Благодаря, че сте решили да пишете за това! Има нужда от подобни статии.
  Поздравления!

  Коментар от Миглена Петкова — април 29, 2010 @ 8:45 pm

 7. Браво! Поздравления! И още нещо – отрицателните изречения. Например някои казват „Няма ли да обядваш?“ вместо „Ще обядваш ли?“ Очевидно двата варианта носят различни емоции и различна нагласа за отговор. Освен това отговор „Да“ на първото изречение не значи нищо!

  Коментар от Н. Киров — април 29, 2010 @ 10:16 pm

 8. Тишо, ти предизвика в мен вибрации! Статията е уникален български практичен вариант на избор на начин на мислене и следователно изразяване. Достойна е да бъде прочетена от всеки българин! Най-много ми харесват изводите от двата варианта „ако отговорът на всички тези въпроси е „НЕ“ …“ Не се шегувам!

  Коментар от Цветанка — април 30, 2010 @ 9:11 am

 9. Samo iskam da kaja,4e ne samo v Bulgaria se govori taka, Az jiveq v Ispaniq i vi garantiram ,4e horata tuka sy6to govorqt taka.
  „Me lo pasé de miedo“ -> Prekarah si strahotno. „Miedo“ -> Strah.
  „La cerveza esta de muerte“ -> Birata e ubiestvena „Muerte“- > Smyrt
  Itn….

  I mislq,4e vyv vsi4ki ezici se upotrebqvat,tezi negativni dumi.

  Prosto iskah da uto4nq,poneje govorish samo za bylgarskiq.

  Pozrdavi.

  Коментар от Radoslav — април 30, 2010 @ 3:19 pm

 10. @ Радослав: Мерси за справката! 🙂 Примерите са взети от българския, да, но съм сигурен, че „лошата хигиена“ на езика не е само български патент.

  Коментар от asktisho — април 30, 2010 @ 3:44 pm

 11. Познавам един кубинец, живеещ в БГ от 30 години, който говори български по-добре от нас сигурно. Веднъж ми разправяше за изрази, които му отнело много време да разбере, за които ние даже не се замисляме.

  Пример, негов познат му споделя: „Хвърлих му вика един хубав, здрав бой, после 2 седмици лежа в болницата“.
  Той не можеше да проумее как асоциираме това бедствие с думите „хубав“ и „здраве“. Но трябва да си пълен параноик на тема положителни емоции, за да избягваш изрази като „Няма ли да ядеме“ :-)))

  Коментар от Бай Благой — май 2, 2010 @ 10:24 pm

 12. Силата на думите ….Как беше…“Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя.“!
  Думите обличат емоциите ни – в повечето случаи вярно. И обратно! Можем сьзнателно да настроим емоциите – тьжно за думата „щастие“ или да облечем с положителна емоция „скрьб“. За експеримента! Да, важни са и вибрациите, които те оставят! Толкова сме свикнали да говорим; с думите, че рядко осьзнаваме какьв точно ни е речника; какви думи използваме и дали са на място.
  ПО-горе, в коментарите е написано как да се избегнат „лошите“ думи. И аз се стремя да употребявам по-малко частицата „не“,когато си мисля за нещо или казвам и искам да се настроя положително. Кога с по-мальк, кога с по-голям успех. Естествено усещам положителния резултат на положителната нагласа, облечена в позитивни думи! :)Разбира се и „не“- то е „не“, в следствие на отговор на вьтрешния ми глас за обоснован отказ.
  Идеята е, че ние се настройваме положително с „положителните“ думи 🙂 и постепенно ставаме „глухи“ за негативните думи на другите хора! Влиянието им отслабва.
  Иначе, ако просто хвьрляме някакви думи, само си брьщолевим – понякога и от това се нуждаем, за разсейване и освобождаване на напрежението. Може би и думите ми дотук са някакви брьщолевения! 🙂 Писах, както чувствам и мисля!

  Коментар от Надежда — май 3, 2010 @ 11:03 am

 13. значи аз разбирам текста така: като кажеш ‘бирата е убийствена’ не е хубаво щото използваш думата убийство, което е асоциация със смърт и предизвиква незнам си какви лоши вибрации……а като кажеш ‘да му е.а майката’ е хубаво щото е.а е хубаво нещо и предизвиква хубави асоциации/вибрации, майка също е хубаво нещо….следователно трябва човек да псува по цял ден хората, щото ще предизвика добри вибрации…само че защо си мисля, че в реалния живот е малко по-различно?

  Коментар от реалист — май 4, 2010 @ 8:36 am

 14. Хубава статия Тишо!Невероятно е как можем да влияем на живота и реалноста си чрез нагласата и съзнанието си. Често отправяме обиди към някого дори и непознат, без да влагаме много умисъл в това, което казваме … “ Ех,тоя глупак/нещастник какво направи…“, правим го докато вървим, шофираме,работим, пазаруваме, докато се забавляваме дори…. В крайна сметка всичко това остава в нашето съзнание и рефлектира върху нас самите!
  Мечтая всички да бъдем малко по-позитивни и толерантни един към друг и живота ни би бил много по-добър!!
  Прекрасен ден Ви пожелавам!!! 🙂 😉

  Коментар от Bory — май 4, 2010 @ 2:19 pm

 15. @ Bory: Да ти се връща 🙂

  Коментар от asktisho — май 4, 2010 @ 3:07 pm

 16. Не мога да остана безучастен и аз към верността на думите в тази статия. Имаме нужда от хора, които виждат света по този начин. Поздравления и очакваме други подобни попадения.

  Коментар от MiNo — май 5, 2010 @ 2:16 pm

 17. Взимам си бележка,даже мислите ни могат да донесат радости или тъга у някого,всичко е съзнание,всичко се поема и предава по невидими пътица във пространството.

  Коментар от шаренката — юни 6, 2012 @ 1:14 pm

 18. Съгласна съм с експеримента. Само, че аз правя само една част от него- щастливата. Благодаря за щастливите неща в живота ми с 20-30 изречения, и с всяко следващо ми става все по-добре и по-добре. Много е важно да мислим какво говорим. Пожелавам успех на всеки в начинанието… Една думичка, и си там 🙂

  Коментар от Александра Стоянова — септември 28, 2013 @ 9:49 pm

 19. @ Alka Land: Trude that! 🙂

  Коментар от asktisho — октомври 4, 2013 @ 12:42 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: