Писателският блог на Тишо

ноември 10, 2009

Какво се промени?

По цял ден слушам вайкания. Работите отиват на зле. Износът е умрял. Строителството е закъсало. Хотелите са празни. Спад в продажбата на автомобили. Инвестициите са замразени. Кредитите са несъбираеми. Дълговете растат. Хазната е празна. Уволняват хора. Влизам в аптека. Опашка за маски. Маските са свършили. Паника!

Светът изглежда различно от миналата година по това време.

Явно доста неща са се променили.

Питам: какво се промени?

Вкусът на храната ли стана различен? Любовта ли започна да боли по-малко? Сексът ли загуби първосигналната си важност?

Вносителите от други страни, като не купуват български консерви, дали стоят гладни?

Гледам, хората не са отишли да живеят в пещери. Обитават къщи и апартаменти, както преди. Какво като са спрели да строят? Значи няма за кого. Да вдигнеш хотел в Генерал Сусурлево не значи, че автоматично тълпи туристи ще дойдат и ще го напълнят. Генерал Сусурлево и без хотел си беше по-добре.

Като спря да купуваш коли, да не би да тръгна пеш? Щото аз така направих. Продадох колата и оттогава вървя пеш. Чувствам се бодър и в приповдигнато настроение, а  шкембето ми изчезна по естствен път. Но не гледам много хора да са последвали моя пример. Народонаселението продължава да задръства улиците и да обгазява ситуацията с шибаните си таратайки. Който няма пари за нова очевдино поддържа стара. По-скъпо излиза, уверявам ви!

Какво се промени?

Спря да инвестираш в някакъв проект. Да не би да избра друг, по-интересен? Не, стоиш и чакаш по-добри времена. Има да чакаш! Пък и сега банките обещават високи лихви. Що да не си вложиш паричките „на сигурно” в банка? Помниш ли какво се случи предния път, когато банките обещаваха високи лихви? Парите са илюзия, my friend, жива илюзия, която се храни с човешката алчност.

Българите получават най-ниските заплати в Европа. Тъжен, но всеизвестен факт. Защо тогава българските компании, като решат правят икономии, винаги започват от персонала? Теоретично, той би трябвало да е най-евтин. Теоретично, няма как да свършиш цялата работа сам. Но практически престижът на компанията ти е съшит с бели конци, а производителността на труда в нея е близка до нулата. Ето защо!

Ако опашката за маски не те навежда на мисълта, че е крайно време да си изхвърлиш телевизора, не знам какво може да те накара да го направиш.

Не мога да разбера, защо когато цените чупеха рекорд след рекорд хората се скъсваха да пазарят, а сега, когато намаленията в повечето сектори гонят равнища между 15 и 40 %, изведнъж всички спряха да купуват? Това не е ли признак за стадно поведение?

Питам: какво толкова се промени?

На пръв поглед – нищо. Не е така. Аз ще ти кажа какво се промени. Обективните факти останаха същите, променило се е само отношението ти към тях. Ако преди година и половина 2000 евро на квадрат ти се струваше приемлива сделка, днес вече се мръщиш на 800 лв, защото си наясно, че тези пари няма как да ги избиеш от наеми в град, в който хората получават 400 лв месечна заплата. А безработните им завиждат…Проблемът е, че преди година и половина те пак получаваха 400 лв. Твоят акъл, обаче, тогава беше другаде…

Не виждам нищо по-нормално от грипна епидемия в началото на зимата. Но тази година грипът не е просто грип. Това вече е свинщина! Вчера една мацка ми каза: „болна съм от пичи грип”. Разбирам я. Тя си изхвърли телевизора. Време е да го направиш и ти! Освен ако не смяташ, че целодневната компания на Иван и Андрей е в състояние да компенсира опашката за маски и спам-потопа от големия кеш.

Нищо не се е променило. Променило се е, приятелю, само отношението ти към света. А то е базирано на страх – страх, който дори не е твой.

Мисля, че е крайно време нещо да се промени!

P.S

Ако харесваш тази публикация, има голяма вероятност да харесаш и последната ми книга: „Душа назаем“. Можеш да изтеглиш безплатно съдържанието оттук или да поръчаш хартиено копие (с автогаф) оттук. Доставката е безплатна за територията на България.

Тихомир Димитров

35 коментара »

 1. Ако работата беше до изхвърляне на телевизорите, да направим една кампания!

  Другаде е болката – компютърът под шапката трябва да се репрограмира като се изтрие завинаги античната програма „казаха по телевизията, писаха вестниците”…

  Коментар от Графът — ноември 10, 2009 @ 11:19 am

 2. Много добре написано. Като го чета така синтезирано написано, още повече ми се изправят косите.

  Коментар от Игри — ноември 10, 2009 @ 11:21 am

 3. Много точно попадение с тази статия!

  Хората трябва да се замислят над тези неща. Лошото, е че когато кажеш нещо такова на хората те могат и да се обърнат срещу теб, защото ти им предлагаш една по трудна алтернатива, алтернативата да мислят вместо да се носят по течението, а който е мързелив, а те не са малко ще се обърне срещу теб.

  Поздрави

  Коментар от Григор Йовов — ноември 10, 2009 @ 11:37 am

 4. 🙂 Променяш се ти, че сега обръщаш внимание на тия неща 🙂 Иначе нещата по темата не са се променили кой-знае колко поне в последните 10 години. Кой го беше казал, „колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите“ 🙂

  Коментар от Васил Колев — ноември 10, 2009 @ 11:45 am

 5. Внушеният страх и внушената вина са най-силните оръжия на манипулацията (и нямам предвид световна конспирация, а системата, в чието изграждане сами участваме). Никой не ни го прави това, сами си го правим. Все повече се засилват признаците на някакъв изкривен вариант на Стокхолмски синдром, на който се наслаждаваме с кръчмарски вечерен мазохизъм.

  Коментар от Ангел Славчев — ноември 10, 2009 @ 11:54 am

 6. Ми да Тихомире, пак си целнал десятката! Безумието продължава с пълна сила. След световната криза и свинския грип ще изровят некоя друга сензацийка. Винаги съм казвала- данеби на нашите майки и баби да им е било по-лесно???? Всички гракват- ,,Аааа те са живеели по-спокойно!“ Да бе да, баба ми е родила 8 деца и е готвела и пекла хляба на цялата фамилия /къде 25-30човека/ и е копаела и оряла наравно с всички. Майка ми излизаше в 07.00ч сутрин и се връщаше в 17.30часа с документи подмишница- да си довърши и в къщи + домакинската работа и 2 деца. Сега – автоматична пералня, миялна машина, микровълнова, печки с инфрачервени лъчи и т.н., и т.н. Не мога да разбера защо стана национален спорт да ревем за ВСИЧКО! Ами нема да отидеш на кафе- ще се разходиш в парка. Нема да отидеш да пазаруваш в МОЛ-а, е потичаш с децата си на стадиона. Няма да изпушиш една кутия цигари- ще разточиш кори и ще направиш една вкусна баница. Свинския грип- ами ДА!- всяка година си има епидемии от най-различни вируси. Само, че за този грип се знаеше още от юли месец. Защо не се запчна кампания в медиите – за симптомите, какво трябва да се предприеме, и т.н. Ами – ,,Аз отидох в аптеката, там ми дадоха нещо си, пих го , ама на не ми мина!!!!“ Нещо нищо не се е променило. Никой не поглежда себе си- абе аджеба що вървя в тез боклуци аз, как може да търпя еди какво си?? Ама не- по-лесно е да си кажем – ми то какво ще променя нещата? По-лесно ми е да мрънкам и да плюя по всичко и по всички. Ако всеки бе разсъждавал така – нямаше да има дори България сега, Левски щеше да си стои в къщи и да мрънка. Ботев щеше да си драска стихчета на някое бюрце и да рони сълзи. Ходих в две балкански държави за кратък период от време- Ами националните им знамена навсякъде, надписите ВСИЧКИ на родния им език, музиката която звучи- само тяхна. Е, питам АЗ- дори знамето на нашето кметство е толкова опърпано, че не е ясно какъв е цвета му. И на въпроса ми – ,,Защо?“- ми бе отговорено- ,,ЕЕЕЕЕЕЕЕ, ти пък кво гледаш сега? Кви поблеми имаме да решаваме, ти – знамето!“ Защото чакаме някой друг да свърши всичко, някой друг ни е длъжен с нещо, някой друг да ни оправи! И в двата смисъла!!!! Усмивки от морето, че то стана роман!

  Коментар от Ван — ноември 10, 2009 @ 11:57 am

 7. „Ако опашката за маски не те навежда на мисълта, че е крайно време да си изхвърлиш телевизора, не знам какво може да те накара да го направиш.“

  Много силен! Много! Браво!

  Коментар от Калин — ноември 10, 2009 @ 12:07 pm

 8. @ Калин: 😉

  Коментар от asktisho — ноември 10, 2009 @ 12:26 pm

 9. Тише, ти ли си на снимката? 🙂

  Коментар от Emaiv — ноември 10, 2009 @ 1:26 pm

 10. Какво очакват масите от маските? На кутията им пише: „Ефективност на бактериалното филтриране-99.4%“ Това означава, че маската няма да спре всички бактерии. Какво остава за вирусите, които са много по-малки – според Wikipedia „само“ около 100 пъти(http://en.wikipedia.org/wiki/Introduction_to_viruses). Маска, която ще спре вирусите, ще ти спре и дишането.

  Явно е, за предпазване маските не стават. Ама са модерни … както и вайкането. Износът замрял? Лошо е, ама ако си производител! Спад в продажбите на автомобили? Лошо е, ама ако си продавач; ако си купувач това са спестени пари! (Да ме извиняват банките)ама с несъбираемите кредити е същото.

  Трябва да променим нещо и това сме самите ние. Трябва да спрем да се гордеем с това че: ни е страх; сме в криза; сме бедни; сме стари; сме необразовани; сме болни; сме глупави. А след това … да престанем да се „осмелим“ и да се образоваме/обогатим/оздравим/поумнеем. А може и да се подмладим … ако като Тишо ходим пеша и не гледаме телевизия.

  Коментар от Иван — ноември 10, 2009 @ 1:26 pm

 11. Хубава статия, Тишо. Съгласен съм май с повечето неща, освен с едно:

  „Не мога да разбера, защо когато цените чупеха рекорд след рекорд хората се скъсваха да пазарят, а сега, когато намаленията в повечето сектори гонят равнища между 15 и 40 %, изведнъж всички спряха да купуват? Това не е ли признак за стадно поведение?“

  Ами не знам за другите, но на мен ми намалиха заплатата 🙂 Пак добре че имам работа де, ама при положение, че ми я намалиха с 50%, тези отстъпки от 40% не ме греят. Не че съм спрял да харча, но малко по-разумно просто 😉

  Коментар от Филип — ноември 10, 2009 @ 1:57 pm

 12. Ха, браво за продаването на колата, дано повече те последват 🙂 Отървал си се от един голям пасив в няколко направления. (което ме подсеща, че трябва да се отърва от скутера си)

  Не виждам що да си изхвърлям телевизора, не съм толкова тъп, че да не мога да отсявам глупостите и да гледам само каквото ми е интересно (какво лошо има в хубавите филми например?).

  Коментар от Прасунсен — ноември 10, 2009 @ 2:17 pm

 13. @ Прасунсен: на „хубавите филми“ от телевизията, специално, лошото им е, че : 1/ са стари 2/ обикновено си ги гледал и 3/ прекъсват ги на най-интересното място за реклами 🙂

  @ Филип: Желязна логика, признавам! Обаче имам един въпрос: като ти намалиха заплатата с 50% ти 50% по-малко ли взе да работиш? Защото ако не е така, все едно да вляза у вас и да ти отмъкна половината мебели. Това си е чиста кражба. Но всеки знае най-добре за себе си…Понякога малко, но сигурно възнаграждение е за предпочитране пред никакво. Помни само оня мъдър лаф: „който продава свобода за сигурност рано или късно остава без двете“.

  @ Иван: точно от тая мода ми се изправя косата. 🙂

  @ Ема: Най-вероятно ще изглеждам така един ден, след като си взема пулицъра 🙂 И ще дразня омъжените ми връстници с 19 годишната си приятелка 😉 Поздрави!

  Коментар от asktisho — ноември 10, 2009 @ 2:30 pm

 14. Тишо, да, с 50% по-малко работя, защото работата е с 50% по-малко. Ти какво би направил – би сменил работата ли?

  Коментар от Филип — ноември 10, 2009 @ 3:14 pm

 15. @ Филип: Питам, защото в Испания, примерно, работодателят като реши да реже заплатите с 50%, бюджетът поема 40%. Ако предприятието слушка и, ако редовно си плаща данъците. Така работиш на половин работен ден, а получаваш 90% от чистото си възнаграждение. Поне докато работодателят не реши да фалира. Отделно цените в Испания са по-ниски от тук, а испанците получават 4-5 пъти по-високи заплати. При такива условия не бих сменил работата. Въпреки че аз, лично, по дифолт намирам висенето в офис за обречена история. Наемният служител в България фалира всеки месец преди заплата. Това прави 12 банкрута на година. Но не му остава свободно време, за да помисли как да промени съдбата си, нито пък: да действа в тази посока.

  Коментар от asktisho — ноември 10, 2009 @ 3:50 pm

 16. @Тишо, А, наримат се и по-нови филми, пък и не всичко успявам да гледам на кино (не обичам да крада филми чрез торентите, още повече, че не обичам да ги гледам с неграмотни субтитри). А рекламите са идеалният момент човек да се изпикае 🙂

  Коментар от Прасунсен — ноември 10, 2009 @ 3:58 pm

 17. „Болна съм от пичи грип“ е гениално, наистина:))) И съвсем точно, макар и ненужно мило, илюстрира т.н. паника по т.н. епидемия. Хората винаги са били стадо, това няма как да се промени. Можем да се спасим по единично, но аз нямам сили да се ‘боря’ с другите, както се опитващ да правиш ти. Стига ми семейството, децата и приятелите. Вярно, страхувам се как чуждите деца после в училище ще повлияят на моите, но залагам на правилните 7 години, пък после да му мислят те:)

  Ако на децата им трябват само корени и крила, на нас ни трябват мисъл, самоуважение и душа:)
  Добре де, и достатъчно пари!

  П.П. Хм, дори и сега не те виждам с 19 годишна приятелка, но пък тогава – знае ли човек:) Пожелавам ти Пулицър, обаче:))

  Коментар от Милена (Меми) — ноември 10, 2009 @ 8:40 pm

 18. Браво, добре написано и вярно!

  Коментар от Н.К. — ноември 10, 2009 @ 11:16 pm

 19. @Милена: Представяш ли си да беше майка ми, да беше заложила на „правилните 7 години“ и резултатът да беше чудовището, чийто блог четеш. Аз лично съм свидетел, че горката женица (майка ми) положи нечовешки усилия, но резултатът е налице. Така че, както се пее в една българска песен: „бате, по-добре недей“ :))) Имаме доста да учим от децата. Не те от нас.

  Коментар от asktisho — ноември 11, 2009 @ 2:16 am

 20. Уф, знам че си го просиш, но ако децата ми станат като тебе, ще съм спокойна, че съм свършила много добра работа:)

  Коментар от Милена (Меми) — ноември 11, 2009 @ 2:50 am

 21. @ Милена: ехе, хахаха, мерси за комплимента, но не мисля, че някога ще постигнете съгласие по тоя въпрос с моя „конструктор“ :))

  Коментар от asktisho — ноември 11, 2009 @ 1:49 pm

 22. „… страх, който дори не е твой.“

  Страхотно, Тишо!

  Коментар от amelia — ноември 11, 2009 @ 6:28 pm

 23. @ amelia: мерси!

  Коментар от asktisho — ноември 13, 2009 @ 1:07 am

 24. Храната определени се е променила. Затова цяла България пазарува в Гърция и Турция елементарни неща като домати и кисело мляко. Сексът също се промени, но в други аспекти – поевтиня. 🙂

  Коментар от Събина — ноември 13, 2009 @ 1:45 am

 25. @ Събина: много богат трябва да е българинът, за да ходи до Босфора за едни яйца 🙂 И баш кисело мляко ли ще купувамне от чужбина? Ако имаш в предвид евтиния внос на оранжерийни домати трето качество, произведени в Турция, права си – храната се промени. Но човек винаги има избор да не я яде точно тази храна. Селата са пълни с безпарични баби, които срещу два лева ще ти напълнят чувала с пресни плодове и зеленчуци догоре 🙂

  Коментар от asktisho — ноември 13, 2009 @ 10:43 am

 26. Много добре казано 🙂 Браво, Тишо! :))

  Коментар от miss sunhine — ноември 13, 2009 @ 11:03 am

 27. Тишо, явно не знаеш, но хората от пограничните градове масово си пазараят в Турция и Гърция, както едно време румънците в Русе. Не е нито сложно, нито скъпо, стига да живееш близо до границата.

  Коментар от Събина — ноември 13, 2009 @ 9:52 pm

 28. Това за което пишеш е вярно. Не казвам че можем тотално да избягаме от масмедиите. Но можем поне да спрем тотално да се доверяваме.
  Сега поредната рожба е „свинския грип“ – със същия успех можеше да е „рибешка шарка“ 🙂 или „луда кокошка“.
  Вече ви е ясно предполагам че нещата не са шега. Сериозно са се захванали хората да ни сплашат и доведат то идеята за тотален контрол под една или друга форма.
  Не съм фен на теориите за световни конспирации ама все пак някои от нещата ги има. Има ги Г20, има го МВФ, има го ООН и СТО, ИМО, МАГАТЕ, ЮНЕСКО и т.н…. Питали ли сте се какви въпроси решават? Едва ли някога ще си отговорите … нито някой от нас… Само за сведение че част от положението сега е рожба на Г20, СТО и СТБ.
  Кого мислите обслужва политиката на почти всички в Г20?
  как изобщо си обяснявате факта че при дефицит 700 000 000 000$ САЩ си гласува разходи за оше толкова? Как, кога и на кого смятат да ги връщат? Не мислите ли че това по един или друг начин ни превръща в техни безплатни работници? Според мен отговора е прост последните 20-25 години те просто са си печатали пари без покритие и са продавали блянове… Сега всички щем не щем плащаме.
  Да се върнем малко и към фантастиката – има много произведения на големи автори които показват почти сродни и дори по-напреднали условия на идейно-икономически колапс. А един от най-известните НФ афтори (А.Азимов) дори описва начин как това може да се използва за да се поеме в определена насока от цялого общество…
  Е ако все още някой си мисли че всичко е случайно … може да пробва да ме умори от смях 🙂
  Ние в БГ също сме зле – а и в социалния експеримент който ни бе заложен сме точно където са очаквали големите „доценти“ на опита. Много аспекти не ми харесват и на мен но повярвайте нещата не са прости и не опират до това какво ще решим.
  Все пак не трябва да се отдаваме на пълен песимизъм и да не се грижим за себе си и за обществото в което сме.
  Както казват много от вас – избор има.
  Кризата ще затихне след около 5 годинки и масовата персонална идентификация ще е на прага ни под една или друга форма – не че сега я няма – къде ходите без мобилния си телефон? Просто още малко повече ще бъде 🙂
  Електромобилите ще са навлезли и бавно ще изместват автомобилите с ДВГ. Ей такива ми работи господа.
  Аз също харесвам научната фантастика и абсолютно тшърдо стоя зад тезата че много произведения там трябва да се рзглеждат съвсем сериозно и научно. Както казва автора на блога – „The future is now“.
  Аз бих добавил – „And the new one just born“ 🙂

  Коментар от malintzin — ноември 14, 2009 @ 4:20 pm

 29. Абсолютно съм съгласен с тезите ви. Самият аз ги споделям и дори развивам активно.
  1. За грипа определено се всява безсмислена паника.
  2. Народа (масата) не ползва изобщо мозъка си за логически мисли – само поглъщат данните от ТВ-олтара.
  3. масите са тотално зомбирани и докарани до безволево послушание.

  Има само 2 изхода от които само единия е позитивен.
  Да – трябва да се образова народа. Трябват народни „будители“!
  Не , не е майтап. Честно! Като бях малък много се чудех, какво аджеба са разбудили ония народни будители преди 120-150г (във всеки по-голям град имаше такава улица). Сега ми е ясно… 😦
  Лошото е – спомнете си коя система първо разбиха родните псевдо-демократи?
  Да – системата на общественото образование.

  Коментар от malintzin — ноември 14, 2009 @ 4:32 pm

 30. Аз защо стигам до извода,че тази фикция (свински грип) е създадена за стимулиране на фармацефтиката??

  Коментар от Кристиан Г. 18 годишен — ноември 14, 2009 @ 8:06 pm

 31. Малка грешка,фармацевтика!

  Коментар от Кристиан Г. 18 годишен — ноември 14, 2009 @ 8:08 pm

 32. Чух за двама както и една приятелка ги налази грипът. 2 седмици на легло, протича много тежко с усложнения. Единият от двамата почина, на под 30 г. здрав, спортуващ, вегетаринец. И на мен ми беше смешно, ся май ще ходя с колата на работа.

  Коментар от Rabin — ноември 17, 2009 @ 7:08 pm

 33. @ Rabin: Аз изобщо не се съмнявам, че има починали от свински грип. Нито пък се съмнявам в здравословното месоядство 🙂 Просто медиите му изтърваха края. Както винаги. Рейтинговото хоби да парализираш хората от страх хич не ми допада. Виновни са, естествено, самите хора, защото приемат чуждия страх за свой, а не медиите, които продават това, което се търси на пазара. Като всеки разумен икономически субект.
  Съжалявам за твоя познат, но ако сравним броя на загиналите в автомобилни катастрофи (бих добавил – предизвикани от друг), с броя на загиналите от грип, мисля, че се каниш да влезеш в една доооооста по-застрашена категория.

  Коментар от asktisho — ноември 17, 2009 @ 10:39 pm

 34. „но ако сравним броя на загиналите в автомобилни катастрофи (бих добавил – предизвикани от друг), с броя на загиналите от грип, мисля, че се каниш да влезеш в една доооооста по-застрашена категория“
  Tука вече е друга тема, и си много прав!

  Коментар от Rabin — ноември 18, 2009 @ 2:46 pm

 35. Загинали от свински грип в България под 30 души!
  Загинали от обикновен грип над 1500 души всяка година!
  Извод: по телевизията гледам само Семейство Симпсън!?

  Коментар от koronal — ноември 30, 2009 @ 12:11 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: