Писателският блог на Тишо

септември 18, 2009

Системна грешка

Сигурни факти: в два поредни тиража на държавната лотария се тегли комбинация от едни и същи числа. Първият път не ги познава никой. Вторият път печелившите са 18 души.

Тук свършват фактите и започват хипотезите.

Държавна комисия разследва държавната лотария за измама и стига до заключението, че държавният тираж е изряден.

Мен ако питате, прокуратурата трябва да разследва въпросните 18 „щастливци” дали нямат роднински, приятелски, лични или служебни връзки. Дали изобщо се познават? Ако отговорът на този въпрос е „да”, към сигурните факти прибавям още един – краят на държавната лотария.

Само дето мен никой не ме пита.

Е, има и още един сигурен факт – свидетели сме на системна грешка.

Поредното доказателство за способността на мисълта да влияе върху материята или грешка в системата за контрол на спортния тотализатор? В държава като България мноооооого по-вероятно изглежда второто.

„Случайността” я изключвам от уравнението, защото съвпадение на числата е възможно по случайност, но резултат от 18:0 в полза на шуробаджанащината изглежда, меко казано, не-случайно по тези географски ширини.

Какво общо има всичко това с „Писателският блог на Тишо”?

Използвам случая, за да ви припомня разказа „Аксиния”, който написах миналото лято. .

Тази история е измислена.

Oнова, което гледате по телевизията минава за „реалност“…

Тихомир Димитров

Advertisements

16 Коментари »

 1. да системна е грешката, но е в компа на тотото, объркали са записа хората, какво толкова…

  Коментар от koronal — септември 18, 2009 @ 12:49 pm

 2. Имаме за даденост, че печалбата от 6те числа се разпределя между печелившите.

  Имаме въпрос: ако някой ще наглася нещо (особено роднини и приятели да печелят), защо да наглася 18 познати, като може да нагласи 1 и да спечели същата сума?

  Коментар от Георги Тодоров — септември 18, 2009 @ 3:02 pm

 3. Конспирация? Не ми се вярва…

  Колкото до Теорията на вероятностите: Колкото и невероятно да ти звучи, шансът да се паднат едни и същи числа, два тиража подред, е съвсем реален.

  Теорията на вероятностите гласи и че топките на Тото 2 *не знаят* какъв е бил предишният тираж, или пък какъв ще е следващият.

  Това е като червено-черно на рулетката. Топчето „не знае“ къде е паднало предишния път. Може да излезе червено 2 пъти подред, но може и 20. Може и 200 пъти подред (но вероятността е малка, но я има). Всеки път може да се падне червено ИЛИ черно, но няма никакво значение, какво се е паднало предишния път, вероятността е винаги 50%-50%.

  Така е и с Тотото, поне на теория…

  🙂

  Коментар от Michel — септември 18, 2009 @ 3:11 pm

 4. @ Георги Тодоров: защото хората не могат да пазят тайна, примерно. За тая работа трябва повече от един човек. Много ясно, че всеки замесен ще се облагодетелства.

  Коментар от asktisho — септември 18, 2009 @ 3:27 pm

 5. @ Michel: не казвам, че е конспирация задължително. Ама изглежда по-нагласено и от художествена измислица. Това се опитах да кажа 🙂

  Коментар от asktisho — септември 18, 2009 @ 3:28 pm

 6. да беееее някой ще наглася подобна дребна сума 18 по 10.000, че и да се разследвали хахахаха. Шмекериите в тотото определено са на ниво милиони

  Коментар от voxy — септември 18, 2009 @ 3:33 pm

 7. Тишо, всъщност играта с числа от миналия тираж е нещо, което определени хора правят. Дали от безидейност или от не твърде логичното вярване, че след като числата са се паднали веднъж може би са по-тежки или нещо от сорта… Аз дори се учудвам, че са само 18, колкото и парадоксално да звучи. Всъщност е много малко вероятно това да се случи, но са се случвали и падания само на поредни числа (мисля, че не в България) и какви ли не други.

  Коментар от Morwen — септември 18, 2009 @ 3:52 pm

 8. @ voxy: сигурен съм, че ако ти подаря 10 бона няма да ги върнеш. Не твърдя, че има някаква измама, защото не разполагам с доказателста, нито с паранормални спосбности. Случаят, обаче, е интересен. Откъдето и да го погледнеш.

  @ Morwen: О.К, да приемем, че 18 души в страната редовно играят с числата от предния тираж. Изглежда ми съвсем реално. Хора всякакви. Но такива хора, все пак, са изключение. За разлика от корумпираните държавни служители, които са правило.

  Коментар от asktisho — септември 18, 2009 @ 4:15 pm

 9. Колкото и да не ти се вярва доста хора играят с числа от предното теглене, нямам обяснение защо (както много играят с едни и същи и т.н.), по-невероятното дори в случая е че са само 18.
  Едва ли цялата история е нагласена за да спечели някой…. при шума, който ще се вдигне със сигурност..
  По-скоро прилича на голям гаф (човека, който сменя по-тежките топки е отпуска, хаха…)

  Коментар от blah — септември 18, 2009 @ 4:18 pm

 10. @ blah: а може и Създателят да е в отпуска и да е назначил някой като Джим Кери за свой заместник. Всички сте гледали Брус Олмайти, нали? 🙂

  Коментар от asktisho — септември 18, 2009 @ 4:30 pm

 11. asktisho, не са интересни 18-те познали, а това че е възможно примерно с електромагнитни полета, тежести или не знам какви влияния от време на време да се пробват да нагласят тиражи и да са забравили да сменят настройките. За мене е съвсем нормално да има 18, които да играят със същите числа

  Коментар от voxy — септември 18, 2009 @ 5:03 pm

 12. @ voxy: абе, системна грешка, нали знаеш. Трудно е да се каже кой точно е виновен…:)

  Коментар от asktisho — септември 18, 2009 @ 5:06 pm

 13. – Фактът, че упорито се държи на тази система на теглене, сам по себе си говори нещо.
  – Че може някой да играе само с една колонка само с 6-те излезли в предишния тираж числа е нещо, заслужаващо сериозни изследвания на специалисти.
  Досега не бях чувал някой да играе с всички току-що излезли числа.
  – Не ми е работа да гадая. Прав е Тишо: не е за гадаене, а повод за сериозно „вглеждане” в тотото – нещо, за което отдавна е дошло времето.

  Коментар от Графът — септември 18, 2009 @ 7:32 pm

 14. Хора изобщо тотото си е измама откакто влезнаха компютрите се изчисляват на момента кои комбинации не са пуснати.Точно така се задържат джакпотове и се създава истерия по тотото.Едно време всеки тираж имаше поне по един с шестица ,няколко с 5+1 и така нататък.Сега 3 месеца не може да се падне шестица.Принципа на теглене е същия като преди /сфера с подскачащи топчета /.Тогава следва да се пренапише закона за теория на вероятностите :)който да отговаря на нечии интереси:)

  Можете да добавяте информация и интересни линкове в http://bgbox.info/ социалната мрежа

  Коментар от Evgeni — септември 19, 2009 @ 1:49 pm

 15. @asktisho: Ако един човек не може да пази тайна, 18 не могат да пазят тайна 18 пъти повече. Нещо не ти разбирам логиката, ако я има.

  Що се отнася до по-тежките и леките топки – има няколко тегления, където физически се вижда че топките са едни и същи при всяко теглене.

  А ако някой може да им влияе с бъншни фактори – да се обади. То тогава нито едно тото по света няма да е „случайно“.

  Коментар от Жоро — септември 19, 2009 @ 3:22 pm

 16. външни*

  Коментар от Жоро — септември 19, 2009 @ 3:23 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s