Писателският блог на Тишо

май 26, 2009

Четирите споразумения

Има един уникално лесен, на пръв поглед, начин да се освободиш от оковите на средата и да заживееш качествено, което ще рече – щастливо.

Този начин е да спазваш „Четирите споразумения” на Толтеките.  Залагам си топките, че ако го го направиш, животът ти със сигурност ще се измени в положителна посока.

Ето ги самите споразумения:

1) Бъди безгрешен в словото си
2) Не прави никакви предположения
3) Не приемай нищо лично
4) Прави най-доброто, на което си способен

Фасулска работа, нали? Фасулска, my ass. Разликата между дървените философи и успелите хора е, че първите знаят всичката теория, а вторите умеят да прилагат 1% от нея на практика.

Придвижването от първата към втората група отнема години и хич не е „фасулска работа”.  Четирите споразумения са залепени на стената срещу леглото ми. Те са първото нещо, което виждам сутрин. Толкова добре съм запознат с тях, че „насън да ме бутнеш” ще ти ги изрецитирам. Но това не ми помага с нищо. Прилагам ги поотделно, в различни дни – понякога се получава, понякога – не. Никога не успявам да  спазя четирите споразумения едновременно, а трябва да го правя винаги, навсякъде, по всяко време. Трудно се постига дори 1% от теорията, както виждаш. Ето защо:

Бъди безгрешен в словото си означава да говориш само истината. Да не злословиш по чужд адрес. Да не манипулираш с думи. Да не лъжеш. Да си искрен. Това е споразумение с теб самия да не грешиш словесно. Повечето хора бъркат „безгрешен” с „правилен”. Няма никакво значение какви думи използваш, точно как ги употребяваш, колко си грамотен и.т.н. Важното е какви намерения стоят зад думите ти. Какво целиш с тях.

Не прави предположения означава да забравиш за плановете.  Да живееш без план не е като да живееш без цел. Всеки човек има цел. Твое право и задължение е да постигаш целите си, но започнеш ли да планираш детайлите, всичко се обърква. Започнеш ли да поставяш срокове – също. Защо да се ограничаваш с методи, като може да има по-добър начин от този, който си избрал? Защо да се ограничаваш със срокове, като може да има по-пряк път от този, който си поел? Ако наистина се стремиш към нещо, обстоятелствата сами ще те приближават към него всеки ден. Трябва да гласуваш доверие на битието, че си знае работата.  То се ръководи от (под)съзнанието ти, което обхваща всички потенциални възможности. Ти само определяш целта и дори не подозираш как точно ще я постигнеш. Наслаждавай се на Пътя, без да планираш! Достатъчно е да бъдеш нащрек, за да не пропуснеш някоя възможност.  Планът изключва интересните възможности по дефолт, защото не са част от плана. Това е тъпо.

„Не прави предположения” за отношението на другите към теб. „Този ме мрази, онзи ме обича”, няма как да знаеш това.  Говори, питай, задавай въпроси, споделяй, само така ще разбереш истината. Не прави никакви предположения!

Не приемай нищо лично означава точно това, което означава. Уволнили са те от работа? Отнели са ти предимството? Обидили са те? Бизнес плановете не вървят? Ми не приемай нищо лично! Фирмата не е била създадена с цел да те уволни. Кръстовището не е било поставено там, за да може някой да ти отнеме предимството. Точно на теб!  Обидното отношение е проява на слабост и страх. Ти нямаш вина за дефектите у повечето хора. Бизнесът пък зависи от пазарната конюнктура, а не от твоите намерения. „Всяка победа е низ от грешки”. Трябва да си благодарен, ако нещата не се получават, защото сигурно има по-лесен (и по-евтин) начин да се получат. Най-вероятно нямаш вина и за световната финансова криза. Всъщност, забрави всякаква вина! Изолирай всякакъв страх! Мисли и действай, бе да приемаш нищо лично!

Прави най-доброто, на което си способен. Тук бих добавил: и не очаквай нищо в замяна. Егото иска най-голямата награда за себе си. Решиш ли да го „нахраниш”, вместо да ти благодари, то винаги ще ти отмъсти. Защото смята полученото за малко. Защото иска още, повече, всичко! Пробвай да се потрудиш съвестно за нечий чужд интерес, да вложиш време, талант и усилия в постигането на нечия чужда идея, да участваш в реализирането на нечия чужда мечта. Ето това е пътят към изобилието, приятелю! „За да получиш, първо трябва да дадеш”. Прави най-доброто, на което си способен, независимо дали го правиш за себе си или за някой друг.

Теорията е много по-лесна от практиката.

Трябва ли да спазваш четирите споразумения? Ще ти отговоря с няколко въпроса: харесваш ли тялото си, работата си, парите, които изкарваш, жената (мъжа) си, колата си? Харесваш ли живота си? Свободен човек ли си? Ако отговорът на всички тези въпроси е „да”, значи не трябва …

Тихомир Димитров

30 коментара »

 1. Ти си Пътят, и Истината, и Животът, кълна се! 🙂

  Как да постигнем благосъстояние, хармония, свобода – жокерите са у теб.

  Време е за седем години в Тибет.

  Продължавай да пишеш, много ти се радвам!

  Коментар от Модерната вещица — май 26, 2009 @ 12:34 pm

 2. Честно казанао и отделно да ги следвам (всеки ден по едно правило) едва ли ще успея. Имам желание, но като се познавам…
  Пък и четирите в съвкупност и постоянно… Трудна работа! Наистина!
  Но пък ми е полезно да ги зная и да се опитам да ги спазвам.

  Коментар от kenkal — май 26, 2009 @ 1:45 pm

 3. След като го прочетох, си помислих, че всичко, за което говориш е прекрасно…но може би е удачно само за вакуумна среда..Имам усещането, че за да спазим четирите споразумения, трябва да изолираме всякакви хора от техните действия, мисли.. Или пък е възможно ги спазим, но едновременно..Трябва да съм нечовек, хахах!
  Особено за първото споразумение – да, прав си, зависи какви са крайните ти намерения, може да манипулираш някого с думите си, за да се опиташ да сториш общо добро..но за различните хора „доброто“ е в разни форми. Ето, в момента може да се каже, че ти ни манипулираш с горния текст, за да помислим и опитаме да започнем по-добърначин на живот.
  А за трето и четвърто споразумение – твърдо ДА!

  Коментар от Вали — май 26, 2009 @ 2:11 pm

 4. След като го прочетох, си помислих, че всичко, за което говориш е прекрасно…но може би е удачно само за вакуумна среда..Имам усещането, че за да спазим четирите споразумения, трябва да изолираме всякакви хора от техните действия, мисли.. Или пък е възможно ги спазим, но за да стане това и за четирите едновременно..Трябва да съм нечовек, хахах!
  Особено за първото споразумение – да, прав си, зависи какви са крайните ти намерения, но може да манипулираш някого с думите си, за да се опиташ да сториш общо добро..но за различните хора „доброто“ е определение разни форми и рамки. Ето, в момента може да се каже, че ти ни манипулираш с горния текст, за да помислим и опитаме да започнем да водим по-добърначин на живот…
  А за трето и особено четвърто споразумение- твърдо ДА!

  Коментар от Вали — май 26, 2009 @ 2:17 pm

 5. Много интересен пост, благодаря!

  Коментар от Ангел — май 26, 2009 @ 2:54 pm

 6. Изискват непрестанни усилия. Това му е трудното.
  kenkal като се познаваш какво не можеш да се промениш ли, само така си мислиш

  Коментар от nin — май 26, 2009 @ 3:18 pm

 7. О, да! тази книга е просто велика, само трябва да имаш воля да спазвш Споразуменията 🙂

  Коментар от Yang — май 26, 2009 @ 3:31 pm

 8. Мъдро, но не е лесно. Нямам проблем с това да бъда искрен и „безгрешен“ в словото си, нито пък да давам най-доброто от себе си, но все още не мога да се въздържа от правенето на планове и предположения, а негативното отношение на другите към мен, го приемам съвсем лично.

  В крайна сметка, хубаво е човек да ги знае тези неща и да има възможност често да си ги припомня. Добра идея е да си ги имаме на стената, за да се сещаме, когато ги нарушаваме. Убеден съм, че по този начин, с течение на времето, ще се превърнат в навик и точно тогава ще постигнем своя успех.

  Благодаря ти, Тишо, за хубавия пост!

  Коментар от Майк Рам — май 26, 2009 @ 3:36 pm

 9. Podvejdash…
  Nikoi ne znae, dokato sam ne se sbluska s vsichkite tezi neshta…

  Коментар от Didi — май 26, 2009 @ 4:41 pm

 10. Много вдъхновяващ пост! Както винаги обобщаваш успешно сложни концепции с прости думи. Единствено не съм съгласна с последното изречение – никой няма гаранция, че дори да е постигнал добър баланс в живота относно нещата

  Коментар от seasons — май 26, 2009 @ 8:41 pm

 11. Много вдъхновяващ пост! Както винаги обобщаваш успешно сложни концепции с прости думи. Единствено не съм съгласна с последното изречение – никой няма гаранция, че дори да е постигнал добър баланс в живота относно нещата

  Коментар от seasons — май 26, 2009 @ 8:41 pm

 12. (sorry, натиснах enter по погрешка), към които се е стремял, утре нещо ще му се изплъзне. Ако нямаш мъдри принципи, които са се превърнали в част от теб, не можеш да очакваш, че удовлетворението от живота ти ще те съпътства вечно…

  Коментар от seasons — май 26, 2009 @ 8:43 pm

 13. Аз като го четох това ми се струва, че понятието*което тук не виждам* емоционална отрова е основното. Бъди безгрешен в словото си е да бъдеш безгрешен* без грях * при вътрешния си диалог, т.е. да не засилваш негативни мисли и емоции, които водят до саморазрушение – най-големият грях, или с други думи да не се отравяш емоционално сам.
  Второто е мисля че е трето при тебе – да не приемаш емоционалната отрова на другите.
  Третото е да не инжектираш околните с емоционална отрова, лъжи и тем подобни.
  Четвъртото е ясно.
  ОФФ ТОПИК:
  Защо истината, обективните факти, по презумция е по-добра от лъжата, изкривяването на реалността ? В края на краищата мечтите не са реалност, нито факти, не можеш да си сигурен в тях…и въпреки това те са движещата сила на прогреса.

  Коментар от ethanrox — май 26, 2009 @ 8:54 pm

 14. 1) Бъди безгрешен в словото си – мога го, но често ми вреди! :Р Хората не обичат да чуват всичко в прав текст, на мен все така ми идва!
  2) Не прави никакви предположения – полага големи усилия и имам някакъв успех! Просто по емпиричен път се научих, че плановете са единственото нещо, което не се случва.
  3) Не приемай нищо лично – ей това не го мога… 😦
  4) Прави най-доброто, на което си способен – опитвам…

  Не са толкова сложни споразуменията. Вероятно затова имам доста от Да-та в последния абзац. :)Твоите Да-та как са, само не разбрах? Кои ти липсват, че имаш споразуменията над леглото си? :)))

  Коментар от Sabina — май 26, 2009 @ 11:43 pm

 15. Много талантливо.
  Изглежда много просто. Но ако спрем да правим предположения, не спираме ли да мечтаем? Защото мечтата е различна от целта…

  Коментар от Violeta Stoeva — май 27, 2009 @ 12:03 am

 16. Това за предположенията защо така трудно го разбира читателят не знам. Толтекът е казал, че войните между хората, или неразбирателствата, се коренят именно в правенето на предположения, вместо хората реално да се питат едни други и да си отговарят директно… без разбира се да приемат лично нещата 🙂

  Коментар от eleanor — май 27, 2009 @ 12:29 am

 17. добре казано

  също така, много съм съгласен с коментар но 9
  не можеш да предадеш мъдрост
  знание да, но мъдрост не
  до нея всеки трябва сам да стигне
  разбира се, може да му покажем пътя

  или по-точно
  да му покажем пътя който е правилния за нас и да не предполагаме че същия е правилния за него 😉

  определено много добри постове, Тишо
  следя и чета с удоволствие

  Коментар от Robert Ivanov — май 29, 2009 @ 6:05 pm

 18. […] четвъртото споразумение, за което можеш да прочетеш в ето този пост на Тишо , защото ми се стори, че ще е най-лесно за изпъление. И […]

  Pingback от За четирите споразумения или как работи едното от тях « ImPRESSed — май 29, 2009 @ 7:48 pm

 19. Хубави принципи, когато става въпрос за политик или счетоводител. Или пък воин. Предполагам, че за воини са измислени. Но за писател (защото надслова на блога е „писателски“) са напълно неприложими. 🙂
  1. Неграмотността и неумението да си служим със словото не са извинения. Защото пътят към ада е постлан с добри намерения и мотиви. Така че – какво си искал да кажеш, пък то какво излязло… Отговорността си е твоя. Щом думите ще бъдат твоят меч, научи се да го въртиш перфектно.
  2.Умението да се строят хипотези е едно от най-важните достижения на интелекта. Ако не предполагаш нищо, си рамо до рамо със ситуацията. Иначе, ако умееш номерът с предположенията, си няколко стъпки напред.
  3. Смисълът на изкуството е субективизма – прекарването на света през твоята уникална призма. Иначе няма смисъл. Това не е учебник по физика.
  4. Не, не най-доброто, повече от най-доброто. Непрекъснато се надигай на пръсти и преминавай границата си на некомпетентност. Но разумно, не самовлюбено, ако владееш точка 2 (да строищ хипотези и да изпреварваш ситуацията) ще се справиш и тук с предвиждането докъде може.

  Просто творческа интерпретация на правилата. 🙂

  Коментар от Бодливата крава — май 30, 2009 @ 11:29 pm

 20. @ Бодливата крава: харесва ми интелигентният начин, по който критикуваш обществените нагласи и, особено, медиите в блога си. Нямам нищо против медиите. Но с отделни олигофренски прояви на журналисти си заслужава да се погаври човек. Продължавай в същия дух 🙂

  @ Robert Ivanov: винаги се радвам, когато комплиментите идват от мислещи хора. Сърдечно благодаря!

  @ Виолета Стоева: мечтата е различна от целта. Мечтата е начинът, по който предполагаш, че нещата ще станат, а целта е начинът, по който изглеждат, след като вече са станали 🙂 Мечтаенето е приятно, дори полезно хоби, развива въображението, но не води до особено големи резултати. Човек трябва да си поставя ясни, постижими цели, за да живее извън фрустрацията.

  Коментар от asktisho — юни 1, 2009 @ 8:31 pm

 21. Ех, Тишо! Толкова е хубаво, че си открил и използваш този начин за действие – да пишеш и да публикуваш, а ние да попиваме това, което си споделил. Всеки има своя истина и тя е различна от тази на другите. Всеки, който е тръгнал по Пътя – за уточнение: Пътят към себепознанието, може да разбере за какво говориш и каква е стойността на това, което пишеш.
  Аз лично много се радвам на всичко, макар че нямам щастието да прочета всичките ти публикувани материали, поне засега. Радвам се, защото усещам движението в теб, бунтарския ти дух, духът на търсещия. Благодаря ти, затова че споделяш с нас твоя личен път на израстване! Много ти се радвам и като цяло се радвам, защото хората, които започват да се осъзнават и да търсят, стават все повече и повече, а това определено ме прави щастлива! Поклон 🙂

  Коментар от Ekaterina Choneva — юни 1, 2009 @ 9:20 pm

 22. @ Ekaterina Choneva: Трябваха ми 30 години, за да разбера, че живея в окови създадени от мен самия. Нямам представа колко още трябват, за да ги премахна, но едно знам със сигурност – коментарът ти ми оправи настроението за по-малко от минута 🙂 Блгагодаря!

  Коментар от asktisho — юни 2, 2009 @ 9:49 am

 23. Еми, какво ми остава да кажа, освен че съм щастлива и затова, че мога да допринеса за нечия „чужда“ радост. Аз не мисля, че е важно колко още години ти трябват, а е важното, че си там, където трябва и нали се сещаш, че не е важна толкова крайната цел, колкото пътя, който изминаваш, докато отиваш към нея. Всичко, което срещаш по пътя си е благословия и когато го приемаш по този начин, това няма как да не те прави щастлив, колкото и да е трудно това, което ти се е изпречило в точно този момент. Така че, много не го мисли колко ти трябва още, а се радвай дори само за това, че си жив и че имаш щастието да си осъзнал това, което твърде много хора, за съжаление, все още не са. Никой не казва, че ще е лесно, но поне сме направили първата крачка, а от тук нататък ни предстои ощее мноооогооо, мноооогоо. Изпращам ти една изпълнена с обич прегръдка, която е от „брат“ по душа и по търсене! Още веднъж ще кажа, че много ми е драго, че те срещнах в нета, защото твоето поведение зарежда и други и дава много на тези, на които трябва. Как да не е щастлив човек, като вижда, че търсещите ставаме все повече и повече! Пожелавам ти прекрасен, осъзнат и пълен ден и всеки да е такъв след него!

  Коментар от Ekaterina Choneva — юни 2, 2009 @ 10:00 am

 24. А защо не споменеш за книгата и откъде хората могат да си я набавят и съответно прочетат?

  Коментар от radenka — юни 17, 2009 @ 4:19 pm

 25. Не прави предположения НЕ означава да забравиш за плановете – означава да не правиш предположения, а да се опираш на факти!!!!!!!

  Коментар от dimiman — юни 18, 2009 @ 12:13 am

 26. Супер блог! Да споделя, че след споразуменията започнах да търся и възможни техники за прилагане, защото най-трудната част е комуникационния процес – не винаги сме правилно разбирани. Тук ще споделя, че ми попадна техниката на Маршал Розенберг за ненасилствена комуникация, който се прилага дори в решаването на международни конфликти. Трудната част е, че имайки вътрешната свобода за себе си, започваш да се отличаваш дори само с присъствие поради вътрешната сила, която излъчваш. Често страха обединява срещу различното и неразбираемото мислене независимо от това, че си отворен и приемащ – окачествяванията насочени към теб се превръщат в самоизпълняващи се пророчества. Но така развитието ти продължава…

  Коментар от миглена — юни 24, 2009 @ 4:14 pm

 27. Отново чудесно синтезирано и поднесено имаш невероятен стил поздравявам те! Четирите споразумения са един прекрасен нов поглед за всеки желаещ да види алтернатива на досегашните си разбирания. Книгата с която започнах беше тази. От там започваш да се замисляш и да въэприемаш нещата различно а ако желаеш може и да се ръководиш от тях.

  Коментар от elena — август 7, 2009 @ 1:34 pm

 28. Знае ли някой по-точен превод на заглавието „Четирите споразумения“. В немското издание книгата има заглавие „Die vier Versprechen“ („Четирите обещания“), а това е малко по-различно.

  Коментар от JJ — юли 30, 2010 @ 4:02 pm

 29. Превод от и на какъв език? Всъщност, немците може да ги наричат „обещания“, французите „съгласия“, българите „споразумения“, но това няма никакво значение, защото оригиналното учение идва от толтеките, а как се превежда заглавието на толтекски наистина не знам 🙂

  Коментар от asktisho — юли 30, 2010 @ 5:08 pm

 30. Reblogged this on My Carbonlockup.

  Коментар от Caron Lock-up — октомври 7, 2012 @ 12:33 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: