Писателският блог на Тишо

май 11, 2009

Мирише ли ви на инфлация?

Истината винаги е много по-проста, отколкото си мислим.

Близо 40% от световните пари изчезнаха някъде. Казват, че те всъщност никога не са съществували. Освен в обещанията на милиони длъжници да платят. За да компенсира „липсата”, американското правителство натисна червения бутон върху най-големия принтер в света и започна да налива в икономиката ухаещи на прясно мастило и топла хартия, чисто нови банкнотки. Официалната пропаганда гласи, че това се прави „срещу кризата” и, че големите мозъци знаят кога да спрат.

Ами ако нямат намерение да спират?

Тогава кризата ще свърши с хиперинфлация в американски долари, която ще се прехвърли и върху други валути.

С долара е свършено и никой не съжалява за това. Дори вече се говори за неговия достоен наследник – северноамериканското „Амеро”. Глобализация, майна!

САЩ е страната с най-големия външен и вътрешен дълг в света,  деноминиран в собствената й валута, изключителни права за печатането на която има пак САЩ.

Защо не се учудвам, че „световната финансова криза” тръгна именно оттам? Защо не се учудвам, че паниката беше толкова добре рекламирана и дирижирана от „световните” медии?

Дори малките деца знаят: хиперинфлацията е в полза на длъжника.

Какво да го правят американците тоя огромен дълг? Да вземат да го изплатят ли? Не, къде-къде по-лесно е да го обезценят.

Светът се нуждае от ново начало и аз не мога да измисля по-добър сценарий от зануляването на всички дългове, инвестиции, спестявания…

Безплатен обяд, разбира се, няма. Америка ще плати своята цена – след голямото печатане на пари вече никой няма да иска да търгува с долари.

А спестовниците за пореден път ще се убедят в максимата, че „икономията е майка на мизерията”.

Който не ми вярва да погледне котировките на златото. Цената на благородния метал бавно, но сигурно расте. Умните хора по света знаят какво ще се случи и предвидливо купуват злато, за да запазят поне част от богатството, което притежават. Търсенето се увеличава и дърпа цената нагоре след себе си.

Добра „застраховка” срещу хиперинфлацията са още недвижимите имоти и петролът. Тъй като употребата на петрол през идните десетилетия, обаче, е под въпрос, а имотният балон в повечето развити държави се спука още преди кризата, предполагам, че най-много хора ще решат да инвестират в чисто злато. Преди големият принтер да е превърнал спестяванията им в некачествена тоалетна хартия.

Златото си е злато. Ползвало се с „доверието на инвеститорите” още от времето на инките, маите, ацтеките, римските императори и египетските фараони.

Няма да се ангажирам с прогнози, но имам смътното усещане, че акото ще удари вентилатора съвсем скоро. „През 2011 година положението в света ще бъде много трудно”. Така пише покойният пророк Едгар Кейси, който е известен с това, че всичките му прогнози се сбъдват. Цитатът е свободен.

Можете ли да си представите зимата на 96-та/97-ма в глобален мащаб? Домино ефект при фалита на водещите банки? Обезценяване на основните валути? Галопираща или хиперинфлация в повечето държави? Затворени борси? Крачка назад към бартерната търговия?

Аз не мога да си го представя. Но не виждам нищо чак толкова лошо в хиперинфлацията. Всяко чудо за три дни, както казват. После всички започваме „на чисто”.

Притеснява ме само фактът, че 99% от населението на света няма да приеме толкова философски загубата на доживотните си спестявания. Масовата истерия, макар и кратка, може да мутира в отчаяние и да накара хората да се хванат за гърлата. Тогава положението наистина ще стане „много трудно”, защото ние двамата с теб, читателю, ще се разхождаме наоколо във военна униформа с противогаз на интелигентните мутри и 40 кила бойно снаряжение.

По принцип съм голям оптимист, ала това горе е един от възможните сценарии. Доста хора също мислят така. Разбира се, това не е единственият сценарий. Аз пък не съм Едгар Кейси, за да знам къде точно свършва наклонът, по който се търкаля светът в момента…

Искрено се надявам да има по-добър сценарий. Всъщност, сигурен съм, че има. Някакви идеи?

Тихомир Димитров

32 коментара »

 1. Всъщност от миналата година досега златото се е обезценило с 10% . Някакво обяснение на тоя „феномен“ ???

  Преди месец ЕЦБ продаде 40 тона ! злато , дали точно там са балъците ? Говори се че и МВФ ще продава злато , и те ли не знаят какво правят ?

  След като казваш, че има балон в НИ , защо не допускаш, че и златото е балонирано и в момента (от една година) тарикатите продават злато на балъците , които се плашат от бъдеща инфлация (при условие, че в момента ЦБ се боят с дефлация) .

  Без да искам да се засягам, ама икономиката не ти е силната страна. Щом като и писателите започнаха да пишат за покупки на злато, значи е време да се продава златото 🙂

  Погледни някоя по дълговременна графика на цената на златото – винаги при кризи е поскъпвало, а след това е падало с около 50%, та и повече.

  Коментар от ss7 — май 11, 2009 @ 11:47 pm

 2. От 1975 досега златото е поскъпнало около пет пъти – от 180 долара до около 900 долара за тройунция. Това са 35 години – под 5% сложна лихва за година. Не съм убеден че дори е надминало инфлацията.

  И зарежи тоя соц термин „спестяване“, парите се инвестират. Умните хора правят икономии, когато всички около тях харчат и харчат, когато всички други се свиват.

  Коментар от Прасунсен — май 11, 2009 @ 11:56 pm

 3. Да започнем от последното: „99% от населението на света няма да приеме толкова философски загубата на доживотните си спестявания“.
  99% от населението винаги, от както свят светува до сега, е приемало философски загубата на доживотните си спестявания. Същия процент население приема философски и всеки друг катаклизъм и упорито продължава да строи некачествено в земетръсни райони, да се населва в подножието на вулкани и убедено да отказва да се застрахова от наводнения. Или поне да отказва да вдигне къщата си на височки колове.
  99% от населението вярва, че всичко лошо, което му се случва е божа работа и така е трябвало да бъде. Доброто обикновено е лична заслуга.

  Златото е просто метал. Красив метал, има практическо приложение, световните запаси не са чак толкова много… но все пак е просто някакъв метал. Ако си сам, на самотен остров, златото няма да ти помогне да се нахраниш. При хипер катаклизми на никой не му пука за златото ти. От него има полза, докато икономиката крета и има цивилизация. Обаче пробвай да продадеш в България, когато си на зор и ти трябват пари, златото, което си купил някога с инвестиционна цел. Ама с печалба или поне не на загуба.

  Имам много идеи за по-добър сценарий, ама се опасявам, че ще ме заклеймят като зловещ диктатор 😀

  Коментар от wakeop — май 11, 2009 @ 11:59 pm

 4. @ ss7: Не знам откъде ги вадиш тези статистики и не ми се спори. Възпира ме изречението: „Щом като и писателите започнаха да пишат за покупки на злато, значи е време да се продава златото.“
  Да приемем, че писателстването е само една от много ми професии, по-скоро хоби. Да приемем и, че обичам да обяснявам сложните неща простичко. За другото – паживьом, увидем. Много, ама много се надявам да не съм прав.

  @ Прасунсен: точно така правят умните хора. Те, също като богатите, са около 3% от населението. Останалите спестяват, братче. Тъпчат по мази и по буркани. Същите тези 97% възприемат: а) купуването на апартамент за внучката /синчето и б) разкриването на срочен депозит като връх на инвестиционното творчество. Правят го: а) защото всички така правят и б) защото лихвите по депозитите са високи (пак всички така правят). То затова като вземе да се срива един пазар, се срива масово. Групово. Стадно. Защото основното предназначение на главата на масовия човек е да служи като закачалка на шапката му :))

  @ wakeop: Като гледам историята на Ваймарската република 99% от населението яко философски е погледнало на хиперинфлацията и загубата на доживотните си спестявания. Нали се сещаш кой „зловещ диктатор“ идва на власт малко след това и какви големи, не-философски пакости е направил. Почти толкова философски гледаха на хиперинфлацията и гладните, озлобени от студа българи по барикадите през зимата на 96/97-ма…

  Коментар от asktisho — май 12, 2009 @ 12:30 am

 5. САЩ от години имаха огромен и със сигурност неизплатим в обозримо бъдеще външен дълг, така че да, наистина оттам неизбежно се очакваше да тръгне кризата. Въпросът беше дали ще е само отвъдокеански default или ще повлече със себе си и Европа. Имотният балон беше само върхът на айсберга. Чак до хиперинфлация обаче не очаквам да се стигне – просто друга валута ще стане глобална вместо долара – и големи азиатски икономики (China, anyone?) ще извадят затъващия кораб. И сега Китай е най-големият кредитор на САЩ, а огромната част от парите в глобално обръщение се преляха именно натам. При това предвид тяхната икономическа система те могат да си позволят да удържат стабилен курс.

  Не съм икономист, но на златото като индивидуални инвестиции/спестявания не бих разчитал. Не за друго, а защото златното покритие отдавна не е реално, а в момент на евентуален тотален срив цената му ще бъде нищожна. Имотите в дългосрочен план изглеждат най-добра инвестиция – просто в близко бъдеще ще стават все по-евтини, но след преломния момент цените им отново ще запълзят нагоре, а покривът на главата винаги ще е нужен. Златото е добро като инвестиция за поколения занапред, но в рамките на един живот цената му не расте достатъчно бързо. А и ако цитирам Тофлър, знанието и квалифицираните специалисти винаги ще се котират по-високо от всякакви материални ценности. В държавен план в криза е изгодно да се пазаруват мозъци.

  И изобщо ако говорим за обикновения човек, вие познавате ли такъв със спестявания? Повечето хора – и у нас, че и в САЩ дори – така или иначе живеят на кредит, за какви спестявания въобще да говорим? Да, много ме сърби да теоретизирам за спестяванията и инвестициите, но и аз съм в същия кюп на хората без спестявания – 80-90% от хората просто гледат някак да вържат бюджета за месеца, без да затъват в прекалени дългове.

  Не искам да съм кух пророк, но след тази криза, ако тя продължи достатъчно дълго, с МВФ и Световната банка вероятно ще е свършено. Което в известен смисъл е за по-добро. Лошото е, че Китай като глобален кредитор не ми звучи никак розово.

  Коментар от Acnapyx — май 12, 2009 @ 1:47 am

 6. Виждаш ли приликите между 80-те години миналия век и сега 🙂

  ти предлагаш хората да купят злато на върха , както правилно си казал по нагоре, сега ще купят злато точно ония 97%

  Най скъпо беше златото точно преди една година – 1030$ , оттокава насам поевтинява. В момента е 912$ , като края не февруари стигна максимум от 1005$ , където аз леко продадох малко златце 🙂

  Ето тук има дооста мнения за златото , имаше форе които чакат да стане 2000-3000$ , ама ще трябва да почакат поне 30-40 години.

  Коментар от ss7 — май 12, 2009 @ 2:24 am

 7. http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=12602

  линка със мненията за златото . След като падна с 10% вече никой не пише там 🙂

  Коментар от ss7 — май 12, 2009 @ 2:26 am

 8. И още нещо по оношение на дълга на САЩ – разглеждайте САЩ и Китай като една държава , а не две отделни. Тогава се оказва, че американския дълг всъщносст е много по-малък.

  Тове, че де факто юридически са две отделни държави, не означава, че не действуват като една . Двете държави са загубени една без друга. Икономически са една държава.

  Сори за многото постове 🙂

  Коментар от ss7 — май 12, 2009 @ 2:29 am

 9. @ss7: А, няма проблем. Радвам се, че обогати мрачния ми апокалиптично-песимистичен анализ с идеята как дори златцето не е спасение :))Ако неприятните ми опасения се сбъднат обаче, с максимума от 1005$, за който си продал златце, през 2011 ще можеш да си купиш само кутия цигари. Ако имаш късмет. Щото цигарите по време на хиперинфлация изчезват първи. Стават по-ценни от златото 🙂 Наистина не можах да разбера как и кога САЩ + Китай станаха една държава, но ако отвориш книгата „Душа назаем“, издадена през 08-ма и писана през 06-07-ма, ще видиш първата глава, където действието се развива във въображаемото близко бъдеще (след 30-ина години), в която американците се сърдят на китайците, че са им спрели финансирането за някаква космическа програма 🙂 Голям клуб от прогностици сме се събрали, виждам, което може само да ме радва, но най-вероятно всички сме далеч от истината. Все пак, тази дискусия ми е доста интересна. Е, не получих добрия сценарий, който търсех, но се надявам животът да ми го поднесе на живо. Нали знаеш, когато очакваш най-лошото винаги си доволен, защото няма какво да те разочарова :))

  @ Аспарух: Доста добре се ориентираш за неикономист 🙂 Още докато пишех тази статия бях сигурен, че в отговор ще получа не „добрия сценарий“, а графики и тежки, задълбочени макроикономически анализи :)Което ме накара да започна именно с изречението, с което започнах. Ама разумът е голям тиранин и винаги търси сложно обяснение за простичките нещица.
  Относно инвестицията в злато: всичко, което казваш е много правилно, ако нещата се развиваха нормално. Ако светът беше същият като отпреди кризата. Ама не е. И никога няма да бъде същият отново. Знаеш ли, в България имаше едни хора, които преди хиперинфлацията изтеглиха солидни заеми от банките, купиха си чисто злато и се събудиха с широка усмивка на лицето след хиперинфлацията. Оказа се, че вече нямат дългове, но за сметка на това имат…злато 🙂 Think about it 🙂

  Коментар от asktisho — май 12, 2009 @ 4:14 am

 10. Тишо, още трябва да прочетеш по макроикономика 🙂

  Коментар от Longanlon — май 12, 2009 @ 9:12 am

 11. @ Лонги: така е, Лонги, прав си. Човек цял живот да чете, пак няма да знае достатъчно и
  практиката винаги ще го „изнененадва“. Интересно ми е да науча ти, примерно, как виждаш изхода от „кризата“? Щото нищо не е вечно на този свят, а изход (добър или лош) винаги има 🙂

  Коментар от asktisho — май 12, 2009 @ 9:46 am

 12. Интересна статия, Тишо, но ще се съглася с Лонги.
  Златото е спекулативна инвестиция за много хора в момента- както бяха недвижимите имоти преди време. В момента в който останалите пазари се стабилизират (а такива знаци вече има), златото ще тръгне надолу – вероятно не толкова драматично колкото петролът падна, но ще падне.

  Има едно златно правило в инвестирането: ако чуеш двама непознати в на автобусна спирка да обсъждат колко е добре да купуваш злато, време е да продаваш злато.

  Американците, разбира се, биха си изтрили дълга с една добра инфлация. Но изглежда че загубите ще са доста по-големи. Америка е голяма, има голяма и страшна армия и яде много. В крайна сметка, американците може и да плащат 1/4 от това което дължат на Китай, но без тая 1/4 Китай ще умре от глад. Така че до момента в който Китайците не станат независима икономическа сила, Америка няма причина да си затрива дълговете. Така мисля само аз, разбира се, а аз от тия неща много не разбирам 🙂

  Коментар от Nikola — май 12, 2009 @ 10:43 am

 13. много е лесно да говориш за хипер-инфлация с ехидна усмевчица, когато нямаш ншщо!

  Коментар от Mihail Toshev — май 12, 2009 @ 10:58 am

 14. Абе какво го заядохте това злато!

  Коментар от Shorgov — май 12, 2009 @ 11:08 am

 15. @ Nikola: Проблемът възниква точно тогава, когато американците започнат да плащат на китайците с току що отпечатаните си хартиени банкноти :)) Че и на всички други народи по света. А те вече го правят…

  Златото е рискова инвестиция. Напълно съм съгалсен. Има спекулативен характер – също. Ако пазарите най-после са стигнали някакво твърдо дъно и ако действително се оттласкват от него без помощта на голямата печатница за пари (което те НЕ правят), тогава златото ще падне и ще е глупаво днес да си купиш 24 каратови златни монети, примерно.

  Да, ама човек никога не знае. Колабира ли доларът, той ще повлече много други валути (икономики) след себе си, както ги повлече кризата. Дет се вика: „Америка като кихне и светът се разболява“. Тогава златцето остава един от малкото сигурни начини да запазиш поне част от спестяванията, които притежаваш, ако изобщо притежаваш такива…

  Америка може да е голяма, да яде много и да има страшна армия, но не може вечно да живее на кредит и целият свят вече знае това…

  @ Mihail Toshev: ми какъв е смисълът от подобен коментар, можеш ли да ми кажеш?

  Коментар от asktisho — май 12, 2009 @ 11:20 am

 16. Бернанке тъкмо каза, че долара нЕма да мърда, начи всичко е 6 Или пък това е най-сигурния знак, че наистина ще колабира 😀 Което не ме кефи хич де 😦

  Коментар от Прасунсен — май 12, 2009 @ 11:35 am

 17. Изходът от кризата се вижда вече, една година ще мине и цялата патаклама ще се забрави. Естествено, жилищата още няколко години няма да си „възвърнат“ прекомерно надутите цени, ама не съм ги карал тъпанарите да си дават всичките пари, надявайки се балонът да продължи да се надува до безкрайност…

  Мисълта ми обаче беше, че свиването на пазара предизвиква дефлация и именно затова САЩ печатат пари и планират харчове с трилиони – техните мъдри социалистически икономисти като оня брадатия забрайх му името, дето е единственият ляв нобелов лауреат по икономика, така им казват че трябва. Хиперинфлация няма да има, само се опитват да не стане дефлация, че това е лошо, парите стават по-ценни, хората не харчат (пазят си ги) и икономиката отива по дяволите.

  Друг е въпросът, че планираните трилионни харчове ще се случат чак след като кризата вече почва да преминава – те няма да са решаващи за изхода от нея, ама на социалистите (пардон, демократите…) им дай бюджетни средства да преразпределят. Така „стимулиращия пакет“ се увеличи от зашеметяващите в началото 1.3 трилиона, до 11 трилиона щото секи си тегли чергата да ги усвоява тия пари…

  Коментар от Longanlon — май 12, 2009 @ 12:17 pm

 18. @ Longanlon: Много хубав и аргументиран анализ, мерси! Нещата действително са такива, каквито ги опсиваш, или поне така гласи официалната пропаганда. Аз обаче съм човек с уж богато въображение, а опитах да си представя 11 трилиона кеш и…не можах.
  Да не вземе стане прекалено стимулиращ тоя „стимулиращ пакет“, това ми е опасението :)) Всяка централна банка, като вземе да печата антикризисни пари, казва в началото, че знае кога да спре. И после винаги му изтърва края. Къде неволно, къде нарочно. Дано твоята прогноза се окаже по-правилна от моята, мерси!

  Коментар от asktisho — май 12, 2009 @ 2:33 pm

 19. @Тишо, примерът ти с „оня, чието име не трябва да се споменава“ не е чак толкова подходящ. Там имаш комплекс от фактори, при които един да липсва и е нямало да се получи това, което е станало. Дори и времето е фактор – 50 години по-рано изобщо е нямало техническите средства за всичките му „не-философски пакости“.

  „Почти толкова философски гледаха на хиперинфлацията и гладните, озлобени от студа българи по барикадите през зимата на 96/97-ма…“
  Това може да го каже само писател 🙂
  Нищо не споменаваш за това как преди барикадите се отбивахме на магурата за упражнението „левовете в долари“, нито за това, че гладът си беше просто един символ, защото така и не ни се отдаде да гладуваме истински, че чак да се озлобим от това – онези с мезетата в мазетата, за чиито финансови инструменти говориш с такова презрение, се погрижиха да спретнат една прилична черна борса и вероятно са спечелили повече от купилите злато с кредит (какъв трябваше да си, че да вземеш кредит от банка между 95-та и 99-та?).

  Аз съм леко скептично настроена и към златото, и към имотите, защото преди 64 години шепа малокаратови пендари и 2-3 ниви са успели да спасят живота на майка ми (бебе с туберколоза) и да й осигурят няколко години лекарско наблюдение и скъпо за времето си лечение, а сега шепа 24 каратови монети и 2-3 ниви не могат да ти финансират дори и престоя в болницата и стартиращото лечение за еквивалентна животоспасяваща операция.
  Златото и земята вече не са това, което бяха 🙂 Различен смисъл имат просто.

  Купи си няколко златни монети, щом те влече… има кюлчета от 1 грам и инвестиционни монети от 1/20 тройунция, т.е. напълно възможно е да заделяш пари всеки месец и да инвестираш в злато на малки порции. Няма смисъл обаче да го говориш колко е умно като инвестиция, ако не го правиш.
  И няма смисъл да говорим колко тъпо инвестират парите си повечето хора, ако самите ние нямаме какво да инвестираме. Може би чичето от село, дето със спестяванията си купува гарсониерка за внучката у Софето не е чак толкова финансово неграмотен. Бих казала, че за българските условия се е справил чудесно, колкото и да не харесвам такъв манталитет.
  За разлика от теоретици като нас, дето обаче не могат да изкарат от аванс до заплата без кредит 😀

  Коментар от wakeop — май 12, 2009 @ 4:13 pm

 20. „За българските условия се е справил чудесно“

  Да си купиш овърпрайсната панелка на спекулативна цена не е много „чудесно“ справяне, според мен :))

  В дългосрочен план (внучката като стане на 50) наследствената нива със сигурност ще струва повече, защото овърпрасйната панелка тогава просто няма да има.

  Коментар от asktisho — май 12, 2009 @ 5:29 pm

 21. Аз само да питам: Колко злато си купи? Изтегли ли си всички спестявания, продаде ли колата, изврънка ли да ти дадат потребителски кредит от банката за да си купиш злато?

  Напоследък съм на мнението, че съвети без гаранция нищо не струват. Ти гарантираш ли с пари (имот, кола и т.н.), че цената на златото ще се запази? Не че се заяждам де…Аз само да питам: Колко злато си купи? Изтегли ли си всички спестявания, продаде ли колата, изврънка ли да ти дадат потребителски кредит от банката за да си купиш злато?
  Та според тебе с колко точно ще се обезцени долара, дай данни в проценти. Какво ще стане с еврото, пак данни в проценти? Колко ще се обезцени долара до края на 2010 година? Човек като ще прави прогнози, то е добре да ги прави с точни данни. Иначе става като с Нострадамус.Честно казано, не бих правил прогнози за каквотo и да е било. Сложна работа са.
  Но от друга страна си викам, че след една година трябва пак да прочета тази статия, за да видим кое как. Да не излезе, че си бил прав, ще цъкаме с език и ще си викаме: „Бахти мозъка излезе!“ 🙂

  Коментар от xunap — май 12, 2009 @ 6:41 pm

 22. В душата си съм съгласна с теб… 🙂

  Обаче като се загледам назад във времето – където е текло, пак тече. Колегите ми, дето си купиха овърпрайснати панелки преди 5-6 години не обедняха от това, за мое голямо изумление. Много им се чудих тогава що панелки и що на тези безумно надути цени, и с какъв акъл на кредит, но истината е, че не само се справиха, но и са по-добре финансово от преди. Сега… ще кажеш – ми то късмет, от къде да знаем, че ще се вдигнат така цените и че няма да им паднат панелките още на другата година, че и ще успеят после да намерят баламурници, на които да ги препродадат… Никой от нас не знаеше, но аз не спечелих нищо от това, че само гледах, цъках в недоумение, критикувах и се оправдавах, че не мога да намеря ресурс. С всичко е така, имотите са само пример.

  Не знам дали се изразявам точно и дали схващаш идеята ми, но тези, които рискуват да сбъркат момента и да загубят имат по-голям шанс да спечелят от тези, които просто гледат отстрани и чакат идеалните условия и точните индикации. Винаги съм била от вторите и не ми е лесно да кажа, че съм бъркала, за това и споря малко по-емоционално… извинявай 🙂

  Коментар от wakeop — май 12, 2009 @ 7:06 pm

 23. Това горното беше за Тишо 🙂

  Иначе хипарът е прав в едно – докато човек не провери собствените си финансови съвети на практика, все едно празни приказки си говори. Аз съм купувала инвестиционно злато, колкото да разбера, че не е подходящ финансов инструмент за мен. Има хора, които печелят от златото, но аз няма да съм от тях… не ми пасва просто на характера.

  Коментар от wakeop — май 12, 2009 @ 7:10 pm

 24. ми точно като смисъла от статията ти!

  Коментар от Mihail Toshev — май 13, 2009 @ 10:44 am

 25. Да, интересно, аз също наскоро си мислих какво би се случило, ако се срине изобщо паричната система като такава – имаме по няколко килца боб, леща, ориз и малко месце във фризера, ама от там нататък никой от нас няма никакво понятие как се сади и отглежда жито или боб или домати даже, да не говорим че децата вече си мислят че всичко идва от магазина.Пази Боже разменна натурална търговия, всички ние ИТ препитаващите гладни ще умрем!

  Коментар от nordreamer — май 13, 2009 @ 12:09 pm

 26. @ хипар: Къде в статията ми пише „купувайте злато“, бе, да го еба?! :))

  Що всички се хванахте за това? Казах, че хората така правят, че златото винаги е ценно, дори при форсмажорни обстоятелства.

  Няма война, глад, пандемия, бедствие или чума, която да накра хората ДА НЕ ИСКАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ ЗЛАТО. Никога не е имало. И никога няма да има. Хубаво го запомни това!

  Аз не правя никакви прогнози. Споделям опасенията си, че ако американците продължат да печатат хартия ще си ликвидират долара
  (и дълга).

  А хиперинфлация в американски долари не е като хиперинфлация в български лева. Това е глобална катастрофа с непредвидими последствия.

  Позволих си да цитирам един пророк, който твърди, че към 2011 човечеството ще трябва да промени принципите на цивилизацията си, за да оцелее, нещо такова, като намеря точния цитат ще ти го пратя…

  Това е. Никакви съвети не давам. Никакви прогнози не правя. Никакви гаранции няма да получиш от мен. И нали не очакваш да споделям подробности от управлението на личните си финанси пред анонимна аудитория в интернет?

  Освен това, мечтата ми не е като рухне светът да дойдеш и да ми кажеш „бахти мозъка излезе, Тишо!“, щото противогазът ще ми развали настроението повече, отколкото похвалата ти може да го подобри 🙂

  И аз не се заяждам, ама вместо да предложиш по-добър сценарий, ти просто ми задаваш глупави въпроси, сори…Айде, със здраве!

  Коментар от asktisho — май 13, 2009 @ 2:43 pm

 27. @ wakeop: няма за какво да ми се извиняваш, наистина! Приятно ми е да обменяме идеи, пък ако ще и дa e емоционално.

  @ Mihail Toshev: скоро ще те изпратя да си говориш с апостол апостолов, ангел грънчаров и другите тролове в спам листата със забранените коментари, Михаиле.

  Коментар от asktisho — май 13, 2009 @ 2:49 pm

 28. Извинявам се, че те разстроих. Схванах ти поста като прогноза и съвет. Явно проблемът е в мен. А за прогнозите сме си говорили, нали трябва да има някакви отправни точки за прогнози, накъде сочи вектора. В смисъл да е шегаджийско-сериозно като Кирил Есков например.
  Не приемай толкова емоционално нещата, новаторите винаги са имали повече критици. Многото критични коментари говорят, че си новатор, успяваш да заплениш хората.
  За мен си блогър номер едно, другото няма значение.
  Метни едно око на коментара на nordreamer, има як материал за размисъл в него.
  Багера

  Коментар от xunap — май 13, 2009 @ 5:24 pm

 29. @ xunap: Багер, затри се в швабско и ме лиши от удоволствието да ги водим тези разговори на открито, под звездите, до огънчето (примерно), с бира в ръка, а не тук – в блога, че да се срамим пред хората, хехехе.

  Нали не си помисли наистина, че ще взема да ти се разсърдя? Вече не се сърдя на никой. И нищо не се опитвам да доказвам. Което не ми пречи да продължавам да си изразявам мнението по разни въпроси. Целта ми беше да копирам емоцията на твоя пост в отговор, за да видиш как изглежда отстрани. Мисля, че доста добре ми се получи…:P Нали сме писателчета, можем да се заиграваме с думите както пожелаем 🙂

  Айде, връщай се лятото, че хипарстването с xunap вече взе да ми липсва 🙂

  Щях да забравя: ето го цитатът, който ти обещах:

  “Знам, че ще се върна на Земята около 2011г, когато условията на планетата ще бъдат много, много трудни. Има вероятност да бъдат променени, но това зависи от усилията на всички, а аз съм песимист по отношение на това, че хората наистина ще се обединят, за да изградят един нов свят и нов тип цивилизация. Тези, които успеят да променят модела си на съществуване, ще получат доверието да изграждат Новия свят.”

  Е. Кейси

  Коментар от asktisho — май 13, 2009 @ 6:30 pm

 30. „за да изградят един нов свят и нов тип цивилизация. Тези, които успеят да променят модела си на съществуване, ще получат доверието да изграждат Новия свят.”

  Какво ли иска да каже Кейси? 😉

  Коментар от Графът — май 15, 2009 @ 1:00 am

 31. Според мен 97-те процента се оплескват не толкова с инвестирането, колкото с гласуването си.
  Не знам как трябва да се инвестира нито по време на възход, нито по време на криза. Това не е силата ми и не мисля, че трябва да бъде. Мисля, че е съвсем правилно простите хорица да си влагат парите (колкото ги имат) в недвижими имоти и банкови сметки. Според мен кризата се утежни от това, че шофьори и фризьорки се правеха на финансови разбирачи и вместо да си внесат парите в банка, купуваха акции.
  Все едно, аз гледам да вържа месечния бюджет, а за настроение мога да разчитам на книжките и блоговете.

  Коментар от mayamarkov — май 18, 2009 @ 2:13 am

 32. „..когато условията на планетата ще бъдат много, много трудни…“

  Това не е цитат на Е. Кейси, а псевдо-пропочесвто получено чрез медиума Петя Димитрова (Ирина).

  Харесах статията, мисля да чета редовно.

  Поздрави

  Коментар от frontier — май 22, 2009 @ 1:40 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.