Писателският блог на Тишо

април 17, 2009

CapitalОff

Filed under: ЗЛОБОДНЕВНО — asktisho @ 5:08 am
Tags: ,

Напускам столицата.

12 години бяха напълно достатъчни, за да взема от този град всичко, което той успя да ми даде.

Взех дори повече, отколкото исках.

София ме научи да се боря със зъби, но да го правя честно и най-вече: мъдро.

So, this is goodbye

Ако имаш нужда от квартира в идеалния център с приятен наем, пиши ми на: asktisho@gmail.com

Тихомир Димитров

25 коментара »

 1. Е, лек път и извинявай, ако има нещо:-)

  Коментар от Стойчо — април 17, 2009 @ 8:55 am

 2. дано още много селяни да те последват!

  Коментар от Mihail Toshev — април 17, 2009 @ 9:15 am

 3. Тишо… като човек, който е роден и израснал тук, мога да ти кажа, че репликата ти е доста неприятна – защото ако всеки идва тук и си тръгва с идеята „взех, каквото можах, дори и повече“, не е чудно, че градът става все по-ужасен за живеене – щом никой не му дава нищо, а само му взема, как да не ти се иска да го напуснеш един ден?

  Не ми се ще да вярвам, че точно ти си човек, който гледа така на нещата и който няма какво да даде. Някога да отидеш да живееш в столицата е означавало привилегия – стремеж към това да бъдеш и да научиш нещо повече, да си по-възпитан и да се научиш да се съобразяваш с правилата на градския живот… който, уви, сега е повече селски, но затова най-малко градът ни е виновен.

  А ако наистина освобождаваш квартирата – пиши ми на мейла. Мисля, че познавам хора, които биха оценили един нормален наем.

  Коментар от Ани — април 17, 2009 @ 9:24 am

 4. Преди време и аз взех това решение и нито за миг не съжалявам. Късмет в новите начинания!

  Коментар от Мариян — април 17, 2009 @ 9:32 am

 5. Преди година и половина и аз се разкарах от София. Много неприятен взе да става този град. И не – не е заради ВСИЧКИ от „провинцията“ които са там. Смея да твърдя, че не съм пречил за развитието на града (ако и да не съм помагал по друг начин, освен с МНОГО данъци), за разлика от много други ( о да, и „кореняци“ софиянци познавам които са с толкова отвратително държане, и към хора и към всичко около тях ). Не можех да издържам там, факта, че жена ми забременя допринесе за изнасянето ни от този меко казано взел да става неприятен град.

  До „кореняците“ софиянци – не са ви виновни всички които не са софиянци. За сламката и гредата в окото няма да говоря, това са пълни глупости. Всички са българи, а не софиянци и провинциалисти. За съжаление много хора никога няма да го разберат. Само се радвам че не съм софиянец, за да има къде да отида, когато ми дойде до гуша. Кореняците няма къде да се дянат, освен в София. Това е най-гадното.

  Коментар от Красимир Казаков — април 17, 2009 @ 9:45 am

 6. Запитай се какво си дал, за да те има и след теб дори!?

  Коментар от гравитон — април 17, 2009 @ 10:10 am

 7. На мен пък ми е чудно защо толкова ви обижда постът на Тишо и защо го тълкувате толкова буквалистки. Взел е, но и е дал достатъчно. Така разсъждава човек и когато напуска дадено работно място.

  Що се отнася до „кореняците“ софиянци, самото понятие е смешно, като се замислим, че по времето на обесването на Левски там, където сега е паметникът – сиреч, пъпът на София – е било „там близо край град София“. София е с изключително по-кратка история на градската култура в сравнение с градове като Пловдив, Русе и др.

  Коментар от Светла — април 17, 2009 @ 10:13 am

 8. Успех.

  Коментар от fen — април 17, 2009 @ 10:23 am

 9. Тишо, надявам се, че не отиваш много надалеч и пак ще се виждаме. София наистина стана много труден за живеене град и може би ще те последва цяла вълна от хора, търсещи по-спокоен и разумен живот.

  Успех!

  Коментар от Майк Рам — април 17, 2009 @ 10:59 am

 10. Блазе ти!

  Коментар от rraycheva — април 17, 2009 @ 11:42 am

 11. Успех в начнинанията.
  😉

  Коментар от Eneya — април 17, 2009 @ 11:48 am

 12. Добро решение според мене. Не каза къде отиваш?

  Коментар от Прасунсен — април 17, 2009 @ 3:39 pm

 13. Честито! ::D

  Коментар от Marfa — април 17, 2009 @ 4:12 pm

 14. Номер 6 – Краси – Краси, тук не става въпрос за повърхностните и стари вражди наш-свой или кореняк-външен и Тишо добре знае това. Аз го поправих съвсем човешки затова, че когато си тръгваш отнякъде, е хубаво да мислиш и за това, което оставяш, не само за онова, което отнасяш със себе си – чисто философски, ако щеш. Но и имам правото да ме боли за града, в който съм израснала, когато виждам, че все по-малко хора го обичат.
  Всяко място заслужава грижа и обич – а и България не е само София, нали? В крайна сметка най-светлите имена в историята ни не са родом от столицата, но това не означава, че трябва да се отнасяме към нея с пренебрежение и да си тръгваме без тъга. 🙂

  Коментар от Ани — април 17, 2009 @ 10:21 pm

 15. София не е много уютна за живеене. Както каза някой, „жалко за кореняците софиянци“ – те наистина няма къде да се дянат. Половин България дойде в София, донесе със себе си автомобилите си, проблемите си, и сега сигурно над 2 милиона човека се опитват да живеят в теснотия и мръсотия на площ, предвидена за 500’000… При това, с кофти кмет и кофти градоуправници… 😦

  Тишо, успех на новото място! Аз съм сигурен и че много си дал на столицата, не само си взел… 🙂

  PS Това за наема, добре звучи… Аз скоро не съм виждал нормален наем около мен;-)

  Коментар от Michel — април 17, 2009 @ 10:47 pm

 16. Успех, Тишо! Дано си щастлив на новото място.

  Коментар от Стефка — април 17, 2009 @ 11:11 pm

 17. На добър час!
  Надявам се, че тук не напускате, нали?

  Коментар от Графът — април 18, 2009 @ 9:30 am

 18. София е супер приятно място по празниците. Разходих се сега из центъра и е чудно тихо и спокойно, и красиво. Особено вечер имах чувството, че съм на разходка в някоя друга западна европейска столица. Същото е и в събота и неделя, не само в големи празници. Има красота в този град, само трябва да можем да я видим.

  П.С.: Не съм софиянец, по-точно не съм роден в София.

  Коментар от ptankov — април 19, 2009 @ 5:13 pm

 19. Успех!!!

  Коментар от Lemon — април 20, 2009 @ 12:00 am

 20. Добро решение! Happy new life:))) пиши как е там:)

  Коментар от seasons — април 21, 2009 @ 6:38 pm

 21. Успех и късмет! И да пишеш!

  Коментар от radislav — април 23, 2009 @ 10:12 am

 22. Успех и от мен! Кофти е, че за много хора софиянец е синоним на гадняр, а София – на най-тъпото място на света… Аз съм израстнала в София и въпреки отрицателните промени през последните години това все пак си е моя град. Опитах се година и половина да живея в малко и красиво градче почти в центъра на България, но така и не можах да свикна. И се върнах в „лудницата“. 🙂 Не казвам, че е лесно, но според мен въпроса е всеки да знае къде е неговото място и да дава най-доброто от себе си там, където е. Може би ако го правехме, и София щеше да е различно място, кой знае.

  Коментар от Виолета — май 6, 2009 @ 10:56 pm

 23. @ Виолета: мерси! Не ми се искаше тази кратка публикация да изведе към некултурния спор „селяни с/у столичани“, защото по-безсмислен диспут наистина няма. Докато вървях по Камино срещнах представители на страни от цял свят и за пореден път се убедих колко еднакви са хората: независимо дали живеят в Сао Паоло, Северна Каролина, Мексико, Перу, Барселона или Амстердам, всеки се стреми към преследване на личното щастие, грижи се за семейството си, опитва се да открие правилния път към реализацията на своите мечти, страхува се и се радва на много сходни неща. Та, София завинаги ще си остане и моят град, нищо, че не съм се родил в него. Достатъчно е, че прекарах част от детството си там, а по-късно и целия си съзнателен, младежки живот. Почти няма пейка в парка или кръстовище, което да не ми навява спомени: радостни, тъжни, еуфорични, всякакви. Животът е шарен. Не е важно къде живееш и с какво се занимаваш, важното е как се чувстваш в момента. А през 21 век е много трудно всеки да знае „къде е неговото място“. Сега хората пътуват много и се местят, за да разберат 🙂 Виж, с „да дава най-доброто от себе си там, където е“ съм напълно съгласен. Благодаря ти за хубавия коментар!

  Коментар от asktisho — май 7, 2009 @ 1:08 pm

 24. Пак заповядай 🙂 аз лично не деля хората на „селяни“ и „столичани“ – или си човек, или не си. Да се родиш в голям град или в малко селце не е наш избор, а на родителите ни (обикновено). Ние обаче избираме какви да бъдем като хора, и това е по-важното. Имам страхотни приятели от къде ли не, включително от т.нар. „малцинства“. И има „българи“, с които бих предпочела да нямам нищо общо. Както казваш, животът е шарен! 🙂

  Коментар от Вили — май 8, 2009 @ 2:10 pm

 25. Дайте енергия за България

  http://eniovden-bg.blogspot.com/

  Коментар от илия — юни 12, 2009 @ 1:55 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.