Писателският блог на Тишо

февруари 18, 2009

Ode to Creativity 3: Солта на земята

Благородните фотографски процеси са тема на разговор между професионалисти. И понеже аз не съм такъв, повече ме интересува крайния продукт, за който казват, че стои на границата между фотографията и изобразителното изкуство.

Проявяването на една единствена снимка изисква часове ръчен труд, много майсторлък и задълбочени познания по химия.

Това прави соления печат и другите благородни процеси толкова специални. Още по-специални ги прави фактът, че хората, които се занимават професионално с този рядък вид изкуство у нас, се броят на пръстите на двете ми ръце. Имам честта да познавам част от тях, а днес ще получа възможността да видя делото и на останалите – накуп, в култувата  галерия „Кръг +

Изложбата ще стои до осми март. Самите автори споделят, че публиката отделя прекалено много внимание на благородния процес, докато по-съществена за тях, като артисти, е концепцията – атмосфера, миг, състояние, пресъздадени от автора.

Все пак, говорим за фотография. Аналогова и хипер бутикова фотография, която изключително много се цени на запад. Някои от авторите, които галерия „Кръг +” ще представи тази вечер, имат успешни изложби в Лондон и други европейски градове.

Благородните фотографски процеси се свързват с романтизма, символизма и пикторализма във фотографското изкуство, защото нарушават рязкостта и точността на изображението, доближавайки го до живописта.

Авторите от „Ratts of the Capital” и фото група „Наос” вече са успели да наложат съвременната си визия на българската сцена, но в изложбата има и исторически момент: младите правят реверанс към класика Георги Георгиев (1881-1959), чиито пикторалистични произведения ще бъдат извадени на показ за пръв път от много години насам.

Всъщност, разказваческите ми усилия са напразни, защото естетиката на един образ трудно може да се опише с думи. Човек трябва да го види с очите си.

Тихомир Димитров

Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.