Писателският блог на Тишо

февруари 13, 2009

Ode to Creativity 1: Колко струват хиляда думи?

Напоследък пиша абстрактни позитивни текстове, които на пръв поглед нямат нищо общо с калта и кишата навън, демек – с реалния живот. И, докато аз пиша, животът си тече. Интересни неща се случват всеки ден.

Реших да напиша поредица от статии за идеите на млади, креативни хора, които възприемат „кризата” като „възможност” и „развитие”. Защото, докато светът се сдухва, тези хора действат. Човешката креативност винаги ме е надъхвала, но за нея е по-добре да се говори в трето лице, единствено число, отколкото по принцип.

Точно така смятам да постъпя.

В тази и следващите няколко публикации ще ви запозная с идеите на няколко души, които ежедневно променят света, в който живеем. Гледайте и се учете. Защото в България се случват много интересни неща всеки ден, които нямат нищо общо с помията, в която се опитват да ви удавят.

Още един лъч светлина от Тишо. С надежда за повече оптимизъм и личностно осъзнаване.

Започваме с Никола Райков, който днес ме очарова с идеята си да обяви хиляда думи за продан. 27 годишният уеб дизайнер от Стара Загора предлага интересна сделка на сайта си 1000wordsforsale.com , откъдето всеки желаещ може да си купи ключова дума, която води към собствения му сайт. Гордите притежатели на определена дума от внимателно подбрания списък имат правото да препродават линка (думата) на трети лица, като 50% от цената остава за тях.

Никола се е справил чудесно с дизайна, който красноречиво говори за графичните му умения. Той има намерение да инвестира спечелените пари в продуциране на филма „Влез” – по собствен сценарий, носител на награда от фестивала в Балчик.

Някои от вас ще кажат, че това е тъпо и самонадеяно, а други ще възприемат идеята за оригинална и дори – гениална. Аз съм от вторите. Ще ви кажа защо:

Първо, Никола вече е успял да продаде цели четири думи – legal, new, night и power.

Второ, проектът е англоезичен, което значи, че е отворен за целия свят и съвсем не разчита на българския бизнесмен-чобанин, който все още се съмнява в рекламата по принцип, да не говорим за нейния онлайн вариант.

Трето, десет долара на година за ключова дума в сайт, който има потенциала да стане изключително популярен, съвсем не е за пренебрегване като рекламна възможност.

Четвърто, идеята е новаторска, което автоматично й осигурява място в медиите и един нелош първоначален пи ар. Сещате ли се за онзи младеж, който отпечата луксозно копие на книгата си в един екземпляр и обяви, че го продава за стотици хиляди евра. Е, не знам дали си намери купувач, но вестниците в цял свят писаха за него и почти не остана телевизия, която да на го е интервюирала. Нещо подбно започва да се случва с Никола в момента. Лично той споделя в блога си, че общественият интерес към проекта му нараства значително и вече е прекосил националните граници.

Браво, Никола, браво, Райков!

Stay tuned, защото през идните дни ще ви запозная с още интересни, креативни хора, както и с техните предприемчиви идеи.

Тихомир Димитров

26 коментара »

 1. Точно тази реализация на идеята наистина е уникална, иначе подобен модел на продажба на пиксели е отдавна изтъркана в нета. Отделно и сайтът е много добре пипнат дизайнерски.
  Едно нещо леко ме смути само – купуването на дума струва 100$ за 10 години, което наистина е добра оферта при положение, че сайтът набере скорост, но при порверка на домайна се вижда, че собственикът му го е регистрирал само за 1 година – http://whois.domaintools.com/1000wordsforsale.com
  Това, разбира се, не означава обезателно че той няма намерение да го поддържа през следващите 10 години, но мен би ме накарало да се замисля дали да си купя дума от там, а иначе вече хвърлих око на няколко. 🙂

  Коментар от Nick — февруари 13, 2009 @ 2:23 pm

 2. хареса ми идеята (и реализацията), но не успях да намеря ключовите думи, които ми трябват… май не са от най-използваните 🙂

  Коментар от wakeop — февруари 13, 2009 @ 3:04 pm

 3. Мн.ч. на евро е евро.

  Коментар от Lev — февруари 13, 2009 @ 3:15 pm

 4. „при порверка на домайна се вижда, че собственикът му го е регистрирал само за 1 година“

  Мисля си, че разсроченото плащане пред еднократно такова е съвсем логично бизнес решение

  Коментар от Nikola — февруари 13, 2009 @ 3:17 pm

 5. Дизайна много ми хареса. Само че, да купиш дума за 10 години ми се вижда много. Ако сайта тръгне добре, но ако не тръгне? 100$ на вятъра. Ако имаше възможност за една година -10,15$ – супер(купувам :)). Тъкмо ще се види как върви сайта и ако дръпне – нищо не пречи след 1 година да се каже – минималем срок 5 или 10 години. Пак ще спечели много. А така ще отблъсне евентуалните купувачи.
  Още веднъж поздравления за дизайна.

  Коментар от Grimm — февруари 13, 2009 @ 3:20 pm

 6. @Nikola – надявам се да не си напълно сериозен като говориш за „разсрочено плащане“, тъй като тук говорим за суми от порядъка на 100$ за 10 години 🙂 Имам доста нет проекти и там където давам гаранции в години, плащам и домайна поне за още една година отгоре. Просто приятелски съвет 🙂 Правят се много „кухи“ сайтове, най-вече платени уеб директории, които прибират парите и на следващата година ги няма, а заедно с това и линка ти 🙂 Случаят тук със сигурност не е такъв.

  Коментар от Nick — февруари 13, 2009 @ 3:32 pm

 7. Аз лично не се съмнявам в сериозността на сайта, защото зад него стои много лична творческа цел, а именно – създаването на филма „Влез“, освен това познавам един от хората, „забърани“ в реализацията на идеята. Току що се оказа, че го познавам :).

  Добрият бизнесмен трябва да може да се постави „в обувките“ на своя потребител, за да предвиди какви са неговите очаквания и нагласи. Тази задача е чудесно изпълнена при подбора на думите. Дотук добре, но от потребителска гледна точка сайт, който продава 10 годишна реклама в аванс и не е предплатил домейна си за въпросните десет години, наистина изглежда подозрително. Присъединявам се към приятелския съвет на Nick и пожелавам успех на начинанието! Цялата тази работа е доста вдъхновяваща. Само така!

  @ Lev: знам, написах го нарочно 🙂

  Коментар от asktisho — февруари 13, 2009 @ 4:03 pm

 8. Евала за идеята!!!!!!!!!!!!!!

  Коментар от seasons — февруари 13, 2009 @ 4:18 pm

 9. Ок, добре – може би сте прави. Ще го коригирам в най-скоро време.

  Коментар от Nikola — февруари 13, 2009 @ 4:40 pm

 10. @ Nikola: един от принципите на изобилието, в който силно вярвам е, че „ръка, която дава, никога не обеднява“. Народът го е казал по друг начин: „за да получиш, първо трябва да дадеш“. Но решението си е изцяло твое, ние нямаме право да се месим. Или, по-точно, аз. Щото само благородниците и хората с глисти говорят в първо лице, множествено число 🙂 Мога единствено да те похваля за идеята и да препоръчам сайта ти на приятели и познати. Успех!

  Коментар от asktisho — февруари 13, 2009 @ 4:53 pm

 11. Хубава тема, ще я чета с удоволствие. Харесвам такива хора с идеи и предприемчиви. Без да съм икономист интуитивно усещам, че когато има криза човек може да печели, а не да се свива и съответно да губи. Ама не мога да обясня защо.

  Коментар от Tarna — февруари 13, 2009 @ 5:28 pm

 12. Аз виждам един проблем 🙂 И то голям проблем :

  Защо бих си купил линк от сайт с ПР=0 . Нула. Линка няма никаква стойност. Пари хвърлени на вятъра.

  Но пък идеята не е лоша и както се вижда вече е печеливша 🙂 . Все ще се излъже някой.

  Коментар от ss7 — февруари 14, 2009 @ 3:09 am

 13. @ss7 – за чистак нов сайт е логично да е с pr0, а не е ясно колко е и трафика. То това са трите неща, които трябва да те вълнуват като купуваш линк – анхор текст, ПР и трафик… разбира се и цената 🙂

  Коментар от Nick — февруари 14, 2009 @ 5:16 am

 14. Много добра идея. Подкрепям Никола на 100 %. Логично обаче ми се струва да вземе предвид съвета на Grimm, т.е. да продаваш първата година и след това другите в пакет, поне на мен ми се струва нормално да не прибереш много пари наведнъж, но да успееш да накараш потенциалните ти клиенти да повярват в теб и да ти се доверят. Успееш ли да направиш сайта посещаван през първата година, то плащането през втората за минимален срок от 5 или 10 години ти е подсигурено. Сега като се замисля това може да забави обаче до някаква степен самата реализация на проекта за филма…
  Никола може да помисли и за някакво уважение към първите да кажем 50 клиента като ги покани на предпремиера на филма, когато е готов. Както се казва от уважение. Нали и Тишо май беше писал за клиентите. По-лесно е да задържиш един 4 сегашни клиенти, отколкото да спечелиш един нов. Пък и е по-добре. Колкото до ранга, съвсем нормално е той да е нула в началото. Да се надяваме, че ще стане поне 8 😉 Пожелаваме го на Никола. Това естествено е мое скромно мнение. Не искам да звучи като упрек или нещо подобно. Напротив – и аз като Тишо подкрепям всякакви креативни начинания. С тебе сме Никола! ;)Успех!

  Коментар от Fjuty — февруари 14, 2009 @ 2:30 pm

 15. Fjuty – това е страхотна идея!
  Веднага ще споделя, че ще поканя първите 50 човека на предпремиерата.

  Между другото току що качих страница за самия филм, за който проявява интерес към проекта:
  http://www.1000wordsforsale.com/thefilm/thefilm.html
  Би ми било интересно да чуя мненията ви.

  Коментар от Nikola — февруари 14, 2009 @ 3:06 pm

 16. Интересна идея! Никога не би ми хрумнала. Хвърлих око на Christmas 😉

  Коментар от вили — февруари 15, 2009 @ 1:59 am

 17. @Nick, доколкото видях линковете са от флаш, който се зарежда с джаваскрипт, което значи, че най-вероятно няма да ти пускат никакъв PR и „link juice“. Дори и да не са такива, стойността на линк от сайт, в който няма нищо, освен хиляда линка, е почти нулева (пък ако ще и сайта да има ПР 10). А дори и да не беше, ползата да се класираш за една ключова дума (което няма да стане с линк от тоя сайт, но нека си въобразим, че ще стане), а не фраза, е също така близка до нулата.

  Няма да коментирам дали идеята е оригинална, или копира нещо старо, но ми убягва каква реална полза получава рекламодателят. От СЕО гледна точна полза няма, трафик с реални клиенти не може да се очаква, тогава какъв е смисълът да се купува дума?

  Не искам да критикувам идеята, (особено като виждам, че всички тук са във възторг), но понеже някои очакват да получат гугъл ПР, (а и малоумниците от 24 часа дори са написали, че си щял да получиш трафик от търсения, като си платиш за дума), добре е поне да се придържаме към фактите.

  Иначе браво за рубриката, Тишо. Надявам се в следващите постове да видим нещо наистина полезно, а не самоцелно „оригинално“.

  Респект към автора за целта му, дано успее, ама ако може без да се заблуждават купувачите.

  Коментар от Прасунсен — февруари 15, 2009 @ 3:28 pm

 18. Прасунсен – тъй като съм наясно, че най-вероятно флаш линка няма да бъде отчетен има и обикновен текстови вариант на списъка. Използването на фраза също е взето предвид и имено там идва мястото на изречението, което използваш. Съдържанието няма да остане „нищо, освен хиляда линка“ мислено е върху още доста неща.

  Разбира се, твое право е да критикуваш идеята и да се съмняваш в нейната полза. Не мисля, че някъде съм заблуждавал купувачите, ако е така бих се радвал (наистина) да го посочиш. А качествово на българските журналисти не бих искал да го коментирам.

  Коментар от Nikola — февруари 15, 2009 @ 5:44 pm

 19. Никола, истина е, че на твоя сайт никъде не се споменава за СЕО полза, останах с това впечатление заради коментарите на другите и заради публикацията в 24 часа. Единствено това изречение „The most important advertising words are the ones that the most people search for“ донякъде създава такова впечатление.

  Като цяло на мене проектът ми прилича повече на оригинален начин да се привлекат дарения за филма, отколкото на бизнес проект, в което няма нищо лошо. Само представянето му някак се разминава от това, но вината май не е твоя.

  Коментар от Прасунсен — февруари 15, 2009 @ 6:32 pm

 20. @Прасунсен – да, линк през джава няма как да прехвърли каквото и да е ПР към линквания сайт. Това е и една от големите „подхлъзвания“ които платените директории правят, има и още подобни като линк през фрейм и пр.

  @Nikola – Помислил си за евентуалия проблем с джава и си направил лист, но в тази реализация има сериозен проблем – първо Гугъл не толерира страници на които има твърде много изходящи линкове, а твоите ще са 1000 🙂 Из СЕО се говори, че те не трябва да са повече от 10 иначе Гугъл почва да мисли лошо и да ти удря минуси за ПР и втория проблем е, че ПР на една страница се „прехвърля“ върху линковете според броя им. Ако има 1 линк ще метне повече ПР, ако са 1000, не знам всеки един по колко ще получи, та дори и твоята страница да е с ПР 10 🙂

  Коментар от Nick — февруари 15, 2009 @ 11:49 pm

 21. Все си мисля, че тази идея е предназначена да върши работа на хората, а не на търсачките… Оригиналното хрумване и качественият дизайн, придружени от един добър пи ар са напълно достатъчни, за да стане сайтът популярен, според мен. Нищо не разбирам от SEO, но познавам много хора, които разбират. Няма да забравя какво ми каза един от тях: „Ако SEO специалистите знаеха как се печелят пари онлайн, досега да са станали милионери“.
  Пък и не се сещам как SEO може да вкара бизнеса ти в хедлайна на водещите всекидневници в повече от една държава – нещо, което вече се случва на практика в случая. Ценните съвети са ценни, именно защото не се раздават безплатно. Нищо лично, но горните коментари внасят песимизъм в една светла идея -да имаш творческа мечта и да преследваш реализацията й по оригинален начин. Нищо не може да застане на пътя на човек, който преследва мечтата си. Ето защо, аз съм сигурен, че някога (може би много по-скоро, отколкото предполагам) ще гледаме един хубав сюрреалистичен филм. Успех, Никола!

  Коментар от asktisho — февруари 16, 2009 @ 1:03 am

 22. @asktisho – улавям неправилно тълкуване на написаното от мен… поне за мен е валиден делфийския принцип, че повече очи виждат повече и дават по-компетентно мнение. Идеята е страхотна не толкова заради сайта, но заради начина по който Никола е решил да финансира проекта си и вместо да се влачи по разни организации с папки и да проси пари е намерил как да го направи със собствени сили, при това креативно. Навремето подобен сайт беше milliondollarhomepage.com, има статия и във Вики:) http://en.wikipedia.org/wiki/The_Million_Dollar_Homepage
  Тогава създателят му продаваше пиксели, а парите инвестира в образованието си…
  С това коментарите ми по темата приключват!
  Успех

  Коментар от Nick — февруари 16, 2009 @ 1:56 am

 23. @Nick: Целта ми не е да влизам в противоречия, а да споделя енергията на една мечта. Хубав е делфийският принцип. Както виждаш, някои от напътствията се приеха сериозно и стигнаха там, където трябваше. Това беше и моментът, в който трябваше да спрат. Обезкуражаващите нотки в един момент взеха да накланят везната в неправилната посока. Написах тази статия не, за да обяснявам на Никола как неговата работа няма да стане, а точно с обратната цел…Всичко, което казваш е истина, що се отнася до човешката страна на нещата. Техническата не ми е много ясна, но предполагам, че клиентите на Никола не са само php-кодери, уеб дивелопъри и seo мастъри ;P Такива ми ти работи. Както казах, нищо лично. Извинявам се, ако без да искам съм те засегнал по някакъв начин и ти благодаря за това, че се включи в дискусията. Милиондолърхоумпейдж беше първото, което ми мина през главата, когато проечтох за идеята на Никола. Навремето бях силно впечатлен от дързостта и креативността на този проект. Моделът с хиляда думи е малко по-различен като средства и цели, поне според мен, пък и е доста по-естетичен за окото :)). Този свят има нужда от разнообразие, а съдбата обича смелите…

  Коментар от asktisho — февруари 16, 2009 @ 11:24 am

 24. @Nick – не е проблем да се промени лесно дизайна, така че една дума да излиза на една страница. Има време преди да бъде отчетен PR-a ще минат 3-4 месеца (а може и повече), а по този сайт се работи всекидневно. Макар, че (както коментирахме по-горе) никога не съм обещавал SEO ефект ще направя всичко възможно клиентите да получат максимални ползи.

  Между другото:
  Expiration Date: 2019-01-23
  Creation Date: 2009-01-23
  Last Update Date: 2009-02-15

  Благодаря за препоръката.

  Коментар от Nikola — февруари 16, 2009 @ 1:06 pm

 25. Това което се предлага е малко за 100$.
  Да се включи в началната оферта и възможността за индексация на „закупената“ дума – прилежащ сайт в световните търсачки като Google,Yahoo с цел по-челни места там т.е когато се напише „закупена“ дума в резултатите за излиза прилежащия и сайт
  Така би се разширила базата на приложение

  Коментар от идея — март 12, 2009 @ 4:34 pm

 26. а какво е това?!

  http://www.wordforsale.com/

  Коментар от аз — август 4, 2009 @ 1:32 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: