Писателският блог на Тишо

декември 15, 2008

Криза, та криза!

Съвременната капиталистическа система никак не е съвършена. Вярно, доказала е своята виталност, но си има куп вродени недостатъци. Цикличността и инфлацията са само два от тях.

Икономическият цикъл е като женския цикъл: на сравнително равни интервали от време системата се прецаква. Дойде ли „онова време от месеца“ (в случая – десетилетието), както всички знаем, купонът свършва. Положението става нетърпимо. Напрежението расте. Кризата, за която всички говорят, не е нищо повече от поредния болезнен мензис на световната икономика, простете ме за мърлявия израз. Хубавото на женския цикъл е, че рано или късно свършва, освен това е важен за репродуктивните функции на организма. Същото важи и за икономическата рецесия.

Да, но жените обикновено скатават факта, че е дошло „онова време“ от месеца. Дискретни са и гледат да не си забравят тампоните на публични места. Докато медиите превърнаха световната икономическа криза в новина. Все едно съседката да си залепи ярко червен стикер на челото: „Дойде ми цикъла. Никой да не се занимава с мен!“

Наблюдавам как хората се държат като стадо и ми става смешно. Жадно поглъщат лошите новини, които им се сипват с големия черпак и толкова много им вярват, че са готови да напълнят гащите от страх. Дори не си дават сметка за папагалския механизъм на новинарската индустрия. Това, че днес си чул за кризата от пет различни места не означава, че тя е станала пет пъти по-страшна.

„Страх лозе пази“, мъдро заключи българинът и отново „затегна колана“: отложи ремонтите, инвестициите, покупките и бизнес плановете си за „по-добри времена“. Така лиши икономиката от свежи пари и сам си предизвика криза. Въпросът ми към всички, които силно вярват, че в България има някаква привнесена криза е: как ще разберете, че „по-добрите“ времена са дошли? Пак от телевизора ли чакате да ви го кажат?

Представям си топ новината на деня: „Кризата свърши. За Бога, братя, купувайте!“

Да, ама вече няма да има с какво. Защото ще сте уволнили ценните служители, ще сте спрели разширяването на бизнеса, ще сте замразили ключовите инвестиции, а инфлацията ще е стопила спестяванията ви, които сложихте на сметка, примамени от високите лихви.

Веднага щом се отръска от кризата, също като едно къпано куче, пазарът ще ви обърне гръб и ще се затича нагоре към следващия си икономически връх, но този път без вас.

В края на 2008-ма светът трябваше да избира между лишенията и изобилието. Светът избра първото. Повече от половината му жители решиха да повярват на страха. И повлякоха останалите след себе си.

Хубавото на цялата тази работа е, че вече никой не иска да строи хотели върху плажа. Жителите на панелните гета най-после разбраха, че вмирисаните им кутийки не струват по двеста бона и, че никой няма да им плаща европейска заплата, за да продължават да работят по български, че е кофти да си безработен в България, но е още по-кофти да си безработен в чужбина, където наемът ти е три пъти пъти по-висок.

Кризата има отрезвяващ ефект. Също като болестите, тя е полезна за имунната система. Въпросът е да издържиш на натиска, да останеш в играта – да бъдеш активен, докато всички други се крият по мишите си дупки и треперят. Сега не е време да се подготвяш за криза, кризата вече започна. Точно сега е моментът да планираш собствения си икономически възход, който следва веднага след нея…

 Тихомир Димитров

Advertisements

18 Коментари »

 1. Готина ти е статията.

  Препратих се от тази – за кучката.

  В нея не съвсем така стоят нещата/мое мнение/.

  Иначе ОК пишеш.

  Коментар от Сими — декември 15, 2008 @ 4:59 am

 2. Браво, Тишо! Чудесно написано! Отдавна имаше нужда от подобен отрезвителен текст на фона на глупавата и безсмислена истерия по тази „криза“.

  Коментар от Майк Рам — декември 15, 2008 @ 10:41 am

 3. Супер е!

  Коментар от Rabin — декември 15, 2008 @ 10:49 am

 4. Ех, тази криза… И тя, както приемането ни в ЕС, се използва за оправдание на всякакви глупости, които се вършат… И на никой не му прави впечатление, че България от поне 30 години е в криза, така че няма какво да му мислим за световната такава. Мокър от дъжд не се бои 🙂

  Коментар от В.Антонов — декември 15, 2008 @ 11:06 am

 5. „как ще разберете, че “по-добрите” времена са дошли?“
  Има си редица икономически индикатори, изпитани и част от които доказали се през годините. Порови, попрочети и тогава пиши.

  А ти лично какво „активно нещо“ направи в полза на идващия „икономически възход“?

  И като цяло, без въобще да се заяждам, не схванах смисъла на целият този пост – какво искаш да кажеш с него?

  Коментар от mname.org — декември 15, 2008 @ 11:26 am

 6. Пич, от известно време насам статиите ти са пълни простотии, имам усещането че си минал към някоя неправителствена организация на заплата 🙂 Всички кризи служат за едно просто нещо – банките да оберат хората, щото все пак тва е супер политически некоректно хората да са поне донякъде независими финансово.

  Тези розови лакърдии в стил проблемите на всички ни са че не сме проактивни и положително мислещи почнаха да дотягат.

  Коментар от Спас — декември 15, 2008 @ 12:16 pm

 7. Тишо,thumbs up. 😀
  Изцяло съгласен с теб,въпреки че не съм икономист:)

  @ mname.org,някой ще издаде ли факторите дори и да свърши кризата?:) Мoже да пожелаят Underground:)

  Коментар от maumyh — декември 15, 2008 @ 1:06 pm

 8. @ mname.org: че на страха очите са големи. Това исках да кажа с този пост. Относно икономическите индикатори – ами то и преди кризата ги имаше. Имаше и далеч по-големи експерти от мен, които ги четяха. Анализираха ги. Пишеха долади от по 500 страници върху тях. Ама накрая всички се оказахме в небрано лозе. Някой прибра кинтите и правителствата тръгнаха да му плащат сметката с парите на данъкоплатеца. „Крадецът вика: „дръжте крадеца“ Светът винаги се е делял на овце и на пъдари, които стрижат овцете. Експертите не могат да променят това, каквито и показатели да използват…

  @ Спас: горното мнение трябва да ти подскаже, че по някакъв начин съм съгласен с теб, колкото и цялостният тон на коментара ти да не ми харесва. „Розовите лакърдии“ изобщо мисля да не ги обсъждаме…просто няма смисъл.

  @ Сими: ами, мерси за положителната оценка тогава! 🙂

  @ Майк Рам: Знам, че не съм достигнал до някакви гениални прозрения, но поне си имам лично мнение по въпроса за кризата, което се различава от традиционната копи-пейст представа по въпроса. Благодаря за подкрепата!

  @ maymuh: u 2 🙂

  @ В.Антонов: „Мокър от дъжд не се бои“, много точно го каза! Аз съм на мнение, че имаме да се изкачваме още дълго до средните равнища, към които нормалният свят в момента се свлича, след като му се спука балонът. Тях ги чака тежък махмурлук, а при нас купонът още не започнал, един вид 🙂 Вярно, че сме в една „кръвоносна система“, но световната финансова криза не е повод да си скубем косите тук в България, защото докато се разхождам по улиците не виждам да имаме много общо със света, камо ли с неговите финанси.

  @ Rabin: мерси !

  Коментар от asktisho — декември 15, 2008 @ 6:11 pm

 9. Повече от добре казано! Точно и ясно. Може и полза да има – току-виж някой се откачил от медийния кабел и започнал да работи със собственото си РС на раменете… 😀

  Коментар от Графът — декември 16, 2008 @ 7:26 am

 10. Добре написан текст, както винаги – имаш идеи и знаеш как да ги изразиш. Исках просто да ти кажа, че за съжаление за някои хора кризата е съвсем реална. Дори в България. Например близка на мен жена загуби работата си, защото щефът решил да съкращава персонала, за да свие разходите си. Майка ми също – след 15 години работа от следващата година ще е out of the game. А тези жени са работили цял живот това – едната е шивачка, а майка ми – ветеринарен лекар. Е, ето ти пример за последици от кризата. Съвсем осезаеми за някои хора, а за теб – повод да пишеш остроумни неща.

  Коментар от Elis — декември 16, 2008 @ 9:40 am

 11. @ Elis: очаквах подобен коментар. Изобщо не се съмнявам, че медийното плашило накара доста хора да предприемат реални действия, които усложняват икономическата ситуация. Всъщност това е, което се опитвам да кажа. И не искам да бъда остроумен за сметка на хора, които са изгубили възможността да си изкарват хляба с честен труд. Това е арогантно и жестоко. Кризата започва в главата. След това се пренася навън. Съжалявам за твоите близки, но все пак помни: „Човек не знае какво печели, когато губи“. Така че, горе главата!

  Коментар от asktisho — декември 16, 2008 @ 10:36 am

 12. А защо мислиш, че хората, които съкращават разходи са уплашени от медиите? Има си реални причини да съкратиш персонал – намалени продажби, затруднено кредитиране и неполучени плащания. Не мисля че толкова хора се влияят от медиите и изобщо да се обвиняват медиите за всичко е много присъщо на политиците.
  “ Кризата започва в главата. След това се пренася навън. “
  Кризата започва в реалната икономика, после се пренася в главата. Оттам вече може и да се увеличава, а може и да е точно обратното – разумните действия на хората предотвратяват още по-голямо затъване. Ако мислиш, че причината за една рецесия е спонтанно намалялото потребление, много се лъжеш.

  Коментар от Прасунсен — декември 16, 2008 @ 11:24 am

 13. Не мога да обвинявам медиите, че си пласират рекламното време и тиража, защото знаят, че лошите новини продават по-добре. Обвинявам хората, които нямат собствено мнение и са готови да повярват на всичко, което им се подхвърли от телевизора, от радиото, от ежедневника, от новинарските сайтове. Лошите вести пътуват бързо. За мен медиите не са никакъв авторитет, не са надежден източник на информация дори. Да имаш сто хиляди тираж не означава задължително да казваш истината. Означава, че умееш да продаваш добре. Не обвинявам предприемчивите издатели и продуценти за това, че се възползват от условията да парвят бизнес.
  Обвинявам хората без самостоятелно мнение и интелигентна преценка на нещата. Обвинявам черногледите песимисти за техния черноглед песимизъм, защото не искам да живея в общество, режисирано по тъпия им, депресивен сценарий. Обвинявам слабите духом, за които е по-лесно да повярват в трудностите, отколкото във възможностите, обвинявам мизерниците по душа за това, че избраха нищетата пред изобилието. Обвинявам глупавите за това, че са глупави и неинформираните за това, че са неинформирани.
  Човек трябва да мисли самостоятелно и да решава последен сам за себе си. След като се запознае с всички факти, след като изслушва всички версии. В това отношение и на мен не трябва да ми вярваш в момента…Има реални причини да съкратиш персонал, да, ама някои хора се опитват вече и последиците от корупцията да ми обясняват със световната криза, което е, меко казано, тъпо.

  Коментар от asktisho — декември 16, 2008 @ 12:34 pm

 14. сериозен бизнес с хвърчане из облаците не се прави……лозето си сака мотика…..ти можеш да мислиш каквото си искаш за кризата, ама като планираш спад на търсенето, нормално е да бюджетираш минимални разходи за догодина…..малко са тези дето могат да бръкнат дълбоко и да инвестират по време на криза…..

  Коментар от kriza — декември 17, 2008 @ 6:45 pm

 15. Колега, според мен трябва да излезеш пред аудиторията с една обяснителна тема относно целевостта на цикъла ти от теми, обединен под мотото „За Бога, братя, не бойте се от Кризата!“ 🙂
  Щото сега читателите ти се чудят: „аджеба, той просто интерпретира литературните си умения върху най-актуалната световна тема или действително разсъждава върху изнамирането на целебно биле за тая икономическа настинка?“

  Та, вземи и извади от умствения шаш навалицата, щото прехвърчащите от неразбралост искри чувствително пречат на градивния полилог в блога ти.
  Поздрави! 🙂

  Коментар от колегата vagemit — декември 17, 2008 @ 7:11 pm

 16. виж колегата е прав, това ми напомня малко преди години като разни художници, писатели, поети и прочие бяха много активни по политически и икономически теми……

  Коментар от kriza — декември 17, 2008 @ 7:25 pm

 17. Харесва ми стила ти. Казваш истината по доста разбираем начин, това много го уважавам. Давай в същия дух!

  Коментар от Yang — декември 17, 2008 @ 10:11 pm

 18. ВСЕ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ, КОЛКО ПО-МАЛКО СТРАДАТ ОТ КРИЗАТА НАРОДИТЕ, КОИТО ПО-БЪРЗО СЕ ПРИОБЩИХА КЪМ СЪОБЩЕСТВОТО НА ЕО.
  ВСЕ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ, КОЛКО ПО-МАЛКО МНОГО ДЪЛЖИМ ЗА ТОВА НА РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ХОРАВЛАСТВАЩИ У НА.
  НИКОЙ НЕ ГОВОРИ КАК КАТО НИ ПОКАЗАХА СРЕДЕН ПРЪСТ ЗА КОМПЕНСАЦИИ ОТ ГАЗОВАТА КРИЗА, НИЕ ИМ ОБЛИЗАХМЕ ПРЪСТА….И МЛЪКНАХМЕ.

  Коментар от Теодор Канев — февруари 21, 2009 @ 12:29 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.