Писателският блог на Тишо

ноември 18, 2008

Zeitgeist

В понеделник се чувствах като Чебурашка. Тъжно ми беше, че „день рожденя только раз в году“, но и „поиграл на гармошке“ повече, отколкото трябва. Провидението за пореден път ми доказа, че незаслужено ме обича, като ми изпрати най-хубавите хора, най-яката есен и най-добрата луна.

Огняново е дестинейшън, който няма нужда от допълнителна реклама след двойния джедайски рожден ден, който прекарахме там, по простата причина, че зарибихме твърде много хора да последват „светлия“ ни пример.

Но да празнуваш 3 дни 30-тата годишнина си има и даун сайд. Това е чувството за парцалив придадък към понеделнишката реалност.

„Интегрирах“ се обратно в благодарение на два филма, които отдавна ми се навират в носа: „Zeitgeist“ и „Visions from the futute“.

Намират се лесно в ютуб, пък и на много други места.

Чудесен начин да пропуснеш поредните вечерни новини в стил криза-земетресение-криза.

Да, много хора трябва да се уволнят заради кризата и повечето то тях, за съжаление, са журналисти. Светът е на ръба и точно сега трябва да избира между богатството и бедността. Между опитимзма и песимизма. Аз избирам първото. Хората, които се надпреварват да ми „сипват“ как светът ще свърши през 2012, очевадно искат да бъдат герои във втория, по-тъп филм. Тяхна воля. Нищо не може да наруши свещеното им право на избор…

Но да се върнем на кино „шедьовъра“ Zeitgeist и неговия Аddendum. Доста приятни документърита. Истинско удововолствие е да ги гледаш, особено ако държиш на независимото си мнение и на склонността да се съмняваш във всичко, което ти поднасят за „чиста монета“.

Куца им стремежът да променят Световния ред. Прекалено натрапчиво отхвърлят религиите, които, макар и излишни за всеки по-интелигентен жител на 21 век, са бариера пред един убиец, крадец и самоубиец, лишен от основно образование. Огромна част от световното население попада в тази категория и Десетте Божи Заповеди са единственият морален коректив за повечето хора, които някак са останали извън „цивилизацията“.

Изобщо, филмчето яко спекулира с убеждениятя на съвременния, средно-статистически, бял, евро-американец. Имаш избор да му повярваш или не. Емоционалният заряд на лентата няма да те остави безразличен. Трябва да си избереш страна. Моята е скептична.

Точно това беше причината да се обърна към „Visions from the Future“, откъдето лъха само чист, реалистичен и  изпълнен с предупреждения позитивизъм. Съвсем скоро ще има безкрайно устойчива енергия, асансьор до Космоса, „невидим“ костюм и средства за телепортация, но технологията за създването им може и да ни погуби.

Доста по-адекватен поглед към бъдещето от безпрецедентата zeitgeist пропаганда, която не предлага друго, освен тотален бойкот на телевизията, армията, правителството и църквата. Щото „корпорациите“ били лоши. Хипарията е малко аут ъф дейт на Запад, а на Изток вече никой не иска да чува за комунизъм.

Идеята за „Световна конспирация“, сама по себе си, е тъпа. Глобалната икономика е прекалено сложен механизъм, има прекалено много случайни величини и непредвидими обстоятелства, за да може група червенобузести американци / евреи / властолюбиви магнати да изчислят всичко до последната запетая…

Тихомир Димитров

14 коментара »

 1. и като си представя колко много хора приемат тия двата филма едва ли не за божие прозрение и ги цитират при различни дебати (тип „абе гледах цайтгайст и ще ти се изясни“)

  Коментар от longanlon — ноември 18, 2008 @ 10:09 am

 2. Има една поредица на Carl Sagan в kolibka.com. Филмът е от 80-те, споменавам го заради частта му за цивилизацията като цяло. Та не знаех, че още от древногръцко време е имало концепция за роботи, схващане за атомния строеж на материята и др. дето си мислим че сме ги открили преди 100 г. Тогавашните учени са ги горели на клада в буквалния смисъл, говоря за „демократична“ Гърция, а не за тъмните векове.
  Не знаех и че тогавашната демокрация е греела 5 %, останалите са били роби. Не съм сигурен за точния процент, но давам идея за филм за посока на мислене и „цивилизация“ като цяло. Както казва Сейгън: какво ще покажем на извънземните ако кацнат утре? Култ към златото, войни за ресурси и замърсяване на единствената ни планета (при технологична алтернатива) във времевите рамки на човешки живот. За ядрения холокост (пак там) темата пак става актуална между другото.

  Коментар от Rabin — ноември 18, 2008 @ 11:18 am

 3. Интелект – да, желание – да, информация – недостатъчна.

  Коментар от Алекс — ноември 18, 2008 @ 5:35 pm

 4. Хипарията си е много актуална на Запад. И не само там. В САЩ се събират по 25 000 човека на рейнбоуски събори. В Зап. Европа във всяка страна е пълно с комуни и екоселища. Хипарията само ти се струва аут оф дейт само у нас, но и това не е сигурно. Поне у нас, както може да се каже и за Запада си е ъдърграунд и не се споменава много по телевизията. Иначе в Зап. Европа скуотинга и фрийганизма си ги има. По едно време имаше и новина как се увеличили фрийганите в САЩ, като тукашните малоумни журналисти го свързаха с кризата. Никой не си направи труда да провери, че фрийганизма е убеждение, а не резултат от увеличаване на безработицата с 0,5%.
  Относно Карл Сейгън. Филмът „Космос“ май е най-гледаният и харесван научно-популярен филм в света. Спомням си го как го даваха по телевизията в началото на 80-те. Авторите на „Цайтгайст“ са почитатели на Сейгън и доста често го цитират, дори има и кадри от „Космос“ в „Цайтгайст“. Лично аз съм му фен поради много причини. И „Контакт“ харесвам, както и последната му книга „Милиарди и милиарди“.
  Относно съмненито – е то трябва да го има. Мисля, че целта на „Цайтгайст“ е да провокира хората да мислят с главите си и да не се доверяват на авторитети. И да се отърсят от наслагванията на институциите. Лично аз малко време преди „Цайтгайст“ разбрах с какви глупости са ми тъпкали главата в училище. За останалото може много да се спори и може би това е целта? Вече имах спор за това ако хората имат от всичко по много дали ще се налага да лъжат.
  Айде, живи и здрави!
  Христо

  Коментар от xunap — ноември 18, 2008 @ 5:41 pm

 5. @ xunap: Багер, очаквах подобен коментар от теб 🙂 мерси, че за пореден път подкрепи мнението си с аргументи, беше ми интересно да разбера за съвременните хипари. Не казвам, че хипи културата е мъртва, просто не може да се сравни с онова, което беше преди 30 години.

  Коментар от asktisho — ноември 18, 2008 @ 8:52 pm

 6. Тишо, чудесно формулирано ревю на филма.

  Между другото хипарията хич не е мъртва просто е леко по-различна. Хората постоянно търсят някакво общество в което да се чувстват по-добри от останалите хора. Днес е модернa еко-веган-антиглобализъм хипарията. Организации като Грийнпийс, основно имат за цел да пробутват леви убеждения като се борят с корпорациите, а не толкова да спасяват света. Примерно лобират и дори успяват да спрат внедряването на генно-модифицирани храни. Милионите умрели от глад в Африка и милиони акри изсечени гори за правене на ниви в Бразилия заради слабия добив на декар, са слаб аргумент, срещу това, че тези храни са комерсиален продукт и евентуално някоя компания ще спечели от бизнеса с тях.
  Май трябва и аз да взема да направя филм Sechzigergeist(Sechziger=60тарски) за световната хипарска конспирация:)

  В youtube освен Zeitgeist се намират и повечето епизоди на Penn & Teller: Bullshit. Това предаване има епизоди за доста от темите разисквани в Zeitgeist, но от гледна точка извън световната конспирация и с доста критичен поглед на нещата. Ето примерно епизод за библията и един за еко-веган-хипарията, която споменах по-горе. Не че винаги P&T са прави, но е доста по-забавно от Zeitgeist.

  Коментар от Канев — ноември 19, 2008 @ 3:38 am

 7. Zeitgeist е направен като за американци. Ценното в него е, че провокира хората да се съмняват в разни представяни за аксиоми неща. Харесва ми позицията ти, моята също беше близка. Само едно не харесвам в статията – прекаленото ти залитане по американизми в изказа (дестинейшън, даун сайд, документърита, аут ъф дейт и т.н). Коментарът ми е откровен, надявам се да не се сърдиш. Поздрави.

  Коментар от Jaguar — ноември 19, 2008 @ 5:35 pm

 8. @ Jaguar: не бе, стига с тези сръдни 🙂 Сърдя се само ако ме напсуват на майка и то при строго опредлени условия – когато имам тежък махмурлук, например 🙂 Да, така е, zeitgeist наистина те кара да се замислиш и това му е хубавото. Без да съм религиозен, обаче, съм виждал с очите си как вярата е направила много за живота на доста хора. Грубото й потъпкване във филма, меко казано, ме разочарова. Първо отнеми вярата на хората, а после иди, че им обяснявай колко лош е светът, в който живеят и как ти им предлагаш, едва ли не, единствената истина. Единствена истина няма. Може да минеш по пътя на Мохамед, на Исус, на Дънов, на Йогананда, на Хосе Силва, на ДАО, на Бом, Прибрам, Айнщайн или Фрайтаг, може да извървиш пътеката, посочена ти от който и да е голям учител на човечеството, за да стигнеш на едно и също място накрая, но никой от тях няма да се опита да ти отнеме вярата. „Всички пътища водят към Рим“. Разликата между вяра и религия е, че религията, подобно на цайтгайст ти внушава: аз държа монопола върху истината, моят път е единствен. Моят отговор пък е: „eat me“ 🙂 А в световната конспирация изобщо не вярвам. Ще ръководиш 6 милиарда души от офиса си на Уолстрийт, ама друг път. Относно американските слогизми: ами нарочно беше. Мисля, че си личи. Както сам казваш „филмът е направен като за американци“. Американците са тъпи. Американизмите също 🙂 Онези са се научили да не мислят. Резултатът? Ами, намери се кой да ги ограби до шушка накрая. Така става, когато не мислиш и точно по тази причина се дразня от опита на медиите да внесат тяхната криза и у нас. Ние сме се научили да оцеляаме, докато някой някъде зад океана си е поръчвал пица на 1-800-PIZZA. За него цайтгайст е хубав шамар с мокър пешкир през лицето, който събужда.

  @ Канев: мерси за линкчетата, забавни са, да. Мисля доста критично по въпроса за еко-веган-антиглобализъм-хипарията. Слабите винаги ще се възмущават от силните на деня, но римляните са казали, че победителят няма кой да го съди. Не че има нещо радостно в този факт, просто е факт. Такъв е светът, в който живеем и нито цайтгайст, нито хипарите, нито Грийнпийс правят нещо по въпроса за неговото подобряване.

  Коментар от asktisho — ноември 20, 2008 @ 2:39 pm

 9. Прочетох авторското мнение, случайно попадайки на него след като изписах Zeitgeist в търсачката. Гледах и самият филм, така че мога да направя сравнение между мнението на автора на блога и авторите на филма. Виждам, че в блога пише: „Прекалено натрапчиво отхвърлят религиите, които, макар и излишни за всеки по-интелигентен жител на 21 век, са бариера пред един убиец, крадец и самоубиец, лишен от основно образование. Огромна част от световното население попада в тази категория и Десетте Божи Заповеди са единственият морален коректив за повечето хора, които някак са останали извън “цивилизацията”.“
  Боя се, че това не е вярно- религията не е никаква бариера след като престъпността процъфтява по цял свят, освен това религията в някои случаи е коренът на убийството. Да вземем за пример сектантските самоубийства, които се оправдават с Бог, хората, които казват, че са убили, защото им го е наредил глас с више…религията спряла ли е някой от тези хора? Не.
  Авторите на Zeitgeist добре защитават теориите си и ги подкрепят с факти. Това че не нямаме достъп до документите на секретните служби, не значи че можем да оправдаем действията ни. Хората не вярват, че е възможно 11 септември да е конспирация, защото е невъзможно да повярваш, че някой би убил толкова хора нарочно.
  Е, добре! А тогава как се отнасяте към постоянните убийства в момента в Ирак? Загиват и американски войници и мирни жители при това всеки ден. И смятате, че това е по-допустимо от 11 септември?
  Да си припомним как се оправдаваше тази война. С оръжията за масово поразяване на Саддам. Нито дума за терористите. Химическо оръжие не се намери и какво? Сега всички се оправдават с терористите. И това сигурно не прилича на заговор, нали?

  Коментар от Иван Бояджиев — ноември 23, 2008 @ 8:27 pm

 10. @ Иван Бояджиев: нападението над Ирак не е никакъв заговор, а организирана военна агресия на една държава срещу друга с цел усвояване на природни ресурси. Такива са войните от хилядолетия, просто оправданията за започването им се различават. 11 септември пък е зрелищен терористичен атентат, финансиран от богати религиозни екстремисти. Не виждам защо нещата трябва да се представят по-сложни, отколкото са. Който рита кошера го жилят пчелите. Толкова е просто! Не вярвам в световната конспирация, защото тя е невъзможна без един термин, който се нарича „съвършена осведоменост“. Аз може да не знам какво толкова се крие в мрачните подземия на ЦРУ, но и ЦРУ не знае със сигурност колко точно бидона кисело зеле държи българинът в мазата си, а ако утре цената на киселото зеле изненадващо падне на световните борси, може да се окаже, че държи много повече, отколкото някой някога е предполагал…:) Авторите на Цайтгайст много добре защитават теорията си с ефекти, но не могат да я подкрепят с факти. Знаеш за челинджа. Изрови съответните факти и отиди на сайта, който ще ти даде истински (а не виртуални) долари за тях. Cheers! 🙂

  Коментар от asktisho — ноември 24, 2008 @ 5:36 pm

 11. Дай ми и ти факти потвърждаващи версиите за богатите религиозни екстремисти и „елементарното“ завземането на природните ресурси. Защо същите тези ресурси не бяха завзети през 1991 по време на операция „Пустинна буря“.
  мога да ти дам допълнителни факти, които също дават светлина върху причините за военните действия в Ирак и други места по планетата. Става въпрос за мнението на икономически анализатор на име Рудо де Рийтер.
  Чиърс и от мен 😉

  Коментар от Иван Бояджиев — ноември 29, 2008 @ 12:10 am

 12. Горе си объркал на едно място и вместо „Visions from the future“ си написал „Visions form the futute“. Принципно не ми се набиват на очи подобни неща, но го копирах от там и почнах да търся в youtube и всички подобни сайтове за видео стрийм и след няколко безуспешни опита като магаре без да се загледам в думите си помислих че има някаква конспирация, която не ми позволява да гледам това клипче. Ще ми трябват няколко дни нежната ми психика да се възтанови от този стрес, за да не се нарани някой друг моля те поправи го 🙂

  Коментар от Миглен — май 20, 2009 @ 11:05 pm

 13. Хахаха, мерси, оправих го! Банална печатна грешка, която се е превърнала в интересна игра на думи :)) Всичко, свърано с цайтгайст, явно, е конспирация 😉

  Коментар от asktisho — май 21, 2009 @ 9:26 am

 14. Ето още информация по темата Zeitgeist:
  zeitgeist-bg.com/

  Коментар от harkon — юни 22, 2009 @ 1:07 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.