Писателският блог на Тишо

юли 25, 2008

Моят абсолютен свят

credit: jetsongreen.com

Благодаря на Жюстин Томс за това, че ми подаде щафетата. И сори за закъснението, с което я поемам.

Та така.

В моя абсолютен свят паричните потоци са насочени от глупавите към интелигентните хора, а не в обратната посока…Това би било напълно достатъчно, но не. Мога и още:

В моя абсолютен свят граници няма. Има глобално правителство, което се занимава с глобалните въпроси (здравеопазване, енергетика, екология) и регионални общини, които се занимават с регионалните си проблеми. В моя абсолютен свят София не може да определя къде Добрич да си продава житото, нито пък Брюксел може да решава какво да правят хората от Нуук (столицата на Гренландия) с китовата си мас 🙂

В моя абсолютен свят всички вярват в Бога, но не се избиват помежду си заради заради някакви измислени, културно-исторически и племенни версии по въпроса.

В моя абсолютен свят ганджата и проституцията са разрешени и се облагат с данъци, защото обикновените хора трябва да разпускат активно през свободното си време, за да са трудоспосбни, а обикновените общини (в които няма достаъчно китова мас и жито, хех) трябва все от нещо да печелят. Тютюневите продукти в моя абсолютен свят са абсолютно забранени и се преследват с цялата строгост на закона, а алкохолът е доста скъп. С изключение на бирата и виното.

В моя абсолютен свят няма смъртно наказание. Няма и затвор. Всички престъпления се „лекуват“ с хипноза, медитация и нервно-лингвистично програмиране. В моя абсолютен свят оръжията, които могат да отнемат човешки живот, са забранени. По хуманни причини. Армии не съществуват. Все пак, няма държави. Има само сили за опазване на обществения ред. Не съществуват и дебели депутати, които на ротативен прицип да се сменят зад микрофона и да дрънкат едни и същи глупости в продължение на десетилетия.

В моя абсолютен свят изборите са сто процента мажоритарни и се провеждат на всеки шест месеца. Обществената собственост се управлява като частна фирма в моя абсолютен свят. На принципа на едноличната отговорност и персоналната заинтересованост. Главните администратори са на процент, който е единствената форма на законно възнаграждение за тях. Ревизоро е на процент от далаверите, които осуетява, а главният данъчен е на процент от парите, които събира. Точно и ясно. За да не се вмисирсва рибата откъм главата.

Мандатите на всички управляващи в моя абсолютен свят са еднократни. Може да продължават само шест месеца, но за сметка на това изискват минимум 10 години усилена подготовка и обучение. С много тежки изпити накрая.

В моя абсолютен свят важните решения се гласуват с общ, задължителен референдум. В моя абсолютен свят всички използват мобилен Интернет, което означава минимум разход на време и пари за целта. На ден се провеждат по няколко референдума, ако се наложи. Както глобални, така и регионални. Ако не гласуваш, ти спират Интернета. До следващия референдум. Защото в моя абсолютен свят политиците нямат право да вземат решения. Те могат само да правят компетентни предложения. Окончателните решения се вземат от техните работодатели – данъкоплатците.

Улиците на големите градове в моя абсолютен свят са чисти, широки и спокойни, защото в тях няма коли. Има само денонощен, изключително тих обществен транспорт на магнитна левитация, плюс велосипеди. Колите в моя абсолютен свят се използват единствено за междуградски и междуконтинентални пътувания. Те развиват огромни скорости при минимум триене. Защото се движат по въздуха. А след тях в атмосферата остава само кислород или в най-лошия случай – пара. Катастрофите са много рядко срещано явление в абсолютния ми свят, тъй като всички превозни средства се управляват от автопилот при скорости над 60 км/ч. И, о да, дори в абсолютния ми свят Peugeot продължава да произвежда най-комфортните автомобили. Какво да направя, като съм пристрастен?

Разводът в моя абсолютен свят не съществува, понеже бракът отдавна е забравен. Всеки човек има право на едно единствено дете в моя абсолютен свят, защото хората в него отдавна са разбрали, че ако станат 30 милиарда, няма да има какво да ядат. И понеже са значително по-малко, но доста по-богати, хората в моя абсолютен свят имат право на безплатно образование и здравеопазване до живот.

В моя абсолютен свят се живее добре. Наследствените болести са отстранени генетично още преди зачеването, а останалите дефекти се „поправят“ през деветте месеца. Средната продължителност на живота в моя абсолютен свят е над 100 години.

Иска ми се да кажа, че моят абсолютен свят е утопичен. Но той е прекалено справедлив, за да бъде възможен дори като фантастичен.

Тихомир Димитров

P.S:

В реалния свят обаче (някои го нарекоха „абсурден“) Absolut е брендът с най-интелигентната рекламна концепция, според мен. И най-творческата. От край време. Пари да ми давахте, нямаше да си го призная 🙂 Евала, пичове и пички! Още в събота обещавам да се излегна на плажа с дабъл и много лед в ръка. И да пия за креативната реклама.

21 коментара »

 1. 🙂 Хареса ми идеята, тя е почти толкова хубава,колкото и комунизма, но също толкова осъществима в идеалния си вариянт. Та кой ще учи 10 год. с изключително тежки изпити и ще работи 6 мес.? 🙂 А и ако хората станат 30 млрд. най-малкия им проблем ще бъде какво ще ядат, и последно колкото е по-висока скороста във въздуха триенето е по-голямо. 🙂 Но тези неща нямат значение в абсолютния свят 🙂 Поздрави!

  Коментар от Чочко — юли 25, 2008 @ 1:12 pm

 2. Не мога да повярвам, че има толкова голямо количество наивни хора. Абе, алооо… прави се безплатна реклама на твърд алкохол. И вие точно като овце – юрууууш. Не, не, не може без мен, всички са там…

  Коментар от Sami — юли 25, 2008 @ 1:50 pm

 3. Винаги ми доставя удоволствие когато чета размишленията(мечтите)ти за развитието на човечеството!
  Не съм аз този който да ти казва какво да правиш, но мисля че един sci-fi роман с автор Тихомир Димитров би стоял много добре в скромната ми библиотека 🙂

  А относно абсолютния свят въпреки че е нереалистичен и крайноневероятен ми се ще да се потопя замалко в него 🙂 и да изясним неясните моменти. Ако всички престъпници се лекуват через някъкъв вид тарапия която ги прави добри херовимчета 🙂 рано или късно няма да има престъпници. Ревизорът няма да има заплата, защото няма какви далавери да предотврати. Данъчния също няма да налага глоби защото всички са съвестни данъкоплатци. Ако всеки има право на 1 дете то имаш сериозен проблем с прираста на населението. Не само че няма да станат 30милярда ами с всяко поколение ще намалят на половина(ако приемем че броя на мъжете и жените е равен), а ако включиш и броя на обратните положението става още по-лошо.
  Не приемай горното за заяждане! Просто ме накара да се замисля дали въобще е възможен свят различен от съществуващия!
  Приятни емоции на плажа и не прекалявай с алкохола на слънце 🙂

  Коментар от Shorgov — юли 25, 2008 @ 2:14 pm

 4. В реалността този свят може и да е невъзможен. Но в мечтите ни подобни ограничения няма. А на мен ми беше приятно да се разходя там. А и нищо не ни пречи да опитаме да осъществим мечтите си. В края на краищата ако не стане ще знаем защо. А ако стане ще ни е от полза. И аз имам мечта за света, която разбира се се различава от разказаната. Например управляващите да си останат на местата по-дълъг срок. 30те милиарда определено няма да живеят само на Земята – има цяла вселена за колонизиране, макар че и Слънчевата система ни е много засега. И разни други неща, които просто нямам време да опиша. И за финал – благодаря за споделената мечта!

  Коментар от В.Антонов — юли 25, 2008 @ 2:25 pm

 5. Остави бракът на страна, как стои въпросът с влюбването и думичката с „Л“ в твоя абсолютния свят? 🙂 Интересно ми е да чуя мъжко мнение по въпроса :))

  @Sami: реклама или не на твърд алкохол, няма значение; поощрява се креативността на хората около един качествен продукт; хубавите инициативи не трябва да се подминават; а колкото до наивността- в блоговете има достатъчно много безплатна реклама на продукти от всякакъв род и без щафетата за абсолютния свят…

  Коментар от Мария — юли 25, 2008 @ 4:15 pm

 6. @ В.Антонов: За фантазията ограничния няма, наистина. Поне там можем да си позволим да бъдем абсолютно свободни 🙂

  @ Shorgov: отдавна мисля сериозно върху този въпрос. „Душа назаем“ беше първата стъпка в подобна насока, въпреки че, както каза Григор Гачев, имало жанр „околофантастика“, в който попадала книгата ми. Доколкото разбрах, това са сюжети, които е толкова вероятно да се случат в най-близкото бъдеще, че изобщо не са фантнастични 🙂
  Относно неяснотите в текста, ами да, много са – нали е само мечта… Трябват ми доста повече страници, за да опиша един утопичен или анти-утопичен свят в цялото му несъвършенство…

  @ Sami: Имам удоволствието да познавам част от хората, които се включиха в инициативата и мога да те убедя, че те са всичко друго, но не и „наивни“. Сигурно се досещат, че косвено участват в реклама на твърд алкохол :)) Обаче потребителите също си имат своите пристрастия. Нормално е. Аз лично съм фен на френските автомобили и техните реклами ми допадат повече. Винаги им обръщам допълнително внимание. В свободното си време не се наливам задъжително с Абсолют. Честно казано, предпочитам Столичная, но пък за сметка на това, рекламите на швеската водка са ми абсолютен фаворит от край време. И реших, че няма нищо да ми стане, ако и аз помечая малко, ей така – за удоволствие…
  Освен това, замисли се, каквто толкова лошо има, че една търговска реклама успя да накара толкова много интелигентни и креативни хора да седнат и да пишат за мечтите си? Да ги споделят. Повече ли ти харесва леля Мария да размахва три пръста от телевизора? 🙂 Дори само заради добрата идея, рекламистите на Абсолют заслужават аплодисменти…

  @ Чочко: Текстът е абстракция, това ти е ясно, но дори да погледнем по-сериозно на нещата, аз бих учил десет години, ако знам, че след това имам шанс да съм на процент от данъците, които събира световното правителство :)) Макар и само за шест месеца…

  Коментар от asktisho — юли 25, 2008 @ 4:29 pm

 7. @ Мария: думичката с голямо Л. стои до една друга много важна думичка с голямо L. в моя абсолютен свят. Liberta. Но това е само косвенто загатнато в текста. Благодаря, че попита.

  Коментар от asktisho — юли 25, 2008 @ 4:42 pm

 8. Брях! Тишо, както всеки нормален интелигентен човек, започваш да еволюираш към хипар. Кано начало си разгонил колите от градовете, което е много добре. Следваща ти стъпка е да премахнеш политическото представителство и лидерите. Представителството си го разкарал, ама пък има някакви си лидери, които учели 10 години за такива!? Аз бих се навил да уча 10 години, не е зле да си студент за толкова време, но не знам що за управляващ ще излезе от мен.
  Намирам и противоречие. Хората няма да имат нужда да разпускат, тъй като няма да са особено отрепани от бачкане. Всъщност добре е да отбележиш, че трудът може би ще изчезне.
  Не знам как ще се насочват парични потоци от глупави към интелигенти, щото някак си ми бяга дефиницията за интелигентен. Може да си супер мозък, ама нищо да не правиш.
  Мда, за рехабилитацията на криминално проявени още през 60-те Тимъти Лиъри с помощта на LSD е постигнал 90% от освободените да не правят никакви престъпления вече. Ама през 1966 г. забраняват LSD, щото явно има нужда от пандизчии.
  И с тези мобилни интернет джади съсипа всичко! Баси, всеки с джобен компютър, това на киборги ще замязат хората 🙂 А който не ще да влачи компа, опааа, лишаваме го от граждански права!
  Дай и малко мегдан и на атеистите. То човешкото развитие показва, че Бог полека-лека си отива. Ако вярваме на този вектор (тоест правим напълно глупавата линейна екстраполация), то в бъдеще няма да има верующи.
  Иначе се радвам за теб, задето показваш бъдещето в оптимистична светлина. И тези колелета по улиците, ех, ще си умра от кеф!
  Багера

  Коментар от xunap — юли 25, 2008 @ 6:43 pm

 9. Беше косвена рекламата до момента, в който не публикуваха линкове към писанията ви в Абсолютно рекламния сайт на водката. И аз познавам доста от включилите се. И аз не ги мислех за наивни. Давайте, утре и някой друг ще поиска да ви ползва, за да си увеличи продажбите.

  Коментар от Sami — юли 25, 2008 @ 6:46 pm

 10. @ Sami: недей така негативно, човече. И под общ знаменател. Към моите писания, например, все още няма линкове в абсолютно рекламния сайт, но ако утре админите решат да сложат, аз какво мога да направя по въпроса? Да им кажа „недейте, че така ще си увеличите продажбите“ ли? Ми нека водката им да е най-продаваната това лято, дреме ми. Поне става за пиене и не се ослепява от нея :). Щеше да е тъпо, ако ги пишехме тея статии за 20 или за 50 лв, примерно. Да, утре и друг може да поиска да „ме ползва“, но дали ще успее, това вече аз го решавам. Абсолютната свобода да управляваш блоговото си пространство е част от магията на свободните медии. Да, голяма част от тях бяха впрегнати в една интелигентна рекламна кампания, нямам нищо против. И все още не мога да разбера защо този факт те дразни толкова много. Измислили са го хората. И моделът им, очевдино, работи. Да се бяха сетили първо от „Смирнов“. Ама не се сетиха. Втора такава кампания едва ли ще има подобен успех. Печелят именно защото са новатори. На мен новаторството ми е симпатично. Във всичките му форми. И го подкрепям както мога. Освен това, с риск да се повторя, достви ми лично удоволствие да си развихря фантазията. Дали някой ще сложи пачка в джоба от това? А дано! И дано да си я изхарчи с кеф.
  Ще ти дам и още един пример: доста хора написаха статии за книгата ми в собствените си блогове. После аз, също като хората от абсолютно рекламния сайт, взех, че сложих линкове към част от тях в блога ми. Това превръща ли ме в някакво рекламно чудовище? И как мислиш, дали съм ги „използвал“ тези хора, за да ми направят реклама? Или по-скоро са решили да ме подкрепят, защото това, което правя, им харесва? Дори не съм им платил за услугата. Напротив, те платиха за книгата. На същия принцип, делото на рекламистите от Абсолют ми харесва. Намирам го за добра практика. И реших да ги подкрепя. Съвсем съзнателно и безвъзмездно. Дори ще си купя от водката им. Още утре – за плажа 🙂

  @ хипар: Багер, има много голяма опасност с тебе да отворим безкрайна тема по този въпрос 🙂 На мен лично ще ми е интересно, но не знам дали останалите тук ще имат нерви да ни изтърпят. Така че, предлагам да довършим разговора при първа сгода на живо, става ли? 🙂 И то, по възможност някъде, където има по-малко коли и повече велосипедисти. Много хубав спомен храня от онзи ленив следобед на Таласъмията, между другото. С теб е истинско богатство да си поговори човек, винаги съм го твърдял.

  Коментар от asktisho — юли 25, 2008 @ 7:12 pm

 11. Благодаря, Тишо, че разбираш и се включи. Айде да не се правим на ангели небесни – пием. Какво – всеки сам решава. Честно казано защо толкоз шум не се вдига за онези с циците и дините с хм … цепка?!

  Коментар от smiling — юли 25, 2008 @ 10:56 pm

 12. „безплатно образование и здравеопазване“

  не си ли разбрал, че безплатни неща няма? всичко се плаща от някого. явно си искал да кажеш „държавно образование и здравеопазване“, на което така и не ми стана ясно какво му е хубавото…

  Коментар от longanlon — юли 26, 2008 @ 2:07 pm

 13. Казал е „публично образование и здравеопазване“. Има разлика 😉

  Коментар от В. Антонов — юли 26, 2008 @ 11:13 pm

 14. В моят перфектен свят рекламите нямаше да съществуват, те биха се смятали за загуба на време, както за креативните личности, така и за консуматорите.

  Хората щяха да пазаруват спрямо потребностите си, личния избор и желаното качество на стоката, без излишните фойерверки около продукта…

  В свободното си време щяха да се обогатяват душевно, вместо да се обременяват материално; капитализмът щеше да изчезне заедно с религията – инструменти, и двете, за контрол над масите…

  Или, както много добре го каза, в твоя перфектен свят тъпите – консуматорите – щяха да дават пари на интелигентните – богатите – а креативните хора щяха да си губят времето в глупости, вместо да насочат вниманието си към истинските ценности;

  А и за какво служи да се измисля „перфектен“ свят, които не е перфектен от момента, в които изглежда абсолютно необмислен?!!

  Коментар от Rossitza — юли 27, 2008 @ 10:29 pm

 15. Kартинката, която си поставил е много хубава, това би могло да се определи като съвременен вариант на Дружба, Младост… ; от години неред архитекти и урбанисти работят в посоката на минимализирането на публичните пространства. Поради простата причина, че колкото повече неопределени по статут пространства има, толкова повече чувството на колективност се губи. Или с две думи, индивидуалността възтържествува! …
  /
  Ганджата е разрешена в Холандия, ако отидеш някой ден до Холандия ще видиш, че там хероuнът минава със статут на ганджтата в България…
  /
  Проституцията в Европа е разрешена или легализирана – в Германия, Австрия, Белгия, България, Кипър, Дания, Испания, Естония, Франция, Гърция, Италия, Лухембоург, Холандия, Полша, Румъния, Англия, Русия, Словения, швейцaрия, Турция, Украйна, Европейския съюз;
  забранена е (Европейския континент) в: Албания, Андора, Ирландия, Монако, швеция, Ватикана.
  /
  Не цигарите би трябвало да са забранени, а веществата, прибавяни в тютюна, за по-голямото пристрастяване на клиента – „Thank you for smoking“ – филм.
  /
  Смъртното наказание – в по-голямата част от света е вече е премахнато – остават Китай, Иран, Ветнам, Съединените Американски щати, Северна Корея, Узбекистан, Саудитска Арабия, Пакистан, Бангладеш, Ковеит, Белорусия, Египет, Судан и Сомалия.
  /
  Наскоро Sarkozy се исказа спрямо ранното детектиране на болести, точно както спрямо твоя перфектен свят! Това би означавало никакъв компромис, щом индивида се отклони от „правилния път“…. – а правилния път, кой го определя? – поправка – „mechanic orange“, Кубрик, гледай го… чети го…
  /
  Важните решения биха могли да се гласуват с общ референдум… добре де, но масата e ПОДВЛАСТНА – Достатъчно би било един зъл ум, за шест месеца… Особено с твоя интернет и реклами…
  /
  А защо им е на улиците да са широки, ако по тях не вървят коли; ходил ли си във Венеция, в Барселона….? или сравненията са за New York?…
  /
  А защо да се използват коли, като вече са измислили летящите чинии? И защо коли за междуконтинентални пътешевствия? нима не е добре да срещнеш интелигентен човек в самолет или във влак? или… пaк да си говорим за индивидуализма…
  /
  пристрастиването ти към Peugeot ми изглежда като пристрастяването на младото поколение към Нокиа, кой знае защо (еeeхх, рекламната индустрия)…
  /
  Бракът е забравен, но къде ти отиде религията???
  /
  Защо едно дете, за да подсилим индивидуализмът ли…, отново?? та нима Европа (интелигентността в Европа) да не страда от отрицателен прираст?!!
  Оппс, забравих, за теб – страни, континенти, вече не съществуват…
  (другото по тази тема, видях, ти е отговорено…)
  /
  Дефекти, но какво е дефект? за да е отстранен тоз дефект…, мииии… дай му описание… какво би могло да бъде определението на дефекта утре?!!!
  /
  Да живеем 100 години, кеф! да сме живи, да сме здрави, кой родил – родил, то и без това, според твоят приемер възрастните ще определят „политиката“
  /
  Твоят свят….., не само че е утопичен, той ме плаши…

  / извинявай Тishо, четa те от повече от година, уважавам те; но сега не се стърпях!

  Коментар от Rossitza — юли 28, 2008 @ 12:25 am

 16. @ Rossitza: И добре, че не се стърпя. Да не забравяме, че все пак „Моят абсолютен свят“ е само една фантазия. А ти, виждам, намираш доста реализъм в нея. Аз също уважавам личния ти поглед върху нещата. Не ми се ще да задълбочавам, ама чак пък да плаши…

  Коментар от asktisho — юли 28, 2008 @ 12:59 pm

 17. Референдумите са нож с две остриета. Повечето хора са икономически неграмотни и са готови да гласуват за популистки тъпотии. Не бих живял в абсолютния ти свят и заради задължителната вяра в Бога – по-скоро бих се самоубил, отколкото да живея на място, в което съм единственият атеист.

  Коментар от Жилов — юли 28, 2008 @ 11:19 pm

 18. @ Жилов: Без самобийства, ако може 🙂 Не е ли по-лесно да бъдеш сам Бог-създател на своя собствен абсолютен свят, вместо обикновен самоубиец в чуждия? И, ако избереш първия вариант, нима няма да искаш да вярват в тебе?

  Коментар от asktisho — юли 29, 2008 @ 3:12 am

 19. Разбира се, че няма да искам да вярват в мен. За другото си прав.

  Коментар от Estranged — юли 30, 2008 @ 11:37 am

 20. Много силна статия! Дано да го доживеем това време. Аз съм сигурна, че ше се случи.

  И за Пежо е добро пожеланието, познавам още двама фенове на марката 🙂

  Коментар от Antonia — юли 31, 2008 @ 3:28 pm

 21. […] бяха Моят абсолютен свят и Един свеж ден, […]

  Pingback от Десетте малки негърчета « Писателският блог на Тишо — май 14, 2010 @ 2:33 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.