Писателският блог на Тишо

май 26, 2008

Всичко в България е обърнато с главата надолу

Не казвам, че това е лошо. Просто е обърнато с главата надолу.

Тук можеш всяка вечер да се храниш на ресторант, защото е по-евтино, отколкото да си купиш кремвирши и лютеница от магазина. Никой не се замисля дали да посети фирзьор. Чужденците идват, за да си оправят зъбите. Нямало такава евтиния. „А как може таксито да струва две евро?“. Еми така, може. Като се замисля, две евро съвсем на Бангладешка цена прилича. Трябва да е осем евро за чужденци и два лева за българи. Иначе се появяват съмнения в качеството на услугата…

Само у нас три бири струват колкото литър конецентрат. Само тук жените и алкохолът са най-евтините удоволствия. Хотелите също са евтини. И са много. И са сравнително прилични. И правят добри оф-сийзън дискаунти. Обаче никой не ходи на море през зимата. Може би е заради арктическия сняг, който покрива плажовете. Иначе ол-инклузив пакетите за чужденци във високия сезон струват колкото сметката от добра почерпка в някоя кръчма на Острова. Абе, евтиния. Само да не си българин. По-евтино е да почиваш в Гърция, отколкото на Арбанаси.

Никой не може да ти обясни защо ремонтите на пътищата се правят в делничен ден и по обяд – в най-големия трафик, защо хотелите по морето се строят в разгара на туристическия сезон, а не през зимата – когато няма никой.

Тук дори кимането с глава е наобратно. Всичко е наопаки. Ако майсторът ти каже, че ще стане, значи има да чакаш. Ако започне да ти обяснява как няма да стане, значи си на прав път.

Тук хората са гостоприемни, но това не личи по обслужването. Ще си легнат на земята, ако трябва, за да им спиш в леглото. Понеже си гост. Ще те удавят с най-качествения си алкохол, ще се опитат да те оженят за дъщеря си, ще ти сервират 18 ястия за вечеря. Ако им отидеш на гости. Но ако им седнеш в кръчмата като клиент, който си плаща, тогава стой та гледай: ще ти бавят поръчката, ще те ударят в грамажа, ще ти сипят менте, ще се държат арогантно с теб, все едно си им длъжен. Проявиш ли неблагоразумието да се заядеш с персонала, по-добре не си поръчвай храна…

Най-лесният начин да мотивираш хората да свършат нещо по тези земи е като им кажеш да не го правят. Помолиш ли ги, удариш ли го на чувства, може и да ти помогнат – от добро сърце, но заповядаш ли им, дори да си техен работодател – забрави.

Всичко в България е обърнато с главата надолу. Колкото по-ниски са заплатите в един град, толкова по-бързо растат цените на имотите. Колкото по-умен и квалифициран служител си, толкова по-малко получаваш. Плочкаджията изкарва два пъти повече от хирурга. Дотук със сравненията.

Живеем като в негативна плака – у нас черното е бяло, а бялото – черно. Ако се засилиш да пресичаш оживен булевард „на своя глава“, дори да има пешеходна пътека, колите ще се опитат да те прегазят. Ще чуеш клаксони и обидни думи по адрес на майка си. Но ако стоиш мирно и тихо край пътя, дори да нямаш намерение да пресичаш, дори да няма пешеходна пътека – стой, та гледай „европейски“ шофьори: спират, мигат с фарове, правят ти път…

Умните и трудолюбивите у нас ги наричат „балъци“. Ако предпочиташ да си изкарваш парите с честен труд, ако не заобикаляш правилата, ако учиш и се развиваш, хората ще ти се присмиват. Ще те вземат за наивник. Нормално е при положение, че тролейбусният шофьор получава колкото университетския преподавател.

„И ловец съм, и рибар съм, на закона мамата е*ал съм“. Това е мантрата на успелия българин. По-добре карай през просото, кради и демонстрирай колко много си откраднал. Тогава ще напишат книги за тебе, ще те дават по телевизията, ще те превърнат в герой. Може дори паметник да ти построят след време.

Всичко в България е обърнато с главата надолу. Най-силната покана е надписът „забранено“. Най-много коли ще видиш по улиците, където е забранено да се паркира. Хората се събират на групички и пушат под знака със задрасканата цигара. Дори слагат пепелници там…

Да си купиш стоки „с намаление“ означава, че плащаш за продукт с изтекъл срок на годност или пазариш на цена, неколкократно превишаваща средната за пазара.

Примерите са толкова много. Едва ли има смисъл да продължавам.

Не че се оплаквам, не че е лош този класически български опортюнизъм. Просто тук правилата са различни. Тук също можеш да се адаптираш, ако знаеш правилата. И тук животът си има хубавите и лошите страни, като навсякъде другаде. Дори претендирам, че хубавите са повече от лошите. Лично аз се забавлявам от контрастите. Карат ме да се усмихвам. Обичам го това племе. „Магарето на мост“ ми е симпатично. Особено днес, в началото на 21 век, когато все повече заприличва на европейско магаре…

Тихомир Димитров

27 коментара »

 1. 🙂

  Коментар от Стойчо — май 26, 2008 @ 2:01 pm

 2. Браво, бе Тишо! Много добре си го обобщил. Народ, който има поговорки като „Законо е врата у поле“, няма как всичко свързано с правила и норми да не му е наобратно.

  Коментар от tataf — май 26, 2008 @ 2:44 pm

 3. хехе, хотелите не са евтини, а са абсурдно скъпи – нощувка в четиризвезден в София е 100 евро, а в Берлин – 80…

  Освен това тролейбусните шофьори получават доста повече от университетските преподаватели.

  Коментар от longanlon — май 26, 2008 @ 2:56 pm

 4. @ longanlon: именно. Бългрските ол-инклузив пакети за чужденци, обаче, са безбожно евтини. Можеш да влезеш в сайта на някой голям международен туроператор – Туи, Некерман и прочие, за да се увериш сам. Именно в Берлин получих оферта на немско райзебюро за почивка в Албена, която беше четири пъти по-евтина от същата, предлагана от известна варненска фирма. Пазарни механизми? Да. Такива са правилата на големите в международния туризъм. Обаче парадоксът си остава и фактите са си факти – по-евтино е да почиваш една седмица в Гърция, отколкото в Арбанаси, особено ако има някакъв празник: балове, Нова година, 8 декември…

  Коментар от asktisho — май 26, 2008 @ 4:02 pm

 5. Много приятно и забавно.
  Съвсем вярно!

  Коментар от Светла — май 26, 2008 @ 5:42 pm

 6. А можеш просто да живееш под някой мост на Сена, нали? 🙂
  За съжаление си много прав и не съм видял и чул икономист да обясни това явление у нас.
  Така ще стане и в Русе ( почти е станало вече ) с цените – преди бяха достъпни и за румънците, а сега стават поради българска лакомия недостъпни и за тях. Вече не е такава лудница както преди.
  Имаше преди време един лаф, че българите сме разбили отвъртре римската империя, турската империя, Съветският съюз, а сега просто трябвало да се чака да разбием и ЕС. Исторически неточно, но доста иронично. Когато бяха най-високи цените на бензина, къде бяха всички шофьори? На бензиностанцията.
  Просто ние живеем в различна плоскост – искаме да сме в точка А, учим се по правилата на точка Б, а де факто живеем в точка В.

  Коментар от pierrot — май 26, 2008 @ 6:07 pm

 7. Много добър пост, поздравления !

  Коментар от Nikola — май 26, 2008 @ 8:18 pm

 8. Много лошо говори това че се забавляваш с контрастите.Живееш в лайна, но не го забелязваш.Кое му е доброто на „класическия български опортюнизъм“? Това,че плочкаджията взима повече от лекар,ли? Щом като нещата тук са обърнати надолу с главата и не са като на запад значи са сбъркани много.Заради парите които изкарва лекара и плочкаджията.

  Коментар от stoyanski — май 26, 2008 @ 8:55 pm

 9. На мен си ми харесва така, но с едно изключение, почна да ме боли вратът. 😉

  Коментар от Коронал — май 26, 2008 @ 9:37 pm

 10. @ stoyanski: Ами виж сега, работата е да се адаптираш според правилата, а правилата тук са малко по-различни. И не бих ги нарекъл точно „лайна“. Пък само добрият плочкаджия изкарва повече от скапания лекар. Близко е до ума. Обратното също е вярно. Така че – въпрос на професионализъм. Нека ти издам една малка тайна – ако не те мързи да бачкаш и ако си добър в това, което правиш, никога няма да усетиш аромата на екскременти в живота си.

  @ pierrot: Странно, че го казваш това за Сена, точно в момента чета „БГ емигрант в Париж“ на Димо Райков, препоръчвам ти я.

  @ Nikola: 10x, man.

  @ Светла: хайде да не е „съвсем“, но се приближава до истината, бих казал.

  Коментар от asktisho — май 26, 2008 @ 11:10 pm

 11. Добре. Обърнато е с главата надолу. Но не всичко. А няма ли някой да напише какво трябва да прави всеки от нас, за да се подобри живота ни?

  Коментар от В.Антонов — май 27, 2008 @ 9:27 am

 12. В момента съм се залюбил с новият ГПК, но ще ми кажеш за тази книга – звучи интересно, благодаря 🙂

  Коментар от pierrot — май 27, 2008 @ 10:01 am

 13. Напоследък ме радваш повече от обикновено. Помрънкваш за непроменими неща, но със словесна виртуозност. 😉

  Коментар от pmihova — май 27, 2008 @ 11:13 am

 14. Минах да наобиколя говорилнята и о…пааа!
  Как да не се хвана на въдицата!

  Само в България като видят усмихнат човек, започват дълбоко да се съмняват в изправността на неговото състояние. Ако след като го претършуват, не открият „жълта книжка”,
  то 100%,
  невинният,
  бива набеден за богат,
  човек без проблеми,
  а в най лошия случай за безотговорен непокист.
  „На какво отгоре моля, тази усмивка! Я по-скромно! Не се ли вижда колко измъчени са всички, та вие се усмихвате!Не ви е срам, да се подигравате с човешкото нещастие!”
  С тези думи, креснати в погледите, те поглежда множеството от хора, вървящи по улиците, зад щанда, в болницата или ресторанта.
  Аз за това винаги се зареждам с резенчета лимон, та иначе не се издържа нападението.
  И въпреки всичко, хората са прекалено весели, за живота който живеят!
  За проблемите може да се говори плиткодумно и плиткосмислово във фризьорските салони. Създадени са за това. Там разговорите са ефектно интерактивни, в стил:
  „Сериозно…! Цъ…Цъъ…!
  Верно ли ма?
  Е бива ли такова нещо!”
  „А пък ако знаеш… …. …”:
  следват безброй къси, много лични и обсипани с незапомнящи се подробности истории, които не им хващаш нито края, нито началото.
  Но докато ти ги разказват очите са опулени, устните свити – леко нацупени, с обърнати ъгълчета надолу.
  Пръстите човъркат, било то кичур коса, било то, темето на главата…
  Мога да продължа, ама не искам.
  Визуално е поучително и забавно, но за хартия, както вече демонстрирах – постно и безвкусно, даже направо гадно.
  Често предупреждавам преди да заговоря:”Ще изкажа нещата крайно, защото когато ги преувеличиш, по-добре се забелязват, за това е измислена лупата”

  Коментар от Светла — май 27, 2008 @ 1:34 pm

 15. Хотелите също са евтини. И са много. И са сравнително прилични => False, True, False

  Коментар от Vlado — май 27, 2008 @ 6:26 pm

 16. Невероятно:)Въпреки всичко те кара да се усмихнеш:)

  @3,в Париж са по 200е за двойна стая в началото на август.

  Коментар от maumyh — май 28, 2008 @ 1:23 am

 17. @ Vlado: Виж горния коментар. В България цената е 50-60 лв. С ол-инклузив в големи групи, организирани от мащабен туроператор, може да излезе и още по-евтино, така че True True True :)))Няма логика при свръхпредлагане на хотелски легла цената да е висока. Дори вече започват да се появяват зловещите „мърти зони“ по черноморието. А хотелите, които си имат посещаемост, наистина са „сравнително“ прилични. Не казвам, че могат да стъпят и на малкото пръстче на изисканите тризвездни семейни хотелчетра в Париж, където сутрин ти носят кроасани, кифлички и кафе в леглото с усмивка на уста :)))

  Коментар от asktisho — май 28, 2008 @ 4:02 pm

 18. Ако дойдете в Балчик и посетите двореца, минете през портала до морето. Оттам таксата е 5 лв. Минете ли през централния вход, с електронната каса, ще платите такса 10 лв. Куриозите в България нямат край, но пък е интересно! Евала за статията! Точно!

  Коментар от Albena — май 28, 2008 @ 9:13 pm

 19. Много вярно и добре обобщено. Може би трябва и да се търсят начините как да се промени това.

  Коментар от Ancona — май 29, 2008 @ 12:06 am

 20. @ Albena: Да, наистина, куриозно е. За да платиш двойно трябва да се качиш пешком „до горе“, а всички туристи, както знаем, са „долу“, при „моренцето“. Аз пък прониквах в ботаническата през нощта, напълно безплатно, седях с приятна компания на пейката над джамията, пушехме акцизни цигари и забранени, по-безвредни субстанции, като единствено властващата по това време на нощта глутница кучета ни създаваше дискомфорт. Но и с тях надхитряването из чемширите нощем си струваше…

  @ Ancona: а дали наистина „трябва“? Замисли се с колко комфорти лично ти ще трябва да се разделиш ако това се промени…в името на „Кока Кола“ или „МакДоналдс“, примерно. А дали си струва?

  Коментар от asktisho — май 29, 2008 @ 1:40 am

 21. Ох, верно Тихомира, пак си прав! В BG наистина ВСИЧКО е проблем. Ама що все гледаме в канчето на другия?! Я всеки да се погледне и да изпълнява преките си служебни, социални и личностни задължения. И ето! Това е. Докторите вземат малко- ами защо мълчат и продължават да работят. Досега не съм чула една медицинска сестра да каже -,,Да, доктора е учил 6години, специализирал е и продължава да чете, нека взема пет пъти повече от мен, щот аз съм учила 2 години и не съм отваряла учебник откакто съм завършила.“ Да , ама не! Сестрите са професорки, а докторите – нищо не разбират от медицина. Същото е и с Учителите. Не може даскал да каже: ,,Абие вие няма ли да избягате от моя час.,, и да иска уважението на децата.“ Че ,,тролейбусният шофьор получава, колкото университетския преподавател“- стани и ти шофьор, да ставаш в 4 часа сутрин, да караш в невъзможния софийски трафик и да ти вдигат скандали хистерозни лелки и изкукали чичковци. Защо не искате касова бележка всеки път като пазарувате? Това го видях за първи път в Полоша още 86 година. Може да си купиш бонбон за 5стотинки- касова бележка. А тук пазарувам за 180лв и каката ме пита учудено: ,,Ама трябва ли ви тази касова бележка?“ Качваш се в автобуса- задължително билетче, щото глобата е 35 лева. Ти избираш- билетче за 1лв или глоба за 35лева.Същото е с паркираните коли- ами къде са полицаите?! Ченгето паркира първо под знака забранено. След него синът му, бадженака му, сват му и т.н., и т.н. Има закони и правила в България, просто никой не ги спазва и никой не го е грижа че не се спазват. Другите народи нито са по- дисциплинирани, нито по- умни от насл Просто там държавата работи и си изпълнява функциите в лицето на гражданите си. Само в BG ъм чувала ,,Ама на мен какво ми е дала тази държава, че иска от мен?!“ коро четох, че японците сеучудвали как може българите да си напускаме страната, като държавата ни е вкриза. Не можеш само да плюеш по институциите и по всичко българско и после да искаш. Всичко зависи от теб и то днес!!!

  Коментар от Ван — май 29, 2008 @ 12:11 pm

 22. Ето и моя вариант:
  http://pinchoftaste.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html

  той отговаря и на много въпроси, възникнали в коментарите…

  Коментар от Светла — май 29, 2008 @ 9:52 pm

 23. П.С
  Разказът ми е по истнски случай, в първо лице единствено число :)))

  Коментар от Светла — май 29, 2008 @ 11:17 pm

 24. Остроумно!

  Коментар от Графът — май 30, 2008 @ 1:53 am

 25. Брутално! И аз съм преживял подобни неща. Явно има Бог, понеже съм още жив – размина ми се през 2000 година. Последният път, когато бях в „Пирогов“ беше за да ми изрежат доброкачествено образование от главата. Мизерията беше пълна, а аз се чудех, как не са плъзнали епидемии в София. Явно ние, българите, сме много яки хора. Лекарят ми бе препоръяан от друг мой познат, свърши си работата и както усетих беше нелегална. Но и двойно по-евтино от частните клиники, макар и чрез подкуп. В края на краищата останах доволен, но… Пожелвам ви много здраве, иначе лошо ви се пише. Както беше написано в „Нощна стража“ на Тери Пратчет – „Помощ, аз съм в ръцете на медик!“

  Коментар от В. Антонов — юни 2, 2008 @ 3:51 pm

 26. Забравих да спомена, че вдъхнови това:
  http://pinchoftaste.blogspot.com/2008/06/blog-post_06.html

  Коментар от Светла — юни 20, 2008 @ 8:38 pm

 27. 100% sym syglasen

  Коментар от Nikola — май 21, 2009 @ 4:10 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: