Писателският блог на Тишо

май 20, 2008

Exodus

Filed under: ЕСЕТА — asktisho @ 12:06 am
Tags: , , ,

Самоубийството е феномен, който се наблюдава само при нашия вид. Няма животно, което да е способно на такова деяние. Това е така, защото само ние сме до такава степен съзнателни, че можем да гледаме на себе си и на живота поотделно. Съзнаваме, че сме живи, съзнаваме и че можем да умрем. Съзнаваме и, че самите ние можем да предизвикаме смъртта си.

(Веласкес)

На всеки му е минавала мисълта.

Ако ми кажеш, че никога не си мислил(а) за самоубийство, ще те нарека лъжец (лъжкиня). Не говоря за желанието доброволно да причиниш собствената си смърт. Говоря за мисълта. Мисъл от типа:

„Я каква гледка има от 13-ия етаж. Какво би станало, ако се прекатуря през парапета? Толкова е нисък. Дали главата ми ще се размаже върху бетонната плоча?”

„О, колко бързо идва мерцедесът в насрещното. Сигурно кара с двеста. Трябва само лееекичко да наклоня волана в ляво и всичко приключва сега. Дали ще усетя нещо?”

„Този локомотив изглежда железен, масивен и страшен. Ами ако скоча в последния момент върху релсите?”

„Каква хубава ловджийска карабина! Че и заредена. Как ли се е чувствал Хемингуей, преди да натисне спусъка?”

„Майка ми има доста антидепресанти в аптечката. Ако ги изпия всичките наведнъж, заедно с бутилка уиски, дали родителите / учителите / гаджето ще започнат да ми обръщат повече внимание?”

„Със сигурност ще ме дават по новините, ако изляза на публично място и се гръмна в слепоочието. Как ли ще се почувства тогава онази кучка, която ме заряза?”

Всички знаем, че за Църквата самоубийството е върховен грях.. Християнската религия има доста разумно обяснение по въпроса: Бог дава живот и само Той може да го отнема. Нямаш право да се правиш на по-голям шеф от Шефа. Всичко щеше да е перфектно, ако същата тази църква не беше изтезавала невинни хора, ако не беше горила книги по площадите и ако ловът на вещици и масовите клади ги нямаше в учебниците по история.

И все пак, вярата слага едно допълнително препятствие по пътя към финалното решение.

Според психолозите, инстинктът за самосъхранение е по-силен от всички останали инстинкти. Предполагам, че именно преодоляването му прави самоубийството толкова интересно и притегателно за мнозина. Да, но вече има бънджи скокове, base джъмпинг и пистови мотори. Ако ти трябва адреналин, ако искаш да предизвикаш природата, ако си екстремист по душа, има начини да останеш жив и после да разкажеш какво е усещането.

Някога самоубийството е било достойна постъпка. Изтъкнати люде ритуално са слагали край на живота си заради дългове, защото за загубили война или защото са станали неудобни на властта. Правели са го, за да си запазят честта.

Днес самоубийството е пълна глупост. Дълговете могат да се рефинансират, властта може да бъде осъдена, а от победителите се очаква да платят, за да си оправят зулумите.

Що се отнася до самоубийството, мързелът и егоизмът отново са добродетели. Говоря за здравословния, жизнеутвърждаващ егоизъм и за съзидателния мързел, в които вярвам. Мързеливият човек задължително е и егоист по природа. Той предпочита удобствата. Обича да му е лесно. Стреми се към комфорта. Гълтането на отрова за мишки не попада в нито една от тези категории. Мързеливият егоист толкова много обича себе си, че винаги би предпочел да натопи някой друг или да измисли някакъв изход от кризата, вместо да се занимава с обременяващи неща като самоубийството.

Казват, че най-големият лек срещу всички злини е Любовта. Вярвам, че любовта към себе си е изключително силна спирачка за самоубиеца. По-силна от вярата и по-голяма от честта. Внимателно култивирайте тази любов. Влагайте много труд и упоритост в нея. Защото никой не е застрахован. На всеки му е минавала мисълта, но не всеки е способен да обича себе си. Пък нека ви наричат егоисти.

Тихомир Димитров

11 коментара »

 1. Да си призная честно, и на мен ми е минавала през главата подобна мисъл, но в крайна сметка реших че най добрият начин да се самоубиеш е като продължиш да живееш. Някак е по интересно от „вечният сън“. Има трудни моменти, но човек винаги трябва да гледа напред и нагоре.

  Коментар от zeropoint — май 20, 2008 @ 2:07 pm

 2. „най добрият начин да се самоубиеш е като продължиш да живееш…“

  I like that 🙂

  Коментар от asktisho — май 20, 2008 @ 2:59 pm

 3. Тишо, човекът, който ти винаги прокламираш – се нарична върховният потребител. 😉 Той е хедонист по душа и поддаващ се на обществената манипулация. Той пазарува, задоволява физическите си нужди и рядко мисли за последствията.
  Той е социално животно, нещо повече, в много случаи, поддаващ се на социалната си джендър роля, без да се опитва да излезе от нея, тесногръдо самооограничаващ се благодарение на това.
  Така че стига си го възхвалявал, защото по същество, е глупак. 🙂
  П.П. (Той, спокойно може да е Тя).
  П.П. 2 Самоубийството е перманентно решение на временен проблем. Това е.

  Коментар от Eneya — май 20, 2008 @ 5:11 pm

 4. Всъщност човека не е единственото животно способно на самоубийство. Делфините и китовете също го правят.

  Коментар от Демиург — май 20, 2008 @ 5:36 pm

 5. Никога, ама наистина никога не са ми минавали подобни мисли през главата. Може би защото съм всепризнат мързеливец . Разправят и, че съм егоист, ама аз не си признавам.

  Коментар от ss7 — май 21, 2008 @ 3:38 am

 6. начин да те запомнят е нелепата, насилствена смърт и самоубийството, разбира се. По-добре е да те помнят обаче с начина, по който си живял, а не по който си умрял.

  Коментар от eleanor — май 21, 2008 @ 12:52 pm

 7. Йозеф Киршнер има много качествени трудове в психолигията и една от неговите книги се казва „Изкуствто да бъдеш егоист“.
  Препоръчвам Ви я!….Както и „Манипулирайте,но правилно!“ 😉 Успехи на всички!!!

  Коментар от Мира — май 21, 2008 @ 2:07 pm

 8. Да знаете, че наградата на работливия човек е още работа. А на търтея-повишение, служебна кола и плаващо работно време. Не знам колко трябва да е зле човек, че да тръгне да си слага край на живота. Особено през месец май, хе-хе. Разни други хора ти говорят лъжи, и според тях трябва да се чувстваш зле. Който е направил грешката да вярва на авторитети наместо на себе си, да си пукне главата в бетона. Който слуша вътрешния си глас се чувства щастлив. За мен съм забелязал, че като слушам вътрешния си глас се чувствам добре. Когато някой друг ми нарежда – саботирам му нещата чисто вътрешно.
  Нон в някакви мноооого редки случаи ми е минавала идеята за самоубийство. Или по-скоро свикнах с някои мисли, че някой камион може да ме удари, докато си карам колелото по Околовръстното.
  Айде засега,
  Багера

  Коментар от Багера — май 21, 2008 @ 4:07 pm

 9. Като си говорим за смисъл, все ми се ще Тишо да пусне една темичка за смътното наказание. Спомням си един наш отдавнашен чат (още като бяхме съвсем съседи и ми търпеше сълзливите мрънкания), когато ми спомена за Албер Камю.
  Признавам си без бой, много ме е срам, но до онзи момент никога не бях чувала за този човек, нито какво е сторил.
  Бил е французин, есеист (както и много други неща). Едно негово есе „Размишление за гилотината“, доколкото си спомням нашиат диалог, е една от причините да се премахне гилотинирането като наказание във Франция.
  Спомням си, че Тишо каза, че се е застрелял, оставяйки лист с текст „вече нищо няма значение“, но според Уикипедия е умрял в автомобилна катастрофа. Та, мисълта ми е, ще пуснеш ли такава тема? Моля? 🙂
  П.П. Малко наспамих с обясненията за Камю, но то е просто от желание да просветя и други заблудени души като мен, дето не са и чували за него. 🙂
  П.П. 2. Как да не ти се ще да се научиш да пишеш – едно есе да промени цяла държава. Хех.

  Коментар от Eneya — май 22, 2008 @ 11:36 am

 10. Паметливо човече си ти, Енея. Ако разгледаш секцията „Тва не“ ще видиш един материал за смъртното наказание. Не мисля, че има какво повече да добавя по въпроса. Те нещата са ясни – един-единствен несправедливо екзекутиран обезсмисля цялата идеологическа система на смърното наказание. Освен това, през последните години държавата непрекъснато доказва, че е лош стопанин – едно предприятие не може да опази като хората, трябва ли да й разрешим да убива? От чисто морална гледна точка, „око за око, зъб за зъб“ е обратното на еволюция в човешките отношения. От правна гледна точка, наказанията, раздавани от съда, трябва да целят: 1) превъзпитание на престъпника, 2) назидание за другите и 3) превенция на престъплението. Ако едно накзание постигне и трите, значи е социално справедливо и успешно. Екзекуцията има силен назидателен ефект, както и превантивен (убиецът никога няма да убива отново), но малко се губи превъзпитателният елемент :))) Смъртта е необратим акт. Тя отнема на осъдения правото да се оневини с течение на времето (като издири доказателства за своята невинност), отнема давността на неговите престъпления и не на последно място – повечето изследвания сочат, че страхът от електрическия стол изобщо не намалява тежките престъпления. Абе, срещу злото със зло не се върви…Айде стига съм философствал.

  Относно Камю – обожавам го този автор заради болезнената острота на перото му. Сближава ни може би и факта, че родени на близки дати, и двамата сме прекарали детството си в Алжир, не знам…Но за самоубийството…сигурна ли си, че точно за него сме говорили каква смъртна бележка е оставил? Всъщност, може да съм имал нечие друго впечатляващо самоубийство предвид, на някой друг творец, защото Камю е сред хората, които върло отричат самоубийството, (освен смъртното наказание – виж „Мита за Сизиф“), но както и да е – ако съм те подвел, съжалявам. Човек прави грешки. При всички случаи Камю умира в катастрофа.

  Коментар от asktisho — май 23, 2008 @ 11:00 am

 11. а кой се самоубиваше, оставяйки бележка??

  Коментар от Eneya — май 23, 2008 @ 3:00 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: