Писателският блог на Тишо

май 15, 2008

Ще фалира, няма да фалира, ще фалира, няма да фалира…

Ето един реалиситчен поглед върху нещата:

Заинтересовани недоброжелатели на Първа инвестиционна банка започват кампания за пускане на слухове в Интернет, че банката фалира. Независимо каква мотивация ги движи, тяхната цел е ясна – дестабилизиране на ПИБ.

Слуховете не хващат декиш, но провокаторите са упорити и редовно подхранват форуми и блогове с хитро съчинени, „правдоподобни“ истории за това как някакъв „сигурен“ източник „отвътре“ е изпуснал информация, че банката скоро ще фалира.

Така минава доста време. Без особен резултат.

Добре, но в един момент онлайн банкирането на ПИБ изчезва, вероятно заради техническа грешка или проблеми с човешкия ресурс. Това се оказва чудесен шанс за нова атака от страна на провокаторите.

Нещата се навързват – медиите плашат със световната ипотечна криза, МВФ предупреждава, че сме отпуснали прекално много кредити, хората още помнят зимата на 96/97-ма, тръгнал е някакъв слух и изведнъж Първа инвестиционна престава да функционира онлайн.

Всичко, което е нужно да се направи оттук-нататък, е да се поднови интернет атаката и то не къде да е, а в най-клюкарския форум – бегемама, където огромно количество домакини убиват свободното си време.

Останалото го знаете – истерично звънене по телефоните, писане на блог публикации и форумни теми, размяна на догадки и предположения. Заради перфектното стечение на обстоятелствата, този път слухът наистина хваща декиш. Хората тръгват да си теглят спестяванията, а инвеститорите започват да се освобождават от акциите си. Банката мълчи, защото или няма изготвена анти-кризисна стратегия, или последната я задължава да мълчи.

Нормално е клиентите да се запитат: „Ама защо не излязат с някакво официално становище по медиите и то веднага?“ Отговорът е близко до ума: ако представители на банката трескаво започнат да се оправдават по телевизията, радиото и вестниците, че всичко е наред, цялата работа съвсем ще замирише. Семката на съмнението ще покълне и офлайн – там, където са 80 процента от консуматорите на информация. В страната няма да остане човек, който да не се е усъмнил във фалита. Външните обстоятелства, както стана ясно, работят против ПИБ. С едно малко изключение – времето.

Интернет популярността е от ден до пладне. Мениджърите на банката постъпиха разумно като не реагираха веднага. Утре слуховете ще се разсеят и истерията ще отшуми, без да е навлязла в широкото публично пространство на масмедиите. Това е най-оптимистичният сценарий.

Тихомир Димитров

11 коментара »

 1. Откровено казано и преди онлайн банкирането на ПИБ не беше особено качествено, а и още не са приключили с преинсталирането на софтуера за банкоматите си… Последното се бави повече от година.

  Коментар от В.Антонов — май 16, 2008 @ 12:16 pm

 2. Откровено казано и преди онлайн банкирането на ПИБ не беше особено качествено, а и още не са приключили с преинсталирането на софтуера за банкоматите си… Последното се бави повече от година.

  Коментар от В.Антонов — май 16, 2008 @ 12:18 pm

 3. Сигурно си прав за реагирането от страна на банката. Аз си мислех принципно, че едно аргументирано изявление ще е полезво, но както казваш – слуховете има изграден сценарии, и това е включено. Но интернет популярността вече не е точно еднодневна – може да се задържи много повече отколкото ние предполагаме.

  Коментар от pierrot — май 16, 2008 @ 6:25 pm

 4. Не знам дали са слухове, но спряха и кредитирането 🙂 Това,ако не са сериозни индикации. Тя още преди години имаше проблеми с капитала.Беше една от банките(да не кажа и единствената),която въртеше само привлечен капитал. Нямаше собствен.:)Оправиха го и то скоро, доколкото си спомням, но сега явно вече серионо им извиват ръцете. Слуховете не са от скоро. Където има дим – има и огън. Аз залагам, че тези, които са се захванали, ще я довършат. Аз имам само един overdraft там. За съжаление….

  Коментар от tineti — май 16, 2008 @ 6:54 pm

 5. @ tineti: да не го обръщаме на тото, лотария, залози върху надбягвания с кучета / коне и прочие хазартни игри, моля те. Ще ти препоръчам една книга. Нарича се: „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“ В нея обърни по-специално внимание на: „Трактат за сметките и записванията“. Книгата е издадена във Венеция, през 1494 г. Автор: Лука Пачиоли, по съвместителство и създател на съвременното счетоводство. Много напред са били в търговията просто, венецианците. Пък и Ренесансът е тръгнал оттам. Но за да те улесня: „Собственият капитал е чистата стойност на дружеството: Собствен Капитал = Активи – Пасиви (Основен капитал) + Резерви + Печалби и загуби от предишни периоди + Финансов резултат от текущата година. Изводът доколко е възможно една банка да НЯМА собствен капитал го оставям на тебе…Простата артиметика сочи, че дори Пасивите на банката да са по-големи от всички други величини в уравнението, което само по себе си е абсурдно, Резервите все пак си остават един задължителен, фиксиран процент, don’t you think?

  @ pierrot: абе прав, не прав, шефката просто не трябваше да бърза и да се изхвърля с изказванията си. Очевдино големите риби дълбоко подценяват възможностите на Интернет, а вече близо 40% от хората в България са активни интернет потребители. Това означава всички хора в икономически активна възраст, че и отгоре. Цитирам какво каза жената пред Капитал: „после хора са си правили блогове и са писали някакви неща, че банката няма да фалира, но са използвали думи, които карат хората да си мислят, че ще фалира“. Сега и мене могат да ме обвинят, че използвам такива думи. Само дето бета версията на „Писателският блог на Тишо“ се появи през юни 2006-та и „не съм го направил“, за да клюкарствам по адрес на някакви банки след две години, а за да запозная хората с текста на дебютния си роман, хех.

  Коментар от asktisho — май 17, 2008 @ 1:50 am

 6. Знаеш за кой капитал на ПИБ говоря. Знаеш и чия рожбичка е тя. Знаеш, че се въртяха едни и същи пари, които ги легитимираха, с които ги лицензираха и т.н. А равенството, на което трябва да обърна внимание-знам го. И да те допълня – в пасива са и задълженията(!!!)А и ПИБ си публикуват отчетите за годината. Разгледай ги. Но да не задълбаваме в основни равенства. Слуховете са си слухове. Да, има ги. И не мисля, че са случайни. Може да не е свързано наистина с ликвидността на банката, но все има нещичко. Ще се чуе…

  Коментар от tineti — май 17, 2008 @ 7:54 am

 7. Тишо, без да се обиждаш, това „нещо“ ми звучи като смесица от преразказ и свободно съчинение с цел получаване на евра по сметка в определена банка! Приеми, че не всички разсполагат с икономическо образование, ТЕ наистина помнят 96г. Опомни се !

  Коментар от chocho — май 18, 2008 @ 9:04 pm

 8. @ chocho: Да бе, забравих да спомена, че от определена банка ми платиха половин милион евра, за да напиша половин страничка текст как няма да фалират… Опомни се ти! :))) Основната ми идея беше, че ако се държиш като част от стадото, винаги губиш. Това е всичко. Не държа да ми вярваш.

  @ tineti: Е, явно през 15 век равенството е било с една идея по-различно. Надявам се, че леко крайният ми тон не те обижда. Нищо лично. Просто слуховете ме дразнят. И то много. Иначе за рожбичиките нищо не знам, не ме и интересува. Ако имаш желание, сподели.

  Коментар от asktisho — май 18, 2008 @ 10:33 pm

 9. Ключовата дума в моя пост е „звучи“, с нея показвам,че нито ти вярвям нито съм част от стадото. С тези си думи не целя да те обидя или разоблича в някаква конспирация:) Само се сещам за една Българска поговорка( Мисля, че ти ги обичаше): „Страх лозе пази“. Та така :)))

  Коментар от chocho — май 18, 2008 @ 11:37 pm

 10. Да, обичам ги поговорките и понеже „на сърдитко петко му е празна торбата“, не се сърдя на никой. Харесва ми, че има хора с различно мнение по дадени въпроси и още повече ми харесва, че го споделят тук. Когато говоря само аз ми става скучно. Хората с право се страхуват, спомняйки си 96-та, институциите наистина са загубили доверието им, историята действително обича да се повтаря, но не и толкова буквално. Не и толкова скоро. Искрено се надявам, че здравият разум ще надделее над масовата истерия. Истерията създава истинската криза, а не банките, политиката и институциите, в случая.

  Коментар от asktisho — май 19, 2008 @ 9:09 am

 11. Sega ne razbrah az shte falira li PIB ili NE 🙂

  Коментар от BRABUS — май 19, 2008 @ 2:40 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.