Писателският блог на Тишо

май 5, 2008

Почивай в мир

Ваканцията свърши и стотици хиляди българи започнаха да прииждат към столицата от всички посоки. Други пък се качиха на самолета / влака / автобуса и беж там, откъдето са дошли. Общо взето, цялата почивка е свързана с релокализация на огромни маси хора. Висях три часа на Витиня. Видях до какво води комбинацията от стаден инстинкт + лош инфраструктурен мениджмънт.

През почивните дни малките градчета се превърнаха в оживени търговски и увеселителни центрове, а големите, шумни градове – в портрет на спокойствието и тишината.

И понеже се събра толкова дълга ваканция, в държавата сякаш спря да се случва каквото и да било. Катастрофите по пътищата зачестиха, естествено, но това не беше достатъчно за гладните за кръв, скандали, корпуция и зрелища медии. Очакваните природни катаклизми също не се случиха. Дори времето сякаш взе да го мързи: пусне лек дъждец, та спре.

Хората обърнаха гръб на работата, ангажиментите, крайните срокове и насочиха вниманието си към хубавата страна на живота – ядене, пиене и секс.

Някои се посветиха на максимата „човек е човек, когато е на път“. И превзеха Гърция. А румънците превзеха България. В Баличк има инсталирана сцена, на която всяка вечер свирят рок банди от Букурещ. Няма къде да се паркира от румънски автомобили. Абе, масова релокализация.

Но да се върнем на темата. Всички си дадоха пас заради многото празници и в страната действително спряха да се случват лоши неща (освен катастрофите). Това се оказа проблем за хората, които пълнят публичното пространство с помия. Опитаха се да ни развалят спокойствието с предупреждение, че най-вероятно ще намерим апартамента си ограбен, след като се напочиваме, но заради хубавото време и доброто настроение почти никой не им обърна внимание.

И те подхванаха мащабен дебат на тема „за или против дългата ваканция“. Естествено, негативизмът отново надделя. Дори се появи точна статистика колко е загубила икономиката на страната от тази свежа глътка пролетен въздух. Кака Сийка написа много хубав материал по въпроса.

Странно, защо децата се радват на дългите ваканции, а като одъртеят, ваканциите изведнъж започват да им пречат?

Възмущавал съм се от безкрайните празници, не като да не съм. Дори текстът ми беше препечатан от Капитал – една медия, която традиционно застава зад ценностите на либералния капитализъм и активното пазарно поведение. Както и аз, междувпрочем. Икономическата логика действително говори против подобни дълги разпускания, но в конкретния случай бих искал да изразя едно противоположно мнение. Според мен, пролетната ваканция беше нужна.

Някои казват: „Като ти се работи толкова, работи!“. Но как да работиш, ако всичките ти доставчици, клиенти и бизнес партньори са около софрата или по плажовете в Гърция?

Аз лично свърших много работа по празниците, но успях и на сватба да отида, успях да попътувам, смогнах и да си отспя. Оказа се, че време има за всичко. Това й е хубавото на дългата вакация.

Понякога масовата нагласа да се бездейства е толкова силна, че всякаква съпротива е излишна. Как постъпва разумният работохолик в подобни случаи? Ами превръща се в разумен отпускар, ето как.

Бих посъветвал хората с овърклокнати от амбиции и работни проекти мозъци да си подредят нещата така, че през следващия отпускарски период (някъде около шести септември се падаше, мисля) да могат наистина да почиват в мир. Със себе си. Просто няма друг начин. „Като ти дават – еж, като те гонят – беж“

А сега се стягайте за работа. Ваканцията свърши.

Тихомир Димитров

Advertisements

12 Коментари »

 1. Всъщност не свърши – утре също е почиван ден.

  Коментар от longanlon — май 5, 2008 @ 7:41 pm

 2. Мили ми, Тихомире,
  Радвам се на поредните ти прекрасните думички, които така
  леко се плъзват по тези виртуални листа. Обаче по темата…
  Не съм спирал да бачкам тези дни, а даже завиших средния си
  работен ден от 15 до 19-20 часа, за което съм си абсолютно
  благодарен… Пиша си 6+ и мятвам една поощтрителна звездичка и
  черешка в бележника си, за пред родителското тяло :-).
  Естеството на работата ми е свързано с имажи и
  бютифул типажи от женски род предимно, та хем ми е кеф на края на деня,
  хем съм свършил хиляди милиони работа, с която после, нескромно
  ще забавлявам уморените ви клепачи по спирки, билбордове, паланки и
  профагитационни матрЯли :-). Прекрасни са тези натрупвания на почивни дни,
  в които сума ти девойки от гореизброения вид си дойдоха от цЕлата зИмя (разни
  стари братски и не толкова братски кУмунистически и крайно капиталистически настроени
  държавици),за да се пльоснат пред вариото на теШкия ми Хапарат ми :-)…
  Ехх, ама как обичам да бачкаааммм….

  Поздрави !!!

  Коментар от Павел Баджаков — май 5, 2008 @ 8:39 pm

 3. Моля, най-учтиво, първият постинг да бъде изтрит :-)))

  Коментар от Павел Баджаков — май 5, 2008 @ 8:42 pm

 4. Браво Тихомире, ама не барзай толкова. Все пак утре е 06.05.- ден на св.Георги Победоносец и Балгарската армия. И пак ще има ,,ядене, пиене и секс“. Но и български мьже ще набиват крак на плаца, за радост на женската публика. А некои от нас са на работа 4аааааак на 07.05. от 13h. Затова на дебата на тема “за или против дългата ваканция”- ази съм твърдо ЗА.

  Коментар от Ван — май 5, 2008 @ 11:19 pm

 5. […] разсмя този пост на Кака Сийка. Прочетох и мнинието на Тишо по […]

  Pingback от Който не работи, не трябва да яде « Разни хора, разни… — май 6, 2008 @ 12:44 am

 6. Докато четях поста и се сетих за една готина БГ песничка, в която се пееше :
  „…Безкрайни празници – какви безделници. Да пием здраво до зори…“ или нещо подобно. То покрай толкова празници някои забравиха как се работи ;). Ала ний не сме от тия 🙂 Но пък имаше и време за по едно 🙂

  Коментар от Rabotoholik — май 6, 2008 @ 2:54 pm

 7. С това неефективно производство, почивните дни не носят ли икономии на икономиката ни???

  Коментар от гравитон — май 7, 2008 @ 8:53 am

 8. @ гравитон: да, носят, но за неефективното производство не са виновни почивните дни. Испанците имат повече неработни дни от нас в календара (заради католическите празници), но жизненият им стандарт е доста по-висок. Пък и тука никой не почива от 12 до 4 на обяд, защото било горещо :)))
  Произвдоството е неефективно заради остарелите технологии. Човешкият труд, пък, е неефективен заради скапаното образование. Иначе нищо им няма на почивните дни – малко развалят трудовата дисциплина, но сега нали ще ни ги изкарват през носа, „всичко се връща“, както пееше Руши, хех.

  Коментар от asktisho — май 7, 2008 @ 10:17 am

 9. Ох, да свършат тия празници, че да тръгнем на работа, та да си починем!

  Коментар от гравитон — май 7, 2008 @ 8:59 pm

 10. Ще добавя към списъка и неефективното управление – с очите си съм виждал как се хаби ценно време дори и в частни фирми и работниците са зле организирани да работят. Образованието е проблем не само в университетите, но и на работното място – скоро имаше новина, в която се казваше, че в България най-слабо е застъпено обучението на персонала. А е древна истина, че човек се учи докато е жив.

  През почивните дни прочетох една книга, която през комунистическото управление е била написана с цел нравоучение на младите. Като изключим неизбежните препратки за социалистичекото общество всичко останало не е по-различно от това, което се казва и сега. И едно от нещата, написани там беше, че човек трябва правилно да организра времето и усилията си, за да свърши работа и да остане работоспособен. И на това той сам трябва да се учи.

  Коментар от В.Антонов — май 8, 2008 @ 9:39 am

 11. Всъщност преди време някъде бях попаднала на изследване, което твърдеше, че именно празничните дни носят ръст на икономиката. Поради тази причина японците така били организирали делнично-празничния си ритъм, та да е нещо от рода на 40/60. Те да са зле икономически?
  И е логично някак си… Всеки е склонен да харчи повече по празници, въртят се пари. Разбира се, хубаво е преди това работата да е свършена, че да има какво да се купи с тия пари.

  Коментар от inat — май 10, 2008 @ 5:40 pm

 12. В Япония има 150 официални празника! Разликата обаче е, че всички са работни дни!

  Коментар от nname e pederast — май 13, 2008 @ 5:57 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s