Писателският блог на Тишо

март 31, 2008

Истината, наистина…

Filed under: ЕСЕТА — asktisho @ 12:13 am
Tags: , ,

Какво ли не правят  хората в търсене на истината. Странно, защо всички лъжат, а после се натискат да знаят истината? Всъщност, не е странно. Като знаеш истината, можеш да лъжеш още по-добре.

Сигурно има изписани хиляди страници на тема как да открием истината. На пръв поглед всички табели сочат натам: политиците се кълнат, че  ти отварят очите за истината, медиите се надпреварват кой първи да ти съобщи истината, автори от цял свят ти продават книжки за самоусъвършенстване, които ще ти помогнат да откриеш истината, рекламите предлагат все по-„истински” продукти, децата вярват, че родителите им говорят истината.

Да, обаче Дядо Мраз не съществува. И нито месото, нито хлебчето, нито кашкавалът на Макдонлад’с са истински месо, хляб и кашкавал. Хау ту книжките са сигурен път към успеха …за своите автори, медиите тиражират популярни заблуди, а политиците няма да ги коментирам въобще. Оказва се, че живеем в един свят на лъжата. Честито!

Истината, ако изобщо има такава, се заплаща с цената на много жертви. Всеки се е вкопчил здраво в своята истина, защото е минал през тръни, за да стигне до нея. И, в края на краищата, тя се оказва една голяма лъжа. Защо ли? Защото животът е прекалено кратък. Няма как да постигнеш абсолютната истина с метода „проба-грешка” за някакви си 80-100 години, пък и кой живее до сто? Трябва да вземеш истината наготово отнякъде. Но откъде, щом всички лъжат? Ето, и аз те лъжа в момента, но дали това също не е лъжа?

Има само един начин да научиш истината, цялата истина и нищо друго освен истината: чети народни поговорки!!!

Те са колективната памет на един народ. Не, те са колективната памет на цялото човечество. Дори хиляда години да живееш, пак няма да знаеш повече истини, отколкото ще знаеш, ако наизустиш десет народни поговорки още днес. Защото поговорките са събрали опита на хиляда пъти по хиляда души, живели в продължение на хиляди години.

Нямаш представа колко много си приличат поговорките на отделните народи. И това се е получило без тези народи да се наговарят помежду си. Поговорките не са преведени, те просто значат едно и също на всички езици. Защото говорят езика на истината. „Празни ръце – празен стомах” на арабски е същото като: „Който не работи, не трябва да яде” на български, да речем. Едва ли някога българите и арабите са седели на една маса и са пушили наргиле, за да съчиняват поговорки, а дори и да беше така, те щяха просто да ги преведат. Но не, поговорките нямат нужда от превод, те казват истината на всички езици.

Отделните култури са достигнали до тях по свой собствен, уникален начин, но крайната спирка винаги е една и съща. „To kill two birds with one stone” винаги ще значи: „Да убиеш с един удар два заека”. Това му е уникалното.  Аз изключително много уважавам поговорките. Те са единственият общодостъпен източник на абсолютна истина.

Тихомир Димитров

14 коментара »

 1. Не мисля, че можем да разберем „абсолютната“ истина. Поговорките също понякога са противоречиви, а и дори да ги наизустиш, това не значи, че си ги разбрал.
  Така че, да. Който твърди, че казва абсолютна или „обективна“ истина, лъже.

  Коментар от stoedin — март 31, 2008 @ 8:49 am

 2. Това за поговорките си е наистина така. Все пак те са се запазили от векове, което не би било възможно, ако са льжи. Интересното е, че най-универсалната поговорка в света е „Желязото се кове, докато е горещо.“ А що се отнася до истината – аз мисля, че проблемът ни е в това, че искаме истината да отговаря на нашите представи за нея и трудно я приемаме такава, каквато е.

  Коментар от В. Антонов — март 31, 2008 @ 9:09 am

 3. Винаги съществуват заблуди, няма 100%-това истина, защото пак народа е казал „Една лъжа повторена сто пъти става истина“. Затова колкото и да се вслушвам в народните мъдрости, запазили се с вековете винаги имам едно наум, че „Истината е някъде там…“ 😉

  Коментар от Jane — март 31, 2008 @ 10:00 am

 4. На повечето поговорки съответсват противоположни по смисъл такива. Напр. „Казана дума, хвърлен камък“ и „Дума дупка не прави“.“Всяко зло за добро“ и „Злото не идва само“. Нямам време сега да изброявам още, а какво ще кажете за някои отчайващо тъпи – „Под голям камък – голяма риба“ или „Под дебела сянка, нищо не расте“. Премудрост и чудо. Като „Мокрите гащи ядат риба, а сухите чушки“. Добре, че са поговорките, да ни отворят очите…Офф, и тези гръмки понятия – Истината, тя! Чия истина, универсалната за всички от Айнщайн до Колчо Слепеца? Мдам…

  Коментар от естер — март 31, 2008 @ 5:08 pm

 5. Тъй като темата ми е изключително приятна:
  – Няма ненаказано добро !
  – Не давай непоискан съвет!
  – Всяко зло за добро! (където и по света да съм бил, няма подобен аналог)
  – За каквото и да става дума, винаги в основата са парите. (из любимата ми Мърфология)

  Коментар от Павел Баджаков — март 31, 2008 @ 7:46 pm

 6. Виж сега, „Истината рядко е чиста и никога проста“ (Оскар Уайлд).
  Аз по принцип съм против лъжата, независимо дали е благородна, или не.
  Но харесвам идеята за Дядо Мраз. Това всъщност не е ли по-скоро приказен герой? Какво общо има с лъжата?

  Коментар от jenfel — март 31, 2008 @ 11:17 pm

 7. Живописен блог, определено. Благодаря на собственика за комфорта:)

  Не ми се изпада в мъдрости, които не притежавам в този късен час /и по принцип/. Прииска ми се само да споделя няколко двойки чуждоземни и нашенски поговорки:
  Haste makes waste – Бързата кучка, слепи ги ражда
  In for a penny, in for a pound – Ако ще е гарга, рошава да е
  A friend in need, is a friend indeed – Приятел в нужда се познава
  The early bird catches the worm – Рано пиле, рано пее
  A rolling stone gathers no moss – Течащата вода не замирисва

  Коментар от biliana — април 1, 2008 @ 12:25 am

 8. Хм, присетих се и аз нещо от милионите ми години руска закалка 🙂

  – Скатертью дорога – Прав ти път, крива ти пътека (не ми звучи много позитивно, но… руска му работа 🙂
  – Льогок на помине – Ние за вълка, а той в кошарата 🙂

  Лека ви нощ, желая!

  Коментар от Павел Баджаков — април 1, 2008 @ 1:16 am

 9. @ Павел и Билияна: точно това имах в предвид: английския, руския и арабския, ще се съгласите, са три езика, сътворени от три различни по етнически произход, религия, география, култура, история и традиции общества, обаче са стигнали до едни и същи изводи. Не е ли малко странно? Не е. Човешкото познание е универсално, безполово, над културните и езикови бариери. Затова поставям граница между мъдростта и истината. Мъдрост за едни е глупост за други, но истината е еднаква за всички. А тя се съдържа в народните поговорки. „Каквото повикало, такова се обадило“. Има един закон във физиката за равното по сила и обратното по посока противодействие…..

  Коментар от asktisho — април 1, 2008 @ 11:49 am

 10. До колкото е 1 Април, ето ви малко „народна мъдрост“:

  Гладна кокошка планина повдига!

  Сговорна дружина слепи ги ражда. (това за Парламента)

  Който се учи, сам пада в него (и просо сънува)! (това за висшисти…)

  И пр. … 😀

  Коментар от vladi57 — април 1, 2008 @ 9:13 pm

 11. „- Всяко зло за добро! (където и по света да съм бил, няма подобен аналог)“

  американците казват „It’s all good.“

  Коментар от bobby — април 6, 2008 @ 6:01 pm

 12. Преди време попаднах в универсалния източник на знаиня на тази истинска картина;).

  Коментар от канев — април 22, 2008 @ 12:58 am

 13. Здравейте стана ми интересно и реших да помогна в познаването на истината.
  Истината е във фактите защото всеки факт е доказано съществуваща истина дори лъжата защото само истината може да потвърди лъжата.
  Разликата която се получава и създава лъжата като нещо лошо е неината цел която може да бъде създадена от множество масово а така също и от еденична личност чиято цел е укрие,изкриви с цел да се облагодетелства или навреди по някакъв начин. а разбирането за истина значи предпазване от грешки във всяко едно отношение на живота.
  Където и да е човек тои живее в истина защото и истината и животът са едно и също нещо. Липсата на истина значи липса на съществуване на нещо което да може да бъде потвърдено като истина че съществува.
  Когато човек се опита да дефинира истината по някакъв начин ще се убеди че това е на практика невъзможно защото е както начало така и край.
  Поради животинският начин на живот наричан конкуренция съществува модълът на злоупотребата и лъжата,измамата,мошеничеството и т.н.
  В този модел на пазарна икономика съществува печалба и загуба в която по хитрият печели а методите за това не съответстват на хармоничната подреденост на едината истина на живота включително природни сили и взаимозависимости както към нея така и в взаимоотношенията между хората с което противорече и зблъсък са създадени поговорките с цел да предпазят от повторение на установени грешки защото всяка грешка която бъде забравена е обречена да бъде повторена поради неиното незнание като такава.
  Изразено по-точно вас ще ви лъжат дотогава докато не научите истината че това което ви учат е лъжа и единственият вариаинт да докажете лъжа е чрез фактите и логичноста на истината които най-често биват укривани от силните и те именно затова са силни.
  Начинът да достигнете истина е чрез заучаване на целите т.е. пътят на логиката която в поговорките най-често се изразява образно за да не си навреди по-бедният или слаб човек като я изрече.
  Власта неможе да бъде истина или да бъде ръководена от власта истината е цялата власт на тоя и оня свят ето защо лъжата и измамата са навсякъде около вас.

  Коментар от Йистина — август 1, 2009 @ 4:02 am

 14. Винаги съществуват заблуди, няма 100%-това истина, защото пак народа е казал „Една лъжа повторена сто пъти става истина“. Затова колкото и да се вслушвам в народните мъдрости, запазили се с вековете винаги имам едно наум, че „Истината е някъде там…“ 😉

  „Една лъжа повторена сто пъти става истина“. Това не го е казал народа ,а Йозиф Гьобелс Министър на Пропагандата в Германия периода 39-45

  Коментар от Tangra — ноември 14, 2009 @ 6:55 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.