Писателският блог на Тишо

март 27, 2008

Имаме новина!

Спрях да чета вестници и да гледам телевизия, за да се информирам. Просто вече нямам нужда. Използвам масмедиите само за удоволствие и то – рядко. Освен това, информацията, която ми поднасят масмедиите смърди на мърша.

Не бях чел всекидневник и не бях гледал новини от доста време. Помня, че ги отказах, защото осъзнах, че ме депресират. Говорих с един репортер, който ми сподели, че целият му работен ден минава между прокуратурата, полицията, съда, моргата и спешното отделение. Е, вести, които няма откъде другаде да дойдат, освен от моргата, меко казано, не ме интересуват.

Реших да си направя малък експеримент и по изключение веднъж да „се информирам” по традиционния начин – така, както го правят милиони българи всеки ден: същите тези симпатични хорица, които дават газ, като видят пешеходец, засичат те, за да завият от най-дясната лента в ляво, настъпват те злобно в трамвая, псуват те на майка и са готови да те убият за два лева. Търсех корените на техния позитивизъм.

И така, представете си средностатистическия българин, който изкарва 500 лв. на месец, здравно и социално е осигурен само на хартия, олиото струва 4 кинта, а наемите са малко по-високи от месечното му възнаграждение. Този човек всяка сутрин пие кафе и чете в-к „Труп” преди да се качи в претъпкания автобус, а вечер пие ракия и гледа касапницата по новините, след като е продал труда си за скрап. Този човек има поне правото да знае какво се случва по света, след като влачи на гърба си двама безработни и трима пенсионери, а освен това му се налага да издържа и собствените си деца, нали? Да, обаче хората, които го „информират” яко се ебават с него и са решили да му покажат светлината в края на тунела под формата на приближаващ влак, пълен с горящи тела.

Ето какво открих, за да не ставам голословен:

в-к „Труп”:

Топ новината, която поднася на читателите си е, че баща пребива щерка си, защото ходела с ром. Това силно ме разочарова, тъй като нищо не може да се сравни със сина, който пребива майка си до смърт за пари. В „култовата” рубрика ‘позиция” чета: „Благовещение без блага вест”. Там винаги стои изтипосана фотографията на някакъв изсипан чичка или на някаква раздърпана леличка, които се оплакват като ревматичен старец от болежки преди дъжд. Може да се оплакват от болежките на обществото, не знам, но фолклорният им песимизъм ми дойде до гуша. Преминавам през огромно количество некролози, за да прочета, че някакъв измамник бил хванат от жертвите си, друг изнасилил малолетна, трети го сгазила кола, четвърти взимал рушвети, токът, бензинът и парното пак поскъпвали. Хвърлям вестника в коша и насочвам вниманието си към най-върлия му конкурент:

„24 бяса”:

Жепейците неадекватни във влака убиец”. Кажете ми, къде, по-дяволите, е глаголът в това изречение? В това съобщително, заглавно изречение? Новината за горящия влак толкова много зарадва вестникарите, че още не могат да спрат да пишат за нея. Все пак, скоро няма шанс млад мъж преди сватбата си и младо момиче след рождения си ден да се опекат живи, нали? Или пък да им падне някоя козирка на главата. Тези възможности трябва да се експлоатират докрай. Публичните разстрели станаха скучни, а катастрофите са направо банални. Е, от време на време изкарвате късмет, когато пиян супер известен участник в кампанията „не карам пил” прегази с джипа си няколко човека и го пуснат с условна присъда, но това не се случва всеки ден. Питам се, ако излезете от моргата и се огледате, дали няма да ви направи впечатление, че по света се случват и други неща, за които можете да ме информирате, а?

Учудващо засичам тема с положително звучене, която е излязла от тетрадката за трети клас на някое чавдарче: „Нека обичаме туристите!” „Малоумно, но поне оптимистично заглавие”, – казвам си аз. И отдолу чета: „Лошо обслужване и инциденти прогониха скандинавците”. Този вестник също заминава в коша. Засилвам се към жълтия печат на една сергия, но физиономията на Азис ме плаши. Чак до там няма да стигаме.

Прибирам се в къщи, сипвам си ракия и стриймвам новините по Бий Ти Ви, защото нямам телевизор по обясними причини. Дърпам скрола на произволно място в средата. Това, което чувам, ме кара да си ударя главата в масата. Юксел ме „информира” за следното, цитирам: „едно от момичетата изнасилени от педофила, който уби дете от дома в Трън и после се самоуби, е била бременна от друг възрастен мъж в Перник. Момичето е непълнолетно.” Айде за вестникарите, че бързат да печатат разбирам и, че редакторите не си гледат работата, защото получават жълти стотинки, също разбирам, ама вие сте „информационната” емисия в най-гледаното време, бе, хора! Какъв е тоя скрипт? Момичето била бременна. А момчето се разболяла от грип, нали? Местя скрола назад с надеждата, че съм пропуснал някоя положителна новина – виждам ковчези, пак го местя напред – виждам арест, местя го отново и разбирам, че две българки са били принуждавани да изпълняват циркови номера със змии и тарантули против волята си в Италия. Сигурно това е най-интересното нещо, което се случи днес в Италия, пичове! Благодаря за информацията!

Решавам да прегледам новинарския блок на телевизията, която се фука, че единствено нейните емисии „.…се различават категорично от катастрофичния и негативен подход към новините на някои телевизии, които са заразени от журналистически далтонизъм.

Първата положителна новина, лишена от всякакъв песимизъм, разказва как почти всички главни ченгета на България се оказали в играта. Стражарите и те били апаши. А това „новина“ ли е? Щях да се шокирам, ако ми бяхте съобщили обратното. Позитивизмът продължава с траур в Бургас, бездомни деца и….курсор на мишката върху хикса в горния, десен ъгъл.

Не ми се ще да генерализирам, защото познавам добри специалисти, които работят в гореизброените медии, пък и самите медии на няколко пъти са проявявали съвсем добронамерен интерес към мен и към творчеството ми. В крайна сметка, въпрос на личен избор е дали да се информираш на принципа „доброто прасе всичко яде” или внимателно да си подбираш източниците на информация. Аз лично не гледам новини и не чета вестници – мисля, че стана ясно защо. Телевизията може да ми служи само като средство за забавление. Вредно е, но не прекалявам. Същото важи и за панираните крилца на KFC.

Обаче забелязвам една интересна тенденция. Масмедиите в цял свят се стремят към скандални и шокиращи открития, това е нормално, но при нас нещата някак винаги стигат до крайности. Помните ли новините по Татово време? Бях малък, но ги помня. Идеше ти да цъфнеш и да вържеш направо. То не бе оптимизъм, не бе въодушевление, младежки плам и ентусиазъм бликаха от всеки репортаж. Винаги съм считал, че американската реклама никога няма да достигне нивото на комунистическата пропаганда по сила и обхват на въздействие. Тогава новините бяха радостни, а в реалния живот те пращаха на доживотна каторга, защото си разказал виц. Може ли днес, когато новините са от Ада, реалният живот да е станал малко по-щастлив?

Тихомир Димитров

38 коментара »

 1. убу ги насра, бате, ама файда нема еееей.
  я ела при мене – прави по цял ден централната емисия новини в 1900 да видиш –
  – домат покълна навътре, задави дете
  – арестуваха крави на магистралата
  – сираци от дом не проституират, изкарват пари от курвалък
  – проститутка изгоря,докато се грееше на улицата
  – ягне нападна куче, изнасили го

  вече очаквам
  – костадин забременя от майка си

  рано ти е да се отчайваш, рядко се зачиташ :D:D:D

  Коментар от arhivatora — март 27, 2008 @ 3:38 am

 2. Тишо, хубаво си определил проблема ама не може да се каже, че предлагаш някакво решение. По-важното е дали въобще има някакво решение на проблема, защото целта на медиите е да отразяват това, което се случва,а то в повечето случаи не е никак положително. Случват ли се въобще хубави неща? Нима предпочиташ новините ти да бъдат поднасяни по начина по който са били поднасяни през тоталитарния период? Всъщност ти решение сам за себе си си намерил: спрял си да се информираш от различните видове медии. Проблемът не е толкова че медиите не говорят и пишат за положителни неща, а че такива по принцип не се случват. Ако българинът си вземаше поука от всяка отрицателна новина и си казваше, че това той или тя не трябва да го прави, тогава и отрицателните новини щяха да намалеят. Когато българинът промени манталитета си и спре да хвърля боклука си през прозореца (примерно), тогава и медиите ще имат много повече положителен материал, с който да работят.

  Коментар от Tom Brady — март 27, 2008 @ 8:02 am

 3. Tom Brady, това, че в чалгаризираната кочина България рядко се случват хубави неща, не значи че другаде по света не се. А и когато прочета в две поредни изречения „българинът това“, „българинът онова“, и ми замирисва на зловонния парфюм „Волен“ ..

  Коментар от mname.org — март 27, 2008 @ 10:17 am

 4. Браво, страхотна статия и стил, когато нещо е хубаво няма как да кажеш, че не е.

  Коментар от Jane — март 27, 2008 @ 10:55 am

 5. е, айде чак на доживотна каторга – баща ми за виц само три месеца в Белене стоя и го пуснаха…

  Коментар от longanlon — март 27, 2008 @ 11:00 am

 6. А от къде да се информираме? Гледам почти всяка вечер новините по БТВ и Канал 1 и чак толкова да са отвратителни, не ми е направило впечатление, за разлика от вестниците. Мога да гледам избирателно, като видя, че дават тъпа новина – не й обръщам внимание – нещо като рекламна слепота. Вечер като вечерям няма да седна да чета dnevnik.bg, да не говорим и за „професионализма“ на интернет медиите.
  Иначе зависи от вица.

  Коментар от Филип — март 27, 2008 @ 12:16 pm

 7. mname.org, че то по света, ако става въпрос се случват къде-къде по-лоши неща, но не мисля че е толкова важно какво се случва из света, а какво се случва у нас. Нормално е по българските телевизии основните теми да са свързани с нашата родина. За това, което се случва по света и не е свързано с България не са нужни часове, а и чак такова внимание. Не ми говори за разни Воленовци и Боленовци, защото не съм целял с коментара си да политизирам темата.

  Коментар от Tom Brady — март 27, 2008 @ 12:59 pm

 8. Много силна и качествена статия! Има постове, които не си саслужава да се разводняват с коментари!

  Коментар от Калоян — март 27, 2008 @ 1:03 pm

 9. БойкоТВ (бтв) е за чалгари, тъпаци и селяндури. Аудиторията на Канал 1 са живеещите в соц-спомени 20 години назад чички, лелки и пенсионери. Нова ТВ се гледа от новите т.нар. „модерни“ млади, фенове на Мартин Димитров, и мислещи се за „мъченици“, щото са „успели тук, не са избягали“ и прочие ала-бала. Новините на нито една от тях не стават, кво остава за „публицистичните предавания“, „риалити-та“ и шоО-та …
  Нарочно се показват най-големите ужаси, скандали и простотия, щото на мнозинството от аудиторията им толкова им е акъла.

  Коментар от mname.org — март 27, 2008 @ 1:09 pm

 10. Напълно съм съгласен с Тишо, медиите от които все по отявлено и телевизията, робуват на световната тенденция за зомбиране на хората с зрелища и напрежение .. според мен трябва да си изхвърлите телевизорите или поне да не гледате жалкия устрем на водещи да си „вършат“ работата насаждайки ви „новината“. (слушайте музика, „4“етете книги 😉 гледайте някой разтоварващ филм.. всеки сам да си търси добрата новината..

  Коментар от karakonuniversity — март 27, 2008 @ 1:46 pm

 11. Феноменът е интересен. За последните 15-20 години българските журналисти избягват да пишат за каквото и да е положително. Нещо повече – в примерът който дадох наскоро, за последното състезание Формула 1, с цел да се изсипе персонална вина върху конкретна личност (един от механиците на Макларън), се преиначават фактите – само така ще има скандал, само така читателите ще се загледат и зачетат…

  От всички коментари по-горе си правя заключение – в България се случват добри и похвални неща, но хората ги подминават с безразличие. Журанлистите улавят това, и просто слугуват на народа. Параграф 22!

  Коментар от vladi57 — март 27, 2008 @ 2:07 pm

 12. Браво Тишо!! Много пъти съм си ги мислела точно за тези неща, за които пишеш – няма ли нито една положителна новина, ами ни заливат все с негативи?! И мисля, че има, но положителните новини не са „на мода“. Дори хороскопа сутрин по радиото звучи безумно – ще имате здравословен проблем, внимавайте с шефовете си, ще ви измамят и т.н. /не че вярвам в хороскопи/. Имам приятелка, която живее в Канада и казва, че сутрин, като си пусне телевизията или радиото и като си чуе хороскопа /който звучи по съвсем различен, от познатия на нас начин – днес е най-прекрасния ден в живота ви, чакат ви успехи, печалби, щастие, ще срещнете голяма подкрепа и любов и т.н./, някак деня й става хубав от сутринта! Сигурно е така!! Незнам! Тук, за да ми е хубав деня трябва да не слушам новини!! А просто да си сложа най-широката усмивка и да изляза за работа! Жалко, че не намират хубавите новини, а аз съм убедена, че ги има!!! И напук на лошите новини, завършвам коментара си с усмивка 🙂

  Коментар от Curl — март 27, 2008 @ 3:54 pm

 13. Проблемът е именно в това, за което пишат vladi57 и Curl: негативните случки предизвивкват негативни новини, а негативните новини създават негативни нагласи, които пък водят до случване на негативни случки. Затворен кръг. Хората трябва да знаят и за хубавото и за лошото, което се случва по света, не назквам, че сапунения сериал, какъвто бяха новините през тотлитаризма (другата крайност) е решение. Обаче погледнете горното уравнение. Сигурен съм, че негативните случки са по-малко от общия брой на събитията, които имат обществено значение и трябва да бъдат отразявани, но за сметка на това масмедиите избират да отразяват и излъчват в общественото пространство почти сто процента негативно съдържание, като по този начин създават отрицателни нагласи, които увеличават негативизма в обществото като цяло. Затова новините са вредни. Вместо да информират, те депресират, плашат и насяват омраза. Не мога да приема, че хората по подразбиране посягат към лошите новини и, че само това купуват, защото не е вярно. Посягат към лошите новини, защото са свикнали с консумацията им и очакват от масемиите още лоши новини, а не защото обичат лошите новини по принцип. Цялата парадигма е объркана. But who am I to change the world.

  Коментар от asktisho — март 27, 2008 @ 4:34 pm

 14. Аз затова нямам телевизор и не чета ежедневници. Опитвам се да получа уж адекватна информация в нета – но всичко е представено едностранно (с малки изключения) и ЕДНАКВО. До побъркване.
  Информация получавам от блог-сферата и едно радио, което ме занимава с проблеми, далечни от помията, която пълни изданията.
  И тези лоши новини – доста тенденциозно пълнят ефира. Ще рече човек, че хората в тая държава полудяха през последните 2-3 години – ей така изведнъж, а в България стана непоносимо да се живее. На кой му е изгодно да живеем в страх и отвращение?
  „Fear and loathing in Bulgaria“ :)))

  Коментар от Minerva — март 27, 2008 @ 4:56 pm

 15. Не мога да кажа, че новинарските емисии в САЩ са изпълнени с кой знае колко по-положителни теми. Когато топ новини може да са хванат в кръг за елитни проститутки губернатор на Ню Йорк, поредните жертви в Ирак, или просто убийство на жена от съпруга и психар, трудно мога да определя новините по основните американски канали като положителни. Да не говорим че американските телевизии са най-доброто средство за всякакъв вид пропаганда и по-лошото за промиване на мозъците. Да, примерно в сутрешните предавания има много често новини за спасени деца в планината и т.н. ама тези новини са с цел сензация, а не за да карат американците да мислят позитивно. Също така има много публицистични предавания, където или хващат педофили, или говорят 1 час за жестоки убийства на цели семейства, или интервюират разни звезди, за да им правят реклама. Единствената (и все пак важна) разлика между българските и американските новини е, че американските се поднасят изключително професионално от водещите и рядко се получават гафове поради неграмотност, техническа неизправност или какво не още. А когато все пак се случи гаф водещите правят всичко възможно да го превърнат в забавление за зрителите.

  Коментар от Tom Brady — март 27, 2008 @ 5:39 pm

 16. Хляб и зрелища му трябва на народа. В Испания например най-често се съобщава за гръмнала бомба и кой мъж е пребил жена си.:))

  Коментар от lily — март 27, 2008 @ 6:12 pm

 17. Медийиният популизъм се гради на едни и същи принципи в целия т. нар „развит“, бял свят. Ние тук дословно прeписваме ноу-хау и бизнес пракитки и това е съвсем в реда на нещата. Пазарната логика на глобалния капитализъм, където над 80% от бизнеса действа по франчайзингови схеми и лицензионни споразумения диктува тези правила. Проблемът с катастрофалния негативизъм на новините съвсем не е български. Тъй като имам пряко наблюдение само върху българските медии в момента, само тях давам за пример. Което прави послeдните два коментара особено ценни.

  Коментар от asktisho — март 27, 2008 @ 6:42 pm

 18. Тишо, много хубаво си го казал. И аз не гледам новини и не чета вестници. Побъркват ме лошите новини – това е тенденция от 5-6 години. Медиите спекулират, за да набират рекламодатели. Знаят, че лошите новини се гледат, защото хората се страхуват и на тях да не им се случи, а гледани новини значи висок рейтинг, от тук повече пари от рекламодатели.

  Съвсем преднамренео ни казват много, много лоши новини. А най-дразнещото е като накрая завършат с Добрата новина – примерно сладки дечица говорят за това какви ще станат като големи. Ужасно е, но явно носи повече пари.

  Коментар от Руми — март 27, 2008 @ 9:05 pm

 19. Железен си, както винаги!
  Снощи ругах културно и не чак толкова на същите тия новини, които ти си гледал през нета и се чудих, аз ли съм малоумна или страната ни. Май още някой тъгува за свежия оптимизъм на „Работническо дело“! : )

  Коментар от Аmelia Еkhart — март 27, 2008 @ 9:54 pm

 20. Оправи ми вечерта де !!!!
  Спомням си една статия от веСник преди години:
  „Сандвич краде котарак – опандизват го!“

  🙂

  Коментар от Pavel Badzhakov — март 27, 2008 @ 11:26 pm

 21. Искрено се надявам една ваша колежка – vira111, да не ми се разсърди, но ще cut’n’paste-на един неин пост от днес:

  „„едни от нас остаряват като цървули, други – като злато. Вероятно това се дължи на това какъв си в сърцевината”

  Защо някои хора остаряват като цървули? Сигурно заради озлоблението си към живота, заради това, че се чувстват онеправдани от него, пренебрегнати. Може би смятат, че не са получили достатъчно, че са заслужавали повече…

  Или заради завистта. Тя е силно и обсебващо чувство. Пожелавам на всеки да съумява навреме да го пресича, да не се трови с него. Понякога успехите на другите ни карат да се чувстваме непълноценни или неразбрани и да губим вяра в себе си, защото не сме сполучили там, където други са.

  Лесно е да недоволстваш, лесно е и да завиждаш. По-трудно е да обичаш живота си, да му се радваш – такъв, какъвто е. Може не всичко да ти стига, но да го обичаш.“

  Истината е, че не можем всички да сме звезди, но можем да направим така, че да оставим в живота своя следа. Следата на обикновения човек. Тя също може да бъде дълбока, уверявам ви.“

  Това, според мен е отговор на темата. Не мога да го кажа по-добре от нея!

  Коментар от vladi57 — март 28, 2008 @ 3:06 am

 22. Аз пък гледам телевизия, но образователна, то те и образователните програми са едни ама айде, но докато дундуркаш бебе какво друго да правиш 😦

  Коментар от Коронал — март 28, 2008 @ 10:00 am

 23. Пак добър пост Тишо, вече съжалявам че не чета блога ти по-често, защото пишеш свестни неща.

  Гледал ли си филма на Алекс Джоунс ENDGAME. Ако не ти го припоръчвам, има го в video.google.com

  Коментар от Angel — март 28, 2008 @ 9:31 pm

 24. Журналистиката от както съществува си има правило, което в днешните времена ваши с пълна сила – добрата новина не е новина. Хубаво е да бъдем информирани, но трябва избирателно да търсим начини, канали от които да получим новините, защото пък и прекаленото пренасищане с всякакви новини е излишно и така допълнително си затормозяваме психиката. Всяка уважаваща себе си медия трябва да обърне внимание на две важни неща при информиране на аудиторията си – начин на поднасяне на новините, обективност и достоверност. Много правилно правиш като не гледаш тв новините и не четеш някои от големите ежедневници.Благодарение на интернет човек сам може да избира и да търси това което му е нужно и иска да знае, както и да отдели плявата от стойностната информация.

  Коментар от albinos — март 29, 2008 @ 1:01 pm

 25. Нищо ново под слънцето, и си много прав в отношението си към медиите. Първо, много често ми се случва да се замисля за дадена новина, че е платена (не броим негативните). Останалите са 99% убийства, изнасилвания и т.н. Но, на този фон излиза някой „политик“ и казва – „Аз ще ви оправя“…и съответно бива избиран, защото на всички им е писнало от негативните новини и си казват „Тоя ще ни оправи“ (без да знаят, че ще се случи буквално). И така един затворен цикъл? „Параграф 22“ казвате, само ми се струва, че Джоузеф Хелър ако беше изчакал няколко десетилетия, щеще да напише много по-фрапираща книга.
  Журналята винаги са ми приличали на ято лешояди, да не говорим кои стават журналисти, и че горе-долу 10% пряко сили са искали да са такива и си разбират от работата, другите са там по обичайният метод в България – т.е. връзкари, които не са успели в нищо друго.

  Коментар от manara — март 30, 2008 @ 1:35 am

 26. Тишо, съгласен съм с позицията ти. И аз не гледам телевизия и не чета жълти вестници, които се представят за „информационни“. Обаче си мисля, дали в този случай търсенето не определя предлагането? Защото аз като мерна вестници със заглавия от типа на „КОВЧЕГ“ веднага извъртам погледа си. Други, обаче, с интерес разлистват и поглъщат всяка дума и снимка.

  Същото е и с телевизията. Ако хората не искаха да гледат овъглени трупове в 19:15 докато бодват шопска салатка – щяха превключат канала например. Щом, обаче, 2-3 милиона души (не знам колко им е аудиторията) всяка вечер съзнателно сядат и гледат тази пародия на новини, значи г-н Мърдок просто задоволява търсенето.

  По същия начин винаги са ми били чудни критиките срещу Слави Трифонов и Азис например. Те не са станали това, което са самостоятелно, народът ги е създал.

  Коментар от sonny — март 30, 2008 @ 3:02 pm

 27. Е, не ми се ще да обиждаме журналистите така. Познавам доста журналисти и спокойно мога да завя, че се вършат добре работата, в която са професионалисти. В случая коментираме само новините, а не медиите по принцип. Ако махнеш рекламните блокове и новините, една телевизия може да се окаже полезен източник на информация и средство за забвление. От потребителя зависи да избира сам за себе си кой продукт да консумира и кой не. А черногледството, както всяко друго нещо, е въпрос на навик.

  Коментар от asktisho — март 30, 2008 @ 5:05 pm

 28. Те да бяха само вестниците…, ами погледни някой по посещаван форум в Интернет и виж за какво става дума.
  То не е каканижене, не е плюене, не е избиване на всякакви долни душевни натрупвания и шлаки. Медиите манипулират простолюдието и го докарват до шизоидни състояния. Ма нека му. Само си е виновно, че ги следи и по този начин храни. Пълно е с псевдожурналисти изкарали едвам едвам университетите си. Има единици които са професионалисти, но те са набутани в шеста глуха поради факта, че аудиторията на повечето медии се интересува от жълти клюки и криминалета. Положението е траги-комично и е следствие от чалга „културата“ и упадъка на елементарните цености. Как може стокилограмов „естествено“ рус ром с травеститски имидж да стане водещ на вечерно шоу ? Нищо против ромите, стига да не се опитват да налагат манталитета си като модел за подражание в българския псевдо шоубизнес и медийно пространство.

  Коментар от zeropoint — март 30, 2008 @ 9:17 pm

 29. „…….средностатистическия българин, който изкарва 500 лв. на месец…….. Този човек има поне правото да знае какво се случва по света, след като влачи на гърба си двама безработни и трима пенсионери…….“

  Харесват ми много твои публикации но се чувствам задължен да се намеся. Мисля че си нямаш ни най малка представа за паричните потоци в държавата през последните години. Мисля, че това е една голяма манипулация на обикновените хора – мита, че парите от пенсионната система и активите на държавата са изнесени в чужбина, че са изхарчени и системата по никакъв начин не може да компенсира тези хора. На първо място да не забравяме че пенсионерите това са нашите родители, които са работили здраво 40 години/за разлика от много „работещи“ сега/, отдържани са им реални осигуровки/за разлика от сега/, които по сегашното законодателство са някъде над 40%. Какъв е извода след като средната продължителност е под 80 години в България, тези хора би трябвало да получават /между 60-тата и 80-тата си година/ в продължение на 20 години 80 % от реалната си заплата. Толкова по моралните аргументи защо пенсионерите са си изработили парите и имат право на реални пенсионни обезщетения. Относно въпроса, че парите на пенсионерите са изнесени ще кажа, че това е пълна заблуда. Не може активите на една държава да се изнесат, дори да се открадне валутния и резерв, държавата не може да се изнесе, това са земи сгради предприятия. Та по този повод предприятията, които се приватизират през последните 19 години за смешни суми и после се препродават за баснословни суми са именно ИЗРАБОТЕНИ от същите тези пенсионери. Но въпреки това никой не иска парите от приватизацията да се насочат към пенсионерите. Да направим една проста сметка ако правителството има воля да вдигне заплатата на пенсионерите по 100лв. на месец, това са 1200лв. на година при 1,5 милиона пенсионери, това са 1,8 милиарда на година а Бюджета на държавата е годишно около 50 милиарда. Толкова с реалните възможности на управляващите да осигурят малко по нормални пенсии в тази държава.
  Така че да се каже ,че са влачени на гърба на някого е много нагло изказване.
  Брутния ни вътрешен продукт е 1/3 от средния за страните от Европейския Съюз. Някой от министрите беше казал че производителността ни е по ниска по две причини първата е морално остарялата материално-техническа база, другата че липсват добре квалифицирани кадри, тоест икономия на работодателите от разходи за обучение и квалификация. Статистиката сочи, че икономиката е възвърнала положението си от преди 89 год. Но въпреки това ние заплатите не са 1/3 от средните равнища за страните от ЕС така че СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ БЪЛГАРИН НЕ ВЗИМА МАЛКО ЗАЩОТО ВЛАЧИ НЯКОЙ А ЗА СМЕТКА НА ВИСОКОТО РАВНИЩЕ НА ПЕЧАЛБА НА СЕГАШНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ.

  Коментар от Мариян — април 3, 2008 @ 3:22 pm

 30. Писал съм много по въпросите, които обсъждаш. Прочети статията „Тва да – кризата за квалифициран персонал“, „Как да се преборим за цената на труда си“ и прочие, ако не си ги чел, за да видиш, че в общи линии съм съгласен с теб. Но това не пречи пенсионните финдове да се пълнят предимно от удръжките днес, а не от спестяванията вчера, защото спестяванията ги няма – никой не ги е „изнесъл“, унищожиха ги хиперинфалцията, последвана от колапса на банковия сектор, така добре описаната от теб приватизация и финансовите пирамиди. Ето защо днес държавата прелива от пусто в празно. И твоите пенсионни удръжки отиват за пенсията на родителите ти, а не за твоята собствена, както би трябвало да бъде. По въпроса с работодателите не мога да се съглася напълно. Големите фирми, които идват тук да аутсорсват, може и да печелят от все още ниската цена на труда в Бе Ге, но това не може да се каже за малките и средни български предприятия, които просто не могат да си позволят да плащат „европейски заплати“, дори да искат, защото печалбите и оборотите им също не са „европейски“, а производителността на труда действително е 6-7 по-ниска от средната за ЕС. Много се отклонихме в макроикономически разсъждения….А темата тук е друга – става дума за негативизма, който медиите продават, той е много по-лошо явление от ниския жизнен стандарт и за съжаление дори не е местен проблем, има глобална тенденция лошите новини да продават повече по простата причина, че страхът, недоверието, омразата и завистта се разпространяват по-лесно между хората, отколкото куражът, доверието, любовта и солидарността. Но за сметка на това траят по-кратко. Виж колко тоталитарни режими, базирани изцяло на страха и на завистта, се разпаднаха пред очите ни. Основите на доброто са по-трайни…

  Коментар от asktisho — април 3, 2008 @ 7:25 pm

 31. Zdrasti, Tisho.
  Moeto mnenie za novinite i televiziqta suvpada s tvoeto…
  televiziq ne gledam i nqmam jelanie, tochno po sushtata prichina…
  Kogato mi stane lubopitno kakvo se sluchva pravq pregled na neshtata, koito me interesuvat… Po nqkakva sluchainost brutalnite neshta kato informaciq idvat do teb po edin ili drug nachin…
  Izbqgvam da se natovarvam dopulnitelno v ejednevieto si…
  Tova e!!!
  Vseki ima pravo na takova neshto i dori e za predpochitane da tursi polojitelnite neshta, koito go interesuvat!

  Pozdravi
  Didi

  Коментар от Diana — октомври 23, 2009 @ 11:53 am

 32. Страхотен текст! Поздравления, Тишо! :))

  Коментар от Emaiv — октомври 23, 2009 @ 12:40 pm

 33. Здравей, Тишо!
  Поздравления! И аз съм на същото мнение като теб, медиите в голяма степен забравят добрите новини и дори ги превръщат в огромно събитие!!! От известно време отново ми се налага да гледам новините и честно казано това никак не ми харесва, тъй като страшно много натоварват. Не че искам другата крайност – изцяло позитивни новини, а в реалността нещата да са зле, но трябва да има някаква средно положение… Дотогава чета избирателно новини от нета…

  Коментар от Цветана — октомври 23, 2009 @ 1:45 pm

 34. @ Diana: „Po nqkakva sluchainost brutalnite neshta kato informaciq idvat do teb po edin ili drug nachin…“ – яко казано. Права си, можем да минем и без останалия джънк 🙂

  Коментар от asktisho — октомври 23, 2009 @ 2:01 pm

 35. @Ема: покланя се до земята с шапка в ръка 🙂

  Коментар от asktisho — октомври 23, 2009 @ 2:02 pm

 36. @ Цветана: аз лично телевизията я „ползвам“, за да следя едно-две предвания: Пълна лудница, Господарите, Карбовски, Булевард България и др., но тях също ги тегля от нета. За информация във века на информацията телевизия и преса не само, че не ми трябват, но и се превръщат в най-скъпите (неефектнивни), манипулирани и цензурирани средства за масова информация. Интернет абонаментът ми струва 20 лв на месец и срещу тях получавам…всичко. От информационна гледна точка. А на теб защо ти се налага да гледаш вечерния погребален блок? 🙂 Ако не е тайна.

  Коментар от asktisho — октомври 23, 2009 @ 2:07 pm

 37. Защото вкъщи го гледат и по някои обективни причини не мога да се преместя в друга стая. 🙂 Иначе сравнително лесно е да се сложат слушалки и проблемът се решава. 🙂 Но когато неволно се загледам, цялата ми вечер се проваля… 🙂
  Бих казала същото и за предаването на Карбовски, макар и него специално да го уважавам като журналист и като писател. И неговите теми са доста натоварващи…

  Коментар от Цветана — октомври 23, 2009 @ 5:00 pm

 38. @ Цветана: О, да! Имам чувството, че нарочно скандални и извратени теми подбира в някои моменти. Но могат да се видят и интересни неща. Аз го гледам заради чешитите, които интервюира. Чешити в хубавия смисъл на думата – като гларуса от Албена, примерно 🙂 Поздрави!

  Коментар от asktisho — октомври 23, 2009 @ 5:59 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: