Писателският блог на Тишо

януари 24, 2008

Вечната борба за власт между половете

Filed under: ЕСЕТА — asktisho @ 1:25 am
Tags: , , , ,


Мъжкото и женското начало са две взаимно допълващи се стихии, които извират една от друга. Накратко: делим жизнено пространство, което е ограничено. И колкото повече се разширява едното, толкова повече се смалява другото. Денят е невъзможен без нощта. Мъжът е невъзможен без жената. Но колкото по-дълги стават дните, толкова по-къси стават нощите. Щом се борим за една и съща територия, значи се намираме в състояние на постоянна война с противоположния пол. И тази война дава променливи резултати. Везните се накланят ту в полза на едните, ту в полза на другите.

В продължение на векове мъжете използваха силата и страха, за да потискат женското начало и създадоха един мрачен, тестостеронов свят, в който властваше първичната сила, водеха се войни за чест, слава и пари, а невинните се избиваха, набучваха ги на кол, изтезаваха ги с нажежено желязо или просто ги затваряха в концентрационни лагери.

С пробуждането на човечеството в зората на Новата ера, която ми се иска да вярвам, че настъпва, светът взе да става все по-хуманен. Някак по-мек, по-интелигентен, по-технологичен и по-справедлив стана. По-човечен. Определено днешният свят е гостоприемен, в сравнение със средновековния, където да изкараш до 30 години е било истинско постижение и много малко хора са умирали от естествена, ненасилствена смърт.

Успоредно с изброените по-горе промени, осезателно започна да се усеща и засилването на женското начало. Жените станаха независими, самостоятелни и по-богати, в резултат на което започнаха да определят правила и да поставят изисквания на масата за преговори. Мъжете, пък, се превърнаха от мачовци в обезкосмени и епилирани ню ейдж гейзери, станаха чувствени и раними, взеха да изневеряват по-рядко от жените си, да чакат някоя да дойде да ги свали и да се стремят към стабилна връзка повече, отколкото жените.

Мъжете откриха женското начало в себе си, а жените – мъжкото.

Не казвам, че това е лошо. Но признаците за опасност са налице. Ако се разровиш из Интернет ще видиш колко много обяви за запознанства, форуми, блогове и сайтове има, в които доминиращи жени открито търсят мъже, които да подчинят, а слаби мъже отчайващо издирват своята властна и строга майчица. И не става дума само за популярния D/s фетиш. Говоря за обяви, предлагащи брак, деца и дългосрочна връзка на принципа на подчинението.

Китайците пък построиха град, в който жените имат окончателната дума по всички въпроси. В този съвременен матриархат, създаден с цел да привлече милиони  туристи от цял свят, изповядващи религията на силната жена и слабия мъж, мъжете са принудени да изтърпяват всякакви унижения и наказания само защото са…..противоречали на половинките си, например. А в Америка за президентския престол се състезават негър и жена…

Нещата не отиват на добре, защото правилен е само балансът. Аз не вярвам, че в един свят, управляван от жени, ще има по-малко войни, болести, глад и мизерия. Дори напротив – жените са на път да повторят всички грешки от времето, в което мъжете държаха абсолютната власт. И дори вече ги повтарят. Подобно на сина, който повтаря грешките на баща си.

Какво е решението тогава? Има ли смисъл да предлагам решения при положение, че това няма да промени посоката, в която се върти светът? Аз просто забелязвам тенденции и ги споделям с вас.

Моето лично решение е да изучавам женската природа и да копирам от нея най-полезните й черти, като ги развивам в себе си. Това са: шесто чувство, интуиция, способност да изразяваш мислите си с думи и да се поставяш на мястото на другия (емпатия). В същото време, трябва много да внимаваш, за да не загубиш остротата на логическия си, мъжки ум и увереността в собствените си инстинкти на ловец. Трябва да внимаваш да не се изпедерастиш, един вид. И да не станеш „метросексуален”.  На бойното поле на любовта и във войната всичко е позволено, а за вечната война между половете ние, съвременните мъже, имаме нужда от нови оръжия.  Някакви предложения?

Тихомир Димитров

34 коментара »

 1. Всичко хубаво и що годе добре аргументирано дето си го написал ама само не ми стана ясно това защо си го вмъкнал,уж някак си незначително,но всъщност с някаква цел:“А в Америка за президентския престол се състезават негър и жена…“???Какво искаш да кажеш с това…че един чернокож и една жена не са достатъчно квалифицирани,за да бъдат президент на САЩ?За да бъдат президент на която и да е държава?Познаваш ли въобще биографиите на Хилари Клинтън и на Барак Обама,за да се изказваш по този начин?Извини ме,ако съм видял нещо нередно точно в това изречение,а не си искал така да прозвучи,но ще ми е интересно да прочета отговора ти.

  Коментар от Tom Brady — януари 24, 2008 @ 3:22 am

 2. Нямам нищо против зад кормилото на Американската държава да застанат едновременно червенокож индианец, зеленокож извънземен и мургав българин, наистина. Въобще не ми пука кой управлява САЩ, особено след като разбрах, че и той е човек, че и той ходи до тоалетната, че и на него му се полагат свирки в обедната почивка.
  Споменах го като някакъв парадкос. Досега НИКОГА за престола на Новия Рим не са се състезавали едновременно негър и жена, колкото и политически некорентно да ти звучи това. Поправи ме ако бъркам.

  Коментар от asktisho — януари 24, 2008 @ 3:40 am

 3. Не,не бъркаш,а и не съм очаквал да грешиш,защото чета от известно време блога ти и ми е станало ясно,че си знаещ човек.Просто наистина изказването ти ми прозвуча политически некоректно,както си е модерно да се казва.Не си мисли че съм ти търсил сметка,защото в крайна сметка блога си е твой и имаш право да напишеш,каквото и да е,колкото и политически некоректно да звучи.Все пак знам че пишеш нещо,очаквайки отговор от тези,които те четат и ето че моят се оказа първият. За Новия Рим мога да говоря много,защото все пак живея тук,но естествено точно в тази тема няма да е уместно.

  По самата тема…ами определено за добро или лошо в зависимост от гледната точка еманципацията и уедняквяването доведоха до големи промени в западната цивилизация.Въпреки това самият факт че страна като САЩ все още не е имала дори и вицепрезидент-жена означава че дори и в западния,християнски свят неравенството между половете все още е факт.Да,жените определено все повече и повече навлизат в света,който допреди само 10-15 години дори беше запазен за нас,мъжете,но и те имат още много да постигнат.В глобален мащаб пък жените все още са принизени до нивото на втора класа граждани,особено в държавите от бившия вече трети свят.Да,и там жените все повече надигат глас,но посочи ми в колко такива държави начело в политически аспект са жени.Твърде малко,дори сигурно почти николко.Аз като мъж не виждам нищо лошо в това жените да заемат високи държавни постове или да са изпълнителни директори на големи корпорации.Може би с твоята тема малко изпреварваш времето,но донякъде ще се случи,скоро може би,точно това,за което говориш:един свят управляван от жени.Дали ще е за добро или лошо не мога да гадая в момента,а и ти пишеш донякъде от перспективата на застрашен вид.Според мен едва ли в едно такова бъдещо общество ние мъжете изведнъж ще изгубим всякаква власт.Прав си за едно обаче и ще те цитирам:“Трябва да внимаваш да не се изпедерастиш, един вид. И да не станеш „метросексуален”.“ Често чувам от жени из виртуалното пространство,а и от мои лични познати че не са останали вече истински мъже.Това според мен е по-страшното,а не толкова дали жените ще управляват някой ден света или не…

  Коментар от Tom Brady — януари 24, 2008 @ 7:16 am

 4. мдам… дали не е назад към матриархат?!? дали лошо ни се пише ако да…?!?

  Коментар от Alex Zvezdev — януари 24, 2008 @ 7:39 am

 5. Аз мисля че всъщност матриархатът е много добра идея, но не като изродено огледално копие на патриархата, а по съвсем друг начин.
  И понеже не знам дали е по етикета да слагам линк към блога си, но пък много ми се иска тази идея да се разпространи, ще пейстна тук един мой пост от преди време. Мисля си че хората сляпо залитат в ппредставата за традиционното семейство, от което всъщност идват повечето проблеми и нестабилност в обществото ни. А може и иначе. Някой ден, ако светът се самоунищожи и останат само шепа хора… как ми се иска обществото да се организира другояче…:))
  Ето го и поста:

  „Матриархат. Не бях се замисляла какво точно означава това. Мислех си, нещо като патриархата, само дето жените са шефовете. Но с една малка разлика. Една майка винаги е сигурна кои деца са нейни, затова няма нужда да държи под око, да затваря, или да обързва с обществени задължения за вярност мъжа си, за да е сигурна че децата, за които се грижи са нейни. Защото, няма какво да се лъжем, цялата структура на семейството и обществото идва от невъзможността на един мъж да е сигурен той ли е баща на детето, което жена му ще му роди. Оттам и прословутият двоен морал, девствените булки, оттам пък табутата в секса, които касаят и мъжете и жените, обвързването на семейството със секса и любовта. Цялата каша в която сме забъркани и понякога дори не забелязваме, било поради вродено лицемерие, било поради навика да правим компромиси. Знам че времената се менят, но традициите определено се менят много по-бавно от нравите. И лишените от съдържание обществени правила са още по-мъчителни и смазващи. Да, тъпо наистина, само дето не е измислено нещо по-добро. А може би е било измислено? Гледах някога си, сигурно преди година, един научно-популярен филм за живота и обществената организация в няколко малки села в Тибет, мисля. Оттогава не мога да си го избия от главата. А ето за какво се разказваше:

  Тези няколко села се намират във висока и почти недостъпна част на планината. Допреди няколко години са живели в почти пълна изолация от останалия свят. Запазили са традициите и нравите си от столетия, може би хилядолетия… Там цари матриархат. Семействата са големи. задружни, както е в много бедните общества. Глава на семейството е майката. Тя живее със своите деца – синове и дъщери. Баща няма и няма такава институция като баща. Когато семейството се разрастне прекалено много, понякога едната дъщеря се отделя в ново семейство заедно с децата си и някои от братята си. В селото има една обществена постройка, за която се грижат всички, строят, поправят, обзавеждат. Живеят много много бедно, така че нямат нужда от кой знае какво. През деня работят много усилено, защото прехраната се изкарва трудно. Вечер всички които имат желание, се събират в тази постройка, говорят си, пеят, танцуват, веселят се, ухажват се. Мъжете ухажват, жените избират. В постройката има и много стаи, наречени стаи за любов. Двойките, които са се харесали се усамотяват в тези стаи, за да са заедно. Няма правило кой с кого да бъде всичко зависи от взаимното желание. Някои двойки се запазват с години, но е рядкост. Когато жената забременее, цялото и семейство се радва, понеже ще имат бебе. Братята и се радват защото го приемат като свое дете. Децата се отглеждат от цялото семейство, а ролята на бащата във възпитанието поемат вуйчовците. Жените в повечето случаи не знаят кой е бащата, а и това няма никакво значение . Семейството им се увеличава и укрепва, това е важно. Човек се ражда, живее и умира в едно семейство. Работи през деня за благото му, грижи се за останалите членове, които са му кръвни роднини и с които е порастнал. През нощта, ако има желание, се отдава на мимолетната си страст с друг човек, така естествена и разбира се, така нетрайна, че няма какво да се обсъжда. Разговаряха с една жена, попитаха я, добре де, ти се виждаш вечер с някого, правиш любов с него, не ти ли се иска понякога да живееш с него и през деня, да бъдете семейство? А тя погледна с такова изумление и каза: Че защо? Аз си имам семейство! Освен това, за какво ми е през деня? През деня се работи. Хм, логично, нали? На колко от вас не се е случвало да се лутат в противоречията между работа, любов, желание за уют, страст, секс, нужда от спокойствие и какво ли не още, които семейството ни поднася?
  И, последно, за тези на които им се изправиха косите от думата „матриархат“ ще кажа, че в това село основно работеха жените. Те носеха дърва, въртяха домакинството. Смееха се и казваха че техните братя са малко мързеливички, но такъв е обичаят. Пък и мъжете се уморявали повече вечер.
  Хубаво нещо е матриархатът…“

  Коментар от случайна — януари 24, 2008 @ 10:07 am

 6. Първо не съм съгласен с концепцията за ограниченото пространство и воденето на война. Пространството не е чак толкова ограничено. И не мисля, че мъжете и жените трябва да воюват едни с други. По-нататък пък твърдиш, че трябва да се допълват- има противоречие: е, накрая какво се оказва- война или сътрудничество?. Абе жените и мъжете са хора в края на краищата и между тях има повече общи неща, отколкото различия.
  Второ противоречие: мъжете са изградили един свят с насилие, където властва грубата сила. Но пък се е стигнало до времето на Водолея. Е, ами движението на права на жените е от 19 век във Великобритания, и някъде около Първата световна война в САЩ. Робството е отречено още преди жените нда надигнат глава (уф, ужасно го написах!), абсолютната власт, всеобщото избирателно право. Идеята за права на човека е възникнала по време, когато жените са смятани за пораснали деца (никой да не се обижда! Научен факт). Изведнъж грубите мъже докарват човечеството на прага на ерата на Водолея иначе казано. Ако мъжете бяха толкова кофти, жените все още щяха да сноват между кухнята и пералнята.
  Не съм съгласен и със следното:
  „Това са: шесто чувство, интуиция, способност да изразяваш мислите си с думи и да се поставяш на мястото на другия (емпатия).“ Тези качества не са, и никога не са били монопол на жените. Не мисля, че тези качества са вродени или при жените са били по-силно изразени. Купища мъже през цялата човешка история са ги имали и използвали. Смятам дори, че велики личности от миналото са имали силно развита интуиция. Емпатията също е присъща за мъжа, колкото и за жената. Сещам се за описанията на испанските жестокости в Новия свят. Правени са изключително от мъже. Мъже са се противопоставили за пръв път на робството. Мъже са започнали движението за ядрено разоръжаване. Мъж за пръв път е формулирал какво е това опазване на околната среда. Куп мъже са подкрепяли и подкрепят до ден днешен фемнисткото движение (аз също), мъжете са се признали равнеството между половете (можело и да не се съгласят да реформират избирателната система и основните закони на страните си). Иначе казано: мъжете не винаги са били празноглави мачовци, както и жените не винаги са били с мозъци като бадемова ядка.
  Един любопитен факт. Опитах се да свържа две явления: права на жените и раждаемост. Има почти пряка зависимост между двете. Там където не се признават каквито и да е права на жените има висока раждаемост. И трябва да обърна внимание, че това не зависи от религията на болшинството от населението. Например в Иран жените имат много повече права от жените в Саудитска Арабия. Резултат: Иран има естествен прираст от 0,663%, Саудитска Арабия: 2,06%. Нелошо решение на демографските проблеми на планетата.

  И накрая: за президент на САЩ не се състезават негър и жена. Обама и Хилъри Клинтън се състезават кой ще бъде кандидат президент на Демократическата партия. Състезанието ще бъде между кандидата на Демокр. партия и кандидата на гадната Републиканската партия. Кои ще бъдат двамата „състезатели“ на финала все още не е ясно.

  Пожелавам на всички да са живи, здрави и щастливи!

  Багера

  Коментар от Багера — януари 24, 2008 @ 12:10 pm

 7. Като цяло съм съгласен с написаното, но не мисля, че мъжете ще се изпедерастят, а жените ще възмъжеят. Просто не са ни такива гените и хормоните. А за неравнеството не жените причина според мен е стереотипите, нлагани през вековете от християнството. Сега времената са с по-малко ограничения и според природните закони нещата ще си дойдат на мястото. Като преди това има един период на хаос разбира се, докато всеки разбере къде трябва да бъде.

  И моите предложения за оръжия, родени от промития ми с истории за Втората световна война и локалните конфликти мозък:

  Жените са като партизаните – изключително мобилни, без тежко въоръжение и действащи от засада. Труден противник наистина, но не невъзможен. Затова е необходимо:

  – Изключително важно е да се знае, че противникът притежава отлично разузнаване. От моята практика досега не е имало случай, когато придвижването на тежката артилерия да е останало незабелязано, което силно снижава ефекта от употребата й. Също така атаките винаги са се провеждали срещу най-зле защитените участъци, което бе контрирано с въвеждането на високомобилни бойни единици, готови бързо да прикрият пробива. Необходимо е провеждането на активно контраразузнаване и дезинформационни мероприятия.
  – Най-очевидният метод е да им бъдат отрязани каналите за снабдяване, което ще ви спести много проблеми в бъдеще. Така италианците са се справили с либийските партизани в началото на 20 век. Ако не успеете ви очаква дълга и продължителна война, в която дори и да победите ще загубите.
  – Предвид факта, че действат от засада е необходимо използването на бронетраспортьори и други бронирани машини. Желателно е наличието на мобилна артилерия, може и на авиациоона поддръжка, което е по-неблагоприятен вариант. Ключовите думи са „броня“ и „здрави нерви“. Важно е да се отбележи, че противникът разполага с мобилни бронебойни установки, предназначени за поразяване на твърди цели, поради което е необходимо да се отчете при планирането на защитата.
  – От гореспоменатото следва, че срещу добре планирани укрепления вражеската атака няма никакъв шанс за успех. Важно е да не бъдат изоставяни позициите. Изключително! Също така не приемайте битка на вражеска територия и в турден терен, освен ако вие не сте го заели първи.
  – Предвид високата мобилност на противника и отличното му разузнаване при атака на позициите му е необходимо използването на оръжия с голяма бита площ. Подходящи са напалм, касетни бомби, масирана артилерийска подготовка и бомбени килими.
  – В редкия случай на поразяване на щаба на противника трябва да се знае, че наблизо разположените складове боеприпаси експлоадират. Получената ударна вълна ефективно се описва с думите „огнена буря“ и е изключително опасна за близкоразположените части, поради което се препоръчва тяхното добро укрепяне и прикриване в бункери. Същевременно моментът е подходящ за вкарване в засада на вражеските части поради липсата на централизирано командване, което да доведе до унищожаването им.

  И накрая – не приемайте написаното по-горе насериозно. Поне не много 😉

  Коментар от В.Антонов — януари 24, 2008 @ 12:11 pm

 8. Мерси много, Антонов. Ето, точно такова нещо исках да прочета. Отбранителни стратегии трябват, ей.
  @Tom Brady: Твоят инсайд поглед от другата страна на океана ще ми бъде интересен. Наскоро един познат каза, че да си мъж в Америка започва да става унизително занимание. После изреди куп причини. Без да приемаме прекалено насериозно тезата за надигащото се женско начало, ще се радвам да споделиш личното си мнение по въпроса, породено от личния ти опит. Мерси.
  @Багер, сам си противоречиш, както може би и аз. Нека уточня – виждал си черно-бялото кълбо с Инг и Янг, нали? Това е хармонията, към която източните народи се стремят. Равновесието. И, именно защото произлизат едно от друго и взаимно се допълват, а са две противоположности, мъжкото и женското начало се намират в пряка зависимост едно от друго. Засилването на едното е немислимо без намаляването на другото. Естествено, жените ще трябва да извървят дълъг път, преди да яхнат коня и да хванат юздите, защото преди това трябва да накарат мъжете в ориента да започнат да ги третират като човешки същества, най-малкото. Обаче тенденциите са налице. И метросексуалните мъже в западния свят са само един от признаците. Женското начало се надига. Все пак, метросексуалното, транссексуалното и обратното стават модерни, всеки ден по телевизията и лайфстайл списанията триумфират мъже, които ползват грим, епилатори, посещават педикюрист, носят мрежести чорапи, обеци и рокли…Грозно ще стане, когато жените започнат да носят мъжки костюми и да пускат катинари, обаче 🙂
  Винаги имаш някакво ценно попадение в текстовете си: „Там, където не се признават каквито и да е права на жените има висока раждаемост.“ – една съществена подробност, която съм пропуснал в поста. Точно това е начинът, по който човечеството ще се затрие, ако женското начало се надигне прекалено много и надхвърли баланса в глобален мащаб, а не с войни, както се опитват да го затрият мъжете.
  @ случайна: не мисля, че матриархатът е добра идея. Точно толкова лоша идея е, колкото патрирхатът. Защо? Ами, прочети всичко написано по-горе. И за да ти спестя време: балансът и равновесието са единствената добра идея.

  Коментар от asktisho — януари 24, 2008 @ 1:35 pm

 9. Много ми беше интересно да чета този текст и се радвам, че продължаваме да си говорим по тези теми. Това което ми прави впечатление е, че като че ли изхождаш от позицията, че мъжете са такива-и-такива, а жените са такива-и-такива и цялата работа е да определим кой командва положението. Според мен не е особено полезно да се говори за отношенията между мъжете и жените по този начин, защото автоматично ни поставя в конфликт един с друг. По-полезно е да се мисли как всички хора по земята да могат да живеят пълноценен живот, такъв какъвто са избрали за себе си. Жените, които се опитват да се издигат в корпоративните йерархии, например, не го правят, защото искат да разгромят всички мъже по пътя си. Те го правят, защото търсят добра професионална реализация. Мъжете, които се катерят по същите стълби нагоре нямат никакви притеснения, за това, че напредват за сметка на колегите си. Защо жените да се притесняват от това?!

  В този ред на мисли, това, с което най-малко съм съгласна е твърдението ти, че Трябва да внимаваш да не се изпедерастиш, един вид. И да не станеш „метросексуален”. Честно казано, въобще не мога да разбера какво толкова лошо виждаш в „изпедерастяването“ и в „метросексуалността“. Всеки (би трябвало да) има право свободно да избира партньора си. Ако ти си гей, не мисля, че моето мнение за теб би имало каквото и да било значение. Важно е ти самия да се чувстваш добре.

  Коментар от Petya — януари 24, 2008 @ 2:41 pm

 10. Съгласен съм с Инг-Янг. И отбранителна стратегия съм измислил, тя е само от една точка: бъди мъж! (ако си роден с пишка де) Тогава всички курвенски номера просто няма да минат.

  Доколкото за метросексуалността по-скоро ми прилича на добре платен ПиАр. Все пак, помислете си: даваш пари на Дейвид Бекъм (нали той бил първия метросексуален май), и на още няколко такива като него и вдигаш оборота на козметичните фирми като включваш и останалата половина от човечеството в групата на потенциалните потребители. Тази идея ми дойде веднъж, когато гледах едно „Искрено и лично“ в което ставаше дума за метросексуалните мъже. Всички говорещи, с изключение на един, бяха от козметични фирми и салони за красота, и се опитваха да ни убеждават колко актуално е това да си метросексуален и колко жените си падали по голи охлюви. Интереса клати феса! Единственото изключение от участниците беше Светльо от Хиподил. Ама той не се сети за интереса, дето клател феса, хе-хе. Изобщо в модата не могат да се открие кой знае какво отражение на някакви човешки тенденции. Там по-скоро са бизнес интереси на производители и търговци, маркетинг, рекламни и ПиАр кампании.

  Багера

  Коментар от Багера — януари 24, 2008 @ 2:54 pm

 11. Жените не обичат епилирани и козметирани мъже. Последните винаги са били раними и винаги сме им позволявали да ни изневеряват, стига да го могат!

  Коментар от eleanor — януари 24, 2008 @ 3:17 pm

 12. @Petya: Багера е отговорил на твоя въпрос. Освен че обезличаваш сексуалността си, залитайки към метро-хомо-транс-сексуалния лайфстайл, ти пълниш гушите на козметичните корпорации, а те не го заслужават. И без това прибират от половината население на света повече пари, отколкото бирниците могат да мечтаят, създавайки комплекси у жените относно външния им вид чрез непостижими photoshop идеали за подражание. А сега ламтят за още и на тях много ще им хареса, ако част от мъжете също се превърнат в нацапотени кукли. Иначе да, всеки има право на избор и най-вече: правото да се чувства щастлив. Стига да не пречи на останалите. Нямам абсолютно нищо против хомосексуалистите и метросексуалните мъже. Парите за гримове и червила са си техни, начина им на живот и избора – също. Имам доста „обратни“ приятели, общувам лесно с тези хора и, което най-интересното, повечето са жени. Мерси за коментара.

  Коментар от asktisho — януари 24, 2008 @ 3:20 pm

 13. Тук се говори твърде много за лично его, за това „кой командва парада“, кой по-може, по-прав е, и пр., а едва-едва се загатва за някой генерални различия между половете, които в същност ги определят като такива. Ако помислите от чисто инженерна гледна точка, и свалите свещенната опаковка от човешкото тяло ще откриете (очевиедно!), че както всеки биологичен организъм, така и човека е създаден с една едиствена цел – да създаде поколение! Ние в същност сме точно това – нещо като репродуктивни, почти maintenance free носители на знание, а знанието е единственото, което ни отделя от останалия животински свят. Е, за какво господство си говорим, за какви паради? За да се получи достатъчно жизнена и мобилна единица, осигуряваща следващото поколение, са нужни двама – един мъжки индивид и един женски. Но не може да се лиши следващото поколение от присъствието на който и да е от половете, защото по дефиниция подрастващите учат най-вече от наблюдения – т.е. от нашия личен пример (до тук с хомо-браковете). Тази единица – семейството – осигурява и друго важно нещо – един комплект гени се генерира само на едно място, и вероятността да се създаде цяло семейство от същия комплект е недопустимо (истоията показва защо). Без тези основни неща в живота, живот просто няма, И нас ни няма да си чешем езиците – нали?! :-). И за да излезем от животинското, трябва да добавим – както казах, разликата между човек и животно е възможността да прехвърляме абстрактно познание, т.е., да преподаваме/учим. За това поведението в семейството предполага не просто съществуване, а личностно присъствие и отговорност. Та, ако искате този свят да продължава да съществува в неговата биологична форма, замислете се върху това.

  Иначе, благодарение на вековно наслояваните схващания, че „важните държавни дела“ са по-първостепенни от „семейната кухня“ (колко това е вярно – чети по-горе!), мъжкото съсловие е изградило това пренебрежително-оскърбително отношение към дамския труд, естествено на дамите им е писнало да се държат стях като с малоумни, и сега наблюдаваме интересно развитие – жените са тези, който по момчешки се перчат, че могат всичко (и Господ ми е свидетел – не виждам нещо, което те да не го могат!), тикат се да са навсякъде – като почнеш от Белия Дом, и стигнеш до бокса и вдигането на щанги, но неприятното е, че има неща които само те могат, което означава, че женските отговорности растат по собствено желание, а мъжките намаляват… Е, та благодарение на взаимната страст да задоволяваме личното его, света взе да се променя, но не съм убеден, че който и да е от половете печели – има една стара ескимоска пословица – „Вълкът прави елена, и елена прави вълка!“. Ние сега взаимно се „разваляме“ – или не сте съгласни?

  Коментар от vladi57 — януари 24, 2008 @ 3:35 pm

 14. В днешните дни на демокрация, равноправие и всичко как може да има борба между половете?
  Ако ситуациите:
  – може да си скубя космите от топките и ануса, но не съм долен гей
  – като пикая и гледам на другата страна, щото ме е срам да си го видя
  – бия я защото я обичам
  – духам на комшията, за отмъщение моя тираджия, който не ми купи ботушки

  ви говорят за борба с другия пол, на мен ми говорят за борба със себе си. Тъй де – ако си достатъчно пич – уравновесена и хармонична личност, вярвам че предпочиташ да живееш в хармония с булята, приятелите дори Бойко Борисов, вместо да участваш в локална битка за междуполово надмощие.

  Ако обаче е незадоволен (материално, сексуално, духовно и т.н.) човек последно се сеща, че той си е причината. Първо го отнасят най-близките… но войната не е с тях, а със себе си.

  Коментар от Владислав ЮРУКОВ — януари 24, 2008 @ 4:12 pm

 15. До Багера:

  Мисля, че специфично женските качества, за които Тишо говори са по-голямата способност да изразяваш емоциите си вербално, да разчиташ невербалните сигнали на човека пред теб. Открито е също така, че женският мозък има средно 11% повече нервни клетки в частите, които се занимават с език и вербално общуване. Най-общо казано, женският мозък е по-ориентиран към общуване. Това много учени приемат за причината да има толкова малко жени, които се занимават с точни науки – те изискват предимно самостоятелни занимания, в които няма много общуване и на жените им е скучно.

  Ето тук може да се прочете повече:

  http://www.guardian.co.uk/life/feature/story/0,,937913,00.html

  Коментар от Yana — януари 24, 2008 @ 5:28 pm

 16. Чак унизително занимание?С това не бих се съгласил много-много.Не знам какви точно причини е изтъкнал твоят приятел(но бих искал да ги разбера),но не мисля че да си мъж в Америка е чак толкова унизително занимание.САЩ е интересна държава по много причини като в политически аспект това безспорно е противопоставянето либерали срещу консервативно мислещи.Първите почти на 100% са за браковете между гейовете,абортите,войната в Ирак и т.н.Вторите пък заемат точно обратната позиция и като се има в предвид,че много от тях са и доста религиозни,се явяват нещо като защитници на традиционното семейство.Да,в днешното общество да си гей вече не е срамно,а за една жена е много по-лесно да напредне в кариерата,но в тези консервативно мислещи общности и щати дори това съвсем не е така.Дори до голяма степен се забелязва противопоставяне град-село във връзка с възгледите на хората.Например,в щата Уисконсин двата големи града Милоуки и Мадисън са открай време бастион на демократите и съответно на по-либерално настроените.Останалата част,която е по-аграрна пък е откровено за републиканците,а и там хората са много по-консервативно настроени.Друг пример е образованието:там където съм учил,а и където уча сега винаги в моята група жените са поне половината на бройка.Нормално е при повече възможности за развитие жените да са по-амбициозни и да преследват кариерата първо.Това води до късни бракове(ако въобще ги има)и по-малък прираст на населението.От друга страна това съвесем не се забелязва при голяма част от другите етноси(извън тези,които се считат традиционно от европейски произход),където жените си знаят че трябва да народят 4-5 деца,да си ги гледат вкъщи и само,ако е нужно за семейния бюджет,да работят и те.Така че,САЩ е едно разделено общество за почти всичко и където могат да се срещнат и двете крайности…друг е въпросът дали винаги можеш да избереш от коя страна да си и дали въобще е възможно да си по средата,между двете крайности…

  Коментар от Tom Brady — януари 24, 2008 @ 5:39 pm

 17. Аз съм жена в САЩ, но не мисля, че е унизително да си мъж при нас, при условие, че не си падаш по рустикални изпълнения. Според мен такива оплаквания идват предимно от мъже, на които им се струва НЕнормално да не могат да пускат „шегички“ или коментари тялото, цикъла, отношенията и пр. на жените около тях. Забелязала съм, че такива мъже обичат да казват „Глей ква пичка“, когато видят интересна за тях жена, а когато си пийнат, обичат и да пипат. И точно от тях идват слуховете, че „само да погледнеш някоя накриво и тя ще те осъди“. Ех, да беше толкова лесно, щях да съм осъдила един-двама и с парите щях да си платя магистратурата.

  Коментар от Yana — януари 24, 2008 @ 6:19 pm

 18. @Yana: Айде, почна се с мозъчните клетки. Сигурно следващото, в което ще се опиташ да ме убедиш е, че жените издържат повече на болка… Недей така. С клишетата напред. Щом жените имат 11% повече нервни клетки в частите, които се занимават с език и вербално общуване, значи имат 11% по-малко някъде другаде 🙂 Така излиза, според теб. Да не говорим, че познавам супер много жени, които са брилянтни архитекти, инженери, математици и компютърни специалисти. В това число (на инженерите) влиза и майка ми. Така че твоята теория издиша, не можеш да я докажеш на практика.
  Мъжкото и женското начало не се различават на ниво физика или организъм. Природата е създала мъжете и жените съвършени. Имат си всичко, което им е необходимо. Тук става дума за противопоставяне на две различни енергии или ако щеш – жизнени сили. Енергията на горещото ян и студеното ин, на утробата, която ражда плод, който някога ще се завърне в утробата, за да може тя отново да роди. Това са съзидателните енергии – ядрените централи, които зареждат с „ток“ човечеството и света, на които дължим своето съществувание. Ин и ян.
  Като философско понятие те са субстанции – не се нуждаят от нищо и от никой, за да съществуват. Спомнете си Дантевия „Ад“: „И аз бидейки вечен, дойдох от нищото. И нищо не съществуваше преди мен. За това надежда всяка тука оставете вие, които влизате (в ада)“. Цитатът е малко произволен, но цели да покаже, че дяволът (злото) също е субстанция. От матетматическа гледна точка субстанциите са като аксиомите: не се нуждаят от доказване. Приемат се за верни по default. Говорим за програмиране на много ниско равнище, а не за проценти в мозъчни клетки. И ако действително има жени, които могат да общуват по-лесно с околните (имат по-висока емоционална интелигентност, за сметка на логическата), това е защото са развили по-силно женското начало в себе си и са загърбили мъжкото. Обратното е с жените – компютърни специалисти. При тях мъжкото начало доминира. При метросексуалните мъже и гейовете пък – женското. Те са загърбили своя ян. Затова ги наричат „женствени“.
  Всеки от нас притежава изобилие от двете стихии в себе си. И всеки има шанс да се превърне в съвършено човешко същество, ако успее да постигне баланса между тях. Ето защо, аз считам, че мъжете трябва да развиват своите женски черти, за да не бъдат ощетени от природата мачо-темерути, които умират много по-рано от своите половинки, само защото цял живот натрупват стрес и не са се научили да споделят. Но те трябва да развиват женското си начало до точката на равновесие, преди логическото им, мъжко начало да започне да избледнява. Така тези мъже ще бъдат съвършените хора във всяко отношение и полът вече няма да представлява никакво ограничение за тях. Жените вече няма да са толкова неразбираеми, извънземни същества, които се възползват от тях. Преследването на някаква сляпа логическа последователност, дори в най-субективните сфери на живота, вече няма да им създава толкова проблеми.
  Същото важи и за жените с повишена емпатия – те трябва най-после да се научат да паркират като хората, да изучават математика и да планират процесите в живота си логически, без прекалено много шизофренична емоция и честа смяна на настроенията. И трябва да полагат усилия в тази насока, а не да се оставят на мързела или на скуката да ги победи. Но усилията им ще са полезни само до точката на равновесие с по природа заложеното у тях по-силно женско начало. Така тези жени ще е превърнат в перфектни човешки същества и полът вече няма да бъде никакво ограничение за тях. Всичко зависи от волята. Хората имат само едно предимство пред боговете и то е, че могат да умират и да забравят. По всичко друго те си приличат. И най-вече по правото на избор, което се управлява от свободната им воля.
  Ако решиш да потърсиш баланса в себе си, бъди сигурен (сигурна), че природата ти е дала достатъчно мозъчни клетки и изобщо всички необходими ресурси за целта. Защото ти, човече, по default си съвършен. Ебати как се отплеснах само….:)

  Коментар от asktisho — януари 24, 2008 @ 7:49 pm

 19. Тишо, това не е моя теория. Живеем в 21 век – има ядреномагнитен резонанс и други такива интересни джаджи, които позволяват да се сравняват мозъчните дейности на хората и да се правят заключения. На фона на научните открития и систематичните изследвания, с които разполагаме, твоите твърдения, че „Щом жените имат 11% повече нервни клетки в частите, които се занимават с език и вербално общуване, значи имат 11% по-малко някъде другаде“ и че „Мъжкото и женското начало не се различават на ниво физика или организъм“ са доста необмислени.

  Първото ти твърдение щеше да е вярно, ако мозъкът беше бучка сирене. Само че за да се развият някъде повечко неврони, не е задължително другаде да зейне дупка.

  Второто ти твърдение е безумно направо. Най-малкото фактът, че мъжкото тяло произвежда десет пъти повече тестостерон, е разлика на ниво организъм.

  Разбира се, че има брилянтни жени инжинери и пр. Изключения и лични вариации винаги има!

  Нещо не мога да разбера как интелигенти хора виждат научните факти и с лека ръка ги отхвърлят, защото „ама един приятел еди кво си“.

  Коментар от Yana — януари 24, 2008 @ 8:35 pm

 20. @18 asktisho. Живите същества не са филосовска субстанция. Те са живи, реални, можещи едни неща и неможещи други. Има една интересна книга – „Мъжете са от Марс, жените – от Венера“ от Джон Грей. Вземи я прочети, ако не си я чел. Ще ти стане ясно защо той никога няма да се научи да споделя, и тя никога да паркира, позувайки твоя пример. Те са двете половини на цялото, които не могат една без друга, а в същото време имат малко допирни точки. Излишно е да се размиват границите помежду им – те са изключително ценни като това, което са, а не като това, за което биха претендирали! Помисли – ако направиш магнитните полюси „по-малко северен и по-малко южен“, какво ще получиш? На първо място по-слабо привличане, а като следствие – по-малко магнетизъм. Твоят магнит ще се превърне в буца метал…

  Коментар от vladi57 — януари 25, 2008 @ 6:08 am

 21. […] Кавалерството и тревогите около липсата му, а Тишо за Вечната борба между половете. И двамата споделят мъжкото си виждане по въпроса и […]

  Pingback от LeeNeeAnn » Blog Archive » Мъжете и жените или „Кой кого” — януари 25, 2008 @ 12:33 pm

 22. Тишо, моят коментар е тук: http://www.leeneeann.info/blog/?p=1023
  че стана дългичко 🙂

  Коментар от LeeAnn — януари 25, 2008 @ 12:39 pm

 23. Темата е добра но спора щее до безкрай и само приказки.Според мен всеки да е такъв какъвто той сам иска.По важното е ми се струва че всеки направил избора си да се придържа към него а не да бъде постоянно един или друг.Така ще се отстояват позиции и ще има и развитие втази насока.Тоест за всяка игра си има правила и това е.

  Коментар от hristo — януари 25, 2008 @ 6:03 pm

 24. Оффф, мъжете от Венера, жените от Юпитер… я се стегнете. Какви са тия глупости?
  Всеки човек е различен. Всеки е възпитан по различен начин. Това, че разни списания, предавания и тесногръди нагласи се опитвт да сюблимират масата вече е отделен, важен и сериозен проблем.Спорете какви са мъжете и жените – това доникъде няма да доведе. Можете да продължите дали водата е повече мокра или повече прозрачна.
  Хората се развиват и променят и сигурно някога ще се приемат и възпориемат като равни. Но за да стане, трябва всеки човек да го осъзнае. А докато има типажи кифли и типажи мутри, това няма да е скоро.

  Коментар от Eneya — януари 26, 2008 @ 3:20 pm

 25. Ох, пак почнахме с вечните теми за мъжа и жената. Защо бе, Тишо, защо, хвърляш ме в едни размисли дето не им се вижда краят, но да споделя част от тях:
  Първо на кои му пука кой ще управлява САЩ, неафроамерикански негър или явната доминанта в семейство Клинтън, или Бил не може да стане премиер като Путин или жена му е по амбициозна от него.
  Второ и в женски свят не ми се живее и в мъжи, все зле, или червила и дрешки до припадък или бира и потни подмишници до повръщане, ей искам баланс.
  😉

  Коментар от Коронал — януари 27, 2008 @ 3:16 am

 26. Хех,Бил Клинтън трудно може да стане премиер като Путин след като такава позиция реално не съществува в САЩ…дали жена му е по-амбициозна не знам,но се спекулира че техният брак малко или много е бил по сметка,защото и двамата са били още тогава хора са бъдеще и са осъзнавали потенциала на един такъв брак,а не толкова че двамата са се обичали или нещо от този род…иначе,да,определено трябва да има някакъв баланс обществото,зашото и едната алтернатива,и другата са еднакво неприятни…слава богу,има такова едно животно наречено moderates на английски или умерено настроените,центристите,за да може балансът да се запази…поне засега…

  Коментар от Tom Brady — януари 27, 2008 @ 8:00 am

 27. момчета, задоволете любопитството ми, моля и ми кажете: Защо от цялата статия се хванахте точно на това за САЩ?!
  С какво то е показателно за вас?
  Аз бих разсъждавала върху това как да се постигне баланса и кое пречи той да се постига винаги…
  🙂

  Коментар от LeeAnn — януари 27, 2008 @ 1:16 pm

 28. В случая аз съм виновен,защото аз започнах всичко с моята първоначална реакция на изречението му за двамата кандидати на демократите…извинявам се че заради мен се вмъкна и тази тема в иначе доста различна тема…

  Коментар от Tom Brady — януари 27, 2008 @ 3:21 pm

 29. Tom Brady,
  Не ставаше дума да провокирам извинения. По-скоро искам да разбера защо мислите ви хукват в някаква друга посока – нещо като изучаване на мъжките реакции 😉 – въпрос, на който ти всъщност не отговори 🙂

  Коментар от LeeAnn — януари 27, 2008 @ 5:00 pm

 30. Хех,ами не знам дали има нещо общо с мъжките реакции като цяло.Повече си мисля че е нещо специфично за дадения човек,без значение дали мъж или жена.

  Коментар от Tom Brady — януари 27, 2008 @ 9:31 pm

 31. Tom Brady, аналогично нека да е държавен секретар.
  А за мъжа и жената, не се допълват, а напасват, за съжаление в повечето случай напасването на твърди предмети става с чук ;-)…

  Коментар от Коронал — януари 27, 2008 @ 10:26 pm

 32. Burger King: Have It Your Way!

  Коментар от immigrant — януари 28, 2008 @ 7:30 am

 33. Еeee…. относно мъжкото щастие… до преди половин век даже е имало инструкции как да бъде достигнато, то сега май никой не се осмелява да напише каквито и да било по въпроса :)))

  Какво ще кажете за това?:

  Лесно и хубаво е било да си мъж в средата на 20-ти век. Хубави години са

  били Ето няколко извадки от практически ръководства за жените от тези

  години.

  Австралийско „Ръководство по Домакинство“, издание от 60-те години

  1. Помнете, че винаги трябва да сте готова да посрещнете съпруга си,

  когато той се прибира от работа.

  2. Пригответе децата, измийте ги и ги облечете в чисти дрехи. Те трябва

  да стоят и да посрещнат своя баща, когато той влезе през вратата, за да

  го поздравят.

  3. Вашият външен вид трябва да е изряден, сложете си чиста престилка и

  панделка в косата.

  4. Не започвайте разговор със съпруга, той е изморен, че му се налага да

  ходи всеки ден на работа и то заради вас – нахранете го и след като

  прочете вестника си може и да се опитате да го заговорите

  Вестник „Домашно домакинство“ (САЩ), 13 май 1955 г.

  1 .Вечерята трябва да е готова навреме. Планирайте я сутринта (най-добре

  е предната вечер, за да не забравите нещо). Предложете му какво смятате

  да сготвите и го обсъдете. Това означава, че вие се притеснявате за него

  и се интересувате от нуждите му. Мъжете винаги се прибират гладни в къщи

  и на масата очакват да ги посрещне любимото им блюдо.

  2. Пригответе се. Отделете 15 минути, за да се освежите. Оправете

  дрехите си, косите – трябва да сте весела и свежа, когато той си дойде.

  3. Бъдете приятна събеседница. Необходимо му е да повиши настроението

  си, да забрави за служебните неприятности, да почуства домашния уют.

  4. Почистете къщата. Убедете се, че всичко е подредено и е на мястото

  си. Приберете учебниците, играчките, вестниците. Забършете прахта навсякъде.

  5. В студените месеци – разпалете огъня в камината. Съпругът ви трябва

  да почуства, че се намира в оазис на почивка и ред, и ще се зарадва.

  Освен това, грижата за неговият комфорт ще ви достави истинско

  удовлетворение.

  6. Погрижете се за децата, те трябва да са чисти и спретнати. Пазете

  тишина. Когато той се прибере, изключете миячната машина, пералнята,

  сушилнята. Постарайте се да убедите децата да не шумят.

  7. Бъдете щастлива от това, че го виждате и нека той да усети това

  щастие.

  Приветствайте го с топла усмивка и покажете искрено желание да го

  зарадвате.

  8. Слушайте го. Вие може да имате да му казвате нещо много важно, но не

  го правете в момента, когато той се връща от работа. Дайте му възможност

  той да се изкаже – помнете, неговите теми за разговор са по-важни от

  вашите.

  9. Никога не се оплаквайте, ако се е прибрал късно и е трябвало да го

  чакате. Нито му правете забележка, ако е отишъл да се позабавлява без

  вас.

  10. Вашата задача – да гарантирате, че домът е място на спокойствие,

  ред, мир, където мъжът може да отпочине телом и духом.

  11. Не го занимавайте с вашите проблеми.

  12. Не се оплаквайте, ако той пропусне да се прибере някоя вечер.

  13. Създайте му комфорт. Нека най-удобното кресло в къщата да е

  неговото.

  14. Винаги имайте под ръка топла или хладна напитка, която да му

  подадете.

  15. Говорете с тих, успокояващ и приятен глас.

  16. Помогнете му да се съблече. Събуйте обувките му.

  17. Помнете – той е глава на семейството – не искайте от него да ви

  обяснява действията си или да ви дава сметка за тях.

  *Н**акрая най-култовото: *

  *, от частта *

  След като свършите интимния акт със съпругата си, вие трябва да й позволите да отиде до банята, даже да не й е необходимо. Дайте й време да остане за малко сама.
  Тя може да иска да поплаче.

  Коментар от Enigma — май 21, 2008 @ 12:25 pm

 34. Ееееех, какви времена са били само, а? В целия инструктаж мен лично най-много ме впечатли, че през 50-те домакините вече са имали миялна, сушилня и автоматична пералня. Представяш ли си колко много трябва да добавим към този списък, ако беше правен за българката от онова време, особено на село? „Станете в пет сутринта, напълнете вода от кладененца, сипете на магарето да яде, донесете цепеници от мазата, накладете огън, стоплете водата, произведете сапун, вече можете да изперете мръсните чорапи на мъжа и оцапаните гащи на десетте си деца. Наточете кори за баница и пригответе закуска за 12 членното ви семейство. Всичко това трябва да стане преди седем, сервирайте закуската. Отсервирайте. От осем до девет вечерта сте на полето, след което сгответе, сервирайте вечеря за 12 души, отсервирайте, изметете и почистете къщата до полунощ. Не се размотавайте, защото утре ставате в пет. От 12 до 5 може да поспите, да поплачете или направо да се самоубиете…“

  Шегата настрана, но според мен и мъжете са по-щастливи, когато жените имат повече свобода. „Свободата води след себе си още свобода“, казват мъдреците. Но ако ролите се разменят, тази мантра ще спре да действа…

  Коментар от asktisho — май 21, 2008 @ 7:17 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: