Писателският блог на Тишо

декември 18, 2007

Светът след 100 години. Еп. 8: Бъдеще без граници

One World. One Future

Националните граници са може би най-глупавото дело на човешкия род, след изобретяването на атомната бомба. Какъв е смисълът да се чертаят въображаеми линии в прахта, да се слагат телени мрежи с ток и след това да се охраняват като затвор? Нима хората са различни? Според мен не са. Всички ходят до тоалетната, ядат, пият, танцуват, молят се на Бога, правят секс и се размножават. Глобализацията е на път да изпрати националните традиции в документалните филми, където им е мястото.

За да съществуват граници обаче си има доста сериозни причини. Ако разделим Австралия на 15 държави, там ще има 15 парламента, 15 администрации и 15 пъти повече хора с привилегии, отколкото сега. Ето ти една предпоставка за 15 пъти повече войни.

Едва ли има смисъл локалните министерства да преоткриват топлата вода в образованието, здравеопазването, околната среда и всички други сфери на обществения живот при положение, че някой преди тях вече е измислил правилата за ефективно управление на човешкото стадо. И какъв е смисълът малките национални парламентчета да създават преразказ с елементи на разсъждение върху тези правила и после да си блъскат главите с метода проба-грешка? Точно никакъв. Парите хвърлени за администрация са пари хвърлени на вятъра. Това, което е добро за един французин, трябва да е добро и за един българин, китаец, аржентинец. Всички ходим до тоалетната.

Един от белезите на Глобализацията през 20 век са транснационалните компании и наднационалните институции (Европейския парламент, Световната търговска организация, ООН, МВФ) . Първите уеднаквяват бизнеса във всички страни, а вторите уеднаквяват правилата за управление на обществото. Глобализацията след сто години ще има съвсем различен облик и той ще се нарича Световно правителство. Ако поумнее, човечеството неизбежно ще стигне до извода, че е по-добре да харчи парите си за здравеопазване, научни открития и овладяване на космоса, отколкото за държавна администрация и войни.

Как ще управлява Световното правителство е отделен въпрос. Дали ще доведе до тотална технологична тирания (ТТТ) или до Високо-толерантно общество никой не може да каже. Аз съм оптимист и според мен разумът в крайна сметка ще победи, но това е само лично мнение.

Аз не се съмнявам, че светът след сто години е свят без граници. Нека си припомним, че такъв беше и светът преди сто години. Тогава трябваше да имаш само пари, за да се качиш на „Ориент Експрес“. Нямаше ги визите, лагерите за бежанци, нямаше Шенген, експулсирани, екстрадирани и търсещи политическо убежище хора. Всички тези злини са пряка последица от двете световни войни. Воювайки помежду си като диваци, националните държави всъщност воюваха срещу принципите на държавността и сами подкопаха нейните основи. Войните заложиха началото на един процес, който ще продължава и занапред в далечното бъдеще: глобализация на политическата власт.

One World. One Future.

Тихомир Димитров

24 коментара »

 1. Тишо, тия неща и след 1000 години надали ще се случат. (уфф, кога ще свърши тази поредица…)

  Коментар от Филип — декември 18, 2007 @ 3:56 pm

 2. А аз следя поредицата с интерес, вълнува ме и какъв ще бъде светът след 1000 години. Възможно ли е да си го представим, въобразимо ли е въобще?

  Коментар от vira — декември 18, 2007 @ 5:02 pm

 3. Каква ирония. Ето и една статия от в-к „Монитор“, която показва коренно различно бъдеще:

  Зидове пазят арабски страни, Тайланд, Индия, Пакистан, Китай, Израел, САЩ и ЕС

  “Добрата ограда прави добрите съседи“, казва поговорката. Ако е вярна, значи светът е навлязъл в безпрецедентен период на добросъседство.
  Някога със стени ограждали градовете. Сега с тях ограждат цели държави.
  Последната страна, която започва да гради стена – пардон, „охранителна ограда“! – е Тайланд. Тя ще бъде издигната по най-непристъпната, 75-километрова граница със съседна Малайзия. „Целта е да спрем терористите, които навлизат от Mалайзия в размирните мюсюлмански провинции в Южен Тайланд. В северните провинции на Малайзия населението говори същия език и има същата религия“, казват от Банкок.
  Вече има и стандарт. Граничните стени са двойни, с височина поне 3 метра, омотани в електрифицирана тел на вълма. Пространството между външната и вътрешната стена е минирано. Такава стена изгради Индия по цялата си държавна граница, с изключение на Севера, където Хималаите изпълняват безплатно тази функция. Стената по 3000- километровата граница с Пакистан е почти завършена. Остава само частта в Кашмир, където стръмният, начупен терен затруднява строителството. В момента индийците издигат и 3300 – километрова стена по границата с Бангладеш, за да спрат нелегалната имиграция оттам.
  Функцията на индийските стени е да спират нежелани натрапници отвън. В Северна Корея граничната стена има обратното предназначение – да държи севернокорейците вътре. Построена е през 50-те години. Оттогава досега фортификациите непрекъснато се подобряват и осъвременяват, за да не позволят инфилтрацията на севернокрейски войници и саботьори в Южна Корея. А стената, която Пекин в момента строи по границата си със Северна Корея, има за цел да спре вълните от изгладнели севернокорейци, които могат да залеят Китай, ако и когато режимът на Ким Чен Ир падне.Бетонният зид, отделящ Израел от Западния бряг, който на места достига 8 метра, върви по определената от ООН „зелената линия“ на примирието от 1949 г. От израелска страна, на 60 метра разстояние, има друга осигурителна ограда.Такава е целта на по-голяма част от новите стени, които парцелират света. Те трябва да спрат терористите и нелегалните имигранти. Но някои от тях имат и друго предназначение – да фиксират едностранно желаните държавни граници. Това е случаят на дългата 2700 км стена, която Мароко издигна, за да отдели Западна Сахара – областта, която Рабат анексира през 1975 г., от биваците в Алжир. Основание за мароканците е партизанската война, която фронтът Полисарио води до примирието през 1991 г. Днес, оборудвана с тел, радари, минни полета, войнишки бункери и артилерия, тя фиксира определената от Рабат граница.
  За да начертае едностранно оспорваната си държавна граница, Израел издигна гигантска стена през окупирания от него Западен бряг. Еврейската държава отдавна построи гранични бариери по минираните си граници с Египет, Йордания, Сирия, Ливан и около Ивицата Газа. Но стената в Западния бряг не следва линията на примирието от 1967 г. На места тя навлиза дълбоко в палестинска територия така, че построените след 1967 г. еврейски селища да останат на израелска територия. Така стената откъсна и Източен Йерусалим (старата част на града, смятана за палестинска- б.р.) от Западния бряг.Пакистан строи 1500-километров зид по границата си с Афганистан. Узбекистан вече построи стена по границата с Таджикистан. Обединените арабски емирства се отделиха със стена от Оман, а Кувейт вдига гранична бариера по 215-километровата си граница с Ирак. Външната ограда на стената, отделяща САЩ от Мексико, на която мексиканците са написали думата „Толерантност“. Конгресът възложи на президента Буш да я замени с масивно отбранително съоръжение от бетон.Но най-импозантни са стените, запечатващи границите на Саудитска Арабия. Пустинното кралство инвестира $8.5 милиарда в стената, която го отделя от Йемен. Днес обаче приоритетът на Рияд е 900-километровата „вискотехнологична стена“, която ще го отдели от Ирак. „Когато (и ако) Ирак се разпадне на части, големи тълпи от хора ще тръгнат на юг. Трябва да бъдем готови за този момент“, казва Наваф Обаид, шеф на Саудитския проект за оценка на националната сигурност.
  Новата стена ще бъде снабдена със заровени в земята чувствителни сензори, ултравиолетови оптични уреди за нощно виждане, софтуер за разпознаване на лица и автоматични оръжия, в добавка към вече обичайните защитни елементи – вълма от електрифицирана тел, мини и сухи ровове.В сравнение с тези гигантски съоръжения, мерките за спиране на нелегалната имиграция, например „нискотехнологичната“ ограда, която САЩ издигнаха по 3360-километровата си граница с Мексико, или триметровите заграждения, с които Евросъюзът укрепи границата си с Мароко, изглеждат невинно. Но поне за Европа те скоро ще се превърнат в спомен от доброто старо време, когато Старият континент не е бил напълно запечатан за околния свят.Колкото до САЩ, причината, поради която американците не могат да контролират границата си с Мексико, не е технологична, нито финансова, а политическа. Мощни вътрешни лобита действат непрекъснато, за да осигурят притока на нелегални мексиканци за сезонна работа в САЩ. Това са хора без лични документи, преминали границата незаконно, заради което са готови да работят много и за нищожна надница. Неотдавна Конгресът възложи на президента Буш да издигне солидна 1125-километрова стена по границата с Мексико. Той обаче ще забави строежа докато може, за да види дали неговите идеи за „виртуална осигурителна ограда“ няма да дадат ефект.Телената част от 3-метровата стена, която отделя Евросъюза от Африка при испанската граница. Въпреки непристъпния є вид тълпи от африканци чакат с месеци на мароканска територия, за да атакуват стената с подвижни стълби и ножици. В ЕС подобни лобита няма. Появата на 3-метрови зидове, особено по сухопътните граници на Евросъюза с Турция, Украйна, Беларус и Русия, е само въпрос на време. И с това строежът на “осигурителни огради” едва ли ще свърши. По целия свят растат разделителни стени, които едва ли някога ще бъдат съборени. Не и в обозримото бъдеще.

  Мой коментар: А единното световно правителство определено е добра идея на теория, но на пратика управлението на толкова много и различни хора никак не е лесна задача, която търси своето оптимално решение.

  Коментар от В.Антонов — декември 18, 2007 @ 5:15 pm

 4. Светът на бъдещето наистина може да е свят без граници, но ще е и свят на местното самоуправление.

  Глобалното правителство не може да управлява еднакво за всички, защото всички не са еднакви – то може би ще задава само основните закони и ще се състои от някаква минимална администрация, докато основната „правителствена“ работа ще се извършва на местно ниво. Регионите (общини, области) ще имат много повече правомощия от самото правителство, за определяне на данъци и местни политики. Позволявам си да давам такива прогнози, защото тия процеси са вече не само започнали в ЕС, ами и са активно подпомагани от него и се очертават като най-успешната политика.

  Разбира се, мита, квоти и други такива протекционистични глупости няма да има, но се чудя в един по-дълъг срок дали някои общности няма да тръгнат по обратния път и да въведат местни рестриктивни режими за придвижване… Както и да е, това е в бъдещето на повече от 100 години, така че няма какво да го мислим.

  Коментар от longanlon — декември 18, 2007 @ 5:16 pm

 5. а, да, тва дето казваш, че каквото е добро за един французин трябва да е добро за българин китаец и т.н. са абсолютни глупости, разбира се.

  всички били танцували – я иди в иран и пробвай да танцуваш, да видиш кво ще ти се случи…

  Коментар от longanlon — декември 18, 2007 @ 5:18 pm

 6. @Вира: тенкс, защото и аз я пиша с интерес, а никого не задължавам да чете като не му харесва…

  @Филип: Много благодарен ще ти бъда, ако ми обясниш защо така мислиш. Предполагам, че разширяването на ЕС е в разрез с тендецията, която описвам? Или опитите на африканските държави да се обединят? Или практическата липса на граници в Северна Америка? Или общата европейска валута? А може би глобализацията всъщност не се случва, аз си я въобразявам? И вместо да да носим Риплей, да шопваме в мола и да бухаме макдобалдс, кей еф си, а сутрин да започваме деня си с Дав и Жилет, ние носим потури, пазарим от чаршията, ядем само домашно приготвена храна, бръснем се с бръснач без търговска марка и си произвеждаме сами сапуна. Защото традицията на нашето общество изобщо не отива в учебниците по история, нали. Всъщност, ние сме толкова уникални! Толкова много се различаваме от европейците, американците, испанците и гърците, че имаме нужда от триметрови стрени, за да можем се опазим такива самобитни…

  Предполагам, че съществуването на ООН, Международния валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация, Световната здравна организация Европейския парламент и още куп други институции, които ВЕЧЕ реално управляват финансите, политиката, търговията, здравеопазването и Социалната политика на планетата също те навява на мисълта, че след сто години още ще имаме граници, не знам?

  Или пък може би фактът, че АБСОЛЮТНО всички делови хора на Глобуса използват един и същи език, за да общуват, купуват, продават правят разликите между тях толкова големи, че да продължават да имат нужда от телени заграждения още хиляди години?

  Сигурно вместо да намалява, ролята на националната държава се увеличава. На Европейския континент през последните 50 години много се увеличи. Дпотолкова, че патриоти-екстремисти вече има само по стадионите. Ти би ли умрял за твоята държава? ЗАЩОТО АЗ НЕ БИХ. И ако стане война ще съм първия, който ще си бие камшика зад океана, след което ще се извиня публично на емигрантите и ще спра да се зяждам с тях 🙂

  Естествено, България, Франция и Германия винаги ще ги има. Както и Китай.

  НО МЕЖДУ ТЯХ НЯМА ДА ИМА ГРАНИЦИ СЛЕД СТО ГОДИНИ.

  Защото ще бъдат абсолютно ненужни.

  @longanlon: бате, за местното самоуправление съм напълно, ама напълно съгласен.

  @В.Антонов: терористичните режими, които описва статията, дето са се опасали с телени мрежи, как мислиш, дали ще издържат още сто години? Коя съвременна дикатура успя да просъществува толкова?

  Изобщо, хора, защо не си използвате очите, за да видите ОЧЕВАДНОТО, а само рипате срещу моите идеи? Имам чувството, че в някакво задължение се превръща винаги да противоречиш на Тишо. Хубаво, нямам нищо против, даже ви се радвам, обаче аз да напиша 3000 символа, пенейки се да обяснявам някаква идея, а един никнейм да дойде и да ми сложи коментар в изречение: „това са пълни глупости“ е безсмислено, защото така не може да ме убеди нито мен, нито по-мълчаливите ми читатели колко съм НеПрав.

  Коментар от asktisho — декември 18, 2007 @ 5:25 pm

 7. Тишо, ще кажа защо мисля така: „Нима хората са различни? Според мен не са.“ – е, аз мисля, че хората са доста различни. Граници е имало преди хиляди години, затова според мен е нереалистично да очакваме, че за някакви си 100 години ще отпаднат. След 5 хиляди години може. Но твоята поредица е „Светът след 100 години“. В тази връзка и предишните епизоди са супер невероятни, но както и да е. Това е лично мое мнение. Живи и здрави, и весели празници 🙂

  Коментар от Филип — декември 18, 2007 @ 6:42 pm

 8. Сигурен ли си, че ще бъдем в една държава със Саудитска Арабия и изобщо с арабите и мюсюлманите? Е, ако хората си уеднаквят ценностите, границите ще паднат лесно. Само че, за целта първо арабите трябва да престанат да викат „Аллах акбар!“ всеки ден. Освен това, трябва горе-долу да се уеднаквят и доходите. За целта африканците трябва да започнат да получават заплати ако не като швейцарските, то поне като чешките. Може да стане, но 100 години ми изглеждат прекалено малко. Не че не го искам. И аз съм завеян мечтател като тебе, но фактите са против нашите мечти …

  Коментар от Георги Д. — декември 18, 2007 @ 7:07 pm

 9. Засега няма политическа власт в световен мащаб. Решенията на Съвета за сигурност на ООН са с препоръчителен характер. Нито една от споменатите от теб институции не може да НАЛОЖИ решенията си. Няма го елемента на властта- силата. МВФ, ООН и Световната банка не могат да накарат едно правителство да ги слуша. Ще ги слуша ако иска. Дори не могат и да го свалят като хората. ООН не можа да се оправи с няколко банди сърби, босненци и хървати в бивша Югославия в периода 1991-1995 г. Нито коя да е международна институция, още по-малко ЕО/ЕС. Трябваше друга национална държава-САЩ- да се заеме със случая.
  Трудно е да се прогнозира, че световно правителство ще се появи в близките 50 години. От една страна никоя нацинална държава няма да си отстъпи суверенитета и да го даде на някой друг. От друга страна да управляваш света според либералните критерии е много сложно. ЕС създава огормен бюрократичен апарат за това, и пак не може да се оправи напълно. Също така е неприятен факта, че ще тръгнат да те обслужват натресени чиновници от на майната си. В Косово (под управлението на ООН) това си е голям проблем.
  Айде, че да си ходя.
  Здраве и щастие за всички!
  Багера

  Коментар от Багера — декември 18, 2007 @ 7:08 pm

 10. Багер, искам да ти посоча едно правителство, което много слуша МВФ. Това е твоето правителство. Да, заповедите на Фонда са силно препоръчителни, но ако не послушаш богатия чичко, оставаш на улицата, а левчетата ти се превръщат в бракувана печатарска хартия, защото реално нямат никаква стойност без валутния борд. И така, ние десет години вече слушаме и изпълняваме като пионерчета „препоръките“ на МВФ. Просто термините станаха демократични, принципите на контрола не са се променили. Цезар вече не разпъва публично на кръст онези, които не му се подчиняват. Сега отива и ги „освобождава“ от техните диктатори. Бомбардира им столиците, измъчва ги във военни лагери, избива им цивилните без да иска и най-лошото: прави всичко това без да пита.
  Световната търговска организация пък е резултат от едни дълги и продължителни преговори на ГАТТ – форум, на който почти всички държави с пазарна икономика се разбраха да не си бъркат в очите и да търгуват свободно. Днес тази организация реално диктува правилата на световната търговия. Неслучайно срещите им са бойкотирани от хиляди анти-глобалисти. Абе, тея малдежи нямаше да мятат запалени бутлики по полицията ако полицията не охраняваше някаква съвсем РЕАЛНА власт, с която те не са съгласни, нали? нямаше да се вълнуват чак толкова. Искам също да ти кажа, че ако си производител и износител на лекасрства, без О.К от Световната здравна организация няма как да минеш. Да, българските власти ще ти дадат лиценз наистина, но правилата за неговото подписване се определят от Глобалната институция. Европейският парламент пък съвсем реално диктува правилата на цял един континент и не само. Ако четеш ще видиш, че те преследват „глобалната доктрина за устойчив растеж“. И имат намерение да се разпрострат до средата на още дин континент като присъединят и Турция, евентуално. Ако можеха и Русия и Китай щяха да присъединят към „Европейския съюз“. Знаеш ли, наскоро Татарстан се кандидатира. И европейците казаха, че ще си помислят….
  Няма политическа власт в световен мащаб, да. Вярвам ти.
  Поради липса на таква власт, едно изкзване на председателя на Федералния резерв на САЩ може да срути световната икономика. А светът е буквално в ръцете на пет човека – един саудитски крал и няколко роднини на Буш, защото те, Багер, държат 80% от петрола. ВСИЧКИ имат нужда от петрол. В американската външна политика пък изобщо отсътсва силата – единственият елемент, с която ти асоциираш наличието на власт. Те с благи думи разрушиха Багдад, Кабул и Белград, не бомбардираха на пет континента, не. Тяхната власт не е глобална.
  Изобщо, ако от няколкото души, които реално управляват света в момента зависеше дали да има стотици национаолни правителства или не, те щяха да изберат да няма. Със или без национални правитеклства американците правят военни бази на територията на уж независими страни. Понеже НАТО не е глобална фигура, която упражнява власт със средствата на силата. И за какво ми е на мене тогава правителство, щом те като решат, си правят базите без да питат, използват си небето когато пожелаят и т.н.? Ми не ми трябва. На тях също не им трябва едно провинциално българско, сръбско, макеноднско правителство. Само им се пречкаме тука. Глобализацията ще унищожи националната държава. Въпрос на време е. И повече няма да се пъна да обяснявам неща, които дори за слепите са видни, само защото някой е решил, че може с фантазията или с политическите си убеждения да пребори фактите, които ще му извадят очите, баси.

  Коментар от asktisho — декември 18, 2007 @ 7:46 pm

 11. Много интересна позиция – като не сте съгласни с мен, значи сте сляпи.

  Коментар от Филип — декември 18, 2007 @ 8:22 pm

 12. Първо, пише се слепи и второ – когато не си съгласен с някого, трябва да можеш да се защитиш. Не ми се занимава с провокоации и не се заяждам с теб. Обаче предпочитам да водя дискусия с хора, които умеят да се изразяват с повече от едно изречение. Ако наситина нямаш какво да кажеш на света – по-добре недей.

  Коментар от asktisho — декември 18, 2007 @ 8:34 pm

 13. Note taken.
  Пиша кратко, защото не обичам локуми. В коментар #7 написах защо не съм съгласен с теб, но така си и остана коментарът – може би дори непрочетен. Няма как да се съглася с хипотеза, която е изградена на предпоставката, че хората не са различни (по-скоро обществата и народите в случая). Кое е еднаквото между немец и нигериец (освен че са хора в био-смисъла на думата)? Имат различна раса, различно възпитание, различни ценности, различни обичаи, различни празници, различни езици, различни философии, различни религии, различни доходи, etc. Как ще успеят немецът и нигериецът да се уеднаквят за 100 години (2-3 поколения)? Ще кажеш – не е нужно да са еднакви. ОК, но ако не са, тогава как биха реагирали немците ако 1,000,000 нигерийци решат да се преместят в бившата държава Германия? Не мисля, че ще ги приемат без проблеми.
  Второ: ако няма граници, то няма да има какво да спира бедните да мигрират към богатите, а тенденцията е разликата между бедни и богати да се увеличава. Затова и се строят стени (вж. коментара на В.Антонов, между другото ми беше интересно да прочета статията от в. Монитор). В момента има държави или области, които никак не се разбират с други. Куба – САЩ, Индия – Пакистан, Кувейт – Ирак, Израел – Палестина, Сърбия – Косово, Македония – Гърция, etc. Виж също, че в момента има леко напрежение и в европейски страни: Франция и Англия например (относно имигрантите). В САЩ – също. Абе толкова много фактори говорят против премахването на границите, че сякаш няма как да стане само за 100 години. Ето защо мисля, че не си прав. Може и аз да не съм прав, разбира се, но няма да кажа, че си сляп само защото не си съгласен с мен.

  Коментар от Филип — декември 18, 2007 @ 9:42 pm

 14. Еми те немците приеха 3.000.000 турци без проблеми, съмнявам се да спрат нигерийците. Ако си чел между редовете ще разбереш, че са еднакви – въпреки хилядите културни различия, които Глобализацията размива с размах и ще продължава да размива. Нигерийците, подoбно на немците, се стремят към щастие, създават семейства, работят, ядат, молят се на Бoга и ходят до тоалетната. Искат по-добър живот и търсят истината. Какво значение има, че са с различен цвят на кожата или че вярват в друг Бог. Религиите също ще се обединят. Ниското образование единствената пречка. Както казах, богатият Запад трябва да развърже кесията и да образова бедния Изток, за да си реши проблема с религиите. Оттам танатък дори дрехите, компютрите, колите и пастите им за зъби са еднакви на нигерийците и на германците, замисли се.
  Само преди 15 години Интернет беше начуна фантастика, а днес е реалност, в която ти и аз обменяме идеи и дори спорим, без да се познаваме. А сто години никак не са малко.
  Нищо няма да спира бедните да мигрират в търсене на по-добри условия. Нищо никога не ги е спирало от Великото преселение на народите досега….Мерси за коментара.

  Коментар от asktisho — декември 18, 2007 @ 10:06 pm

 15. Добре, прав си за турците, но без значение цифрата, все има горна граница, когато ще прелее чашата. Не всички ще могат да намерят работа (особено след 100 години, когато сигурно и таксиметрови шофьори няма да има), ще се увеличи престъпността, и накрая ще им кипне на немците и ще изгонят всички излишни бедняци. Бедните винаги са мигрирали към богатите, но в момента това е контролирано и богатите могат по всяко време да затегнат контрола и да ги спрат. Ако няма граници няма да има такава възможност.
  За да паднат границите трябва първо обществата да се изравнят. Но това не е гаранция. Дори стабилността на ЕС не е гарантирана и винаги може да стане нещо, което да разтури иначе добрата идея.
  И за другото си прав, че всички хора искат щастие, но това не ги прави еднакви. Разликите във вярата са доста големи, и което е по-важно, религиите са хилядолетни. Нереално е след 100 години просто да изчезнат. Представи си само: католицизъм, ислям, будизъм, индуизъм, православие… Огромни маси от хора, огромни разлики… Все едно различни вселени. Коя е тази сила, която ще ги обедини (или унищожи)? За 100 години?
  Ами петрола. Него, казват, ще го има още 30-40-де-да-знам-колко години. Как се вписва той в света без граници? Чий ще е? …много въпроси изникват.
  Тая работа с културите, историята и религиите е много дълбока и не може да бъдат заличени за 2-3 поколения хора. Комунизмът опита да изравни парите и да направи всички равни и се провали. Защо глобализацията да успее? Бахти и коментарите дето изписах.

  PS. Тоя коментар няма много смисъл, щото няма да ти промени мнението, но ми е жал да не го пусна, щото толкова много думи изписах. Абе въобще някога в спор да се е раждала истината?

  Коментар от Fil — декември 19, 2007 @ 12:52 am

 16. Едно е АБСОЛЮТНО сигурно: след 100 години на този свят няма да има НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН. За добро или за зло… Справка- демографските проучвани, направени през последните 5 години.

  Коментар от Апостол Апостолов — декември 19, 2007 @ 4:29 am

 17. Тишо, за терористичните режими, които са описва статията, съм наясно, че дълго няма да изтраят. Едно време те бяха поддържани като съюзници на определен лагер, но сега шансът им е само ако на територията им има ценни ресурси. Което не е напълно сигурно – справка Ирак. Светът като цяло би трябвало да се демократизира и съответно стените и границите да падат. А какво стана? Преди 1989 България имаше безвизови спогодби с повечето страни от Западна Европа, само изходна виза трябваше. Скоро след това ни бяха въведени визи, които отпаднаха чак когато стана ясно, че ще бъдем присъединени към ЕС. Това е най-очевидняит за нас пример, че падането на границите е условно и е обвързано с икономически предпоставки. Постингът ми беше насочен обаче към стените, които не са изградени от недемократични държави, за да спират гражданите си. Ставаше дума за стената между САЩ и Мексико, около Индия, между Саудитска Арабия и Ирак, Мароко и ЕС (анклавите Сеута и Мелилия, испански владения в континентална Африка). Така че сега аз пиша, че да, определено границите ще падат, когато става дума за икономически и политически интереси, но и по същата причина ще бъдат вдигани нови.

  @Апостол Апостолов: Българи ще има. Но няма да са в България. За съжаление.

  Коментар от В.Антонов — декември 19, 2007 @ 10:11 am

 18. Дори да се размият границите между близки народности, разликите между културите ще останат, наистина за 500 години, бълканските народи не станаха турци или османци, нали.
  Според мен истината е някъде по средата, най-развитите нации ще асимилират близките или подходящите за това /например САЩ – Канада/, но големите различия ще останат, Африка ще продължава да е бедна и гладна, Азия враждебна.
  Евпропа ще се обедии, ще има обща мощ, но няма а има вътрешно единство, защото за разлика от САЩ и Русия не е империя, а Федарация или дори Конфедерация.
  Няма да има свят без граници, но ще има огромни държавоподобни образования, със силни армии и здрави граници, но включващи огромни и разнообразни територии, но тези вътрешни територии ще са горди с различията си и те няма да са проблем, а ресурс.
  Така виждам аз светът, и искренно се надявам че след 100 години ще има българи ;-).

  Коментар от Коронал — декември 19, 2007 @ 11:02 am

 19. Извинявам се, Тишо, не искам да те нервирам или ядосвам. 🙂 Нали трябва приятелски да обсъждаме нещата и да сипем аргументи.
  То въпросът с границите и глобализацията край няма…
  Според мен в момента глобализацията е повече модел за обяснение на света отколкото реалност. Има различни модели и донякъде човек си избира любимия. 🙂

  В дългият ти отговор (благодаря!) описа модела на взаимозависимост, многополюсен модел и хегемонията на една страна. Тези неща винаги ги е имало още преди да излезе термина „глобализация“. Нищо ново под слънцето.
  Просто за момента не се виждат никакви тенденции хората по света да се уеднаквят: да имат еднакви ценности, да изповядват една религия или просто да имат еднаква култура. Въпреки че всички гледат телевизия и виждат как е в напредналите страни.
  Но това до какво води?
  Според някои изследователи тези взаимодействия само затвърждават различията между отделните култури и укрепват убеждението, че нашата култура си е най-добрата, а останалите са някакви идиоти и простаци (темата за какво е там в Лондон от Калоян Янков- лош пример). Е, съответно хората наместо да се научат да приемат различията, те просто ще отхвърлят не-подобните на тях. Все пак толерантността е измислена в Европа и е изживяна със съответните исторически процеси. Това не се е случило в по-голямата част на света. Хората са различни по това какво им е в главата. Още през 60-те години изследователите на политическата култура са стигнали до извода, че няма лоша култура, а има лоша политическа система която не отговаря на тази култура.
  Няма как да се налагат едни и същи закони на различни общности от хора (може де, ама с полицейската палка). Ако в Берлин кмета реши да забрани на колите с нечетен номер да се движат в четни дни за да е чист въздуха, вероятно много берлинчани ще се съгласят. В София ще дигнат вой до небесата. Съвсема различно отношение имат сърбите и германците към слагането на колани в колата. Или пушенето във влака. Не че едните са лоши, а другите- добри. Различни са.

  Не е ли по-добре хората по света да си останат различни? Да си имат различни магазини, дрехи, парични знаци, архитектура и т.н. Според мен е супер! Не ми харесва свят, в който където и да отидеш ще се редуват Уолмарт, Макдоналдс, Хоум Депо, Фантастико, Бай Генчо после пак Уолмарт, Макдоналдс, Хоум Депо, Фантастико, Бай Генчо и така навсякъде.

  Смятам, че не трябва да се придържаме фанатично към определени модели, защото те не отразяват 100% от реалността. Тези неща са малко като религията, човек ако вярва ще намери доказателство. Ако не вярва, и червата да си вадиш, пак няма да получи прозрение. Още по-малко в България: нали знаеш, че сме си недоверчиви и не се хвърляме лесно на новото.
  Айде със здраве!
  Багера

  Коментар от Багера — декември 19, 2007 @ 12:57 pm

 20. Мерси за коментарите. Чета с интерес и виждам собствените си мисли почти навсякъде. Ако трябва да обобщя: икономическите процеси на глобализацията свалят границите, а културните особености се запазват. Никога не съм твърдял, че липсата на бариери означава липса на културни особености. И се надявам те действително да се превърнат в ефект, да не изчезнат. Защото и това е възможно. Многодържавните образувания също са възможен сценарий, както пише коронал, както и местното самоуправление и сравнителната автономия на локалните икономики да взимат решения, касаещи техните локални проблеми, за което писа лонганлон.
  И наистина, да не се придържаме фанатично към никакви модели. Времето ще покаже. Озадачава ме само фактът, че повечето от коментиращите разглеждат 100 години като кратичък период от време. Наскоро си говорих с един 80 годишен човек. Опитвах се да му обясня принципа на действие на цифровия фотоапарат. Той не можеше да надживее представата си за „лента“. Тя го задържаше в миналия век. Сто години, това са пет поколения, родени с мишка и клавиатура в ръка. Имат достатъчно време да съборят света и да го посторят наново – даже по-хубав от преди :))

  Коментар от asktisho — декември 19, 2007 @ 1:19 pm

 21. според мен границите е редно да си останат, но само като знаци че границата я има- било то и с бибипване на ръчния джипиес 😉 реално погледнато, в западна европа няма граници, в сахара няма граници, на арабския полуостров няма граници- те са виртуални. границите играят и една психоограничителна роля – никой не иска да е в периферията. затова там има малко хора и повечко природа. един от най-хубавите паркове на балканите е на границата между босна и сърбия. не махането а по-скоро преосмисляне трябва 😉

  Коментар от keyelpk — декември 19, 2007 @ 2:04 pm

 22. Четете бре хора,
  ако се чете историята и хората които дълго са мислили по въпроса (визирам Тофлър и други начетени люде), не би било проблем да си представим бъдещето ни с едни 85% вероятност.За съжаление, с наивните представи на Тишо категорично не съм съгласен.Спирам да го чета този блог, докато не се смени темата ;)))

  Коментар от Цар Плъх — декември 19, 2007 @ 5:13 pm

 23. Разумът никога не е побеждавал. Винаги, която и имперя да е управлявала света, е имало робство и тирания. Богатите и красивите винаги ще се отграждат от бедните и грозните със стени. Ако има един свят без граници, това ще е за улеснение на първите, и никак няма да засегне вторите.

  Коментар от sverdlov — ноември 27, 2009 @ 12:36 pm

 24. Според мене трябва да се създаде свят, в който няма граници. Няма смисал в това хората да воюват между си. Представете си, че Земята е застрашена от външа сила (извънземни), тогава всички хора ще се обединят, защото ще разберат, че съединението прави силата,че света така е по-силен, но ще бъде късно.
  НЕ е нужно да дойдат извинземни за да се съединим.
  Време е хората да разберат, че трябва да се съединим, защото СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Затова трябва да се създадат оргранизации, които да помагат на хората, да разберат, че е по-хубаво да живееМ в свят без граници.
  НЕКА ДА БЪДЕМ ПО-СИЛНИ!!!

  Коментар от lightmoon — януари 17, 2010 @ 4:07 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: