Писателският блог на Тишо

декември 10, 2007

Светът след 100 години. Еп 5: Векът на медицината

„Потенциалното приложение на стволовите клетки  включва създаване и регенерация на тъкани и органи, терапия на нелечими в момента заболявания като диабет, паркинсон, множествена склероза. Някои мечтаят дори за безсмъртие на физическото тяло. И защо не, ако можем да подменим всяка амортизирала се телесна част произволен брой пъти?”

Ако 20 век беше векът на атомните бомби, телевизията и автомобила, то всички ние очакваме 21 век да бъде век на информацията, генното инженерство, нанотехнологиите и медицината. Според прогнозите, около 1/3 от приходите на бъдещия човек ще отиват за здравеопазване, но в замяна на това той ще получава имунитет срещу всички познати болести и възможност за практически неограничено удължаване на живота.

Новите медицински чудеса днес са привилегия само за богатите, но нима това не беше така и с автомобила преди сто години?

В близкото бъдеще няма да е необходимо да си предрусал и застраяващ rock-star, за да ти сменят кръвта или да ти трансплантират някой отказал орган. Научната фантастика дава много оптимистични примери за светкавично регенериране на тъкани, но те са далеч от истината. В природата нещата стават бавно и медицината ще се развие до нечувани висини не защото ще се успее да промени естествения ход на Природата, а защото ще намери начин да му съдейства, създавайки условия, в които Природата възможно най-ефективно ще върши чудесата си, научени след един милион години еволюция на човешкия вид.

Хората създават подводници, които приличат на китове и летателни апарати, които приличат на птици, защото са се научили да копират най-добрите практики от заобикалящия ги свят. Същото ще стане и с грижата за човешкото здраве. Няма лечебен механизъм, който да не е заключен в ДНК картата на всеки човек, търсят се само ключовете. И немалка част от тях вече са открити.

Нека си припомним, че в Епохата на Водолея хората ще бъдат красиви, с високо чело, надарени с дълъг живот и лишени от несъвършенството на болестите. Това звучи почти толкова налудничаво, колкото налудничаво може да ти прозвучи и факта, че през Средновековието средната продължителност на човешкия живот е била четири по-къса от днешната.

Очаквам след сто години хората да се раждат биологично съвършени и да живеят поне два пъти по-дълго от нас, като единствената морална дилема, която ще продължи да ги притеснява и тогава ще бъде контролът върху раждаемостта. Ала както стана ясно в предишните материали от тази поредица, технологичното бъдеще означава сто процентов технологичен контрол, така че правилата просто ще се спазват.

А, да, и най-скъпо платените специалисти ще бъдат лекарите, а не както сега – спортистите и политиците. Все пак, една трета от доходите на човечеството ще отиват за здравеопазване….

Тихомир Димитров

9 коментара »

 1. 1/3 от доходите да отиват за здравеопазване ми се струват твърде много. Още повече, че здравето може да бъде запазвано и по други методи, най-важният от които е здравословният начин на живот. Но ако идеята е да се плаща за него тогава написаното ми става напълно ясно. Все пак истината е, че по-добре е да не се разболяваме, отколкото после да се лекуваме. това е поуката от здравната система на САЩ, където за здравно осигурен се отделят най-много средства в света и се използват най-модерните методи и уреди. За съжаление американците нито са най-здравите хора в света, нито живеят най-дълго. А и е казано – здраве с пари не се купува. Аз лично смятам, че ще се наблегне предимно на създаване на подходящи условия, които да гарантират по-добро здраве и по-високо качество на човешката цивилизация.
  От друга страна въпреки че може да имаме имунитет срещу познатите болести със сигурност ще се появят непознати, срещу които няма да са подготвени. Дори и сега причинителите на болестите се приспособяват тревожно бързо към наличните лекарства. Чувал съм, че в най-добрите болници има специални антибиотици, които са многократно по-силни от масово изпозлваните, но се прилагат само в краен случай – за да останат ефективни. Все още има много неща да бъдат изяснени и разбрани по отношение на начина на функциониране на живата материя. А дотогава би било твърде опасно да се заиграваме с тези неща. За щастие ерата на тези открития е започнала. За финал аз лично смятам, че макар 1/3 от доходите да отиват за здравеопазване (в смисъл на осигуряване на по-здравословна среда на живот), лекарите няма да са най-добре платените специалисти, защото те няма да поемат основната част от тази дейност.

  Коментар от В.Антонов — декември 10, 2007 @ 2:40 pm

 2. Дам, Тишо съгласна съм с почти всичко, което си написал. Дето се вика, от твоите писания – в божиите очи/уши 🙂
  Според мен обаче изкуствено се задържа разработването на ваксини и лекарства за най-тежките болести. Причината естествено е, че ако се ваксинираш няма да имаш нужда да те лекуват = няма да ти дерат кожата ежедневно.
  Дано да не съм права и да съм се отдала на параноята хихих 🙂
  Поздрави!

  Коментар от Биляна — декември 10, 2007 @ 4:17 pm

 3. Ех, този контрол върху раждаемостта!
  Нали бъдещето ще е на екологията. Следователно колкото и хора да има по Земята, те няма да нарушават биологичното равновесие.
  Нищо лично, Тишо, но не казваш нищо в тази статия. Да, човешкият живот може и да се увеличи.
  Чел ли си разказа „Шумерската клетва“? http://www.sfbg.us/authors/p/philip_farmer/Stories/The_Sumerian_Oath.htm
  Май първо ще трябва да намалим лекарите… Ще останат само травматолозите, щото все някак си трябва да ти гипсират крака, когато е счупен.
  Според мен лекарите на бъдещето ще са по-близко до шаманите, отколкото сегашните надути любители на скалпела и тежкия антибиотик. Лечител тип Норбеков, гуру по йога, китайски лечител, но само не и предписващите червени хапчета за всичко. Човекът сам ще се лекува от повечето болести. Лечителят ще му дава морална подкрепа и мотивация. Лечение чрез пласебо-ефект и внушение, че не искаш да си болен.

  Да де, но нали се сещате, че едни от най-печелившите компании са фармацевтичните. Те имат голям нужда от това вие да имате нужда от тях. Те са загрижени за това колко вие сте загрижени за здравето си. Ще ви предложат антибиотици за 50 лева, които ще ви излекуват от грип за 5 дни. (А който не ги взема ще се гърчи цели 5 дни да боледува от грип).
  Ако лекарите се сменят с гореописаните лечители, то разходите за здравеопазване ще спаднат драстично. Няма да има нужда от толкова лекарства, инструменти, скъпи операции… Тук не изключвам възпалените апендисити и счупените глави при кръчмарски сбивания или счупени ръце при падане от велосипеда.
  П.П. Малка корекция. Хората през Средновековието не са живяли 4 пъти по-малко от днешните. А само два пъти…
  Изобщо това е дълга тема и не може да се изчерпи в кратка статия в един блог.
  Пожелавам на всички да са живи и здрави!
  Багера

  Коментар от Багера — декември 10, 2007 @ 6:34 pm

 4. като правиш такива прогнози включваш ли в тях Африка, Азия, Русия, Южна Америка? Човечеството не се състои само от Европа и САЩ. В Африка течаща вода и тоалетна са лукс в 2007 година.

  Коментар от scanman — декември 10, 2007 @ 6:49 pm

 5. Изостанали райони в света има и винаги ще има. За съжаление, предвиждам пропастта между недефинирания „цивилизован“ свят и местата извън него да продължава да се задълбочава. В момента това се случва и проблемите от Третия свят н закъсняха. Освен бедността, обаче, ключов недостатък на тези райони е неграмотността. Най-силното оръжие на Запада срещу проблемите, които идват от Изток са парите, но не похарчени както досега, за войни, а за образование. Надявам се след сто години разумът отдавна да е надделял.

  Коментар от asktisho — декември 10, 2007 @ 11:07 pm

 6. До каквито и висини да стигне медицината винаги ще възникват нови опасности за все по-доброто човешко здраве. Потенциалът на вирусите съвсем не се ограничава до СПИН и няколко вида грип. Историята е пълна с подобни примери. По-добре развитата медицина не винаги означава повече здраве.

  Въпросът за контрола на раждаемостта е доста спорен. В богатите страни раждаемостта спада, а същевременно възрастта на жените, решили да стават майки е все по-напреднала. Това е предпоставка (но не задължително) за повече рискове за здравето на децата.

  Бедните страни са на другия полюс – в държави като Индия, Индонезия, държавите от централна и Южна Африка и Мексико имат държавни политики, които ограничават раждаемостта.

  Абсолютно съм съгласен с мнението, че най-добрата инвестиция е в образованието.

  Коментар от Георги Балджиев — декември 11, 2007 @ 10:13 am

 7. Не звучи лошо – съгласен съм, че след време част от света наистина може да изглежда така. Но не цялата, разбира се, а само най-развитата. Останалата част ще си остане няколко десетилетия/века/хилядолетия назад. Тъй, че говорейки за човечеството и цивилизацията, надявам се нямаш пред вид всички хора…

  Коментар от longanlon — декември 11, 2007 @ 5:27 pm

 8. OK, see you in one hundred years then…

  Коментар от UZUMAKI — декември 12, 2007 @ 3:31 pm

 9. Предлагам ти да прочетеш за д-р Роял Реймънд Райф ( Той се сеща, че принципът на резонанса, който използват оперните изпълнители, за да счупят стъкло, може да бъде приложен и в борбата с близо 500 болести. Знаейки честотата на болните клетки, Райф ги облъчва и унищожава мембраните им), от там ще ти стане ясно че лек за едни от най-коварните болести са открити още преди 50-60 години и в наши дни също…друг е въпросът че голямата икономика,големите гиганти фармацевтичните компании не желаят да се оповестяват, защото биха претърпело огромни загуби.

  Коментар от Lili — декември 20, 2007 @ 2:44 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.