Писателският блог на Тишо

декември 3, 2007

Светът след 100 години. Еп 3: Транспорт и комуникации

„Superbus е високотехнологичен автобус, задвижван от електрически двигател, който безпроблемно може да се движи и по обикновен път, и по специални суперписти, на които ще развива скорост 250 км/ч. По шосето ще го управлява шофьор, а на суперпистите ще се включва автопилот…. Първоначлните екстри ще включват сателитно позициониране, сензори, които сканират пътя до 300 метра напред и интелигентно окачване, което запомня неравностите по пътя. Суперпистите също ще бъдат технологичен експеримент – ще акумулират слънчева енергия през лятото, която ще използват през зимата за загряване на платната, за да не замръзват и да не се напукват.”

И всичко това през 2008 година в Холандия. What about 2108? Някакви предположения? Айде Тихомирчо, виждам, че пак вдигаш ръчичка, кажи първо ти, как ще изглежда транспортът на бъдещето?

Меки кожени седалки. Приглушена светлина. Едва доловимо жужене от свистенето на въздуха навън. Електромагнитна левитация. Безконтактно предвижване по равен, добре подсигурен терен, охраняван от триметорви, елетрически огради. Автоматична сателитна навигация. Никакви вибрации. Скорост: 500 км/ч. Пеизажът е еднообразен, затова прозорците са непрозрачни. Четеш книга или играеш някаква компютърна игра. Да минава времето. А то минава бързо. Стряскаш се от гласа на автопилота, който любезно ти напомня, че наближаваш крайната дестинация на своето пътуване. Седалката се изправя и те избутва напред, към волана, който току що е изникнал от контролното табло. Прозорците стават прозрачни и пред теб се разкрива панорамата на огромен град, в който навлизаш със скоростта на кацащ самолет. Броят на останалите превозни средства се увеличава непрекъснато и всички заедно потъвате в тунел, дълъг 30 километра. „Ще превключите ли на ръчно управление или предпочитате да пътувате до крайната дестинация на автопилот?” Искаш да покараш. Ограничават скоростта до разумните за човешките ти рефлекси 100 км/час. Излизаш от тунела и поемаш към вкъщи по най-обикновена пътна автомагистрала. Започва да вали. Средната скорост на всички автомобили автоматично се понижава с 30 км/ч. Няма как да не спазваш ограниченията.

След 4 часа започват снимките на филм в Сингапур, където си поканен да участваш като консултант по компютърните ефекти. Изисква се личното ти присъствие. Имаш два часа да се преоблечеш и да си вземеш душ, докато гардеробът ти опакова багажа и го изпраща по куриер на Lufthansa до борда на совалката, която ще те пренесе на другия край на земното кълбо за по-малко от час, плъзгайки се по атмосферата като водна жабка.

Освежен, избръснат и парфюмиран, викаш такси, което е без шофьор. Задаваш точните координати на летището, таксито се издига високо във въздуха и се включва в добре организирания трафик там. Поемаш след багажа си в посока Сингапур. Никога не го губят, защото в логистиката отдавна не работят хора.

По пътя имаш избор дали да се наслаждаваш на триизмерния релеф на Африка, който се плъзга под краката ти или просто да затвориш очи и да се опиташ да поспиш, приготвяйки се огромната часова разлика, която те очаква. ..

Тихомир Димитров

18 коментара »

 1. Гледал съм го тоя филм. Minority report се казва, има го в замундата 🙂 Но офенс , Тишо, ама не правиш нищо друго освен да преразказваш…

  Коментар от Някой друг — декември 3, 2007 @ 3:58 am

 2. към горния коментар – не съм гледала филма, ако въобще има такъв, и нямам намерение, защото четейки „преразказа“ вече го гледах. И всичко друго различно от това, предоставено ми от моето въображение ще бъде както често се случва с ам. екранизации по роман – разочарование. Г-н Т. Димитров, не само защото съм голяма почитателка на фантастиката, много си добър!

  Коментар от Jane — декември 3, 2007 @ 11:54 am

 3. Хе-хе, Тишо. В бъдещето няма да има няколко неща:
  1.Това са автомобили, движещи се в града.
  2.Автомобили, които се движат на електромагнитна левитация.
  3.Автомобили, които се движат с помощта на двигател с вътрешно горене.
  4.Автомобили, които се движат със скорост от 500 км/ч. Физиката засега изключва подобни автомобили.
  5.Няма да има самолети и въобще въздушен транспорт. Всъщност на самолет ще се возят само държавните глави.
  Всъщност и в наше време има съхоземни превозни средства, които се движат с почти 500 км/ч. Това са влаковете на магнитна левитация. Засега има само една линия с такъв влак, която масово вози пътници- 32 км линия от летището на Шанхай до центъра на града с максимална скорост 481 км/ч. Използват се германски влакове Transrapid. Тези влакове са най-бързите засега (изключвам подобните японски влакове, тъй като не возят пътници и са само експериментални), най-икономичните и най-сигурни. Transrapid в Германия е катастрофирал веднъж като се е ударил в машина за поддържане на „релсите“. Като се има пред вид скоростта загиналите са малко. Между другото, стъклата не се закриват. Ако си любопитен, погледни в youtube, има интересни неща.
  Автомобилите и самолетите в сегашния си вид са обречени на гибел. Поради това, че петролът ще свърши, а не е измислен засега негов ефективен заместител който и да е в достатъчно количество. Водородните клетки са под въпрос.
  По вероятно е хората да се придвижват с електрически мини автомобили, електрически мотоциклетчета и велосипеди. Най-вероятно е да продължат да използват старото хубаво електрическо метро. А между градовете- с влакове на магнитна левитация. Старите релси, познати и сега, ще превозват само товари и малки регионални влакове за пътници.
  Изобщо тези мои прогнози ще са смешни за хората които може и да ни четат след 50-100 години. Колкото и сега имаме бази на Марс, толкова и в бъдещето ще има гардероби, дето сами ти сгъват дрехите и пращат багажа на летището.
  Айде със здраве!
  Багера

  Коментар от Багера — декември 3, 2007 @ 12:00 pm

 4. Лош Тишо, лош. Уж „Транспорт и комуникации“, а главно за транспорта писал. Вярно, че съм професионално обременен, ама то баш комуникациите променят бъдещето;))

  Коментар от Владислав Юруков — декември 3, 2007 @ 12:40 pm

 5. ехх… ще ли го доживеем това време, иска ми се да СМЕ вече там 🙂

  Коментар от Alex Zvezdev — декември 3, 2007 @ 1:02 pm

 6. Писал си само за транспорта на хора. Моята теза е, че те ваобще няма да се транспортират. Ще си седят в къщи и ще остават всичко останало да баде транспортирано до тях. Хората ще се придвижват предимно пеша и то на фитнес уреди в къщи, за да не се праснат от затлъстяване. За задоволяването на всички останали потребности ще има виртуално пространство wellcome to the matrix!
  По отношение на материалните блага, ще баде изградена съвършената планова икономика. Маркетинговите специалисти ще знаят с точност до най-малката дреболия какво ще консумираш през живота си. Това ще баде своевременно произведено от фирми действащи на пазар с олигополна структура, доставено в склад близо до твоето местоживеене и ще чака да се сетиш че ти трябва. Понеже потребностите ти ще бадат известни още към момента на планиране на твоето раждане, няма да има нужда да се бърза с доставките. Основния фактор ще баде цена, а не бързина. Може би дори ще пътуват с месеци и години, изчаквайки големи натрупвания на стока или просто удачен попътен вятър.

  Коментар от Iliyan — декември 3, 2007 @ 1:35 pm

 7. @ Някой друг: Няма ъфенс, аз просто си разтягам локуми, защото така ги виждам нещата. Само искам да ми кажеш къде в Майнорити рипорт главният герой съзерцава релефа на Африка между краката си, през прозрачния под на совалката…?!
  @ Jane: 🙂
  @ Bagera: Изгледал съм и маглев и теже ве и шинкансен филмчетата и всички филмчета за алтернативен транспорт в ютубе, преди да седна да пиша глупости, съмняваш ли се? Сега, по въпроса за автомобилите с теб сме на съвсем различни позиции. Има два варианта: автомобилът да изчезне (и въобще личните превозни средства, щото след сто години едва ли ще се нарича автомобил) или да има лични превозни средства, но те да са на съвсем различен принцип от сегашните. Според мен, перспективите изобщо не са толкова хипарски, колкото ги описваш. Нека се аргументирам като икономист: да няма лични транспортни средства е все едно да няма алкохол и цигари: може да са вредни и опасни, но огромни индустрии и покрай тях – огромни обществени групи зависят от тяхното производство. Това значи, че нито бизнесът, нито политиката ше могат да си позволят да ампутират този начин на придвижване от човешкото ежедневие. В същото време политиката и особено бизнесът, който й плаща сметките, има достатъчно пари, за да промени личния транспорт изцяло и вече сериозно работи по въпроса, гарантирам ти го това. Целта е личният транспорт да стане хем екологичен, хем икономичен, хем безопасен начин на придвижване. А първото, което ще махнат е триенето с асфалта, защото да строиш магистрали от бетон по цялата планета е доста скъпо. Електрониката навлиза все по-широко в транспортната индустрия и участието на шофьора в управлението (дори на бензиновото ме пе се) вече става все по-малкио. Статията за супер бус по-горе има целта да ти подскаже именно това. Така че си залагам топките, че автопилотът при автомобилите е само въпрос на време, а безконтактното предвижване – на още малко време 🙂 Автомобилните компании в момента наливат милиарди евра в съвсем практически изследвания на алтернативни енергоизточници и имат доста сериозни резултати, но ги пазят в тайна, защото докато петрол има, най-евтино е той да се харчи. Водородните двигатели са само началото. Петролът свършва, да, но и след сто години ще има коли. Просто те ще се зареждат с около 30 различни по вид енергоизточници. Една известна автомобилна марка например разработва вариант за мини-ядрена горивна клекта, която ще може да произведе енергия, за да се изминат 500 000 километра. В атмосферата клетката отделя само топлина и пара. След тоталното изчерпване на клетката, целият автомобил се депозира в специално сметище, защото клетката е неделима от него. Тя просто си върти едни перки, дето ще транспортират корпуса на 500 000 км, а после ще „угасне“. Освен това, първите апарати на принципа на левитацията вече ги има: в Англия първата летяща кола струва само 30-ина хиляди паунда, екологично чиста е и засега единственият недостаък е, че е вдига много шум, но тя тенденцията при технологиите е към все по-тихи и все по-икономични двигатели. За останалите 29 алтернативни източници на енергия в автомобилния бизнес не ми се говори, защото сега нямам време да пиша футуристичен документален роман. Искам само да обобщя: автомобилната индустрия изкарва няколко трилиона долара годишно и непрекъснато расте. Кой ще остави кокошката дето снася златните яйца да умре, Багер? 🙂
  @ Влади: Ами причината е, че комуникациите в бъдещето няма да се променят кой знае колко. Просто на внуците като им обясняваш какъв голям гъзар си бил с оная плазма или оня мега плосък монитор от младостта ти, ще ти се смеят. Тогава образите на всичко ще са триизмерни, а такова разпиляване на материали като за плосък двуизмерен зъл хардуер няма да има…
  @Алекс: и на мене ми се иска, да му се не види…
  @ Iliyan: I’m impressed. Всъщност, всичко това го има в разказчето WoW – чекни го в секцията „разкази“. Но ми се струва научна фантастика, все пак. А тук говорим за реалността. Практически няма как маркетинговият хипермайнд на бъдещето да се досети, че на мене на еди-коя-дата ще ми потрябват щипки за зърна, примерно, защото съм извратен. Че и да ми ги достави в кварталния магазин…:) Да, ще можем да пътуваме виртуално навсякъде, но не – това няма да замени усещането за лично участие, което ти дава физическото предвижване. Да живееш офлайн може би ще се превърне в мода за алтернативните млади хора, които движат технологичния прогрес. По тзи въпрос Багера може да ти напълни глават с доста налудничави представи, но аз виждам някаква логика в тях. Вече се усеща, дето има една приказка и както обичам да казвам – The Future is Now.

  Коментар от asktisho — декември 3, 2007 @ 2:13 pm

 8. Тишо, бъдещето наистина идва прекалено бързо. Ако преди 7 години някой ми каже, че щях да имам мобилен телефоно щях да падна от смях. Фантастика!
  И за автомобилните компании няма как да не се съглася. В същия сайт видях следното:
  http://www.rs-auto.bg/news/article/12/venturi-eclectic/
  Триместен автомобил, който си има акумулатори и се зарежда от вятъра или слънчеви панели! Ехааа! Куп петролни компании ще направят всичко възможно, за да го осмеят. Както се бъзкат със Smart например по филмите.
  А информацията за Transrapid е и за останалите хора, които ти четат блога. 🙂
  Как да е блога ти ми е интересен и по всичко личи, че ще продължава да е така четен и посещаван!
  Багера

  Коментар от Багера — декември 3, 2007 @ 3:30 pm

 9. Аз пък си представям, че ще има множество тунели и влакове, които се стрелкат насам-натам…
  *усмихва се*

  Коментар от Eneya — декември 3, 2007 @ 7:03 pm

 10. „Четеш книга или играеш някаква компютърна игра. Да минава времето. А то минава бързо“ – и тогава ли още ще се четат книги, навярно с машинно авторство

  Коментар от eleanor — декември 3, 2007 @ 11:58 pm

 11. Книги ще се четат и пишат винаги,от Гутенберг насам се твърди, че технологията ще смаже твореца, а той оцелява, а и еволюира, иначе нямаше да четем днес, тук, онлайн, Писателският блог на Тишо. 😉

  Коментар от koronal — декември 4, 2007 @ 2:55 am

 12. Този път и аз ще пиша, без да чета другите коментари, за да не се влияе мнението ми…
  И така, Тишо:
  1. Меки кожени седалки – абсурд! То и сега не е модерно да имаш каквото и да било от кожа, а какво остава за далечното бъдеще. Седалките ще са направени от нанофибър с частици, които масажират, ексфолират мъртвия епител и го заменят с подхранващи кожата витамини.
  2. Приглушена светлина – също абсурд! Всеки пътник ще може да си поставя очила, които сами регулират нивото на светлината според желанията му. По този начин вие можете да спите в пълен мрак, а съседът до вас – да чете книга.
  3. Едва доловимо жужене от свистенето на въздуха навън – абсурд, трети път! Продадено 🙂
  Какво свистене на въздух, при условие, че аеродинамиката е почти перфектна, за да може да се развие свръхзвукова скорост…
  4. Електромагнитна левитация – хайде да е само левитация! Въпреки че според мен левитацията е много енергийно-зависима. Всъщност, в моите представи влакът ще се казва „карбовлак“ и ще се движи с карбонови колелета върху карбонови релси, където всичко се свежда до молекулно ниво. Пътят ще се поддържа от нано-роботи в крайната част на влака, които поправят релсите преди и след всяко преминаване.
  5. Безконтактно придвижване по равен, добре подсигурен терен, охраняван от триметрови, електрически огради – идеите на БДЖ са за четириметрови 🙂 А какво ще кажеш за вакуумен тунел, в който няма съпротивление на въздуха.

  Автомобили няма, Тишо! Просто няма, защото на никого не са нужни, а и отдавна са забранени със закон заради замърсяването. Уви, късно.

  Всеки обаче си има лична „кабинка“. За целта просто отиваш до някоя от гарите, които са на всеки 500 метра, поставяш пръста си на сензор и твоята лична „кабинка“ долита… Сядаш, задаваш маршрута, след което кабинката се прикача към 5-6 „нановлака“, докато достигнеш крайната си дестинация.

  И още нещо – никога няма да ходиш с в Сингапур през 2108, защото:
  – Сингапур отдавна е под водата заради глобалното затопляне.
  – Въобще не ти се налага да ходиш до там, за да си направиш 3D-meeting.

  Коментар от BORIME4KA — декември 4, 2007 @ 10:11 am

 13. Еха, тоя блог се превърна в гнездо на футурулози с налудничави представи!
  Боримечката има много интересни идеи за бъдещето и споменава май за първи път нанотехнологията.
  Да вкараме и нанороботи в човека и ще вземе да бъде и по-здрав. Те ще следят и контролират всички процеси в организма му, ще го приспиват пти нужда или ще му дават повече сила за кратки моменти. Чувал съм за такива идеи.
  Вярно е, че май няма да се наложи човек да пътува до някъде за бизнес-среща. Откакто ми правеха интервю за работа по телефона от Будапеща се замислям за дистанционно провеждане на срещи посредсвом Skype и други подобни. Но бизнес срещите, които изискват пътуване на големи разстояния може и да оцелеят тъй като доста хора ще им се пътува за сметка на фирмата/държавния бюджет. 🙂
  Пак ще кажа, че подобни теми ми харесват и още повече от интелигентостта на хората тук!
  Айде със здраве!
  Багера

  Коментар от Багера — декември 4, 2007 @ 3:16 pm

 14. Аз ли не6то пропуснах или никой тук не спомена ТЕЛЕПОРТА!? О4аквам в най-скоро време да ми се даде възможност да се разпадна на молекулярно ниво.Да се придвижа до Марианската падина да речем, или друга недостижима засега дестинация и да се трансформирам обратно без загуба на генетичен материал – мутация, или други дефекти. Хайдееее, омръзна ми да дупча билети!

  Коментар от Jane — декември 5, 2007 @ 5:57 pm

 15. не че нещо,ама вие си мислите,че ще има баахти и нещата след сто години,което не е вярно.Преди,айде да не са сто,50 години,писателите фантасти предричали,че сега по улиците ни ще щъкат роботи.ебати,а ние още една компютърна игра не можем да направим добре.Тъй че не се надявамйте за ЧАК толкова промени през 2107

  Коментар от SickBoy — декември 6, 2007 @ 11:00 am

 16. Всички сме ги чели писателите-фантасти. И аз в началото на 90-те нямах дори бегла представа, че ще се появи Интернет и ще ме засмуче барабар с цялото ми творчество, ама на – това вече е факт. Пък и всичко, което пиша тук са само предположения…

  Коментар от asktisho — декември 6, 2007 @ 1:40 pm

 17. Винаги, когато става въпрос за бъдещето, се говори за някви роботи, телепорти, лазери, глупости… На мен обаче ми е интересно какви ще са хората, за какво ще мечтаят, от какво ще се страхуват и изобщо какви емоции ще ги вълнуват?? Или само ще натискат бутони. Т.е. само материалното ли ще се развие, защото отдавна е ясно, че материалният напредък на Запада, много изпреварва духовното му равитие. По-важно е какво пишеш, отколкото дали използваш перо/химикалка/клавиатура.

  P.S. Тишо, голям си. Продължавай да растеш. 🙂

  Коментар от horsefly — декември 6, 2007 @ 2:58 pm

 18. От прочетеното до сега успях да позная няколко филма а и два-три документални такива, не го казвам в лошия смисъл разбира се, все пак човек за да стигне до някоя краиност, каквато е и идеята тук, трябва да използва всичко което му е под ръка а останалото да измисли сам. Та мисълта ми е, че вариантите по които може да протече развитието на човека са много но в едно съм сигурен колкото и
  промени да настъпят те всичките ще водят началото си много преди това, дали това ще от форуми като този или дори от неща написани много преди нас няма значение важното е, че ние най-малкото сме свидетели на началото на това бъдеще. Факт е, че независимо от темповете с които се развива обществото ни повечето наистина революционни открития са направени от хора одавна влезли в историята и тази тенденция вероятно ще се запази и за в бъдеще „Няма нищо ново под слънцето“.

  Коментар от тодор — септември 14, 2008 @ 11:26 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.