Писателският блог на Тишо

ноември 5, 2007

Second Life. Матрицата в матрицата набира скорост. О, Боже!

Powered by: www.reperes-secondlife.com

Second Life е триизмерен виртуален свят изцяло построен и притежаван от своите обитатели. Откакто отвори врати за широката публика през 2003, той се разви експлозивно и днес е населяван от  7 043 037 души от цял свят.
От момента, в който влезете в Света ще откриете огромен дигитален континент, изобилстващ от хора, забавления, преживявания и възможности. След като се поогледате наоколо, може и да намерите  перфектния парцел земя, върху който да построите своя дом или да изградите своя бизнес.
Ще бъдете заобградени от творенията на другите резиденти. И тъй като резидентите запазват авторски права върху дигиталните си творения, те могат да ги купуват, продават или търгуват с останалите резиденти.
Пазарът в момента обслужва милиони долари месечни транзакции. Линден доларът се обменя срещу американски долар на няколко процъфтяващи Линдън долар борси.
Добре дошли в Second Life. Очакваме с нетърпение да ви видим във виртуалния свят.”

Директен превод от http://secondlife.com/whatis/

Братята Уашовски забогатяха от една доходоносна златна нишка. Те успяха по ефектен и приятен за окото начин да ни накарат да повярваме в наглед революционната идея, че всички живеем в един „измислен” свят и, че в едната матрица има друга матрица и така нататък…Все едно с камера да снимаш образа си в огледалото. Появяват се безброй паралелни светове, в които един човек снима друг, държащ камера, в някакво огледало, който снима друг с камера в друго огледало, който снима трети и така до плюс безкрайност…За миг ми мина еретичната мисъл дали да не се регистрирам в Second Life, но в момента, в който  се изправих пред избора: Confirm your registration: Yes / No нещо силно ме подпря под лъжичката  и се почувствах като Нео, на който са му предложили да избира между синьото и червеното хапче. И се отказах. Избрах реалността, с нейните задръствания, несъвършени хора, с нейния тежък махмурлук и жестоки несполуки. Защото са истински. Какво съм изпуснал можеш да провериш от  Introduction to Second Life в YouTube. 

Всичко това ми наподобява тъжната обреченост на холограмното момиченце от Rezident Evil, което с дигитален глас заявява на присъстващите: “You are all going to die down here”. Въпросното филмче разкрива невероятните способности на паралелната действителност. Освен да вкарваш и да изкарваш истински долари, се оказва, че там можеш да правиш всичко, каквото ти дойде на ума. Насърчават се изобретателността, креативността и предприемчивостта. Студентите по архитектура проектират своите сгради в Second Life и тестват тяхната функционалност, преди да продадат проектите в реалния живот, разни хора снимат и патентоват филми за живота си в паралелната действителност, университетски преподаватели водят лекции и дори изпитват студенти в Second Life, а университетските радия излъчват на живо, в живия живот, случващото се из академичната общност ТАМ. Компаниите използват Second  Life, за да тестват маркетинговите си стратегии, преди да ги приложат на практика, известни музиканти и шоузвезди от ранга на U2 си организират концерти с милиони фенове в паралелената действителност.

Плаши ме не толкова съществуването на Second Life с неговата все още наивна и елементарна графика, колкото незичерпаемият потенциал, който виждам зад всичко, което се случва сега. Не искам да си представя как ще изглежда Second Life след 30 години, честно! Преди седем години, когато за пръв път гледах „Матрицата” изобщо не предполагах, че толкова скоро ще ми се наложи да избирам между синьото и червеното хапче. The future is now. And the end is near. 

Тихомир Димитров

14 коментара »

 1. Значи след време човечеството ще се раздели на две. Едната част ще пребивава само в Секънд лайф. 10% от времето ще отделя за неизбежната физиология (ядене, къпане, сране и т.н.). Другата част- малцинството- ще предпочете да живее без компютри нейде в районите, изолирани от цивилизацията- Ангола, Амазония или там където си изберете.
  Разбира се, двете части ще враждуват и ще се тепат чисто физически, но това ще става рядко. Конфликтът е поради коренно различните начини на живот. Киборгите ще живеят в бетонни градове и няма да излизат от кутийките си, докато останалите- в комуни сред природата. Киборгите ще се хранят със синтетични химизирани нектари, в които има всичко необходимо, докато хипитата- с естествени природни продукти- семена, плодове, мляко и т.н. Разбира се, че всяка група ще обявява начина си на живот за върха на цивилизацията. А другата група- за носеща враждебна идеология. За войната киборгите ще използват зомбирани наемници, а хипитата- идеологически средства, маскиране и най-вече психологическа война.
  Може и книга да се напише по въпроса, само време да ми се отвори. 🙂

  Коментар от Багера — ноември 5, 2007 @ 12:55 pm

 2. Онова, което сега се нарича почти пейоративно Web 3.0 след 5-6 години ще започне силно да прилича на Секънд Лайф – не като игрови модел, а като платформа за интеракции с действителността.

  Коментар от Борислав Борисов — ноември 5, 2007 @ 1:05 pm

 3. SecondLife.com е още една възможност да се печелят пари от наивниците, като хубавото нещо е че всеки може да го прави, иначе всички глупости с които се помпа за едва ли не някакъв заместител на реалните удоволствия, аре бе, все едно някой ще смени истинското чукане, с виртуалното, всъщност и това може да се случи но не с примитивните средства с които в момента се пробват да го направят, доста неща още не са открити за да може наистина да има смисъл от виртуален свят.

  Коментар от voxy — ноември 5, 2007 @ 1:32 pm

 4. Аз пък си мисля, че най-готината разлика с Матрицата е, че нещата все още могат да се оправят с едно дръпване на щепсела… Засега.

  Коментар от BORIME4KA — ноември 5, 2007 @ 4:06 pm

 5. Межфду червения и синия етикет? абсолют антифриз и джони уокър цесека селекшън. това трябва да избираш. червения дизелов икарус или синия му електрически брат? големия нож или малката резачка? 360 градуса или 4пи? еклер или гараш – избирай копеле или ще дойдат косматите вещества и ще те обградят така както си седиш в малката къща в прерията /назовете наш известен прериен квартал/ между фиат панда или бамбукова панда. Химическия Али vs Невероятно лекият Чан.
  Както и да е. ТЕ ИДВАТ.

  Коментар от samurai jack — ноември 5, 2007 @ 4:58 pm

 6. Днес доста хора живеят онлайн и това вероятно ще се задълбочава, съгласен съм че средствата на Втория Живот още са примитивни, но и мрежата е на едва 15-20 години.
  Жалко ще е ако земениш боровата гора за скрийнсървър с борчета, но ако изборът е пълноценно онлайн преживяване по избор или неизвестността на реалността какво ще изберете, а?
  Дерзайте, вие сте, а не сте в Матрицата.

  Коментар от koronal — ноември 5, 2007 @ 5:45 pm

 7. Скрийнсървър,копеле!!! Давам половин борова гора за един скрийнсървър!!! – richard 3.0

  Коментар от piblock — ноември 5, 2007 @ 11:18 pm

 8. Много интересна тема, Тишо. Поздравления. Но ако погледнем на реалността реално 🙂 ще видим, че както е казано в матрицата тя е комбинация от приетите сетивни сигнали. Така се възприема от мозъка. Ако смениш канала, какво ще го направи по-малко реално???

  Коментар от Някой друг — ноември 6, 2007 @ 12:27 am

 9. Интересна идея.
  ще я прегледам подробно.

  Коментар от Eneya — ноември 6, 2007 @ 12:50 am

 10. Аз преди време се регистрирах там, очаквайки да ме погълне. Е. не съм влизала оттогава: стори ми се адски тъпо, честно.
  За себе си лично, повече се притеснявам от това, че чета и пиша блогове и се запознавам с адски много хора така; че един от най-добрите ми приятели живее в Монтреал – пишем си всеки ден от 2 години по скайп – и никога не съм го виждала, а знам за него повече отколкото за хора в моя офис; че следя някой форуми и „познавам“ ник-овете в тяъ с интимни детайли. Честно, това понякога много ме кара да се замислям за живота си.

  Коментар от Elena — ноември 7, 2007 @ 7:30 am

 11. Мен лично Second Life не успя да ме зариби. Подобно на Елена, влязох 2-3 пъти, но ми се стори голяма тъпотия, както казва автора, с елементарната графика и нереалните пейзажи. Обаче има друго нещо, което в много по-голям мащаб направо си ме плаши и това е Facebook!!! От горе-долу 3 месеца „присъствам“ и там, а от около 2-3 седмици съм почнал да осъзнавам, че това също създава някакъв паралелен свят…пращаш бира на някого, прегръщаш втори, poke-ваш трети…и някак си неусетно преставаш да ги правиш тези неща в реалния живот.
  Преди време битуваше мнението, че чатовете отчуждават хората и ги откъсват от обществото…сега се установяват някакви нови общества от рода на Second Life, Facebook и т.н., на които обаче чатовете не могат да стъпят и на малкия пръст по ниво на отчуждаване…

  Коментар от Костов — ноември 8, 2007 @ 3:25 am

 12. Ми не, това със сигурност не ме кефи. Тъпо е, всичко живо прави секс и няма нищо, което да си струва губенето на време. Да не говорим даването на пари.
  Facebook така и не знам какво е, а и не ми е особено интересно.
  Колкото до чатовете….
  Отдалечаваха, но не в такива размери.
  Какво ли ще е след 40 години?
  Препоръчвам „Лабиринтът на отраженията“ и „Фалшивите огледала“ на Сергей Лукяненко.
  Много хубави книги, разглеждащи точно подобна опция, виртуален свят, който се приплъзва въхру реалният.
  Имам една любима разлика „А аз й обещах никога да не й подарявам нарисуванни цветя. А дори не бях на летището, когато тя дойде. Разбираш ли… аз мислех, че съм там, а било просто началото на моята дийп-психоза.“

  Коментар от Eneya — ноември 8, 2007 @ 11:41 am

 13. Бе, Тишо, надявам се, че не мислиш сериозно това, което си написал. Тази игрица е една от многото MMORPGs и не изглежда да е нещо много по-различно от останалите. Само дето е много по-тъпа, защото, вместо да си орк и да трепеш хора и елфи като в WoW (макар че и тя писва… Изобщо, още няма твърде добри MMORPGs според мен, твърде са еднотипни), е някаква скука, някакво жалко подобие на реалния свят. Както и очаквах, често срещани в нея са жалките хорица, които нямат възможност да осъществят сексуалните си фантазии в реалния живот и се налага да прибягват до този жалък метод. Тъпа работа, която изглежда си взел твърде насериозно. 🙂

  Коментар от Владо — ноември 8, 2007 @ 2:37 pm

 14. Просто сега живеем в локалната действителност,а който има способности поддържа контакти и с същества ( човеци и животни) от нелокалната такава…

  Коментар от Soldier of Fortune...D P — август 18, 2009 @ 10:47 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: