Писателският блог на Тишо

септември 26, 2007

Искрено и лично за егоизма

Утре пак ще ме дават по телевизора в «Искрено и лично». Темата: «Егоизмът е вреден». Разбира се, аз защитавах противоположното мнение.
Този път бях на «горещото» канапе», което се оказа, че никак не пари и за разлика от  предишните ми участия, нямах възможност да се разпростра в цялата гама от аргументи, с които разполагам в полза на егоизма. Рядко срещам хора, на които им се говори повече от мен и, честно казано, раздвам, се, че има такива, защото те ми доказват, че не съм клиничен случай. И така, повече слушах, отколкото да приказвам, но за разлика от виковете и крясъците в «Сблъсък», тук целта не е да се получи някакъв конфликт на интереси, а напротив – отново стана културна дискусийка, в която всеки успя да се изложи  с личната си позиция по темата за егоизма, включително и аз. Въпреки че се изложих по-малко, отколкото ми се искаше. Просто не обичам да прекъсвам хората, а те бяха надъхани от религиозен психопатологизъм, който се пънеха да обясняват с тромави теоретически понятия и библейски цитати. Други пък поздравяваха роднините си за рождения им ден.
С изключение на режисьора, който седеше до мен, и водещата Миглена Ангелова, май никой не успя да каже нещо съществено по въпроса за егоизма. Както и аз.
Уастието ми, обаче, беше сериозен повод да се замисля, наистина ли си вярвам толкова много в ползата от егоизма и ако да – защо? В предаването казах, че повечето хора тайничко се възхищават на егоистите, говяорят лоши, комформистки неща за тях, но в същото време се опитват да им подражават. Изцепих се, също така, че Рим е построен от най-кръвожадните егоисти в човешката история и, че егоистът е добър служител, работодател, баща и съпруг, защото, поставяйки своите нужди над чуждите, той се грижи най-вече за нещата, които му носят лично удовлетворение (децата, семейството) и лична изгода – (шефа, подчинените). Така че егоистите са готини хора.
Режисьорът каза, че ако в една група от десет души всеки се погрижи за останалите, за отделния член на групата ще се грижат по десет човека, а не по един. Аз обаче винаги съм бил на мнението, че сам мога да направя за себе си много повече, отколкото n- на брой други хора. Най-малкото, защото съм СИЛНО заинтересован. Имам лична мотивация, демек. Пък и след 45 години колективизъм май разбрахме колко безсмислено е да стоиш и да чакаш някой друг да дойде да те «оправи». Освен това, преследвайки бясно личните си интереси, егоистите произвеждат излишъци, които се консумират от други хора. Те, например, създават работни места и плащат социални осигуровки. Да, хотелите по морето унищожават природата и осигурителните измами не са никаква рядкост, но работодател не значи автоматично закононарушител и това, че най-егоистично се опитваш да забогатееш не означава, че ти е позволено да излизаш извън общите правила. По-скоро означава, че общите правила не работят. Или «не е луд този, който яде баницата, а който му я дава».
Та, замислих се аз сериозно над темата за егоизма, значи. И стигнах до собствен извод – егоизмът е полезен като лекарствата. В малки дози може да лекува от колективната безотговорност, от нагаждаческия комформизъм и от деструктивната леност. В големи дози става егоцентризъм, който по примера на чичко Сталин, другаря Ленин и хер Фюрера, убива. Гледай предаването в четвъртък, на 27-ми, по БиТиВи. Или ако подобно на мен нямаш телевизор, използвай Neterra.tv, за да го  гледаш и на запис.

Тихомир Димитров

14 коментара »

 1. Егоизмът е естествено следствие от еволюцията. Можеш ли да си представиш мравка – егоист, а!? Той е показател за степента на развитие дори на обществото! Спомни си онези Ленински съботници, в които вместо да стоиш и най-егоистично да си почиваш, трябваше да ходиш и да произвеждаш още детайли за другаря Ленин. А при развитите общества задоволявайки собстените си потребности (егоизъм) неминуемо допринасяш и за благото на другите, било то чрез плащане на данъци, или просто заемайки активна гражданска позиция, защото си свободен и ти е позволено. Е, отделен е въпроса кое точно общество бихме нарекли развито, но поне като утопия звучи логично, нали!? 🙂

  Коментар от Ивката — септември 26, 2007 @ 9:24 am

 2. Май разбирате егоизма леко погрешно… Личи си, че не сте последователи на цинизма.

  Дали не се отнасяш мило с хората, за да се издигнеш в техните (или собствените си) очи? Или за да се отнасят и те мило с тебе? Да помагаш на останалите е ултимативният егоизъм – защото обществото се крепи на ВЗАИМНАТА подкрепа, и ти имаш полза от останалите. Даже подкрепата за останалите, лишена от рационалност на пръв поглед, дето й викат алтруизъм си има цел – да си доволен от себе си и от съзнанието, че правиш нещо „добро“, а личното удовлетворение е най-силният мотиватор на човешките действия.

  Алтруизъм не съществува – това е някакъв егоизъм, при който ти става хубаво и топло вътрешно, като правиш нещо в полза на друг – т.е. пак заради себе си го правиш. Всички сме егоисти, даже мравките (щото сами няма да оцелеят), само че някои не си го признават и го крият зад криворазбрана милозливост и алтруизъм.

  Позволявам си да твърдя, че даже личната саможертва в името на някакъв идеал не е нищо друго, а ултимативна форма на егоизъм – моралното удовлетворение от осъзнаването колко „добро“, „смело“ и „възвишено“ дело извършваш е толкова силно, че побеждава страха от смъртта. Толкова се стремиш да ти стане хубаво, че даже си готов да умреш за това…

  Коментар от longanlon — септември 26, 2007 @ 9:53 am

 3. Zdravej Tisho,
  Radvam se, che otnovo podnovi pisanijata si v bloga i otnovo mozhem da se „izlagame“ po razlichni temi. Pozdravjavam i longanlon, kojto me izprevari i njakolko minuti predi men predstavi tezata, kojato i az iskah da „izlozha“ .
  Ako alternativata na egoizma e altruizma trjabva da si postavim vaprosa kakvo e altruizam. Kakto longanlon pishe altruizma ne e nishto po-razlichno ot tova da uvelichavsh sobstvenata izgoda, kato pravish neshto za njakogo: Davash rabota na njakogo, za da uvelichi tvojata izgoda; Davash na prosjaka pari za da izchezne ot ulicata i da ne ti grozi pejzazha; obichash njakogo s nadezhdata i toj da te obicha, ili ako ne te obicha, za da izpitash mazohistichno udovolstvie.
  Naj interesnoto e, che ima dori drugari ikonomisti koito sa si napravili truda da napishat teorii po tozi vapros, da gi vpregnat v matematicheski formuli internalizirajki polzata ot altruizma, za da stignat do izvoda, che edin chovek e sklonen da otdade ot svoite blaga (polza) na drugite, dokato samija toi poluchava po-goljama polza ot tova koeto e otdal chrez drugite, otkolkoto ako go beshe polzval sam. Primerno ako imash 1000 leva ti si sklonen da dadesh 1 lv na prosjaka, zashtoto imash po-goljama izgoda ot tova nego da go njama na ulicata i tvojata savest da e spokojna, otkolkoto ako izharchish sam 1 lv (zashtoto imash oshte 999 koito ti stigat), no ne si sklonen da dadesh 1000 lv na prosjaka.
  Horata sa prividno do razlichna stepen egoisti, no tova se dalzhi edinstveno na razlichnata polza, kojato poluchavat ot razlichnite blaga. Edin e sklonen da dade 1 lv a drug 2, no tova se dalzhi samo na tova, che vtorija se drazni poveche ot prisastvieto na prosjaka na ulicata.

  Коментар от Iliyan — септември 26, 2007 @ 10:15 am

 4. Много съм съгласна със сравнението на егоизма с лекарство. Има и един до болка клиширан израз, който обаче (като повечето до болка клиширани изрази) съдържа голяма доза истина – не можеш да обичаш другите, ако не обичаш себе си. Не че обичането на себе си е гаранция, че ще се отнасяш добре с другите, но поне е необходимо условие.

  Лонганлон, леко изнасилваш фактите. По твоята логика аз мога да кажа, че и егоизъм не съществува, всичко е алтруизъм, защото ти се опитваш да се грижиш възможно най-добре за обществото или за себе си като част от него заради общото благо. Като ще сме крайни…

  Ивка, не мога да си предстжя мравка-егоист, както и амеба-алтруист:) Мисля, че осъзнаването на егоизма и алтруизма като такива е следствие от еволюцията, а не самите те:)

  Коментар от Morwen — септември 26, 2007 @ 10:50 am

 5. Хубаво е, че понякога всички можем да бъдем единодушни по даден въпрос. Примерът на Илиян си го представях по следния начин: не е егоист само този, който дава хляб на просяка, но сам остава гладен. Хляб, а не пари, защото с пари могат да се купят много вредни неща – лепило, алкохол, цигари, наркотици. И не да ти останат още 999 лв, а да дадеш последният си залък хляб на просяка. Ето такъв човек не е егоист, той е по-скоро християнин. Въпреки че в Библията пише да обичаш ближния, както обичаш себе си, така че не знам доколко богоугодно би било подобно дело…
  Сравнявам егоизма с лекарство, защото всички сме болни от някакъв морален дефект и той ни помага да го преодолеем, да растем, да помагаме на другите, дори под скритата кауза, че го правим за себе си. На кого му пука? Нали всички печелят? Морално здраве притежава само истинският мирянин, който ще даде не последния си залък, но 500 от своите хиляда лева на ближния. Ще си скъса едната риза, демек. Този човек няма нужда да гълта хапчета егоизъм против морални дефекти. Той не е изкривен. Не знам, обаче, дали съществува. Така че май егоизмът в крайна сметка наистина ще се окаже полезен, ако не прекаляваме с него и ако не посатвяме собствената си личност в центъра на света. Благодаря на всички за хубавите коментари!

  Коментар от asktisho — септември 26, 2007 @ 12:20 pm

 6. Ммм, има егоизъм и егоизъм, говори ли сме с теб това, в километрични чатове.
  И все пак, интересно ми е да насоча темата малко по… настрани.
  В кои аспекти на личния ни живот егоизмът помага най-много? А най-малко?
  По отношение на взаимоотношенията визирам.
  Егоизмът в секса със сигурност не е хубаво нещо.

  Ок, сори че сменям темата, но е нещо, за което съм спорила и реших да повдигна темата.
  Повече иде реч за вниманието, което отделчяме на лябимите си хора.
  Включително и в секса. Какво е твоето мнение Тишо?

  Коментар от Eneya — септември 26, 2007 @ 12:45 pm

 7. Според скромното ми мнение, егоистът е добър партньор, респективно: годеник, интимен приятел, съпруг. Нека да изходим от позицията, че той мисли предимно, единствено и само за себе си. За собствения си кеф. Точно това го прави толкова отдаден партньор. Половинката, която е избрал, му носи удволетворение на много нива: секс, любов, компания, приятелство, споделяне, разбиране, нежност. Всеки човек се нуждае от тези неща. Включително и добрият егоист. Щом има нужда от тях, значи, той ще направи всичко възможно да ги запази само за себе си: ще глези половинката – и в леглото и извън него. Ще бъде нежен, внимателен и разбиращ. Звучи малко двулично, да, но да не забравяме, че най-добрите ухажори са най-перфектните лъжци. Най-големите мошеници са най-успелите хора и обикновено харчат най-много за благотворителност. Светът, за съжаление, се върти около една ос, която аз наричам „двойния стандарт“ – това е тънката нишка, опъната между единия полюс – грозната истина и другия полюс – красивата лъжа, представяна за истина.
  А сега да си поговорим и за любовта -„истинската“ любов, защото знам, че това те вълнува най-много. Когато човек обича, той е друсан до козирката с допамини, окситоцини, ендорфини и какви ли оше не благодатни хормони. Тялото ни ги произвежда само, наркотиците са само катализатор, който подсилва химичните реакции и отключва тези запаси. При любовта катализатор се явява не някакво химично вещество – медиатор (кокаин, хероин, марихуана, алкохол), а собствената ни представа за определен човек като център на Вселената. Самовнушението може да лекува, може и да разболява. Самовнушението може всичко. А любовната депресия е по-силна от всеки махмурлук, по-болезнена е от всяка абстиненция. Лишен от катализатора, изчерпал запасите си, човек страда, толкова е просто. Природата е заложила у всеки от нас тези магически спосбности в един хитър механизъм, за да можем да се размножаваме. А „надрусаният“ човек е най-големият егоист, защото всеки обича да му е хубаво. На него. Isn’t that right?

  Коментар от asktisho — септември 26, 2007 @ 3:43 pm

 8. Аз съм ЗА егоизма, когато човек пише Аз с главна буква. Но ще те видим утре Тишо и тогава ще коментираме тази благодатна тема- що е то егоизъм и има ли почва у нас!!!

  Коментар от Ван — септември 26, 2007 @ 6:19 pm

 9. Егоизмът е всичко и нищо, когато нямаш нищо и нищо не можеш да дадеш за никого, то ти не си полезен дори за себе си.
  За да дадеш трябва да имаш, а за да имаш трябва да си егоист. ФАКТ.

  Р.Р. Замислете се дори българските мутри станаха спонсори на културата.

  Коментар от Koronal — септември 26, 2007 @ 7:47 pm

 10. Човек, който мислейки само за собственото си благо пренебрегва околните и ги настройва отрицателно, карайки ги да го мразят за това, който не приема обществото като партньор, на който трябва и да се дава, а смята, че може само да взема – такъв човек не е егоист, а просто глупак. Егоистът мисли за себе си, но знае, че често неговото добруване минава през добруването на другите.

  Коментар от longanlon — септември 27, 2007 @ 9:34 am

 11. Тишо, не съм съгласна, че егоистът е перфектният партньор, съпруг …
  Разделям малко нещата. Не мисля, че животът в пълна хармония със завършен егоист е възможен. Егоистът иска да получава, а не е склонен да дава.
  В дълготрайните връзки, каквито са бракът и семейството, егоизмът не е поканен. Там колкото повече даваш, толкова повече получаваш.

  Вероятно, егоистите са добри любовници, по твоята логика. Склонна съм да се съглася, но само до някъде.

  Като цяло обаче, егоизмът в умерени дози наистина не вреди, а помага. А вече, кой какво разбира под „умерени“ е един съвсем друг въпрос 😉

  Коментар от LeeAnn — септември 27, 2007 @ 11:36 am

 12. М, според мен Тишо няма предвид онези болни хора, които реагират като Джои, ако някой им поглене в чинията.
  Хе, това е една тема, която днес ще обсъдим, че така е сложно.
  Иначе, не е това, което най-много ме интересува. Питах си специално за секса и си получих отговора, интересен е, във всеки случай.
  Иначе аз още съм „друсана“, но определено не сме приключили темата, след известно време пак ще я подхвана.

  И все пак, има разлика.
  Защото между алтруизъм и егоизъм разликата е една, а между егоизъм и не-егоизъм, е съвсем друга. Надявам се го съзнавате това.
  Всяка постъпка е продиктувана от егоизъм. Deal with this, но от друга страна факт е, че се прави нещо хубаво, нали?
  Не, нека не се подхлъзваме по този спор, защото е дълъг, просто отбелязвам, замислете се и кажете с ръка на сърцето, че правите хубаво на другите, защото така ви става хубаво на вас, заради това, че сте направили нещо хубаво (схванахте идеята). 🙂

  Коментар от Eneya — септември 28, 2007 @ 12:42 pm

 13. HI……
  http://www.neterra.tv/bg/playstream.php?epid=28589&q=2&plid=3

  Коментар от Ivailo — септември 29, 2007 @ 11:15 am

 14. Тишо, гледахме те и с голямо съжаление отбелязвам факта, че ти дадоха думата за 2изречения. Но те поздравявамп за позицията. Господин режисьора Лъчезар толкова често казваше ,,Аз,, и ,,на мен,, , че трудно би ме убедил, че е загърбил състоянието егоист. За всичко друго стана въпрос в това ,,Искрено и лично,,- то не бяха рожденни дни, лемурийци, пети раси, Бог и какво пише в Библията, че в един момент реших че темата е – Кой по- далечна препратка ще направи, за да покаже колко е начетен. А дамата от Нестле всяко първо изречние започваше с ,,Как да кажа?,, Ами да беше си отстъпила времето на теб, защото ти имаш какво да кажеш и знаеш как да го направиш.
  А егоист е състояние на човешката психика. Да започнем от начало. Егоист идва от ego /латински/- АЗ. Това е френска дума означаваща- човек поставящ личните си интереси пред тези на другите. И? Не е ли това съвременния ни начин на живот?! Всеки гази и мачка край себе си за пари, коли и … Значи местя се от фирма на фирма- за повече пари. Печеля повече пари, за да си купя разни работи, за да си доставя удоволствие. Нека всеки да погледне себе си. Какво си направил ТИ? Братята Христо и Евлоги Георгиви са дарили с парите си, за да се построи Софийския университет. Стефан Богориди е дарил имота си, за да се построи Българска църква в Истамбул. Е, това значи, че в дребното си ежедневие ние сме тотални егоисти, защото всички спортуваме ,,прецакай другарчето си,,. И от това се чувстваме добре. А там за любовта, ако има някой който прави секс, защото единственото което иска е на другия да му е хубаво, да си мръдне лявото ухо.
  Те така Тишо, безкрайно пак си прав и отивам да ти чета новите нещица, че изостанах с материала.

  Коментар от Ван — октомври 2, 2007 @ 8:11 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.