Писателският блог на Тишо

юни 8, 2007

Най-охраняваният мъж на света пристига

Filed under: ЗЛОБОДНЕВНО — asktisho @ 12:22 am
Tags: , , ,

В края на тази и началото на другата седмица в София ще се изсипят няколко НАТО-вски генерала плюс един американски президент. Няма да изпадам в детайли относно полицейщината, която ще се развихри през тези дни в т.нар две зони за сигурност, които включват почти целия град без Люлин, защото вече по темата има изписана достатъчно информация в нета. Иска ми се да попитам обаче, някой смята ли изобщо да бачка в понеделник при положение, че основните пътни артерии ще бъдат запушени? Градският транспорт ще пропуска спирки, а с коли никъде няма да може да се ходи? Движението в София е достатъчно инфарктно и без това, не ми се мисли какво ще стане на 11-ти. Сигурен съм, че посещението на Буш ще бръкне дълбоко в джоба на абсолютно всеки икономически активен български гражданин, защото блокирането на столицата означава пропуснати крайни срокове, недоставени пратки, неподписани договори, провалени срещи, просрочени плащания, непредвидими  организационни разходи, плюс още куп пропуснати ползи и преки загуби. Някой може ли да седне и да изчисли колко ще струва тая простотия на целокупния български народ? 11-ти нямало да бъде обявен за официален почивен ден, защото да не се разминавал работният график на столицата с останалите градове?! Ами като прецакате икономическата активност на 90% от българските и чуждестранни фирми, чиито централни офиси се намират в двете зони на сигурност, според вас, няма ли да се получи някакво разминаване между столицата и техните клонове в останалата част от държавата, хм?
За какъв чеп са ти офиси в центъра, пред които не може да паркира нито клиент, нито доставчик, нито бизнес партньор? Ето защо казвам, че всички икономически активни българи ще усетят посещението на най-охранявания мъж на планетата директно по джоба си, не само софиянци. А на горките хорица, които и без това имат нещастието да живеят в центъра и да дишат олово 24/7, поне през този ден ще им се осигури „отпуска” от шумовото замърсяване и от обгазяването. Но за сметка на това пък ще прекарат уикенда под „засилено полицейско наблюдение”. Достъпът им до кварталния магазин ще бъде „наблюдаван” от 3500 подозрителни, изнервени фуражки, а всеки, повтарям, абсолютно всеки гражданин през тези три дни ще бъде потенциален терорист, не забравяйте това. И не се разкарвайте с огромни черни сакове по улиците. Всъщност, изобщо не се разкарвайте по улиците. Стойте си у дома. Защото точно такова е отношението на изнервените български куки към хората, които реално им плащат заплатите – „виновен до доказване на противното”. А през тези три дни ще си плащаме не за да ни охраняват нас, а за да охраняват президента на една друга държава и генералите от едни други държави. Ще си плащаме и ще понасяме пропуснати ползи и преки разходи. Иска ми се да видя Париж блокиран по този начин или Прага, или Виена, ама няма да стане, защото тези градове са големи икономически центрове и плътно стоят зад своите големи икономически интереси. За пореден път се доказа, че България е провинцията на Европа, а София – най-провинциалната европейска столица. Тук всеки полицейски бос може да си прави каквото си поиска, а целият маскарад и липсата на ясна предварителна информация за мерките за сигурност, казват, бил заради американските тайни служби, които мълчат като гъз и не споделят нищо с родните фуражки, ама ги командват, за сметка на това.
Замисляли ли сте се някога върху следния факт: американците си направиха военни бази у нас и си купиха комуникациите. Знам, че новият собственик на БТК е изцяло частна компания, но по-дяволите, американската държава има толкова дълга пишка, че там националният интерес винаги стои над корпоративния. И ако разузнаването зад океана поиска тези и тези данни, мислите ли, че която и да е частна компания може да каже „не”? И така, честито – вече сме американска колония! Какво печелим от това ли? Ами нищо. При капитализма е така – печелят само големите риби. Ще продължаваме да си получаваме българските заплати, ще си трошим колите в дупките по българските пътища, ще наливаме пари в пробития бръшнян чувал на българската социално-осигурителна система, ще плащаме сметки за ток и за парно на който, както, когато и с колкото реши да ни ги надчислява, а животът ни ще бъде натикван в миша дупка всеки път, когато у нас пристигат Новите господари, обаче за сметка на това пък ще се превърнем в чудесна мишена за международния тероризъм. Най-охраняваният мъж на света пристига, всички други да го духат!
Аз лично смятам да тегля една майна на цялата тази работа и да прекарам следващите три дни върху хамак със стръкче тревица в устата нейде из родния Балкан. Съветвам ви да постъпите като мен.

Тихомир Димитров

27 коментара »

 1. Hi hi – Tisho… kade mislish da otsednesh da se prisaedinq i az 😉

  Коментар от Didi — юни 8, 2007 @ 12:46 am

 2. Тишо, извинявай, но ще го кажа прямо: не се ли усещаш каква простотия си написал? Просто питам, интересно ми е…

  Коментар от Ангел Грънчаров — юни 8, 2007 @ 1:18 am

 3. Апропо, и ти ли си антиамериканист? А русофил ли си? Ако Путин дойде и пак блокират София ти ще се възмущаваш ли по същия начин?

  Коментар от Ангел Грънчаров — юни 8, 2007 @ 1:19 am

 4. Американските тайни служби не вярват на никого, не само на българските си колеги. Не че специално нашите изобщо имат основание някой да им вярва. Наглото беше, че някакъв висш чиновник се изрепчил като казал (приблизително) “Не смятаме че това ще наруши ритъма на града, хората ще намерят начин да се справят”. Сетих се за техния начин да се справят – кортежи с буркани.

  Дрънкаров, а спри се малко а?

  Коментар от sequential — юни 8, 2007 @ 9:22 am

 5. Тишо, защо тури това заглавие: „Най-охраняваният МЪЖ на света пристига“. Не беше ли по-нормално вместо „мъж“ да напишеш „човек“? Искаш ли да ти изтълкувам по психоаналитичен маниер тази грешчица? 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров — юни 8, 2007 @ 10:17 am

 6. Хамерикански тертип – мъж-човек идна дума.
  Пък Джордж дабъл ю е от мъжки пол. така, че според мен няма грешка.

  Коментар от samurai jack — юни 8, 2007 @ 11:21 am

 7. Грънчаров, заяде се за три неща, обаче фактът, че в Понеделник в София ще стане… заклещено, нищо не казваш.
  Тишо, има нещо вярно, но се надявам да ги няма тези крайности, които ти описа. Обаче… то нали се сещаш, на едната гола надежда не става.
  Хъм, това с балкана не звучи никак лошо, ама не всеки има възможността да си го позволи. И не могат да си го позволят точно хората, които ти описа как ще бъдат прецакани.
  Тъжно, а?
  И после защо хората емигрират.
  Да бе, защо ли наистина?

  Коментар от Eneya — юни 8, 2007 @ 12:04 pm

 8. @Ангел: samurai jack виж как позна, за да звучи „ол америкън“, за това написах „мъж“. За разлика от теб, аз и повечето хора тук не се вълнуваме толкова дълбоко от политиката и не я приемаме толкова вътрешно. Не съм нито американофоб, нито русофил, не считам, че външната политика на тези огромни държави има нещо общо с моите интереси и с личното ми благосъстояние. Просто мразя някой да ми затруднява живота по какъвто и да е начин. Чисто по американски, като икономист по образование, аз обичам да пресмятам ползите и печалбите. Визитата на Буш по никакъв начин няма да донесе на средностатистическия работещ българин някакви ползи, а само разходи и пропуснати печалби. И ако все пак след тази визита най-накрая махнат визите и освободят медиците в Либия, ще си посипя пепел на главата и ще се извиня публично за този пост, защото ще е имала смисъл цялата дандания. Обаче не мисля, че това ще стане, защото Буш не идва тук да ни прави някакви услуги, той идва тук, за да си затвърди колониалните позиции в Източна Европа. И не знам защо отказваш да приемеш очевадния факт, че американците ни превзеха икономически, логистически, културно, информационно и дори си направиха военни бази у нас, а ние ги посрещнахме с хляб и сол, по същия начин, по който посрещнахме нацистите през 1940-та, по същия начин, по който прегръщахме „братушките“ през 1944-та, просто българинът е свикнал да живее със самосъзнанието, че „мирна глава сабя не я сече“ и у нас винаги чуждите господари ще диктуват кое, как и защо. Интелигентен човек си, трябва да ги разбираш тези неща. Освен всичко друго, аз не вярвам в американската демокрция и в американската мечта. Това е може би най-лицемерното и нетолерантно общество в света, защото докато пропагандира мирните си, демократични ценности у дома, една незряла нация като американската, която последна в света премахна робството, сляпо мачка международното законодателство и нарушава правата на цели суверени нации и държави. „Омиротворителните“ акции на Буш в Третия свят по нищо не се различават от „омиротворителната“ акция на руснаците в Афганистан, например. И те бяха там да „помагат“ на братския афганистански народ, който обаче им обстрелваше хеликоптерите и им подхвърляше бомби където и както му падне, явно не са се нуждаели от помощта им, знам ли?

  Коментар от asktisho — юни 8, 2007 @ 2:34 pm

 9. Ачка, хубаво премисляй, преди да избълваш своите фанатизирани, неуравновесени и пропагандни пристрастия.

  Имам няколко приятелски съвета към теб:
  1. разпусни. повече секс.
  2. медитирай! вземи в ръцете си една снимка на костов и една на буш. гледай снимките да не ти проговорят и да не се скарат коя да е в любимата дясна ръка. ако се скарат – отрежи си лявата ръка.
  3. опознай себе си. затвори се в тъмна стаичка без достъп до интернет и не излизай няколко месеца.

  Коментар от cx — юни 8, 2007 @ 2:56 pm

 10. ayyyy gorkite horica, koito jiveqt v centura na Sofiq, kolko jalko za tqh naistina

  Коментар от ааааа — юни 8, 2007 @ 5:24 pm

 11. Всички да си вземем владайски визи и да се спасим…

  Коментар от samurai jack — юни 8, 2007 @ 8:40 pm

 12. Тишо, много си противоречиш: декларираш в началото, че не си американофоб, че не се интересуваш от политика, пък ми изнасяш цяла лекция по американофобия. 🙂 Всичко опира до ценности, така че който пък твърди, че няма свои ценности, едва ли може да претендира за място сред човешките същества. Друг е въпросът да не си осмислил собствените ценности и тогава се стига до твоето положение: следващото изречение да отрича предходното. Казвам ти го най-доброжелателно защото обичаш да пишеш. Преди време ти посветих цял постинг за твой анализ във връзка с влизането ни в ЕС, сещаш ли се? Тогава също беше казал неща, които, ако се осмислят, водят до смешни изводи 🙂 Твой избор де, аз само казвам как ми изглеждат на мен нещата…

  Коментар от Ангел Грънчаров — юни 8, 2007 @ 9:06 pm

 13. Тишо, завиждам Ти за такта и търпението , които проявяваш към този нагъл партиен кадър.

  Коментар от eln — юни 8, 2007 @ 11:50 pm

 14. Грънчаров, явно не си уловил самата идея на темата, тук не става въпрос кой американец и кой руснак, ясно?!

  Коментар от jul — юни 9, 2007 @ 12:36 am

 15. Ангеле, омръзна ми от „доброжелателните“ ти пожелания тип: „не се ли усещаш каква простотия си написал“?! И ако доброто възпитание ме възпираше до момента, то чашата преля, позитивизмът ми се изчерпа и наистина ДА ГО ДУХАШ, КОПЕЛЕ! Защото ми писна от тебе. Ако обичаш, спри да четеш блога ми и спри да коментираш в него. Ще ми направиш голяма услуга. Рядко се случва някой да ми лази по нервите толкова много…Превръщаш се в изрод, просто.

  Коментар от asktisho — юни 9, 2007 @ 4:30 am

 16. Очаквам съвестта на Тишо да проговори и той да ми поднесе извиненията си: всеки може да избухне, но като поразмисли, ще се успокои и че осъзнае, че не си струва да се излагаш така грозно. Ако пък това не стане, аз съм длъжен да защитя достойнството и моралния си облик в съда: не може публично и документирано да обиждаш друг човек, наричайки го “изрод” и “копеле”! Особено в цивилизована страна, член на Европейския съюз. Така е, Тишо, това е положението, така аз виждам нещата…

  Целият ми отговор е в специално открита по фрапантния и скандален случай тема: Ти се гневиш, о, Юпитер, следователно… признаваш, че съм прав

  Коментар от Ангел Грънчаров — юни 9, 2007 @ 8:48 am

 17. Ангеле, ти си МАЛОУМНИК!
  Хайде сега, чакам и мен да ме съдиш 🙂

  Ще прощаваш, Тишо, че пълня темата с това, но нямаше къде другаде – в неговия блог той обича да потрива коментари 😉 Пък и вече сме съучастници!

  Коментар от cx — юни 9, 2007 @ 11:21 am

 18. @Ангел: Ангеле, извинявай! Изпуснах си нервите. Ето, поднасям ти публично извинението си, това удволетворява ли те? И не го правя от страх, че можеш да ме съдиш за обида, защото в Интернет нещата не стават така. Само едно копче Delete и пуф – доказателствата ти отиват в рая на изтритите постове и коментари, но аз не правя така. Не се крия. Ядоса ме репликата ти: “Тишо, извинявай, но ще го кажа прямо: не се ли усещаш каква простотия си написал?” и затова си позволих да бъда груб. Сега, като се замисля, не бях прав. Умните хора не постъпват така. Трябваше просто да си премълча и толкоз. Чувствам се длъжен да ти поднеса извиненията си. Както се почувствах длъжен и да отговоря на обидата с обида. Каквото повикало, такова се обадило. Предлагам да спрем с нападките дотук. И, не, не бях “пиян”, както си писал, ако четеш блога ми редовно, а аз съм сигурен, че го четеш, би трябвало вече да знаеш, че работя предимно нощем. Peace.
  @cx: благодаря за подкрепата, но хайде наистина да не превръщаме това място в арена за ругатни и обиди на лична основа.
  Не се срамувам от написаното – обидата заслужава обида, а шамарът – шамар. Не вярвам, че трябва да обърна и другата буза. Но култивираните хора умеят и да се извиняват. Бях прекалено груб. Справедлив, да, но не това е начинът и осъзнавам грешката си. Не знам за Ангел, но аз не трия коментари, защото вярвам в свободата на словото. Вярвам и, че този блог се посещава предимно от интелигентни хора, поради което смятам, че те не са длъжни да търпят нито моите, нито пък чуждите изблици на спонтанна и необмислена глупост. Така че дължа извинение и на всички други, които редовно се отбиват оттук. Ще бъда добро другарче и обещавам повече да не правя така…:)))) А сега отивам да пия бира в парка.

  Коментар от asktisho — юни 9, 2007 @ 2:50 pm

 19. ОК, Тишо; извинявай и ти за моята първа реплика, която наистина беше доста груба! За глупости наистина нормалните хора не бива да се карат и обиждат. Бъди здрав!

  Коментар от Ангел Грънчаров — юни 9, 2007 @ 2:54 pm

 20. Ти също. Хубаво е, че все пак разумът надделя над емоциите.

  Коментар от asktisho — юни 9, 2007 @ 3:05 pm

 21. Правилно написано.
  Буш иска да владее целия свят,а ние да пасем трева.
  Буш се е слуга на евреите,а те са слуги на зелените човечета.И Като завладее света,реално ще ни заробят зелените човечета.

  А това че фирмите ще фалират като не работят един ден е част от световния и галактическия заговор против нас.

  Много е интересно и че американската държава има пишка.Човек винаги може да научи разни интересни неща от блоговете на умните и учени хора.

  Аз пък си мислех че баба ми е права,като казваше че ако си слаб,приятелството със силните е полезно и само тъпанара отблъсква подадената ръка.Щото все сме били до сега приятели с грешната страна.И ако Буш пак е грешната викам да поканим Путин или Шаха на Иран.Може да се замислим за братска дружба и с Китай.
  Я да вървя да изровя аз нещо из нета от Мао щото накъдето върви работата…

  Коментар от Krum — юни 9, 2007 @ 9:54 pm

 22. Ако не искаш Ангел в блога си, има начини да го блокираш. И не мисля, че му дължиш извинения, защото когато възпитаният човек отива на гости, трябва да се държи адекватно, а не да ръси обиди по адрес на домакина си. Разбира се, това си е мое мнение, с което не ангажирам никого.
  Поздрави!

  Коментар от Вера — юни 10, 2007 @ 11:24 am

 23. Философия – показно

  Съботната обиколка из блогосферата пока&…

  Trackback от Елиминиране на противоречията — юни 11, 2007 @ 2:27 am

 24. Чух, че противно на очакванията, София е много спокойна днес и няма никакви задръствания. Някои „обвиняват“ медиите за това, защото са раздухали навсякъде какъв ад щяло да бъде и затова всеки си седи вкъщи. Вярно ли е?

  Коментар от Филип — юни 11, 2007 @ 4:30 pm

 25. Ochakvah po-konstruktivni komentari po tazi tema. Razocharovan sam.

  Saglasem sam s pozicijata na Tisho i sam vazmuten ot rabolepieto na balgarskite upravnici. Minalata sedmica se sastoja sreshtata na G8 v Germanija. Dojdoha ne 1 a 7 (+1 A.Merkel) ot naj-vlijatelnite hora na sveta. I kvo? Da ne bi da blokiraha cjal Berlin? Provedoha si sreshtata v edno malko selce bliso do Rostock za da ne pritesnjava nikogo i da si ohranjavat na spokojstvie kogoto i kolkoto si iskat.

  Коментар от Iliyan — юни 13, 2007 @ 3:35 pm

 26. @ Iliyan
  Imenno. Kogato takiva vajni klechki se sreshtat, neka se vidiat niakude po rezidentsite izvun stolicata. Smeshno beshe da blokirat ikonomicheskia, kulturen i politicheski centur na BG (v ponedelnik kukite dori ne pozvoliavaha da si otvoria prozoreca na ofisa, za da ne hvurlia bomba na putia!) ?!?

  Коментар от Antonia — юни 15, 2007 @ 12:52 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.