Писателският блог на Тишо

юни 4, 2007

Изпрати SMS. Убий човек.

Filed under: ЗЛОБОДНЕВНО — asktisho @ 11:25 pm

Ругал съм телевизията и преди. И винаги съм се оправдавал, че не ругая телевизията по принцип, а кървавата касапница, която ни поднася за вечеря. Да ругаеш телевизията на общи начала е все едно да ругаеш Интернет – там има всичко: от полезна информация, през бизнес новини, обяви за проститутки и немско хард-кор садо-мазо със зашиване на женски полови органи, например. За извращенията в Интернет ще напиша отделна статия. Сега ми се иска да се спра по-подробно на извращенията по телевизията. Защото дразнят. Ама много. И ако интерактивното общуване в интернет все пак дава някакво право на избор, то помията, която струи от телевизионния екран е приготвена за директна консумация.
Скоро попаднах на следната интересна статия: „Биг Брадър иска смърт”.  „Накратко: 37-годишна жена на име Лиза, неизлечимо болна от рак, ще трябва да реши на кой от трима млади кандидати за трансплантация на бъбрек да остави ценния си орган. Тримата кандидати трябва да спечелят симпатиите на умиращата, за да могат да бъдат избрани пред съперниците си. Публиката също ще помага в избора на умиращата и ще гласува с SMS, за своя фаворит.”
Заинтересувах се от въпроса, поразпитах и тъй като имам познати тук-таме, бързам да обявя публично, че не, това шоу не е продукция на Endemol (създателите на Биг Брадър) и, че да, такова шоу наистина  има.
Сега, остава да си зададем въпроса къде е границата между забавленията, шоуто и убийствата? Защото ако детето ти хване gsm-a и започне да изпраща ес ем ес-и решаващи кой да живее и кой да умре, то се превръща в пряк съучастник в убийство, при това съвсем съзнателно. Аз знам, че мечтата на всеки продуцент в т. нар „риалити формат” е да върне на народните маси тръпката от сочещия надолу палец, която така несправедливо им беше отнета след краха на римската империя с нейните кървави колизеуми, но, моля ви се, живеем в 21 век, все пак. Дълбоко в себе си хората винаги ще си останат първични, кръвожадни зверове и всяка война  за пореден път доказва това, след като се разкрият свидетелства за  нейните жестокости, дори модерната високотехнологична война не прави изключение. Спомнете си „забавата” на американските военнослужещи с иракски военнопленници съвсем наскоро. Почти Live on TV.
Цивилизованото общество, в което живеем, обаче, е цивилизовано именно заради факта, че то потиска подобни инстинкти. То учи хората да ядат месото с нож и виличка, да се отнасят с уважение един към друг, да бъдат усмихнати и любезни, да не карат с превишена скорост, да помагат на бедните и на хората в неравностойно положение, да пазят природата. Въпросното „шоу” някак влиза в разрез с ценностите на модерното демократично общество. Сигурен съм, че продуцентите са се погрижили добре за юридическата страна на въпроса. Вързали са си гащите. Мотивацията на участниците също ми е ясна – обречената женица ще се опита да остави някой лев на близките си след неизбежната й смърт, освен това ще помогне на един човек да се спаси. Другите трима участници пък се надяват да си осигурят безплатна трансплантация. Всичко става напълно доброволно. Но не е читава тази работа. Ама хич.
Спомням си как Стивън Кинг виждаше мрачното анти-утопично бъдеще в „Бягащия мъж” – супер комерсиални телевизионни продукции, в които се разиграват кървави драми като „Бъхтене за пари”: Човек се катери по запалено въже над яма пълна с озверели добермани, а по въжето всеки метър е отбелязан със стотачка. Ако успее да стигне догоре, печели кеша, ако въжето изгори по-бързо, отколкото той може да се катери – доберманите го изяждат за развлечение на публиката. И през цялото време текат залози. „Бягащият мъж” и „Дългата разходка” са проекциите на един болен, но талантлив мозък с блестящо въображение за бъдещето на телевизионната индустрия. Навремето тези истории ми се струваха забавни. Сега вече започват да се превръщат в реалност. Значи ли това, че наистина живеем в антиутопичното бъдеще?

Тихомир Димитров

P.S.

Три минути преди шоуто по холандската телевизия да свърши, три минути преди да посочи кой ще наследи бъбрека й, телевизионната актриса Лиза признава публично, че истински в цялата история са били само болките от действителния живот на тримата участници, които са споделили пред зрителите цялата мизерия на живота, прекаран в очакване на донор. И че целта на цялата работа е била да се привлече повече внимание към трудния  живот на болните, нуждаещи се от спешна трансплантация. Записвайте си ги тези примери в тетрадките по Пи Ар, щото ей такива примери влизат в учебниците, ей!
И все пак, да играеш себе си болен от рак?! На всичкото отгоре тъжните телевизионни копеленца май не са получили никаква трансплантация след целия пъблик хюмилиейшън. Мисля, че е жестоко, наистина!

8 коментара »

 1. Вчера четох малко някъде в новините за това шоу и ми се догади.
  Мислейки си за риалити шоутата и в каква посока се развиват, все асоциирам с The Running Man и все очаквам с ужас да го реализират…

  Коментар от Ани — юни 5, 2007 @ 8:00 am

 2. Ърр, не знам какво да кажа…

  Мисля, че Кинг е бил прав… И някои безумия скоро ще ги гледаме по TV и хората ще залагат – кой ще загуби, или кой ще умре пръв, или дали ще хванат затворника, осъден на смърт, до края на днешното шоу или той ще изкара до утре…

  Не аз обаче. Аз няма да залагам.

  Просто нямам телевизор. И няма и да имам.

  Коментар от Michel Bozgounov — юни 5, 2007 @ 8:04 am

 3. Да, и на мен ми звучи като „Blade Runner“.

  Blade Runner
  http://en.wikipedia.org/wiki/Blade_Runner

  Blade Runner Documentary, On the edge of Blade Runner: 1 / 6

  Коментар от Dimitar Vesselinov — юни 5, 2007 @ 10:34 am

 4. Хех, съратник 🙂 След като ми насиниха очото в блога ми, се бях уплашила, че съм the one and only. На

  Коментар от Marfa — юни 5, 2007 @ 10:56 am

 5. Watching and analyzing is what I do. Measuring the defects…

  Коментар от asktisho — юни 5, 2007 @ 11:14 am

 6. Глупости бе. Риалититата са „интересни“ – хората ги „анализират“ и откриват в тях „тенденциите на развитие на обществото“. Дават шанс на обикновените хора са стават там „известни“! :>

  Хм да, всеки с който коментирах новината последните няколко дена, все със Стивън Кинг правеше асоциация ..

  Коментар от sequential — юни 5, 2007 @ 1:14 pm

 7. Странно е. Има толкова различни филми, предавания, новини…Различни, за да може всеки да избере какво да гледа. Аз например не бих го гледала това предаване. Но моето не-гледане или съответно не-излъчването по телевизията няма да промени факта, че там някъде тези хора наистина живеят, страдат и се надяват да бъдат спасени. А ако давайки ги поне един от тях бъде спасен? А ако с този отчаян опит, да се привлече вниманието, успеят да спасят един човешки живот? По-жестоко ли е от това да бъдат оставени да умрат, без да покажат болката си и без да се опитат да направят хората съпричастни към живота им?

  И защо постоянно трябва да се плюе това или онова по телевизията? Всичко все пак опира до въпрос на избор. Има хора, които избират да ги показват, да разказват историята си. Има хора, които избират да гледат въпросната история. Има хора, които избират да НЕ гледат въпросните хора и въпросната история.
  Аз поне не виждам нищо извратено в разказването и излушването на истории. Колкото и неприятни да са ни те. Единственото извратено нещо е, че има хора, за които болката и глада са ежедневие…истински истории, които всеки ден преживяват хора, които нямат шанса да разкажат и съответно да привлекат вниманието ни, съчувствието ни…помощта ни.

  Коментар от chinuk — юни 5, 2007 @ 2:15 pm

 8. Да разкажеш за болката и ужаса от болестта, ок. Да се гласува със смс-и за който ти е най-симпатичен, той да живее… е в това е проблемът. Не е в историите, а в начина по който са избрали да ги покажат.

  Коментар от apieceofme — юни 5, 2007 @ 4:36 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.