Писателският блог на Тишо

май 29, 2007

До Констанца и назад

 

Тръгнах от София доста пиян. Нямаше как, просто. При положение, че автобусът потегля в шест и половина, трябваше да остана на партито поне до пет и трийсе. Още на влизане в превозното средство –  с копринена риза, широко отворена яка и Becks в ръка, привлякох вниманието на някакъв младеж с много скъп фотоапарат, на който очевидно му се сторих интересен и реши да ме снима за спомен. Погрижих се за дискомфортното пътуване на човечеца зад мен, ограничавайки жизненото му пространство до практическия минимум и заспах буквално върху чичката, който се опитваше да чете вестник до мен. Рядко се държа като задник, особено на публични места, но този път имах повод. Разочарованията си в личен план, обаче, предпочитам да ги „инвестирам” в сюжети за книги, така че те няма да намерят място в този пътепис. Сори.
Затворих очи и когато ги отворих след две минути, вече бях в Търново. Все едно ме бяха телепортирали. В размътеното ми съзнание се прокрадна неканената фраза, която бях чул преди 15 години в някакъв малоумен фантастичен филм, озвучен на турски: „Дейна, Дейна, телепорт! Дзен компютър балдъ!” Помня като слон. Повтарях си я на глас, докато ровех под седалката на възмутения чичка, в търсене на очилата. Изпиках се върху хотела, тъй като опашката вътре в него ми се стори прекалено досадна, успях да изпия още един Becks и блажено притворих очи в седалката. Разположих се свободно, тъй като чичката вече пътуваше на друго място. Явно нямаше намерение още два часа да търпи бруталното ми хъркане. Извинявай, чичка, за притеснението, наистина не съм чак толкоз голям простак по принцип, просто ме хвана в мензис.
След две минути отворих очи и автобусът плавно маневрираше в гарата на родния ми град. „Ехаа”- викам си, – „хванах му цаката. Поркаш до сутринта, мяташ се на транспорта и skip-ваш целия път. Така хем не губиш от безценното си weekend getaway време за наспиване, хем не трябва да се лишаваш от парти преди заминаване, хем си проспиваш махмурлука. С един куршум – три заека.” Ободрен от тази мисъл и мислейки се за много умен, грабнах ръчния багаж и бам – в първото такси. Съвсем скоро щях да разбера колко голям кретен съм всъщност – качество, по което очевидно си приличаме с архитекта на автогарите в североизточна България, които са съвсем, ама съвсем еднакви, човече! Тъпото е, че има варненски курорт, който се казва като квартала ми в Добрич и бакшиша мазно потъркваше ръце, доволен от хубавата кирия, когато взирайки невярващи очи през прозореца, му зададох най-тъпия въпрос на света: „Извинете, ама ние в кой град се намираме всъщност?” Никога през живота си не бях виждал някой да се смее толкова искрено. „Добре дошъл във Варна, морската столица на България!” – поздрави ме ведро бакшишът – „Ей, ама знаех, че вие софиянците сте много зле, ама чак пък толкоз, да не знаете в кой град се намирате, хахахаха” Идваше ми да му оскубя брадата. Изобщо не ми се обясняваше, че от десет години в София ме ебават заради мекия акцент, дори преподавателката ми по бизнес инглиш в университета ми повтаряше непрекъснато, че говоря „добрички английски”, което обаче не пречи по родните места да ме взимат  за софиянец, а по родните курорти да ме таксуват четири евро за една бира, защото приличам на чужденец. Казах му да обръща обратно към автогарата, че мамата си ебало. То не бяха едни ръчни, едно свирене на гуми, изобщо – бакшиш с мисия. Заклещихме автобуса на излизане от терминала – с перпендикулярно паркиране. Драйверът веднага ме позна – друг глупак с червен катинар, копринена риза с широка яка и две бири под мишница, който да тероризира всички пътници с хъркането си и да не може да уцели крайната дестинация на пътуването си едва ли има. Качиха ме и през оставащия един час  основната тема за разговор на абсолютно всички в буса бях аз.
Така, криво-ляво, успях да се добера до нас.
Още на следващия ден потеглихме за Констанца. Границата се минава с лична карта, митничарите изключително любезно ни информираха, че на фона на трите хиляди автомобила, които са преминали в обратната посока до обяд, ние сме първият български автомобил, пътуващ за Румъния. Оказа се, че било масова практика румънците да идват всеки уикенд у нас, за да купуват храна, алкохол и дрехи, защото било по-евтино, а курортите ги привличали с доброто си обслужване. Брех. Представих си какво обслужване ни очаква при Моканина. Чувал съм доста митове за по-високия жизнен стандарт на румънците и за изпреварващия им икономически растеж, ама това, което видях по пътя изобщо не ме впечатли – селата им са мръсни и мизерни, постройките окаяни, нивите занемарени, плажовете безлюдни, хората – зле облечени, небръснати и носещи огромни бидони с каручки  поради липса на течаща вода и канализация. При това в курортна местност. Южното румънско черноморие е единственото място, където можеш да си натопиш задника в северната ни съседка.
Констанца е някакъв опоскан, разнебитен и умален вариант на Варна. 150 000 души население, според представители на самото население, почти никой не говори английски, улиците са пълни със стари Дачии и чисто нови Рена, а яките пички и брадясалите мутрагени с тях висяха в най-гъзарското кафене на центъра, досущ като у нас. От всички заведения се чуваше хаус, което малко повдигна имиджа на града в очите ми. „Все пак се намираш в чалга фрийй зона” – отдъхнах си аз. След като върху едни опърпани дънки-менте, намиращи се зад мръсна витрина, видях цена, равна на сто български лева, разбрах защо бият път за дрехи чак до България. Решихме да изпробваме лошото обслужване в ресторант „Тераса” – стар, комунистически, монолитен комплекс от бетон и желязо с иначе нелоша гледка към морето.  Въпреки че работи на такова място, леличката, която се опитваше да ни вземе поръчката беше няма като риба и не говореше никакви езици, но беше видимо ентусиазирана, че сме единствените туристи за деня. Трябваше да си поръчам нещо на език, на който всеки може да ме разбере, затова наредих кратко точно и ясно: „фиш, чипс, бира”, като посочих морето пред мен, указвайки откъде предпочитам да дойде рибата.  Тя, от своя страна, посочи с палец през рамо и ми обясни, че всъщност ще дойде от Дунава. Нямах друг избор. Мотах се два часа из града в търсене на отворен банков клон, в който да обменя  пари, чаках опашка пред гишето, разглеждах магазините и, след като се върнах на масата нямаше още нито чипс, нито фиш, имаше само бира…в чаша от Кока-Кола. При положение, че бяхме единствените посетители на заведението. Както и да е, храната си струваше, цените бяха като у нас, но в последствие разбрах, че за да ползваш услуги в Румъния очевидно ти трябва биволско търпение, защото чаках един час за кафе и минерална вода в гъзарското кафене на центъра, при готините пички с техните брадясали, зле облечени бабанки. Спомних си за думите на един мой познат, който живее в Германия – немците обичали да се шегуват, че когато терминалът на летището се напълни с мъже, изглеждащи като таксиметрови шофьори и жени, облечени като проститутки, значи е кацнал или самолетът от Румъния, или от България. Такъв е животът.
Две неща обаче ми направиха чудесно впечатление: пътищата и дисциплината по пътищата. Народонаселението на северната ни съседка изпитва неописуемо страхопочитание пред мъжете в униформа, явно от жестоките служби на комунистическия режим все още им държи влага, а законите за движение по пътищата, доколкото разбрах, били много строги. Абсолютно всички шофьори спират на пешеходец, независимо дали се намираш върху зебрата или просто си пердашиш по диагонал през шосето, а  по безупречните четири лентови, първокласни междуградски пътища, които слагат в малкия си джоб магистралата София – Пловдив, всеки кара със 70. На едно-единствено място видях пътна полиция, която вадеше душата на някакво мотористче. Веднага след пресичането на българската граница, където учудени румънски журналисти извадиха камери, за да ни снимат и да покажат на обществеността, че, ето на – и българските туристи почиват в Румъния, стрелката на километража бодро повдигна глава и най-после чухме оборотите на двигателя. Бяхме си обратно у дома, в България – страната на ограничените възможности, където всеки може да кара с неограничена скорост, стига да му се намират десетина евро в джоба.

Тихомир Димитров

15 коментара »

 1. Абе Тишо, от коя Дружба си в Добрич бе 🙂 Близо ли си до детската градина ??? И защо досега не си казал ….

  Коментар от Elena — май 30, 2007 @ 6:24 am

 2. Не казваш за навръщане – как пътува!? 😉 Или не успя да се телепортираш!?

  Коментар от Ивката — май 30, 2007 @ 9:25 am

 3. Само мога да се усмихна. Ама широко.

  Коментар от Antonia — май 30, 2007 @ 3:43 pm

 4. Незнам как е издържал Ивайло да се влачите с 70 км по техните пътища 🙂

  Коментар от Badger — май 31, 2007 @ 6:13 am

 5. Сигурно е спал през целият път, как да издържи иначе. 🙂

  Коментар от Борис — май 31, 2007 @ 7:29 am

 6. Ей, намери се най-после да каже някой нещо обективно за румънците. А не като оливащите в хвалебствия български неинформирани журналисти.
  А то е, че въпреки че взимат по-големи заплати от нас, в Румъния е мизерно, скапано и скоро няма да се оправи. Цените са много високи, инфраструктурата им (ВИК) е трагична, селата им са в ХIХ в., градовете в началото на ХХ в. БВП-то им е по-ниско от българското.
  Трябва и да се каже обаче, за големите индустриални производства, огромните чуждестранни инвестиции и бурния икономически растеж. Както и умелото управление на парите. Подобряване на пътната инфраструктура и т.н.
  Монетата винаги има две страни

  Коментар от tataf — май 31, 2007 @ 9:08 am

 7. А, не, Ивайло не спеше, сори. Имаше цели 6 пътника в колата, което означава 6 мобилни телефона, с които да си играе – да проверява обхвата на различните румънски оператори, да сравнява кой телефон по-лесно рифрешва адреса, на който се намираме … 🙂

  Коментар от Antonia — юни 1, 2007 @ 9:58 am

 8. Научават се нови неща като следиш операторите и мрежата и даже после Мтелите не могат да ми обяснят това което забелязох, но аз го разбрах след като се пробваха доста да ми обяснят нещата , но не се научиха те от моя ОПИТ 🙂

  Коментар от Ивайло — юни 2, 2007 @ 7:08 am

 9. Борко, рядко заспивам от пътуване с каквато и да е кола 🙂 е ако съм почерпан се случва , но в този случай бях трезвен напълно 🙂

  Коментар от Ивайло — юни 2, 2007 @ 8:44 am

 10. Ивайло, казвал съм ти, че за банковия обир ще те наема тебе да караш, за комуникациите и покритието пак ти ще се погрижиш, колкото по-бързо колата потъне в подземен паркинг без покритие за джи пи ес-а, толкова по-добре. И тогава ограниченията на скоростта няма да важат, наистина. А докато настъпи този момент: chill! Have a break, have a kit-kat 🙂

  Коментар от asktisho — юни 3, 2007 @ 12:30 am

 11. Мисля си 4е нищо ама нищо не си разбрал за Румъния

  Коментар от kicata — август 2, 2007 @ 12:41 pm

 12. А бе Констанца е много приятен град. С доста по-асфалтирани и чисти улици от Варна… Населението е около 400 000, а не 150 000. Курортът Мамая, верно не е като нашите, ама ше дръпнат по-бързо от нас румънците като гледам как се развиват. Преди 4 дни бях точно там 🙂

  Коментар от Калинка — август 21, 2007 @ 9:13 pm

 13. Бях за около един ден в Констанца в началото на миналата година. Очаквах нещо много по-добро, но на пръв поглед си беше същата посткомунистическа разруха като у нас. Беше по време на птичия грип, свалиха ни от автобуса, за да го дезинфекцират. Митничарите ни направиха проблем, искаха да ни връщат защото не носим 500 евро за един ден престой в Румъния. Оказа се, че по 10 евро на човек оправят всякакви фатални ситуации и си продължихме пътя без повече сътресения.

  Такива ми ти работи …

  Коментар от catperson — октомври 3, 2007 @ 10:55 am

 14. Готино разказче 🙂 Аз много се нервя на хората от Североизточна България, и не само, които живеят в заблуди за Румъния. Стига се до там, че хора, които никога не са стъпвали отвъд Дунава ми обясняват на мен, който за последните 5 месеца направих пътека до там, колко са добре румънците и какви заплати взимат и как ние сме зле и няма да се оправим. Друг пък твърдеше, че минималната работна заплата в Румъния била 350 евро. За сведение – за 2008 г. тя е 500 леи (=265-270 лв, зависи от курса). Всичко това е признак на ниско национално самочувствие и дори национален нихилизъм. Да не говорим, че това с пазаруването ми се струва мит. Как румънците опразвали българските магазини … Ами в голям супермаркет в Букурещ бирата и соковете са по-евтини отколкото при нас, киселото мляко е към 1 лв. и останалите неща ми се видяха като сходни по цени с нашите. По отношение на обличането на румънците подкрепям автора на статията. При това моите лоши впечатления са именно от столицата, представям си в „провинцията“ как е 🙂 А отговорът защо идват по Черноморието ни е много прост – защото им е близо и е хубаво 🙂 А това, че не е скъпо е допълнителен стимул.
  Не може ние, държава с над 13 вековна история, да се чувстваме малоценни в сравнение със северните ни братя, чиято територия векове наред е била наша, а официалният им език до преди 200 години е бил български 🙂
  И сега, за да не излезе, че съм румънофоб ще кажа, че това е и съседът ни, с когото сме имали най-малко войни и вражди въобще и се радвам, че е така. Но нека бъдем и малко националисти, в добрия смисъл на думата и разумни граници, разбира се 🙂

  Коментар от Добруджанче — май 16, 2008 @ 2:59 pm

 15. Иди сега в Констанца. На светлинни години са пред нас. 😦

  Коментар от Васил — август 20, 2018 @ 9:54 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.