Писателският блог на Тишо

май 21, 2007

Време разделно

 

Живеем във време разделно. За щастие средновековието мина и вече няма опасност еничарите да те набучат на кол, но това не прави проклятието на интересните времена по-слабо. Нашето време разделно е време за раздяла с традиционните ценности и нагласи. Време на драматични промени в абсолютно всяко отношение.
Време е да се разделим с традиционните роли в отношенията между половете. Както съм казвал и преди, все повече жени се нахвърлят бясно върху кормилото на кариерата и енергично катерят йерархичната стълбица в офиса, докато повече мъже предпочитат да излизат в отпуска по бащинство, да се занимават със свободни професии, които не им докарват инфаркт на 50, да отделят време на хобитата си или да се превръщат в гейове.  Визията за средностатистическия мачо от 20 век с жена боса, бременна и пред мивката, докато той кърти кинти за цялото домочадие, започва да мирише на нафталин.
Време е да се разделим с традиционната представа за самото семейство. Децата вече не зависят от своите родители. Обикновено на 20 знаят, могат и виждат много по-далеч от тях. Съвременните млади пътуват, имат свободата да избират и обикновено са наясно със себе си и с целите си в живота. Те не са ограничени  от държавните граници на тоталитарен режим, не са подчинени на деспотичния патриархат в семействата си  и разполагат с всички шансове и възможности на глобалния свят в степен, която е непозната за нито едно предишно поколение.
Време е да се разделим с традиционната си представа за държавата като форма на организация в обществото. Националната държава е, меко казано, демоде. Тя все по-малко успява да контролира обществените процеси. Държавата е лош стопанин, консервативен реформатор и слаб лъжец. Обществата се отдръпват от нея, залагайки на професионалните организации, наднационалните институции и местното самоуправление. Сигурен съм, че след 200 години държавата  такава, каквато я познаваме днес, вече няма да съществува.
Време е да се разделим с традиционната си представа за работа, кариера и успех в живота. Успелите хора в началото на 21 век не са  трудолюбивите и умните, в ядрото на прогреса стоят новаторите, които знаят и могат да правят нещата по-бързо и по-евтино. Променят се представите за лукс и за успех в личен план. Постоянната работа в голяма компания все повече започва да се възприема като постоянна загуба на личната свобода и доживотно финансово робство към банките, ограбващо възможностите за пътуване и социалния живот. Свободното време се превръща в по-търсен лукс от голямата заплата и огромния кредит. Селата и предградията стават по-предпочитани места за живеене от претъпкания, шумен и мръсен  мравуняк на градския център. Масовият начин на работа и на живот, който създава двучасовия автомобилен трафик и препълнените средства за градски транспорт започва да става неудобен за гъвкавите, глобално ориентирани работодатели. Все пак свършената работа е по-ценна за тях от физическото присъствие на служителите им в офиса. Веднъж, прибирайки се два през нощта по Евлоги Георгиев с колата си дадох сметка колко много енергия и време се прахосват от традиционния начин за организация на трудовия процес. Къде бяха стотиците хиляди автомобили, които се тълпяха там по обяд на същия ден? Стояха си по гаражите, а техните собственици си губеха времето с чакане да стане осем, за да могат да загубят още два часа за придвижване до офиса, където пък ще си губят времето в чакане да стане шест, за да загубят още два часа за прибиране у дома. Често работя до три сутринта и се наспивам до след обяд. Вярвам, че съм доста по-продуктивен от гледна точка на количество свършена работа на час, защото никой не ми виси на главата и няма какво да ме разсейва, винаги се трудя добре отпочинал, освен това губя минимум време за придвижване, избирайки за това часовите зони, в които другите принципно не се придвижват. И вече не задръствам улиците. Колкото повече хора започнат да работят по този гъвкав начин, толкова по-добре. Освен това, за какъв чеп ти е офис в центъра, при положение, че ти, служителите ти и клиентите ти няма къде да паркирате пред него? И въобще, как можеш да си ефективен мениджър ако точността на всичките ти срещи е подложена на случайността на  градския трафик?
Време е да се разделим с традиционните си представи за климат и годишен сезон. Окончателно прецакахме времето и ще си платим за това днес, а не някога в далечното минало. Двумесечната есенна мъгла беше последвана от безснежна зима, след която пък дойдоха пролетните тропически жеги и екваториалния дъжд. Всичко, което се случва напоследък ми напомня, че навлизаме в ерата на катаклизмите. Тепърва ще трябва да свикваме с бедствията, наводненията и авариите. Те ще се превърнат в наше ежедневие. Забрави за традиционната ски ваканция през зимата и традиционното напичане на плажа през лятото. Лятното слънце може да те убие, ако не си на сянка и ако не си носиш защитния крем, а зимата дори в планините все по-рядко ще предлага сняг. Сезоните първо започнаха да се сливат, а сега са на път да изчезнат напълно. Следват зимните жеги и летните застудявания. Планетата бавно премества ъгъла на наклона си към слънцето, географските ширини променят своята локализация, полярните шапки се топят, умереният климат се превръща в субтропически, а Осло и Копенхаген потъркват ръчички в очакване да се превърнат в новите Мармарис и Кипър. Започва началото на края.
Време е да се разделим с традиционните си представи за близостта в общуването и любовта. Мина времето, когато разтрепераната от вълнение девойка  с насълзени очи чакаше на бащината си веранда  да мине пощенския дилижанс в неделя след обяд, който трябваше да донесе писмо от любимия й, воюващ по далечни, непознати земи. Днес няма далечни, непознати земи. Двадесет часа полет и две хиляди долара. Това са размерите на света в най-дългата му част.  И дори гаджето й да работи като ай ти специалист в Сингапур, тя се вижда с него всеки ден по видео чата. Толкова често, че дори започват да си омръзват в един момент. Всеки ден пишем и получаваме имейли от десетките си приятели, пръснати по целия свят. После, като се видим на живо, мълчим пред пълните халби, защото се оказва, че няма какво да си кажем. Всъщност, ние никога не сме се разделяли. Хората се влюбват, сприятеляват се, изневеряват си и се намразват по Интернет, понякога без да са се докосвали дори. Изживяват драмите на три поколения от миналото в рамките на един календарен месец. Не искам да си представя как ще изглежда Second Life след 30 години….Живеем във време разделно. Ще се разделим с всичките си навици и традиционни възприятия и само ако заедно с тях успеем да оставим предразсъдъците в миналото, само тогава ще получим втори шанс да се усмихваме щастливо дори през утрешния ден.

Тихомир Димитров

14 коментара »

 1. Много хубав пост 🙂
  Аз съм една от тези, за които свободното време е по-преддпочитан лукс от високата заплата и кариерата.

  Коментар от Таня — май 21, 2007 @ 1:56 pm

 2. Малко стряскащо и много верно.
  Евала, Тихчо, за умението да усещаш и формулираш толкова точно глобални процеси.

  Коментар от Antonia — май 21, 2007 @ 1:57 pm

 3. Поредният интересен пост в блога ти … :>

  Коментар от sequential — май 21, 2007 @ 2:24 pm

 4. Силно и доста вярно.. Благодаря!

  Коментар от Stranger — май 21, 2007 @ 2:57 pm

 5. За размяната на ролите :), ето на какъв разговор присъствах днес: (двойка)
  Момичето казва на приятеля си :“Айде да ходим в Германия да работим?“
  Момчето отговаря „Ааа, да бе, да си загубя лятото! Не! “
  „Ама ще спечелим пари.“
  „Е, и колко ще спечеля- 1000 евро на месец. По-добре тук за 300лв, но пък си имам лятото.“
  … фразата no comment e идеален завършек…

  Коментар от apieceofme — май 21, 2007 @ 6:33 pm

 6. Мда…жената навремето е чакала мъжа си у дома, вършейки къщна работа. Сега ходи на работа и след това върши въпросната къщна работа. Мъжете да предпочетат отпуск по бащинство? Всичките ми приятелки, които родиха се оплакват от липса на интерес от страна на таткото /който предпочита да следи световното и всякакви други по-забавни неща по телевизията/ към новия член на семейството. Също така ако по време на студентството момчетата не се изнесат в друг град, то повечето до към 30-така, че и по-нагоре остават да живеят при мама и тате.
  Така че аз поне все още не забелязвам това „време разделно“ в традиционната представа за отношенията между половете и родителите /като изключим, че на децата им се налага да обясняват на мама и татко как да боравят с това чудо, наречено компютър/. И мачовцете са навсякъде и ти си ги описвал доста често в предишни постове. Тук ги забравяш обаче. 🙂
  За работата и климатичните промени съм съгласна, а за любовта…радвам се, че никога не ми се е налагало да чакам дилижанса с вест дали той е жив или мъртъв. А приятелите всички предпочитат да си ги виждат на живо, а не по интернет. Просто наистина живеем във „Време-разделно“ и хора, които ценим и обичаме заминават я в друг град, я в чужбина. А интернет може и да скъсява дистанциите, но не може да замени общуването с тях по никакъв начин. Както пееше Васко „Най-далечно разстояние е туй което ни дели“…

  …и колко изречения започнах с „А“, а? 🙂

  Усмихнат ден!

  Коментар от chinuk — май 22, 2007 @ 5:15 am

 7. Много е гот да бачкаш докато другите спят,или си бъркат в носа,или висят в задръстванията:)) Голям кеф е в неделя сутрин докато всички се търкалят из креватите да бръмчиш по центъра с колата и да си свършиш за цяла седмица работа.Много обичам да си изкарвам парите докато другите блеят:))
  А другото е вярно за съжаление.Аз лично съжалявам за времето в което си чаках писмата от другарчето в Съветския Съюз по 2-3 седмици.И за времето в което беше естественно да си стоя в къщи за да отглеждам децата и кучето…

  Коментар от zlatkata — май 22, 2007 @ 9:21 am

 8. И за мен беше удоволствие да прочета хубавият пост. Бяха изказани много верни неща. На автора едно голямо Браво!

  Коментар от albinos — май 22, 2007 @ 9:56 am

 9. Брилянтно, това наистина много ми хареса. Заслужавало си е чакането. Дано не ми се сърдиш много заради коментарите ми за вискокия стандарт.

  Коментар от Някой — май 22, 2007 @ 10:05 am

 10. Странно, съгласен съм с повечето неща, но не ми се иска, съгласен съм за офиса в центъра /имам такъв, отврат е/, за нощната работа и интернет връзките, но не вярвам че нещо може да земени двучасов обяд, последван от кафе с хубаво момиче, пък ако ще не „Втори живот“ ами незнам какво да измислят. Баста.

  Коментар от koronal — май 22, 2007 @ 12:28 pm

 11. Bravo!!!Kakto vinagi nepovtorim uset kam ne6tata i jivota ot na6ata realnost.Pozdraleniq,prodaljavai v sa6tiqt duh.

  Коментар от margarita panaiotova — май 23, 2007 @ 6:56 am

 12. Както казва 1 наша позната- „TRUE, TRUE“…И, да живеят новите мачовци на 21 в.!:)

  Коментар от КИРО — май 23, 2007 @ 11:40 am

 13. Чудесно размишление на тема истерията на съвремието. А така ли трябва да е? Май не точно.

  Коментар от frodo717 — май 23, 2007 @ 8:36 pm

 14. Може да е обикновен цикъл с продължителност 300 години. Затоплянето де. Защо жените да не фучат по йерархията нагоре? Естествено, малко се изморяват по пътя но това си е нормално.
  А травеститите?

  Коментар от samurai jack — май 30, 2007 @ 10:13 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.