Писателският блог на Тишо

май 1, 2007

За жените, които се превръщат в мъже и мъжете, които се превръщат в жени

 

Иска ми се да обърна повече внимание на един дефект на съвременното общество, с който се сблъсквам почти ежедневно. Обичам дефектите, крайностите и противоречията. Интересни са ми, защото те носят промяната в себе си. Никой не може да каже със сигурност дали промяната е за добро или за лошо, но със сигурност такава има и китайското проклятие „да живееш в интересни времена” със сигурност важи за хора като нас – за мен и за теб, който четеш този текст в момента.
Живеем на прага на две епохи – в нашия кратък жизнен цикъл, който е като премигване на електрическа крушка в очите на Вселената, се случиха доста интересни неща. Разкрачени сме между две столетия, две хилядолетия, две епохи, ако щеш. Станахме свидетели на технологичната революция, на появата на интернет, на модерната война с тероризма, на първите туристически пътувания  в космоса, на влаковете, които се движат с 570 км/ч и на хората, които сбъднаха мечтата на Икар да порят небесата със собствени криле (не без помощта на реактивната тяга, естествено). За последното можеш да си направиш справка като напечаташ “flying man” в youtube.
Вярвам, че това е само началото и не мога да си представя как ще изглежда светът след 30-40-50 години.  Всичко и всички наоколо говорят за радикалните промени, на които ставаме свидетели в ежедневието. Астролозите чертаят картата на звездното небе в очакване на Ерата на Водолея, фаталистите размитат за края на света, футурулозите строят космически хотели на луната, а социолозите се занимават с един не по-малко интересен феномен – промяната в естествените социални роли на мъжа и на жената в съвременното общество.
Накратко, жените днес все повече заприличват на мъже и обратното. Тук няма да говоря за метросексуалния мъж, защото той е модна тенденция и като такъв няма достатъчно дълго присъствие, за да носи символите на ПРОМЯНАТА.
Нека да започна с жените. Съвременната жена няма мустаци и брада (слава Богу), но на моменти ми се струва, че при доста от представителките на „нежния пол” са започнали да им набождат пишчици там долу. Какво имам в предвид ли?  Ами жените са станали злобни, агресивни, алчни, пресметливи, лъжливи и жестоки почти колкото мъжете. Работохолизмът, граничещ с човекоядство, допреди време беше привилегия само на „силния” пол, който си докарваше инфаркт след 30 години изплащане на ипотека и грижа за петчленното си семейство. Жена му си стоеше в къщи, гледаше децата, ходеше по фризьорски салони или пък си бачкаше нещо там, колкото да не й е скучно. Занимаваше се с хобита. После изведнъж тя реши, че може, иска и трябва да получи живота на своя съпруг. И го получи, поне в демократичните общества.
Твърде лесно е в този момент да ме разбереш погрешно. Аз не се обявявам против еманципацията и равноправието на жените. За свободния избор съм и не виждам противоречие дори в жените с униформа. Обаче бачкането съсипва. Бачкането ти носи малко повече кинти (никога достатъчно, просто с работа не се става богат), но ти ограбва личния живот, приятелите, свободата, семейството и най-вече: комфорта.
Да си работохолик не е комфортно. Изкривява те, озлобява те, ставаш нервен, депресиран, вечно недоволен, превръщаш се в човека-краен срок. Не препоръчвам този начин  на живот нито на мъжете, нито на жените. Депресията, самотата и изолацията, наред с наркотиците,  алкохола и самоубийствата  са бичовете на нашето съвремие. В основата им стои работохолизмът. Капиталистическата система не прощава – иска още, още и още, повече производителност, повече овъртайм, по-кратки срокове, максимална ефективност. Тя не се интересува от свободното ти време и от истинските ценности на твоя живот по същия начин, по който не се интересува от опазването на околната среда. Пише същите красиви доклади за мотивация на персонала, каквито пише за екология, но не прави нищо по въпроса. Тя ти дава пари. Ако това е, което искаш, нямаш право да се оплакваш. Продал си живота си. Толкоз.
Ами че това е проблем и за мъжете, ще кажеш, какво общо има с еманципацията? Има, защото мъжете и жените са различни, идват от две различни планети. Жените имат някои неоспорими предимства пред мъжете – по-чувствителни са, имат по-развита интуиция, умеят да оцеляват по-добре. Еволюцията ги е научила така. В резултат от повишеното си емоционално възприятие към света и вродената заложба да се грижат за по-слабите, те стават по-добри поетеси, преподаватели и общественици от мъжете. Имат по-силно развита емпатия, това е всичко. Ала опитвайки се да яздят редом с мъжа, доброволно подлагайки се на всички лишения и трудности в името на независимостта, сигурността, материалната обезпеченост или каквото се сетиш, те се сблъскват с грубиянщината на мъжкия свят. И загрубяват. Загрубяват по-лесно именно защото са по-чувствителни.
Тежките престъпления, алкохолизма, наркоманията и психическите отклонения, редом с много други врати на ада вече са широко отворени за войнстващите дами. Затворите и лудниците са пълни с тях. Кардиологичните отделения също. Инфарктът съвсем скоро ще престане да бъде приоритет на деловия мъж с джип. Колкото повече мацки с джипове по улиците, толкова повече мацки в санаториума за бизнесмени с изгърмели бушони. Ако искаш пари – това е, което получаваш. И нямаш право да се оплакваш.
Докато всичко описано по-горе се случва с живота на „нежния” пол по света и у нас, в живота на неговата „по-силна” половинка протичат регресивни процеси, които също са за оплакване. Ама много. Модерно е да си гей или метросексуален мъж, обаче тук няма да говоря за мода, защото тя е по-краткотрайна дори от човешкия живот, тук ще говоря за ценностната преориентация на мъжете.
Преди време бях в Швеция – страна, в която жените отдавна са „спечелили” борбата между половете. В обществените тоалетни, например, има една клетка за мъже, две за жени и една за инвалиди. Можеш да попаднеш дори на заведения, където няма мъжка тоалетна. Същото се случва в Англия, Швейцария и други развити европейски държави. Шведските жени са превзели политиката, международните отношения, бизнеса, всичко. Обаче какво става с високия рус, шведски викинг? Ами ето какво – писнало му е да тегли каруцата и се е отказал. Оставил е юздите, заедно с отговорностите и неприятностите по дърпането им на жена си. Ползва отпуски по бащинство, по майчинство и получава социални помощи за хиляди евра. Ремонтира си мотора, обикаля из страната и се грижи за децата си. През делчничните дни кафенетата в центъра на Малмьо са пълни с рокери, които пият бира, а до тях стои паркиран Харлей с бебешка седалка на багажника. Шведските мъже имат много свободно време и живеят в демократична, богата държава, която толерира това  – женят се помежду си, разрешават им дори да си осиновяват деца (дъщерички, разбира се, не момченца), пушат джойнт и ходят на излети сред природата, защото вече не им се налага да изплащат сами ипотеката. Жена им се е нагърбила с тази задача. Те предпочитат да карат ролери по крайбрежната ивица в понеделник. Много по-разтоварващо е, някак. Имам чувството,  че тези търтеи само са чакали да започне еманципацията, за да прехвърлят всички отговорности на жените и да измият ръце от типично мъжките си задължения.
Социалните ролки се смениха. Жените заприличаха на мъже, а мъжете – на жени. И то в «моредните» общества, към които се стремим. В Англия, например, е грубо и непристойно да закачаш непознати мацки по заведенията. Дебелите руси англичанки са доста освободени и агресивни същества и могат с един ритник да ти вкарат топките в гърлото, ако се правиш на голям сваляч. Те са еманципирани. Сами решават с кого да се чукат и кога. Младежите са започнали да се държат като срамежливи ученички от седемдесетте – напиват се, отиват на дискотека и пушат до стената с надеждата, че някоя ще ги забележи и ще ги покани на танц. Грижат се много да бъдат забелязани, затова наблягат на външния си вид – купуват маркови дрешки, използват много козметика, гримират се, епилират си тялото, станали са чувствителни и лесно раними, интересуват се от хороскопи и мода – превъранли са се в путки. Сори за грубия израз, ама е така.
Харесва ли ти всичко това? По-добре си науми, че ти харесва, защото животът в началото на 21 век дава все повече и повече сигнали, че социалните роли на мъжа и на жената се сменят. А да, и си намери работлива жена. Не е важното да е хубава и умна, важното е да е трудолюбива. Епилирай се от глава до пети, после иди на някой коктейл и се надявай някоя бизнесдама да те забележи и да те покани на танц. Говори й за кариера. И за зодии. Опитай се да я убедиш, че пръст в срещата ви има Съдбата. След време ще можеш спокойно да покажеш среден пръст на шефа си и най-после да излезеш в майчинство. Завинаги.
На мен, честно да си призная, всичко описано по-горе изобщо не ми харесва. Липсва ми традиционният образ на мъжа и на жената. Липсва ми разпасният пич с тридневната брада, бутилка JIM BEAM в ръката и LUCKY STRIKE в джоба. Липсва ми илюзията, че жените са по-крехки същества, за които трябва да се грижим, които трябва да пазим и защитаваме от несправедливостите на живота. Да им отваряме врати и да постиламе палтото си в локвата, за да не съсипят новите си обувки. Да ги заговаряме първи. Да ги ухажваме продължително време, а те да се дърпат, уж че не им е интересно. Не обратното. Обратното ме отвращава. Живеем в интересни времена. Свиквай с тази мисъл.

Тихомир Димитров

22 коментара »

 1. Не знам дали имам право на глас, тъй като предполагам, че все още не се водя в графата на „жените“ (най-малкото, защото не съм независима), но пък имам очи и да, за съжаление, всичко горе написано си е така. На мен също не ми харесва, но процесът си върви и както казваш, трябва да свикваме с тази мисъл…
  Обаче, ако има повече мъже, които да разсъждават като теб в последните 3-4 реда, вместо такива, които не работят, живеят при мама и харчат на тати парите….е, тогава може и да се променят нещата 🙂
  Не си мисли, че жените не биха предпочели да работят за удоволствие и да обикалят салоните за красота и spa центровете. Никой не бяга от хубавото. Трябва да има причина (примерно, мъжете), за да се стигне до тази размяна на роли, която си е факт…

  Приятен ден и поздравления за хубавата статия.

  Коментар от apieceofme — май 1, 2007 @ 1:43 pm

 2. 🙂
  намина ли оттук винаги у мен се отприщват бури от мисли и емоции:) страхотно написано:) ако ми остане време ще доразвия темата:)

  Коментар от zlatkata — май 1, 2007 @ 3:10 pm

 3. apieceofme, интересно, щом на жените им харесва „да работят за удоволствие и да обикалят салоните за красота и spa центровете.“, тогава чий го дирят в нашата сфера, а? Защо тръгват да правят кариера с безумни темпове? Защо не стоят вкъщи да гледат децата?
  То Фройд, ако не се лъжа, го е казал – защото нямате, ха, мъжки полови членове. И това ви кара да се мъчите да правите нещата които ние правим и да се опитвате да ни докажете, че сте по-добри като ги докарвате до крайности.

  А цялата тази история с размяната на ролите идва от това, че бащите преди години са били рядко в семейството, за да изкарват пари и инфаркти. Семейството го завладява мама, мама прави това, прави онова, а тати само пуска пари и все едно го няма. Ето го резултата.

  Коментар от Wolverine — май 1, 2007 @ 4:13 pm

 4. Първо, защо смяташ, че жените доказват нещо на вас, мъжете, а не го правят за себе си?
  Второ, ами като няма кой да ти направи дете, (уви, не защото ти не искаш, а защото на мъжът от 21 век, последното до което му е, сериозно обвързване, каквото предполага едно дете), та, ако нямаш да гледаш дете или пък съпругът ти смята, че няма за какво да се презорва и стига да си плащате сметките, всичко е ОК, то…няма начин, трябва да вземеш нещата в свои ръце. По-високият стандарт привлича, а по презумпция той се постига с повече работа.

  Забравих, има и друг вариант- да те хареса някой чичко-паричко, да ти дава всичко, ама при условие, че не му търсиш обяснение с кой и къде ходи, какво прави и т.н. Е,нормално, ако си знаеш цената, ако смяташ, че си способна и достатъчно умна, да се обърнеш и да му кажеш:“Е, да, ама мерси. Мога и сама“.

  Коментар от A piece of me — май 1, 2007 @ 4:44 pm

 5. Жените доказват, защото с векове са си стояли вкъщи. Сега нямат този проблем и тръгват да се доказват, но уви често се престарават, за което имам примери от живота. Този подтик за престаравени разбира се е на подсъзнателно ниво. Ха, вярно, нямам достъп до много данни, но моите скромни наблюдения на хората от женски пол около мен ми показават колко много жени са комплексирани и си мислят че не могат да се справят. Едно количество наистина не може. Останалите могат, но си мислят че не могат и сами се спъват.
  Това второто не го разбрах, къде се вмества високият стандарт с децата? Иначе нещата в свои ръце…не можеш да накараш някого да имате деца. Или ще имате някой ден или ще се разделите заради „несъответствия в характерите“.

  Колкото до „чичко-паричко“ – според мен една умна и себеуважаваща се жена не би се забъркала с подобни, хъм, индивиди на първо място.

  ПП. Интересно, четеш блога на Бистра. 🙂

  Коментар от Wolverine — май 1, 2007 @ 5:35 pm

 6. Това второто беше по повод „Защо не стоят вкъщи да гледат децата?“. Имам впредвид, че когато мъжете не искат да се обвързват сериозно, като няма какво да те задържи вкъщи (т.е. дете), нормално е да искаш да си сред хора, да работиш, да се доказваш. Нещата са свързани.
  Това, че векове назад жените са си стоели вкъщи е факт, но нали трябва да се стремим към прогрес, еволюция? Айде като 20века е нямало интернет, да спрем да го ползваме или да го отричаме.
  А колкото до чичко-паричкото, в началото нещата стоят по-розово и понякога може да се подлъжеш. Тогава ако си слаба, ще си останеш вкъщи да му гледаш децата…вместо да защитиш дипломата си, естествено-ако имаш такава.
  Поздрави 🙂

  Коментар от A piece of me — май 1, 2007 @ 6:29 pm

 7. Хаха, страх ли те е, Тишо? :>

  Коментар от Ying — май 1, 2007 @ 10:30 pm

 8. Много им здраве на жените, да си правят каквото си искат. Нали за това е толкова прокламираната свобода през 20ти век, всеки да си праи квот си иска. Кой може да държи сметка на „комплексираните“ жени, които се стремят да се докажат там, къденето „не им е мястото“??? Това че са си стояли в къщи 5000 години значи ли, че не стават за нищо друго. А тези които, които не стават за нищо друго, съвсем естествено се опитват да вървят в крак с времето и стават еманципирани, но не по убеждение. Това да се опитваш да вървиш заедно с групата си е чисто човешка реакция на промените в околоната и не виждам нищо толкова ужасно в това. Just Human Nature.

  Коментар от Някой — май 2, 2007 @ 2:12 am

 9. За сетен път потвърждаваш моята теза, че това „Еманципацията“ си е чиста проба мъжко творение!!! Точно когато на мъжете им писва да ги ползват за банкомати и да гълтат хапове срещу инфаркти са решили да си починат и да натоварят малко жените си, че те и без това се справят тоооолкова добре в къщи – що да не се пробват малко и в „мъжките сибирски полета“ :)))))))))
  Това в рамките на шегата, разбира се, но определено има резон в думите ти…

  Коментар от Ивката — май 2, 2007 @ 3:28 pm

 10. Е, тука няма какво да добавя. Всъщност „мъжкото начало“ наистина се е изродило някак, ти знаеш за какво говоря, просто вече няма нормални мъже с които можеш да се напиеш, да изпростееш и да завържеш приятелство,да не говорим за огроооооомните комплекси, които БГ държавата и БГ жените в тази държава им налагат, за да ги…довършат окончателно. Тъжно.
  А за еманципираните момиченца-ами то е пълно с тях, вече дори и по Витошка не ти трябва да се рзхождаш, за да ги срещнеш-те са навсякъде. И наистина да си свободен и еманципиран е прекрасно, но да искаш да се докажеш по такъв наистина противоестествен начин…не знам, не мога да ги разбера тук жените. О.К., винаги има такива, имало ги е и ще ги има, но това да е на 90%, това е вече анормално!
  В заключение-докато жените се правят все повече на мъже-то на мъжете все по-малко им се иска да са истински мъже, които да им се харесат, просто защото те не искат такива жени!!! Затова и много от тях кривват от правия път, затова и много се сдухват на млади години.
  Това е!!!

  Коментар от КИРО — май 3, 2007 @ 2:40 pm

 11. да,тук наистина се води война м/у половете!
  скъпи мъже,не ни се сърдете толкова,ние „съвременните жени“сме същите като преди-все още обичаме да бъдем ухажвани и глезени.за съжаление реалността ни е направила трудно доверчиви,изнервени и заядливи.но неоспорим факт е че т.н джентълмени вече са на изчерпване,сега мъжа не се чувства задължен да ти направи място в автобуса ,или на дълга опашка,не се сеща да направи дребно подаръче на жената до него просто така и т.н
  истина е и това че все по-малко мъже са готови да се обвържат сериозно/да неговорим за брак/,и много често нежелаят деца,а ние неможем да чакаме дълго/часовника тиктака/!ето защо взимаме нещата „в свои ръце“.макар и грешно сами си създаваме сигурност-следваме,работим,печелим и чакаме мъжа на живота ни,който ще ни направи място в автобуса,ще плати сметката на среща,ще ни подари цвете просто така а не защото е 8-и март,ще направи комплимент за новите обувки,ще сготви един път за да отмени жена си и да я зарадва…така че бъдете истински мъже,и в къщи и на работа и в автобуса и ще откриете че ние все още сме жени!

  Коментар от jena! — май 4, 2007 @ 5:51 pm

 12. Първо – поздравленич, статията е мега-добра!
  Второ – аз в момента не съм в България и за метеросексуалните мъже НАВСЯКЪДЕ наоколо тук си е абсолютна истина!

  Колкото то причините, те не са малко… Най-смешният коментар тук над моите намирам на този велик ум Wolverine, който дори е цитирал Фройд и уверено смята, че всяка женат тайничко си мечтае за …пишчица!!!

  Напълно подкрепчм мнениетоп на jena.

  Ами, ако семейството ти е бедно/мъжът ти има недобре платена професия, да видим няма ли да си принудена тогава да работиш като луда 10+ часа на ден!!! Сякаш сама си избираш да нямаш личен живот и да си се отвраила от ‘путйовците’, които искат да ти се набъркат в живота, само за да го срутят с неразбиране на проблема!

  Коментар от Rossi — май 4, 2007 @ 7:24 pm

 13. Представете си механик, който се оитва да направи сложен ремонт, като дава съвети на друг човек какво да прави и само безучастно наблюдава отсрани несръчните му опити да изпълни препоръчаното. Няма ли да му писне в един момент и да грабне сам инструментите и да се захване да направи това, което му е ясно че трябва да се направи?
  Може би примерът ми е малко недодялан, но с него исках да кажа, че не трябва да се заблуждаваме. Жените винаги са били водещият пол. Просто напоследък им е писнало да напътсват мъжете, държейки ги за пишките.Писнал им целият сладък маскарад, който е трябвало да играят, „о, ти си такъв мъж…, браво, как се сети“ и са станали господари сами на себе си. Жените никога не са били крехки същества, просто им се е налагало да се съобразяват с идиотските правила на обществото и през сложна система от механизми да упражняват властта си. Що за идиотска мисъл, че същество, което може да понесе всичката болка на раждането, всичката тежест на отглеждането на децата, всички тревоги по домакинството, има нужда някой да си сложи плаща в локвата, за да не си изцапа обувките. Това е била само нежна демонстрация на власт, за да не забравят мъжете все пак кой е шефът, докато се правят на велики в същия момент.
  А може и вкусът на жените да се е променил. Да им е писнало вече да си отглеждат мачовци и да искат куклички. Малко разнообразие, в края на краищата.
  Не мисля че се случва нещо страшно. Просто нещата си идват на мястото. Може пък така светът да стане по-добър.

  Коментар от случайна — май 6, 2007 @ 2:54 pm

 14. Да, случайна може би има право за някои неща. Във века на комуникациите като че ли най-накрая дойде времето на жените, чиято безспорна сила се корени именно в общуването. Докато огромен брой от мъжете могат съвсем спокойно да бъдат определени като „темерути“, неумеещи да си служат така добре с манипулативните техники, жените печелят все повече позиции. Мъжете, които имат голяма склонност да завързват истински приятелства, а не да търсят единствено и само изгодата от другите; да държат на думата си, когато е може би по-добре с няколко трика да се измъкнат от „неблагоприятната ситуация“, се намират в доста по неблагоприятна позиция от една амбицирана жена да речем, която при дадени обстоятелства не би се посвенила да изтъргува и тялото си в името на кариерата. Стига да получи своето и никой да не разбере за това, жената ще е доволна. За Жените може би най-важното е обликът им в социалното огледало, и ако той е ок, няма значение какво се крие под повърхността. Важно е имиджът да е на 6 и изгодата да е максимална от всяка ситуация. Това само по себе си в свят като днешния може би е печелившата комбинация, но аз лично като представител на мъжката част все още държа на някои отживели и непечеливши неща като мъжката дума, честта, чистата съвест и уважението на другите за РАБОТАТА ти, не дейностите около нея. Отговорът ми се получи като че ли малко в една от крайностите, в случая взимайки позицията на мъжката гледна точка, но все пак трябва да има равновесие при коментарите:)

  Коментар от Някой — май 7, 2007 @ 7:56 am

 15. Ех, Тишооо, Тишо :))))

  Коментар от LeeAnn — май 7, 2007 @ 11:08 am

 16. Припомни ми за разказа на моя приятелка след посещението й в Република Молдова. Там било съвсем нормално жените в бара да черпят мъжете, които общо взето именно това очаквали. Поради липсата на мъже, нещата до такава степен са се изкривили, че тя имала чувството, че е попаднала в „Женско царство“ на Ст. Костов. Един мъж я поканил на танц и тя предизвикала вълна от мъжки и женски възмущения като му отказала;)

  Припомни ми и част от едно стихотворение, което цитирам по памет:
  „А как ми се ще по вечерня
  да влезе в къщи един мъж силен –
  та стените да потреперат….
  И той да ми заповядва….
  … и да ме милва…“

  Коментар от Fenia — май 10, 2007 @ 2:44 pm

 17. Абе не е зле да си в Швеция, и да се моташ сред природата с мотор или с колело, и да показваш да двете си деца как растят глухарчетата, къде могат да намерят диви ягоди или как да си запалят огън.
  Има някои данни, които малко скапват учението на Тишо. Ами в някои общества в миналото се е смятало за съвсем нормално жената да работи, а мъжа да не си дава много зор. Например книгата „Моят живот сред индианците“ Дж. Шулц казва, че индианките са работели много повече от мъжете си.
  Само да допълня, че жеените много по-лесно се влияят от рекламите и ПиАр-а на големите корпорации. Следователно е много по-лесно да им бъдат промити мозъците и превърнати в работохолички. Жените много по-лесно се поддават на пазарна истерия от типа „недвжимите имоти поскъпват всеки ден“. Също така са и по-лесни жертви на пазарния фундаментализъм (например: „връзката ми с Багера не върви добре. Защо? Защото нямам мобилен телефон. Като си купя мобилен телефон всичко ще ми е ОК. Ще трябва да купя и за него в такъв случай“).

  Коментар от Багера — май 16, 2007 @ 11:10 pm

 18. Може би просто някой умен мъж (например швед) е измислил еманципираната жена. Както си седял в един неделен следобед и си мислел (защото е бачкал много през останалите дни и не е имал много време за мисли), възползвал се е от тази женска податливост на рекламите и е направил нея-образа на успяващата жена в малка дамска кола и стилен костюм. Пуснал е рекламата на хилядите, не намиращи смисъл в живота си домакини, които вече са проумели, че козметиците няма да спрат времето и им е предложил смисъл в живота и ПАРИ. А за повече пари трябват и повече работници …този умен мъж (не знам дали е бил швед) може би е имал голяма компания която е имала нужда от още работливи мравки, за да се разраства и ето ти още толкова.
  И не им се сърдя, че са се усетили къде е на баницата мекото рокерите, сигурно и той е станал рокер след като мацките са поели бачкането.
  Много хубава статия!

  Коментар от Poly — май 30, 2007 @ 12:37 pm

 19. Нещата могат да се разглеждат и в следната плоскост: има жени, на които реализацията в традиционния женски периметър на себеосъществявяне им стига и други, на които им трябва и нещо повече. Кариера, наука, спорт… Жените с хъс за тези неща никога няма да се задоволят да бъдат само майки, съпруги и домакини – била съм само тези неща за един период и щях да се побъркам. Ако ми кажеш, че съм еманципирана, ще се разсмея, защото не се приемам такава. И всъщност има ли значение, как ще определим жените? Аз не съм Пенка, Мария не е Ана. Ако всяка от нас изцеди от себе си максималното, с което е създадена в тоя свят, едва ли ще има значение, дали сме еманципирани, защото тогава на първо място ще бъде чувството за удовлетвореност от живота, а това, повярвай ми, може да направи мъжът до нас щастлив, ако ще да бъдем и багеристки. : )

  Коментар от amelia — октомври 12, 2007 @ 9:52 am

 20. МЪЖЕТЕ СА ВОДЕЩИЯТ ПОЛ
  СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ФЕМИНИСТКИ
  ДОЛУ ФЕМИНИЗМА
  ДОЛУ ЕМАНЦИАПЦИЯТА
  ДОЛУ 8 МАРТ

  Коментар от ОГНЯН КИРИЛОВ — август 29, 2008 @ 8:35 am

 21. А „ДА ЖИВЕЕ“? Да живее какво, Огняне? 🙂
  Ислямската революция ли? Харесвам чувството ти за хумор, само дето хич не личи, че се шегуваш. Нека ти препоръчам един сайт, който несъмнено ще ти се стори интересен. Или поне ще те разсмее от сърце:

  http://www.menarebetterthanwomen.com/

  Enjoy!

  Коментар от asktisho — септември 1, 2008 @ 10:05 pm

 22. Много яка статия, поздравления. Не знам обаче има ли смисъл да си отговаряме на въпроса „Защо“. Има хиляди теории и отговори за това – като започнете от пещерните хора, минете през религията, сексуалната революция, Фройд…ехеее и стигнем до факта че вече има космически екскурзии. Факт е, че жените са почти мъже и мъжете са почти жени. Дали това не е началото на едно еднополово общество след 100-200 години? Не звучи много привлекателно-дори и мъжете тогава няма да стоят в ъгъла на някое парти, да смучат питие през сламката и да се надяват някоя мадама да ги покани на танц. И кой ще бачка тогава? Кой ще се прави на мъж и ще изкарва мангизи?
  Честно казано нямам нищо против да съм мъж в Швеция. И гласувам с 2 ръце за свободния избор-ако жената иска да работи-нека работи, но ми се струва че така сама си го набутва-извинете ме за грубия израз. Знам, веднага ще кажете-да ама така тя е финансово независима, обаче нали знаете, че и това е нож с 2 остриета, няма независими хора-така ставаш зависим от други неща-така че-все тая. Работещите жени, които са усетили вече не само плюсовете, но и минусите-ще ме разберат.
  Ще завърша с една мисъл на Коко Шанел – „Жените винаги искаме всичко, което мъжете имат. Защо ни е, след като имаме самите мъже?“

  Коментар от Мария Фарелла — ноември 21, 2008 @ 11:30 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: