Писателският блог на Тишо

април 3, 2007

Във възхвала на разума

Filed under: ЕСЕТА — asktisho @ 10:04 pm

От време на време ми се иска да мисля, че мога да вярвам в хората. Че не всички са измекяри. Един човек може да ме учуди само с добра постъпка, изцепките са ежедневие. Но човекът е разумно същество. А което е още по-хубаво, той може сам да избира дали да бъде такова или не. Замислих се върху популярното определение за интелигентността като: „вземане на правилни решения в непозната ситуация”, и си дадох сметка, че тя няма нищо общо с натрупаните знания, а с Разума, който притежаваш. „Познавам много образовани глупаци”, казах си и прецених, че познавам доста необразовани гении, as well. Затова реших да напиша една кратка статия във възхвала на разума. Ей така, защо не. Онези форми на интелект, които будят истинско възхищение в мен са:

Търговският ум

Бърз, предприемчив и умеещ да смята добре. Това може да бъде умът на бакалин, но може  да бъде и умът на банкер. За търговския гений бизнесът е удоволствие и той винаги успява да изклати останалите, ама някак справедливо, така че да не му се сърдят много след това. Търговският ум е лихварски ум – той пресмята стойността на парите във времето.
Французите казват, че хората на интелектуалния труд, преподавателите и учителите купуват Пежо, бакалите, търговците на едро и дребно, посредниците и всички продавачи – Рено, а хората на изкуството – художници, поети и писатели – Ситроен. Извинявам се, ама иначе откъде на къде ще купиш правата върху подписа на Пикасо и после ще „надпишеш“ няколко милиона автомобила с него? За всеки художник по един. Обичам търговския ум и неговият интелигентен подход към изкарването на пари. Както казват, обаче, за прогреса са необходими не само умения, но и технически средства, така че да свалим шапка пред:

Техническата мисъл,

в благодарение на която има агресивни танкове-амфибии, които се хвърлят в реката с осемдесет километра в час и започват да плуват с нам-си-колко-възела. Бързат за  другия бряг, където mp3 плейърът на надрусания солджър ще му свири в ушите Burn, Hollywood, Burn, докато той изпепелява шестетажна сграда с огнехвъргачката над главата си. В благодарение на техническата мисъл, обаче, твърде скоро ще бъде напълно възможно да наблюдаваме земята от орбита като туристи. Тя все отнякъде ще ни измисли нови източници на енергия и ще записва живота ни на видео, за да може да ни съди, когато унищожаваме природата. Техническата мисъл е много близка до контрола като висша форма на доверие. Данните могат да бъдат проверени бързо и лесно. Няма скрито-покрито. Обожавам безкомпромисната прецизност на техническата мисъл.

Творческият разум

е като делфин в морето или сокол в небето. Олицетворение на свободата. С него не е хубаво да се прекалява, защото ставаш прекалено абстрактен. А животът обича да поставя трудни, прагматични въпроси.
Творческият разум търси реализация извън себе си. Иска му се да изсипе съдържанието си навън. Той знае, че след добрите периоди идват нещастни и след нещастните – добри, но знае също така, че можеш да бъдеш тъжен в силни дни и обнадежден в моменти на слабост. Единственото, което успява да задържи творческия разум „над повърхността” през цялото време е творчеството itself.
Творческият разум обича доходите на търговския ум и удобствата на техническата мисъл, но съзнанието му е ангажирано с много по-възвишени цели. Сигурен е, че винаги може да излезе от бъчвата, за да засади лозя и да се превърне в богат търговец на вино, който ще раздаде парите си на бедните и ще се върне в бъчвата. Стига да иска.
Той знае, че серийното производство на пе ве це дограми ще му се удава лесно заради прецизността, с която обича да подрежда света около себе си и заради любовта му към рамките, но просто не му е интересно да бъде производител. Предпочита да пее, да пише, да рисува, да свири, да снима или да играе на  сцена. Харесвам свободата на творческия разум. Именно тя е същинският лукс на времето, в кото живеем…

Тихомир Димитров

Advertisements

6 Коментари »

 1. Ахъм, ахъм! А на мен ми харесва да мисля за себе си като за представител на третия вид (тук скромно, но доволно навеждам поглед):-) Знаеш колко съм съгласен за лукса на нашето време, стана дума вече… Чак ми става едно хубаво, хубаво, че и драго, като чета… Ама я ходи обясни тая работа на баща ми, който като разбра, че напускам банката и ставам фотограф, вкара следната култова реплика: „И кво, сега… Ще ми ставаш фотографИН, пеперудки и цветенца да ми снимаш?“. И оттогава насам, незнайно защо, ми вика „Фото Папакочев“?! Но съм сигурен, че завижда тайно за „пеперудките“, които снимам 🙂

  Коментар от Никола — април 3, 2007 @ 11:41 pm

 2. И аз съм сигурен, че завижда за пеперудките, но родителската завист е за предпочитане пред всяка друга, нали така? Новите ти неща са блястящи, както винаги. Убеден съм, че представляваш ходещ и дишащ пример за „Творческия разум, който обича доходите на търговския ум и удобствата на техническата мисъл, но съзнанието му е ангажирано с много по-възвишени цели“. Желая ти тонове вдъхновение в Париж! Продължавай да ни зареждаш със светлина!

  Коментар от asktisho — април 4, 2007 @ 9:16 am

 3. Благодаря, радвам се, че са ти харесали – въпреки че аз хич не съм доволен от себе си напоследък, трябва по-добре. Мерси и за Париж, малко ми е в шише, че имам две супер важни срещи там, а знам, че портфолиото ми не е на необходимото ниво… И сега денонощен спек ме гризе яко 🙂 Ще трябва да разчитам на балканския ми чар, хехе…

  Коментар от Никола — април 4, 2007 @ 10:09 am

 4. @никола: нема нужда от спек. вижда се, че си добър в снимането. пък и в писането 🙂

  @тишо: тише, и аз ги уважавам умовете, ама не бих ги разграничавала толкова ясно 🙂 търговският ум не винаги е лихварски. не му пречи да е същевременно и технически и творчески … ако нямаш творчески ум, не би могъл нито да търгуваш, нито да правиш наука 🙂

  Коментар от lyd — април 4, 2007 @ 8:51 pm

 5. Права си. На мен най-много ми харесва комбинацията от трите, обаче такива като Леонардо да Вични твърде рядко взеха да се мяркат по родната планета.
  Иначе да – твърдо стоя зад максимата, че бизнесът трябва да се прави със страст, със замах и като изкуство, да се залага на интуицията, а не на пазарните прогнози. Това му е красивото на търговския гений. Има усет за кинтите, просто. А що се отнася до техническата мисъл, ами тя се нуждае от същите дози свобода, от които и творческият разум. Иначе как, аджеба, щеше да ни стигне дързостта да изхвърлим първо куче, а после и човек толкова нависко, че вече да не му се налага да пада обратно на земята…нали?

  Коментар от asktisho — април 4, 2007 @ 9:42 pm

 6. Ех, като чета за тази Донкихотовска свобода, от която се нуждае разумът, за да разцъфти като майска роза през май, чак се размечтах…(:
  Хубаво си ги описал и е много вярно, че нещо градивно може да се получи само от различни комбинации между тях, тъй като търговска или техническа мисъл в изчистен вид трудно мога да си представя.
  Пропуснал си, обаче 1 структуроопределящ за БГ вид-криминогенната /визирам мисъл, използваща всеки ресурс,който може да донесе пари по ‘лесния начин’/. Какво имам впредвид, ли? Еми всеки 1 от нас я притежава, тя граничи с търговската, т.е. в голямата си степен се ръководи от меркантилното начало, но какво по-хубаво от това да се разположиш в сивия сектор и да се развиеш 10 пъти по-бързо от останалите??? Още повече, че климата тук е просто перфектен за отглеждане и развитие точно на този тип мисъл,а като се прибавят и останалите…какво се получава-преуспял, интелигентен, с отчетливо чувство към печеливши сделки, инвестиращ в постижения на НТП, меценат и спонсор на много творци, с няколко лични колекции и…още нещо, което не е за показ. Хм, аз се сещам поне за 2 типични представители на криминогенната мисъл у нас, а вие???

  Коментар от КИРО — април 5, 2007 @ 11:54 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s